"Всяка история е важна". Къде са българските разкази в новия музей на миграцията в Германия?

Депото с над 150 хиляди свидетелства се намира в квартала Еренфелд в Кьолн.

© domid.org

Депото с над 150 хиляди свидетелства се намира в квартала Еренфелд в Кьолн.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало - като "Аз живях социализма", международния фестивал на спомените GOATMILK в Бела Речка. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия.


Почти една пета от хората, живеещи в Германия, имат миграционна история в биографията си. И макар миграцията да е стар феномен, който формира облика на страната особено силно след Втората световна война, Германия едва сега ще има своя Музей на миграцията. От лятото на 2018 година той е виртуален, но скоро ще има свой истински дом в Кьолн.


Зад създаването на ДОМИД (истинското му име е Документационен център и музей за миграцията в Германия) стоят мигранти доброволци, гражданска инициатива, която през 1990 г. започва събирането на архив "отдолу" в едно мазе в Кьолн - свидетелства, истории, всекидневни предмети.
Предмети и снимки от семейните архиви


Тази последователност и упоритост през годините им печели доверието на стотици хора, които доверяват на екипа лични вещи, предмети, фотографии от семейните архиви. "Така възникна този уникален архив отдолу, което е изключително важното предимство на ДОМИД, защото ни позволява да разказваме историята по нов начин", казва една от кураторките на виртуалния музей Сандра Вака.


Че това е така, се убеждавам сама при няколко посещения в депото на музея, където Сандра и нейните колеги показват част от събраните предмети. Депото с над 150 хиляди свидетелства се намира в квартала Еренфелд в Кьолн. Корабче-сувенир, донесено от дядото от Португалия. Готварска книга, написана на ръка на турски по телефонни разговори. Радиоапарат, оцелял от атентата върху турско семейство в Солинген през 1993 година, при който са убити 5 души. Аудио касета със записани детски песни от дъщеричката в Истанбул, изпратена за родителите в Германия. Железен син чайник, донесен от Кабул. Червена пластмасова вана за кръщене, от Гърция.


Зад всеки предмет стои конкретна история. Всеки предмет разказва частица от историята на миграцията в Германия. Именно това впечатлява много групата бежанци от Афганистан и Иран, с които посещаваме депото на музея преди две години. Именно тези обикновени предмети от бита ги карат да се почувстват част от историята на страната, вълнуват ги. Един си спомня, че същия син чайник са имали у дома в Кабул. Видимо е развълнуван. Друг показва последната снимка, направена със семейството у дома, преди да тръгне на дългия път към Германия.


Малко по-късно, на въпрос на нашата екскурзоводка Елизабет Пютц дали искат да оставят някакъв личен предмет за бъдещия музей, двама се отзовават веднага. Маратонки - първият подарък, получен след пристигането в Германия от Афганистан, първото изпълнено желание да играе футбол. Черни джинси - панталоните, с които минава целия път, от родния Иран през Турция и наводнената лодка в Гърция, през границите, лагерите, до Германия. Предаваме двете свидетелства няколко седмици по-късно, аз ги придружавам, историите им са записани грижливо, с всички детайли. Джинсите и маратонките остават с номера в колекцията. Усещам облекчението им, радостта, тъгата, много чувства. Принадлежността не е просто чувство.


Защо чак сега?


Защо такъв музей не се появява по-рано, след като историята на миграцията в Германия е толкова дълъг исторически процес?


"Твърде дълго Германия не възприема себе си като страна на мигранти, а миграционните вълни постоянно се интерпретират като временни феномени. Фактът, че Германия винаги е била зависима и формирана от миграцията, не е част от така наречения "национален наратив". Макар стотици хиляди мигранти да се установяват в страната, те – и техните деца – не са възприемани като част от обществото", казва Сандра Вака.


ДОМИД е основан като сдружение от мигранти от турски произход през 1990 година, които си дават сметка, че тяхната история не присъства в музеите, архивите, учебниците. Първоначално името е ДОМИТ – документиране на миграцията от Турция. После към екипа се присъединяват още хора и фокусът се разширява – към общия спектър на миграцията след Втората световна война. Вълните работна миграция от бивша Югославия, Мароко, Виетнам, Южна Корея, Италия, Испания, Португалия В момента са засегнати три исторически периода - 1945-1973, 1973-1989, 1989-2018, като специално място е отделено на последната миграционна вълна от 2015-а година.


Основателите не искат просто да направят видими историите на тези хора, те искат да променят самия дискурс, начина, по който се говори за миграцията. От самото начало желанието е не просто да бъде документирана тази невидима история, но и тя да бъде показвана и предавана нататък под формата на музей.


Според Сандра Вака ДОМИД със своята обширна колекция може да разкаже историята на страната по нов начин и от множество перспективи. Миграцията на е маргинален феномен, а конституираща, определяща Германия. "Искаме да окуражим хората, казва тя, да споделят и разкажат личните си преживявания – всяка история е важна! Чрез тематизирането и изнасянето на светло на невидими досега аспекти на историята на миграцията може да се трансформира колективната памет и да възникне новото усещане и разбиране за нашето общество като "мигрантско общество". Дългосрочно можем да се надяваме, че не просто ще се развие ново чувство за принадлежност, но и ново разбиране за историята, в която всеки ще осъзнава своята индивидуална роля."


Къде е България?


Има ли български истории и предмети в тази колекция? Отговорът е "не". България и българските мигранти досега не са попадали във фокуса на отделните изследователски проекти, казва Сандра Вака.


Заслужава да се разсъждава върху липсващите разкази и предмети, които биха документирали сложната съдба на различни поколения български мигранти – избягалите от комунистическа България след Деветосептемврийския преврат, внедрените в средата на западната емиграция по-късно агенти на Държавна сигурност, трудовите мигранти в Източна Германия, студентите, сегашната нова вълнаТози липсващ разказ вероятно е знак и за все още липсващата ни култура да се разказва историята през всички тези перспективи, през лични документи и предмети.


Но, както Сандра Вака подчертава – колекцията е отворена за всеки, "защото всяка история е важна!", така че ДОМИД ще се радва на всеки, който реши да остави предмет, документ, история на своето семейство. Българският проект чака своето случване в ДОМИД.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сегашната нова вълна мигранти от България към Германия са сиган, струпват се там, защото социалните помощи са повече.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1468 Весело

  Какви снимки и документи, нали на клетите всичко им изпадна в морето, само смартфоните им останаха?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  “Има ли български истории и предмети в тази колекция? Отговорът е "не". ”
  ——
  И що тъй? Я някой форумен антикомунист да им разправи как са го яли свинете в Белене или където там преди да избяга. Стига с тая скромност... Историята го изисква! И отговорността към идните поколения

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Българите бързо се интегрират, скъсвайки миналото си. Това предполага отказ от история, което е тъжно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Хубава държава беше....

 6. 6 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  ...преди левите социопати да я превърнат в зоопарк...

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Любопитно

  ДОМИД е основан като сдружение от мигранти от турски произход през 1990 година, които си дават сметка, че тяхната история не присъства в музеите, архивите, учебниците. Първоначално името е ДОМИТ – документиране на миграцията от Турция.
  ===========
  Турското филмово и кино изкуство на 60,70 и 80 .... отразява и е под влиянието на тази тематика.....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Повечето българи избягали на Запад - включително и в Германия - вече не искат да си спомнят за България. И съответно не се възприемат като мигранти.

  През Средновековието Германия приема голям брой евреи бягащи от Испания,което в последствие се оказва ужасяваща фатална грешка... Може и да съм лош пророк,но подобна фатална грешка е и приемането днес на милиони араби и мюсюлмани от Германия...

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Весело

  До коментар [#3] от "Gretel":

  И що тъй? Я някой форумен антикомунист да им разправи как са го яли свинете в Белене или където там преди да избяга. Стига с тая скромност
  ==========
  Написаха ви цяла книга за прехода...... малко ли е....?
  Четете я ......наизустете я ако трябва.....!

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Любопитно

  Дневникъ,кога ше ни зарадвате с нова статия за ония пет мигранти от един милион,които си бяха намерили работа?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Любопитно

  Българите бързо се интегрират, скъсвайки миналото си. Това предполага отказ от история, което е тъжно.
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Янлъш си,Дневникъ!
  Бързо се интегрират българските либерале,за които е въпрос на чест да плюят по България!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  “Написаха ви цяла книга за прехода...... малко ли е....?
  Четете я ......наизустете я ако трябва.....!”
  ——
  А бе Ети... объркАл си се нещо. Не Ви ли е време да си остържете гурлите и да са надупите на Аллаха ... мое Ва отпусне малко

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  През Средновековието Германия приема голям брой евреи бягащи от Испания,което в последствие се оказва ужасяваща фатална грешка..
  —цитат от коментар 8 на deaf


  Глупости. Испанските евреи се заселват в Северна Африка и Османската империя.. след прогонването им от леля Изабела..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Любопитно

  [quote#13:"venci4"][/quote]

  Колко умна и прозорлива жена е била леля Изабела!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gretel":


  До коментар [#9] от "eti mehter":

  https://www.168chasa.bg/article/7441255

 16. 16 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Платон Зурлеф":

  Това не е толерантно, работата е социалистическа отживелица, на повечето мигранти религията не им позволява да работят.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Чакам снимка на прасетата ... или тях чумата ги отнесе?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#13] от "venci4":

  Да ама не! Евреите в Германия не са паднали от небето. Дори не са се промъкнали неканени през границата. Кани ги един от най-значителните политици в немската история - пруският крал Фридрих Велики. И те идват от Испания и Франция най-вече. Фридрих Велики заповядва евреите да бъдат старателно регистрирани и да им се дадат паспорти. Всъщност именно тогава се появяват еврейските фамилии "немски образец",а сред многобройните немски диалекти се появява странно звучащият "идиш". Защо пруският крал се решава на тази стъпка? Заради една единствена цел - изгодата. Както за него,така и за самите евреи. Фридрих Велики получава голям брой благодарни поданици в лицето на евреите,а те се заклеват да му бъдат верни и редовно си плащат данъците и таксите. Фридрих обаче си прави грешно сметката въобразявайки си че ще може да асимилира евреите,че капката еврейска кръв ще изчезне в бъчвата пруска.
  На практика всичко става другояче...

 19. 19 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Музей на трансформацията на националната държава Германия в неомарксистки рай.
  Един ден ще го нарекат Западен Арабистан.
  Малките Ханс и Грета ще се редят на опашка да го посетят !
  Сандра Вака ще им къса билетчетата .
  Свободна Европа ще пише вдъхновени репортажи .

  Интересно , защо самата идеоложка и организаторка на трансформацията , великата канцлерица Меркел, възкликна , че мултикулти- то се е провалило в Германия ?!

 20. 20 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Любопитно

  Какви снимки и документи, нали на клетите всичко им изпадна в морето, само смартфоните им останаха?!
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Поне да сложат гащите на индобългарска девойка от Дуисбург,за да имаме и ние принос към тоя турболиберален музей!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 21. 21 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Весело

  До коментар [#13] от "venci4":Да ама не! Евреите в Германия не са паднали от небето. Дори не са се промъкнали неканени през границата. Кани ги един от най-значителните политици в немската история - пруският крал Фридрих Велики. И те идват от Испания и Франция най-вече. Фридрих Велики заповядва евреите да бъдат старателно регистрирани и да им се дадат паспорти. Всъщност именно тогава се появяват еврейските фамилии "немски образец",а сред многобройните немски диалекти се появява странно звучащият "идиш". Защо пруският крал се решава на тази стъпка? Заради една единствена цел - изгодата. Както за него,така и за самите евреи. Фридрих Велики получава голям брой благодарни поданици в лицето на евреите,а те се заклеват да му бъдат верни и редовно си плащат данъците и таксите. Фридрих обаче си прави грешно сметката въобразявайки си че ще може да асимилира евреите,че капката еврейска кръв ще изчезне в бъчвата пруска. На практика всичко става другояче...
  —цитат от коментар 18 на deaf


  Викаш,Фридрих Велики се провикнал-"Елате всички,ние ще се справим"!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Любопитно

  До коментар [#8] от "deaf":

  През Средновековието Германия приема голям брой евреи бягащи от Испания,което в последствие се оказва ужасяваща фатална грешка.
  ==========
  По същото време ,евреи приема и Анадола ....но фатална грешка няма......
  Няма дори и грешка.......
  Ще познаеш ли защо ?
  Ха помисли малко .....и след това ми отговори ......
  Първосигналния отговор го знам.

  Bukalemun
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3456 Весело

  трудовите мигранти в Източна Германия, "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Малко странно е почитател на Ердоган като теб да защитава евреите!

  Впрочем предложението и насила основаването на еврейска държава в Палестина също е ужасяващо фатална грешка чиито "плодове" ще ги берат още векове наред... А може би и винаги. Справедливо и честно решение щеше да бъде евреите да се заселят на остров Мадагаскар,както е имало такова предложение пред ВСВ. Но нейсе...

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Ако си в състояние да различаваш ционистите от евреите .... въобще не е странно.

  Bukalemun
 26. 26 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Българите бързо се интегрират, скъсвайки миналото си. Това предполага отказ от история, което е тъжно.
  —цитат от коментар 4 на penetrating

  Повечето българи избягали на Запад - включително и в Германия - вече не искат да си спомнят за България. И съответно не се възприемат като мигранти. ...
  —цитат от коментар 8 на deaf

  Защо бързата и успешна интеграция означава, че българите "скъсват с миналото", "отказват се от история", "не искат да си спомнят за България"? Разполагате ли със статистически данни за каква част от българските емигранти са в сила твърденията? Дали са достоверни или се базират на твърденията и действията на "едни познати", "близки на приятели", коментари на ЕЖК, ... ?
  Какво трябва да правят българите-емигранти за да оттеглите констатациите си?
  Какво е Вашето определение за мигранти? Какви сходства намирате с българи, емигрирали в други страни? Каква част от българите-емигранти се вписват в категорията мигрант?

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#26] от "zhivko6461":

  Да правим разлика между емигрант и гастарбайтер,нали. Твърдението ми се основава на лични впечатления. От всички мои приятели ЕМИГРИРАЛИ на Запад,само един от тях се върна в България.

 28. 28 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Я някой форумен антикомунист да им разправи как са го яли свинете в Белене или където там преди да избяга. Стига с тая скромност... Историята го изисква! И отговорността към идните поколения
  —цитат от коментар 3 на Gretel


  Не, бре. Ще бъде представена от православно-консервативно комундели, които ще ни светнат как са отишли на Запад, но е много по-добре да си на Изток. По точно в мамашката им, при император Путя Късий, който дава по копейка на пост.

 29. 29 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Аз помня, когато булгар мигранти те, незаконно се придвижваха до западна Европа. По-голямата част ги настанява ха в лагери за временно задържане, тъй като нямаха визи. А голяма част бяха мутри, автокрадци, измамници. Та от тогава до днес, не се е променила много работата. Би трябвало да сте в музея на престъпността! На почетно място.

 30. 30 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Евреите в турската империя са били на по-високо ниво от гяурите. На евреите не са отнемали и потурчвали момчетата насила под формата на кръвен данък.

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пуйката":

  Идеята на фюрера за обединена в нов световен ред Европа е осъществена. И Германците имат възможност да си налагат дебилно-инфантилните идеи това с кого да живеем. Преди беше без евреите, сега е с арабите.

 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":

  Тъжно, но за кого?
  Първо трябва да се замислим, защо българите продължават да заминават? Защо българите, които заминават искат да скъсат с историята си?

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Някъде из експонатите дали ще се намери първият трудов договор на младеж от Афганистан / Ирак / Сирия?

 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Музейчето е част от инициативата, църните гости на либерализма да се приравнят с естественото движение и омешване на народите .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#26] от "zhivko6461":Да правим разлика между емигрант и гастарбайтер,нали. Твърдението ми се основава на лични впечатления. От всички мои приятели ЕМИГРИРАЛИ на Запад,само един от тях се върна в България.
  —цитат от коментар 27 на deaf

  Правя разлика между емигрант, гастарбайтер и други групи установили се в чужбина. Включително и мигрант. Но защо Позволявам си да оспоря личните Ви впечатления. Това че някои хора са се установили в други страни не означава, че са прекъснали връзката си с България и дори не искат да си спомнят за Родината си. Напротив, много от тези български граждани запазват българското си гражданство, поддържат връзки с близки и познати, посещават България, посрещат гости от България, срещат се с други българи, живеещи в чужбина...

 36. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Германските евреи в действителнст са хазари избутани на запад от монголци, татари и руснаци.
  Не Германия ги е приела, а Свещенната римска империя включваща днешна Франция, Белгия, Холандия, Швейцария и части от Италия.

  Хазарите са имали силна държава, чийто владетели са приели юдаизма като религия на аристокрацията.

  Един от хановете е поканил ислямски, юдейски и християнски духовници да правят реклама за своята религия.
  Накрая ги е помолил да препоръчат на лист хартия една от другите религии. Християнинът и мюсюлманинът са препоръчали юдаизма.

  Християнинът е бил самият св. Кирил, създател на азбуката.

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2827 Весело

  И сред експонатите ще има ли карти на държавите с обозначения къде да минават нелегалните мигранти за да стигнат до Германия, доставени им от разните правозащитни организации?
  А гумени лодки, на които се товарят мигрантите от Африка за да бъдат "спасявани"?

 38. 38 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#37] от "pamela":

  Има карта на най-расистките и ксенофобски източно евронасрани територии...

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Любопитно

  До коментар [#36] от "Нинов":

  Юдаизма не е религията която обезпечава изцяло необходимостта от нуждата за национална държава. Нея отрича.....но нея поставя като условие.
  При евреите ,обединителния казус е ....че си евреин ,независимо къде се намираш.
  И при Исляма е долу горе същото , но с тази разлика, че където има мюсюлмани там има и наличие на ислямски ценности на социално обществено ниво.....докато евреите не демонстрират никъде че са евреи.
  Християнството изисква наличие на държавна структура , по възможност от национален тип със строго начертана география.
  Триумфа на географските карти е именно при апогея на християнската социална и държавно структурна епоха. Преди християнството, националните граници не съществуват. ....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Пак ни пренебрегват и ни игнорират, макар че заради тях сме загубили две войни и много територии. А Боко само се подмазва на Меркел и и ходи по гайдата. Докато като унгарците не започнем да гледаме собствения си интерес , никой няма да ни уважава. Трябва сам да се уважаваш, за да те уважават и другите.

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1773 Весело

  Какви "български разкази" ?! Ромлянски разкази трябва да са! Може и Социал Емигранти да са!

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#36] от "Нинов":

  Християнинът и мюсюлманинът са препоръчали юдаизма.
  =========
  Примера който си дал , е поредното доказателство, че религия която не е приета , възприета или изповядвана на доброволни начала , не довежда до никакъв алтернативен просперитет. .....както при отделния човек, така и при дадено общество. ....
  Историческите анали показват същото. ....
  Не дълго след като са приели Юдаизма .....хазарите изчезват от географската карта . Могъщото хазарско Ханство се претопява буквално за по малко от столетие.
  Хазарите не изчезват.....те и до днес са си там.....но се изгубва оная огромна социално обществена структура под наименованието ....хазарко Ханство.
  Това е световен рекорд. По бързо изчезване на една държава с такива огромни размери .....не се забелязва никъде в световната история. ...

  Bukalemun
 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1773 Весело

  До коментар [#4] от "penetrating":

  Е,до колко Асан и Айше от Столипоново са българи,че да си забравят родината?!Не знаят български децата им,и е добре-няма да се върнат.Що се отнася д българит-аз имам роднини в Италия,и мога да ти кажа-безкрайнонси далеченот истината!

 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  "Защо чак сега?
  Защо такъв музей не се появява по-рано, след като историята на миграцията в Германия е толкова дълъг исторически процес?"

  Мммм нещо са се объркали, музей на евреите има в почти всяка европейска столица. Там са показани колкото искаш материали за миграцията на този етнос.


 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Любопитно

  . Радиоапарат, оцелял от атентата върху турско семейство в Солинген през 1993 година, при който са убити 5 души.
  =========
  Колко ли са знаещите за това брутално анти човешко деяние.....?
  А колко го помнят.....?
  Тая вещ ще е доказателство за бързо забравящите....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Любопитно

  Зад всеки предмет стои конкретна история. Всеки предмет разказва частица от историята на миграцията в Германия.
  ==========
  Ето така ....още от средата на миналия век , хората които са емигрирали ,са защитавали от 'валяка'на асимилацията , своята идентичност. ....
  Днес ,термина асимилация не е много демократичен и е заменен с по приятното за ухото.....интеграция. ....
  Няма значение как ще се нарача .....Важното е ,че няма да се осъществи. ....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#36] от "Нинов":Юдаизма не е религията която обезпечава изцяло необходимостта от нуждата за национална държава. Нея отрича.....но нея поставя като условие. При евреите ,обединителния казус е ....че си евреин ,независимо къде се намираш.И при Исляма е долу горе същото , но с тази разлика, че където има мюсюлмани там има и наличие на ислямски ценности на социално обществено ниво.....докато евреите не демонстрират никъде че са евреи. Християнството изисква наличие на държавна структура , по възможност от национален тип със строго начертана география. Триумфа на географските карти е именно при апогея на християнската социална и държавно структурна епоха. Преди християнството, националните граници не съществуват. ....
  —цитат от коментар 39 на eti mehter


  Тия трите са едно и също . Това ,че християните 1500г. след Христа, първи са организирали национални държави е плод на историческите специфики, не на религията. Всъщност ,точно когато силата на Църквата е подрината от Реформация, Ренесанс и най-вече в 30год. Война.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#47] от "schwimmwagen":

  първи са организирали национални държави е плод на историческите специфики, не на религията.
  ======
  Щом твърдиш така (което не е верно но не ми се спори) ....считай Исляма като последен формат на монотеизма.....
  Исляма не е лоялен .....Той е радикалния поглед към смисъла на живота. ....
  И понеже си заговорил за специфики .....те са налице ......
  Вече тънеш в охолство и техническо обкръжение .....ще ти трябва и текущ социално обществен мироглед ....за смисъла на всичко което те обкръжава. ...
  От близо 200 години , Юдаизма и Християнството ....ти дават все един и същ отговор. .....ВОЙНА. ....
  Щеш нещеш ....рано или късно. ....ще трябва да се пробваш с Ислям......
  Той няма да ти се наложи ....бъди сигурен. ....
  Трябва сам да Му протегнеш ръка. ....Иначе магията се проваля....
  Аго искаш може и да побързаш .....понеже внедряването на ИИ в социалния ни живот ,е въпрос на време. ....
  Станеш ли подвластен на ИИ .....смисъла от всичко се загубва.....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  До коментар [#43] от "yanne":

  Това е хубаво на тези места, че не е статистика. Коолкото хора толкова и истини :)
  Всеки със своята си истина.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  До коментар [#32] от "Petleshev":

  Точно така, но не става от това по-весело

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Българите пазят идентичността си макар и успешно интегрирани. Загубват я циганите и турците от България, но те и никога не са имали някаква идентичност. Те са били и си остават никъде . Или по-точно винаги са били между две общности и две различни идентичности. Това е съдба при тях.

 52. 52 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хората гледат напред и особено младите. Какъв антикомунизъм ? От това се вълнуват тия, които са на разни хранилки като авторката. Явно не може да прави нещо свястно, та се е хванала да изкарва пари от комунизма и антикомунизма. Ако не бяха те, какво лби щеше да работи ? Впрочем същата е далеч от истинското РСЕ. Тя е от новите - тия след 1989 г. Достатъчно е само да си спомним, че един от тях бе ченгето Коритаров. Да не говорим и колко други комунисти се набутаха в това радио и то стана за посмешище.

 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Ами да започнем колекцията на ДОМИД за България.


  shorturl.at/ahwHP

  shorturl.at/mosu2

  shorturl.at/luyEP

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK