За заменките в "Младост" от първо лице, или как общината трупа дивиденти предизборно

Протестите на хората, хилядите жалби срещу нашите имоти, пасивността на Столичната община още повече задълбочиха казусите.

© Георги Кожухаров

Протестите на хората, хилядите жалби срещу нашите имоти, пасивността на Столичната община още повече задълбочиха казусите.Елена Николова е юрист и представляващ собствениците на един от трите урегулирани поземлени имота (УПИ) в столичния жк "Младост" - обект на преговори за замяна със Столичната община. На 7 август кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че терените ще останат зелени площи, защото собствениците им се съгласили да ги заменят за други терени в покрайнините на квартала, които стават за застрояване. По информация на собствениците обаче това не е точно така. Те са се съгласили само да започнат преговори с общината, сделка засега няма. Кметството не е спазило договорката за конфиденциалност, докато не се постигне споразумение. Така собствениците са били поставени в неудобна ситуация.


Пред "Дневник" техни представители заявиха, че са неприятно изненадани от начина, по който новината се поднася от Фандъкова, и уточниха, че преговорите са започнали благодарение на съгласието им, а не на усилията на общината, както това се представя. По тяхна информация Фандъкова не е присъствала на нито една от срещите за преговори до момента. Притежателите на терените се съмняват, че ако не наближаваха местните избори, някой изобщо щеше да преговаря с тях.


Проблемите с инвестициите в строителство на жк "Младост" са решени – обяви тържествено чрез социалните мрежи кметът Йорданка Фандъкова. Три от упитата с обща площ от 5 500 кв. м., забъркани в машинациите на столичните политици, се очаква да бъдат обезщетени с общински терени в близост до магазините "Хит" и "Лидл".
Като юрист, представляващ инвеститорите в един от тези три проекта, знам, че отблизо


публичният триумф на г-жа Фандъкова изглежда значително по-нелицеприятно,


отколкото в хвалебствените медийни пулбикации.


На първо място, ние искахме сделката да остане конфиденциална до нейното завършване - това не се случи. До окончателна победа не се празнува, особено като се има предвид, че кметът не се появи на нито една от срещите, а ние сме свикнали на всякакви неизпълнени обещания от страна на властта. Все още няма краен резултат, нищо все още не е решено, предстоят преговори със Софийски имоти, оценка на имотите, изповядване на сделките, нови инвестиционни проекти, което формира и нови взаимоотношения с Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) в лицето на глвания архитект. Да, безспорно направена е първата крачка, но целият път не е извървян.


Остава неприятното усещане, че от общината трупат дивиденти на твой гръб с определена цел. За това каква е целта ни подсказва и моментът, в който се разиграват събитията, и бързането да бъдат оповестени публично някакви победи. На въпроса ми защо след десет (10!) години разиграване, точно сега в края на мандата на Столичния общински съвет (СОС) и Фандъкова, сядаме на подобни преговори, ми беше отговорено еднозначно - заради предстоящите наесен избори. В същото време


имотите под въпрос са залегнали в застроителния план на "Младост" още с приемането му през 2009 г.,


т.е. по закон на това място собствениците имат право да строят., план, който е приет по времето на ГЕРБ и с главен архитект Петър Диков. Още с приемането на плана явно е било ясно за Столичната община, че проблеми ще има, но да се търсят решения - не е мислено.


Протестите на хората, хилядите жалби срещу нашите имоти, пасивността на Столичната община още повече задълбочиха казусите, защото в тези политически единоборства ние сме в ролята на заложници. От едната страна стоеше Столичната община, използвайки всякакви хватки да бави, връща проекти за милиони, като спекулира с властта, спекула, граничеща с произвол, от друга страна са протестите на хора, които не са без основание, но сами по себе си не дават ясни и приложими решения. След толкова години на административен произвол, граничещ с абсурдни и доста нелицеприятни дейсвия от страна на администрацията, като тук Иванчева и нейните "активисти" също не правиха изключение (претърпяхме няколко прокурорски проверки, инициирани от нея, както и административно дело), изведнъж се решава да се предприемат мерки и се формира политическа воля за намиране на изход от ситуацията, а именно преговори за замяна с реални предложения и възможност за реализиране.


Трябваше процесите да ескалират, настроенията да се нажежат, хората да бъдат поставени в ситуация на противопоставяне. Да се разрази цялата драма с управлението и ареста на Десислава Иванчева и


чак когато предизборният часовник затиктака, да видим някаква конструктивна дейност


от страна на Столичната община. Инвеститорите се съгласиха на замяната, те също живеят в "Младост", не представляват никаква "строителна мафия" и просто искат да осъществят своя проект на своята си земя. Пасивната политика на властта настрои хората едни срещу други и днес кметът изведнъж се появява като спасител, вместо като основен виновник за проблемите.


Трите имота не решават нищо. Има още десетки подобни само в "Младост", за които може и да не се намерят подходящи терени за замяна. В същото време конфликтът е достигнал връхна точка и ще са нужни сериозни усилия, за да може нарушеното доверие между граждани и строители да бъде изградено наново. Днес виждаме протестни движения в повечето популярни квартали на столицата, виждаме негативните реакции срещу всеки един нов обект.


На този етап най важното е да се търси и постигне съгласие между всички заинтересувани лица и това съгласие да бъде обективирано в реални дейстия и решени казуси и то в най-кратки срокове, защото, повярвайте ми, да усетиш цялата тежест на административния произвол и чувстото за безнаказаност на виновните е отвратително и освен да те мотивира за действия, друг градивен характер няма. И точно това би трябвало да е функцията на управлението, на помирител, намиращ пресечната точка в интересите на всички, вместо на разделител и опортюнист.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Дневник,

  Сериозно вече се излагате със снимки на двама-трима протестиращи! По-малко от недоволните в коя да е селска кръчма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "имотите под въпрос са залегнали в застроителния план на "Младост" още с приемането му през 2009 г.,

  т.е. по закон на това място собствениците имат право да строят., план, който е приет по времето на ГЕРБ и с главен архитект Петър Диков. "

  Агитпроп за лековерници! Отново!
  Кой приема плана за застроявдане - кмета или общинския съвет? През 2009г. само кмета е ББ, демек ГЕРБ. А планът е приет от общинския съвет, който е на всички други, но не и на ГЕРБ:

  2007г.
  "Сега в Столичния общински съвет (www.sofiacouncil.bg) има 7 партийни фракции и двама независими общинари. 19 са съветниците от БСП и коалиция, 10 – от Съюза на демократичните сили, 9 – от Съюза на свободните демократи, 6 – от коалиця "Гергьовден" – БЗНС-НС – Демократическа партия, 6 – от Демократи за силна България, 5 – от Демократи за София и 4 – от Национално движение "Симеон Втори"."
  Поименно в https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2007/02/15/311953_stolichen_obshtinski_suvet_-_sustav_i_komisii/

  Общинските съвети се оказват по-важни от кметовете. Затова е важно да се гласува и за тях. Към днешно време ББ се изказа ласкаво за Кисьов от СДС за работата му по онова време. Клуб Зет пък твърди, че

  "Мая Манолова търси подкрепа вдясно
  Вариантите са ДБГ, ЕНП на Мария Капон и партията на Софиянски"

  Ъхъм, от партията на Софиянски, която по онова време има 9 съветника...

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  Презастрояването в кварталът ни Младост достигна своят връх......Общината с години пренебрегва липсата на тротоари,градинки,паркинги....Застроява се безогледно ....Администрацията лавира,демагогства и пълни гушка.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За проблемите в София, най-голяма вина има селянчето (както сам се беше дефинирал) от БанкИ.
  Нещата биха се оправили, само ако го видим закопчан с белезници като Иванчева и Петрова, в центъра на София.
  Пожелавам му, да изкара една нощ, в килията на бае Сретан...

 5. 5 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  В клиентелистки партия ГЕ.П, НИЩО не става без знанието и санкция от прасето-тиква, срещу съответната сума.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5638 Неутрално

  "...Трите имота не решават нищо..."
  Напротив, те частично решават проблеми на Фандъкова на предстоящите избори :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  С тези или без тези имоти е все тая...в младост нещата са повече от трагични...просто другарката кметица имитира предизборни маневри..и аз съм убеден че след изборите всичко ще си потече по стария начин....и никакви заменки няма да има

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 8. 8 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":В клиентелистки партия ГЕ.П, НИЩО не става без знанието и санкция от прасето-тиква, срещу съответната сума.
  —цитат от коментар 5 на vhv


  Умнокрасиффците, които съсипаха София, оставиха софийските деца без детски градини, тровеха ни с 60 годишни "Икаруси", улиците приличаха на Бейрут след бомбардировка, парковете и градинките бяха буренясали и непристъпни, а въздухът беше по-лош от този в Чернобил, днес интензивно врякат срещу Фандъкова, която превърна оставената от тях кочина в съвременен европейски град. Те врякат, а два милиона софиянцжи им се смеят и се гпотвят да пуснат гласа си отново за Фандъкова - безспорно кадрен, отговорен и съвестен градоначалник. Винаги е имало циркаджии, ама тия от ДеБъ надминаха всички комунисти за цялата им над сто годишна история по некадърност, алчност, крадливост и простотия. Факт!

 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2135 Гневно

  Трябва да свикваме. ГЕРБ така ще продължават. Хрумва им нещо и почват да го правят. Без съобразяване с глупости като закони, правила, обществен интерес. И ще си приписват заслугите. И ще ви карата да им благодарите непрекъснато.
  Това решение в "Младост" е заслуга изцяло на Иванчева, но долната лъжкиня от Самоков си приписва заслугите. Друга куха лейка - Мария Габриел ни лъжеше по време на изборите, че благодарение на ГЕРБ се развива ИТ сектора в България. Пак тогава Ивелина Василева и Димитър Главчев лъжеха, че уважават и са смирени пред паметта на Боян Петров и нагло го ползваха за мерзката пропаганда на долните и мизерните си същества. Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова и още една куха лейка - Стоян Братоев ще режат ленти на последната линия на метрото и дума няма да кажат, че "Спаси София" положиха неимоверни усилия да бъде метро, а не по ГЕРБ-рски траамвай, но с пари като за метро. Още безброй изродщини направиха ГЕРБ само за тази година. Мислете му какво ни предстои.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 635 Неутрално

  А защо снимка на Спасисофия? Те не са участвали в борбите против застрояването на Младост, което е най-големият им недостатък, който сваля моята подкрепа за тях с 50% всеки път, когато се замисля.

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Презастрояването в кварталът ни Младост достигна своят връх......Общината с години пренебрегва липсата на тротоари,градинки,паркинги....Застроява се безогледно ....Администрацията лавира,демагогства и пълни гушка.....
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt


  В Москва и Париж няма такива проблеми. Отивайте натам!

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  Фандъкова срам няма. Като кукла на конци е.

 13. 13 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 903 Неутрално

  А защо снимка на Спасисофия? Те не са участвали в борбите против застрояването на Младост, което е най-големият им недостатък, който сваля моята подкрепа за тях с 50% всеки път, когато се замисля.
  —цитат от коментар 10 на Славейко


  Снимката БУКВАЛНО е от борбата срещу презастрояването в Младост. Специално този имот на снимката е особено брутален. Общината го придоби на златна цена при строежа на метрото, после някак пак се оказа частен, сега отново ще го изкупуваме. Този имот е еманацията на общинката корупция.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Някаква завист усещам тука. А какво предлага чудо-архитекта за този проблем - отново уникално решения като зелен хълм около паметника ?. Или тоя път е нещо по реалистично ?.

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#13] от "enterfornone":

  Е не, парцели не са приватизирани от 10 години, питайте Софиянски и ДСБ дето му гласуваха заменките тип кон за кокошка. . Може и БСП, те също гласуваха заедно с ДСБ и всякаква паплач от сдс-люспи.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gopeто":

  Добре че Фандъкова и Братоев се пребориха с оня кретен спасителеля и подкараха метрото, ако зависеше от него щеше да му е ударил балтията още навремето.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5638 Весело

  До коментар [#14] от "m17":

  "...усещам..."
  Ако се мислите за баба Ванга ще трябва да Ви разочаровам :)
  Грешни са Ви "усещанията" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  Не съм баба Ванга но че ви споделя и друга прогноза - че чудо-архитекта няма да достигне до балотажа. Дори вундер-спасителя ще вземе повече от него, разбира се недостатъчно за балотаж. Само след 2 месеца ще видим колко са ми развити гадателските способности.

 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#16] от "m17":
  Първо "оня, спасителя" е организация "Спаси София", не е един единствен човек.
  Второ, двете любими ти нищожества искаха третият лъч на метрото да не е под земята.
  Трето, прочети пак какво казва Борис Бонев за бъдещето на метрото и градския транспорт.
  Ако не можеш да разбираш прочетен текст, няма нужда да четеш.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#19] от "Gopeто":

  Е чак пък организация - спасител и двама приятели за камуфлаж. Нямат дори един файтон но са ултра-нахални и гласовити и медиите на Прокопиев ги превърнаха в звезди. Но пък хубаво е че самозабрави и се яви на избори тъкмо ще стане ясно колко точно симпатизанти има. Прехвърлих програмата му - обши лафове, хубави картинки и нула конфликтини теми. Нито дума как ще ограничим броя лични автомобили, нито дума за огромния проблем с частните парцели в градинки и паркове. Чудо-архитекта на ДБ поне си каза ясно че ще изкупува парцелите с което ме изкушава да го подкрепя.

 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#20] от "m17":
  Казах ти, като не разбираш прочетен текст, не започвай да четеш изобщо. Камо ли да пишеш.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2850 Неутрално

  До коментар [#2] от "plebs":

  Е софиянски е твърдо свърьан с БСП,и то не само по тъстова линя(Божков) .И до сега е единствения припознат от костовистите за техен кмет,и описват управлението му като идеално,ама дошъл лошия Борисов и развалил хубавия град.Хубав -с Икарусите,50-годишните мерцедеси и продаващите се кюлоти по Раковска.Да не забравям и ,че тогава се реституира де що градинка има,че и детските градини се разпродадоха.

 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2850 Неутрално

  До коментар [#8] от "Mike Crazy":

  Остави,ами все по-низко падат.Едно време предлагаха Заимов,после Прошко,Лилков,сега вечебна последните и имената им не знам,няма и да ми трябва.Все по-жалки стават.Деградация.Но,е нормално-те просто не се интересуват от проблемите на хората и изобщо нямат и мисъл да им птедлагат решения на тях.За това и не ги избира никой,те си мислят,че е щото са твъред умни.??

 24. 24 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2850 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  За предлафам Роска за кметица-да цъфне и върже тоя град най-сетне,брей!

 25. 25 Профил на Ерик
  Ерик
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Страшна протестна демонстрация, пет души, половината от които цигани.

 26. 26 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 379 Весело

  До коментар [#16] от "m17":...Трето, прочети пак какво казва Борис Бонев за бъдещето на метрото и градския транспорт..
  —цитат от коментар 19 на Gopeто

  Дааа,това сукалче,Бонев, се обърка генерално.Трамваи вместо метро?Толкова ли е нямало кой да го отпери зад врата когато го е изръсил това?

 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  .....Добре че Фандъкова и Братоев се пребориха с оня кретен спасителеля и подкараха метрото, ако зависеше от него щеше да му е ударил балтията още навремето.
  —цитат от коментар 16 на m17


  Историята на Софийското метро, нито е започнала с герб, нищо ще завърши с изчезването на герб от политическата сцена! Към днешна дата и трите линии щяха да бъдат завършени, ако народът не се беше подлъгал по мутри от прехода и партии създадени от тях, като мафиотската герб например.
  Ще се запомни фактът, че нивото на корупцията при герб и Фандъкова, е достигнало най-високите си върхове след 1989 година!

  • На 28 януари 1998 г. е въведен в експлоатация първият участък от първия радиус на „Първи метродиаметър“ с 5 метростанции и дължина 6,5 km. (БЕЗ ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ!) В експлоатация влизат метростанциите „Сливница“, „Люлин“, „Западен парк“, „Вардар“ и „Константин Величков“.
  Премиер е ИВАН КОСТОВ
  Кмет - СТЕФАН СОФИЯНСКИ

  • На 17 септември 1999 г. е въведена в експлоатация метростанция „Опълченска“. (БЕЗ ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ!)
  Премиер е ИВАН КОСТОВ
  Кмет - СТЕФАН СОФИЯНСКИ

  • На 31 октомври 2000 г. е въведена в експлоатация метростанция „Сердика“, като общата дължина на трасето на първия метрорадиус е 8,1 km със 7 метростанции. (БЕЗ ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ!)
  Премиер е ИВАН КОСТОВ
  Кмет - СТЕФАН СОФИЯНСКИ

  • На 20 април 2003 г. е въведена в експлоатация метростанция „Обеля“, като действащият участък се свързва с ж.к. „Обеля“ с нов участък от 1,8 km, като с това първият радиус е изграден.
  Премиер е Симеон Сакскобургготски
  Кмет - СТЕФАН СОФИЯНСКИ

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "Рим":

  Демек, за 45+20=65 години комунистите от БСП, ДСБ и ДПС построиха "цели" 8 км. метро, а Борисов и Фандъкова за десет години - 32 км!

  Костов - 0,12 км / година

  Борисов - 3,2 км / година.

  Факт!

 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#26] от "deacon":

  Трамваи вместо метро?Толкова ли е нямало кой да го отпери зад врата когато го е изръсил това?
  —цитат от коментар 26 на deacon

  Нишо подобно не е писало "сукалчето" Борис Бонев. Ама защо да четем, след като си имаме заповоди какво трябва да мислим, спуснати от кочината в Банкя.
  Изродите от ГЕРБ заместиха трамваите с метро. Което е урбанистично и транспортно малоумие.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Архитекта като кмет 100% е по-добре от политически кмет. Истинската част от проблема е съвета, без чиято подлрепа кмета е с вързани ръце, а града може да зависне в патова ситуация. Затова трябва да има истинско и сериозно обединение в дясно и без ГЕРБ, само тогава нещата ще си дойдат на място.

 31. 31 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2": "Сериозно вече се излагате със снимки на двама-трима протестиращи! По-малко от недоволните в коя да е селска кръчма!"
  Недоразвитите в интелектуално индивиди, научили се по някаква случайност да броят, се интересуват от броя на протестиращите, а не от естеството на протеста.

 32. 32 Профил на iqn40581398
  iqn40581398
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Мисля,че предпочитан за Кмет, на който и да било град или община трябва да бъде добър професионалнист от професията "Архитект","Строителен инженер",Юрист" или "Икономист".без значение моята подреба тук.С цялото си уважение към артисти,художници,лекари и други интелектуалци не считам,че са особено подходящи!

 33. 33 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#11] от "Веселин Дечев": "В Москва и Париж няма такива проблеми. Отивайте натам!"
  Дечев, като ги изгониш всичките, ще се сбъдне мечтата ти да останеш насаме с мургавите ти приятели. Ако случайно си се загрижил за мене, недей. Снаха ми е млада московчанка и живее със сина ми в Париж. Сватята се разведе и има нужда от всестранна помощ, та се налага и там да прескачам. Засега съм единствения мъж, който допуска до себе си. Докато сме живи проблемите няма да свършат, бе болшевик. Твоя проблем е, че си обсебен, до степен на робски възторг от изключителния интелектуалец, бивш редови комунист, обграден от цвета на нацията банкянски светец - Бойко Методиев Борисов. Забравяш думите на Господ: "И не си създавайте кумири и не им се кланяйте".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK