Не може в Царево да може, а в София да не може!

София може просто да командирова някой проектант до Царево...

© Красимира Хаджииванова

София може просто да командирова някой проектант до Царево...Красимира Хаджииванова е копирайтър на свободна практика и съосновател на сайта "Майко мила". Мнението й е от профила й във "Фейсбук" и се публикува със съгласието й. Заглавието е на "Дневник". Коментарът предизвика бурни реакции заради сравнението между централните ремонти на Царево и София, в което столицата "диша праха" на провинциалното градче. Според коментари във "Фейсбук" такова сравнение няма смисъл, защото над управлението в морския курорт тегнат съмнения за корупция. Същите съмнения тегнат и над управлението в София, а целта на текста не е да оправдава незаконни практики, където и да е, а да направи сравнение на най-елементарно ниво - полагане на настилки в централната част. А това, всички сме свидетели, е голям проблем в столицата.


Бях в Царево за няколко часа. Това не е някаква новина и не бих го съобщавала публично, ако не беше извънредно приятното впечатление, което ми направи този град, а аз понякога обичам да хваля нещата, които ми правят добро впечатление.


Та, за Царево. Идвала съм тук преди години, предимно във Василико, и от самия град не си спомням нищо особено. Днес установих, че Царево - или поне центърът му - изглежда в ПЪТИ по-добре от центъра на София след промените.


Не може в Царево да може, а в София да не може!

© Красимира Хаджииванова
Като начало, има пешеходна алея, изградена от настилки от различни видове, материали и форми, като, забележете, това не е затруднило ни най-малко хората, полагали настилката, и вследствие на това тя не прилича на кълцана наденица или на селски мегдан, скалъпен надве-натри с криви парчета врачански камък, които случайно сме открили в някой обор. Вместо това отчетливо се забелязват прави (!) линии, установява се едно


твърде задоволително съответствие на нивата между различните настилки


и един обща, приятна за окото, композиция. Нищо не дразни погледа, нищо не спъва туристическия крак, така че гражданинът да падне и да си тресне черепа в бетонова перка, в бетонов паралелепипед или в някаква друга геометрична приумица от бетон. Перките даже тотално отсъстват от пейзажа, а човек би казал, че доста ще подхождат на един морски град.


Освен това има фонтан, който работи (!!) точно по оня начин, по който се очаква да правят фонтаните, а именно - пръска вода нагоре-надолу и отново създава едно много приятно впечатление, да не кажа възхита, нали, особено у тия от нас, които са съграждани на сухото биде насред Витошка, което ще пребъде и след нас.


Но и това не е всичко. Около фонтана, пък и не само около него, има какво? ПЕЙКИ!! Но това не са онези бетонни гробници (като пред ЦУМ например), върху които човек да поседне с торба картофи, па да умре от студ и злокобие, а са... не знам как да ви ги опиша, та да се сетите.


Абе, пейки! Дървени приспособления, на които да седнете, да се облегнете дори,


и да изядете два сладоледа в радостно съзерцание на морето и да си кажете - "Боже, е..си кефа, е..си!!"


Не може в Царево да може, а в София да не може!

© Красимира Хаджииванова


Но и това не е всичко! В една от градинките из центъра на Царево има голям квадрат, решен като шахматна дъска с фигури. Да, знам, че сега ще кажете - "ууу, ШАХМАТНА ДЪСКА, такива сме ги виждАли у Франкфурт още през осемдесе и осма", и аз признавам, че не е някаква страшна иновация, не е някакво космическо изобретение, кацнало в Царево директно от щабквартирата на НАСА, но въпреки - или поради - цялата си тая дизайнерска скромност и обикновеност, то привлича купища деца и отново, забележете, създава едно приятно впечатление, което, ако сте следили внимателно текста, е най-малко третото приятно впечатление за последните 6 минути разходка в Царево.


Не може в Царево да може, а в София да не може!

© Красимира Хаджииванова


Да, няма свръхмодерни ПЕРГОЛИ, висящи директно от небето върху площад "Славейков", върху които по план трябва да бъдат изградени стъклени отвесни библиотеки за продажба на книги и иглолистна гора, която да пази сянка на хората, дошли да купят на детето си учебник по литература за 10 клас или наръчник по счетоводство. Няма такива перголи и може би никога няма да има. Но има една проста шахматна дъска и, Бога ми, не разбирам защо няма такава на същия тоя площад "Славейков" или в градинката на "Св. Седмочисленици" или където и да е другаде из клетия софийски център.


Наистина не разбирам защо


в тоя наш град няма нищо от нещата, които има в други нормални градове


по света, включително и Царево. Няма нужда да ходим до Сингапур или Мелбърн, за да черпим идеи. Може просто да командироваме някой проектант до Царево - един хубав, приветлив, организиран приятно град, в който да ти се прииска да се разхождаш, да стигнеш до морето, да се облегнеш на парапета, да си гледаш скалите и да се върнеш обратно.


Няма натрошени павенца, няма плочици, нарязани с нещо като макетно ножче на криви триъгълници, за да запълнят някоя фуга. Шахтите са равни с настилката (за мен лично това е събитие, еднакво по значимост с изграждането на 5G мрежа). Пейките са дървени, имат облегалки и са удобни. Колко е сложно да избереш ТАКАВА пейка? Защо трябва да е излята от бетон и да не можеш да седнеш на нея от октомври до май??


Не може в Царево да може, а в София да не може!

© Красимира Хаджииванова


Не знам какво трябва да се случи, та София да се отърси от селската си гиздавост и да заприлича на столица. Иска ми се да доживея да я видя красива, уредена, с равно положени настилки, с елементарна мисъл за естетика и удобство. В края на краищата, не може в Царево да може, а в София да не може. Или па ако толкова не може... еми да викнем някой от Царево да ни оправи улиците, егати. Аз проблеми с хората отвън нямам - само да не са роби на някаква злочеста провинциална реваншистка чест. София не го заслужава повече.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Кандидата на ДБ няма шансове на местните избори в София за кмет!
  Другото са общи приказки...

 2. 2 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  "копирайтър" да не е нещо като "влогър", което пък е като "блогър" без влог, сиреч болен от "кинтомения" (няма кинти)

 3. 3 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#2] от "dma12587967":

  "кинтонемия"

 4. 4 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ало, ало! Хората, как изглеждат хората?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Ако се крадеше по-малко с тези 10-15 милиарда похарчени в София за 10 години щяхме да сме постоянно в световните новини като бисер на кюмюр в Европа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на venziko
  venziko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хубаво е София да бъде подобрена и стане приятна за живеене. само адмираци за това да стане https://www.youtube.com/watch?v=RyOGX5f1uS8

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Бях гледал в ютуб възхищението на един руснак от един асфалтов път в Русия. Човекът се чудеше коя фирма го е направила, толкова хубав бил асфалта. И после отбелязваше, че в Русия за жалост това е единствената добре направена отсечка с асфалт.
  И всички знаят защо е така, краде се.
  Няма какво да откриваме топлата вода, България е на нивото на Русия. И акто манталитет българите и по леворъкие все същите. И затова и влиянието на болшевишка (Путинска) Русия в България е толова голямо. Болшевиките толкова си могат. Когато ги изметем от всякъде в държавата, тогава можем да се надяваме на нещо хубаво и качествено.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Хе, че то в сравнение със София централната част на сички други градове е супер.
  Авторка може да се разходи и до Каварна да види тамошната централна част...

 9. 9 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#4] от "Trolling Stones":

  Ами...хубави хора, арийци. :)

 10. 10 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И в с.Чавдар са постигнати чудеса с много по-малък бюджет.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 11. 11 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В София трудно ще се случат естествени, чистосърдечни и българолюбиви събития, факти и отношения, докато в центъра на града стърчи със страшна сила паметник на армия окупатор. Армия наложила човеконенавистен, насилнически режим. Режим унищожител на всичко ценно и естествено за българина да се чувства уютно в Родината си. Заменил националната гордост с раболепие пред империалистическа Москва.

  Не се ли премахне това национално унижение, изблици на българската умереност и чувство за красота няма как да се проявят. Е, с подобни приятни изключения, като Царево.
  Бивш !!! Мичурин!!!!!

  Navigare Necesse Est
 12. 12 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "Trolling Stones":Ами...хубави хора, арийци. :)
  —цитат от коментар 9 на voodoo_child


  Кой Ви проми мозъка до подобно твърдение? Съмнявам се, че в България има човек, който да не е със смесена кръв от векове. Освен новозаселил се чукча или нещо подобно.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нормален гланц":

  М-да-а-а-а...! Това го знаем. Щом жителите на столицата нямат нищо против София да продължава да има излъчването на забита провинциална дупка, моля. Нека пак, да си изберат Данчето.

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonim440":
  Графа,Витошка,Младост,Манастирски Ливади и т.н.
  Ай са който не харесва оплесканата от гербери София е ватенка и ушанка или как?
  Днес минах със 70км./ч по току що ремонтираното платно на бул.България вече е на вълнички а каналите са сложени на криво и друсат до седмица две ще са пропаднали по-дълбоко!
  На ушанките страната им е голяма и на изток на правят асфалтови пътища, винаги са наблягали на сериозни оффроуд автомобили, такива които след 50 години експлоатация в България още крадат с тях дърва,бързо лесно и надеждно под чадъра на ГЕРБ!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "Trolling Stones":Ами...хубави хора, арийци. :)
  —цитат от коментар 9 на voodoo_child


  Извинявайте, не забелязах, че се шегувате. :)

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Българите берат плодовете на "мирният преход".
  От страхливи, тъпи, безмозъчни, бездарни, неразсъждаващи хора толкова. Пак ви е много, и центъра на София ви е много и метрото дето се строи на час по лъжичка, и магистралите дето се строят от 60 г. и все не могат да се построят...
  С комунисти толкова.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 17. 17 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Може би навсякъде в страната в местното управление има корупционни практики, но някои кметове са тъпи и бездарни и дори не могат да се сетят, че едно хубаво нещо ако направят, хората ще ги споменават с добро. Царево е един добър пример как градоуправникът следи изкъсо нещата и не дава повод за забележки, дори напротив. И нека не звуча сексистки, но кметската работа отива на мъжете - иска се организация и мъжка мисъл. Това не е рутината на медицинската сестра или даскалицата

 18. 18 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 600 Любопитно

  София е най-голямото село на балканите и най- грозната столица в Европа.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Хайде сега, София ще се сравнява с Царево. Мани ги тез царевци. Тук в София абонат за проектант на всички ремонти е А.Д.А. - там работят най-големите архитектурни и екстериорни гении в републиката, континента и света. Царевци, като не могат да си наемат А.Д.А. да им ремонтират центъра, да си се задоволяват там с някакви дървени пейки с облегалки и зелени площи. Тук е столицата София и гениалните архитекти са решили, че една столица трябва да е цялата издялана в бетон и камък, както Рим! Какви са тези дървета, дървени пейки, поляни и алеи - все нетрайни съоръжения, които няма да изтраят 50 години, че да хвалят създателите си.

  Нищо, че в центъра на София не можеш да намериш през лятото една чешмичка малко вода студена вода да пийнеш. За фонтани и други подобни съоръжения важи същото - в цяла огромна София колко работещи фонтана има? Но пък софийските плочки са модерни - гладки и отблясващи, че лятото на пл. Славейков не се минава от жега.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Авторката да беше качила поне една галерия от снимки, че да видим и ние тия красоти, единствената която трябва да илюстрира текста е доста бедна откъм информация.

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ало дрогата верваш ли си?
  Просто болшевиките в Русия (и навсякъде по света) толкова си могат.
  Значи може в Аляска и Канада да има навсякъде асфалт, а само в комунистическите страни на север не могат да построят пътища? Сами се изобличавате това дрогарите.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 22. 22 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ние па си имаме крадлива селска учительница, леля Данче, която за толкова време начело буквално ни набра лайката на града. Естествено това нямаше да е възможно без стотиците хиляди аутисти, гласуващи си за нея всеки път. Абе положението е - закривай кочината!

 23. 23 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Защо София прилича на селски мегдан? За да може селяндурите да се чувстват комфортно и у дома си ... Доста станаха градовете в България с централна част приличаща по скоро на европейски град, но София не е от тях въпреки че обира средства за всички събрани заедно. То не само пари са нужни, искат се и стопани да се грижат!

 24. 24 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "Petleshev":

  Може да изберат всеки друг ,но няма да е кандидатчето на ДБ,който се вижда предварително,че е пълен лузър и не може да управлява нищо повече от себе си...

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  В цял свят се краде. Ние не сме го измислили. НО се краде с мярка и се прави нещо. При това, с ум и старание. И там има некадърни архитекти, ама не получават възможност за реализиране. Тук, за съжаление се мисли какво и колко да се открадне. А с останалите трохи, да се замаже положението. После почват непрестанните ремонти. Синоним на непрестанното крадене.

 26. 26 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "Trolling Stones":


  Ако твоите баби и прабаби са били шавливи ,то това си е само твой проблем!
  Другите са си нормални хора и нямат неизвестни прадеди...

 27. 27 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#25] от "Vlado Nikolov":

  Тук си е още комунизъм. Няма значение дали архитекта може нещо, важно е да има връзки. И ако има връзки вече... Затова няма и архитекти по затворите, нито пък политици, нито магистрати... всичко е така направено, че да са безнаказани връзкарите. "Независима съдебна власт"... "Разделение на властите"...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 28. 28 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  София има един съществен проблем - т.н. софиянци!

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Весело

  Мнението й е от профила й във "Фейсбук" и се публикува със съгласието й.

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/08/19/3952528_da_blagodarish_na_premiera_ima_li_vruzka_borisov_s/

  а за това не трябвало съгласие

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#28] от "lz73":

  По аналогия България-българите...

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нормален гланц":

  Не знам, какво виждаш предварително... Но, щом ремонтите на Данчето ти харесват, може пак да си ги избереш. Никой не ти пречи и никой не те спира.
  Ако те разбирам правилно си фен на перките от акула, надгробните паметници и пейките за 10 хиляди лева... Ами, добре. Трябва да има и полезни идиоти.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Малките градчета винаги са били по-добре поддържани от големите.

 33. 33 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Уф, как се сдържа Компирката да не неправи един тиквен бостан обграден от компир...ама що да аби пари като София се напълни със самоходни тикви и компири........
  ---------------------------
  Тиквите, що не направите един предизборен митинг в подкрепа на Компирката, та да види цялата селяндурия колко сте Убави!!!!

 34. 34 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Сравнението м/у София и Царево е нелепо.Нещата в един милионен град като София се случват по различен начин в сравнение с едно туристическо градче на брега на морето.

 35. 35 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Любопитно

  [quote"]София има един съществен проблем - т.н. софиянци![/quote]
  Има ги различни...
  "Да, изчезнаха от София на анцузлийте врабчетата, а и славеи нощем не пеят. Африкански пясък чувам фърчал из въздуха. Африкански, ми как, няма да е Фандъшки. Вървя из парка и ловя части от изречения:"Вчера кат си бяхме у Драгичеу...", "Вий в Сокачево ходихте ли си по празниците?", "А, по Гърция шъ уодимьи, то в тъз София, ко да праим". Амчи тъй дье. Анцузи, извънгабаритни бедра, изрисувани криви крака. Пот! А уж е днес ден за баня? Всеки втори мъж с еднолитрова бирена бутилка, всяка втора жена - с шише кока-кола. Врещящи бебета, гледани по японския принцип отпреди 30 години, не им се казва "не" за нищо. Варени кукурузени зърна в чашки по 3 лева. Техните в Драгичеу дали знаят, че децата им дават за зърната на една претоплена какаляшка 3 лева! Ама и "американски" пуканки - зърната на същата какаляшка на скара. Още се клатушкат като вървят из алеите и така разлято, от единия край до другия. Не можеш да минеш пред три моми по пътя. И накрая, това единствено врабче. Безпомощно, не можещо да литне - нагълтало се я с пестицидни зърна от кукуруз, я с африкански пясък. Излязло от алеята да потърси помощ от човека, докарал го дотук. "
  Ivan Mladenov-Professor in semiotics в Институт за литература

 36. 36 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#31] от "Petleshev":

  Стига с тези пейки за 10000лв и перки за акули...
  Ако само това виждаш в София ,значи имаш някакъв основен проблем с концентрирането на вниманието и отсяването на фактите от плявата...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#29] от "дерибеев":

  “Мнението й е от профила й във "Фейсбук" и се публикува със съгласието й. “ е евфемизъм за “написано по поръчка от АзаБ и платено мнение,което трябва да изглежда уж случайно и изразяващо общественото мнение”...

 39. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Бройката бе пичове! Бройката на хората които са натъпкани на едно място прави разликата. Настилка, пейки, тинтири-минтири. Големия град създава големи възможности, малкия град създав уют.

 40. 40 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Може и в София , ако се смени кмета!

 41. 41 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ...''Не знам какво трябва да се случи, та София да се отърси от селската си гиздавост и да заприлича на столица. ''...

  То и аз не знам, но ми се ще да опитам нещо различно от Фандъкова. Нещо различно от герПъво-комуноидната база кадри. Защото родния ми град не бива да прилича на КАЛИНКОВГРАД. И да се ''управлява'' и граби от калинки.

 42. 42 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Някой се напънал и написал едно нищо.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 43. 43 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#34] от "dlagnikov":

  Батка, там където цари нормалност, законност и свободата на медийте не е на 111 място в света, жителите на малките селища и тези на мегаполисите се радват на едни и същи условия на живот. Ако комуноидо-герпъвата шайка крадеше, издевателствуваше и контролираше алчността си в някави допустими граници, можеше и по територията да е така. Но не е!

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Въпросите са важни, но те предполагат, че градската среда се създава в услуга на хората, които живеят там. Не е вярно:)
  В София ремонтите са за безсмислено източване на средства. Колкото по-скъпо, толкова по-добре.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Разстроено

  До коментар [#13] от "Petleshev":

  На тях просто им харесва да ги крадат! И Фандъкова, и Борисов, и Доган / Пеевски! За мен такъв мазохизъм е непонятен, но те си се радват на "ракийката и салатката"! Амбиция за нещо повече те нямат! Жалкото е, че са поне 80%!

 46. 46 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Какво против фандъчката и какво против Самоков? Самоков е уютно, макар и леко радиоактивно място. Правят хубави големи компири. Има и известни хора оттам, като например известният бизнесмен Косьо Самоковеца, който умря като лъв, не като електорална овца, думнат от некакъв холандски наркоман.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 47. 47 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Може и в София , ако се смени кмета!
  —цитат от коментар 40 на matematika


  -Не само кмета, а ми състава на общинарите в Съвета.

 48. 48 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Само не забравяйте, че бившия кмет на Царево - Петко Арнаудов е един от най-големите престъпници на прехода въобще. Не случайно дори тоя космически връзкар е подсъдим въпреки интимните си отношения с Дръндарския сопол...

 49. 49 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#42] от "Боян Таксиров":

  Еваларка, щото си личи от далеч, че без никакви мисловни напъни си успял да сътвориш шедьовър.

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нормален гланц":М-да-а-а-а...! Това го знаем. Щом жителите на столицата нямат нищо против София да продължава да има излъчването на забита провинциална дупка, моля. Нека пак, да си изберат Данчето.
  —цитат от коментар 13 на Petleshev


  Да, за някои тъпани най-важното нещо в несретния му живот е ДБ да е далеч от света му, и турския му клозет.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ...С комунисти толкова.
  —цитат от коментар 16 на anonim440


  Бих добавил и оглупели русофили, полагащи цветя на сАветски, а дори и руски паметници.
  Стига толкова. Особено с игнатиев.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До 24:"Нормален гланц"]...:Може да изберат всеки друг ,но няма да е кандидатчето на ДБ,който се вижда предварително,че е пълен лузър и не може да управлява нищо повече от себе си...[/quote]


  прочети какво е написал Симеон Радев за шоплъка. Което май се отнася и за вторично подивелите гербери.

 53. 53 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Любопитно

  До коментар [#34] от "dlagnikov":

  Искаш да кажеш, че се краде повече и се строи по-калпаво? Ние си го знаем отдавна.

 54. 54 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  " София да се отърси от селската си гиздавост ..." Това е мнение на мразещ всичко.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Въпрос на вкус и стил. У някой тези неща са вродени, други ги придобиват, а някои не могат цял живот.

 56. 56 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Авторката да беше качила поне една галерия от снимки, че да видим и ние тия красоти, единствената която трябва да илюстрира текста е доста бедна откъм информация.
  —цитат от коментар 20 на dorn


  Е така по може - вече снимките станаха повече !

 57. 57 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  Не е само Царево. Много малки и средноголеми градове изглеждат по- добре от София. И много по- чисти!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 58. 58 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 373 Разстроено

  Умни хора са казали преди време - проблемът на София е че НИКОЙ не е от София!Малко,прекалено малко останаха софиянци 3-4 поколения назад.Повечето е селяндурия до шия,от кол и въже сбрани "у Софиятъ" и си превръщат кварталите както им е къра,на селУ.Преди 15 г. се махнах от тази свинщина,отидох в малък балкански град и СЪМ КАТО НОВ!Кой к'вото сам си направи - никой не може да му го направи!

 59. 59 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Това само доказва максимата, че софиянци освен, че са мъезеливи, калпави са и най-големите мрънкала в държавата.

 60. 60 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#58] от "deacon":

  Като се има предвид, че само преди 140 години София е била кална дупка с 12 000 жители, две училища и 3 300 къщи, то вероятността да срещнеш кореняк софиянец определено не е голяма. Селяците с претенциите, дето " селяните " им пречат ги знаем.

 61. 61 Профил на Georgi Katov
  Georgi Katov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проектанти на центъра в Царево са ZOOM студио. От София са! Няма нужда да се ходи на обмяна на опит в Царево. Просто добрите архитекти рядко правят обществени поръчки и още по-малко в големите градове. Процедурата е особено отблъскваща!

 62. 62 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 423 Неутрално
 63. 63 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Ха, ха, на тая са ѝ пилили явно непрестанно в детството "не седи на студен камък! не седи на студен камък! не седи на студен камък!", че нещо на комплекс избива тънката нишка za бетонната пейка. Няма лошо, и на мен са ми крещяли, и аз сега крещя на хлапето. Кръгорват на живота, си е*ало фара. Като от роман на Филип Рот (как е на български ghostwriter?).

  Winora forever
 64. 64 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Ми в Царево си нямат Фейсбук демокрация :)

  И кмета и общинските съветници и главния им архитект са от Царево. :)

  Докато в София не е баш така май. :)

  И отделно много по-лесно се управляват 6000 жители, отколкото 600 000. :)

 65. 65 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "Не знам какво трябва да се случи, та София да се отърси от селската си гиздавост и да заприлича на столица. "

  Много просто - да изметем корумпираната некадърна герберска шайка от общинското ръководство

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 66. 66 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#13] от "Petleshev":

  То и майчето е същата стока!

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#13] от "Petleshev":

  Лжи,Добрич и за Добрич!Как се гърчи под гербаджийския ярем!

 68. 68 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#31] от "Petleshev":

  Не се коси,Грдски!От Лийдуей да ви командироват всичките в София да гласувате за Мая!Стига гербаджийско иго!

 69. 69 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Фъндъкова като каса-разпределител към бандитите-ортаци на Баце няма как да има мнение по нито един въпрос. Тя даже се опита да спестява глоби на фирмите, WTF?? Стана ясно за кого работи даскалицата и общинския съвет на герб - за всички, освен за гражданите на София

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 70. 70 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Браво на Красита.
  Приятна за четене статия, макар да е на неприятна тема.

 71. 71 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Така е във всички общини, в които управлява ГЕРБ. Като в Царево, Бургас, Ст. Загора, Варна, Пловдив, Благоевград, къде ли не... Жълтопаветната тщеславна пасмина е нормално да рИве, зер власт не е помирисвала от 2005 г., когато Борисов прекрати кражбите на синьо-червената мафия и махна усмихнатото лице на корупцията от управлението на София. А за кого ще гласува нашият квартал, жълтопаветните умнокрасавци ще разберат есента на изборите. Които ще са около месец, след като пуснат спирката на метрото в квартала... Айде со здраве, глупендери, нямащи понятие каква мръсна кочина беше София 90-те и в какъв прекрасен град за живеене се превръща. За да продължи този процес ние, обичащите София, никога няма да позволим наследниците на най-големите крадци в историята на София да се върнат в управлението ѝ!

 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Сигурен съм, чер ако такива пейки се монтират в София, ще има граждански неподчинения и въргаляне в знак на протест пред общината.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Днес минах със 70км./ч по току що ремонтираното платно на бул.България вече е на вълнички а каналите са сложени на криво и друсат до седмица две ще са пропаднали по-дълбоко!
  ***
  Аз също минах днес от там и мога да кажа категорично, че лъжеш.
  По добре мини на един баланс на гумите на бракмата, която шофираш.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 74. 74 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Така е във всички общини, в които управлява ГЕРБ. Като в Царево, Бургас, Ст. Загора, Варна, Пловдив, Благоевград, къде ли не... Жълтопаветната тщеславна пасмина е нормално да рИве, зер власт не е помирисвала от 2005 г., когато Борисов прекрати кражбите на синьо-червената мафия и махна усмихнатото лице на корупцията от управлението на София. А за кого ще гласува нашият квартал, жълтопаветните умнокрасавци ще разберат есента на изборите. Които ще са около месец, след като пуснат спирката на метрото в квартала... Айде со здраве, глупендери, нямащи понятие каква мръсна кочина беше София 90-те и в какъв прекрасен град за живеене се превръща. За да продължи този процес ние, обичащите София, никога няма да позволим наследниците на най-големите крадци в историята на София да се върнат в управлението ѝ!
  —цитат от коментар 71 на iq146


  +++++++++

 75. 75 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#43] от "yorddj":

  Абе байно, може ли да се сравнят проблемите на милионен град с тези на морско курортно градче, където от септември месец до юни следващата година на централния площад почти няма хора?

 76. 76 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Не е само Царево. Много малки и средноголеми градове изглеждат по- добре от София. И много по- чисти!
  —цитат от коментар 57 на С Стоянов


  Така е!
  Всеки град, който изразходва парите си целесъобразно, без обръчи от фирми и местни мафиотски кланове, може да постигне завидни резултати!
  Обратно - в градове като София, където мафията и корупцията е наследена от кметуването на мутрата борисов, колкото и пари да се хвърлят, нещата ще изглежда зле, заради ремонти като този на "Графа" и заради чувството за безнаказаност и корупция, което основателно е обзело голяма част от софиянци!
  Борбата с корупцията минава през задължителното сваляне от власт на мутрата от прехода борисов и неговите протежета, включително руската учителка...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 77. 77 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1381 Весело

  О, радост! О, музика за нашите уши грозни, герберски! Как така днес няма нито една статия, материал „публикуван със съгласието“ на наемния несретник, дето го е изплякал, за „Фантомас“ – омразния Гешев, изскачащ всяка вечер в кошмарите на все още неприбраните в следствения арест? Или се видя прекалено очевадно, че колкото повече го плюят, толкова повече растат шансовете му да бъде избран? Или защото се дерат гърла, ризи и кюлоти против него, ама не се предлага абсолютно нищо насреща – даже не и Бой Кики, па макар и парче юрист, че и бивш министър на правосъдието на кого? На Баце! Или сега на дневен ред е скромната учителка, която кротко и ненатрапчиво, но невъобразимо дълбоко бърка в душите, че и на други места, на „хафтентичните десни – ем убави, ем па и умни“, брей? Какво става, какъв е този разнобой в редиците подопашкови, или стоплихте, че ако не може да се борите за нещо, което засяга цяла България, барем за София да се преборите? Е, ще се преборите, колкото се преборихте за парламента, а понеже се плющите за „градска десница“, селската ще ви обърне селфитата с хастара отвън! Но вие пишете, пищете, ревете, ръмжете, квичете и сумтете безидейно, безсилно и безмозъчно – на следващия ден след местните избори всичко това ще се превърне в скимтене и заплашителни пръдни! Ха, честито и пак заповядайте!

 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#76] от "Рим":

  Прав си. Крайно време е да докараме Мая Манолова за кмет на София.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 79. 79 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  В София не може понеже ако точно същото беше направено там , пак щеше да има недоволна групичка която да ореве орталъка. И винаги ще има каквото и да се направи.

 80. 80 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1284 Неутрално
 81. 81 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1284 Неутрално
 82. 82 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Весело

  Копирайтър на свободна практика и съосновател на сайт.

  Абе аФторитетна личност отвсякъде, как да не й повярва човек........

  Знанието е сила, информацията - власт
 83. 83 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Кандидата на ДБ няма шансове на местните избори в София за кмет!Другото са общи приказки...
  —цитат от коментар 1 на Нормален гланц

  Иска ти се! ама защо "няма шансове" -не казваш!
  я си помисли - по компетентен ли е и от ухилената крадла и от кресливата популистка? ДА, зад гърба на селската даскалица по руски /най тъпите записваха руска филология/ се откраднаха толкова средства и направиха толкова гафове че само най верните ГЕРБаджии ще я подкрепят!!
  А освен от твърдия електорат на БСП кой ще избере мая - без никакъв опит!
  в София ДБ си има 20 %, а горните неща ще добавят още!
  В момента има трима с почти равни шансове!
  основния въпрос е "с кого ще отиде на балотаж Кандидата на ДБ"
  ако е с мая -за кого ще гласуват ГЕРБаджиите? едва ли за червената Мая
  А ако е с Фандъчкова е по сложно - червените няма да я искат след серията гафове, ама повече мразят ДБ!

 84. 84 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално


  Бях гледал в ютуб възхищението на един руснак от един асфалтов път в Русия. Човекът се чудеше коя фирма го е направила, толкова хубав бил асфалта. И после отбелязваше, че в Русия за жалост това е единствената добре направена отсечка с асфалт.И всички знаят защо е така, краде се.Няма какво да откриваме топлата вода, България е на нивото на Русия. И акто манталитет българите и по леворъкие все същите. И затова и влиянието на болшевишка (Путинска) Русия в България е толова голямо. Болшевиките толкова си могат. Когато ги изметем от всякъде в държавата,
  можем да се надяваме на нещо хубаво и качествено.
  —цитат от коментар 7 на anonim440


  Много хубаво мнение..
  Да не забравяме , че има една партия-ДеБъ , която положи усилия да намери българин , работил и живял в Масква и да ни го предложи за Кандидат на Избори в София.
  Перипетиите на момчето-архитектче , казва се Бориславчо , заслужават и по-обстоен разказ.
  Как е висял търпеливо пред пасольство за виза в студа , как го е приел пасоля , как е тичал за билет ,как е обикалял по магазинте да се спретне с нов каскет - за престолнината на Матушката..

  Друго е важно , не искат ли Радан и Компания , с тази масковска кандидатура и господство на масковски порядки в СНС?

 85. 85 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално


  Бях гледал в ютуб възхищението на един руснак от един асфалтов път в Русия. Човекът се чудеше коя фирма го е направила, толкова хубав бил асфалта. И после отбелязваше, че в Русия за жалост това е единствената добре направена отсечка с асфалт.И всички знаят защо е така, краде се.Няма какво да откриваме топлата вода, България е на нивото на Русия. И акто манталитет българите и по леворъкие все същите. И затова и влиянието на болшевишка (Путинска) Русия в България е толова голямо. Болшевиките толкова си могат. Когато ги изметем от всякъде в държавата,
  можем да се надяваме на нещо хубаво и качествено.
  —цитат от коментар 7 на anonim440


  Много хубаво мнение..
  Да не забравяме , че има една партия-ДеБъ , която положи усилия да намери българин , работил и живял в Масква и да ни го предложи за Кандидат на Избори в София.
  Перипетиите на момчето-архитектче , казва се Бориславчо , заслужават и по-обстоен разказ.
  Как е висял търпеливо пред пасольство за виза в студа , как го е приел пасоля , как е тичал за билет ,как е обикалял по магазинте да се спретне с нов каскет - за престолнината на Матушката..

  Друго е важно , не искат ли Радан и Компания , с тази масковска кандидатура и господство на масковски порядки в СНС?

 86. 86 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Ние па си имаме крадлива селска учительница, леля Данче, която за толкова време начело буквално ни набра лайката на града. Естествено това нямаше да е възможно без стотиците хиляди аутисти, гласуващи си за нея всеки път. Абе положението е - закривай кочината!
  —цитат от коментар 22 на Тасков


  Дереджето е "пущай пръскачките"
  А от ДеБъ са изнамерили Кандидат от Масква..

  Смятай!

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3773 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Туземци в Амазония "овладеха" природата..
  Еврази неабятная.. славеше се с тайга и неабятни гори.

  Сега на български дърва ли разчитат ушанките?
  Лукс (в сравнение с Аэц или кюмюр).

  Бразилия и Азия настрана..

  В Европа корнището на проблема е общ:
  симбиоз между Мавзолей и МОЧА.

  До коментар [#14] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  На ушанките страната им е голяма и на изток на правят асфалтови пътища, винаги са наблягали на сериозни оффроуд автомобили, такива които след 50 години експлоатация
  в България още крадат с тях дърва,
  бързо лесно и надеждно под чадъра на ГЕРБ!

 88. 88 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Е, да се радваме поне, че в малките градове може! Това не е само в Царево, има го в Банско, Монтана, Копривщица и др. Лошото е, че красотата е само в градската градина. Като се отдалечиш 2-3км от центъра, настава обичайната родна картинка.

 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3773 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Трольо,

  Архитектът кандидат за кмет Борислав Игнатов показа, засега на думи,
  че има визия за София.

  Покрай друго, две идеи за решаване на проблема
  чуждо и лъжливо пропагандно съоръжение МОЧА.

  1. Постоянен надпис в съответствие с истината
  (разумна идея "минимум").

  2. Референдум.

  Втората идея показва, че (за добро) кандидатът не е вплетен
  в една или друга партийна общинска експертиза публична тайна.

  2.1 Широко гражданско допитване вече е показало преобладаващо "за"
  отстраняване на чуждото и лъжливо пропагандно съоръжение.

  2.2 Отдавна има (неизпълнено) решение на Столична община в същия смисъл.

  Никой не те държи насила в София.
  Вземай чемодана.. прав път в свят свободен.

  До коментар [#28] от "lz73":

  София има един съществен проблем - т.н. софиянци!

 90. 90 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Браво на Красита.Приятна за четене статия, макар да е на неприятна тема.
  —цитат от коментар 70 на bahurat


  Що темата да е неприятна?
  Царево наистина си е мн.яко..
  Аз живях година - ходехме с колегите - основно софиянци , между другото в "Ялта" при Вичка и Наталка..

  Иначе по-хубави от София места в света - дал Господ..

 91. 91 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3773 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Ти истеризираш.

  Има и хубави строежи сгради, но какви?
  Някои стари, някои други (нестари) частно строителство.
  Има обществено метро... подземно естествено.

  Публикацията е за отвън.
  Под открито небе.
  Гиздавост не е лоша дума.

  Не ти харесва "селска"?
  Предпочиташ "кичозна"?

  Такъв е най-яркият тип инновационна гиздавост.
  С големи безотчетни "общи" пари при ремонт на ремонти на площади и улици, при саниране и др.

  За разлика например от частно строителство на Артекс (става реч за архитектура)...

  Друг кичозен пример, уви.
  Популярната малка "Руска църква".
  Изящност в продължение на десетки годинии.
  Покрита със злато и нежно зелено..
  все са си там.

  Небивала инновация:
  части от покрива са боядисани в ярко синьо-зелено (резеда)!

  Не е ли кич това?

  До коментар [#54] от "stedim":

  " София да се отърси от селската си гиздавост ..."
  Това е мнение на мразещ всичко.

 92. 92 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Копирайтър на свободна практика и съосновател на сайт.Абе аФторитетна личност отвсякъде, как да не й повярва човек........
  —цитат от коментар 82 на pag


  Ако щеш вярвай..
  Всъщност може ей сега да скокнеш до Царево и сам да се убедиш..
  Има ли поставени в линия плочки , или използвайки твоята наивност гадно те лъжат..

  Като хванеш лъжата за центъра и пейките - ще напишеш разобличителен материал за "Блиц"!

 93. 93 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Някой се напънал и написал едно нищо.
  —цитат от коментар 42 на Боян Таксиров


  Ти?
  Много ли се напъва?
  Леко да не направиш беля .. гледай от Грета Тунберг - стискай!

 94. 94 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Факт! Аз обикалям всички градове на БГ като турист. По грозен и недоклатен град от София трудно се намира. Не че няма, но са некви зачукани, като Полски Тръмбеш да речем.

  Вече София е под средното за страната.

  И става все по-зле, и по-зле.

  Признавам си го... хем съм гербер.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 95. 95 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Току що ремонтираното по бул. България не съм усетил да е на вълни, но кой кръгъл идиот реши че ще асфалтира без да смени грозните начупени и разкъртени бюрдюри които вероятно са мой набор.

  Нема такива идиоти, това са кретени, бавноразвиващи се.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 96. 96 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Моята улица обикновено след измиването събираха калта на купчинки, и те си седяха после с месеци, докато дъжда ги разнесе.

  Тая година просто намокриха улицата, а калта дори не я събраха на купчинки.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 97. 97 Профил на qtt05483219
  qtt05483219
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И в Пазарджик центърът е светлинни години над това "произведение" - Графа.

 98. 98 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Няма как с предварителната нагласа да откраднеш две трети от поръчката, после да очакваш нещо качествено и смислено. Докато Шайката граби София, това ще е резултатът! Шайка, сбогом!

 99. 99 Профил на wei531058912
  wei531058912
  Рейтинг: 11 Неутрално
 100. 100 Профил на yql231059223
  yql231059223
  Рейтинг: 8 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK