Боклукът превзема България

Боклукът превзема България

© Надежда Чипева, КапиталТекстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Ако някой иска да знае как мирише България това лято, отговорът гласи - на пушек и смрад. Пушек от димящите законни и незаконни сметища. И смрад от разлагащи се свински трупове. Боклуците са навсякъде, а мостът на магистрала "Струма", сериозно повреден заради нерегламентирано депо за отпадъци, за кратко освети проблема - всеки хвърля и складира боклуци където си иска и никой никому не търси отговорност. Нито пък разчиства боклука.


Много боклучава работа
Мостът на недостроената "Струма" бе опожарен заради струпани под него боклуци, които не бива да са там - по всякакви писани закони. Но се трупат отдавна - по неписаните. На това място години наред се складират отпадъци, но нито община Дупница, нито Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), нито Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) са се погрижили да ги премахнат от района, който по-късно попада в сервитута на магистралата. Всяка от тях публично си намери някакво оправдание. А фирмата, на която е незаконното депо, е с изтекло разрешително за работа. Но въпреки това е горяла отпадъците в ТЕЦ, която пък няма оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и замърсява въздуха. "Собственикът на склада за отпадъци, който се запали под виадукта, заяви, че тоновете пластмаса били само временно там, защото ТЕЦ "Бобов дол" спрял да ги приема. А кой разреши без ОВОС "Бобов дол" да гори отпадъци? Ако беше проведена процедура по ОВОС, не мисля, че щяхте да видите тонове пластмасови отпадъци под магистрала "Струма", нито вагони с италиански отпадъци край Дупница", коментира екологът Тома Белев.


Точно преди една година, след срутилия се мост в италианския град Генуа, премиерът Бойко Борисов разпореди проверки на всички мостове в страната. Те се извършват от областните пътни управления и АПИ. Сега същата тази АПИ ще прави проверки има ли сметища и под другите мостове и виадукти. Явно при предишните обследвания, ако е имало такива, не са сметнали наличието им за застрашаващо конструкциите.


А боклукът се трупа


И тази година депото за твърди битови отпадъци в село Шишманци горя. Но за първи път районната прокуратура в Пловдив се самосезира и ще разследва дали е извършено престъпление, довело до вредни последици за околната среда. Вероятно защото този път димът от пожара стана твърде видим и задушлив, а местните хора с протести настояват инсталацията за преработка на отпадъци да спре работа.


Гръмко нареченият Завод за преработка на твърди битови отпадъци бе сред първите, на които Борисов резна лентата в първия си мандат - още през октомври 2009 година. Проектът за предприятието, заченат при Тройната коалиция и лансиран от изчезналата вече "царска" партия, е свързан с оръжейния бос Николай Гигов, близък до президента Георги Първанов. Въпреки скандалите и обвиненията в корупция и източване на европейски пари заводът, изграден със средства на българските и европейските данъкоплатци и управляван от частен оператор, си работи.


Сметището в Свищов, което също горя, би трябвало да не е в експлоатация от 2016 година, когато е закрито. Но анкети и телевизионни кадри показаха точно обратното - че тук продължава да се изхвърля боклук. В същото време такса смет в община Свищов бе повишена, тъй като отпадъците на домакинствата де юре се возят до никополското село Санадиново.


На близо 50 декара в свищовската местност Ненова шатра са депонирани над 350 000 куб.м отпадъци. През декември м.г. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към екоминистерството одобрява 4 милиона лева за техническа рекултивация на депото в Свищов. Както и при други проекти, биологичната ще е за сметка на общината. През март местните власти получиха 3,1 милиона лева, а изпълнителят тепърва ще започва работа по закриване на сметището.


А боклукът се трупа - на уж закритите сметища и на всякакви други места. По-рано през годината министърът на околната среда Нено Димов заяви в парламента, че в момента нерегламентираните сметища в България са над 100, но нямало ресурс за рекултивацията на всичките едновременно. "Над 100" си е евфемизъм, защото край всяко селце има поне едно. В малките населени места контейнерите за боклук не достигат и хората хвърлят където сварят. Така в дере край сливенското село Гавраилово бе открита карантия от убити заради африканската чума домашни прасета.


Мръсно и миризливо


Речни корита и долчинки са затлачени от всякакви боклуци, крайпътни канавки, паркове и улици са осеяни с кенчета, цигарени кутии, пластмасови кофички, найлонови торбички, хартии и какво ли не още.


Да се преброят местата в България, където се изхвърлят боклуци, е работа за цялата национална статистика. Тези мръсни и миризливи ландшафти са илюстрация на некадърността и безсилието на властите и белег за културата на нацията.


Европейската комисия вече осъди държавата заради незакрити общински сметища; 113 такива места трябваше да бъдат затворени до 2009 година. След като България в лицето на Тройната коалиция не се справи, Брюксел определи нова дата - 1 януари 2018 година. Но не се справиха и правителствата на Борисов, а за 2019 година за целта са предвидени 70 милиона лева. Докато си чака парите за рекултивация, сметището край Ихтиман например няколко пъти горя, като при един от пожарите димът предизвика верижна катастрофа по магистрала "Тракия", при която сериозно пострадаха хора. Кого трябваше да осъдят ранените: държавата, екоминистерството, управата в Ихтиман, АПИ или всички накуп? Боклукът превзема България.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  "Боклукът превзема България"
  Закъсняла статия - боклукът отдавна е превзел България!

 2. 2 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Да се чуди човек има ли смисъл да се притеснява, че някой ден ромите ще са повече от българите...

 3. 3 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 812 Неутрално

  "Боклукът превзема България."
  Боклукът превзе България още през '44-та година !

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8560 Любопитно

  Не може да бъде!
  Нали активно изчистваме България за един ден !

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4861 Неутрално

  "Да се преброят местата в България, където се изхвърлят боклуци, е работа за цялата национална статистика."

  Да не пропуснат народното събрание

 6. 6 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Гласуваш за боклуци - получаваш боклук!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2268 Весело

  "Боклукът" и "Апартаментгейт" са теми от хибридната война на "Моника Веле". :)

  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов
  ...
  Имената на преките виновници са Георги Стойчев – председател на „Отворено общество” и Петко Георгиев. Срещу определена сума, направиха така, че честотите минаха в ръцете на Моника Станишева, а след това от нейните ръце – в притежание на Гергов. Според мен имаше и някакъв политически мотив – случи се преди първия мандат на Георги Първанов. Бяхме критични не само към него и може би това беше причина да искат да ни затворят устата. Ако Управителният съвет не беше подменен с хора, близки до Моника Станишева, процедурата щеше да е много по-трудна. Това беше срам за българската журналистика. Но за мен остава радостта, че все още ни припознават като хора от „Свободна Европа”…“
  http://www.vlastta.com/displaynews/74257

 8. 8 Профил на Българофил
  Българофил
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Не е боклук, а СМЕТ. Боклук е на турски. Имаме такса СМЕТ.Имаме народна приказка" Сливи за смет".

 9. 9 Профил на Vrijheid
  Vrijheid
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Няма вече празно място за толкова Биклук в България , че вече прелива чак в чужбина. Главния Боклучар вече разпраща боклуците из Европа като консули , посланици, евродепутати, снахи и всякаква корумпирана смрад:

  "Да аплодираш политик че е построил път,болница или мост, е все едно да аплодираш банкомат затова,че ти дава пари! "
 10. 10 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  не боклука ,а безотговорността затрива България .

 11. 11 Профил на Българофил
  Българофил
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Госпожо Милчева, от думата СМЕТ става и думата СМЕТИЩЕ.

 12. 12 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Тънем в боклук (буквално и преносно), но много обичаме да даваме акъл на американци, немци, испанци и т.н. как да живеят, кого да избират и какви сделки да правят.

 13. 13 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 2541 Весело

  Е, той отдавна я е превзел!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 14. 14 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2928 Весело

  По боклукът ще ги познаете.

  подпис
 15. 15 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Е, как, бе?! Всяка година я чистим 1 ден и я плескаме 364.

  До коментар [#3] от "Dankol":
  Същото си помислих още като видях заглавието.

 16. 16 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2928 Весело

  До коментар [#12] от "kapitan_laino":
  "Тънем в боклук (буквално и преносно), но много обичаме да даваме акъл на американци, немци, испанци и т.н. как да живеят, кого да избират и какви сделки да правят."

  Някога имаше виц - предлжение за блгарски герб. Хипопотам, защото смсе затънали в кал но сме отворили огромна уста.

  подпис
 17. 17 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Има много боклуци, които хвърлят боклуци...

 18. 18 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Миналото лято се направихме туристичесто кътуване с кола в ЕС в.т.ч. и в селски местности в Холандия. Всички междуселски пътоща бяха невероятно чисти а от двете страни на пътищата огадени пасат крави. Само веднаж видяпх на асфалта едно кравешко.

  подпис
 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#8] от "Българофил":

  "Не е боклук, а СМЕТ"

  Имаме си освен "смет" и "измет" ;-)
  Инак благодаря за напомнянето за хубавата поучителна българска приказка- обичах я като дете...

 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Какво налага да се препечатват “материали” от кафявите медии!?

 21. 21 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  ''..... Боклуците са навсякъде..." в дойче зеле, особено тези, които списват “статии" за проблемите в България. Ако някой иска да знае на какво мирише германия- ще му кажа- на халал храна, мюсюлмани и нелегални икономически имигранти, идващи от всички континенти. Очаквам забрана в германия за употреба на дамска и мъжка парфюмерия- щото, нали- въглеродни квоти и нежеланието на имигрантите да употребяват нормална европейска парфюмерия след баня. Така и така мюсюлманите-мъже не се бръснат по религиозни причини, а афтършейфът е на път да изчезне като употребявана мъжка козметика в прехвалената ви германия....Същото е и със слънцезащитните продукти за мъже и за жени- ще останат само тези за деца....

 22. 22 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван К": Чисти са, защото там са северни почви, на които НЕ РАСТАТ домати, краставици, пипер, дини, пъпеши, копър, магданоз, ягоди и т.н. Питал ли сте се защо в тези селски райони никъде не сте видял да растат горепосочените зеленчуци и плодове? Отговорът е много прост- те не виреят на холандските почви! Ако сте ги видял да растат в парници, с капково напояване- японският метод, това е друго....И калта им там не е като нашата....

 23. 23 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#12] от "kapitan_laino": Глупости- изборените народи се пробват да ни дават акъл как ние да живеем в България, и освен плювни и гаври по нас, нищо друго не ги вълнува... Това не е случайно...

 24. 24 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Не е боклук, а СМЕТ. Боклук е на турски. Имаме такса СМЕТ.Имаме народна приказка" Сливи за смет".
  —цитат от коментар 8 на Българофил


  "Боклук" звучи по-умнокрасиво, и най-вече антигербаджийски.

 25. 25 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Сами сме си виновни. Всеки мисли, че някой му е длъжен. Нямаме и заводи за преработка. Ще се заринем....

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 26. 26 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  С един американец, като минавахме през циганската махала при летището ,където се открива гледка към поле осеяно с мизерии,възкликна :
  "Но вие сте открили начин да сеете и жънете найлонови пликове"

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  "Боклукът превзема България."

  Той даже ни управлява.

 28. 28 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  "Боклукът превзема България"

  Закъсняла тревога.
  Боклукът отдавна превзе България.
  Почна се след 9 сеп 44, когат изтрепаха свестните. Подир това след 89, когат кое беше свестно само се изнесе в чужбина. Погледнете Народното събрание, правителството, телевизиите, вестниците.
  Заринати сме от боклук.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 29. 29 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Госпожо Милчева, от думата СМЕТ става и думата СМЕТИЩЕ.
  —цитат от коментар 11 на Българофил


  от БТА я знаят кат другарката Милчева навремето

 30. 30 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "Боклукът превзема България."Той даже ни управлява.
  —цитат от коментар 27 на Роси


  има нещо верно как Роске
  тия от Позититаник къде ве управляват вас у партийните ядки

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Точно 18 години боклукът ни затрупва и изтезава!
  Няма изглед да се освободим от тази смрад!

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Весело

  Боклукът превзема България
  ========
  Европейския боклук......най хубавия.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Весело

  До коментар [#8] от "Българофил":

  Не е боклук, а СМЕТ. Боклук е на турски
  =======
  Нещо повече.....
  Боклук не означава смет.....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3680 Любопитно

  "Боклукът превзема България."
  ===================================
  Го-о-о-о-ляма изненада!!!:)))))))))))))))))))

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  Боклукът навсякъде превзема България...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Един от най-активните бокулизачи в пост №7 е пльоснал част от интервю на Екатерина Бончева, правено през 2014 година.

  Очевидната цел на бокулизача е да излее помия върху радио "Свободна Европа", което заедно със сайта "Бивол" успя да изхвърли от държавната копаня няколко гербаджийски бандита.

  Само че тогава, в 2014 година, Бончева няма как да говори за днешното радио "Свободна Европа".
  Тя обяснява случилото се на създаденото от няколко ентусиасти радио "Нова Европа".
  Което никога не е имало нищо общо със "Свобовна Европа".

  Ма простия бокулизач отде ще ги знае тези работи.
  Той си въобразява, че прави пропаганда.
  Труди се за потомствения комуняга Бойко Борисов.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Не, че нещо ама баш от тая воняща медия да ми бръщолевят за боклуци е като мангал да обижда на циганин.

 38. 38 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1799 Разстроено

  До коментар [#3] от "Dankol":
  44 година един боклук насилствено смени друг . Не съединението прави силата , а надежда всяка тука оставете , трябва да пише на бялата сграда

  ум море, глава шамандура
 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6682 Неутрално

  Ниска култура на населението и калпаво управление на властимащите - достатъчни условия за сегашното плачевно състояние

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8634 Любопитно

  Няма отърване от боклуците, боклуци от всички цветове на дъгата.

 41. 41 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Така е! Боклукът превзе България в 2009 година, с идването на ГЕРБ на власт. Наистина, по-големи боклуци в управлението на държавата имахме само по времето на Жан Виденов.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#23] от "cmy12603507":

  Чудех се, дали не си мазохистка? Сега съм вече убеден, че си такава. Умираш си да пишеш глупости и да събираш червени минусчета. Това си е един вид духовен мазохизъм. Но . . . . продължавай все така. При теб явно оправия няма.

 44. 44 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Дойче Веле получиха официални доказателства че статията им е Лъжа и Манипулация!
  Колеги журналисти им изпратиха Реални видими доказателства и видео!
  Но някой пак плюе България и този някой е българката пуснала тази статия в Дневник !

 45. 45 Профил на waa32577706
  waa32577706
  Рейтинг: 166 Неутрално

  До коментар [#8] от "Българофил":Не е боклук, а СМЕТ. Боклук е на турски=======Нещо повече.....Боклук не означава смет.....
  —цитат от коментар 33 на eti mehter


  и още повече - не е на турски

 46. 46 Профил на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Рейтинг: 1345 Весело

  Мда, простотията остава след себе си само .... боклуци !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 47. 47 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#6] от "pm":

  “Гласуваш за боклуци - получаваш боклук!”
  ——
  За кого другиго да гласува боклукът ... в представителна демокрация

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 48. 48 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Госпожо вие къде живеете? Боклукът отдавна е превзел България и вече я управлява повече от 10 години.

 49. 49 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 725 Любопитно

  И този бълвоч се води анализ или коментар?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK