Джетовете: история с песимистичен край

При охраняеми плажове имат право да идват до 200 м от брега, при неохраняеми до 300, и да не влизат в морето по-навътре от 1 км от брега. Но никой не го контролира.

© Мирослав Иванов, Капитал

При охраняеми плажове имат право да идват до 200 м от брега, при неохраняеми до 300, и да не влизат в морето по-навътре от 1 км от брега. Но никой не го контролира.Не очаквах тази история да завърши точно така. Поради очевидно безпочвения ми оптимизъм, че нещата не са чак толкова зле. Или поради несвойствената за възрастта ми наивност, че хората имат достатъчно разум, за да живеят заедно, а институциите – механизми, с които да управляват това общо живеене.


Ето как започна: в крайбрежна ивица на Черноморието в неохраняема, но незабранена зона се къпят хора. Точно там към брега се приближава джет, защото управляващият го е видял познат на брега. Не съм такъв човек, който се впуска офлайн в словесни битки с непознати, но този път не се сдържах и казах на джетиста да се връща обратно в морето, не е позволено да идва толкова близо до брега и то сред плуващите хора. "Много си ми е добре тук!" – каза той. Което е вярно, вярно е – добре му беше. Но е опасно за останалите. "Не ми пука" – каза той. "Ще се оплача" – почти проплаках аз.


"Ма оплаквай се на когото си искаш, никой нищо не може да ми направи!" –
каза непознатият младеж, пронизвайки ме с железен поглед, после се изправи като владетелят на морето Посейдон, изду татуираните си мускули и избръмча нанякъде. Жалка картинка представлявах в този момент: гневно малко кученце, което се перчи и джафка във въздуха, без да знае към кого точно да насочи възмущението си.


"Права сте, много са досадни тия с джетовете, шумът им не се трае, идват наблизо, ама на кого ще се оплачете? Кой изобщо ще ви обърне внимание?" – каза една жена до мен повече на себе си, отколкото с желание да влиза в разговор. "Заради такива като вас е така, защото всички си траем и никой не се оплаква!" – обърнах се сега към нея. "Хубава работа, сега пък аз съм ви виновна" – изненада се жената. Обърнах й гръб с твърдото решение да сложа ред в този объркан свят. Ако не в света, то поне по брега, където джетовете са по-нагли дори и от комарите.
И така първо се обадих в общината, където се развиваше действието. От пресцентъра ми казаха, че общината нищо не може да направи, контролът на джетовете не е в техните правомощия. Да, знаят, че частните джетове тормозят хората, но да се обадя в Морската администрация.


Обадих се в Морската администрация, където любезен служител много учтиво ми съобщи, че нищо не може да направи, защото наредбите са такива, че частните джетове няма как да бъдат контролирани. Хронологията била следната: преди години българи отишли да карат джетове в Гърция, но гръцките власти ги върнали, отсекли, че не може без документи. След което в България въвели регистрация, но нищо повече. В момента за всички останали водни съдове се искал документ за правоуправление, минавали през годишни прегледи и подлежали на контрол, в това число и регистрираните за стопанска дейност джетове, само частните – не. При охраняеми плажове имат право да идват до 200 метра от брега, при неохраняеми до 300 и да не влизат в морето по-навътре от 1 км от брега. Толкова. Да, в Морската администрация знаели, че частните джетове много често нарушавали това разстояние, знаели и кои са нарушителите, твърде често те


влизали в морето след употреба на алкохол и дори дрогирани, но как да ги хванат и накажат?


"Аз съм сам тук в района, как да ги гоня? – попита служителят. – Ние подлагаме на много строг контрол малките лодки, а джетовете, които са с мощност 300 коня – не." Единствените, които можели да ги контролират, били от Граничната полиция, но те пък са с катери и нямало как да идват толкова близо до брега. Пък и те нямали достатъчно персонал.


Ако джет удари човек в неохраняема зона, кой ще е виновен? "Предполагам, че човекът, че не се е пазил" – отговаря служителят от Морската администрация.


Какво трябва да се направи, че джетовете да спрат да тормозят плажуващите и с шума, и с близостта си? "Една наредба трябва само – обяснява ми служителят – с която да се дадат правила, както е в Гърция. Но това се решава в София, ние по морето само изпълняваме." Явно трябва да пострада някой, че тогава да изготвят наредбата, казвам.


"Явно трябва да убият някого, че да има контрол над джетовете" – е казал през август 2009 г. бащата на 10-годишния Станислав от Сливен, който е ударен от джет на плажа на Златни пясъци. Случаят е разказан от всички медии.


10 години по-късно Станислав е вече 20-годишен мъж. Лекарите, които са го преглеждали, може и да са пенсионери. Журналистите, които са описали нещастието, може вече и да са напуснали професията.


Но проблемът с контрола на джетовете стои. Неразрешен, както и 10 години по-рано.


Всяка година през лятото се споменава от медиите. И нищо.


"Вижте – казва ми служителят от Морската администрация – оплаквания има много. Хората се дразнят, но нима някой чува обикновените хора? Един нов джет струва между 10 и 20 000 долара. Тия, дето ги карат, нарочно идват толкова близко, перчат се. Чия дума е по-тежка – на този, който си го е купил, или на бедняка от хавлията на плажа? Разбирате ме, нали"


Разбирам. Ще кажете – какво пък толкова с тия джетове, ей на, сезонът свършва. Огледайте се. Нима не виждате целогодишно други такива белобради проблеми, за които всяка институция казва "Нищо не може да се направи", а в края на веригата се появяват едни посейдоновци, по-нагли от комари, и ти се хилят: "Никой нищо не може да ми направи!"


И са прави! И тези, които смятат, че нищо не може да се направи и че е по-добре да не си хабим усилията с желание да сложим ред, ако не в света, то поне на нашата улица, също са прави. Кученцето си подви опашката и вече не джафка във въздуха.


Сигурна съм, че няма да харесате този песимистичен край. Като много знаете, кажете какво да направим. Разбирате ме, нали?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2609 Весело

  Бойко е доволен, ваажното е че джетовете на са военни сътдове на НАТО.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Селски бекове с джетове!Такова животно го нема другаде по света,ама тука е тека!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Преди дни станах свидетел на нещо, което не вярвах, че ще видя: 5-год. момченце, само на джет с 260 к.с.!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Виновна е държавата на Борисов. Тя ражда фрази като тази на Цветанов: "Няма кой да ме накаже".
  В заключение. Ще чакаме джет да удари Борисов. Няма да го дочакаме....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  На Паша дере неохраняем плаж за диво къмпингуване всяко лято ваканцуват по 2-3 джета и 2-3 АТВ-та.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Явно за някои неща трябва децентрализация а не всичко да се решава в София.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  В мутренската държава по мутренски, а? Докато излезе някой със снайпер и започне да раздава “правосъдие”? И аз не харесвам джетове, шумят и миришат. Но поне рядко дават газ след шамандурите с надпис “зона без вълни”. И ако някой мине в тая зона и прави вълни бързо-бързо се извинява. А най доброто е да има плажове и язовири които са абсолютно забранени за моторници и джетове. Там е тишина и спокойствие.

 8. 8 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Трябват закони, писани от нормални хора (не от милиционери-тройкаджии) и работеща съдебна система, пред която всички са равни.

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Простотия до шия у тая територия.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Зурлеф":

  Въобще не са само селски бекове... Преди години известен кино-, теле- и театрален режисьор си караше на 10 метра от брега и въобще не разбра забележките. Не се правеше, че не разбира, наистина не разбираше, телевизионно-кино-театралната паплач нещо повече от другите и може да прави каквото си иска....като селските бекове.

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Задължителен държавен номер, върху всеки плавателен съд. И подаване на сигнал, подобно на пътните нарушения, придружен със снимки и свидетелски показания. Пък като го осъдят и още 20-ина души по граждански дела (ако ще да е за 1лв) и плати държавните разходи по всяко от делата, ще трябва да продаде както "д'жета", така и "д'жипа", та ще му държи влага. Другият вариант е, докато джитка с джета, да му намериш колата, с която е докарал плавателното средство...

 12. 12 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Ако законодателят не е наясно какви точно регулации да въведе или как да подобри съществуващите, достатъчно е да се възползва от опит на други държави по проблема.

  Следващото необходимо нещо е да се работи върху прилагането на регулациите. Защото не размера на глоба е нещото, което трябва да стряска или спира нарушителите, а усещането я нейната неизбежност. Впрочем невъзможността да избегнеш прилагането на определена санкция има най-сигурен възпиращ ефект при всеки един друг случай, в който някакви типове демонстративно нарушават правилата.

  http://rodenivbg.com
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Явно за някои неща трябва децентрализация а не всичко да се решава в София.
  —цитат от коментар 6 на DDR


  Ето едно качествено предложение, след всички тези "ах" - "ох" из форума!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Ето аз какво правя:
  1) Не гласувам за правителтва, които не успяват да въведат ред;
  2) Почивам в Гърция. Нека пазарът накаже пасмината, току-виж мутро-хотелиерите се усетят, че имат интерес да има ред по морето, и да окажат върху правителството натиск, какъвто само сериозен икономически отрсъл може.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 15. 15 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Лоши богаташи с джетове и хубави тела, как може! Възмутително! Нека ги сложим под общ знаменател и да настроим пролетариата срещу тях, срещу всички, без подбор. Щом има пари, джет и мускули - лош е! Щото ние нямаме! Тъжно е, но в много аспекти комуниЗмът е тук, най-вече в хората и тяхното мислене.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#8] от "vhv":

  Това е така, но много проблеми могат да се решават на местно ниво с наредби или дооълнителни наредби. Някои проблеми местните знаят най добре как да ги решат. Все пак общинските съвети са като мини местни парламенти. А и има много читави хора, които не са в София или в нар събрание. Повече децентрализация за някои неща няма да навреди.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#15] от "georgim":

  Такъв образ са си изградили богаташите и си го подържат. Даже е модел за поведение.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  До коментар [#18] от "kcq33617839":

  Альоо, другарю, синчето ти колко коня джетче караше?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Заблязал сьм,че когаро човек с джет влесе доста навьтре в морето спателя надува свирката.

 21. 21 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "georgim":

  Не са лоши богаташи, а са безмозъчни малоумници с празен поглед и назобени тела. Тъп богаташ НЯМА, пари се правят с мозък, а ако имаш поне малко мозък няма да имаш подобно поведение.

 22. 22 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Кой ви кара на ходите на нашето Черноморие? При Гърция и Турция на една ръка разстояние? Където те гледат като човек и ти угаждат? Че не е и по-скъпо. А с евтините полети и Кипър, Малта, Италия, Испания са под ръка.

  Единствения начин да се покаже на мутрите, че нямат място в бизнеса с туристи е като им стоят празни хотелите. Ама де толкоз акъл у българина, хем се оплаква, хем като мазохист пак там ходи...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Българският турист има право да плаща, без да се оплаква! Какви са тия лигавщини? Пречели им джетовете...! Ама ха...! Като не им харесва, да се махат. Да отиват в Гърция или Турция!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanpopov":

  "Задължителен държавен номер, върху всеки плавателен съд. И подаване на сигнал, подобно на пътните нарушения, придружен със снимки и свидетелски показания."

  Точно така, при това, когато става дума за джетове в морето, да важат и граничните правила - нашето море е източната ни граница, през която с джетове може ( а вероятно и се случва) да проникват хора, наркотици и всякаква контрабанда.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#22] от "rumen_s":

  Точно...! И за мене е непонятен тоя, тъп и упорит български мазохизъм. Бият го, лъжат го, крадат го, пробутват му развалена храна, наливат му фалшив алкохол... Няма и няма. Пак нареден на скъпите чадъри, че да се къпе в лайняната вода. После се оплаква и хленчи, за да отиде следващото лято, пак на същото място.
  И гласуват по същия начин...!

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "rumen_s":

  Че е по- хубаво в Гърция, по- хубаво е. Но в момента, в който осъзнаете, че Гърция не е само Халкидики ще разберете и, че си е по- скъпичко, отколкото в България. По островите си е направо доста по- скъпо. Но пък си струва всеки похарчен лев. Аз живея на морето, болно ми е за морето, но не мога да не призная, че отдавна съм го изтрил, като място за почивка. От години ходим в Гърция. По- скъпо, но във всяко едно отношение по- качествено.

 27. 27 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредната жалка умнокрасивка, унизена от триумфален герберунгел. Тържествувайте, герберунгели! Успявате да наложите манталитета си над всички безотказно.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 28. 28 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лоши богаташи с джетове и хубави тела, как може! Възмутително! Нека ги сложим под общ знаменател и да настроим пролетариата срещу тях, срещу всички, без подбор. Щом има пари, джет и мускули - лош е! Щото ние нямаме! Тъжно е, но в много аспекти комуниЗмът е тук, най-вече в хората и тяхното мислене.
  —цитат от коментар 15 на georgim


  Статията ясно казва защо приматът с джета е лош. Не е щото има джет и мускули. Защо не се научиш най-напред да четеш с разбиране, преди да коменираш? Някъде в гимназията би следвало да придобиеш такива умения.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 29. 29 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "КретенКилър":

  Ти сериозно ли мислиш, че подобен напомпен примат е гербер, комуняга, умнокрасив или, каквито там епитети си подхвърляме във форума? Тази сган нито са чували за партии, нито им пука за партии. Такива си бяха и преди 20 години, такива са и сега.

 30. 30 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "КретенКилър":Ти сериозно ли мислиш, че подобен напомпен примат е гербер, комуняга, умнокрасив или, каквито там епитети си подхвърляме във форума?
  —цитат от коментар 29 на zle_platen_trol


  Отговаря на гербаджийската аура, демек "кво ша ми напраиш" (съотносимо с Цв.Цветановото "само господ може да ме съди").

  Госпожата пък, с наивния си ентусиазъм отговаря на аурата на това, което гербавата пасмина нарича "умнокрасивци".

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 31. 31 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Не е вярно, че изброените тук държавни и общински институции са безсилни да се справят с наглите джетаджии. Всяка община и сега има право да регулира реда на плажа, включително джетовете. Огромният проблем в България е осъществяването на контрола за спазване на наредбите и нежеланието на българина доброволно да им се подчинява. Давам пример: голям знак на всяка буна на плажа във Варна, че навлизането на коли на буната е забранено. Буната е "обрасла" с коли, особено в неделя. Минава полицейска кола и показвам на полицая кола, паркирала на 100, почти до края на буната. Той ми казва:" Не е моя работа, извикай КАТ." Голяма част от назначените във въпросните институции си мислят, че им плащат само защото са красиви, а за работа трябва да им се плаща допълнително.

 32. 32 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Джетовете са уязвими - колко му е да спънеш такъв. Я с тънко стоманено въже, я с нещо по-сериозно.
  Тук нещата вървят така - първо се почва със саморазправа. После, ако проблемите са чести, се мисли за решаването на проблема.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 33. 33 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Добри държави се правят с приемлив, справедлив РЕД.
  Елементарно е.
  Важи за всичко. От уличното движение, та до джетовете.
  Кучето скача според тогата. Важи същото и за простака от статията.
  -----
  Некой да не се обърка: НЕ става въпрос за милиционерския 'ред'.

 34. 34 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#18] от "kcq33617839":

  От 3 годишен??? Какви машини управлява? Ако пострада, то проблемът си е ваш, явно. Какво правим обаче ако не успее да овладее машината и връхлети на някой друг? Тогава кой ще е отговорен? Три годишния ви син или малоумния му баща ще влизат в затвора? Или и двамата заедно, като е достатъчно пораснал да управлява машини, защо да не е достатъчно пораснал и за наказания?
  Аман от идиоти, дето разрешават всичко на децата си, че "то така се ставало мъж".

 35. 35 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Любопитно

  Както с всички други неща, така и с джетовете ...
  Едни органи и институции нямали законово основание, други пък не се помръдват,защото не било тяхна работа...и така...Инак, българите страшно много искат да има ред,законност,правила,но някой друг да ги спазва...

 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  "Аз съм сам тук в района, как да ги гоня? – попита служителят. – Ние подлагаме на много строг контрол малките лодки, а джетовете, които са с мощност 300 коня – не." Единствените, които можели да ги контролират, били от Граничната полиция
  ______________________
  Всъщност по-мощите джетове с по 200-300к.с. са предимно на дебелаците приближени до феодалните администрации на ГЕРБ по черноморието, 100% сигурно е ,че никой няма да ги закача! Единствено ги е страх от Министерство на туризма, като им се каже едно име и се кротват.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 467 Неутрално

  по таз причина не ходя на море в бг.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 38. 38 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 467 Неутрално

  и по доста други, де

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#7] от "Таралеж":

  Шо снайпер...остават следи. Грумваш отблизо с кюнеца, двигателят на джета отива на кино и да видим мутрягата дали знае да плува

 41. 41 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":И какъв е проблемът? Синът ми кара мотор и джет от 3 годишен. А ще ви у отрепки завистливи.
  —цитат от коментар 18 на kcq33617839


  Отрепка ще викаш на огледалото, сельо!

 42. 42 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":И какъв е проблемът? Синът ми кара мотор и джет от 3 годишен. А ще ви у отрепки завистливи.
  —цитат от коментар 18 на kcq33617839


  Отрепка ще викаш на огледалото, сельо!

 43. 43 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Извинявам се за повторението! Не за "сельо"-то!

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Простотия до шия у тая територия.
  —цитат от коментар 9 на Нефертити


  и тя дойде с БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ и милиционерите на ГЕРБ

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До 37:"彼得。斯托亚诺夫"...по таз причина не ходя на море в бг...."

  а по коя причина гласуваш за ГЕРБ, БСП, ДПС, Марешки или патрЕоти (пасмината в 44-то НС)?

 46. 46 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "преди години българи отишли да карат джетове в Гърция, но гръцките власти ги върнали, отсекли, че не може без документи"

  Тук се крие отговорът на въпроса какво може да се направи. И го правим, ходим в Гърция, където бедняците с хавлиите първо бият такива посейдоновци, а после ги предават на полицията. Бяла държава...

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар 22 от "rumen_s":

  И най-хубавото в Турция и Гърция е, че няма герберасти, Б.М.Б., и гласуващи за ГЕРБ и ДПС

 48. 48 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":И какъв е проблемът? Синът ми кара мотор и джет от 3 годишен. А ще ви у отрепки завистливи.
  —цитат от коментар 18 на kcq33617839


  Синът ти си изкарва парите от тригодишен, щот го продаваш на педофили като Владо Кузов.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#26] от "zle_platen_trol":

  Не съм съгласен, на българското черноморие има чудесни местенца за всеки вкус. Моя вкус е 4 и 5 звездни места на първа линия с ол-инклузив със собствен плаж, чисто море и т.н. И мога да ви изброя поне 10 места, които ги покриват. И нито едно в северна Гърция а съм пробвал поне 4-5 места там. Сигурно има ниши (къмпинги, семейни кръчми с прясна риба и т.н.) които ги няма в България но то няма как да има всичко.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#44] от "historama":

  А преди Борисов и ГЕРБ бяхме културни и организирани ?!?

 51. 51 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#49] от "m17":


  До коментар [#26] от "zle_platen_trol":Не съм съгласен, на българското черноморие има чудесни местенца за всеки вкус. Моя вкус е 4 и 5 звездни места на първа линия с ол-инклузив със собствен плаж, чисто море и т.н. И мога да ви изброя поне 10 места, които ги покриват. И нито едно в северна Гърция а съм пробвал поне 4-5 места там. Сигурно има ниши (къмпинги, семейни кръчми с прясна риба и т.н.) които ги няма в България но то няма как да има всичко.
  —цитат от коментар 49 на m17


  Чисто море и собствен плаж в България няма как да имаш, единствените места където съм виждал море, което да е чисто така, че поне малко да наподобява стандартното в Гърция, са Арапя и Силистар, където няма 4-5 звездни ол инклузиви. А собствен плаж на който и да хотел е до половината, другата половина е за "бедняците с хавлиите". Така че явно ти се налага да правиш компромиси и със собствения си вкус.
  Ако за теб Северна Гърция се ограничава с пространството между Аспровалта и Кавала, е ясно защо би се задоволил и с България...дори и Румъния ще ти хареса :)

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#51] от "gmranger":

  Много обичам да ме поучават хора дето говорят наизуст. Ходил съм години наред в Северна Гърция и хубави 4-5 звездни хотели НЯМА. Има всякакви дупки, има кръчмета, има квартири. Единиственит по-прилични хотели са безумно скъпи и грозни. Втръснало ми е от мизерия по капанчета и хотелчета, искам свестно място с високо ниво на обслужване.

 53. 53 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#52] от "m17":

  Мислих да ти отговоря нещо, но след коментара ти, че в Гърция няма свестни хотели и високо ниво на обслужване, за разлика от България... мога само да кажа Ха-ха-ха.
  Потвърждавам, така е. Затова ти си почивай в България, пък ние ще се мъчим по гръцко на мизерни хотели и капанчета :-)

 54. 54 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Хубаво че човекът от морска администрация е бил толкова искрен, но жалко че си мисли че е толкова безсилен и си мисли че мафиотите са по-силни от властта. Все пак по морето властта е много по-зависима от местния бизнес елит - всички си спомняме 90те години по морето, и как от години там са все независими кметове номинирани от бизнес кръгове за да им издават строителни разрешителни без да питат. Но както и да е, не сме 90те години вече.

  Ами каква е формулата на успеха за борбата с всяка власт да забележи един проблем? Просто трябва властта да понася негативи от това да се вижда пред всички че има организирана група недоволни.

  Но без протест няма да мине - просто всяка власт реагира на протест който е достатъчно голям за да я заплаши. Само се замислете колко групи/съсловия протестираха тази година и как властта им даде пари, направи промените които се искаха:
  1. Мед.сестри
  2. Майки на деца в увреждания
  3. Африканската чума по свинете
  4. Срещу стратегията за детето

  Ето ви малко идеи:
  1. Правите група във фейсбук с някакво доста крайно име като "ДА СПАСИМ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ БЕЗОБРАЗИЯТА НА ДЖЕТОВЕТЕ!!!". Ключово е да се каже че се защитават беззащитните - децата които са във водата. Не се търси умереност, търси се драма и крайност, така че хората да почувстват че джетът ей-сега ще сгази собственото им дете ако не се включат с вас, тази опасност ще я има. Само така ще ви забележат из милионите групи и каузи във фейсбук.
  2. В фейсбук групата с времето ще съберете хора които не познавате. Ключово е да привлечете хора чиито деца вече са пострадали от това да кажат историите си и да надъхат хората за действие.
  3. В групата всички споделят своите истории, и (базирано на това какво правят в Гърция където проблемът е решен) се обединявате около 3-4 искания за промени в наредбата на морска администрация, прости и ясни. Промотирате ги с идеята НЕ да "накажем мафиотите/селяните с джетове", а да "спасим децата". След като всички са съгласни, измисляте форма на протест - блокиране на път са пресичане на пешеходна пътека, или протест пред приемна на депутат всеки уикенд през активния сезон - планирате го това за юли-август. Септември вече е късно и няма толкова хора на морето и вече държавата произвежда повече новини, та е по-трудно да влезете в новините.
  4. Протестът става реален като мине офлайн. Важното е да предупредите медиите, за да има отразяване и да влезете в новините, макар и само на Радио Фокус на първо време. Ще е хубаво да има поне 50 човека за да може да блокирате път (например входа на Созопол или Несебър) за 15-20 минути и да ви отразят новините, и да ви вземат интервюта. Обвинявате министъра на транспорта (под който е морска администрация) в бездействие, нехайство, безхаберие към децата на България. Трябва да подготвите хората да дойдат с тениски/плакати и да са готови да седят на слънце 1 час докато дойдат медиите, и да носят малко на обиди от тези коли които блокират.
  5. Следващия уикенд пак повтаряте, пак ви отразяват. Фейсбук групата ви расте. Лятото така или иначе няма сесия на парламента, и няма много политически скандали, та отразяват всякакви новини. Ако имате късмет, може по това време да няма свинска чума или нещо друго по-драматично, и ще влезете в новините.
  6. След като няколко пъти сте блокирали пътя и казвате че сте готови на още протести, ще ви звъннат от властта и ще ви питат какво толкова искате. Ще проведете среща с някой местен депутат или зам-министър на транспорта, след като само трябва промяна в наредба, е по-лесно. В идеалния случай ще ви пренасочат към някой шеф на дирекция в морска администрация - София, и там може да променят наредбата. Там вече е лесно,

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#47] от "historama":

  Не е баш така... Северното гръцко крайбрежие е налазено от електората на ГЕРБ. Което от година на година, става по-голям проблем. Нашенската дивашка селяния е, на път да съсипе много добри места за почивка в Гърция.

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#52] от "m17":

  Заповядай в 4-5 звездните хотели на Слънчака. Ще те обслужат, на високо ниво. Големите баровци и разбирачи, само там ходят. :)))

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#52] от "m17":Мислих да ти отговоря нещо, но след коментара ти, че в Гърция няма свестни хотели и високо ниво на обслужване, за разлика от България... мога само да кажа Ха-ха-ха. Потвърждавам, така е. Затова ти си почивай в България, пък ние ще се мъчим по гръцко на мизерни хотели и капанчета :-)
  —цитат от коментар 53 на Smile


  Хаха, нали?! И защо само Гърция, последните години ходим и на Малта (по-евтино от Гърция, и по-хубаво в доста отношения), Южна Италия и Сицилия и т.н. Догодина ще тествам и архипелага Ксамил в Албания, защото дори там е по-хубаво, евтино и качествено, отколкото тук.

 58. 58 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Поредната жалка умнокрасивка, унизена от триумфален герберунгел. Тържествувайте, герберунгели! Успявате да наложите манталитета си над всички безотказно.
  —цитат от коментар 27 на КретенКилър


  ей няма по-прост човек.. къде пак намеси тъпите си политически коментари при джетовете? Да дойде бат ти Бойко и да гони джетовете ли?
  Иначе има какво да се направи - вадиш пистолет и стреляш по джета, иначе няма оправяне с тия надути, селски мафиоти..

 59. 59 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Хамилтончето, то и ти си едно 40+ момченце с автомпобил 700 коня, също както и това момченце нямаш менталният капацитет да го управляваш безопасно...

  Модератора е неадекватен!
 60. 60 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#49] от "m17":

  Мда, то това е някакъв български патент явно...
  5 звезди олинклузив...

  Само от любопитство, шведска маса обяд закуска и вечеря?

  Модератора е неадекватен!
 61. 61 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Дежавю. Това да не е на случка на Шабла преди 1 седмица? :)

 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#52] от "m17":

  Hotel Address:
  Imaret
  Th. Poulidou 30-32
  Kavala, Macedonia 65110
  Greece

  Плавай...

  Модератора е неадекватен!
 63. 63 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#49] от "m17":

  За скромните си 40+ години живяни по черноморието имам основателните претенции да го познавам цялото от къмпинг Космос и Сиврибурун до Резово. Естествено, че тук там се намират и добри места, но те едно, че са твърде малко, второ, че остават незабележими на фона на заобикалящата ги турбо селяндурщина. Истината е, че в Гърция туризма се върти от хора, които разбират и милеят. Тук с туризъм се занимават безмозъчни мутри и селски тарикати, две категории, които много си приличат. Резултата го виждаме всички.

 64. 64 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#52] от "m17":Hotel Address:ImaretTh. Poulidou 30-32Kavala, Macedonia 65110GreeceПлавай...
  —цитат от коментар 62 на Ivan_


  Имарет е твърде сериозен и качествен хотел за господина, свикнал с българските ол инклузиви. По-скоро нещо 4-звездно в Турция му е категорията...

 65. 65 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Който посещава БГ море, трябва да е подготвен за всичко. Аз не съм, и затова не посещавам, (повече от 10 години)!

  roo
 66. 66 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#53] от "Smile":

  Казах че в Северна Гърция няма хубави хотели от типа който аз търся - 4-5 звездни ол-инклузив на първа линия. До майната си нямам нерви да карам а ако летя не виждам защо да се забуча точно в Гърция.

 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#56] от "Petleshev":

  На слънчака не съм ходил и едва ли ще ми допадне - търся спокойствие и обслужване. За слънчака си има друга клиентела, не съм аз. И само да ви информирам че българското черноморие не е слънчака. То вие няма и как да го знаете щом търсите напиване и надрусване.

 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ivan_":

  Като наближи 1000лв/ден за двама, ол-инклузива може да бъде много,много приятно изживяване. Което вие няма как да го разберете, щото за 30лв/ден/човек, което средния лузър си мисли за ол-инклучив не е същото.

 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#57] от "gmranger":

  За Албания съм чувал добри неща, може да я пробвам скоро.

 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#63] от "zle_platen_trol":

  Разберете че не на всеки идеала за почивка е палатка или къмпинг и цаца с пържени картофи. Аз не отричам този вид почивка, просто не е моето. Представете си приятен, обилно озеленен хотел на първа линия, собствен плаж, достатъчно шезлонги на басеините и плажа, разнообразие от барове и ресторанти, хубава кухня с разнообразни предложения, забавления за децата - аквапркче, площадки, вечерни забавления. Е има си и цена но си струва за тотален релакс.

 71. 71 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#64] от "gmranger":

  Той затова го е "пропуснал" и не знае, че съществува...

  Модератора е неадекватен!
 72. 72 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#70] от "m17":

  Аз това няма нужда да си го представям, защото не веднъж съм го виждал. В Турция. Която явно е вашето място за почивка. България всеки случай не е. Особено, ако наистина искате да се къпете в чисто море, да ядете качествена храна и напитките да не са от туба и разбира се обслужването да е на ниво.

 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#68] от "m17":

  1000 лв/ден за двама, да трудно ми е да го разбера, това къде във България ли?
  по моренцету...

  ПП Прекарал съм 15+ години 75% от времето извън офиса командировки.
  постепенно вдигайки позициите, започвайки от 4 звезди настаняване и след това 5 звезди настаняване. та да трудно ми е да си го представя това 1000 лв/ден за двама в хотел на българското черноморие...
  извинявай, то беше оллинклузив, е сега вече си го представих...

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#72] от "zle_platen_trol":

  За Турция съм съгласен, напоследък там си почиваме, отделно винаги е топло и няма опасност да вали. Тезата ми е и че в България има подобни прилични места, по моя сметка са поне 10'тина.

 75. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ivan_":

  Човек може да напусне селото но селото не може да го напусне, вие сте много типичен пример.

 76. 76 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "zle_platen_trol": За Турция съм съгласен, напоследък там си почиваме
  —цитат от коментар 74 на m17


  И след всичките тия хвалебствия за родното черноморие (които накрая се сведоха до "поне 10 места", се оказа, че Гербо всъщност ходи на море в Турция.

  Но това лято, наред с храченето по умнокрасивите, директивата е да се защитава мутро-черноморието.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 77. 77 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прекарал съм 15+ години 75% от времето извън офиса командировки.постепенно вдигайки позициите, започвайки от 4 звезди настаняване и след това 5 звезди настаняване. та да трудно ми е да си го представя това 1000 лв/ден за двама в хотел на българското черноморие
  —цитат от коментар 73 на Ivan_


  Гледай сега - гербавите са постигнали благоденствие благодарение на вещото ръководство на другарА Боко Борисов, този интелектуален и управленчески корифей, и за разлика от нас, умнокрасивците, които тънем в мизерия и затова най-вече сме недоволни от премиера-слънце, почиват по луксозни и недостъпни за нас местица. Тук всички гербаджии са преуспяващи, което е всъщност характерната им черта. Даже и да им предложат по-ниска цена, за него не е проблем и дава поне "1000 лв за двама". 😃😃😃

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 78. 78 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#75] от "m17":

  Така е...
  Не съм израсал на село, за да го напускам, но както и да е....

  Модератора е неадекватен!
 79. 79 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#76] от "КретенКилър":

  Ходя от скоро, откакто ми омръзнаха 10'тината хубави хотела по българското черноморие. Преди това ходех на Гърция 2-3 години но се отчаях от мизерията в уж скъпарските им хотели.

 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#77] от "КретенКилър":

  Това са си някакви ваши комплекси (може би идващи от неудолетвореност от реалния ви живот спрямо претенциите ви). А коментирам че по нашето черноморие има хубави места от описания тип и в описана ценова категория и НЯМА такива в Северна Гърция. И пак ви повтарям - всеки има различна представа за идеална почивка - един искат диви плажове и да се*ат в храстите, други искат малки хотелчета и прясна цаца, трети искаме голям хотел с хубав плаж и забавления за децата. И третата категория не е представена в Гърция. Възможно е да има луксозни и скъпи хотели в Гърция които или не са ми в категорията и/или не са оуинклузив което за мен е изискване. Нямам нерви да чакам сервитьори или да се разнасям с портмоне за бири и сие.

 81. 81 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#78] от "Ivan_":

  Селяндрурщината е състояние на духа, не е свързано с произход, вие сте доказателство. Най-големите селяндури които познавам са потомствени "столичани" с апартаменти в мухлясали кооперации около графа.

 82. 82 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#80] от "m17":

  Аз съм ти посочил прекрасен хотел в Северна Гърция в коментар 62, но как да го видиш, нали ти разбива цялата постановка тук под тази тема...

  Модератора е неадекватен!
 83. 83 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#81] от "m17":

  Оле!......

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK