Не знам дали ще спасим планетата, но поне да дишаме: 10 стъпки за по-чиста енергия

Не знам дали ще спасим планетата, но поне да дишаме: 10 стъпки за по-чиста енергия

© Николай ДойчиновБоян Рашев е управляващ партньор в консултантската компания "Денкщат". Текстът е от блога й.


По случай честването на Деня на миньора научихме, че Българският енергиен ходинг (БЕХ) най-сетне е сключил договор с международна консултантска компания, която трябва да изготви оценка на адекватността на електроенергийната система и да разработи механизъм за разпределяне на капацитети за въглищните централи, които да им осигурят финансиране и продължаване на съществуването. Това е вероятно


най-важната и спешна стъпка за осигуряване бъдещето на енергетиката ни,
за която специалистите в сектора приканват отдавна.


България обаче е член на ЕС и от нея се очаква да реализира политики за намаляване на емисиите на парникови газове и чист въздух. За съжаление, първият драфт на Интегрирания план за климат и енергетика до 2030 г. не прави и бегъл опит за постигане на горните цели. Като изключим някои действия в посока енергийна ефективност, българската държава се държи като магаре на лед, игнорирайки дори желанието на собствения си народ да диша. Ето защо реших да споделя някои идеи, които според мен трябва да залегнат в плана и да се предприемат възможно най-бързо.


Преди всичко България трябва да адресира очакванията на ЕК по умен начин и наистина


да заложи амбициозна цел във връзка не с друго, а с намалението на първичното енергийно потребление:


България е рекордьор в ЕС по разхищение – твърде малко от вкараните в употреба първични енергийни ресурси у нас стигат до потребителя като полезна топлина, светлина и движение. Основните причини са присъщата ниска ефективност на генериращите мощности на лигнити, масовото използване на електричество и нискоефективни печки за твърдо гориво за отопление, слабото проникване на топлофикациите и газа, остарелият автопарк, хроничният недостиг на средства за инвестиции в енергопреносните мрежи. Постигане на точно такава цел ще ни донесе най-много и разнообразни ползи. Затова долните точки приоритетно адресират тази голяма цел


България трябва:


1. Да даде силен тласък на битовата газификация: Газът е ултимативното решение за чист въздух в градовете, най-масовият начин на отопление на домакинствата в ЕС и най-ефективният начин за усвояване на първична енергия. През България ежегодно преминават около 15 милиарда куб. м синьо гориво, докато икономиката ни ползва смешните 3 милиарда, а домакинствата – само около 3% от тях. Държавата и местните власти трябва да премахнат всички бюрократични пречки пред газификацията, вътрешната мрежа от магистрални отклонения (по закон) трябва да достигне до 182 общини при само 83 днес, а ресурсът на Програма DESIREE да се удесетори. Това обаче няма да проработи, ако не се изпълнят и следващите две точки


2. Да разнообрази доставките на газ: Светът се къпе в евтин природен газ, а ние нямаме достъп до него. Страната ни трябва бързо да сключва споразумения и изгражда необходимата инфраструктура, за да може българският потребител да види ползите от глобалната революция в добива, складирането и преноса на газ. Интерконекторът Гърция - България и първите доставки на втечнен газ през Ревитуза са само първи стъпки в тази посока.


3. Да даде зелена светлина на проекти за търсене, проучване и добив на собствени конвенционални и неконвенционални находища на нефт и газ: Реална енергийна независимост и сигурност може да има само ако познаваме и оползотворяваме собствените си ресурси. Докато това не се случи, България ще бъде принудена да разчита на лигнитните си въглища и няма как да постигне значимо намаление на въглеродните емисии. Да, говорим за премахване на мораториума върху проучванията за неконвенционални източници и осигуряване на възможности на проекти за добив на газ като този в Генерал Тошево да се случат.


4. Да стимулира проекти за когенерация на топлина и електричество чрез енергийно оползотворяване на отпадъци, включително на биомаса и утайки от пречиствателни станции: В Западна Европа тези алтернативни източници на енергия са толкова масови, включително в малки населени места, че наистина не разбирам какъв ни е проблемът на нас, българите? Отдавна има налични и вече евтини технологии това да се случва по чист начин – както за пречистване на емисиите при инсинерация, така и чрез газификация на горивото. За по-малките населени места централизираното топлоснабдяване на отпадъчна биомаса е единственото работещо решение за чист въздух през зимата – едновременно запазваме употребата на "въглероднонеутрален", местен и евтин ресурс и дишаме свободно. Трябва обаче да се има предвид и следващата точка


5. Да наложи реален контрол върху изпълнението на законодателството за околна среда, здраве и безопасност в мините и централите: Практически това означава голяма част от предприятията на империята на Ковачки да преустановят дейност, докато не постигнат съответствие с изискванията. А може просто да им спрат субсидиите за "високоефективен" ток. В условията на прегряващ пазар на труда няма да бъде голяма загуба за никого, а целите за качество на въздуха, емисии на замърсители и парникови газове ще бъдат постигнати с един удар.


6. Да концесионира "Топлофикация София" на стратегически международен инвеститор: Не знам колко години трябва да минат, колко клиенти да избягат и колко милиарда да стане дългът на "Топлофикация", за да стане ясно, че друг път към спасението й няма. А тя е изключително важна за София – без нея нямаме никакви шансове за чист въздух, нито пък за намаляване потреблението на първична енергия и съответно ниски въглеродни емисии.


7. Да не пречи на инвестициите в слънчева енергия за собствено ползване: Факт, че цените на фотоволтаичните модули паднаха и на фона на неизбежния ръст на крайната цена на електричеството в условията на европейските климатични политики за много фирми и домакинства те са интересен потенциален източник на собствена енергия. Трябва всеки да може свободно да си инсталира, произвежда, потребява и продава енергията. Важно уточнение – продажбата не трябва да се случва със субсидия или нетно измерване (net metering), а на съответната цена на свободния пазар, която би получил всеки друг производител на ток.


8. Да стимулира обновлението, електрификацията и газификацията на автопарка - както на обществения и товарния транспорт, така и на личните автомобили: Не е нужно да се обявява война на старите коли – да се забрани вносът, влизането им градовете или да плащат много високи данъци. Просто трябва да се приложи принципът "замърсителят плаща" в най-чист вариант: Всеки, който замърсява над нормите – без значение възрастта на колата – трябва да бъде глобяван и да не минава през системата за годишни технически прегледи. Говорим за онези 10% от автомобилите, които видимо пушат. За останалото естествено ще се погрижи ръстът на доходите, който всички се надяваме да продължи.


9. Да развие високоскоростния железопътен транспорт вътре в страната и международни линии със съседните страни: Това ще разтовари автотранспорта и ще доведе до повишаване на енергийната ефективност в сектора с най-голямо крайно енергийно потребление. Тази точка може да се чете и като "да приватизира на БДЖ и НКЖИ", защото реалността показва, че под държавен контрол те не са способни на нищо.


10. Да погледне по-смело към бъдещето, което вече е реалност по света: Малки проекти за складиране на електроенергия в батерии, които да подкрепят локално системата и да обезсмислят поддръжката на излишни резервни мощности; малки модулни ядрени реактори; проучване на ресурсите на горящ лед; производство на водород и вкарването му в газопреносната мрежа – всички тези неща се случват, а ние се правим, че не ги забелязваме. Нямам обяснение защо!


Тези стъпки съвсем не изчерпват всичко, което трябва да се добави към Интегрирания план за климат и енергетика. Убеден съм обаче, че дори само те да се включат в наличния драфт, от финалния документ ще има много повече полза за всеки един от нас. Ако бъде изпълнен, разбира се!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Светът може и да се къпе в евтин газ, но нашите посредници още не са разбрали това. Техните печалби са над всичко. Колкото до разнообразието, премиерът обикаля, като глуха кучка из бъзе и ни обещава газ и от Луната. Но реално, няма никакъв ефект. Само хвалби и празна шумотевица. Собствен добив - вървят проучвания и сондажи. За сега с нулев резултат. И май ще си остане такъв.

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Мноо народ получава пари от нищо правене.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Точка 7. Това би могло да промени картината. Не трябва да се пречи на хората да проявят инициатива и бъдат енергийно независими, че дори и да печелят от това на абсолютно пазарни цени (без нуждата от каквито и да е дотации).

  Газът е само наполовина по-хубаво нещо от въглищата - това не е крайното решение на настоящите и бъдещите проблеми на земята.

 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Точка 7. Това би могло да промени картината. Не трябва да се пречи на хората да проявят инициатива и бъдат енергийно независими, че дори и да печелят от това на абсолютно пазарни цени (без нуждата от каквито и да е дотации).Газът е само наполовина по-хубаво нещо от въглищата - това не е крайното решение на настоящите и бъдещите проблеми на земята.
  —цитат от коментар 3 на Kosta Delev


  Скоро ше получаваме чиста енергия от Космоса.Ся малката затоплистка Грета прави проучвания в океана, къдя точно да се разположат логистичните центрове.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Абе, стига това "Да спасим планетата". На планетата Земя й е все тая дали Мароко ще се покрие с ледници или на Аляска ще отглеждат банани. ... Ако ще спасяваме нещо, това е вида "хомо сапиенс".

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  "Да, говорим за премахване на мораториума върху проучванията за неконвенционални източници и осигуряване на възможности на проекти за добив на газ като този в Генерал Тошево да се случат."

  Да, говорите за добив на шистов газ, който НЯМА да се случи в България! Проучване за природен газ в нашата акватория на Черно море обаче се случва и в момента, което е приемливо и добре. Дано там се намерят някакви значителни залежи на газ. Предстои да видим това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  Иначе повечето предложения от 10-те точки на автора на статията са разумни и аз лично ги подкрепям. Българските управляващи трябва да направят тези стъпки за модернизация на българската енергетика.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#5] от "Булаир":

  Под живота на планетата Земя би трябвало да разбираме не само хората (0,01%), но и останалата жива материя (животни и растения) - 99,99% от общата биомаса.

  За тях не е все тая дали Мароко ще се покрие с ледници или на Аляска ще отглеждат банани.

 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Фокусът трябва да бъде върху чистотата на въздуха, а не към СО2 измамата.
  Със своите гори, слаба икономика и ниска плътност на населението България е нетен донор в уравнението О2-СО2.
  Тази сметка/оценка трябва да направят и докажат такива като Боян и сложат на масата на преговорите в Европа.
  Нито цент за СО2 далавераджиите в Европа. Като настояват толкова много и реално консумират много повече енергия (и отделят съответно СО2) на калпак и вярват в измамата - да си се оправят.
  Спестените средства да се използват у нас с фокус чистота на въздуха.
  В този смисъл мерките на Боян са адекватни.
  Аз лично бих предпочел повече "освобождаване" отколкото "стимулиране", защото "стимулиране" рано или късно се превръща в кражба.
  И разбира се, когато се споменава биомаса изрично да се споменава без гори и отпадък от полски култури което винаги води да обезлесяване и обедняване на почвите в дългосрочен план.

 10. 10 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Лаладжия, с оглед на очакваното масовото навлизане на електромобили ще трябва сериозна базова мощност, отделно и която да замести мариците.

  Бъдещето е ИТЕР, но какво правим ако проектът е неуспешен.

  Само не знам как при процес горене (метан) или на каквото и да било не се изхвърля въглероден двуокис.

 11. 11 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#5] от "Булаир":Под живота на планетата Земя би трябвало да разбираме не само хората (0,01%), но и останалата жива материя (животни и растения) - 99,99% от общата биомаса.За тях не е все тая дали Мароко ще се покрие с ледници или на Аляска ще отглеждат банани.
  —цитат от коментар 8 на Kosta Delev  До коментар [#8] от "Kosta Delev":

  Ами, тогава нека спасяваме "живота на Земята", а не планетата ... Земята е много по-стара от живота на нея ... и най-вероятно ще го надживее ... Затова звучи доста глупаво и самонадеяно "Дайте да спасим Земята".

 12. 12 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "Важно уточнение – продажбата не трябва да се случва със субсидия или нетно измерване (net metering), а на съответната цена на свободния пазар"

  А може ли да ми обясните защо на соларните ел. централи тока бива изкупуван на преференциални цени, а когато домакинствата си го произвеждат трябва да е на цени на "свободния пазар"? С други думи, защо субсидиите за зелена енергия да отиват само в "нашите другар" с ценралите (защото в енергетигата други освен наши другари няма, както е известно), а не да се разпределят по домакинствата? Благодаря.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Весело

  "...не разбирам какъв ни е проблемът на нас, българите?..."
  Енергийна мафия, подхранваща русофилството като свой (за)щит(ник) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "shisharko":

  Когато домакинството си произвежда от ВЕИ то си го консумира, а от мрежата точи само при недостиг. Ако искаш да продаваш обаче става сложно.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Как така ще дишаш, бе -- ами въглеродният двуокис, който ще отделиш?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 540 Весело

  В цели 10 точки авторът ни обяснява всъщност едно и също нещо: Да не се краде! Или да се краде по-малко. Пропуснал е обаче един дребен проблем, който присъства във всяка от десетте точки. Тези дето крадат от народа не се интересуват от дереджето на народа.

  73! Go Go
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  За планетата може и да е късно.

 18. 18 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  То ще е достатъчно да разнообразят доставките на газ и да се инсталират повече топло и електроцентрали на газ. Не е нужно да се газифицират домакинствата. Газовите инсталации по сградите са ги бомби със закъснител. За какво ти газ в сградата когато имаш локално парно на целия квартал, което работи на газ ?

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Лъжи и глупости, глупости и лъжи..

  Вместо да претоплят партенки, в Австрия, например,
  строят еко чисто и енергийно ефективно.
  Живот си живеят...

  "Електрификацията" е универсална битова и пр. необходимост и възможност за оптимизация по отношение производство, разпространение и потребление... централизирано и локално.

  Безброй примери по света показват, че мястото на газа е в индустриално производство на електроенергия, а не опасно "битово", в жилищни и административни сгради.

  В случая Електрификацията е принизена, избутана назад и разводнена
  до обезсмисляне.

  А съседна публикация припява от името на Борисов:
  Без Аэц 2 след 10 години "сме на кюмюр" (!).

  Кои, къде?
  В Банкя?
  В Барселона??

  Нали и там имал вила..

  "България трябва:

  1. Да даде силен тласък на битовата газификация: Газът е ултимативното решение за чист въздух в градовете, най-масовият начин на отопление на домакинствата в ЕС и най-ефективният начин за усвояване на първична енергия. През България ежегодно преминават около 15 милиарда куб. м синьо гориво, докато икономиката ни ползва смешните 3 милиарда, а домакинствата – само около 3% от тях. Държавата и местните власти трябва да премахнат всички бюрократични пречки пред газификацията, вътрешната мрежа от магистрални отклонения (по закон) трябва да достигне до 182 общини при само 83 днес, а ресурсът на Програма DESIREE да се удесетори. Това обаче няма да проработи, ако не се изпълнят и следващите две точки

  2. Да разнообрази доставките на газ: Светът се къпе в евтин природен газ, а ние нямаме достъп до него. Страната ни трябва бързо да сключва споразумения и изгражда необходимата инфраструктура, за да може българският потребител да види ползите от глобалната революция в добива, складирането и преноса на газ. Интерконекторът Гърция - България и първите доставки на втечнен газ през Ревитуза са само първи стъпки в тази посока.

  3. Да даде зелена светлина на проекти за търсене, проучване и добив на собствени конвенционални и неконвенционални находища на нефт и газ: Реална енергийна независимост и сигурност може да има само ако познаваме и оползотворяваме собствените си ресурси. Докато това не се случи, България ще бъде принудена да разчита на лигнитните си въглища и няма как да постигне значимо намаление на въглеродните емисии. Да, говорим за премахване на мораториума върху проучванията за неконвенционални източници и осигуряване на възможности на проекти за добив на газ като този в Генерал Тошево да се случат.

  4. Да стимулира проекти за когенерация на топлина и електричество чрез енергийно оползотворяване на отпадъци, включително на биомаса и утайки от пречиствателни станции: В Западна Европа тези алтернативни източници на енергия са толкова масови, включително в малки населени места, че наистина не разбирам какъв ни е проблемът на нас, българите? Отдавна има налични и вече евтини технологии това да се случва по чист начин – както за пречистване на емисиите при инсинерация, така и чрез газификация на горивото. За по-малките населени места централизираното топлоснабдяване на отпадъчна биомаса е единственото работещо решение за чист въздух през зимата – едновременно запазваме употребата на "въглероднонеутрален", местен и евтин ресурс и дишаме свободно. Трябва обаче да се има предвид и следващата точка

  5. Да наложи реален контрол върху изпълнението на законодателството за околна среда, здраве и безопасност в мините и централите: Практически това означава голяма част от предприятията на империята на Ковачки да преустановят дейност, докато не постигнат съответствие с изискванията. А може просто да им спрат субсидиите за "високоефективен" ток. В условията на прегряващ пазар на труда няма да бъде голяма загуба за никого, а целите за качество на въздуха, емисии на замърсители и парникови газове ще бъдат постигнати с един удар.

  6. Да концесионира "Топлофикация София" на стратегически международен инвеститор: Не знам колко години трябва да минат, колко клиенти да избягат и колко милиарда да стане дългът на "Топлофикация", за да стане ясно, че друг път към спасението й няма. А тя е изключително важна за София – без нея нямаме никакви шансове за чист въздух, нито пък за намаляване потреблението на първична енергия и съответно ниски въглеродни емисии.

  7. Да не пречи на инвестициите в слънчева енергия за собствено ползване: Факт, че цените на фотоволтаичните модули паднаха и на фона на неизбежния ръст на крайната цена на електричеството в условията на европейските климатични политики за много фирми и домакинства те са интересен потенциален източник на собствена енергия. Трябва всеки да може свободно да си инсталира, произвежда, потребява и продава енергията. Важно уточнение – продажбата не трябва да се случва със субсидия или нетно измерване (net metering), а на съответната цена на свободния пазар, която би получил всеки друг производител на ток.

  8. Да стимулира обновлението, електрификацията и газификацията на автопарка - както на обществения и товарния транспорт, така и на личните автомобили.."

 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Защо не ни кажат какъв процент от електроенергията в България се произвежда от ТЕЦ и може ли тя да се компенсира от другаде. Можем ли без ТЕЦ или не можем. Ако можем, няма какво да умуват, ако ли не, трябва да се мисли с какво да се компенсира енергията от ТЕЦ. Ако новите източнижи на енергия са толкова скъпи, колкото сега действащите ВЕИ, да си ги вземат обратно. Сега 1 квч от АЕЦ струва 2 ст, а от ВЕИ 40 стотинки. Собствениците на ВЕИ да си вземат ВЕИ-тата и по-нататък знаят какво.

 21. 21 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Точка 7. Това би могло да промени картината. Не трябва да се пречи на хората да проявят инициатива и бъдат енергийно независими, че дори и да печелят от това на абсолютно пазарни цени (без нуждата от каквито и да е дотации).Газът е само наполовина по-хубаво нещо от въглищата - това не е крайното решение на настоящите и бъдещите проблеми на земята.
  —цитат от коментар 3 на Kosta Delev


  Дърва!
  Възобновяема енергия!

  Нулев въглероден отпечатък - 100% неутралност!

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Иначе повечето предложения от 10-те точки на автора на статията са разумни и аз лично ги подкрепям. Българските управляващи трябва да направят тези стъпки за модернизация на българската енергетика.
  —цитат от коментар 7 на Иво


  Повечето са пълна идиотщина..
  Да изгаряме в ТЕЦ газ?

  Бият от ЕС през пръстите .. Пак плащаме въглеродни квоти.
  Ако изгаряме RDF или дървени миксове - пък ни поощрават.
  ЕС трява за 10 години да стане въглеродно неутрален!

  Които со правите устата да горите друго , тъй ще ви ударят с глоби , че да ви се завие свят!

 23. 23 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 315 Неутрално

  То ще е достатъчно да разнообразят доставките на газ и да се инсталират повече топло и електроцентрали на газ. Не е нужно да се газифицират домакинствата. Газовите инсталации по сградите са ги бомби със закъснител. За какво ти газ в сградата когато имаш локално парно на целия квартал, което работи на газ ?
  —цитат от коментар 18 на Симо


  A защо не когенерация..?

  Но и газът е временно решение..
  Линията ба ЕС е ясна..
  За 10 години пълна въглеродна неутралност..

  RDF ще се гори!

 24. 24 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#20] от "proza":

  Не е ясно откъде е източникът ти на информация, но си написала явни лъжи. Токът от АЕЦ бил 2 ст. Лъжа. Виж за колко го продава Козлодуй. Над 7 ст. за квтчас. Но тази цена е фалшива, защото не се включва цената за съхранение на отработеното гориво. За което ще плащат и внуците. Евентуалната цена от Белене ще е над 50 ст. Можеш да погледнаеш и за колко се изкупува цената от ФЕЦ - около 20 ст., а от ВяЕЦ около 17 ст. И това е защото имат договори, които изтичат вече. Ако има нови ще са без преференции. За преференциите можем да "благодарим" на Станишев.

 25. 25 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#20] от "proza":

  И защо трябва да ти "кажат"? Отваряш сайта на енергийния оператор и виждаш-3.5 ГВт са почти винаги в действие и това е около 35%. Нашата енергетика е толкова объркана и то може би от умишлени действия или от глупост и незнание. От което печелят най-вече паразитите, с които е обрасла. Поради огромната част на отопление с ток през зимата харчим около 7.5 ГВТ, а през лятото най-много 4 Гвт(което леко се вдига заради климатиците. Както се вижда само ТЕЦовете ни могат да задоволят лятната консумация и дори Козлодуй би бил излишен, ако го нямаше износа, за който наистина не знаем колко е и на какви цени(говори се, че е на безценица). А ако построят и Белене картинката съвсем ще се сгов*ни. Тогава трябва да спират или Козлодуй или ТТЕЦовете или Белене през лятото. Белене и ТЕЦовете няма да могат, поради договорите им, остава Козлодуй с "евтиния ток". Познай какво ще стане с цената на тока. До 10 трябва да скочи двойно или оставаме без ток.

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Този е завършен шизофреник. В една статия ти казва как да захвърлим ВЕИ и да я караме на въглища и АЕЦ, в друга се обявява точно за ВЕИ и умно използване на енергията.

  Тия от Консерватор тотално са изплискали легените.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Само че това ще е поредният кух документ, пълен с глупости, и няма да доведе до никаква реална промяна.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 28 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Кой го насмете тоя смешник за енергиен експерт?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK