Структурата на домакинските бюджети се подобрява

Структурата на домакинските бюджети се подобрява

© ИПИ, НСИСтатията е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


За пореден път прегледът на състоянието на домакинските бюджети в медийното пространство се ограничава до констатацията "разходите растат по-бързо от доходите". Макар да е вярна, тя до голяма степен отразява не някакво относително влошаване на стандарта на живот на българските домакинства, а започналата още през 2017 г. тенденция към покачване на средната склонност към потребление.


Индикаторът показва колко стотинки от всеки 1 лев доход домакинствата насочват към потребление. Плъзгащата се средна стойност на показателя е на най-високите си нива от 2012 г. насам, когато обаче причините за високата му стойността са съвсем различни (загуба на трудови доходи за част от населението и съответно – невъзможност за спестявания, т.е. потребление на почти всичко изкарано).
През последните няколко години се наблюдава нещо различно – бум на пазара на труда, нарастващи заплати, трайно покачване както на общия показател за доверието на потребителите, така


и на нагласите им за купуване на стоки за дълготрайна употреба.


Ниската доходност на традиционните методи на спестяване (като банковите влогове) също имат ефект в тази посока.


Доказателства за повишаването на общото благосъстояние се виждат и в структурата на доходите и разходите на домакинствата. За поредно тримесечие най-силна роля за подобряващото се благосъстояние на домакинствата играе ръстът на доходите от работна заплата. През второто тримесечие на 2019 г. относителният им дял в общия доход на домакинствата достига рекордните за страната 57,8%. Рекордната и нарастващата заетост на населението и продължаващото покачване на средната работна заплата са в основата на този процес.


Структурата на домакинските бюджети се подобрява

© ИПИ, НСИ


Обратната страна на тази монета са нарастващите разходи на домакинствата за данъци и осигуровки. През второто тримесечие на 2019 г. и те постигат абсолютен рекорд от 14,23%. Наред с увеличенията на някои данъци и осигуровки през последните години, продължаващата експанзия на пазара на труда означава, че все повече домакинства включват работещи лица, което естествено увеличава разходите им за данъци и осигуровки.


Структурата на домакинските бюджети се подобрява

© ИПИ, НСИ


Другата трайна тенденция в разходната част е намаляващият относителен дял на разходите на домакинствата за храна. Въпреки че те се покачват до 31,4% през второто тримесечие, остава вероятността още през 2019 г. да станем свидетели на първата стойност под 30%, тъй като делът на този тип разходи обикновено спада през второто полугодие. Припомняме, че в началото на десетилетието относителният дял на разходите за храна е 37%.


В същото време


разходите за свободно време, култура и образование за второто тримесечие прехвърлят 4% за първи път


от 2012 г. насам. Общата тенденция тук е към покачване, което показва способността на домакинствата да отделят по-малка част от дохода си за стоки от първа необходимост и по-голяма за други неща.


Трябва да се отбележи, че и двете трайни тенденции по отношение на разходите на домакинствата (намаляването на относителния дял на разходите за храна и покачването на относителния дял на разходите за данъци през последните 10 години) важат за абсолютно всички децилни групи.


Ситуацията е различна при промяната на структурата на доходите. Както се вижда от графиката по-долу, в първите 4 децилни групи относителният дял на доходите от работна заплата всъщност намалява.


Структурата на домакинските бюджети се подобрява

© ИПИ, НСИ


Това се дължи на редица фактори, между които трайното изключване на голяма част от най-бедните (първи децил) от пазара на труда, високият брой на неработещите членовете на част от тези домакинства (особено в многодетните ромски домакинства), както и все по-видимата доминация на доходите от пенсии между втория и четвъртия децил.


Данните на НСИ ясно показват, че общото състояние на домакинските бюджети продължава да се подобрява. Предизвикателствата пред увеличаването на доходите в първите няколко децилни групи са значителни, както става ясно от намаляващия дял на приходите им от работна заплата (основният двигател на доходната мобилност на домакинствата). Дори в най-добрите години за пазара на труда в близката история на страната,


голяма част от тези домакинства не успяват да се възползват от общото подобрение в икономиката.


При част от тях причините са структурни (домакинства на пенсионери, хора с увреждания, многодетни семейства), а при други са следствие от липсата на възможности/способности за намиране на работа, основно поради ниско образование и квалификация.


Сред основните причини за това през последното десетилетие е погрешното припознаване на политиката по отношение на доходите (най-вече определянето на размера на минималното заплащане) като метод за борба с "работещите бедни". Както се вижда от данните за доходите на домакинствата, огромна част от най-бедните изобщо нямат досег с пазара на труда – обстоятелство, което очевидно налага търсене на други решения на проблема с ниското им благосъстояние.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  В началото на десетилетието, разходите са увеличени заради задържане ръста на заплатите, като се почне от МРЗ. Цените обаче, се повишаваха, макар и с малко, заради кризата. Такава беше политиката на Дянков.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5606 Неутрално

  Тенденцията е положителна. Всички проблеми са във втората производна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Този сайт е пълна глупост

 4. 4 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 611 Неутрално

  “Както се вижда от данните за доходите на домакинствата, огромна част от най-бедните изобщо нямат досег с пазара на труда – обстоятелство, което очевидно налага търсене на други решения на проблема с ниското им благосъстояние.”

  Какви са другите решения за проблема с ниското благосъстояние? Ако такива хора не работят (в момента работа има достатъчно), остава им да крадат.

 5. 5 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  Значи така, а? „Обратната страна на тази монета са нарастващите разходи на домакинствата за данъци и осигуровки. През второто тримесечие на 2019 г. и те постигат абсолютен рекорд от 14,23%“. Ами хайде, преди да пишете за „абсолютен рекорд“ на „нарастващите разходи на домакинствата за данъци и осигуровки“, що не идете малко във Франция, че да видим на какво ще ви се сторят минимум 38-40% данъци и осигуровки? За скандинавските страни даже няма да отварям и дума! Или се чудите за какво да се хванете, че да изкарате страшна ситуацията? М?

 6. 6 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  България цъфти, но хорта нещо не го забелязват... Глад и мизерия. Последни по доходи в Европа.

 7. 7 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не беше ли един плъхоподобен мижитур шеф на този "пазарен институт"? Не знам, кой Децил е правил изчисленията, че разходите за храна намаляват при положение, че храната е скочила двойно за три месеца - особено месните и млечните продукти, домати, чушки, маслини, риба, за луканки и филета дори и не говорим, там нещата вече отиват къв 20 евро килото, колкото са във Франция. Та не знам кой децил с двеста кинта пенсия ще си напазарува за седем лева храна за обяд...

  Дедо Крум
 8. 8 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#4] от "aralambi":

  1.опит да го приобщиш към трудовият пазар. трайно безработните изпадат в различно състояние и не им е лесно да си намерят сами работа
  2 Социлано подпомагане чрез програми с които хем да им осигуриш минимума за живот, хем да ги подържаш активни, социално и трудово...

  Модератора е неадекватен!
 9. 9 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#5] от "Santos":

  Очевадно въобще не си разбрал за какво става дума.

  Та драги, разглежда се СТРУКТУРА на разходите.
  Да, във България данъците са по-ниски но когато отидеш в болницата дооплащаш.
  Да във Франция данъците са по-високи, но когато отидеш във болницата не плащаш нищо...

  СТРУКТУРА на разходите...

  Модератора е неадекватен!
 10. 10 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1852 Любопитно

  ИНтересна е математиката в:
  "За пореден път ... се ограничава до констатацията "разходите растат по-бързо от доходите". " (от статията)

  Значи постоянно разходите растат по-бързо от доходите... и явно доходите са големи, щом разходите за толкова дълго време не са ги достигнали и надминали... Ма става де, има картинки, има уловки (разходите растат, доходите, данъци) става за запълване на страницата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 11. 11 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1852 Любопитно

  Не беше ли един плъхоподобен мижитур шеф на този "пазарен институт"? Не знам, кой Децил е правил изчисленията, че разходите за храна намаляват при положение, че храната е скочила двойно за три месеца - особено месните и млечните продукти, домати, чушки, маслини, риба, за луканки и филета дори и не говорим, там нещата вече отиват къв 20 евро килото, колкото са във Франция. Та не знам кой децил с двеста кинта пенсия ще си напазарува за седем лева храна за обяд...
  —цитат от коментар 7 на Дедо Крум


  На празен гроб плачеш, преметнали са те. Тези дето ги оплакваш, за да го докарат до тази пенсия са скатавали осигуровки и данъци, цакали са държавата години наред и сега държавата ги... им дава по некой лев да си живеят вместо да ги подгони. Та за кви луканки и филета по 20лв килото ми се жалваш, като тези навремето са си ги изяли със "спестените" към държавата данъци и осигуровки. Работели на 4-6 часа, работели на МРЗ, абе това го разправяй на някой турист дето идва от друг континент, тези дето сме си в българско помним.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK