Как се преодоляват 45 години комунизъм?

Как се преодоляват 45 години комунизъм?

© Живко Ангелов1989 беше година, изобилстваща от невероятни истории. Още през пролетта полската опозиция принуди управляващите комунисти да седнат заедно с нея край кръглата маса. На 19 август, по време на така наречения "Паневропейски пикник", стотици граждани на ГДР избягаха на Запад. Четири дни по-късно от Талин през Рига та чак до Вилнюс се образува 600-километрова пееща човешка верига. Лавината вече нямаше спиране. На 9 ноември падна Берлинската стена. На 10 ноември падна Тодор Живков. На 25 декември в Румъния диктаторът Николае Чаушеску беше осъден на смърт и разстрелян. А на 29 декември Националното събрание в Прага избра писателя и дисидент Вацлав Хавел за президент на тогавашната Чехословакия. Каква година само!


Журналистът Райнхолд Фетер, който през 1989 година е кореспондент в Полша, а след това обикаля всички страни от някогашния Източен блок, включително и България, днес казва:


Какво остана от надеждите на хората?
"Тогава хората хранеха грандиозни надежди и очаквания. Всички вярваха, че сега на мястото на комунистическата диктатура ще настъпят демокрация и свобода. Че ще заживеят в парламентарна република с разделение на властите и правов ред. Очакваха, че социалистическата командна икономика ще отстъпи пред либералното пазарно стопанство или пред някаква система със смесени форми на собственост. Мечтата за благоденствие и за стоки като на Запад беше огромна. Хората искаха да четат свободна преса, а не скучни и цензурирани партийни вестници. Мечтаеха да посетят всички страни в Европа и по света, където дотогава не можеха да стъпят. () Тогавашната еуфория обаче отдавна е изветряла, на нейно място са се настанили отрезвяването и разочарованието. Тогавашният порив да се гради нова политика днес е отстъпил място на политическата апатия, национализмът избуява и на Изток, и на Запад, в Европа се издигат нови гранични заграждения. А неравенството изобщо не е изчезнало. За много хора в Източна, Средна и Югоизточна Европа капитализмът и либералният Запад вече не са особено привлекателни, още по-малко пък ЕС."


В своята книга "Цената на прехода" Райнхолд Фетер прави равносметка. Какво остана от голямата трансформация, какво остана от надеждите на хората, къде се намират страните им днес? Авторът анализира историческите изходни позиции на отделните държави, вглежда се в законите и политическите им партии, в икономиката и в социалната система. Не остават без внимание гражданските общества, религиите и малцинствата. С респект към източноевропейците Фетер подчертава, че преходът навсякъде е преминал мирно, без кръвопролития.


На пръв поглед задачата да поставиш под общ знаменател толкова различни исторически дадености, културни традиции, езици и т.н. изглежда наивна и неизпълнима, но авторът все пак смята, че подобен анализ е възможен и необходим:


"От една страна държавите, народите и обществата в тази част от Европа през последните години положиха невероятно усилие, а и постигнаха много. От друга страна обаче дадоха и големи жертви: заради прехода в началото на 90-те години на миналия век те минаха през рецесия, която доведе до закриване на много работни места. () В повечето страни партиите са слаби, а правителствата се сменят твърде често и поради това са недееспособни. От години вече се надигат национализъм и популизъм. Корупцията и безчинствата на олигарсите - например в България - застрашават правовата държава. () Много хора в тези общества са огорчени и се чувстват изтикани в периферията. С две думи: цената е много висока."


Отпечатъкът на комунизма


Фетер го обяснява нагледно: 45 години комунизъм не се преодоляват толкова лесно, те и до днес поставят своя отпечатък върху мисленето на хората. Във всички тези страни има хора - кога повече, кога по-малко, които предпочитат авторитарните системи. В Полша и в Унгария разделението на властите в момента е под въпрос. В Румъния социалдемократите-посткомунисти се опитват да превземат правосъдието. Така че днес много неща напомнят за времена, които смятахме за отминали. Фетер припомня още, че финансовата криза от 2008 година и бежанската криза през 2015 допълнително са увеличили скептицизма към наднационалните конструкции:


"При такива развития у част от хората естествено нараства желанието да се оградят срещу външния свят. Същото важи и за бежанската криза - при това някои от източноевропейските страни изобщо не бяха засегнати от нея."


В много от тези страни скептицизмът върви ръка за ръка с ниското правно съзнание. Фетер критично отбелязва, че както политиците, така и журналистите не са сторили достатъчно, за да укрепят у хората съзнанието за права и задължения - права и задължения както на държавата, така и на отделния гражданин:


"Във всички тези страни имиджът на парламентите, на партиите и на правителствата е много лош. Причините са две. От една страна институциите навярно работят зле. От друга обаче в съзнанието на хората те не играят онази роля, която би трябвало да играят."


Авторът критично отбелязва, че и гражданското общество все още не е пуснало достатъчно дълбоки корени в бившите комунистически страни. Още по-тежък проблем е икономическият преход, защото стопанските структури вече нямат нищо общо с онова, което беше по времето на Източния блок, пише Фетер:


"Възходът на либералната пазарна икономика изтика много хора в периферията. Те и до ден-днешен не могат да се ориентират в трудовия пазар, не се справят с жестоката конкуренция, трудно им е непрекъснато да учат и да бъдат гъвкави. В същото време не съумяват да се обединят и да се противопоставят срещу експлоатацията и маргинализацията. Бедността в някои от тези страни е ужасяваща."


"Аз съм по-скоро оптимист. При това без да се самозалъгвам."


Райнхолд Фетер е установил и още нещо, характерно за всички бивши комунистически страни, което с просто око е видимо и в България: увредените взаимоотношения между елитите и широките народни маси:


"Доколко гражданите са обвързани в развитието и осъществяването на новите концепции? Равносметката в повечето случаи е отрицателна. Самият преход беше проект на елитите - типичен пример е икономическата "шокова терапия". Разширяването на ЕС също беше проект на елитите. Критериите за присъединяване бяха осъществени в политически, икономически и административен план, но не и в самото общество. Очевидно трансформациите, наложени и проведени от елитите, са едно, а трансформациите на обществата - нещо съвсем друго."


Независимо от всичко това Райнхолд Фетер не е настроен песимистично: "Не искам да се кича с лаври, но в тези страни преживях толкова много и срещнах толкова интересни хора, събрах толкова много документи и анализирах какви ли не процеси, че съм по-скоро оптимист за бъдещето. При това без да се самозалъгвам."


Райнхолд Фетер е съставил един много убедителен анализ на страните в европейския Изток след 1989 година. За автора очевидно е много важно да отвори очите на тукашните хора за успехите, които са постигнали източноевропейците в рамките на прехода. Защото само така Западът може да разбере и осмисли както случилото се тогава, така и случващото се днес.


Reinhold Vetter: "Der Preis des Wandels. Geschichte des europäischen Ostens seit 1989", Herder Verlag


(По публикации на "Нойе Цюрхер Цайтунг" и "Дойчландфунк")


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (185)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Само дебилите нямат детство.

 3. 3 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Комунизмът като идея няма да умре, но мащабни социални експерименти ще са трудно осъществим в днешния информационен свят. Монологичната публична реч не може да бъде толерирана, както и изискването да ръкопляскаш, дори и да те бият. Комунизмът е като 15-те минути слава, само че боли.

 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  “Самият преход беше проект на елитите...”
  ——
  И тъй като нашия елит беше една некадърна продажна шуробаджанащина ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Като ви избесим соросоидите по кестените!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Няма комунист, който да не желее проливането на кръвта на опонента си!/Д. Подвързвачов/

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "Как се преодоляват 45 години комунизъм?"
  ,................................
  С иииоти като дрогаря Веселин Дечев, трудно!

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Със несъстоятелната , "двулична " "носталгия " по "златни решетки " , АПК, "равенство за всички " , освен за ония които са ПО РАВНИ , Ленински съботници ,Живковски неделници спонтанни манифестации пред несъществуващата /слава на Бог / ЛУКСОЗНА ГРОБНИЦА НА МУМИЯТА , селско - стопански бригади , ПРИВИЛЕГИИ за "наши хора " , специално отношение към "бившите хора " , носталгия по "парцалива " , но впрегната в "социалистическо строителство " МЛАДОСТ , разрешения за пътувания с изходни визи или открити листове , дори из България, - това са само МОРАЛНИТЕ СТИМУЛИ на борбата против 45ГОДИНИ КОМУНИЗЪМ ! Разбира се , това не важи за ДРУГАРКАТА от Кърджали , като събирателен образ на тези които продължават да питат :"Кой ще ни даде парииииииииииии ......"

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Ти си сменяй редовно памперса, другарю, че ако ти изстине кръстата как ще ни бесил особено пък соросоидите. Ще ти се сецне кръстта.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  с 30 години развяване на тапети с кой не скача е червен?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  с 30 години развяване на тапети с кой не скача е червен?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 694 Неутрално

  За уточнение, Райнхолд Фетер е западняк. Такава статия от гедеронец едва ли някога ще се появи, гедеронците даже нямат дума за "прехода".

  Winora forever
 13. 13 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Необходимо е да се намери точно определение на тези 45години. Леснината да ги пишат "комунизъм" подвежда и пречи на сериозния анализ.

 14. 14 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Как се преодоляват 45 години комунизъм?
  -----------------


  Лесно. С 80 години лутане.

 15. 15 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Влизането ни в ЕС е без съмнение най-доброто нещо, което ни се е случвало. Така ако имаш грам амбиция и грам акъл можеш да се разкараш от кочината и да си живееш и работиш като нормален човек в нормална страна

 16. 16 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  Ами в либералните глави, 45 години комунизъм не е възможно да се преодолеят!Тва е неизчерпаема тема,която носи грант и радости.А и някой требе да е виновен за грандиозните успехи на ДеБъ.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 17. 17 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Авторът критично отбелязва, че и гражданското общество все още не е пуснало достатъчно дълбоки корени в бившите комунистически страни.""

  Абсолютно точна констатация. Дори не е констатация, а диагноза.

 18. 18 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 448 Неутрално
 19. 19 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Изглежда лесно да се отговори на този въпрос след толкова години несполучливи опити за оттърсване от всичко което ни остана от този 45 г период, но все пак : с коренна промяна на ценносната ни система което е задача на родителите и образователната система ; с огромна инвестиция във възпитание на децата за да станат мислещи а не подражаващи индивиди ( спомнете си защо Моисей е скитал 40 г в пустинята) ; с внимателен подбор на лидери които изповядват тази нова и по-различна ценностна система и т. н.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 20. 20 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Разстроено

  Необходимо е да се намери точно определение на тези 45години. Леснината да ги пишат "комунизъм" подвежда и пречи на сериозния анализ.
  —цитат от коментар 13 на zbs44514268


  А бе комунизъм си беше!
  Немаше вегани, банани и прайдове!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Необходимо е да се намери точно определение на тези 45години. Леснината да ги пишат "комунизъм" подвежда и пречи на сериозния анализ.
  —цитат от коментар 13 на zbs44514268

  Ами то го има това определение.Комунистическата идиотия е определена като престъпен режим.Какво по ясно от това.

 22. 22 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Разстроено

  [quote#21:"chicago514"][/quote]

  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 23. 23 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  [quote#5:"4ort"][/quote]

  ++++++
  Да отговорим на комунистическите провокации,като организираме един грандиозен прайд!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 24. 24 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "hasmokar":

  "Само дебилите нямат детство.""

  Комунистите на тепсия ли ти поднесоха детството?
  Без тях, няма детство.

 25. 25 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 470 Весело

  Как се преодоляват 45 години комунизъм?

  Ако вярваме на една мъдра кника, на кояти аз вярвам, когато си отидем всички които помним робството.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  Като не напълнихме затворите с комундета-престъпници...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  А бе комунизъм си беше!
  Немаше вегани, банани и прайдове!
  —цитат от коментар 20 на Платон Зурлеф


  Имаше АКТИВНИ борци.

  Банани имаше за ВИСШАТА ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА.

  За простолюдието бананите ги пускаха само на Нова Година

  на цена 3 лева килото, при заплата 200 лева на месец.

  ПРАЙДОВЕТЕ БЯХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ – на 9 септември, 1 май, 7 ноември.....

  Имаше КРЕПОСТНИЧЕСТВО, наречено ЖИТЕЛСТВО и

  БЕЗПЛАТЕН РОБСКИ ТРУД – АНГАРИЯ, наречен „БРИГАДИРСКО ДВИЖЕНИЕ”

  и „ЛЕНИНСКИ СЪБОТНИЦИ”.

  Имаше и ДЪРЖАВНИ РОБИ – ТРУДОВИТЕ ВОЙСКИ, където

  по 2 ГОДИНИ младежите на България

  РАБОТЕХА БЕЗПЛАТНО като ДЪРЖАВНИ РОБИ.

 28. 28 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#27:"Hawaii"][/quote]

  +

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3186 Любопитно

  Имаше и ДЪРЖАВЕН БАШИБОЗУК, кой знае защо наричан „армия”,

  в който ДЪРЖАВЕН БАШИБОЗУК,

  младежите на България бяха принуждавани да живеят и мизеруват

  2 КАЛЕНДАРНИ ГОДИНИ от НАЙ-ЗЛАТНАТА СИ ВЪЗРАСТ – 18-20 години,

  вместо в това време да учат, работят, да създават семейство и деца....

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3186 Любопитно

  Банани имаше за ВИСШАТА ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА.

  За простолюдието бананите ги пускаха само на Нова Година

  на цена 3 лева килото, при заплата 200 лева на месец.
  —цитат от коментар 27 на Hawaii


  И това при условие, че

  ВСИЧКИ БАНАНОВИ „републики” бяха на СЪВЕТСКА ХРАНИЛКА

 31. 31 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Комунизмът не се преодолява с психодесни, както народът нарече необолшевиките от ДСБ и ДайБ.

  Поредният пример за това- СЛАБО ЛИДЕРСТВО пак ще провали ДСБ и ДайБ в София :

  https://www.faktor.bg/bg/articles/slabo-liderstvo-pak-provalya-desnite-izbirateli-v-sofiya

  Четете и плачете !

 32. 32 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  За простолюдието бананите ги пускаха само на Нова Година
  ==============

  Имахте щастливо детство))
  В СССР за новата година се продаваха само портокали и мандарини) Нямаше банани😭

  "Чуждестранен агент"
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Всъщност България едва ли е спомената от Фетер, тя е прозрачна, снишена и обърната едновременно на запад и на изток :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бях се притеснил ,защо напоследък няма препечатки от дойче веле!
  Какво става?Едно мъчително очакване и пълна неизвестност!
  Но сега си отдъхнах,дневника на дойче веле пак е тук...

 35. 35 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "Лидерство" искаме, не ни трябва истинско разделение на властите и законност. Ха. Ха.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 36. 36 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":


  ИмАШе И ДобРО зДРавЕОпАзВАне,
  ЛУдиТе гиДърЖаХа в ЛудНиЦи,КъДЕТо зАДъЛЖително Ги ЛеКуВАхА и Ги КаРАха даСИ пият ЛеКарСтвАта,аНеГи остаВяХа Без НадЗор да пИшаТ иЛИ даКлюКаРстВаТ иДаСеПраВяТ на ХАвайски МесИИ!

 37. 37 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  Използвай уики следващият път ,за да не се излагаш като кифла!
  Лесно е...

  Трудови войски са създадени още 1920 вЦарство България ...

  Наборната военна служба в България, наричана още редовна военна служба, казарма, военна повинност или военна тегоба, е вид военна служба, съществувала от 1881 г. до 1919 г. и от 1938 г. до 31 декември 2007 г., като военно задължение на всички мъже, граждани на България.

  Виждаме пак,че е още от Княжество България през Царство България ,Народна република България ,та чак до 2007 вРепублика България...

 38. 38 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#21] от "chicago514":

  Като комунизма е престъпен защо бивши комунисти сега продължават да управляват и да са начело н а всяка българска партия!
  Явно е осъден само на думи ,а не реално и ни управляват същите хора ...
  Даже продължават да съществуват и едни от най-големите държавни монополи и България продължава да е ни рак ,ни риба ,който куца и с двата крака и затова е и ще продължава да е най-бедната европейска страна...

 39. 39 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":


  Как да ги напълните като самите вие сте комундета и няма как сами себе си зюда вкарате в затвора!
  Освен това не можете да разделите сламата на две магарета камоли да управлявате държава и затова никога повече няма да сте пак на власт след като народа разбра ,че не ставате за нищо...

 40. 40 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  [quote#30:"Hawaii"][/quote]

  Опс забравих,че твоя строг господар редникъ Киро беше още юноша бледен!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 41. 41 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Кой ще ни разсмива всеки ден ,ако избесят соросоидите?

  Те са абсолютно безобидни полезни идиот и тъпи парчета ,които нямат никаква идея какво се случва около тях и че сигурно още поне 45 години от тук нататък ще ги управляват бивши комунисти ,техните деца ,внуци,правнуци и праправнуци като им обясняват,че това го изисква демокрацията...

 42. 42 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#38] от "Нормален гланц":

  "Като комунизма е престъпен защо бивши комунисти сега продължават да управляват и да са начело н а всяка българска партия!""

  В статията е обяснено точно защо, чети я и не се прави на неразбрал.
  "Как се преодоляват 45 години комунизъм""

 43. 43 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#42] от "gmbh":

  Дойче веле как обяснява бившата източногерманска комсомолка Меркел начело на Федералната Република?
  А личните обяснения на хора за нещо как да се преодолее ,което не е правено до сега много приличат на обясненията на комунистите как ще построим и влезнем в комунизма!
  И тогава не успяха за почти половин век и сега виждаме ,че не успяват вече 30 десетилетия...
  Капиталист комунизъм не може да построи,както и комунист капитализъм...

 44. 44 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Любопитно

  Къде е критиката към болния мозък на Карл Маркс, роден в Германия? Той е измислил този кирлив мракобесен строй.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 45. 45 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "Нормален гланц":

  "А личните обяснения на хора за нещо как да се преодолее ,което не е правено до сега много приличат на обясненията на комунистите как ще построим и влезнем в комунизма!""

  И понеже не е "правено до сега", нека нещата да си останат както са си били 45 години.
  Разгледай из Галактиката, може и да откриеш нещо, което да ти свърши работа, щом, тук не го намираш.
  Барбаронските комунистически метаморфози са пределно ясни. Гледаме ги вече 30 години.
  Явно, за теб са невидими и не съществуват.

 46. 46 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Последно "сбогом" с политика Жорж Ганчев си взеха десетки роднини, приятели, интелектуалци, политици, спортисти и публични личности. Поклонението се състоя в столичния храм "Света София".

  Вижте всички снимки тук >>>

  Сред дошлите да се сбогуват с Ганчев бяха политиците Николай Василев, Александър Томов, Петър Берон, артистите - Славчо Пеев, Диана Дафова, Ставри Калинов, попизпълнителят Христо Паскалев - Паскал, баскетболистът Георги Глушков, PR-експертът Максим Бехар, експертът по антитероризъм Христо Смоленов, агент Тенев, поетът Георги Константинов и др.

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  "Като ви избесим соросоидите по кестените!"

  Много благодаря на колегата за това мнение.

  Спестява ми поне петдесетина реда описание какво представлява истинския комунист - кръвожаден убиец-психопат, роден да коли, беси и съсипва живота на хората.

  Достоен потомък на Лев Главинчев, Мирчо Спасов и бащата на неуспялата кандидатка за генерален секретар на ООН Ирка Георгиевна Бокич, в чмиято подкрепа единогласно врещяха форумните комунисти.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  Че в този форум редовно се появяват призиви от твоите съортаци за бесене на различно мислещите .

  Кво са праиш на ущипана госпожица!

  Нали за туй ви викаме необолшевики !

 49. 49 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":"Като ви избесим соросоидите по кестените!"Много благодаря на колегата за това мнение.Спестява ми поне петдесетина реда описание какво представлява истинския комунист - кръвожаден убиец-психопат, роден да коли, беси и съсипва живота на хората.Достоен потомък на Лев Главинчев, Мирчо Спасов и бащата на неуспялата кандидатка за генерален секретар на ООН Ирка Георгиевна Бокич, в чмиято подкрепа единогласно врещяха форумните комунисти.
  —цитат от коментар 47 на Norman Granz


  Я па ти?!? Да идентифицираш форумната слуз (една определена агитка в този случай) с истинските комунисти?!? Само наля пикня в сутрешното... кафе ли...пърцуца ли...вот'ева... на един хиперактивен трол и му даде повод да избълва още 2-30 коментара в темата.

  Нейсе, твое исконно право е да наричаш както искаш който искаш в този форум.

  За протокола.
  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 50. 50 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Любопитно

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Ти скачаш ли?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 51. 51 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Неутрално

  "Кой ще ни даде пари!"
  Това е логото на манталитета, формиран през тези 45 г.
  Да чакаш от държавата е по-лесно от това да предприемеш сам нещо и да поемеш лична отговорност за резултатите.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Весело

  [quote#5:"4ort"]
  —цитат от коментар 23 на Платон Зурлеф
  ++++++Да отговорим на комунистическите провокации,като организираме един грандиозен прайд![/quote]

  Начело с Вигенин, Станишев и теб!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 53. 53 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  Дядка, този пост си го пускал сто пъти. Давай, напъни се да измислиш нова формулировка или им кажи да ти сменят флашката, че тази много прашяса.

 54. 54 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#52:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Не бе, ти ще носиш знамето на дъгата. Гааааааа.....

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#50] от "Alarmstufe: Rot":

  "Ти скачаш ли?"

  ОТскачал е (до районното да донесе).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Прочетено някъде:
  "Вярвам, че кукловодите притежават България в перфектно положение, каквато е. Не съм сигурен, че искат напълно да потъне в мрака. Това би сложило край на възможността им да експлоатират отношенията между Изтока и Запада, което им позволява да ограбват Европейския съюз посред бял ден. Погледнете Брекзит и след това погледнете България, като най-корумпираната страна в ЕС. Защо ли Великобритания търси независимост?"

 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Весело

  До коментар [#36] от "Нормален гланц":

  Така е, сега лудите имате достъп да форумите.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 58. 58 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#5:"4ort"]

  —цитат от коментар 23 на Платон Зурлеф
  ++++++Да отговорим на комунистическите провокации,като организираме един грандиозен прайд!
  —цитат от коментар 52 на Alarmstufe: Rot


  Начело с Вигенин, Станишев и теб[/quote]

  И ти си губиш времето с един ХИПЕР активен ПЛАТЕН трол! Виж му профила-кога е регистриран, и по колко коментара (99% от тях къси и безмислени изречения/клишета)пляка ежедневно, и ще разбЕреш: Това е ПЛАТЕН ТРОЛ! Някой му плаща! Или да размива теми, или да върти оборот в "днешник" като генерира отговори като твоя. И чиляка бачка яко за 'леП насущний и кофичка кисело мляко на прИмоция.

  За протокола.

  П.С. В този форум има десетина+ дебила (Хамилтон ги е изброил повечето в сигнатурата си) чиито коментари просто не чета. Не си струват времето.


  До коментар [#52] от "Alarmstufe: Rot":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Любопитно

  До коментар [#48] от "faeton.":

  Ти па що се почувства засегнат?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#59] от "Alarmstufe: Rot":

  "Ти па що се почувства засегнат?"

  Той е православно-консервативен путинист, няма нищо общо с комунизма (както и самият Путин). :)))))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Любопитно

  До коментар [#54] от "von_seeckt":

  Овчи, ти що така скачаш в защите на Вигенин?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 62. 62 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 520 Разстроено

  Как се преодоляват 45 години комунизъм?!

  - като си "санираш блока", така че надписа "АЗ НЕ ИСКАМ КОМУНИЗЪМ!" вече да не се вижда!!!! или като си създадеш "чалга поколение", за което тези думи вече нищо не значат?!!!


 63. 63 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#59] от "Alarmstufe: Rot":"Ти па що се почувства засегнат?"Той е православно-консервативен путинист, няма нищо общо с комунизма (както и самият Путин). :)))))))
  —цитат от коментар 60 на Norman Granz


  Не ве, ас сам путинисто- меркелист !
  Обичам и Путин , и Меркел , и Макрон .
  И другаря Си обичам !

  Най- обичам бивши комсомолски секретарки!

  Освен това имам котка на име Муци и колело!

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#58] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "И ти си губиш времето с един ХИПЕР активен ПЛАТЕН трол! Виж му профила-кога е регистриран, и по колко коментара (99% от тях къси и безмислени изречения/клишета)пляка ежедневно, и ще разбЕреш: Това е ПЛАТЕН ТРОЛ! Някой му плаща! Или да размива теми, или да върти оборот в "днешник" като генерира отговори като твоя."

  Съгласен съм напълно. Преди време писах, че във форума се наблюдава ОТЛИВ откъм мнения на убедени сталинисти като паразитиращия на германски социални помощи Инсект, покойния др. Иванов, имаше един USSR (май сега пише като WWW), смахнатия с мечата глава и пр. автентични герои, та сега се прибягвна до професионални тролове като бригадата, пищеща ту като Котаранц, ту като Нормален Гланц, ту като Влакчо, Файтон, Нойз и пр.

  Тези хора не изказват убежденията си (с което все пак биха заслужавали някакво уважение, колкото и да са налудни убежденията им), а спамят срещу хонорар. Влизат в руските теми, невъртат някаква норма от стотина-двеста постинга, после като по даден знак си излизат.

  Толкова е очевидно, че няма накъде повече.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Не уцелихме ни на демократи, ни на социалисти, мамка му.

 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#63] от "faeton.":

  Ти имаш каскет и червена лента ОТРЯДНИК. Засега си ги скрил в гардероба.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 67. 67 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  Това , което е " очевидно " за теб , е толкова далеч от истината , колкото гарсониерата , в която живееш от мезонета с изглед към Витоша, който сънуваш !

 68. 68 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  "Как се преодоляват 45 години комунизъм?",................................С иииоти като дрогаря Веселин Дечев, трудно!
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  Г-н Райнхолд Фетер дали знае, че у нас преодоляването става чрез поемане на вината с мезета. И не просто като просташка фраза, а де факто. Мезетата в случая се състоят предимно от собственост върху капитала и индустрията.

 69. 69 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Периодът 45 години комунизъм се преодоляват с минимум 60 години, за да измрат всички комунисти, плюс още 50 години превантивен период, за да се обучат минимум 2-3 поколения за ужаса на комунизма и тоталитаризма. След това можем смело да кажем, че след 110 години време, някъде около 2099 г. ще имаме държава, свободна то комунизма. Децата на новия 22-ри век ще бъдат свободни. Ние, обаче, сме обречени да изживеем живота си в комунистическа демокрация.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 70. 70 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  Дядка, втъкаха ли ти го:)?

 71. 71 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#58] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  За свобода на словото чувал ли си,трол?

 72. 72 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Какво се сбъдна у нас и какво не:
  няма разделение на властите;
  няма правов ред;
  има либерално пазарно стопанство (и монополи, и олигарси);
  има смесени форми на собственост (и неизяснена офшорна собственост);
  има стоки като на запад;
  може да се пътува в Европа и по света;
  има много малко свободна преса, по-голямата част е цензурирана, почти няма свобода на словото;
  благоденствие има за малък процент от населението;
  има партийно многообразие, но политиката се прави пак по стария модел.

 73. 73 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#64] от "Norman Granz":Това , което е " очевидно " за теб , е толкова далеч от истината , колкото гарсониерата , в която живееш от мезонета с изглед към Витоша, който сънуваш !
  —цитат от коментар 67 на faeton.


  Би ли написал нещо подобно и за мен? В смисъл гарсониерата (напоследък живея сам, та гарсониера ми стига) с изглед към Витоша (и пол'вин София, от Стара Планина....май Средна Гора, та шрез ПЛана Планина и Витоша до Копитото)?!?

  Те ти снимки, к'о не вЕРваш:

  https://ibb.co/8Y05Fpy

  https://ibb.co/QkDX51G

  https://ibb.co/r5910XN

  Предишната квартира:
  https://ibb.co/vhXsRCz

  https://ibb.co/bLLVRkp

  "Значи" (бъзик с Нинов със "значи" в началото на изречението)...'ко нЕкой ти каже че има изглед към Витоша, това не винаги е лъжа. Освен ако е комунде-те лъжат по навик!
  До коментар [#67] от "faeton.":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 74. 74 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":


  Легендираните като еврейче беше активиран, за да има с кого да си говори еврействащия трол,че иначе никой не го отразява...

  ХО ХО ХО

 75. 75 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#71] от "Нормален гланц":

  Oще един път поздравления за отличния подход към бригадири на грънчо пенсионера! Само така, с такива дебили трябва да се действа подобаващо. Поздрави!

 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#72] от "Fiji":

  Къде па видя цензура? Първият коментар още си стои.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 77. 77 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":Легендираните като еврейче беше активиран, за да има с кого да си говори еврействащия трол,че иначе никой не го отразява...ХО ХО ХО
  —цитат от коментар 74 на Нормален гланц


  Има нещо такова, пенсионерска седянка заформят!

 78. 78 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#67] от "faeton.":


  Последно беше тризонет!
  Явно си пропуснал част от бълнуванията на лудия Гранц!

  Без майтап това е психическо заболяване и страдащият от него постоянно си въобразява,че нещата ,които толкова много иска всъщност са реалност!
  Обикновено е придружено и с редовно поглъщане на големи количества нискокачествен алкохол,който в мечтите им обикновено е марков,скъп и добре отлежал...

 79. 79 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#72] от "Fiji":Къде па видя цензура? Първият коментар още си стои.
  —цитат от коментар 76 на Alarmstufe: Rot


  Те и твоите стоят.

 80. 80 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#52] от "Alarmstufe: Rot":

  Отричаш ли се от ЛГБТИ идеалите си и произхода си?

  Ще ти резнат премиалните...

 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#79] от "von_seeckt":

  За пореден път доказваш, че не схващаш писан текст.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 82. 82 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#80] от "Нормален гланц":

  Затова пък ти не се отказваш от крепката мъжка целувка уста в уста и затова ще получиш заслужена премия.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 83. 83 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#81] от "Alarmstufe: Rot":

  Мунчо, ами те твоите драсканици надали могат да се схванат.

 84. 84 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Със същите методи, с които комунистите землянкаджии преодоляха държавността в България и с тероризъм и заробване наложиха тоталитарно робство. В историята има всичко.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 85. 85 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz":


  Дургарю,дургарю партиен секретар на първичната партийна организация на БКПкъм редакцията на дневник,
  а вие дургарю като борехте класовия враг ,дургарю,бяхте безкомпромисен с неосъзнатите другари,дургарю!
  Победа будет за нами,дургарю!
  Слава на БКП!
  Вечна дружба КПСС,БКП!
  СССР!НРБ!
  Слава!

 86. 86 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#83] от "von_seeckt":

  От теб - със сигурност не.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 87. 87 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#81] от "Alarmstufe: Rot":

  "За пореден път доказваш, че не схващаш писан текст."

  Фон Инсект почти 100% се вписва в определението на The Oxford Reference Dictionary за идиот: a mentally deficient person permanently incapable of rational conduct.

  Би било твърде оптимистично да очакваме от него да разбира всичко, което си въобразява, че е "прочел".

  Хайде, със здраве от мен, до доста по-късно. :)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 88 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#45] от "gmbh":

  Няма никакви метаморфози!
  Ко иниституциите си ви управляват,а вие си блеете по форумите и социалните мрежи и правите опити за фейсбук розови революции!
  Жалки сте...
  Поне не се афиширайтв,че пак сте от страната на булката!

 89. 89 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#87] от "Norman Granz":

  Не изоставяй пудела. Сам е нищо. Гаааааааааа.....

 90. 90 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#73] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мойше, нямам никакво намерение да си меря апартаментите в София с когото и да е било.

  За разлика от парвенюто , което непрекъснато се праска във форума !

 91. 91 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Весело

  До коментар [#85] от "Нормален гланц":

  Когато комунист започне да обижда на комунист, значи няма никакви аргументи. Разбираемо - напоследък много ви се събра. И още ще има.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 92. 92 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#58] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":За свобода на словото чувал ли си,трол?
  —цитат от коментар 71 на Нормален гланц


  Глей' с'я , СЛУЗ (и си прасни злобарка от кеф че адресирах коментар до теП): За свободата на словото не само съм чувал, а съм и живял в такава свобода от 68. 1968! И по тази причина не призовавам да се бесят (ДНЕС, 10/11/89 мина отдавна да се копира Румъния) никого-нито пЦевдо'комундета, нито крадливи 'Оправници, нито платени хиперактивни тролове като теб и още 2-3 из....тропали се в темата. Мен можеш да ме наречеш ИР (невъзвръщенец), ционист, окупатор и к'о ли не още, и ще бъдеш повече или по малко прав. Но ТРОЛ не съм: Виж ми рейтинга, виж по колко коментара дневно пиша и покои теми.

  Та и аз се възползвам от свободата на словото и наричам ПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ определени индивиди в този форум. Но се аргументирам защо ги наричам така. Ти би ли се аргументирал защо ме нарече трол?Бас държа че няма да можеш, ама...опитай се, заработи още 10 коейки за коментара.
  До коментар [#71] от "Нормален гланц":

  -------------------

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 93. 93 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#67] от "faeton.":Последно беше тризонет!Явно си пропуснал част от бълнуванията на лудия Гранц!Без майтап това е психическо заболяване и страдащият от него постоянно си въобразява,че нещата ,които толкова много иска всъщност са реалност!Обикновено е придружено и с редовно поглъщане на големи количества нискокачествен алкохол,който в мечтите им обикновено е марков,скъп и добре отлежал...
  —цитат от коментар 78 на Нормален гланц


  Тризонет, хахаха !

  Това съм го пропуснал !

  Първият етаж е гарсониерата на Грънчо и котката му, на втория живее тъщата , а третият етаж е таванската стая на тъщата , където нашият герой спи, когато го изгонят !

 94. 94 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#57] от "Alarmstufe: Rot":

  Свобода на словото,какво да правиш!
  Демокрацията има и слаби страни,ако управлението е безпомощно...

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#92] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Та и аз се възползвам от свободата на словото и наричам ПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ определени индивиди в този форум. Но се аргументирам защо ги наричам така. "

  Малка корекция: да напишеш 400-500 постинга спам под 2 теми за няколко часа не е свобода на словото, а патология. С подобни подвизи се е проявявало форумната бригада, която съм изброил по-горе. Казвам "бригада", защото не мога да допусна, че подобна продуктивност е по силите на един човек - освен ако не е действително луд на амфетамини.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  " Корупцията и безчинствата на олигарсите - например в България - застрашават правовата държава."

  О, те не само я застрашават. Те направо и разплакаха майката.

 98. 98 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#96] от "Norman Granz":

  -Такова животно нема и не може да има !-казал шопа като го завели пред клетката на жирафа...

  Не трябва да съдиш по собствените си ограничени и слаби способности за възможностите на другите,които явно са по талантливи от теб,за да не приличаш на шопа и да ставаш за смях!
  Завистта разяжда душата,особено на старини, както е при тебе...

 99. 99 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#96] от "Norman Granz":

  Ти нали уж излезе ве !

  Хахахаха !

 100. 100 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#91] от "Alarmstufe: Rot":


  Не го обиждам ,защото му казвам истината!
  Ти отговаряй за себе си...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK