България гори... в боклуци

Пожарът под мостовете на магистрала "Струма" тръгна точно от нерегламентирани места за изхвърляне на стари гуми например, които целият град ги знае, а общината си трае.

© Владислав Панев

Пожарът под мостовете на магистрала "Струма" тръгна точно от нерегламентирани места за изхвърляне на стари гуми например, които целият град ги знае, а общината си трае.Владислав Панев е финансист, съпредседател на Зелено движение.


Ковачки гори отпадъци (и взема от нашите пари, че ни трови), боклуци изгарят магистрали, запалени вторични суровини има из цялата страна – България гори, буквално.


Ясно е, че темата с отпадъците ще става все по-централна и хората имат много основания да се притесняват от слабия контрол там. Не е случайно, че компаниите на Ковачки започнаха масиран внос на боклуци основно от Италия с цел изгаряне. Просто у нас институциите са слаби и затова тровенето на граждани може да върви безнаказано и да се превърне в много успешен бизнес.
Предлагам седем съвсем конретни, практични и реалистични мерки за решаване на проблема.


Работата е там, че боклукът не е като другите стоки. Там собственикът си плаща да се отърве


от нея. И парите изобщо не са малко. Говори се за 70-100 евро на тон за внос от Италия. Като сложим и преференциалните цени, по които се изкупува произведената енергия (над 17 ст. за киловатчас в "Брикел" например), става ясно защо интересът е толкова голям. Подобно е и с нашия си боклук. Макар и цената да е с пъти по-ниска (20-40 лева за тон), можем да си представим защо възникват все повече пожари.


Просто за собствениците на сметища изгарянето на тонове тяхна суровина си е чиста печалба. Не казвам, че всички пожари са умишлени, но на принципа кой печели можем лесно да стигнем до извода, че има логика много от тях да са такива. Особено в страна като България, с министър, чийто приоритет на думи е чистотата на въздуха, но на действия е безпроблемното издаване на разрешителни за горене на боклуци от страна на силните на деня. Не че отпадъците не могат да бъдат сериозен бизнес. Швеция го доказва, като внася огромни количества (1.3 млн тона годишно), за което й плащат. Само че там 99% от боклуците се обработват и не стигат до пещите за изгаряне.


Отделно самите инсинератори могат да бъдат съобразени с най-добрата налична технология за опазване на околната среда. За разлика от скандинавския пример обаче тук практиката е вносните отпадъци да се горят в пещи, които са пригодени за работа с нискокалорични въглища. Използването на друга суровина води до изпускането на огромни количества отрови. Което води до основателен гняв на хората в Гълъбово, Перник, Дупница и Бобов дол, Сливен, Враца.


Доверие в институциите, глупако!!!


На някои от тези места все още има само планове за горене, но съпротивата набира скорост. И е наистина автентична, а не подклаждана от някого. Помните колко села се разбунтуваха 2005/06, когато имаше различни идеи къде да се складира боклукът на София. От месеци се срещам с хора от тези места и наистина са бесни, че държавата не си гледа работата. Проблемът с производството на ток от изгаряне на вносни (а и български) отпадъци е на толкова нива, че не знам и една причина, поради която да е оправдан. Не само тровенето на хората (за мен здравето е основният проблем), но и изкривяването на пазара на ток. Където разрешеното за едни е забранено за други.


Да видим какво може да се направи, за да се преодолеят рисковете:


1-3: да правим по-малко боклуци. Има тенденция всеки отделен бонбон, всеки грам от някакво изделие, да се завива в отделна опаковка. Няма много смисъл от това, освен търговски. Не съм привърженик на радикалните забрани, но потребителско поведение, което насърчава ползването на по-малко пластмаси, ще превъзпита и производителите. Дори ако има риск да загубят 10% от пазара, те ще се пригодят към други условия. Разработени са и стратегии за нулеви отпадъци, при които всичко може да се използва, така че нищо да не отива в океаните, на сметищата или в инсинераторите. Скандинавия е доста напред в тези технологии, но не само. За съжаление засега около 10% от пластмасите се преработват. Т.е. по-малко опаковки + Многократна употреба + Рециклиране (как се казваше на български "преработка?")


4. Сериозен контрол от инспекциите по околна среда и общините. Няма как да се мине без него, при положение че пожарите не унищожават стока, която има стойност за собственика, а напротив. Намаляват му разходите. Тук бих предложил в проверките да се включат и уважавани обществени екологични асоциации – Асоциация на еколозите в общините, Коалиция да остане природа и т.н.


5. Стимулът за операторите на депа да горят трябва да се пресече. Например чрез регламент да си плащат по двойна тарифа за изгорял боклук, отколкото ако го пласират. Имаме сведения, че много фирми си организират ежегодни пожари. Просто имат интерес от това. Те парите си ги избиват от такси на вносителите и на преработката гледат като на "дейност на загуба."


6. Общините да следят и закриват незаконните сметища, които изникват къде ли не, но най-вече на терени, които не стават за нищо друго. Случаят с боклуците под мостовете на магистрала "Струма" е показателен. Там пожарът тръгна точно от нерегламентирани места за изхвърляне на стари гуми например, които целият град ги знае, а общината си трае. Най-вероятно земите, където това се случва, са общински или в близост до гета, затова и на собствениците не им пука. Тук вече е задължение на общините да си влязат във функциите и да не допускат такива обекти.


7. Силен контрол върху горенето на боклуци (няма значение дали вносни или български) в ТЕЦ. Ако това се прави, трябва да е според най-съвременните технологии, а не в пещи, пригодени за въглища. И без риск за здравето на хората. Защото това сега е геноцид.


Българското общество иска и може да се справи с проблема. Просто не трябва да позволим на олигархичните зависимости да ни спрат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3070 Весело

  Имаше едно време една голяма, голяма галактика, една голяма, голяма слънчева система, една голяма, голяма планета, един голям, голям континент, една голяма, голяма държава… Всичко било огромно, а над него се разнасял пушек ! Над галактиката, слънчевата система, планетата, континентът, държавата. Гъст, черен дим. По едно време един голям, голям черен човек, покрит със сажди отишъл, при друг голям, голям черен човек, също покрит със сажди, и му изкрещял - бай Пешо, стига гори тия гуми бе !!!!

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Всичко свързано с боклука в момента е далавера на мафията , като се почне от събирането на местните ни данъци и данък смет ,който е измислен абсолютно незаконно ,особено за фирмените имоти ,та се стигне до всякаква липса на реално почистване ,събиране на боклука ,липса на рециклиране , регламент за депата и обработката след това на боклука , а накрая тотална липса на какъвто и да е контрол ,завършва всичко ,за всички тези неща ние плащаме скъпо и прескъпо , напр моята фирма ,офис лекарски кабинет в среден град ,отделям над 1000 лв за данък смет ,в случай ,,че всичките ми буклуци се прибират от отделна фирма за специални опасни отпадъци ,като за едно кошче на месец давам отделно 60 лв месечно ,та така ,срещу това нито се чисти ,нито се мият улици ,нито ми се извозва някаккъв отпадък ,просто ми се крадат парите ,така са всички фирми и частни битови абонати във всеки наш град.

 3. 3 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това е първата полезна статия, която виждам в „Дневник“!
  Браво на автора за смелостта.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Боклукът е суровина, ако се събира и разделя при източника. Това е и скъп бизнес. При занижен контрол - пожар до пожар без санкции - толкова...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Обществото също не си върши работата навсякъде явно. В Габрово имахме допреди години същите проблеми. Боклуци из града, покрай контейнерите стотици места дето всеки си изхвърля каквото му падне. Преди 5-6 години пуснаха новото сметище както казват най&модерното в Европа (на предишното му викаха Везувий щото от соца непрестанно димеше) . Успоредно със сметището градът започна да се мете от 10 години денонощно. Няма една кесийка, един глас. Мете се от камиони през средни машини и прахосмукачки до метачките с метлите.
  Обществото се организира общината осигурява чували и ръкавици у всяка пролет се изчиства от хората. Махнаха се нерегламентираните сметища и обществото дебне.
  И ако някой изхвърли някъде нерегламентирано отпадъци почва веднага вой във социалните мрежи, обществото го издирва 99% успешно и жалба му майка.
  Същевременно започна да се изгражда подземно събиране на отпадъците да няма контейнери с боклуци около тях и най-накрая благодарение и на обществото градът стана чист с много паркове, с много цветя той е заобиколен и с гори и бе знам за коя година е най-екологичният град в Европа за тези размери.
  Затова се чудяо за хора живеят около тези сметища, че да не им пука.

 6. 6 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Любопитно

  "Пожарът под мостовете на магистрала "Струма" тръгна точно от нерегламентирани места за изхвърляне на стари гуми например, които целият град ги знае, а общината си трае."
  ===========================================================================
  Ами,след като целият град ги е знаел,защо гражданите не са отишли пред общината,за да протестират и тя да ги чуе,и да не си трае...

 7. 7 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Любопитно

  "Пожарът под мостовете на магистрала "Струма" тръгна точно от нерегламентирани места за изхвърляне на стари гуми например, които целият град ги знае, а общината си трае."
  ===========================================================================
  Ами,след като целият град ги е знаел,защо гражданите не са отишли пред общината,за да протестират и тя да ги чуе,и да не си трае...

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Любопитно

  Боклука е добър материал за издигане в политиката......
  Преди около 20 години , кмета на един град (на Босфора) ....забеляза , че светските му предшественици са оставили в града който ще управлява....огромни количества боклук....
  Реши новия кмет ...да се заеме с него.......
  Но боклука беше в толкова огромни количества че неговото унищожаване бе равносилно на отбиване на номера.....а и светския дим от изгарянето му .....причиняваше допълнителни проблеми на хората......
  И реши новия кмет да превърне проблема в полза......
  Днес вече е президент....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Поздрави на "Роза".

  Владислав Панчев Панев е съакционер и свързано лице с Панчо Вълков Панев, видно от https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/vladislav-panev-poema-kontrola-nad-ud-status-kapital-s-51-dial-110936/
  Панчо Вълков Панев е разкрит от комисията по досиетата като явочник “Роза“ - https://www.comdos.bg/Начало/Проверени_лица/p/search/?ApprovedPersonFirstName=Панчо&ApprovedPersonMidName=Вълков&ApprovedPersonLastName=Панев&ApprovedPersonBirthDate=&ApprovedPersonBirthLocation=&ExaminationPersonPosition=&search=Търсене

  ""Зеленото" лицемерие: Фирма на Владислав Панев лее бетон по Черноморието и Балкана“ - https://www.faktor.bg/bg/articles/firma-na-lidera-na-zelenite-zastroyava-chernomorieto-i-balkana

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  ако ще и син на Сталин да е, в случая с боклука в какво не е прав и в какво го упрекваш?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Статус Инвест -> Статус Капитал -> СКАЙ

  „Владислав Панев поема контрола над УД Статус Капитал с 51% дял, показва информация в уеб страницата на Комисията за финансов надзор.
  На 8 декември 2010 г. КФН публикува списък с действителните собственици на управляващите дружества у нас и там
  като акционери присъстваха Панчо Панев с 40% , Емил Ангелов със 17,3% , Янтра Александрова, Владислав Панев и участие чрез свързани лица на Борислав Ников в размер на 9,9%.
  В новата акционерна структура на база преки участия Емил Ангелов и Янтра Александрова запазват дяловете си, а Владислав Панев има 51%.
  "Преди година контролирах около 35% от управляващото дружество, включително чрез свързани лица, а около 50% бяха собственост на ИП Статус инвест", сподели Владислав Панев за Investor.bg.“ - https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/vladislav-panev-poema-kontrola-nad-ud-status-kapital-s-51-dial-110936/

  Връзката със Статус Инвест навява спомени за Борис Велчев. Справка в Гугъл сочи:

  https://www.mediapool.bg/noviyat-glaven-prokuror-e-prekratil-uchastieto-...
  19.01.2006 г. - Борис Велчев, избран в четвъртък за главен прокурор, като ... бил и в ръководството на инвестиционния посредник “Статус инвест” АД.

  www.опаснивръзки.com/2014-03-31-10-44.../9-2014-04-04-13-31-46
  Борис Велчев - между Ясер Арафат и Конституционния съд ... Сред останалите акционери в Статус Инвест е и Радослав Кацаров, който през 2013г. бе ...

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":ако ще и син на Сталин да е, в случая с боклука в какво не е прав и в какво го упрекваш?
  —цитат от коментар 10 на дерибеев  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Приказките на ангро - "България гори... в боклуци".

 13. 13 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Тази статия е ЛЪЖА!
  Автора говори пълни глупости без нищо конкретно!
  Сега ще ви кажа Гакти:
  - Тези битови отпадъци са предварително обработени, шредирани и подготвени за изгарянв и в този си вид се наричат Алтернативно гориво или RDF.
  Този RDF замества изгарянето на въглища и не отделя СО.
  При изгаряне при температура над 1000 градуса по Целзии химичните съединения се разграждат до прости елементи, сиреч няма отрови!
  Но всичко това минава и през допълнителни филтри.
  Търговията с RDF е международен бизнес, екологично полезна и забравяте за сметищата!
  У нас има заводи които изгарят до 500 тона Алтернативно гориво за 24 часа и това не предизвиква еко катастрофа!
  ТЕЦ-а на крадеца Ковачки изгаря 100 тона на денонощие.

 14. 14 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Българите са "способни" от всяко нещо да си направят геноцид.Така става вече и още повече в бъдеще ще стане от изгаряне на отпадъци(боклук не е българска дума , а турска).
  Щом разберат , че отпадъците могат да се изгарят по някакъв макар и вандалски начин с ужасни последици - тогава ела да видиш какво става! Защото не сме Швеция нали ?

 15. 15 Профил на pet100
  pet100
  Рейтинг: 245 Гневно

  ДНЕВНИК,
  Защо не изпратите екип да погледне, какво е състоянието на пешеходната секция под ЖП моста при гара Подуяне, в началото на Ботевградско шосе?
  Този участък така и остана недовършен при ремонта на булеварда преди 25 години и е превърнат в бунище. Представяте ли си какво чудо ще се случи, ако там възникне пожар, след като в непосредствена близост се намират и по една бензиностация и газостанция???...

 16. 16 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Примери за Алтернативно гориво:
  RDF- обравотени битови отпадъци
  Отпадъци от рециклиране на автомобили
  Шредирани гуми
  Пластмаси
  Дървесни отпадъци
  Слама
  Шлюпки от семки
  Месокостно брашно
  И др.

 17. 17 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Заводите за обработка на битови отпадъци и превръщането им в Алтернативно гориво са Недостатъчни и затова се налага внос на бали с такова гориво.
  Ако частните фирми направят повече заводи няма да има сметища до градовете,

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Когато чуете Ковачки, мислете за почетния председател на ДПС АХМЕД ДЕМИР ДОГАН.
  Приятел на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ.
  Проклятието на България.

 19. 19 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#18] от "historama":

  Стига политизира нещата, мундьо!
  6-7 завода у нас изгарят такова гориво, не е само крадеца Ковачки!
  При добър контрол технологията е страхотна, по света така работят от над 25 години!
  Циментов завод в Чехия използва пласмаси, гуми и тъкани остатък при рециклиране на автомобили и ... няма проблем!

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Гневно

  И в центъра на София Ковачки иска да гори боклуци. Пак гласувайте за тиквите!

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#19] от "mop36557620":

  От Космоса е видно ,че на Доган и Ковачки всичко е разрешено , защото крепят стабилността на бай Х. как да не се политизира?

 22. 22 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До 19
  герберастче, тук не е прието да се обиждаме.
  Кое да не се полтизира, спечелените обществени поръчки от ковачки, или ей така, мутрите нямали нищо общо с ГЕРБ и ДПС?
  то и техните тролчета са същите плевели

 23. 23 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Булгар територията много прилича на Индия. Зарината от простолюдие и боклук.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#22] от "shumkar":

  Смотан комунист, другите заводи да не са на крадеца Ковачки бе, тъпан ;)
  В цял свят горят такива отпадъци, все на Ковачки ли са заводите бе :)))

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  "Бате к*ре, ем че издУшиме 7 милиона гадни хлебарки како си требе, ем бато ти К*ро, ч' дзАхлеби неой лефффф покрай целата раота!"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 27. 27 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":

  Малоумнико, прочети какво съм писал по-долу за тези боклуци и какво представляват.
  Хайде тъпчо, кажи какво друго да горят ;)
  Само плямпате без грам понятие по темата, подлоги на Костов, Рамадан Кънев и Курнела :)))

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Институциите били слаби. Че нали за това работи Борисов вече трети мандат. Само той да е силен, за да командва всичко.

 29. 29 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 294 Разстроено

  Не горете боклуците - какво ще работят и откриват археолозите след 1000 години????

 30. 30 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Институциите били слаби. Че нали за това работи Борисов вече трети мандат. Само той да е силен, за да командва всичко.
  —цитат от коментар 28 на Роси


  Абе слаби, слаби, ама опандизиха костовите крадци и сега ви треперят ританките, че идва и вашият ред, и този на Гуруто ви... Колко да са слаби, кайш?

 31. 31 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Представете си ако можете200до 300 пожара
  В БГ всеки ден (както е съобщението в статията) и какво ще видим от примерно една височина от теоретично около 20хил.м.
  над нашата територия .
  При условие ,че пожарите са горски масиви и отпадъчни депа . И с колко и как се замърсява въздуха над тази територия ? !

 32. 32 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 746 Весело

  При опозиция в България от БОКЛУЦИ ще е така

  Ръй! Ръй!
 33. 33 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#13] от "mop36557620":

  Тц, гори се всичко. Не само RDF. Има и снимки от камиони, които разтоварват при Ковачки.
  Боклуци управляват и с боклуци ни зариват. Поне за децата си мислете, като гласувате.

 34. 34 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Намаляване, рециклиране, инсинерация, в този ред. Няма друг вариант да се отървем от боклука. Какво в държавата се прави както трябва, че и това да е наред? 20години избираме политици за шоуто, не за да вършат работа, инерцията свърши, вече берем плодовете на некадърността.

 35. 35 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, някой отпадъци изпратихте в Брюксел.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 36. 36 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#35] от "Kuro Rivera":

  Мара дигиталната?

  Обичам да грухтя и плюскам.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK