Пактът Молотов-Рибентроп (80 години по-късно)

Подписването на пакта

© Портал"Култура"

Подписването на пакта"Дневник" препечатва днес първата част на статията от Портала "Култура"


Има дати в историята, към които не можем да не се връщаме, ако искаме да разберем защо днешният ни свят се е подредил такъв, какъвто го знаем, а не по някакъв друг начин. Тъй като в тях, подобно на стоп-кадри, историческият процес се концентрира в едно събитие.
И датата 23 август 1939 г. е една от тях. На този ден в Москва е подписан "договор за ненападение между Германия и СССР", по-точно между Сталин и Хитлер, наричан за по-кратко "пакт Молотов-Рибентроп", по името на подписалите го външни министри. От дистанцията на времето начинанието може да се стори на някои съвсем ординерно – като някакъв "опит за мирна инициатива", било то и от страна на двама диктатори, опит едва ли не да бъде отложена "голямата война", надвиснала над света.


Ала е точно обратното, проследим ли логиката на събитията. Самият "пакт", поразяващ с цинизма на целите си – хладнокръвната подялба на Европа между Сталин и Хитлер – е всъщност куфар с двойно политическо дъно. На същия този 23 август 1939 г. в Москва е подписан и "секретен допълнителен протокол", който на практика отваря "кутията на Пандора" и прави възможна Втората световна война. Днес това често се забравя, невинаги ще го срещнете и в учебниците, но истината е такава. Макар и "таен", този допълнителен протокол става съвсем явен след броени дни – на 1 септември 1939 г., когато войските на Третия райх нахлуват в Полша, а малко по-късно, на 17 септември, Червената армия прави същото. Навремето тази съветска инвазия или гузно се премълчаваше, или се обясняваше по друг начин – като гарантиране на интересите на населението на Западна Украйна и Западна Белорусия, поробено от буржоазна Полша ("освободителен поход на РККА"). Става дума за един зле прикрит фарс, който, стъпка по стъпка, ни дава хода на събитията през Втората световна война, докато на 22 юни 1941 г. Хитлер сам не разтрогва тайния (а и явен) пакт със Сталин, като напада СССР. И тогава народите на СССР и комунистите по цял свят внезапно си спомнят, че всъщност са "антифашисти" и че националсоциализмът е "кафявата чума". Едно, нека кажем, позакъсняло прозрение, доколкото западните демокрации са във война с тоталитарните режими на Хитлер и Мусолини още от първия есенен ден на 1939 г.
И за да станат ясни много неща, които се размиват днес, лупата на историята не трябва в никакъв случай да подминава срамните клаузи на пакта Молотов-Рибентроп, нито пък позорните Мюнхенски споразумения от 1938 г. Иначе никога няма да проумеем как се стигна до ужаса на Втората световна война, нито до болезненото разделение на Европа след нея; онова, което мъчително предопределяше съдбите на европейците, включително и на българите, близо половин век.


И все пак, как започна всичко?


Едва ли някой може да допусне, че на външния министър на Райха Йоахим фон Рибентроп съвсем случайно на 21 август 1939 г. му е хрумнало да посети Москва, столицата на СССР, но и на Коминтерна, за да се стигне два дни по-късно до ненадейната подялба на света. Има твърде много предшестващи обстоятелства, които правят тази визита възможна. И те трябва да се уточнят, за да не могат едни да твърдят, че това не го е имало, докато други настояват, че за съжаление е било точно така.


И тъй, изненада ли е появата на Рибентроп? И да, и не.


Ако се вярва на идеологическата пропаганда на двата режима, те би трябвало да са смъртни врагове. Комунизмът е "антифашизъм" и "антинацизъм", а във фашизъм е бил обвиняван кой ли не в директивите на Коминтерна – включително и социалдемократите. От друга страна, още в "Моята борба" Хитлер излиза с доктрината, че националсоциализмът е последната защита от болшевизма, който по същността си е абсолютно зло. И нима малко преди това Гражданската война в Испания (17 юли 1936 – 1 април 1939 г.) не се превърна в арена на сблъсък между двата тоталитарни режима? И не беше ли повод тя, за да се позиционират те от двете страни на барикадата, сплотявайки редиците на привържениците си?


И изведнъж – неочаквана "театрална развръзка":


народният комисар по външните работи Вячеслав Молотов приема с най-любезната си усмивка фон Рибентроп, двамата позират пред камерите и апаратите на световната преса, след което – за нула време, както бихме казали днес – на масата са поставени и отметнати "принципните въпроси", които предначертават картата на света.


Истината е, че знаци за подобно разбирателство има и то далеч по-рано. Още през есента на 1938 г. в Москва се провежда важно съвещание на партийните пропагандисти по случай появата на новия идеологически катехизис на комунизма – "Краткия курс по историята на ВКП /б/". На него Сталин прави важно изказване, в което между другото заявява нещо много съществено:
Болшевиките не са пацифисти, които въздишат за мира и се хващат за оръжието само в случай, че ги нападнат. Това не е вярно. Има случаи, в които болшевиките сами ще нападат, ако обстановката е подходяща, ако условията са благоприятни. Болшевиките изобщо не са против настъплението, не са против всяка война. Сега зовем за отбрана, но това е воал, воал (ръкопляскания). Всички държави се маскират. Щом с вълци живееш, по вълчи ще виеш.
В залата се смеят.


Глупаво би било всичко скрито-покрито да вадим на масата – продължава Сталин. Ще кажат, че сме глупаци.


Както се казва – който има уши, да слуша.


Междувременно икономическите отношения между Берлин и Москва се засилват многократно. СССР се нуждае от валута, а Германия, чиято военна промишленост работи на огромни обороти – от стратегически суровини и горива. И се оказва, че двата тоталитарни режима могат да са си взаимно полезни.


И така до средата на лятото на 1939 г. Хитлер, който по това време вече е готов с плановете си да атакува Полша, се нуждае от благосклонния неутралитет на СССР, а защо не и от неговата подкрепа. Командването на Вермахта пък долага на Хитлер, че без засилените доставки на съветски суровини военната машина на Третия райх не би могла да е максимално боеспособна.
Ето защо сутринта на 15 август 1939 г. германският посланик в Москва Шуленбург получава изрични указания да поиска спешна среща с Молотов, съобщавайки, че г-н Рибентроп е готов да дойде в Москва и да изложи на г-н Сталин гледната точка на Фюрера за едно стратегическо партньорство. Молотов, след консултации, отговаря, че е готов да приеме Рибентроп, но само ако се подпише в пакт, към който да има и специален протокол, където да бъдат уговорени всички важни въпроси, интересуващи СССР. На 19 август посланик Шуленбург съобщава в Кремъл, че Рибентроп е упълномощен да подпише такъв специален протокол, в който да бъдат определени сферите на интереси на двете страни – балтийските държави, съдбата на Полша, както и на Източна Европа. От меморандуми и доклади в германските архиви става ясно, че Хитлер не е спал през цялата тази нощ. Непрекъснато е питал има ли новини от Москва, в очакване на исканията на Сталин.


Отговорът на Молотов пристига и той е следният: ако на 20 август бъде подписан официален търговски договор между Райха и СССР, среща на високо равнище в Москва може да има до седмица по-късно.


Хитлер не може да чака цяла седмица. Той вече подготвя нахлуването в Полша и иска да ускори нещата. При липсата на предварително споразумение със СССР, рискът е много голям: ако атакува Полша, Франция, Великобритания и Съветска Русия биха могли да сформират коалиция срещу него. Генералите от Вермахта също го съветват да бърза: добре е войната да започне в самото начало на есента, иначе светкавичната война е обречена поради лошите полски пътища и проливните септемврийски дъждове.


На 20 август, в неделя, Хитлер не издържа и пише на Сталин лично писмо. То се е съхранило в архивите:


Напрежението между Германия и Полша става нетърпимо. Полското поведение е такова, че кризата може да се разрази всеки момент. Смятам, че във връзка с намеренията на нашите две държави да влязат в нови отношения, би било нецелесъобразно да се губи време. Ето защо предлагам да приемете моя външен министър не по-късно от сряда, 23 август.


В 15 ч. същия ден Молотов приема Шуленбург, който му връчва писмото на Хитлер. И съответно докладва в Берлин, че Кремъл е готов да приеме Рибентроп. Когато Хитлер прочита доклада от Москва, той изпада в крайно възбуждение. Вдига ръце към небето и извиква: "Това е стопроцентова победа. Сега целият свят ми е в джоба. И макар никога да не правя това, ще изпия бутилка шампанско". "И той наистина пи алкохол", пише Шуленбург на вярната си приятелка Али фон Дуберг – "може би за втори път в живота си. Пиша ти това, за да знаеш поне ти кой удържа тази стопроцентова победа. Постигнахме за две седмици онова, което англичани и французи не можаха да постигнат за цели месеци".


На 22 август вечерта Рибентроп пристига в Москва, начело на 37-членна делегация. Транспортният самолет "Кондор" спира за презареждане в Кьонигсберг. Преките полети Берлин-Москва все още са невъзможни. През нощта Рибентроп не спи, готви се за преговорите, които могат да предначертаят Европа.


Гледайки кинохрониката от събитията, човек през цялото време има усещането, че Рибентроп просто не вярва в случващото се. Той смутено оглежда почетния караул, дълго разтърсва ръката на заместник наркома по външните работи Потьомкин, който го посреща на летището. Дали фамилията на Потьомкин, исторически добре позната на немците от знаменитите "потьомкински села", праобразът на "фейк нюз", също не прави събитието още по-фантастично? Най-смайващо за немците е, че вечерта в кабинета на Молотов, още докато текат преговорите, влиза самият Сталин. Посланик Шуленбург е направо стъписан: за първи път Сталин лично води преговори с чуждестранни дипломати. Явно за Бащата на народите залогът от тази среща е не по-малък, отколкото за Фюрера. Досега многократно чуждестранни дипломати са искали среща със Сталин, но винаги от Наркомата на външните работи са им отговаряли, че Генералният секретар е партийна фигура и не се занимава с външна политика.


И ето че изведнъж Сталин, Молотов и Рибентроп се събират и уговарят подялбата на света за една нощ: напълно съгласни са, че Полша не е истинска държава и трябва да изчезне от картата. Сам Сталин, с дебел червен молив в ръката, разполовява Полша на две върху картата, поделяйки я между двата "съюзнически режима".


Рибентроп предлага Естония и Финландия да влязат в руската сфера на влияние. Сталин охотно приема. Литва, продължава Рибентроп, трябва да премине към Германия, а Латвия да бъде поделена по река Даугава. Сталин се намръщва. Той иска цялата Латвия и значителна част от Литва. Мотивира се с това, че Балтийският флот се нуждае от незамръзващи пристанища.
Рибентроп обещава веднага да се консултира с Берлин. Иска почивка. Връща се в немското посолство, поднасят му вечеря. Първият дипломат на Райха е във великолепно настроение – възхитен е от Сталин и Молотов: "С тези хора може да се работи!"


Отговорът от Берлин не закъснява. Фюрерът отговаря съвсем кратко: "Съгласен съм!".


Хитлер е готов на всичко, защото Сталин му развързва ръцете. В онзи момент той изобщо не е готов да води война на два фронта. И затова срещата на 23 август 1939 г. в Кремъл всъщност прави възможна Втората световна война. До зори всичко е договорено и записано в секретния протокол към договора за ненападения между СССР и Третия Райх.


Усмивките, които филмовата лента е съхранила при подписването и парафирането на договора, са ярки и ослепителни


Германските дипломати просто не могат да повярват, че договореностите са постигнати с такава скорост. Граф Шуленбург, дипломат от кариерата и впоследствие участник в заговора срещу Хитлер, е потиснат: той е мечтал да подготви мирен договор за ненападение, а вместо това пред очите му Сталин и Хитлер си поделят Европа. Някак обречено, той казва на своя референт Ханс фон Херварт: "Този договор отвори вратата към войната и ще отведе Германия към пропастта". От своя страна фон Херварт решава да се срещне със сътрудника в американското посолство в Москва Чарлз Болен и му разказва не само за договора, но и за бъдещите териториални придобивки на Германия и СССР. По този начин на Запад веднага става известна истината за "тайния протокол". Съобщения за него излизат в пресата. От Берлин и Кремъл отричат.
След подписването на договора Сталин уверява Рибентроп, че Москва се отнася към този договор много сериозно. И той дава честната си дума, че СССР никога няма да предаде своя съюзник. Направо в кабинета на Молотов е поднесена вечеря. Сталин става от масата и вдига неочакван за немците тост, в който уверява колко силно е уважението му към Адолф Хитлер. Той заявява, че знае колко немският народ обича своя Фюрер, затова иска да пие за негово здраве. Тези негови думи излизат в съветския печат. А публикуваните снимки показват размазаните от радост лица на "новите съюзници" и "повелители на света".


На 31 август Молотов съобщава за сключения договор на сесия на Върховния съвет. От нея също е запазена кинохроника, където го чуваме да казва: "Сключването на съветско-германския договор за ненападение свидетелства за това, че историческото предвиждане на другаря Сталин се оправда!" (Бурни аплодисменти). Върховният съвет на СССР единодушно одобрява подписания договор и го ратифицира.


От съветската преса изведнъж изчезват думите "антифашизъм", "нацизъм" и ред други термини, които не бива да дразнят ухото на "новите приятели" и единомишленици. Свалени са от киноекран редица антифашистки филми, а на другаря Георги Димитров и на Коминтерна е спусната строга бележка да си мерят приказките и да съгласуват решенията си с новата политическа линия на СССР.


И Коминтернът го прави. Комунистическият антифашизъм изчезва яко дим, сякаш никога не го е имало. Задават се нови времена. И нова подялба на света.


Хитлер, от своя страна, заявява в Райхстага, че може да се подпише под всяка дума, казана от Молотов и Сталин. Германската преса определя случилото се като "епохално събитие", което е на път "окончателно и решително да предопредели съдбата на Източна Европа".


На следващия ден – 1 септември 1939 г. – Третият райх напада Полша.


Пактът Молотов-Рибентроп ясно показва как в тоталитарните режими политиката винаги взема връх над идеологията. Нещо, което скоро налага своя отпечатък върху съдбите на малките европейски държави, сред които е и България.


Следва продължение


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Стара история!
  Сега е по-интересен пактът Бойкикиев-Борисов!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 696 Неутрално

  СССР - на бунището на историята, МОЧА на чакъл!

 3. 3 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 486 Любопитно

  https://bessmertnybarak.ru/article/dogovor_o_nenapadenii/

  "Если Германия попадет в тяжелое положение, то она может быть уверена, что советский народ придет Германии на помощь и не допустит, чтобы Германию задушили. Советский Союз заинтересован в сильной Германии и не допустит, чтобы Германию повергли на землю."
  И.Сталин, 28.09.1939 г.
  "Русские (СССР) поставляют нам даже больше, чем мы хотим иметь. Сталин не жалеет труда, чтобы нравиться нам. У него, видимо, достаточно причин для этого."
  Из дневника Геббельса.
  За несколько дней до заключения пакта о ненападении, 19 августа 1939 года, между СССР и Германией было подписано Торгово-кредитное соглашение. Оно было как бы прелюдией к заключению 11 февраля 1940 года Хозяйственного соглашения. В одном из документов, подготовленных Наркомвнешторгом для опубликования, значение Хозяйственного соглашения расценивалось как "не имеющее по своему объему и значению прецедента в истории мировой торговли".
  Согласно соглашения Германия предоставляла Советскому Союзу товарный кредит на сумму 200 миллионов рейхсмарок. Кредит должен был использоваться для финансирования Советских заказов в Германии по поставкам станков, оборудования, различных товаров, вооружения и для предоставления СССР конвертируемой валюты. Кредит погашался СССР путем поставки сырья. Поставки сырья начинались с момента подписания соглашения и продолжались до 23 июня 1941 года включительно.
  Подписание данного соглашения значительно уменьшило для Германии последствия Британской морской блокады, которая была установлена после вторжения Германии в Польшу.
  В течение 17 месяцев, прошедших между подписанием советско-германского пакта и нападением на СССР, Германия получила от Советского Союза 865 тыс. т нефти, 140 тыс. т марганцевой руды, 14 тыс. т меди, 3 тыс. т никеля, 101 тыс. т хлопка-сырца, более 1 млн т лесоматериалов, 11 тыс. т льна, 26 тыс. т хромовой руды, 15 тыс. т асбеста, 184 тыс. т фосфата, 2736 кг платины и 1 млн 463 тыс. т зерна. Через советскую территорию осуществлялся транзит стратегического сырья и продовольствия из стран Тихоокеанского бассейна, Ближнего Востока и др.
  В начале октября 1939 года в 35 км северо-западнее Мурманска была создана немецкая военно-морская база для заправки и ремонта германских военных судов и подводных лодок. Немцы использовали базу во время кампании в Норвегии, с которой, как известно, у Советского Союза долгие годы были нормальные дипломатические отношения. (После оккупации Норвегии и Дании весной 1940 г. СССР закрыл их представительства в Москве.) Командующий военно-морским флотом Германии адмирал Редер письменно выразил благодарность Советскому правительству после того как "База Норд" была оставлена немцами в сентябре того же года в связи с прекращением военных операций в Норвегии. Когда началась война, советские власти задержали в гавани Мурманска суда Англии и ее союзников, чтобы дать возможность немецким судам благополучно добраться до своих портов в Германии. Германские корабли пользовались укрытием в гавани Мурманска и в ходе операций германского военно-морского флота. В Мурманске же заправлялись продовольствием и горючим немецкие вспомогательные крейсеры, ведущие военные операции против Англии. СССР снабжал немцев метеорологическими сводками, которые затем использовались "Люфтваффе" при бомбежке Англии."

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#3] от "objektivist96":

  Има и анекс към договора , който гласи :
  Допълнителен протокол

  Във връзка с подписването на Пакта за Ненападение между Германия и Съюза на съветските социалистически републики долуподписаните представители на двете Страни обсъдиха в строго конфиденциални беседи въпросите за разграничаване на техните сфери на влияние в Източна Европа. Тези беседи доведоха до съглашение в следващото:

  В случай на териториални и политически преобразувания в областите, принадлежащи на прибалтийските страни (Финландия, Естония, Латвия, Литва) северната граница на Литва ще се явява черта, разделяща сферите на влияние на Германия и СССР. В тази връзка заинтересоваността на Литва в района на Вилно се признава и от двете Страни.
  В случай на териториални и политически преобразувания в областите, принадлежащи на Полската държава, сферите на влияние на Германия и СССР ще бъдат разграничени приблизително по линията на реките Нарев, Висла и Сан. Въпросът за това желателно ли е в интересите на двете Страни съхранението независимостта на Полската държава и за границите на такава държава, ще бъде решен само в хода на бъдещите политически събития. Във всеки случай двете Правителства ще разрешат този въпрос по пътя на дружеското съгласие.
  Относно Юго-Източна Европа Съветската страна указва своята заинтересованост към Бесарабия. Германската страна ясно заявява за пълната си политическа незаинтересованост към тези територии.
  Даденият протокол се се разглежда от двете Страни като строго секретен.

  Москва, 23 август 1939 г.

  За Правителството на Германия – Й. Рибентроп

  Пълномощен представител на Правителството на СССР – В. Молотов

 5. 5 Профил на nikola velinov
  nikola velinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Социалистите от двете страни са разбират как да започнат завладяването на Европа с военна сила, като всяка страна вижда себе си като краен победител и бъдещ повелител на света! Братята национал- и интернационал социалисти тръгват към своя исторически предопределен край, проливайки кръвта на европейците и своята, без да си дават сметка, че по-мощни и по.добре организирани сили им помагат активно да затънат в продължителна война, от която голямата печалба да получи някой друг. Все още се вижда кой спечели най-много.

  ЛДВ
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  Тази статия на Тони Николов трябва да влезе без редактиране в УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ на българските училища.

  Втората Световна Война започва 1939г. Когато братските

  НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СССР и Германия

  нападат и поделят Полша.

  22 юни 1941 войната преминава в МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА.

  Воюват довчерашните СЪЮЗНИЦИ –

  НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ СССР и Германия

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2215 Разстроено

  "Едно, нека кажем, позакъсняло прозрение, доколкото западните демокрации са във война с тоталитарните режими на Хитлер и Мусолини още от първия есенен ден на 1939 г."

  Браво Тони, имаш чувство за хумор! Страшна война водят Англия и Франция тези две години която Хитлер дори не забелязва. Сигурно тази двегодишна странна война е допринесла по-малко за ВВС от коментирания пакт между Хитлер и Сталин.
  Нищо ново не е научено оттогава. Новият Хитлер - Ердоган окупира територии в Сирия а Западът пак нищо не забелязва и продължава да ни занимава с руската заплаха!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Стара история!Сега е по-интересен пактът Бойкикиев-Борисов!
  —цитат от коментар 1 на Платон Зурлеф


  Стара история, вярно, сега има нова, пакт Путин-Ердоган, също толкова бандитски. И родните русияни пак квичат, че трябвало да се присъединим към него.

 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 659 Весело

  Еми, Европа не е интересна, вече! Да видим, как Путин и Тръмп, ще си поделят Арктика!

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Сталин е пряко виновен за ВСВ! Няма какво комунистите да го осукват!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на doynov
  doynov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това всичко е чудесно. Но ВСВ е пряк резултат от ПСВ и версайските договори.

 12. 12 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1148 Любопитно

  Хубава политкоректна статия, но след като го осъждаме е редно Украйна да върне окупираните териториии от съседите си получени от диктаторския сговор.

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4150 Неутрално

  Сталин е пряко виновен за ВСВ! Няма какво комунистите да го осукват!
  —цитат от коментар 10 на lz2


  Той я и ЗАПОЧВА, заедно с таваришча си Гитлер

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  Хубава политкоректна статия, но след като го осъждаме е редно Украйна да върне окупираните териториии от съседите си получени от диктаторския сговор.
  —цитат от коментар 12 на 1001


  Тъй....тъй......

  Да върне СУДЕТИТЕ и ПОЛША.....

  Пардон....КРИМ и ДОНБАС на НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПУТИНИЯ

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 899 Неутрално

  И още нещо ! България влиза в Тристранния пакт , когато СССР и Германия - комунисти и националсоциалисти - са били съюзници !След 1944 г обаче , голяма част от "осъдените " от т.н. НАРОДЕН СЪД са наказани за това , че България се е присъединила към пакта !Ето част от идследване на проф. Николай Генчев :
  На 23 ноември Попов изпраща отговора на Стаменов, в който се казва, че България не се чувства застрашена и не са необходими гаранции, а също така, че е поканена да влезе в Тристранният пакт и в момента се проучва това предложение.[19] На 24 ноември в София пристига съветският дипломат Аркади Соболев, който има за цел да връчи проектоспоразумението между Москва и София. На следният ден комунистите разгласяват текста на пакта и започва движение в негова защита. Москва е готова военните гаранции да отпаднат и единствено Москва да има такива по отношение на София. СССР няма нищо против присъединяването на България към Тристранният пакт дори може и самият СССР да влезе на по-късен етап!!!!

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Зурлеф":

  Пактът Бойкокиев-Борисов е ясен, няма какво да го коментираме. Много по интересен ми е пактът Христо Иванов - Генерал Атанасов и "Зелено Течение". Това си е направо антикоминтернова коалиция и изборът им за кандидат кмет е доказателство за това.
  После да не се чудят, когато комунистите ще ги опердашат за пореден път

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  " Командването на Вермахта пък долага на Хитлер, че без засилените доставки на съветски суровини военната машина на Третия райх не би могла да е максимално боеспособна."

  Това е причината Сталин да вярва че Германия няма да го нападне и затова е втрещен от "вероломното нападение" на 22.06.1941. Това отхвърля и измишльотините на Суворовци че Сталин се готвил да напада Хитлер ама оня го изпреварил!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1148 Любопитно

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  а ас се позовавам на решението на Радата, че този сговор е престъпен
  след като са гласували така да предприемат мерки да го изправят

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Хайде сега руските питомци пак да подлайват.... че фашизма и сталинизма не са двете страни на една монета!Сега МОЧА какъв паметник е?????На калният гладен ,азиатски ОКУПАТОР!!!!! Сега глиста Путев се опитва да раздели Европа ,съюзявайки се с ЕрКочан и подкрепяйки аятолаха.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  "Едно, нека кажем, позакъсняло прозрение, доколкото западните демокрации са във война с тоталитарните режими на Хитлер и Мусолини още от първия есенен ден на 1939 г."Браво Тони, имаш чувство за хумор! Страшна война водят Англия и Франция тези две години която Хитлер дори не забелязва. Сигурно тази двегодишна странна война е допринесла по-малко за ВВС от коментирания пакт между Хитлер и Сталин. Нищо ново не е научено оттогава. Новият Хитлер - Ердоган окупира територии в Сирия а Западът пак нищо не забелязва и продължава да ни занимава с руската заплаха!
  —цитат от коментар 7 на Julian Mall


  Така е, тази война не може да се сравни с войната, която води Матушката ви срещу Полша и Финландия...

 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  За мен Ледокол на Суворов го разказва още по-интересно.

  Много нестандартна и интересна книга, макар твърденията в нея да са отречени от много историци.

  И все пак според мен си заслужава да се прочете!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1148 Любопитно

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  и аз все казвам грузинците са едни диваци

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  "Усмивките, които филмовата лента е съхранила при подписването и парафирането на договора, са ярки и ослепителни..."

  А парадът на воинската дружба между двете сатрапии - пищен и триумфален:
  https://www.youtube.com/watch?v=9IFmBQS8FDc

  В момента, с все по-откритата ре-сталинизация на руското общество, държавно управление и пропаганда, Кремъл вече НЕ КРИЕ истината за съглашателството си с нацисткия режим - напротив, ГОРДЕЕ СЕ с него. Неотдавна официално бе публикувано факсимиле от ТАЙНИЯ ПРОТОКОЛ към пакта - един документ, чието съществуване руснаците отричаха 75 години.

  Мурзилки, не вървите в крак с времето! :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  "Сигурно тази двегодишна странна война е допринесла по-малко за ВВС от коментирания пакт между Хитлер и Сталин. "

  Не е двегодишна, а до пролетта на 1940 когато Хитлер от странна я превръща в реална и Западът плаща цената за пасивността си!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Форумните десни консерви и православни патрЕоти продължават делото на БРП от 1940 г. с нова сила...

 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  " Командването на Вермахта пък долага на Хитлер, че без засилените доставки на съветски суровини военната машина на Третия райх не би могла да е максимално боеспособна."Това е причината Сталин да вярва че Германия няма да го нападне и затова е втрещен от "вероломното нападение" на 22.06.1941. Това отхвърля и измишльотините на Суворовци че Сталин се готвил да напада Хитлер ама оня го изпреварил!
  —цитат от коментар 17 на Julian Mall


  Кутев, къде го намери тоя историк бе, от Библиотекарския ПУЦ?

 27. 27 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 831 Любопитно

  Най-любопитното е, че това не се преподава в училище и пълнят в главите на децата с глупости.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  строители на днешна история

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално


  Сталин и Хитлер си имат днес последователи - Путин и Ердоган и последователите ще свършат като оригиналите !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  "Сам Сталин, с дебел червен молив в ръката, разполовява Полша на две върху картата, поделяйки я между двата "съюзнически режима"."
  Линията, която чертае Сталин за Полша не е случайна —това е линията Курзон, която след ВСВ е била определена за източна граница на Полша. С леки корекции тя е валидна и до днес.
  Това за протокола.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 595 Весело

  Обаче не ви ли кефи как щатските подлоги шистов газ пикаят? Това е похвално! Нека да продължават! Само по този начин ще постигнем енергийна независимост от путинска Русия!

  Бог да благослови Америка за България!
 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  " Командването на Вермахта пък долага на Хитлер, че без засилените доставки на съветски суровини военната машина на Третия райх не би могла да е максимално боеспособна."Това е причината Сталин да вярва че Германия няма да го нападне и затова е втрещен от "вероломното нападение" на 22.06.1941. Това отхвърля и измишльотините на Суворовци че Сталин се готвил да напада Хитлер ама оня го изпреварил!
  —цитат от коментар 17 на Julian Mall  Нещо да кажеш за петрола от Плоещ и Синая който Хитлер сиуче в продължение на цялата война, още повече, че тогава Кралство Румъния е съюзник на Германия ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  "И за да станат ясни много неща, които се размиват днес, лупата на историята не трябва в никакъв случай да подминава срамните клаузи на пакта Молотов-Рибентроп, нито пък позорните Мюнхенски споразумения от 1938 г."

  Хубаво е, че автора споменава за срамните Мюнхенски споразумения от 1938 г. когато Франция и Великобритания подариха на нацисткия режим части от Чехословакия (т.н. Судети) и няколко месеца по късно, когато изрода Хитлер нападна и превзе цяла Чехословакия (това се случи още преди да избухне ВСВ) те не си мръднаха пръстта за да помогнат на своите чехословашки съюзници.

  Нацистките и комунистическите боклуци си поделиха Полша, а Запада (в лицето на Франция и Великобритания) направо дадоха цяла Чехословакия на хитлеристка Германия. Този срамен момент от нашата европейска история никога не трябва да забравяме.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално


  сиуче
  смуче

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 35. 35 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Когато избухна ха АНТИЕВРЕЙСКИТЕ настроения в Германия . Какво точно правеше Полша (имаше на- голяма еврейска колония) - избиваше комшиите евре и мародерстваше ? Когато се поделяше Чехословакия , какво точно правеше Полша – заграби Тешанска област ?
  ВСВ избухна с подялбата на Чехословакия ( подарена от Англия и Франция ) ….защо ли ?
  На Чехословакия бяха предложени СЪВЕТСКИ ГАРАНЦИИ и войски !! Полша и Англия отказаха ПОМОЩТА. Винаги във войните има договорки ,поделби …..Така воюват големите . Нещо по различно да се случва СЕГА ?
  Друго искам да кажа (макар и в история няма АКО) . Ако Хитлер не воюваше срещу СССР , щеше ли да издържи щяха ли да издържат Британските колонии в близкият изток и Африка . Щеше ли да издържи самата Англия ?? В какъв свят щяхме да живеем ако светът беше поделен ??

 36. 36 Профил на doynov
  doynov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Какво не е харесало на четири души че ВСВ е пряк резултат от ПСВ??
  Странно.
  В статията активната роля е приписано на Хитлер, пък Сталин само трупа дивиденти. Дали?
  Защо архивите на СССР са секретни, а?

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  "...Хитлер, от своя страна, заявява в Райхстага, че може да се подпише под всяка дума, казана от Молотов и Сталин..."
  Едномишленици, братя по оръжие, започнали втората световна война като приятели, след което се скарали за останалия свят.
  Затова ссср няма понятие втора световна война. В техните изкривени фейк представи те започват великата отечествена война на 22 юни 1941. Дотогава каквото са направили го отричат, както би казало едно дете "това не се брои" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  До коментар [#37] от "penetrating":

  "Едномишленици, братя по оръжие, започнали втората световна война като приятели, след което се скарали за останалия свят."

  На четящата (as opposed to мучаща или спамеща безсмислици) форумна публика препоръчвам книгата 'Hitler and Stalin: Parallel Lives' на британския историк Алън Бълок [Alan Bullock] - ето тук:
  https://www.amazon.com/Hitler-Stalin-Parallel-Alan-Bullock/dp/0679729941

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  "От друга страна, още в "Моята борба" Хитлер излиза с доктрината, че националсоциализмът е последната защита от болшевизма, който по същността си е абсолютно зло. И нима малко преди това Гражданската война в Испания (17 юли 1936 – 1 април 1939 г.) не се превърна в арена на сблъсък между двата тоталитарни режима?"

  Абсолютно вярно, но трябва да се добавят още подробности: в годините преди ВСВ нацистка Германия и нейните съюзници като например империалистична Япония, фашистка Италия, Унгария и даже наша България сключиха помежду си Антикоминтернов пакт, който е насочен срещу СССР и комунизма (болшевизма). В Германия нацистките изроди след като взимат властта подлагат на жестоко преследване двете основни опозиционни (на нацистите) партии в лицето на ГСДП и ГКП. Стотици германски комунисти и социалдемократи са избити, хиляди са вкарани по лагерите (това са първите жертви на нацисткия режим, много по-късно в лагерите са вкарани германските евреи). В своите речи Хитлер редовно заклеймява болшевизма и комунизма. Германската нацистка пропаганда в своите вестници, радиа и медии разпространява ужасяващи неща за болшевишката чума в СССР, ето и малко примери за това:

  https://research.calvin.edu/german-propaganda-archive/anti-bolshevism.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Не завиждайте на братската любов. Щом мустакатите се обичат, нека се вземат е положението. И те се взеха и завъртяха една бурна любов, продължила 5-6 години.

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  "И ето че изведнъж Сталин, Молотов и Рибентроп се събират и уговарят подялбата на света за една нощ: напълно съгласни са, че Полша не е истинска държава и трябва да изчезне от картата."

  Е, очевидно авторът тук преувеличава. Става подялбата на Полша и на Източна Европа като цяло, а не на света. Източна Европа не е целия свят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Жалкото е , че манталитетът на руснаците е абсолютно същия и днес - искат си подялба на Европа и света на сфери на влияние с американците, искат да са сатрапия на гърба на другите, които да експлотират, готови са да правят и правят войни в мига, когато някой иска да се освободи от тяхната хватка, както с Украйна, и да тръгне по пътя на цивилизованите европейски народи, макар и трудно и бавно ! Така че този престъпен манталитет, довел до сключването на въпросния пакт, при руснаците е още по силен и днес !

 43. 43 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Тази статия на Тони Николов трябва да влезе без редактиране в УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ на българските училища.Втората Световна Война започва 1939г. Когато братските НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СССР и Германия нападат и поделят Полша.22 юни 1941 войната преминава в МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА.Воюват довчерашните СЪЮЗНИЦИ – НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ СССР и Германия
  —цитат от коментар 6 на Hawaii


  +++++
  Той е толкова "талантлив",че аз си водя записки от неговите пасквилни бози!
  Да не е и фен на нашето делиорманско съкровище,като теб?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 44. 44 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  "И ето че изведнъж Сталин, Молотов и Рибентроп се събират и уговарят подялбата на света за една нощ: напълно съгласни са, че Полша не е истинска държава и трябва да изчезне от картата."Е, очевидно авторът тук преувеличава. Става подялбата на Полша и на Източна Европа като цяло, а не на света. Източна Европа не е целия свят.
  —цитат от коментар 41 на Иво


  Щом и ти си се усетил, че" автора" преувеличава, значи работата мирише на патологичен либерализъм!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  "Хитлер е готов на всичко, защото Сталин му развързва ръцете. В онзи момент той изобщо не е готов да води война на два фронта. И затова срещата на 23 август 1939 г. в Кремъл всъщност прави възможна Втората световна война."

  Окей, обаче, ако Хитлер не е могъл да води война на два фронта защо тогава тези две по мощни във военно отношение държави Франция и Великобритания, които му обявяват война на 3 септември 1941 г. НЕ нападат Германия!? Защо не помагат на своите полски съюзници!? Защо гледат и бездействат на смазването на Полша!? Защо!?? Ако бяха нападнали тогава Германия, първо щяха да спасят Полша, второ щяха да разгромят Германия и нацисткия престъпен режим управляват там. ВСВ щеше да приключи за около една година. За това също трябва да се пише.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  Историческия анализ на Тони е интересен, очаквам продължението.... :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Самият "пакт", поразяващ с цинизма на целите си – хладнокръвната подялба на Европа между Сталин и Хитлер"
  -- хладнокръвна е от страна на Сталин. От страна на Хитлер бас че не е била хладнокръвна, а напротив, с много патос и ръкомахане.

  " Едно, нека кажем, позакъсняло прозрение, доколкото западните демокрации са във война с тоталитарните режими на Хитлер и Мусолини още от първия есенен ден на 1939 г."
  -- западните демокрации не са "във война", а са "светкавично покорени" от Хитлер, с изключение на Британия. И то само две от тези демокрации са били във война--Франция и Британия--а Дания, Норвегия, Холандия,и Белгия го отнасят ей така, в бързината, за по-удобно, въпреки своя неутралитет.

  "И ето че изведнъж Сталин, Молотов и Рибентроп се събират и уговарят подялбата на света за една нощ: напълно съгласни са, че Полша не е истинска държава и трябва да изчезне от картата. "
  --точно преди година Полша е съгласна с Хитлер че Чехословакия не е истинска държава, и взима парчетата които и трябват. След година вече Хитлер и Сталин решават същото за Полша. След това Хитлер се опитва да убеди Япония за същото относно СССР, но не става. Така че Полша не е невинна демокрацийка паднала жертва на хищници. Тя самата е авторитарен хищник, просто по-слаб хищник.

  ...Хитлеризма и сталинизма са човеконенавистни режими, и това трябва да бъде напомняно на всяко ново поколение. Аз се гъбаркам с някои детайли на текста, но основната мисъл подкрепям напълно.

 48. 48 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всичко в политиката се мени скоротечно !
  Днес съюзници ,утре врагове!
  И Рамадан Кънев управлява с Бойко Борисов,а после се обърна и го нарече бай Хой...

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  До коментар [#5] от "alj16615259":

  Никакви социалисти не са тези, а гнусни комунисти и нацисти! И както пише в самата статия както комунистите в СССР, така и нацистите в Германия са смятали автентичните социалисти в своите държави за врагове. Точно поради тази причина германските и руските социалисти и социалдемомрати в Германия и СССР са подложени на жестоки гонения и репресии! Техните социалистически партии са забранени, а хиляди техни членове са избити или вкарани в затвори и лагери.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Както се вижда, 1 милион пъти е по-добре дневник да препубликува статии от БЪЛГАРСКИ интернет портал, вместо от дойче зеле. Защо в дойче зеле НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОЧЕТЕ настоящият материал?:) Иначе- съдържанието на статията е отлично- това е първата статия, в която не се споменава по никакъв начин гешев, прокуратурата и т.н., вероятно, защото засяга исторически събития, за които има достатъчно писмени доказателства- договори, записки, филмови ленти... Ако дневник поднася на коментаторите си такива статии като настоящата поне 5 пъти дневно, на форумните коментатори, които не сме тролове, ще ни е много по-лесно да отминаваме политизираните им статии, в които нонстоп дневник плюе и прокурори, и прокуратура, и съдии.

 51. 51 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Историческия анализ на Тони е интересен, очаквам продължението.... :-)
  —цитат от коментар 46 на Иво


  Не бъди нетърпелива!
  Нека първо да си получи гранта за този шедьовър!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 52. 52 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "И ето че изведнъж Сталин, Молотов и Рибентроп се събират и уговарят подялбата на света за една нощ: напълно съгласни са, че Полша не е истинска държава и трябва да изчезне от картата."Е, очевидно авторът тук преувеличава. Става подялбата на Полша и на Източна Европа като цяло, а не на света. Източна Европа не е целия свят.
  —цитат от коментар 41 на Иво


  Е, разбираемо е това преувеличение, а и не е съвсем преувеличение.
  1) Те се разбират не за Източна Европа, а за цяла Европа--Хитлер да хапне западната половина, а Сталин--източната.
  2) Тогава още съществуват колониалните империи, така че който "взима Европа", фактически взима автоматично и цяла Африка и Азия. Т.е. остава само Новия Свят. Стария Свят принадлежи на този който покори имперските централи във Франция, Белгия, Холандия и Британия. (Португалия и Испания са неутрални)

  Така че дефакто Сталин казва на Хитлер "ОК, вземи Западна Европа, и стани цар на планетата. Аз ще си взема Източна Европа, и обещавам да не те нападам в гръб докато се занимаваш със всякакви Францийки и Белгийки."

  По това време се случват две войни на СССР, които сериозно повлияват на хода на Втората Световна.

  Почти едновременно СССР има конфликт с Финландия, и с Япония. Жуков прави японците на пет стотинки, и след този случай императора решава че "северното лоби" бутащо "хайде да вземем Сибир" са нещастници, и подкрепя "южното лоби" което бута към "хайде да вземем тихоокеанските колонии на европейците докато ги гърчи Хитлер, и набързо да пернем американците в Пърл Харбър за да видят че не трябва да се месят."
  Поради светкавичната и решителна победа на Жуков, Япония решава че не си заслужава да воюват за Сибир, и е по-лесно да вземат "колониалната Азия".
  А във Финландия става обратното. Там некадърни военноначалници успяват с милионна армия да вземат само половин Финландия (днешния регион "Карелия" в Русия), и то с цената на супер жертви. И този пример кара Хитлер да мисли че ще може да вземе СССР също толкова лесно колкото и Полша и Франция, или дори по-лесно...

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  Сталин е пряко виновен за ВСВ! Няма какво комунистите да го осукват!
  —цитат от коментар 10 на lz2


  Тук е много важно да видим какво е мнението на германските управляващи през годините. Всички те признават, че основната вина за избухването на ВСВ носи Германия и управляващия там нацистки режим, ето повече подробности:

  https://www.vesti.bg/sviat/70-g.-ot-nachaloto-na-vtorata-svetovna-vojna-2405571

  https://www.webcafe.bg/newscafe/svyat/id_2030269227_Poseshtenie +na+Merkel+v+Moskva+sled+parada

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#19] от "Willy Messerschmitt":

  Щом всички форумни неонацита облайвате Русия ,значи няма как хитлеризма и сталинизма да са две страни на една и съща монета,освен ако не се чувствате и убедени комунисти сталинисти!
  Собственото ви поведение отрича собствените ви думи...
  А предположенията за разделяне на уж обединената Европа от външни фактори са направо абсурдни!
  Нали точно думите на Путин са,че като иска да се обади на Европа не знае кой номер да набере, защото всички искат да са главатари,но всъщност никой не е...

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  СССР няма нищо против присъединяването на България към Тристранният пакт дори може и самият СССР да влезе на по-късен етап!!!!
  —цитат от коментар 15 на doroteus


  И след всичко това, след като уж Германия и СССР са съюзници защо съветския съюз не се присъединява към Тристранният пакт!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Сталин е пряко виновен за ВСВ! Няма какво комунистите да го осукват!
  —цитат от коментар 10 на lz2


  Наистина ли си толкова наивен?
  Или си от онова другото.....,дето е за дълго?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 57. 57 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 431 Неутрално

  И нито дума за Мюнхенското споразумение...:)))

 58. 58 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Прав си,обаче защо продължават американците да правят документални филмчета,че Хитлер е виновен за ВСВ?
  Някакво обяснение имаш ли?
  Какво ви казват в амбасадата по този въпрос?

 59. 59 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#13:"Hawaii"][/quote]

  Понеже си от експертите, и си така да се каже в кухнята,та да та питам.Знае ли се кой е снабдявал съвецката и германската армия с амфетамини?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 60. 60 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво":

  По същата причина,по която СССР не се присъединява към НАТО по-късно ,не се присъединява и към Тристранния пакт!
  Леко разминаване в целите и вижданията...

 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Казвам Хитлер, разбирам Сталин. Чета Сталин, а всъщност цитирам Хитлер.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":Казвам Хитлер, разбирам Сталин. Чета Сталин, а всъщност цитирам Хитлер.
  —цитат от коментар 61 на penetrating


  Плямпай, плямпай...форумите са за това.

 63. 63 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#35] от "dejmos":

  Гледай или прочети The man in the high castle :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 64. 64 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "1001":

  Ако Украйна върне териториите ,от които е съставена ,просто ще изчезна като държавно туморно образувание или ще стане първата държава без територия ,но с клоун за президент ,като пътуващ цирк или цигански катун ....

 65. 65 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  До коментар [#47] от "patilanskomeze":

  " ...Хитлеризма и сталинизма са човеконенавистни режими, и това трябва да бъде напомняно на всяко ново поколение. Аз се гъбаркам с някои детайли на текста, но основната мисъл подкрепям напълно."

  Абсолютно ! Разликата е, че докато Хитлер воюваше предимно с нации извън своята, то Сталин освен това и най - вече съсипваше собствената си нация ! Този изверг е убил над 20 000 000 руснаци по лагери и чистки ! Кръволок без аналог в руската история, макар че по произход всъщност е грузинец ( името му е Иосеб Бесарионис дзе Джугашвили) ! И днеска близо 70 % от руснаците го считат за положителен образ, направил много за страната си ! Коментарът е излишен !

 66. 66 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#57] от "von_seeckt": Мдаа- сега четох материалите за него в уикито, за да се запозная с фактическата обстановка възможно най- отгоре- отгоре и след малко ще потърся вече учебници по история и документи от държавните архиви, за да стане ясна цялата картинка.... До тук мнението ми е , че чехите имат право да се сърдят и да критикуват тогавашните правителства на Великобритания, Франция, Германия и Италия. Без германия- която по това време е хителровия райх, остават Великобритания, Франция и Италия. Чак сега разбирам мотивите за създаване на Вишеградската група в ЕС- чехите и поляците имат горчив исторически опит с апетитите на “развитите ЕС държави“ и са напълно прави да си направят собствена коалиция. Въпросът е защо България не е в нея!

 67. 67 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Опитите за умиротворяване на диктатори чрез преговори винаги е бил обречен на неуспех.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 68. 68 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#47] от "patilanskomeze":" ...Хитлеризма и сталинизма са човеконенавистни режими, и това трябва да бъде напомняно на всяко ново поколение. Аз се гъбаркам с някои детайли на текста, но основната мисъл подкрепям напълно." Абсолютно ! Разликата е, че докато Хитлер воюваше предимно с нации извън своята, то Сталин освен това и най - вече съсипваше собствената си нация ! Този изверг е убил над 20 000 000 руснаци по лагери и чистки ! Кръволок без аналог в руската история, макар че по произход всъщност е грузинец ( името му е Иосеб Бесарионис дзе Джугашвили) ! И днеска близо 70 % от руснаците го считат за положителен образ, направил много за страната си ! Коментарът е излишен !
  —цитат от коментар 65 на samoedin


  Не бяха ли 120 милиона?

 69. 69 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#65] от "samoedin":

  След още 100 години може да се окаже,че Сталин е избил и 50 милиона!
  Факт е,че през неговото управление СССР спечелва войната срещу Германия ,Италия и Япония и пуделите им Унгария,Румъния и България.
  Че даже СССР са съюзници със САЩ и Великобритания...
  Всеки политик си тежи на мястото в историята и всяко разглеждане извън контекста и е безсмислено.
  Незнайно защо Хитлер ,който не е избил 20 млн германци в чистки се брои за много по-голямо чудовище от Сталин ,който обикновено на историческите кадри е все между Чърчил и Рузвелт...

 70. 70 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Еми, Европа не е интересна, вече! Да видим, как Путин и Тръмп, ще си поделят Арктика!
  —цитат от коментар 9 на ban


  Да, има го и този момент. Ако Путин е съвременният аналог на Сталин, то Тръмп е най-вероятният аналог на Хитлер. Е, Тръмп вместо самодисциплина и хладнокръвна целенасоченост притежава патологичен нарцисизъм и пълна безпринципност - качества, които макар и противни, в неговия случай донейде ограничават щетите, които може да нанесе.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 71. 71 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Колкото и разни Тонита да се опитват да изкривяват историята, истината е една.
  Пактът Рибентроп - Молотов не прави Германия и СССР съюзници.
  Съюзник на Германия са Италия, Япония, България, Унгария, Румъния и Словакия.

 72. 72 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 583 Неутрално

  По правило, политическите договори носят името на населеното място където са сключени СанСтефански договор, Мински споразумения и т. н. Този договор трябва да се нарича " Московски договор от 23 август 1939 " (подписан от Молотов и Рибентроп)

 73. 73 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#70] от "WOI":

  Възможно е обаче нещата да стоят наопаки: Путин да е съвременният Хитлер, а Тръмп - днешният Сталин. Подобно на Сталин, Тръмп е свадлив, избухлив, параноичен, властолюбив, безпринципен, неграмотен, нечестен, недалновиден, прост, некомпетентен и глупав. (Последните две качества са видни от цял живот изпълнен с провал след провал, въпреки наследените богатство и връзки.)

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 74. 74 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2801 Весело

  До коментар [#57] от "von_seeckt":

  И нито дума за Мюнхенското споразумение...:)))
  =============444=

  😁😂Значи местните пътенофили четат инструкциите на Кремъл) Специално за тях разпространява руското посолството в България:

  "По сути, нельзя говорить о пакте Молотова-Риббентропа, не упомянув прежде всего Мюнхенский сговор...."
  https://twitter.com/RusEmbBul/status/1164529945940545536?s=20

  "Чуждестранен агент"
 75. 75 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Ратификацията на договора от Върховния съвет на СССР на 31.8.1939 г. е стартовият изстрел на ВСВ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 76. 76 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Ратификацията на договора от Върховния съвет на СССР на 31.8.1939 г. е стартовият изстрел на ВСВ.
  —цитат от коментар 75 на Корки


  Глупости! Предполагаме че договор няма, Полша решително отказва да пусне съветски войски на територията си да се бият срещу Хитлер. Хитлер надапада. Каква е разлика с и или без договор?

 77. 77 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#74] от "putinxujlo":

  Трол украйнски, не съм в нито една от т.н. социално мрежи.

 78. 78 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  В историята, която изучавахме по време на соца, важна дата беше 22 юни 1941 г., когато Хитлер напада СССР. Датата 1 септември 1939 г. не беше толкова важна, а пък 17 септември 1939г. със сигурност изобщо не е споменавана. Поантата за ВСВ бе, че Хитлер напада Полша, а след това и СССР, и това слага началото на войната. Но никой не казваше защо от нападението на Полша до 22 юни 41-ва година (която бе определена като начало на ВСВ) са минали почти цели 2 години, а и ние не питахме, защото тогава не ни насърчаваха да мислим и анализираме, а само да зазубряме. Само по математика се разсъждаваше и затова ми беше любим предмет.

 79. 79 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 431 Неутрално

  В историята, която изучавахме по време на соца, важна дата беше 22 юни 1941 г., когато Хитлер напада СССР. Датата 1 септември 1939 г. не беше толкова важна, а пък 17 септември 1939г. със сигурност изобщо не е споменавана. Поантата за ВСВ бе, че Хитлер напада Полша, а след това и СССР, и това слага началото на войната. Но никой не казваше защо от нападението на Полша до 22 юни 41-ва година (която бе определена като начало на ВСВ) са минали почти цели 2 години, а и ние не питахме, защото тогава не ни насърчаваха да мислим и анализираме, а само да зазубряме. Само по математика се разсъждаваше и затова ми беше любим предмет.
  —цитат от коментар 78 на Fiji


  Ами чети по вече историческа литература. През тези 2 години Хитлер се справя с французи и англичани, които по времето, когато напада Полша на западната граница стоят и нищо не правят, макар да имат договорни задължения към Полша и макар че имат абсолютно превъзходство в бойна сила и техника.

 80. 80 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":
  +++Абсолютно вярно!

 81. 81 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 595 Весело

  Прави ли ви впечатление, че демократичната общественост предпочита да празнува "Пакт", а не "Шипченска епопея"? :)

  Бог да благослови Америка за България!
 82. 82 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Прави ли ви впечатление, че демократичната общественост предпочита да празнува "Пакт", а не "Шипченска епопея"? :)
  —цитат от коментар 81 на Günther


  Ами правилно празнуват, Шипченската епопея ни лишава от онова райско съществуване в рамките на Османската империя.

 83. 83 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#82:"von_seeckt"][/quote]

  А бе я питай Норманчо,да ти обясни колко е бил добре дедо му, по времето на Османското присъствие!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 84. 84 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#77] от "von_seeckt":

  Вярвам) ти си само тук😂 щракаш клавиатурата😁

  "Чуждестранен агент"
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 86. 86 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#79] от "von_seeckt":

  Говоря ти за времето преди 89-та. Каква историческа литература, различна от официалната?
  Имам на Симеон Радев "Строители на съвременна България" – издадена 90-та година.
  Имам на Богдан Филов "Дневник" – също 90-та г.
  Имам на Димитър Маринов "Стефан Стамболов и новейшата ни история" – 92-ра г.
  Имам на Стефан Груев "Корона от тръни" – 91-ва година.

 87. 87 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Неутрално

  в българските учебници по история има крещяща липса на информация за съюза и договорките между Хитлер и Сталин за подялба на Европа - един срамен факт, който комунистосоциалистите в България старателно отбягват и до днес!

  отбягват го, защото простите им последователи доста биха се изненадали, а по-умните сред тях (ако има изобщо такива) току виж взели недудобни въпроси да задават:
  - освободени ли сме или окупирани?
  - имало ли е фашизъм в България?
  - кои национални предатели способстваха СССР да властва в България?
  - ....

 88. 88 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Ползата от историята е, че узнаваме какво е било поведението на държавите, на религиите, на идеологиите. От историята научаваме, че преди векове управниците/аристократите са начертавали границите между народите в угода на своите капризи. Научаваме как през 20-ти век постепенно народите започват да имат думата в начертаване на границите и сфери на влияние. Научаваме как около ВСВ се сблъскват тези две визии за оформяне на света - визията на аристокрацията и на цивилизованите общества.
  Научаваме, научаваме,... и днес съществува същият сблъсък между политиката за сфери на влияние и политиката за премахване на сферите на влияние.

  подпис
 89. 89 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  След разпадането на СССР се появиха много изследвания за този период. По-късно бяха качени в интернет и станаха достъпни в цял свят. През последните години, особено и най-вече след анексирането на Крим, тези публикации започнаха да изчезват. Такъв е примерът с портала Катин, на който бяха качени стотици документи. Там бяха публикувани телеграмите между различните посолства в навечерието на войната. Също бяха публикевани разсекретени документи от заседания на съветското ръководство, паметни бележки и доклади от беседи (така бяха именувани) между дипломати и държавни лица. Ставаше дума, освен за СССР и Германия, също за Влбр., Франция, Китай, Япония и др. Имаше дори грами от Г. Димитров до БКП с указания за пропагандната дейност в подкрепа на влизането в Тристранния пакт, също и писмата, с които се указва Покрайненския комитет на Макенската комунистическа партия да стане секция на БКП в София. Тито и Джилас протестират, но Димитров казва, че решението е съгласувано със Сталин и границите, начертани от пакта са окончателни. Дават се указания за подкрепа на германските усилия в района.
  Днес всичко това е изчезнало от сайта. Останали са десетина статии. Съветите пренаписват историята за пореден път.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  До коментар [#65] от "samoedin":

  И двамата (Хитлер и Сталин) са били ужасни и безскрупулни злодеи отговорни за смъртта на милиони невинни хора. Вие сте прав, че Сталин е погубил повече хора, но причина за това най-вероятно, че е управлявал страната си много по-дълго време отколкото Хитлер Германия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Може. Но,да се допълни с документите по Мюнхенското съглашение, което доведе до подялбата на Чехословакия, между Германия и Полша. Под благосклонния погледи на миролюбците във Франция и Великобритания. Това даде на Хитлер втората по сила военна промишленост в Европа.. Пътят към ВСВ, беше постлан.

 92. 92 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 710 Весело

  До коментар [#1] от "Платон Зурлеф":


  Стара история!Сега е по-интересен пактът Бойкикиев-Борисов!
  —цитат от коментар 1 на Платон Зурлеф


  Значи, глупостите не са чак толкова спешни! Може да прочетеш статията и след това пак да си ги "изръсиш". Така може да звучат по-аргументирано,пробвай!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 93. 93 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Две тоталитарни крайности, които и днес промиват мозъците на тези, които не искат да мислят много, много или просто това не им се отдава особено.

 94. 94 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И нито дума за Мюнхенското споразумение...:)))
  —цитат от коментар 57 на von_seeckt


  То даже и самото споразумение не е толкова важно. По-важно е какво става след него - Полша след него взема част от Чехословакия, Унгария също претендира и получава друга част, а Германия накрая обявява Чехословакия за свой протекторат. СССР възразява, не признава тази окупация, на Англия и Франция не им пука за това. Духът е пуснат от бутилката много преди самия договор м/у Хитлер и Сталин. Да не говорим, че неслучайно няма и дума за преговорите за подобен договор за ненападание м/у Германия и Англия.

  А текстът по-горе за някакво дългосрочно сближаване между Германия и СССР, което да кулминира в Молотов-Рибентроп е толкова изсмукан от пръстите, че даже не си заслужава и коментар. Показателно е, че Г.Димитров се споменава мимоходом, нито дума за процеса в Лайпциг, който се насочен директно срещу СССР и Коминтерна.

  over the under
 95. 95 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Това всичко е чудесно. Но ВСВ е пряк резултат от ПСВ и версайските договори.
  —цитат от коментар 11 на doynov


  ВСВ е пряк резултат от ПОТЪПКВАНЕТО на версайските договри. Мирът между двете войни се дължи на тях а не ВСВ. През 1938-ма Хитлер анексира Австрия с което ревизира версайските споразумения и това взривява основите върху които се е крепял световния мир между двете войни. Впрочем взривени са и основите върху които се крепи мирът след края на ВСВ. През 2014-та Путин по абсолютно същият начин анексира п-в Крим. Копи-пейст. Плагиатства от Хитлер даже и в подробностите и в реториката - напр. "...да обединим един разделен народ...".

 96. 96 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Весело

  До коментар [#64] от "Нормален гланц":

  Ако Руската федерация върне териториите ,от които е съставена ,просто ще изчезна като държавно туморно образувание или ще стане първата държава без територия ,но с клоун за президент ,като пътуващ цирк или цигански катун ....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 97. 97 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Съвсем очевидно е ,че Хитлер получава гаранции от Британската империя и САЩ ,че няма да го закачат при война срещу Сталин.
  Афторут няма ли да напише нещо за оная история с Рудолф Хес дето лети до Шотландия и каца на поляната пред някакув замък и повече не се връща, седмица преди старта на Барбароса .
  Рудолф Хес е вторият човек в Раиха по това време, ако някой не знае .
  Мартин Борман е назаначен на овакантения пост.
  Историята прелива от примери , когато смъртни врагове влизат в кратковременни съглашения.


  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 98. 98 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Да допълня - Англия и Германия са в състояние на война, но самолетчето на Хес прелита на Албиона без противовъздушната отбрана да му обърне ,каквото и да е внимание.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 99. 99 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#57] от "von_seeckt":

  И нито дума за Мюнхенското споразумение...:)))
  —цитат от коментар 57 на von_seeckt

  Хахаха , много ви е на сърце това мюнхенско споразумение на днешните ватенки. Така де , зер искате нов "Мюнхен" за Крим и Украйна. Е няма да ви огрее. Точно защото историята учи. Ако покажеш слабост към агресора или към бясното куче, най-много да ги настървиш още повече. 100. 100 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  На 6.10.1939 година Хитлер произнася реч пред Райхстага, в която подчертава, чеПолската държава е нежизнеспособна, благодарение на кръвта на немските и руските войници. На следващия ден речта е широко отразена от руския печат, без коментари. Широко се коментират думите на генерал фон Браухич (главнокомандващ сухопътните сили на Вермахта) към висшето командване на РККА по време на съвместни военни маневри преди войната: "Надявам се в най-близко време да се срещнем отново във Варшава."

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK