ДАНС няма работа в информационните фондове на МОН

ДАНС няма работа в информационните фондове на МОН

© Георги КожухаровФани Давидова е юрист, мениджър в международна компания, експерт по защита на личните данни.


На 9 август за обществено обсъждане беше представен проект на Инструкция за достъпа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) до информационните фондове на Министерството на образованието и науката (МОН). С него се предвижда да бъде регламентиран пълен и перманентен "абонаментен" достъп на ДАНС до информационните фондове на МОН. Според чл. 4. (2) на проекта: "Достъпът до информационните фондове на МОН се предоставя на ДАНС с цел извършване на справочна дейност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата."


Вероятно заради жегите и лятнотото настроение, обществения дебат по темата се ограничи до шеги и закачки на тема "Подривни елементи в четвърта група на детската градина", а образователно министерство пък успокои гражданите със съобщението "Ама то така си беше". В смисъл, то ДАНС по принцип си има перманентен достъп, сега просто ще го разпишем в инструкция.
Правото на защита на личните данни е нещо много просто. Най-елементарно, тя може да бъде обяснена така:


Всеки гражданин има право:


• да знае кой събира и обработва данните му


• какви точно данни са събрани и отговарят ли на истината


• защо и с какава цел ще бъдат използвани


• всеки има право на защита ако едно от горните три права бъдат нарушени


Да илюстрираме с пример – данните на моето дете относно преминаването му през степените на образователната система се събират и обработват от училището, в което то учи, и от там се прехвърлят към МОН. Това са данни (без претенции за изчерпателност) за неговата идентичност, ако е необходимо - здравословно състояние, учебни заведения, които е посещавало, и покрита образователна степен.


Като родители ние знаем обема на събраните данни, знаем между кои институции те се обменят, знаем защо и с каква цел – а именно удостоверяване на покрит образователен стандарт.


Всяко използване на тези данни с различна от тази цел е в противоречие


с принципите на защита на личните данни, залегнали вкрючително в .Директива (ЕС) 2016/680 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни от компетентните органи за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления или изпълнението на наказания и относно свободното движение на такива данни


Разбира се, че в изпълнение на своите задължения, службите за сигурност имат право на достъп до определени информационни фондове, създадени с други цели от от други административни структури. Това обаче трябва да става по всеки отделен и конкретен казус при задължително мотивиране и спазване на определен ред при гарантиране правата на физическите лица, чиито данни се обработват.


Въпросът "Е какво пък толкова" и заключението "Голяма работа" са на ниво, което смятам да подмина без коментар. Няма нужда изобщо да влизаме в разсъждения как точно може да се злоупотреби с подобни "невинни" данни. Има действащ европейски регулаторен стандарт – той категорично не е спазен, дебатът приключва до тук. Всички по-нанатъшни обяснения "То така си беше" и "В закона за ДАНС има нормативно основание за подобна инструкция" - отпадат на мига.


Абонаментен, перманентен достъп на службите за сигурност до информационни фондове, изградени и поддържани с цруга цел е в пълно противоречие с цитираната директива 2018/680.


Всеки достъп следва да бъде по конкретен казус и задължително обоснован,


наред с другите изисквания. Съмнявам се, че простото прецизиране на текстове от въпросната наредба ще промени изначалната и концепция за перманентен абонамент на ДАНС до информационните фондове на МОН.


Създаването на подобен прецедент, и то с подзаконов нормативен акт, е лошо решение и отваря врата на бъдещи "творчески планове" на ДАНС към други информационни фондове.


"Абонамент" към различни информационни фондове е от интерес на силовите структури по цял свят. В България, Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) до днес е отхвърлила няколко подобни искания. Такива са например:


- Становище на КЗЛД по искане 2173/ 26.10.2009 г., с което се отхвърля искане на МВР – НЗ за достъп до база данни "Население"


- Становище на КЗЛД по искане 573/02.04.2009 г. относно искане на ДАНС за обмяна на информация с НЗОК. В становището си КЗЛД застъпва именно тезата, че всеки достъп до данни следва да бъде по конкретен повод и мотивиран,


при спазване на основните принципи на Закона за защита на личните данни.


Правото на защита на личните данни съществува, независимо дали гражданите предоставят своите данни доброволно на частни лица, търговци, компании и т.н или по силата на законово задължение на държавни структури


Дори напротив – в случаите когато данните се обработват по силата на закон от страна на административни органи и структури, именно тогава правото на защита на личните данни следва да бъде още по-строго контролирано и защитено, защото в тези случаи гражданите, искат или не предоставят, своите данни за обработване и нямат избор.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  А Комисията за Защита на Личните Данни (КЗЛД) спи блажено и "невинно" ...
  По същия начин когато прокуратурата изсипа едни данни в медиите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Къде по-лесно е, да четеш готови данни, без да си мръднеш пръста, с извинението, че предотвратяваш евентуалнитерористични нападения. Тук не стрелят срещу теб, няма игра на "стражари и апаши". Тук си кютиш пред монитора, а накрая на месеца, си получаваш тлъстата заплата, хвалейки се, колко много работа си свършил. А другите престъпления, като издънката с КТБ, например? Е, има време! В бъдещето. Ще стигнем и до перачите на пари, нелегалния трафик на хора, педофилията, истинските терористи, финансовите пирамиди и измами. Но, по-нататък. Сега, имаме много важна работа. Просто на живот и смърт. Да шлякаме децата, а чрез тях и семействата им. Да'м. Милиционерщината не е умряла и няма такова намерение. Само, от ДС, се преименува на ДАНС.

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1257 Весело

  Следващата стъпка ще бъде във всяко училище агент на ДАНС под прикритие.

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тираните кат Боко и сие, вече ги е страх и от децата. Не веднъж в историята и децата са попадали в списъците на враговете на даден тиран и кликата му. Дори в Библията са влезли такива случаи.

  мурзилка
 5. 5 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Как някакви ченгета с подзаконов акт ще нареждат на другите институции какво да правят и ще отменят европейски директиви? И защо щели да заобикалят закона - щото винаги така си били правили (което впрочем го вярвам). Баси ченгеджийската държава.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 6. 6 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Ами има работа ДАНС в тези данни. Ще продава или подарява информация на свои другари и на една "братска" държавица. Така по-лесно и без следи ще им помага да изнудват българските граждани чрез децата им.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  " Абонаментен, перманентен достъп на службите за сигурност до информационни фондове, изградени и поддържани с цруга цел е в пълно противоречие с цитираната директива 2018/680."

  Когато манталитетът, който се е просмукал в това общество, е всъщност този на съдружник на пашата, събирането на каквито и да било данни, колкото и когато си поискат " добрите " от ДАНС ( всъщност мутрите, облечени във властта и възможностите на силовите ведомства) е въпрос, който не подлежи на коментар - нарежда се по телефона и се изпълнява от " нашия човек" ! Какви са тия сантименти, какви са тия директиви, какви са тия умнокрасиви глупости !

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Гневно

  "Пубертет е периодът от развитието на човека, фаза, при която детето преминава, за да се развие във възрастен индивид. Това е процес, който продължава години и е свързан с редица физиологични, емоционални и интелектуални промени. ..."

  Това горното значи че между възрастния индивид и това, което той е бил като дете има значителни и много съществени разлики.
  Желанието на ДАНС и подобните институции може да значи само едно. Всеки един малчуган още от най-ранна възраст да бъде вкаран в...едни черни списъци, чрез което той от рано да бъде вапцан с белега на престъпен и опасен.
  Мога да си представя как ще се промени характеристиката на всеки младеж или по-възрасъен, ако не дай си боже и извършил като малък някаква беля.
  Да не говорим как еднни такива списъци биха повлияли върху решението на всеки решаващ съдбата (съдия, проверяващ, приемащ и др. подобни) на тази личност.
  Нима не забелязвате как уж демократична България придобива все повече белезите на НРБ от времето на БКП?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Елица Саксанова
  Елица Саксанова
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Давидова, като юрист следва поне да сте хвърляли око на ЗДАНС. За изпълнение на задачите си агенцията е упълномощена да събира и обработва лични данни, като при това не иска съгласието на лицата, не ги информира за процеса на обработка и има право на достъп до данни, налични и в други структури. Забраните за класификация на лични данни са ясно указани и никъде не фигурира ограничение по възраст. Така че ако виждате проблем в това, искайте промяна на закона за ДАНС, вместо да се упражнявате в сарказъм по отношение на и без друго пробитата национална сигурност - за което ДАНС е от последните институции, които носят вина. Освен това достъп до информационните масиви на МОН, както и до тези на всяко друго министерство, агенция и която и да било държавна, в много случаи и частна, структури, ДАНС има по всяко време и този достъп е съвсем ясно разписан в закона. Разликата сега е, че вместо да се изпраща хартиено искане по куриер, на което някоя тетка от МОН да реагира в понеделник към обед, агенцията може да спести критично време и да достъпи до нужната информация веднага - което, в някои случаи, може да се окаже жизнено важно.

 10. 10 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Значи за закрила на детето, по анонимен сигнал лелите от Социалното могат да се ровят в личния ви живот и в дома ви (и по задължителен социален патронаж) обаче видиш ли за ДАНС не може?

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Времето на Оруел наближава.

 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Факт е, че ДАНС се опитват да се докопат по втория начин да личните данни на родителите, нещо, което КЗЛД системно им отказва. А точно МОН имат перфектна и актуална база данни за родителите - актуални адреси, телефони, ел. пощи и т.н. Дано разума надделее и ДАНС не получат неограничен и безконтролен достъп. Всяко искане трябва да е регламентирано и документирано, както е сегашния ред. Но ДАНС все повече заприличват на ОПГ следваща съвсем други цели от тези за които уж са създадени. Колко са ефективни и колко е ползата от тях нагледно видяхме при атентата в Бургас.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Не виждам какво пречи на ДАНС в случаите когато някоя отделна личност е в тяхното полезрение, да си поискат и получат достъп, до всичко което ги интересува, все едно дали става дума за МОН или МЗ и т.н., но по определен ред.
  Но ей така, те да могат да си шаркат из сървърите е крайно неприемливо - кой може да гарантира, че всеки "ансаджия" е честно момче, по определението на Дзержински е "оборудван" с хладен ум, горещо сърце и чисти ръце?
  Абсурд, та нали те просто ще отворят сергията и ще започне алъш-вериш с политико-икономическо влияние или КЕШ в чист вид.

 14. 14 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ... има право на достъп до данни, налични и в други структури.
  —цитат от коментар 9 на cqf00564644


  Нали това обяснява авторът - едно е регламентиран достъп, когато трябва да имат някаква обяснима, официална причина, за да бъркат в личните данни - друго е неограничен достъп, когато просто могат да си цъкат по частна поръчка.
  Неограничен, постоянен достъп е различно от "право на достъп".

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 15. 15 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "rumen_s":

  Ти на Марс ли живееш бе човек за какъв достъп до личните данни на родителите иде реч, като полицията също има достъп до ЕСГРАОН, да не мислиш, че подават всеки път мотивирано искане, за да получат данните на близки и роднини на даден човек? От къде според теб КАТ намират кои са близките на пострадали в ПТП, барабар с мобилните им номера?

 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#12] от "rumen_s":Ти на Марс ли живееш бе човек за какъв достъп до личните данни на родителите иде реч, като полицията също има достъп до ЕСГРАОН, да не мислиш, че подават всеки път мотивирано искане, за да получат данните на близки и роднини на даден човек? От къде според теб КАТ намират кои са близките на пострадали в ПТП, барабар с мобилните им номера?
  —цитат от коментар 15 на our12595545


  Това прочетохте ли го или просто се намирате на приказки:

  Становище на КЗЛД по искане 2173/ 26.10.2009 г., с което се отхвърля искане на МВР – НЗ за достъп до база данни "Население"

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  ДАНС, въобще няма работа! Сетете се за случай, в който са свършили нещо! Това разбира се е положително в техния случай, дотолкова са г*зоръки, че чак се учудвам как няма самоубити милиционери при всяко ядене във ведомствения стол!

 18. 18 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#16] от "rumen_s":

  И как се осъществяват арести, ако не знаят къде живее заподозрения? Как се уведомяват близки на хора в безпомощно състояние приети в болници? И как...., и как....

  Как става тая магия без достъп до лични данни?

 19. 19 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#16] от "rumen_s":И как се осъществяват арести, ако не знаят къде живее заподозрения? Как се уведомяват близки на хора в безпомощно състояние приети в болници? И как...., и как....Как става тая магия без достъп до лични данни?
  —цитат от коментар 18 на our12595545


  Достъп има, ама е регламентирано как се иска и защо. Другото е полицейщина която се ползва за рекет над неудобните...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  ДАНС имат работа навсякъде. Но само след представяне на писмено искане за конкретен случай и подписана заповед от съдия.

 21. 21 Профил на Елица Саксанова
  Елица Саксанова
  Рейтинг: 716 Неутрално

  ДАНС имат работа навсякъде. Но само след представяне на писмено искане за конкретен случай и подписана заповед от съдия.
  —цитат от коментар 20 на ivanpopov


  За да подпише такава заповед, на съдията трябва да му бъде издадено разрешение за достъп до класифицирана информация - за да има законово основание изобщо да се запознае с материята, върху която ще издаде заповед. Такава проверка трае минимум 30 дни. Как си представяте такава процедура за всяко едно конкретно искане? Колко време се губи? А как ще погледне обществото на това, всеки съдия да има достъп до всякаква класифицирана информация?

 22. 22 Профил на Елица Саксанова
  Елица Саксанова
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Непознаването на принципа на работа на структурите от разузнавателната общност води до подобни плачевни статийки и съответните им коментари - за което вина има и въпросната общност, разбира се. Не знам как си представяте структура, натоварена със защита на националната сигурност, защита на критични инфраструктури, локализиране на заплахи от всякакъв характер, да иска позволение за всяко едно свое действие, че и да го аргументира пред обществото. Не може да се направи анализ на заплаха, риск или каквото искате, нито да се предостави методика за справянето с която и да е заплаха, без да се обхванат абсолютно всичките й елементи. Ако за целта е нужна справка в регистри на МОН, и ако достъпът до това, колко пъти е сменял Пешо училища или каква литература е чел докторант Х, ще помогне за тази справка, то тя ще се направи. В пъти по-бързо, надежно и удобно е да се направи, като се избегне писането на писма, чакането на някой чиновник в МОН да се натутка да отговори или рискът да даде погрешна информация.

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#18] от "our12595545":

  До коментар [#16] от "rumen_s":И как се осъществяват арести, ако не знаят къде живее заподозрения? Как се уведомяват близки на хора в безпомощно състояние приети в болници? И как...., и как....Как става тая магия без достъп до лични данни?
  —цитат от коментар 18 на our12595545

  Когато имат заповед за арест, или има катастрофа или каквото и да било събитие налагащо намеса на полицията това е основание да им се даде достъп до съответните бази данни. По конкретен повод. От ДАНС искат достъпа да им е постоянен. Е това е недопустимо. И ненужно за ДАНС според законовото и определение.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментари [#21] и [#22] от "cqf00564644":

  ДАНС имат работа навсякъде. Но само след представяне на писмено искане за конкретен случай и подписана заповед от съдия.
  —цитат от коментар 20 на ivanpopov

  За да подпише такава заповед, на съдията трябва да му бъде издадено разрешение за достъп до класифицирана информация - за да има законово основание изобщо да се запознае с материята, върху която ще издаде заповед. Такава проверка трае минимум 30 дни. Как си представяте такава процедура за всяко едно конкретно искане? Колко време се губи? А как ще погледне обществото на това, всеки съдия да има достъп до всякаква класифицирана информация?
  —цитат от коментар 21 на cqf00....

  Пълни глупости говорите. Съдията дава разрешение за достъп до информация на база на аргументирано искане. Единствените варианти за отказ са глупаво и неграмотно написано искане, което показва незаинтересованост и липса на елементарно уважение у искащия, или искането да е за действия, нямащи нищо общо с дейността на службите - например да се провери има ли Радан Кънев любовница и коя е. Последното си е чисто престъпление.

  ...В пъти по-бързо, надежно и удобно е да се направи, като се избегне писането на писма, чакането на някой чиновник в МОН да се натутка да отговори или рискът да даде погрешна информация.
  —цитат от коментар 22 на cqf00...
  В пъти по-бързо, но незаконно. Като разкрият престъпление, но не осъдят извършителите ползата е никаква.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 263 Неутрално

  ДАНС по принцип няма работа, а е структура с изцяло дублиращи функции, която си играе на контраразузнаване през 2019-та в България.

 26. 26 Профил на Елица Саксанова
  Елица Саксанова
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Да, трагично е непознаването на работата на службите, и правенето на разлика между разузнавателни и силови структури.
  Но тъй като ограмотяването е въпрос на личен избор, няма да го правя вместо вас. Само ще ви дам една насока за мислене, преди писъците на всякакви експерти по лични данни да са стигнали до небето.
  Смятам, всички са съгласни, че нивото на образование е въпрос на национална сигурност. Нещо повече, смята се, че е един от жизненоважните интереси на всяка нация. А сега се опитайте да излезете от конспиративната кутийка, в която експертката ви вкарва с всяка статия по въпроса, и си представете следната възможност: ДАНС иска да е в състояние да предоставя точни, динамични и адекватни анализи за нивото на образование в държавата, за количеството лишени от образование деца, за количеството напуснали училище и причините, за брой чуждестранни ученици/студенти, за всичко, което би дало разрез на състоянието на образованието, заплахите пред него, начините за противодействие, методики, указания. Струва ми се оправдано натоварените с подобна дейност да достъпват сами до информацията, вместо работата им да бъде спирана от постоянна необходимост от разрешения за всеки елемент.
  Освен това, несериозно е да се говори, че видите ли, целта на ДАНС са телефони и адреси на родители, сякаш базите на МОН са единственото място, в което са ни разхвърляли личните данни и ДАНС няма механизми да ги извади от другаде при необходимост. Спрете да виждате конспирации навсякъде и да тичате след самозвани експерти. Говорим за сигурността на държавата. Важат различни процедури и различни механизми. Би било добре да се опитвате видите нещата и от тази гледна точка.

 27. 27 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 341 Разстроено

  колко сме далеч от гражданското общество....

 28. 28 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Весело

  няма страшно, булгаристанци, просто ви обработват - днес се дава достъп на ДАНС до данните на децата, утре - до банковата ви информация

  а вие спите ли, спите =)

 29. 29 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#26] от "cqf00564644":

  първо, ДАНС е контраразузнавателна агенция, не разузнавателна

  от там нататък падаш в трапа

  отделно контраразузнаването не му е работа да прави анализите, които трябва да прави МОН, мой човек

 30. 30 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  и си представете следната възможност: ДАНС иска да е в състояние да предоставя точни, динамични и адекватни анализи за нивото на образование в държавата, за количеството лишени от образование деца, за количеството напуснали училище и причините, за брой чуждестранни ученици/студенти...
  —цитат от коментар 26 на cqf00564644


  Ще поискат готови вече анализи по тези теми, каквито има в МОН.

  Аз по-скоро си представям обратната ситуация: има ли някъде данни за образованието на служителите в ДАНС, дипломи, специализации, владеене на чужди езици - като данъкоплатци имаме основание да се притесняваме за качеството на хората, работещи там. Усреднени, обобщени данни?
  Назначаването с публични конкурси ли става или с връзки под предлог секретност?

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ами да ги изгонят!

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  Днес специализирано звено под ръководството на Главен Прокурор Гешев залови особено опасни кибер терористи който са хакнали базата данни на ДАНС . Паролата за достъп е била 123456 . След като бяха. прибрани от 6 - та столична градина , кибер терористите нямат да могат съдени защото трябва да се приберат в къщи и майките да им сменят памперсите.

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 33. 33 Профил на badsvetlio
  badsvetlio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И Фани е един експерт по лични данни..., та знае ли се!!!!

 34. 34 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "Роси":

  1984 отмина, да видим сега коя ще е...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK