Кой е прав в казуса "Дарина Такова"

При положение че знаеш, че в държавата ти има оперен певец от такава величина като Дарина Такова, редно е да бъде поканен за преподавател, е тезата на много хора, коментирали случая.

© Дневник

При положение че знаеш, че в държавата ти има оперен певец от такава величина като Дарина Такова, редно е да бъде поканен за преподавател, е тезата на много хора, коментирали случая.



Скандалът с конкурса в Националното музикално училище "Любомир Пипков", на който се е явила известната оперна певица Дарина Такова, предизвика множество полярни коментари в социалните мрежи. Причината е, че Такова е била информирана, че ще трябва да бъда изпитана да изпее пет произведения, за да се установи може ли да пее. Тя обаче прекрати кариерата си и се занимава с педагогическа дейност заради проблем с гласните струни след неуспешна операция, а нейните ученици са визитка за това как обучава. Директорката Столина Добрева обясни, че не може да направи компромис, защото нормативната база я задължава да проведе пунктуален конкурс. И посочи, че в предишни години Такова била канена да преподава, но тогава отказала. В резултат министърът на културата Боил Банов поиска оставката на Добрева с публикация във "Фейсбук", а след множеството критики, които получи, разясни, че правилата си ги е създала самата директорка, че е можела да реагира с уважение и да намери решение. Ето някои от реакциите на този скандал:


Полина Паунова, разследващ журналист от "Свободна Европа":


Предполагам, познавате историята, но есенцията е следната – световната оперна прима Дарина Такова, загубила гласа си при операция преди години, се връща в България и подготвя млади певци. В един момент решава, че най-добре би било да прави това в музикалното училище. Отива и иска да работи там. Директорката на училището й казва как стоят нещата по нормативен ред – трябва да се яви на изпит, да пее пред комисия и т.н. Разбира се, за прима от подобна величина това е смешно. Дарина отказва и пише историята във "Фейсбук". Следва реакцията на министъра на културата Боил Банов. Който се извинява на Дарина Такова и... иска оставката на директорката на музикалното училище.




Постъпката на Банов е също толкова адекватна, колкото всичко, което живеем всекидневно.


Да анонсираш, че ще уволниш директор, защото е спазил нормативната база, е трагедия. Защото днес поводът е световна оперна прима, но след този прецедент ще има и друг – и ще бъде уволнен някой просто за да бъде назначен друг – по-удобен, а не от величината на миланската Скала. И ще стане съвсем като оня случай, дето напоследък го споменавам твърде често – дето уволнили директорът на старопиталището заради грубост, но понеже трябвало да има работа, го назначили за директор на филхармонията (по Илф и Петров).


Всъщност аплодисментите не са за Банов, както първосигнално реагираха някои. Именно Банов, а не директорката, създава проблем. При положение че знаеш, че в държавата ти има оперен певец от такава величина, редно е да бъде поканен за преподавател, особено когато публично се знае, че преподава. Това, че министърът на културата не се е сетил... е проблем на министъра на културата. Не на директорката, която е реагирала според разписаните си задължения.


И ако днес Банов се заканва да уволнява директорка заради реакция към Дарина Такова, утре,


следващият директор ще назначава всеки, за когото му свирнат, за да не бъде уволнен.


А втора Дарина Такова нямаме. Ще бъде назначен някой като оня по Илф и Петров...


И още нещо: голямата тема тук е образованието. В доста сфери у нас има прекрасни специалисти, реално работещи, създаващи и прочие. Да сте чували някой от тях да бъде поканен да преподава или да консултира ученици или студенти?


Няма и да чуете. Защото политика в тази сфера няма. Няма и размисъл как тия малки хора могат да бъдат зарибени да учат, защото ученето може да е приятно, когато разказът за него е добър.


---


Мария Касимова-Моасе, журналист, автор на книги и коментатор на свободна практика:


Смятам, че не е работа на министъра да знае дали Дарина Такова иска да преподава в музикалното училище, а тъкмо на директорката, при която първо е засвидетелствано това желание. Тя е трябвало да отиде при министъра и да му каже, че за точно тази оперна звезда не би трябвало да има конкурс. А тя не го е направила, защото... следвала нормативната уредба.


Значи следва само уредби, не мисли и не разсъждава кое как може да се направи. Ето ЗАТОВА не заслужава да е на поста си - защото е чиновничка. Като кметицата на Каварна, която продаде колата с автографите на огромни звезди за 10 000 лв. Просто защото не може да го оцени. Тук е същата работа.


---


Иванина Манчева, управител на Economix.bg:


Ярка демонстрация на капаните на вземането на решения чрез "Фейсбук" (и не само): Министърът на културата Боил Банов чрез социалната мрежа поискал оставката на директорката музикалното училище заради това, че последната настоява световноизвестната оперна певица Дарина Такова да се яви на редовния конкурс, за да получи щатно място на преподавател.


Реакцията на Банов идва също след пост на Такова във "Фейсбук". Вероятно е безсмислено и обидно точно тя да се явява на конкурс, но Банов би трябвало да е наясно с правилата по-добре от всеки друг. Той сам е виновен, че не се е застъпил да ги направи по-гъвкави и адекватни. От години се говори (по повод и на предстоящите промени в Закона за висшето образование), че училищата трябва да се отворят за хора от практиката. Досега единственото, което им бе позволено, е да удостояват с доктор хонорис кауза съмнителни звезди.


---


Асенка Христова, изпълнителен директор на Института за изследвания в образованието:


Макар точно това училище да е към Министерството на културата, случката е показателна за преградата на формализма пред влизането на опитни и квалифицирани хора от "света на работата" (от всякакво естество) в училищата.


Очакването, че тези хора, с целия си капацитет и доказана в практиката експертиза, ще се явяват на изпити за придобиване на заветното ПКС е напълно остаряло като концепция, нереалистично и означава лишаване на децата от шанса да получават трансфер на модерни, практически знания и умения - от което те имат критична нужда, особено в професионалното образование. Политиката следва да е насочена към привличането на такива хора на всяка цена, не към отблъскването им.


За горчивината на г-жа Такова няма какво да се коментира, тъжно е.


---


Найо Тицин, журналист, съпруг на оперната певица Александрина Пендачанска:


За протокола - приветствам позицията на Боил Банов! Ако и предишните министри на културата бяха като него, може би в музикалната академия щяха да са преподавали и Гена Димитрова, и Никола Гюзелев, и Валери Попова, и Райна Кабаиванска, и Дарина Такова. Всички те не са били допускани да преподават там заради правилата на академията, изготвени от посредствени хора именно за да я "опазят" от певци със световна кариера.


---


Пламен Манов Петров:


За да махнеш някой като Столина Добрева, наистина трябва да имаш сериозна, ама много сериозна причина. Не се сещам за по-отговорен и всеотдаен човек от нея в тази професия. Дано наистина Боил Банов и министерството да знаят какво правят.


Като директор на човек му се налага да взема решения, които не са нито лесни, нито популярни, но те са в името на ефективната работа и правилата. Точно за тези решения човек трябва да бъде подкрепян, не изгонен от "по-горе".


Едно е да бъдеш поканен като световен музикант да споделиш опита си, друго е ти сам да кандидатстваш на обявен конкурс с обявени правила и да очакваш правилата да не важат за теб. А останалите за какво да се готвят, изобщо за какво е вече този конкурс?


Емоционално и глупаво решение, сменете си министъра, не Столина.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (188)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 842 Весело

  Банов, оставка маймуно!

  мурзилка
 2. 2 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Подкрепям всички изразени мнения. Явно наредбата е направена с цел да не може всеки, който си пее под душа или в колата, да стане преподавател на бъдещи големи имена в музиката. Добре. Но наредбата също така явно демонстрира убедеността на М-вото, че никой нормален и известен певец, не би му минало през ума да стане учител в това училище. Тъпа история за самочувствие и възможности на педагозите и чиновниците в музикалния бранш.

  Navigare Necesse Est
 3. 3 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  И певицата, и директорката са прави, а този, който не е прав е Банов. Той очевидно не знае каква е работета на един министър и ми прилича на бившия министър на здравеопазването Москов (срам ме е че гласувах тогава за него), който като министър вместо да предлага законови способи да се подобробри работата на "бърза помощ" тръгна да се договаря с неформални цигански тартори. Банов е или комплексиран или идиод, че да уволнява по този начин от социалните мрежи. Или пък си мисли че е министър в някоя друга държава.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4399 Неутрално

  Тъпа история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  За сега нищо не е станало , освен едни "преливания от пусто в празно " - ХЕМ ВЪЛКЪТ ДА Е СИТ - ХЕМ АГНЕТО ЦЯЛО !
  А др.Тицин , приветствайки министър Банов и изказвайки пожелание всички министри да са като него сякаш вика : "ЕЛА КОРНЕЛИЯ , ПРИ ТЕБ И ПРИ ВАШИТЕ ПРОСТО ЗАКОНИ НЯМА ИЛИ АКО ИМА ТЕ СА ЗА ДРУГИТЕ ! Оставка не е подадена , Банов я иска чрез "Фейсбук " , до тук - да си помисли Борисов за този министър - нужен ли му е такъв , за когото ЗАКОНЪТ Е ВРАТА В ПОЛЕ ???? Интелресно на какво мнение е баща му - Васил Банов ! Добре е да го НАШАМАРИ !

 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1046 Весело

  Гаси, мноо сме зле... Тридесет години минаха, чудя се дали още 50 лутане ще са достатъчни...

 7. 7 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дарина Такова и минстъра са прави. Директорката е болшевишка калинка с комунистическо мислене. Трябва да си ходи

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Така са направени правилата у нас. Световно неизвестния Бойков може да учи ДАНС-аджии.
  Световно известна певица няма право да учи деца.

 9. 9 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 887 Неутрално

  1. Правилата не са създадени от директорката - това министър Банов поне би трябвало да знае, но явно и това не знае.
  2. Г-н Тицин, разбирам позицията ви, заради съпругата ви и нейната майка, но вие искате ли да започнем да подреждаме държавата, в която живеем или не? Ако вашата съпруга иска да преподава в Парижка консерватория, без конкурс ли ще стане това?
  3. Законът е над всичко. Или пък не?

 10. 10 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "Маршалов":

  Маймуна си ти

 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Цицин естествено, пак неадекватен. Кога ли е бил?!

  То да не е като да цоцаш БНТ с малоумни сценарии...

 12. 12 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Къде е Noisе с тишината в спалнята и?

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4399 Неутрално

  Боил Банов: Има механизми да задържиш артист от световен калибър и без конкурс

  Ей тук някъде е разковничето, но защо не се е стигнало до това, те си знаят...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Чудя се, какъв точно скандал е това и защо толкова се пее в пространството по въпроса. Какво прикриват герп, ескалирайки тази тема. Сигурно пак някаква мизерия правят в момента, за да се обогатят още повече и искат хората да гледат в друга посока.

  мурзилка
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  http://glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/darina-takova-treta-chast

  или как звезда е трябвало да се явява на прослушване/конкурс ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  За мен е абсурдно да задължиш артист, изпълнявал произведения в Ла Скала, да пее на конкурс, за да докаже, че можел да пее и разбирал от музика. Сериозно ли? Все едно да задължим Данчо Йовчев да се яви на конкурс да преподавател в НСА, като направи 5 упражнения на халки, за да докаже, че разбира от гимнастика.

  Ако Директорката искаше да наеме голямата оперна прима, щеше да събере комисията за конкурса и да пусне 5-6 часа видеозаписи на изпълненията на примата от световните сцени. Но тя категорично е отказала, защото знае, че Дарина Такова ще превземе Музикалното училище със славата и опита си. Защото директорският пост е по-ценен, отколкото наличието на такива опитни преподаватели от световен калибър. Боил Банов е напълно прав. Ако пък Директорката искаше, щеше да се обади на Банов и да го пита какви вратички да намери, за да назначи Такова на всяка цена. Ако трябваше, именно Банов щеше да направи прамяна в Нормативната уредба, за да позволи наемането на примата. Да, ама не.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 17. 17 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  Зайо Цицин. И той на клона.

 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1046 Весело

  Дарина Такова и минстъра са прави. Директорката е болшевишка калинка с комунистическо мислене. Трябва да си ходи
  —цитат от коментар 7 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Глупости. Никой не е прав! Ама, толкова от управленци куманизи и калинки. И трите страни търся решение на проблема като Баце - през медиите. И най-лошото, караме по старому все да търсим виновен. Не търсим решение, а търсим виновен. И виновният трябва винаги да е беззащитен за да го сгазим. Затова и чистачката го отнася като се издъни директорът. И защо 5 песни в наредбата, а не 6 или 3?...

 19. 19 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  Сенсея не се бои от кастинг

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 20. 20 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Егати надутата пуйка, тази певица. Срам, няма ли, да се показва и да обяснява, колко била известна и недооценена. Вън, никой няма нужда от такива учители, не всичко е знания, трябва и подход.

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  Найо Тицин:

  "За протокола - приветствам позицията на Боил Банов! Ако и предишните министри на културата бяха като него, може би в музикалната академия щяха да са преподавали и Гена Димитрова, и Никола Гюзелев, и Валери Попова, и Райна Кабаиванска, и Дарина Такова. Всички те не са били допускани да преподават там заради правилата на академията, изготвени от посредствени хора именно за да я "опазят" от певци със световна кариера."

  Найо, завършил си НМА и би трябвало да знаеш кой беше 4 1/2 мандата ректор (по закона за ВО има право на ДВА мандата) на Академията. Против всякакъв закон и ред, като на всичко отгоре се хвалеше, че лично министър-председателят Жан Виденов му е разрешили да е министър на културата по време на мандата като ректор!?!?!!
  Своеволията на Георги Костов би трябвало да са ти известни!
  Нещо за конфликта на интереси да се сещаш и шеф-катедра Жасмина?
  Не съм съгласен с теб за Банов – лош министър на културата!!!
  Целия скандал е предизвикан от страха му за местенцето, а така лесно замете глобата от 700 000 лв на фирмата, свързана с Ларгото!
  Не г-жа Добрева е написала закона за образованието в България и не само това е проблем в този закон!
  Трите висши училища по изкуствата се подчиняват на реда, който може би върши добра работа в Архитектурата, Медицината, Счетоводството...., но за изкуствата е изключително вреден, създаващ пътища за прокарване на некадърни бъдещи преподаватели!
  Вероятно ректорите на трите ВУЗ-а са прекалено "гъвкави", та си траят и не искат промяна, а тя е наложителна!

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Нормативната база трябва да се промени така, че изискването за назначаване чрез конкурс да не важи за изпълнители с международна известност.
  По целия свят университетите канят известни в своята област личности да преподават без конкурс, на базата на постиженията им, които са достатъчно красноречиви.

 23. 23 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Талантите ни се ценят на запад, а не в България.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2324 Неутрално



  Сега китайците ще олепят оперната дива (бълг. Мария Калас) да преподава в тамошните муз. у-ща.

 25. 25 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#20] от "alfanero":

  Ти си един жалък нещастник, за който никой не знае, за да наричаш Такова така.

 26. 26 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Елена Йончева излъга нагло за Ларгото и министъра. Йончева да бъде подпукана от прокуратурата.

 27. 27 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Скоро в Италия наградиха Кабаиванска с най-високата награда, която само първо е дадена на Калас. И Кабаиванска преподава там, а не тук.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Нормативната база трябва да се промени така, че изискването за назначаване чрез конкурс да не важи за изпълнители с международна известност. По целия свят университетите канят известни в своята област личности да преподават без конкурс, на базата на постиженията им, които са достатъчно красноречиви.
  —цитат от коментар 22 на pamela


  Частните университети по света могат да си позволят да правят каквото си искат, именно защото са частни и сами си определят правилата. Изгодата(чисто финансова) за тях от присъствието на световни звезди и привличането по този начин на повече клиенти(пардон, учащи се) не е показателна за това какъв успех имат самите ученици в следствие на това че са обучавани от звезда. Не знам да има направена точно такава статистика. В нашият случай нито академията е частна, но пък за сметка на това има правила, които са с цел не финансовата изгода за самата академия, а реалното качество на преподаване и успеха на учащите се в академията...

  мурзилка
 29. 29 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Нормативната база трябва да се промени така, че изискването за назначаване чрез конкурс да не важи за изпълнители с международна известност. По целия свят университетите канят известни в своята област личности да преподават без конкурс, на базата на постиженията им, които са достатъчно красноречиви.
  —цитат от коментар 22 на pamela


  БЕЗПЛАТНО ИЛИ НА ХОНОРАР, АКО НЕ ИМ Е НЕУДОБНО !

 30. 30 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Щях да съм особено учуден ако Касимова , която по същество е завършен българомразец и Найо, който по съвместителство е съпруг на Александрина, бяха заели други позиции.За Найо естествено е важно, само казвайки името на Александрина, всички врати да се отварят и той да прави каквото си иска..Жалка история.Позицията на Полина е фостийна за уважение, кскто и последната позиция в статията.Банив е редно да подаде оставка.Очевидно самозабравила се калинка няма място като министър на културата.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 31. 31 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 842 Весело

  Сега китайците ще олепят оперната дива (бълг. Мария Калас) да преподава в тамошните муз. у-ща.
  —цитат от коментар 24 на Нинов


  О майн гот, посмали манго. Не принизявай Мария Калас, като изравнява друга прима с нея. Само защото нашата е българка и има..., е имала своите моменти, чак пък да я слагаш на равна нога с Калас си и чисто изхвърляне.

  мурзилка
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Глей ся кво става. Банов уволнява Столина Добрева. Тя разбира се ще го съди. Намесва се Бойко Борисов и спасява и Добрева, и Такова, и Банов.

  Защо ако не да?!
 34. 34 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Скоро в Италия наградиха Кабаиванска с най-високата награда, която само първо е дадена на Калас. И Кабаиванска преподава там, а не тук.
  —цитат от коментар 27 на AModoMio


  Мне. Кабаиванска води майсторски класове в НБУ. А преподава в Италия, защото живее там.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 35. 35 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 336 Весело

  До коментар [#33] от "ages":

  И на мен нещо такова ми се чини...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 36. 36 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#34] от "kas.":

  Има и фондация тук.За млади таланти.Освен че преподава в НБУ, за което си прав.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 37. 37 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1364 Любопитно

  Кой е този Пламен Манов Петров?

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Този, който държи проблема далеч от "обществеността" -- той е правият. Иначе ще четем "компетентни" мнения, които не е гнус да цитирам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Който разбере, боб да яде, казваше баба Цана. Като опозиционна медия дневник естествено ще се заяде с Банов, респективно ГЕРБ, случката естествено е "скандал",а кво стана изобщо, ще разберем при следващата ни среща.

  Man-un, регистриран форумник, свободно практикуващ коментари. Брейй, че се изтъкнах...

 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  И певицата, и директорката са прави, а този, който не е прав е Банов. Той очевидно не знае каква е работета на един министър и ми прилича на бившия министър на здравеопазването Москов (срам ме е че гласувах тогава за него), който като министър вместо да предлага законови способи да се подобробри работата на "бърза помощ" тръгна да се договаря с неформални цигански тартори. Банов е или комплексиран или идиод, че да уволнява по този начин от социалните мрежи. Или пък си мисли че е министър в някоя друга държава.
  —цитат от коментар 3 на blagoj


  Като идиод наистина впечатлявате.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Дарина Такова и минстъра са прави. Директорката е болшевишка калинка с комунистическо мислене. Трябва да си ходи
  —цитат от коментар 7 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Доло рацете от Сталинка ... тва, Столинка!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#1] от "Маршалов":Маймуна си ти
  —цитат от коментар 10 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Да не подценяваме маймуните, които са хитри и симпатични животинки.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Мисля, че всяка от страните в този триъгълник губи от създалия се казус, като най-наранена ще бъде Дарина Такова, без съмнение.
  В държава, в която спазването на буквата на закона е основна грижа на държ. служители, е така. Всяко тълкуване на нормативен акт е възможна заплаха за заетата позиция.
  Веселина Седларска е обобщила случая така:
  "Ей такава една заклещена ситуация се получи – благоприятна за назначение на некадърни и невъзможна за назначение на кадърни. Напълно удовлетворяваща сегашното положение на нещата в България."
  https://www.reduta.bg/много-лоша-опера/

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#32] от "Noise":

  Оперните певачки са диви (от Diva). Това е част от играта, в която са въвлечени.

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Кой е този Пламен Манов Петров?
  —цитат от коментар 37 на kas.


  Ми никой не знае. Откъде да го знаят? И както какъв?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Фейсбук уволнява и назначава. Да ти “такова”м държавата.

 47. 47 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  [quote#45:"zyb18561487"][/quote]

  Възможно е обаче да е синът на Мано Петров. Освен ако майка му е кръшкала.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 48. 48 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 336 Весело

  До коментар [#44] от "Нинов":

  Тая е луда /от ЛУДА/..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#23] от "AModoMio":

  .

  Талантите ни се ценят на запад, а не в България.
  —цитат от коментар 23 на AModoMio


  Не знам защо са ти напляскали минусите, но поне в класическата музика могат да се дадат примери в подкрепа на твоето твърдение.
  – Борис Христов НИКОГА не е пял на концерт в България, а неговата съпруга не е искала и да чуе за България, защото комунистите са искали да заграбят завещаното от самия певец.
  – Гена Димитрова премина през същото унижение като Дарина Такова. Само че в консерваторията

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 51. 51 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#50] от "kas.":

  Не знам защо са ти напляскали минусите, но поне в класическата музика могат да се дадат примери в подкрепа на твоето твърдение.

  ------------------------------------------------------------------------
  Защото са любители на чалгата.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 52. 52 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1738 Любопитно

  Абе, тая Такова като е толкова велика може ли да направим една анкета:
  Колко пъти за последият месец слушахте Такова - лично или на запис
  На бас, че нито един не е слушал "великия" й глас!

  В Русия съм! В Русия съм!
 53. 53 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Правилата не са конституция, може да има и изключения. Затова те трябва да са по-гъвкави и да се има предвид конкретната ситуация. От едно назначение направиха цял скандал.

 54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  [quote#34:"kas."][/quote]

  Мадам Кабаиванска се взе с един италианки аптекар, Соня Йончева -- с обещаващ млад диригент, даже и Калас трябваше да търпи дъртофелника Менегини, защото с това име Калугеропулос, нали. Съжалявам, че прекрасната певица Дарина Такова е стигнала дотам, да контактува с български "държавни институции" и да става обект на българското "обществено мнение", но не мога да й помогна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 55. 55 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#23] от "AModoMio":.
  —цитат от коментар 50 на kas.


  Между лишените от правото да преподават пеене в България бяха Никола Николов, Никола Гюзелев, Александрина Милчева и много други, за които таваш Дечев не е чувал в Русия, в Русия!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 56. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#31] от "Маршалов":

  Окей, май попрекалих с туй Мария-Калас-сравнение.

  Може би с Анна Нетребко би било по-така уместно.

  Иначе в момента има доста бълг. оперни певици, вадещи си леба в чужбина.
  Аз лично познавам една, но тя играе в Б-група.
  Доста трудно поприще.

 57. 57 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#34] от "kas.":

  А защо живее там? А тук идва само един път в годината за няколко деца.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 58. 58 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  [quote#34:"kas."]
  —цитат от коментар 54 на zyb18561487
  Мадам Кабаиванска се взе с един италианки аптекар, Соня Йончева -- с обещаващ млад диригент, даже и Калас трябваше да търпи дъртофелника Менегини, защото с това име Калугеропулос, нали. Съжалявам, че прекрасната певица Дарина Такова е стигнала дотам, да контактува с български "държавни институции" и да става обект на българското "обществено мнение", но не мога да й помогна.[/quote]

  Добре бе, като са толкова много великите певци що не си направят частна музикална гимназия или частна Консерватория,

  В Русия съм! В Русия съм!
 59. 59 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1738 Любопитно

  Абе защооо Такова като е толкова велика и ценена в чужбина не иде да преподава в музикдлно училище в Рим?

  В Русия съм! В Русия съм!
 60. 60 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 695 Неутрално

  "Зайо, защо си без шапка?"
  Те това е казусът с директорката

  Бог да благослови Америка за България!
 61. 61 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  [quote#58:"Веселин Дечев"][/quote]

  Точно това бих ги посъветвал, и то -- далеч от тази територия. Ама имало талантливи деца -- майната им, да слушат Азис и да шмъркат бело.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 62. 62 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Найо Тицин, журналист, съпруг на оперната певица Александрина Пендачанска: За протокола - приветствам позицията на Боил Банов!
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Естествена позиция.
  Но едва ли заплахата да уволниш някой за това че е спазил закона е добро решение!
  Точно обратното! Мисля че това е възможно най-лошото решение.
  Самият Банов трябваше преди година да бъде уволнен и то съвсем основателно заради надлежно документираната афера
  "Ало, Банов съм....................Поради забава на СМР за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 – 700 000 неустойка, ние трябва да ги искаме от онези. Проблемите са два – първият е, че ние тази неустойка не можем да си я съберем с години. Проблемът е и в това, че ние тази неустойка трябва да я вкараме в регионалното…...................Сега - има такова предложение: намираме две по 15 - 16 дни празни, във времето назад, в които няма в строителните книжа вписано нищо и няма извършване на СМР /строително-монтажни работи/. Може да са в началото, когато вървеше обектът. Намираме две по 15-16 дни и пускаме акт 10 и акт 11 за там, за да излезем от… За да я няма тази простотия, да ви съдим и така-нататък..."
  https://www.actualno.com/politics/aferata-alo-banov-sym-pylen-tekst-na-skandala-za-700-000-leva-news_719155.html

  Тук прокуратурата трябваше да се намеси и Банов трябваше да бъде уволнен.
  Но добре знаем че тя е функция на мутрите от герб.
  За сега.


  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 63. 63 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Законова трябва да има конкурс, а това колко е нелепо за величин като Такова е друга бира (така е във ВУЗовете и БАН, където дори да се изсипе професор от Харвард ще го накарат да държи конкурс, нищо че продукцията му е по-голяма от всички в катедрата или да направлението взети заедно)

 64. 64 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4865 Любопитно

  КОЙ е ИЗМИСЛИЛ и УТВЪРДИЛ с подписа си откровено дебилната Наредба,
  съгласно която ПРЕПОДАВАТЕЛ, трябва да се яви на ИЗПИТ ПО ПЕЕНЕ ?!?!

  Все едно, за да назначиш някого за Треньор на футболен отбор,
  да го накараш да бие дузпи или да му броиш колко може да изкара
  "на краче"......

  Или преподавател по трудово обучение да го накараш да ти
  скове кочина или къщички за пиленца и кученца, за да го назначиш ?!?!

  Въпросът ни е,
  Въпросната Директорка КАКВО Е ИЗПЯЛА
  за да бъде назначена на поста си ?!?!?!

  Ами министър Боил Банов ?!?!?!
  Той освен на ИЗПИТ ПО ПЕЕНЕ,
  трябва да се яви и на изпити по ПИСАНЕ, ТАНЦИ и РИСУВАНЕ...

  Зер, имахме Министър СТЕФАН ДАНАИЛОВ, който
  пишеше "Збогом" пред камерите на телевизията....

 65. 65 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#58:"Веселин Дечев"]
  —цитат от коментар 61 на zyb18561487
  Точно това бих ги посъветвал, и то -- далеч от тази територия. Ама имало талантливи деца -- майната им, да слушат Азис и да шмъркат бело.[/quote]

  Прав си. Таланти и успешни личности ме виреят в среда, като тази в България. И не заради политиката, или правителството. Народопсихология. Когато наричаш една световно известна оперна певица с фриволното "певачка".

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 66. 66 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2324 Неутрално



  Банов ако беше началник-хитрец, щеше да каже:
  "Тук е станала грешка, която аз ще изправя за три дни, като говоря с хората на място да привлечем безценния наш кадър, завърнал се да ни обогати!"

  По този начин няма да го хулят по форумите, а щеше събере точките, които сега Баце ще олепи.

  Баце е по-добър началник от Банов.
  Баце 》 Банов.

 67. 67 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Мисля че прав този както и във вдички други случаи е генерал лейтенант инж. Д-р Бойко Методиев Борисов. Той трябва да отсъди какво да се прави и да се приключва с този водевил.

 68. 68 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4865 Любопитно

  Абе защооо Такова като е толкова велика и ценена в чужбина не иде да преподава в музикдлно училище в Рим?
  —цитат от коментар 59 на Веселин Дечев


  Ами ТИ ЗАЩО тролиш във Форума на Дневник,
  вместо във Форума на "Ню Йорк Таймс" ?!?!?!

  Не ти ли е минавало през тролскаата тиква,
  че може да има БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ, които
  да искат за макар и по-малко пари да преподават
  и обучават БЪЛГАРЧЕТА В БЪЛГАРИЯ ?!?!?!

  Или ще кажеш, в безродните продажни тролски
  главици подобни неща няма как да се появят
  като отговор на поведението на Оперната Прима.

 69. 69 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#68] от "Hawaii":

  Малотраен, нискокачествен колбас .Кремвирша никога няма да стане луканка.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 70. 70 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4865 Любопитно

  Абе, тая Такова като е толкова велика може ли да направим една анкета:Колко пъти за последият месец слушахте Такова - лично или на записНа бас, че нито един не е слушал "великия" й глас!
  —цитат от коментар 52 на Веселин Дечев


  Ха-хааааа
  Тъй....тъй.....
  Ушенцето на Анонимния Форумен Трол,
  който от слушане на АЗИС и АМЕТ,
  не е имало възможността да чуе други гласове,
  това Ушенце ли ще е КРИТЕРИЙ и МЕРИЛО
  КОЙ ГЛАС е велик и КОЙ не е ?!?!?!?!

 71. 71 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4865 Любопитно

  До коментар [#68] от "Hawaii":Малотраен, нискокачествен колбас .Кремвирша никога няма да стане луканка.
  —цитат от коментар 69 на Noise



  Това КАКВА ВРЪЗКА ИМА С ТЕМАТА ?!?!?!

  Има колкото ДЪЛГОТРАЙНИЯ ЛУДОГОРСКИ КОЛБАС ОТЗАД......

 72. 72 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#70] от "Hawaii":

  Не , ве..Ти ще си мерилото.Нискокачествен колбас , дето до преди 3 години стоеше на барикадата на ГЕРБ, я сега се върти по посока на вятъра.. Безполезен трол.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 73. 73 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Може ли да споделите мнение на настоящите възпитаници на Дарина Такова. Това би наклонили везните. Защото иначе, остават съмненията дали човек с подобна критична нагласа е подходящ за преподавател.

 74. 74 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 336 Весело

  До коментар [#71] от "Hawaii":

  Да не забравиш, да си вдигнеш шалварите след операцията..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 75. 75 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 759 Любопитно

  Да предложа следния казус: Аз съм бивш балетист, пострадал при автомобилна катастрофа, с един крак. Мога ли да кандидатирам като преподавател в балетно училище?
  Директорката желае да има УЧИТЕЛ по пеене. Ще бъде ли пълноценна бившата звезда?

 76. 76 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Банов е добър министър за протестърите.Не забелязвате ли как няма вече атаки срещу Мин.на културта,докато бяха ежедневни при Рашидов.Затова о Тицин го четка-той е от същоъо котило.

 77. 77 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 666 Неутрално

  операта е естрадната музика на 19 век - естествено, че има и чудесна оперна музика, както например има чудесна поп или рок музика - прекалено много емоции се вкарват тука, а министърът няма никакво извинение за реакцията си; освен това при такова отношение на певицата ще е самоубийствено за учлището да вкарват такъв маниакален и конфликтен преподавател

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 78. 78 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#46] от "arcanum":

  Е,щото революционната Газета Дневник небуволнява през ден някой!Сега даже делфинариуми закриват вече.

 79. 79 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#31] от "Маршалов":Окей, май попрекалих с туй Мария-Калас-сравнение.Може би с Анна Нетребко би било по-така уместно.Иначе в момента има доста бълг. оперни певици, вадещи си леба в чужбина.Аз лично познавам една, но тя играе в Б-група.Доста трудно поприще.
  —цитат от коментар 56 на Нинов


  Аз съм на мнение че всеки си има индивидуалните особености и въобще не трябва да се правят сравнения.

  мурзилка
 80. 80 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  даже пеенето е по малък проблем, за мен е по важно как би справяла като педагог, как би мотивирала децата, щото от словесните и излияния във ФБ не ми прилича да става за такава работа.

 81. 81 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Директораката е неадекватна. Законите се правят за да се постигне някаква позитивна цел. Щом целта е безсъмнено изпълнена е смешно да се държи на буквата на закона.

 82. 82 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Ако не беше раздухана цялата история, можеше да се уреди назначаването по някакъв начин. Според мене директорката не може да нарушава наредба, освен ако има санкция от самия министър, на когото е подчинена.

 83. 83 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#22] от "pamela":

  "По целия свят университетите канят известни в своята област личности да преподават без конкурс, на базата на постиженията им, които са достатъчно красноречиви."

  Това не е вярно.

  По целия свят СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ личности се явяват на конкурс за ЩАТЕН преподавател. Единствено за гост-преподавател не се минава през конкурс. Иначе всички кандидатстват наравно и топ кандидатите задължително се явяват на събеседване с избирателната комисия. Това важи за всички длъжности от докторант включително и до професор. НЯМА изключения, независимо че постиженията им са прецизно документирани и известни на всички.

 84. 84 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  КОЙ е ИЗМИСЛИЛ и УТВЪРДИЛ с подписа си откровено дебилната Наредба,съгласно която ПРЕПОДАВАТЕЛ, трябва да се яви на ИЗПИТ ПО ПЕЕНЕ ?!?!Все едно, за да назначиш някого за Треньор на футболен отбор,да го накараш да бие дузпи или да му броиш колко може да изкара"на краче"......Или преподавател по трудово обучение да го накараш да тискове кочина или къщички за пиленца и кученца, за да го назначиш ?!?!Въпросът ни е,Въпросната Директорка КАКВО Е ИЗПЯЛАза да бъде назначена на поста си ?!?!?!Ами министър Боил Банов ?!?!?!Той освен на ИЗПИТ ПО ПЕЕНЕ,трябва да се яви и на изпити по ПИСАНЕ, ТАНЦИ и РИСУВАНЕ...Зер, имахме Министър СТЕФАН ДАНАИЛОВ, койтопишеше "Збогом" пред камерите на телевизията....
  —цитат от коментар 64 на Hawaii


  Г-жа директорката не е пяла, тъй като е китаристка. Обеща обаче (по радиото) да внедри опита на някои страни от бившия Съветски съюз. Гаврата с Такова сигурно й е доставила оргазъм като на дружинна ръководителка.

  Освен Зтефан Данаилов имахме още Нина Чилова, чийто любим худовник беше Панчо Владигеров. Но най-впечатляващ беше мултакът, който настояваше "кукузелите" да пеят без пари, докато мадам В. получи десет бона за премиерата на "книгата" си -- политическо пасквил без всякаква връзка с изложбата и официалната програма.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 85. 85 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#28] от "Маршалов":

  Грешиш. Дори и в частните университети не си позволяват да назначават преподаватели без конкурс. Това е задължително, макар причината да е друга - трябва да се отсеят много силни кандидати, чиито постижения са сравними. А също така и да се гарантира, че всички кандидати са били поставени при равни условия в процеса на избора.

 86. 86 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Ако не беше раздухана цялата история, можеше да се уреди назначаването по някакъв начин. Според мене директорката не може да нарушава наредба, освен ако има санкция от самия министър, на когото е подчинена.
  —цитат от коментар 82 на stedim


  и със санкция не може

  мурзилка
 87. 87 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#28] от "Маршалов":Грешиш. Дори и в частните университети не си позволяват да назначават преподаватели без конкурс. Това е задължително, макар причината да е друга - трябва да се отсеят много силни кандидати, чиито постижения са сравними. А също така и да се гарантира, че всички кандидати са били поставени при равни условия в процеса на избора.
  —цитат от коментар 85 на areta


  А, виж как можело...Тук обаче някакъв гамен, назначен от друг гамен за министър, не иска на има правила, а да си уреди чибурашката направо, без изпити и конкурси. Нещо много ми заприлича на един министър уреден в апартамента на ..."кръстника" си.

  мурзилка
 88. 88 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Директораката е неадекватна. Законите се правят за да се постигне някаква позитивна цел. Щом целта е безсъмнено изпълнена е смешно да се държи на буквата на закона.
  —цитат от коментар 81 на von_seeckt


  Тоя конкурс ако е задължителен и няма законови вратички, да бъде подминат - какво да направи директорката ?
  Всеки, който и има зъб, може да заведе дело .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 89. 89 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#87] от "Маршалов":

  Всъщност и в университетите си има разни врътки. Обикновено на кандидат с постижения се намеква, че има вече фаворит също с постижения и му се предлага да изчака, за да отворят за него позиция или го насочват към голям университет да го вземат на работа там. За наистина световно известните имена няма проблем да станат преподаватели, ако не в един университет, то в друг също така престижен. Обаче през конкурс винаги се минава, задължително е.

 90. 90 Профил на │
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Както обикновено, в БГ не се търси как да се реши конкретния проблем, а кой е виновен. Като се начери виновника, всички са щастливи, а проблема си остава.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 91. 91 Профил на │
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#88] от "schwimmwagen":


  “Тоя конкурс ако е задължителен и няма законови вратички, да бъде подминат - какво да направи директорката ?”

  Директорката казва “подайте си документите, ще говоря с началниците ми дали може да се направи изключение за Вас”. Говори с министъра, взма решение и информира певицата. Но, в БГ (и не само там) всеки с малко власт не пропуска на я използва срещу по-успелите от него.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 92. 92 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#88] от "schwimmwagen":“Тоя конкурс ако е задължителен и няма законови вратички, да бъде подминат - какво да направи директорката ?”Директорката казва “подайте си документите, ще говоря с началниците ми дали може да се направи изключение за Вас”. Говори с министъра, взма решение и информира певицата. Но, в БГ (и не само там) всеки с малко власт не пропуска на я използва срещу по-успелите от него.
  —цитат от коментар 91 на I


  С говорене няма да стане - пускат се писма ,преписки ..обща канцелария и така нататък с входящи/изходящи номера. Може и да е имало ,такова нещо, де да знаем .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 93. 93 Профил на │
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#92] от "schwimmwagen":

  "С говорене няма да стане - пускат се писма ,преписки ..обща канцелария и така нататък с входящи/изходящи номера. Може и да е имало ,такова нещо, де да знаем ."

  В нормалните страни се започва с говорене. Как е в БГ не знам.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 94. 94 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  ... ама отново е жалко всичко .
  Стотици "специалисти" мъдруваме, без да знам фактите до край.
  Толкова е просто инак - кадърен юрист по административно право се запознава с случая и пише изложение, пък после мъдреците се намесваме .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 95. 95 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Знаете ли, покрай нечии предложения и мнения, че законите се променят, за да може да служат по-добре на хората, което принципно е вярно, когато става въпрос за полза на мнозинството(така е демократично) се присетих за закон променен от гроп специално с цел на един точно определен "човек" да се...не помня точно дадат едни десетки милиони, или да му се опростят задължения за толкова. Нека който помни по-добре от мен да конкретизира...Какво му е демократичното да правиш закони в удобство на малцинството, ако те евентуално са в ущърб на мнозинството. Така ли е правилно?

  мурзилка
 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  До коментар [#91] от "I":

  А защо министърът може да променя правилата. Те са за всички, даже за министъра.

 97. 97 Профил на │
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#96] от "Роси":

  "А защо министърът може да променя правилата."

  Защото светът не е подреден красиво в чекмедженца и рафтчета.

  " Те са за всички, даже за министъра."

  Надявам се, че се шегуваш.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 98. 98 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#77] от "hhhuuunnnn":

  Глупости!
  "Естрадната" музика на миналите векове е фолклорът.
  Оперната музика никога не е била за масите. Те нито тогава, нито сега я разбират.

 99. 99 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Да анонсираш, че ще уволниш директор, защото е спазил нормативната база, е трагедия. " - хаде, бе! Анонсираш защото е тъпа и се опитва да пласира някое нейно протеже...

 100. 100 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Световно известна певица няма право да учи деца.
  —цитат от коментар 8 на 4ort

  Как така няма право?
  Нека се яви на конкурс и да го спечели!
  Това, че е пяла в чужбина не я прави задължително добър музикален педагог.
  Пеле и Марадона може да са най-великите във футбола, но не стават за треньори.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK