Ще ни броят през 2021 г. Може ли преброяването да подобри изборите ни

Ще се броят бюлетини

© Георги Кожухаров

Ще се броят бюлетиниВесело и вълшебно лято имаме тази година, уважаеми читатели. Толкова много ни се събра, че сякаш драмите с машинното гласуване бяха в края на миналия век. То не бяха свински трупове в телевизора, чумави туристи през границата, замразяване на свинското във фризери, невинни свинари по министерства и агенции. Драма голяма. Сега пък две каки се правят на Хамлет – да се кандидатирам ли за кмет или да не се кандидатирам, туй е въпросът. Друг един Хамлет обеща да прави партия и само Светият синод и мюфтийството не се изказаха по темата. Ама има още време... А професори и телевизионни интелектуалци вече го анатемосаха с думи тежки.


Единствено "здравите сили" на местната популация, яките батки, плющят карти на плажа, пийват мастичка с червени дини и мажат гърба на някоя вещица със силиконови джуки. Аз даже познавам една батка на "Градина", ама той е от добрите. На другия край на Родината, вдън гори тилелейски, на брега на вълшебния "Голям Беглик" моите приятели Сашо и Елена от Пазарджик пекат мръвки на 100-годишен сач. Да, това са здравите сили на местното население, уважаеми читатели.


И в средата на това вълшебно лято аз съм решил да ви занимавам със скучната материя преброяване на населението, избори, избирателни списъци, изборна география и др. Така че хич няма да ви се сърдя, ако спрете да четете още сега и си метнете таблета или на каквото там четете в морето. Сашо и да иска, не може да чете, щото смартфонът му стана храна рибите в язовира.
Така. С шегите и закачките дотук. По-долу ще се опитам да провокирам разговор по някои проблеми на изборния процес, които биха могли да бъдат решени по-добре. И процедурата по преброяването може да бъде използване за това. Надявам се определен кръг изборни експерти, социолози, специалисти административно делене, политици и изобщо, който не го мързи, да вземе отношение и да се използва преброяването на населението по най-добрия начин.


Започваме със самото преброяване


На 08. 03. 2019 г. в Държавен вестник, брой 20, е публикуван закон за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. Според неговата глава I, чл. 2. (1) целта на преброяването е да се съберат изчерпателни, надеждни, детайлни и сравними данни за населението и жилищния фонд на територията на Република България. Преброяването започва в 00:00 часа на 22 януари 2021 г. и приключва в 20,00 часа на 15 февруари 2021 г. 00:00 часа на 22 януари, 2021 г. се нарича "критичният момент". Според чл. 11. обект на преброяването са населението, което обичайно пребивава на територията на Република България, и временно присъстващото население, както и жилищният фонд.


Когато говорим за преброяване и избори, жилищният фонд не ни е баш приоритет. Затова ще се вглеждаме в населението. В чл. 12, алинеи от (01) до (05) са изброени т. нар. единици на наблюдение. Иначе казано, лица като мен и вас и като ония, дето играят сега карти на плажа, секат гората на Странджа или дезинфектират колите против чумата. Накратко, това са българските граждани, които живеят обичайно в Република България, независимо от това дали към критичния момент на преброяването се намират на територията на населеното място, в което живеят обичайно, или на територията на друго населено място в Република България или извън нея. Тука влизат българските граждани, които са пратени на работа в чужбина от държавата. Според мен, влизат и сезонните работници, които работят в чужбина. Тези обаче, които обичайно живеят в чужбина, но към критичния момент са си в България, са наречени временно присъстващи лица. Има и други категории (чужденци с разрешение за пребиваване, граждани на ЕС и др.), но който иска повече, да чете закона.


За съжаление аз не разбирам докрай какво значи "обичайно пребивава", "живеят обичайно" и др. подобни. В допълните разпоредби (16) има дефиниция: "Обичайно местопребиваване" е мястото, където едно лице обикновено прекарва дневния период на почивка независимо от временно отсъствие поради ваканция, посещения при приятели и роднини, почивка, работа, медицинско лечение или религиозно поклонение. От него май излиза, че сезонните работници не живеят обичайно в България, а студентите направо ги отписваме, независимо че след година-две могат да си дойдат. Какви са лицата, които прекарват нощния период при чужд(а) съпруг (а) не се казва.


Уважаеми статистици, смятам, че тази материя има нужда от обяснения на обикновен език за така по-прости хора като мен.


И да не забравя – преброяването, уважаеми читатели, е задължително! Глобата е 160 лева, ако откажете да дадете исканите данни. Не е като при изборите – хем са задължителни, хем няма наказание.


Какво отношение има преброяването към изборите


Голямо отношение има. В Изборния кодекс чл. 247 (1) ясно е казано, че ЦИК определя броя на мандатите в многомандатните изборни райони въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт на база резултатите от последното преброяване на населението. Значи, като се изброим през 2021 г., може да се окаже, че поради вътрешна и външна миграция и преселване в по-добрия свят депутатите от малките МИР (многомандатен избирателен район) представляват много малък брой хора за разлика от тези в големите МИР. Това е заради абсурдното изискване в кодекса минималният брой мандати да е 4, независимо от единната норма на представителство. Значи депутат от Видин, да речем, представлява не само населението на МИР-а, а Белоградчишките скали, пещерата Магурата, Бабини Видини кули и Телеграф капия. Такива малки МИР в България са 9. И тук възниква първата тема за дискусия в експертната общност и сред политиците.


Следва ли и в бъдеще да се запази минималният праг от 4 мандата на МИР?
Възможно ли е да се промени изборната география чрез окрупняване на сегашните МИР-ове, за да се приложи напълно принципът на пропорционалното представителство?
Според мен това не само е възможно, но и наложително. Особено ако се запази сегашната пропорционална избирателна система или, дай Боже, се премине към смесена система, независимо дали ще е механично смесена или от типа на немската избирателна система. Една такава промяна ще постави кандидатите в равни условия по отношение на предизборните кампании и техните гласове в парламента ще имат равна тежест. Някои уважавани експерти отиват по-далеч, обсъждайки идеята да се намалят МИР на 7 или 9 в границите на някогашното областно деление на страната. Ако се премине към такова окрупняване изборите наистина ще бъдат пълноценно състезание на дълги партийни листи и преференцията ще изпълнява по-добре ролята си на вътрешнопартиен инструмент за издигане на качествени хора.


Особено чувствителен за партиите е въпросът за избора на кметове в малките населени места. Искането на някои партии за сваляне на прага от 350 регистрирани по постоянен адрес е политически мотивирано. По селата е събран носталгичен вот и избраните кметове после могат да натискат избирателите да гласуват за когото трябва на парламентарните и президентските избори. От друга страна, раздутият брой на населението е мотивация за различни субсидии, европрограми (стадиони за баби) и др. Само че това ли е истината за населението. Някой знае ли зад колко от тези постоянни адреси на хартия има живи хора в населеното място? Или просто така се осигуряват една-две заплати за местните партийни активисти.
Възможно ли е изборът на кмет на населено място да се основава на данните от преброяването, а не на постоянните адреси?
Възможно ли е да се формират едномандатни избирателни райони от няколко съседни села, които да избират кмет на базата на действителния брой на населението?


Втората тема, която от години трови доверието в изборния процес,
е т. нар. Избирателен списък


Казвам т. нар., щото това не е точно избирателен списък, а списък на прижателите на български документи за самоличност, които са евентуално живи по всички земни кълбета. Тук няма да навлизам в детайли. Те са дискутирани с години и този списък е един от източниците на недоверие в изборния процес. Сред експертите отдавна се дискутират други възможности за изготвяне на избирателния списък.


Едното предложение е това да бъде изборен регистър, в който избирателят фигурира със своя "изборен адрес" и може сам да управлява (да променя) този изборен адрес. Тоест избирателният списък пак да има близо 7 млн. имена, но вместо постоянен адрес да има изборен адрес. Той може да е като постоянния или настоящия адрес. И за много хора това ще е така. Но за целите на изборите той ще е изборен адрес.


Има и предложения да се направи веднъж активна регистрация на избирателите и тя да се осъвременява периодично или преди всеки избор. При това положение може избирателният списък да съдържа имената само на тези, които са заявили, че ще гласуват и са посочили свой изборен адрес. Разбира се, трябва да има процедура за влизане в изборния регистър и за излизане от него. Има и предложения самата ЦИК да създаде свой капацитет за поддържане и актуализация на изборен регистър.


Смятам, че именно сега е времето да се направи дискусия в експертната общност и партиите по избирателния списък и да се използва преброяването на населението за създаване на изборен регистър, основан на реалното/обичайното местопребиваване на избирателите и да се въведе понятието "изборен адрес", което да стане основата на изборен регистър. Той от своя страна да стане база за организиране на изборния процес, логистиката и т. н. Тези български граждани, които обичайно живеят в чужбина и които не са обект на преброяването, могат да бъдат регистрирани като избиратели с изборен адрес по допълнителна процедура. Смятам, че няма да се затрудни много работата на преброителите, ако към комплекта анкетни карти се добави само една страничка, с която избирателят да декларира участието си в изборите (при активна регистрация) и изборния си адрес или само изборния си адрес. А защо не и данни за контакт с изборната администрация?


По този въпрос има и по-екстравагантни мнения. Някои технологични мечтатели искат изборният адрес да е техният IP адрес и да си гласуват от телефона или таблета. Вчера един такъв мечтател ме агитираше в тролея за подобен избирателен списък. Засега обаче се очертава, че избирателните списъци и хартиените бюлетини ще ни съпътстват още дълго време. Това ми дава основание да смятам, че трябва да използваме преброяването в максимална степен, за да решим поне част от проблемите на изборния процес.


Знам, уважаеми читатели, че само най-издръжливите от вас стигнаха до края на това скучно четиво. Само че идва есен, дините на плажа ще свършат... мастиката ще се стопли, вещиците със силикона ще се пренесат в светските предавания да ръсят ценни мисли. Сашо ще слезе от "Беглика" в скучния си Пазарджик.


А ние пак ще си говорим за изборен туризъм, купуване на гласове, гласуване от името на друг, неграмотни СИК, неотчетени гласове и преференции, протоколи на СИК, писани сякаш с клинопис на шумерски език, в които 2 и 2 може да е я 3, я 5 според зависи какво ми е казала партията.
Хайде сега си починете, че стана време за плаж. А довечера помислете за преброяването и за изборите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  "Депутатите от малките МИР (многомандатен избирателен район) представляват много малък брой хора за разлика от тези в големите МИР."
  Това беше направено нарочно по луканово време и ощетява главно София и Пловдив. Не знам кого облагодетелства, но подозирам....

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Нали вървим към електронно управление? Има ли ЕСГРАОН? Има. Там сме регистрирани всички. Който се ражда го вписват, който почине го отписват. Сега. Когато пътувам зад граница, на всяко КПП ми "търкат" личната карта, за да видят аз ли съм, дали не ме дирят. Значи може да се отбележи в компа, че влизам/излизам. Колко е елементарно да се направи тези компове да дават справка във ВСЕКИ момент КОЛКО са българските граждани на територията на страната 😨. А, за жилищата. Ами има електронен кадастър. Всяка колибка е заснета, начертана и описана ЧИЯ е!!! Нали във всеки момент правителството може да получи справка: какви видове сгради има, площи, оценки, разпределение по територия, собственост! Преброяване??? В 21 век?? На кого, на дивите зайци??

 3. 3 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мавродинов":
  А, за МИР-овете! Ами т.н. квартални инспектори и т.н. домоуправители, и т.н. общини да бъдат така добри ежедневно да си сверяват регистрите на населението. Длъжни са по закона. Така ЕСГРАОН ще бъде актуален и за двата вида адреса, постоянен, който сме избрали да спим всяка вечер 😀 и временен, ако за някакво време работим другаде. Освен за изборите, това ще помогне на властите да ловят престъпниците. Че то маса народ май е в нелегалност, с неизвестен адрес!

 4. 4 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 770 Неутрално

  В преброяването посочването на етническа и религиозна принадлежност трябва да е задължително. Това е жизненоважно. Колкото една държава е с влошен етнически състав, толкова тя е по-зле икономически, социално и политически. Ето защо сме на дъното.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 5. 5 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 278 Весело

  ''....В допълните разпоредби (16) има дефиниция: "Обичайно местопребиваване" е мястото, където едно лице обикновено прекарва дневния период на почивка независимо от временно отсъствие поради ваканция, посещения при приятели и роднини, почивка, работа, медицинско лечение или религиозно поклонение. От него май излиза, че сезонните работници не живеят обичайно в България, а студентите направо ги отписваме, независимо че след година-две могат да си дойдат. Какви са лицата, които прекарват нощния период при чужд(а) съпруг (а) не се казва.....'' Авторе, автореее- кой те кара да правиш елементарен анализ на писмена реч, след като не можеш;0 Обичайното местопребиваване ВКЛЮЧВА ''....независимо от временно отсъствие поради ....РАБОТА...'';0 Сезонните работници поради каква причина отсъстват от постоянният си адрес- не е ли поради РАБОТА в друга държава...;0 Вятър те вее на бяла могила или по-точно- свинска чума те вее с източният вятър по нашето Черноморие;0

 6. 6 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 278 Весело

  ''...Уважаеми статистици, смятам, че тази материя има нужда от обяснения на обикновен език за така по-прости хора като мен....'' Тцъ- никой не може да даде това, което няма- в този случай- елементарен акъл на ниво 5 клас;0 Не са статистиците онези, които изпозват този термин, а юристите, смешен ми господине;0 Пък ти- ако искаш- вземи, че преведи термина '' порок на волята'' на разбираем за имбецили език- колкото и да се пънеш, юридическият термин си е " порок на волята"" или " добросъвестно владение" или " с грижата на добър стопанин“- твоя воля- като искаш, се упражнявай да преливаш от пусто в празно:)

 7. 7 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 278 Весело

  "....основан на реалното/обичайното местопребиваване на избирателите и да се въведе понятието "изборен адрес", което да стане основата на изборен регистър...." Айде- и този ще открива топлата вода:)
  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673409
  ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ изм. ДВ. бр.24 от 22 Март 2019г.
  Глава четвърта. АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ
  Раздел I. Общи положения
  Чл. 90. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация по този закон, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес, който трябва да съответства на адрес по чл. 89, ал. 5.
  Чл. 89. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Адресът е еднозначното описание на мястото, където лицето живее или където то получава кореспонденцията си.
  Чл. 91. (В сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Адресната регистрация на лицето е отразяване на постоянния и настоящия му адрес в регистъра на населението.
  Чл. 93. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението.
  (2) Постоянният адрес е винаги на територията на Република България.
  (3) Всяко лице може да има само един постоянен адрес.
  (4) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Български граждани, живеещи в чужбина, които не са вписани в регистъра на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистъра на населението от район "Средец" на гр. София.
  (5) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г., отм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г., нова - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) Постоянният адрес на гражданите е адрес за кореспонденция с органите на държавната власт и органите на местното самоуправление.
  (6) (Нова - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) Постоянният адрес на гражданите служи за упражняване или ползване на права или услуги в случаите, определени в закон или друг нормативен акт.
  (7) (Нова - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) Постоянният адрес може да съвпада с настоящия адрес.
  Чл. 94. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Настоящ адрес е адресът, на който лицето живее.
  (2) Всяко лице има само един настоящ адрес.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Настоящият адрес на българските граждани, на които мястото на живеене е в чужбина, се отразява в регистъра на населението само с името на държавата, в която живеят.
  Ходи пий една студена вода, авторе, че биологичният ти процесор вече е започнал да прегрява от жегите, та ха дано да го поохладиш и да не пишеш повече стс сериозен тон смешни неща:)

 8. 8 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  "Според мен, влизат и сезонните работници, които работят в чужбина... В допълните разпоредби (16) има дефиниция: "Обичайно местопребиваване"... От него май излиза, че сезонните работници не живеят обичайно в България, а студентите направо ги отписваме..."

  Според теб... според мен... май авторът не е чел внимателно закона. Точно в допълнителните разпоредби пише, че тези хора са "временно отсъстващи", които обичайно живеят тук, но отсъстват за по-малко от 1 година.

 9. 9 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мизийски":

  няма да го направят страх ги е ,освен това на предишното преброяване 750 000 цигани се писаха в графата други.,а може и преброяване да няма ,щото ще излезе наяве ,че не сме 7 милиона а по-скоро малко над 6.

 10. 10 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Нали вървим към електронно управление? Има ли ЕСГРАОН? Има. Там сме регистрирани всички. Който се ражда го вписват, който почине го отписват. Сега. Когато пътувам зад граница, на всяко КПП ми "търкат" личната карта, за да видят аз ли съм, дали не ме дирят. Значи може да се отбележи в компа, че влизам/излизам. Колко е елементарно да се направи тези компове да дават справка във ВСЕКИ момент КОЛКО са българските граждани на територията на страната 😨. А, за жилищата. Ами има електронен кадастър. Всяка колибка е заснета, начертана и описана ЧИЯ е!!! Нали във всеки момент правителството може да получи справка: какви видове сгради има, площи, оценки, разпределение по територия, собственост! Преброяване??? В 21 век?? На кого, на дивите зайци??
  —цитат от коментар 2 на Мавродинов


  Маврадинаф! Ми вий сти критен бе! Язе съм в Гърция, ама никой не ме провери паспортно, като влизах. У кой точно компютер съм влязъл?

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Успех им желая с броенето на овцете на село! При положение, че държавата има пълната информация за всички, да бъде така добра да си я систематизира и обобщи без да ни занимава с глупости...

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7877 Неутрално

  Дотогава може и да няма какво да броят.

 13. 13 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Дотогава може и да няма какво да броят.
  —цитат от коментар 12 на Роси


  И аз ви чакам да изпукате, комунята от ДСБ, ама може и да оцелееш, знае ли човек. Ти кога се записа комунистка?

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Активна регистрация би била сериозна крачка напред в изборния процес, сега'ното положение с маса мъртви души направо стимулира към всякакъв род измами.
  За местни избори съчетанието на активна регистрация с наличие на доказателство за уседналост също биха помогнали, при това не 6, а миниму 12 месеца.

 15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#2] от "Мавродинов":

  Мавродинов, ти к'о си се размечтал рано заран?!? К'ви са тия твои фантазии разни функционери (Есграон, ЦИК, Гранична полиция) да си обменят разни данни помежду си?!? Я всеки от гореизброените (И НАП) да си "пазят" данните за себе си (и за който хакер му се поиска да надникне в тях), и да ги продават "на парче" на предложилите "нещо под масата"!

  Майтапа настрана, МНОГО СИ ПРАВ. Бих ти сложил 100 плюса, ама мога само един да цъкна.

  ------------------------------------

  "Депутатите от малките МИР (многомандатен избирателен район) представляват много малък брой хора за разлика от тези в големите МИР."Това беше направено нарочно по луканово време и ощетява главно София и Пловдив. Не знам кого облагодетелства, но подозирам....
  —цитат от коментар 1 на Nil satis nisi optimum


  Сега разбрах защо системата с тези МИР е такава. Еми...навремето едни тарикати са мислили години напред, като са писали тези закони.

  По нашенско, нали сме прости, няма НИКАКВО значение в националните избори колко е голям района/града/селото където живее (постоянно или не), просто слагат повече места за гласуване. А училища и читалища бол! Пращат ти по пощата една картичка-ти, с това ЕГН, гласуваш еди'къде си. Ако ти е неудобно-подай молба да гласуваш на друго място.

  А, и няма дъъъълги бюлетини със номера и списъци за всяка партия/кандидат. Има 25 партии-зад параванчето има една етажерка с 25 ...отворени кутии, и там са бюлетините за всяка партия (различават се по комбинацията на буквите на иврит, 'ма тук неграмотни няма). Взимаш бюлетина, пъхаш я в пликчето, и я пускаш в урната.

  Фалшификациите са от един тертип: Ултрарелигиозните с голямите бради си приличат, та един "по работлив" може да гласува за десетина мързеливци, които си кютат дОма, в синагогата. Идентифицираш се с личната карта (която у нас е безсрочна, мойта е от 27 г, не я сменям щото там на снимката имам и черна коса наред с бялата по слепоочието), и те отбелязват като "гласувал".

  След първото РЪЧНО преброявне има и повторна проверка дали не е глласувал някой междувременно починал, или излязъл в чужбина, след като са изготвени списъците (около два месеца преди изборите). Та шашмите се разкриват, и резултатите се коригират, но количеството подобни шашми е инфентинзимално (рядко повече от 200-300 случаи, доколкото помня).

  Ама...ний сме БрУЗД (прост с 4 правописни грешки) народ, не сме напреднали като българите.
  До коментар [#1] от "Nil satis nisi optimum":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мавродинов":

  Сървърите на електронния кадастър са в офиса на разпределителя на порциите на Стамболийски. В ЕСГРАОН има налични около 400 000.00 мъртви души под "дистрибуцията" на същия този разпределител на порции. По тази и още много други причини за четвърти път се прави имитация за провеждане на търг за електронни паспорти. Защото ако се внедрят, държавата е длъжна да свърже информационно базите данни на всички структури, свързани със статистика, контрол, отчетност, изборно натаманяване и д-р. Тогава ще лъснат много нещица и възможностите на някои, като кръглоокия (Ментата), който отговаря за ДДС измамите ще бъдат сериозно ограничени, ще има проблем между митниците и приходните агенции за контрабандистите на едро, покровителствани от властта през службите. Най-важното е, че изборите ще показват съвсем други резултати. Затова е необходима бухалка, която да отговори на обществения натиск за промяна. Най-добрия вариант за мафията е да се създаде устойчивост на съществуването и под формата на прокурорска демоКРАТура.

 17. 17 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Ама...ний сме БрУЗД (прост с 4 правописни грешки) народ, не сме напреднали като българите."
  Мойше, в гимназията имах вдна "близка птиятелка" - еврейка. Тя ме научи на много неща, но една нейна реплика няма да забравя никога "когато един евреин е умен, той е по-умен от най-умния християнин, но когато е БрУЗД;-), той е по БрУЗД от най-БрУЗДия християнин..."
  Сега по темата. Вешата система ми се струва по справедлива. Жалко само, че позволявате пробиви в принципа "един човек, един глас". Или това е нарочно?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Преброяването ще дойде и отмине. Мъртвите души, ще си стоят. Те са "студения резерв", за спечелване на изборите. Колкото до представителството в МИР, ми дайте по-добри заплати в провинцията, спрете свръх централизацията, дайте повече свобода и финансова одигуреност на местните власти (% от събраните данъци и такси, освен местните. Примерно - 10%). Така, няма да има струпване в София и два-три по-големи града в България и поголовно обезлюдяване в останалите територии.

 19. 19 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":"Ама...ний сме БрУЗД (прост с 4 правописни грешки) народ, не сме напреднали като българите."Мойше, в гимназията имах вдна "близка птиятелка" - еврейка. Тя ме научи на много неща, но една нейна реплика няма да забравя никога "когато един евреин е умен, той е по-умен от най-умния християнин, но когато е БрУЗД;-), той е по БрУЗД от най-БрУЗДия християнин..."Сега по темата. Вешата система ми се струва по справедлива. Жалко само, че позволявате пробиви в принципа "един човек, един глас". Или това е нарочно?
  —цитат от коментар 17 на Nil satis nisi optimum


  Виж, системата ни е такава от как има Държава Израел-за избирателите е МНОГО ПРОСТА. Къде видя пробива на принципа (един човек-един глас) не разбрах. Това че един брадат и пейсат взима 10 лични карти на други хора и гласува вместо тях в различни секции, като се идентифицира с чужда лична карта? Ами това е престъпление-да се идентифицираш с чужда лична карта, и не винаги ги залавят такива в избирателната секция. Случва се броени пъти на избори. По често се случва другото-някой заминал в чужбина след изготвяне на избирателните списъци, и оставил личната си карта при равина, а друг подобен на него глсува вместо нещо. Но това се разкрива след сравняването на кой е гласувал и кой е бил в чужбина по време на изборите. Но тогава като се върне брадатия го закопчават с белезници и прекарва поне 24 часа в ареста. После го глобяват с нещо и това е. Преди години е имало хиляди подобни случаи, сега-кратно по малко.

  Системата ни има друг кусур: Гласуваш за партия начело с вожд, а партията подбира свойте кандидати в списъка. И там "в опушените от цигари стаички" се правят далаверите с кой да сложат по нпред и кой по назад.

  Освен това нямаш ЛИЧЕН представител в твоя район на местожителство, когото да натискаш за разни неща. За разлика от Британия и САЩ където хората от определен район знаяк кого са пратили в парламента/конгреса и имат адрес към кой да се обърнат.

  Е, нищо на този свят не е перфектно, както казал един актьор в края на един култов филм.
  До коментар [#17] от "Nil satis nisi optimum":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#19] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Къде видя пробива на принципа (един човек-един глас) не разбрах. "

  Във вашия коментар "Фалшификациите са от един тертип: Ултрарелигиозните с голямите бради си приличат, та един "по работлив" може да гласува за десетина мързеливци, които си кютат дОма, в синагогата."

  А иначе, че вашата система работи по-добре се вижда с просто око. Трябва само да се сравни България с Израел... Казвам го с благородна завист...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 21. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#19] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":"Къде видя пробива на принципа (един човек-един глас) не разбрах. "Във вашия коментар "Фалшификациите са от един тертип: Ултрарелигиозните с голямите бради си приличат, та един "по работлив" може да гласува за десетина мързеливци, които си кютат дОма, в синагогата."А иначе, че вашата система работи по-добре се вижда с просто око. Трябва само да се сравни България с Израел... Казвам го с благородна завист...
  —цитат от коментар 20 на Nil satis nisi optimum


  Виж, и "работливеца" да гласува с 10 чужди лични карти, той гласува само по веднъж за всеки. Тук престъплението е че се идентифицира като друг, с чуждата ЛК. Трудно за залавяне на място, ако ЛК е от преди 20+ г. , но притежателя на ЛК е в Израел в изборния ден.

  Ако притежателя на ЛК НЕ Е в Израел в изборния ден, това се разбира след сравняване на списъците кой е гласувал и дали бил в Израел в изборния ден (данни от гранична полиция). И тогава на връщане на летището го чака заповед за арест...ако се върне де. Вотът му се счита за невалиден.

  В третия случай-някой гласува с лк на човек който е умрял в периода от изготвянето на изборните списъци и изборния ден. И неговия вот се счита за невалиден, но....няма кого да преследват като извършител на нарушение.

  Тук най често срещаните случаи на нарушаване на изборния закон са тези когато активисти ти правят агитация/дават ти бюлетина за кого да гласуваш на разстояние по малко от....200 м' май от изборното място (училище/читалище/детска гтадина/"дом на културата и т.п.). Щото бюлетините са просто едно листче двойно по голямо от българска ЛК с буквите на партията, на обикновенна хартия.

  Е, арабите в малките села гласуват кланово за свойте си партии, които печелят в техните секции над 80% от недомързялите ги да отидат да гласуват. Останалите 20% се разпределят между водещата в коалицията партия (Ликуд в последните години) и всичките останали-от еврейски религиозни партии до крайно десни/леви такива.
  До коментар [#20] от "Nil satis nisi optimum":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 22. 22 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Спасението за автентични избирателни списъци се нарича Активна регистрация за изборите в дадена година. И това може да се направи или директно в общината, или по електронен път (за предпочитане). И както за българските граждани обичайно пребиваващи в страната, така и за тези, които живеят в чужбина. Тези, които не искат да гласуват, просто не се регистрират. Активната регистрация тогава няма нищо общо с преброяването на населението и жилищния фонд.

  vesela
 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Ох,въртите сучите,все се надявате да се стигне до някаква дискриминация,та само вашите твърди избиратели да гласуват.

 24. 24 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#19] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":"Къде видя пробива на принципа (един човек-един глас) не разбрах. "Във вашия коментар "Фалшификациите са от един тертип: Ултрарелигиозните с голямите бради си приличат, та един "по работлив" може да гласува за десетина мързеливци, които си кютат дОма, в синагогата."А иначе, че вашата система работи по-добре се вижда с просто око. Трябва само да се сравни България с Израел... Казвам го с благородна завист...
  —цитат от коментар 20 на Nil satis nisi optimum


  Виж, и "работливеца" да гласува с 10 чужди лични карти, той гласува само по веднъж за всеки. Тук престъплението е че се идентифицира като друг, с чуждата ЛК. Трудно за залавяне на място, ако ЛК е от преди 20+ г. , но притежателя на ЛК е в Израел в изборния ден.

  Ако притежателя на ЛК НЕ Е в Израел в изборния ден, това се разбира след сравняване на списъците кой е гласувал и дали бил в Израел в изборния ден (данни от гранична полиция). И тогава на връщане на летището го чака заповед за арест...ако се върне де. Вотът му се счита за невалиден.

  В третия случай-някой гласува с лк на човек който е умрял в периода от изготвянето на изборните списъци и изборния ден. И неговия вот се счита за невалиден, но....няма кого да преследват като извършител на нарушение.

  Тук най често срещаните случаи на нарушаване на изборния закон са тези когато активисти ти правят агитация/дават ти бюлетина за кого да гласуваш на разстояние по малко от....200 м' май от изборното място (училище/читалище/детска гтадина/"дом на културата и т.п.). Щото бюлетините са просто едно листче двойно по голямо от българска ЛК с буквите на партията, на обикновенна хартия.

  Е, арабите в малките села гласуват кланово за свойте си партии, които печелят в техните секции над 80% от недомързялите ги да отидат да гласуват. Останалите 20% се разпределят между водещата в коалицията партия (Ликуд в последните години) и всичките останали-от еврейски религиозни партии до крайно десни/леви такива.
  До коментар [#20] от "Nil satis nisi optimum":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Да, ако вместо хабят народна пара за преброяване, се съберат данните от 3-4-те масива и се сравнят....Живеем в епохата на големите данни, а държавата действа с феодални методи...Вместо да се броят хората вднъж на 5-10 години, могат да се броят всяка секунда и минута...ама с програмисти за 1000 лева не става.

 26. 26 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#10] от "Mike Crazy":
  Язе па скоро не сум одил у Гръчко, а само у Српско за Немачко... И там ме търкаа , и на аеропорто ме търкаа. Та съм влезнАл у сичкото компир, пърдон компи :)

 27. 27 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мавродинов":Сървърите на електронния кадастър са в офиса на разпределителя на порциите на Стамболийски. В ЕСГРАОН има налични около 400 000.00 мъртви души под "дистрибуцията" на същия този разпределител на порции. По тази и още много други причини за четвърти път се прави имитация за провеждане на търг за електронни паспорти. Защото ако се внедрят, държавата е длъжна да свърже информационно базите данни на всички структури, свързани със статистика, контрол, отчетност, изборно натаманяване и д-р. Тогава ще лъснат много нещица и възможностите на някои, като кръглоокия (Ментата), който отговаря за ДДС измамите ще бъдат сериозно ограничени, ще има проблем между митниците и приходните агенции за контрабандистите на едро, покровителствани от властта през службите. Най-важното е, че изборите ще показват съвсем други резултати. Затова е необходима бухалка, която да отговори на обществения натиск за промяна. Най-добрия вариант за мафията е да се създаде устойчивост на съществуването и под формата на прокурорска демоКРАТура.
  —цитат от коментар 16 на Анти Шишковци

  В романа "Цялото кралско войнство" Уили Старк агитира с този лозунг -"Дайте ми брадва и аз ще разчистя цялата кочина в Капитолия /губернаторския/" Е, романът показва, че паяжината е толкова силна, че героя също затъна. Не казвам да не търсим бухалката, но тя трябва да се действа умно. Ако хора като Вас знаят факти, ако са млади и имат сила, да се съберем, както е казал Чинтулов и да строшим главата на змията.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK