Киберсигурна работа

За вицепремиер, отговорен за това, е поставен не човек с управленски опит и с опит в дигитална трансформация (не непременно технически), а някой, който просто се е оказал там по стечение на обстоятелствата.

© Колажи и карикатури, "Фейсбук"

За вицепремиер, отговорен за това, е поставен не човек с управленски опит и с опит в дигитална трансформация (не непременно технически), а някой, който просто се е оказал там по стечение на обстоятелствата.Божидар Божанов е компютърен специалист, основател и ръководител на LogSentinel. Работил е като съветник към Министерския съвет по въпросите на електронното правителство. Коментарът е от блога му.


Напоследък отваряш вестника – киберсигурност, отваряш хладилника – киберсигурност, пускаш телевизора – киберсигурност, пускаш пръскачката – киберсигурност. Хакнаха НАП, вицепремиер със сертификат за компютърна грамотност заяви, че е достатъчно квалифицирана да ръководи съвет по въпроса, а явно сега ще искаме такъв ресор в Европейската комисия.


Макар че вече съм писал веднъж за киберсигурността, ми се ще да разгледам темата малко повече, особено от гледна точка на публичните институции, и накрая
ще опитам да отговоря на въпроса - може ли България да е киберсигурна.


Имаме стратегия за киберустойчива България, която не мисля, че се спазва, и за която може би съветът по киберсигурност не беше чувал. Имаме закон за киберсигурност, в който има абстрактни организационни мерки (той е транспонирана европейска директива, така че не е по наша инициатива). Имаме наредба към този закон, която е доста прилична, но между съществуването на добра наредба и нейното прилагане има разлика. Имаме и шаблон на техническо задание, което всички нови системи трябва да ползват. Там сме се постарали да опишем възможно най-много неща, които изпълнител и възложител изрчно да проверят – уязвимости като тази в НАП, напр, също са там.


Както стана ясно от теча в НАП, а и от редица пробиви напоследък, нивото на киберсигурност е ниско. (Някои пробиви не стават публично достояние, но можем да питаме govcert-а, звеното за реакция при киберинциденти, колко сигнала за уязвимости е приел). За да имаме пълна картина колко зле са нещата, трябва да един пълен одит на сигурността на всички системи. Но той най-вероятно ще ни каже това, което вече знаем – че нивото е ниско.


В допълнение на въпроса по-горе, ще отговоря и на още три: защо системите са уязвими, кой може да злоупотреби с това и какво може да се направи.


- Системите са уязвими по две причини. Първата е, че по принцип е трудно да се поддържат сигурни системи. Дори да е била сигурна в един момент, нещата се променят, оттриват се неизвестни досега уязвимости на компоненти, от които зависи самата система. Затова проактивно обновяване, следене за уязвимости и комбинация от много други мерки са начинът да има по-сигурни системи, но дори това невинаги е достатъчно. Втората причина е, че системите в държавата с много ниско качество (в общия случай). Пишат ги фирми с не особено кадърни хора (защото и малкото кадърни по темата са отишли на по-високи заплати другаде, където не се разчита на обществени поръчки), приемат ги хора, които нямат идея какво приемат, и няма кой да следи този процес да бъде по-адекватен. Дори да има наредби, шаблони и хипотетични санкции, просто няма хора. Наскоро имаше система, разработвана по шаблона за задание. Дори като никога беше спазен законът и кодът беше отворен. И какво имаше там – SQL инжекция. Поправена след съответния сигнал (нагледен пример за ползите кодът да е отворен), но най-базовата грешка при работа с база данни, за която изрично има предупреждение в заданието, беше допусната. В 13 от последните 15 години тези наредби и шаблони ги е нямало, а системите, които се ползват, са на толкова години.


- Кой може да злоупотреби с това – всеки. Причините са няколко. Комерсиални – напр. е полезно за една компания да има данните от Национална база данни "Население"; геополитически – някои държави не одобряват определени решения, които нашата е взела или предстои да вземе, и съответно включват киберарсенала си; "някои хора просто искат да гледат как света гори" – хакване заради самото хакване и заради деструктивния ефект. Първите могат да разчитат не на експлоатиране на уязвимости, а на корумпирани вътрешни хора, чрез които да източат данните – това също е част от киберсигурността, която включва както външни, така и вътрешни "атаки".


- Може да се направи много – да се прилага по-стриктно нормативната уредба, да се използват различни механизми за привличане на по-компетентни хора (включително с по-високо заплащане), да се обучават по-активно хората в публичния сектор, да се затегнат вътрешните механизми за контрол на достъпа на служители. Имаше предложения за по-големи наказания в Наказателния кодекс, но според мен това няма да работи – хакерите или не познават НК и той не ги спира, или си мислят, че си прикриват следите достатъчно добре, че да са неоткриваеми. Или и двете.


Сложен въпрос, на който в индустрията се опитва да даде смислен отговор е "какво пък толкова може да стане". По принцип всичко, но дали може да има дигитален катаклизъм и дали ако няма, е нужно да инвестираме в киберсигурност, е отворена тема. Засега консенсусът е, че е нужно повече. Повече познание, повече хора, повече инструменти, повече инвестиции.


Киберсигурността е състезание с "лошите" и включва множество мерки.


Не може да се реши просто като си купиш едно устройство или един софтуер


(макар че това може да помогне). Най-важният ресурс и тук са хората, които да знаят какви са мерките, да имат уменията да ги приложат в усложнен контекст (процедури по Закона за обществените поръчки и политическа неадекватност), да знаят как да използват и конфигурират наличните инструменти. И това да не са просто двама-трима души тук-там, а да е системно решение.


Дотук би трябвало да е ясно, че нещата не изглеждат розово. Няма хора, няма адекватни доставчици, "лошите" могат да разполагат с големи ресурси, а защитата е фундаментално трудна задача.


Лесно решениие няма. Със сигурност съвет по киберсгурност, еврокомисар по киберсигурност, закон за киберсигурност и други подобни не са решението. Някои от тях са небезполезни стъпки, други – отбиване на номера, трети – политически опортюнизъм.


Решението е същото, като в една голяма корпорация – висшият мениджмънт да осъзнае критичността на проблема и да насочи ресурси на там. Не, не да купим още техника, която няма кой да конфигурира, а


да подредим така пъзела, че да има хора с мотивация, да има финансови ресурси за това


(а не за петорно надценен нов уебсайт, например).


Висшият политически мениджмънт не осъзнава нищо от това. За вицепремиер, отговорен за това, е поставен не човек с управленски опит и с опит в дигитална трансформация (не непременно технически), а някой, който просто се е оказал там по стечение на обстоятелствата. В същото време всички механизми, предвидени законите, за привличане и задържане на повече хора, отпадат един по един. Това е лош сигнал за всички (освен за хакерите). И ако искаме да имаме еврокомисар по киберсигурност, първо може би трябва да имаме някаква вътрешна адекватност по темата. И след като я имаме, успешният ръководител на това усилие да стане еврокомисар.


Дори киберсигурността е повече човешки, отколкото технически проблем. По-скоро управленски и политически, отколкото експертен. Експертната част е трудна и много интересна, но сме много далеч от тази част в публичния сектор. Тепърва трябва да направим първата копка на реалната киберсигурност.


Може ли България да е киберсигурна и дългосрочно киберустойчива?


Може, разбира се – задачата е решима. Но не изглежда реалистично в близко бъдеще, защото дори да започнем веднага, при мащаба на публичния сектор и натрупаните системни проблеми, резултати може да има едва след 3-4 години. А дотогава – двайсетгодишни хакери, руски агенти или просто хора, които "имат човек" някъде, могат да правят (почти) каквото си искат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  "Висшият политически мениджмънт не осъзнава нищо от това. За вицепремиер, отговорен за това, е поставен не човек с управленски опит и с опит в дигитална трансформация (не непременно технически), а някой, който просто се е оказал там по стечение на обстоятелствата."

  Същото може да се каже за практически всяка друга позиция във висшето държавно ръководство. Там се прилагат само два взаимно свързани критерия: 1. Да са безусловно лоялни на Шефа; 2. Да не са видимо по-умни от него.

  ***л съм тая държава, щом аз съм й (попълнете според случая).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  Хубаво обобщение :)
  И да, човешкия фактор е водещ, а държавата е все по-неадекватна
  Впрочем над 70% от течовете на информация, свързани с киберсигурността се дължат на вътрешен човек.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Психясял, добро утро!
  Интересно ми е какво ще правиш примерно един ден без компютър, телефон или достъп до интернет....
  Ако питаш мен, работното ми време започва след 6 минути.... та за това съм тук рано-рано.......
  Аман от психари!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 4. 4 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Кибер сигурност . Ама да внимават някой десен терорист да не хакне пръскачките с цел да намокри крилцата на калинките

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 433 Неутрално

  "Висшият политически мениджмънт не осъзнава нищо от това. За вицепремиер, отговорен за това, е поставен не човек с управленски опит и с опит в дигитална трансформация (не непременно технически), а някой, който просто се е оказал там по стечение на обстоятелствата."Същото може да се каже за практически всяка друга позиция във висшето държавно ръководство. Там се прилагат само два взаимно свързани критерия: 1. Да са безусловно лоялни на Шефа; 2. Да не са видимо по-умни от него.***л съм тая държава, щом аз съм й (попълнете според случая).
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  За второто се изисква артистичен талант... :)

 6. 6 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 669 Неутрално

  С една дума нужен е ПРОФЕСИОНАЛИСТ не калинкапа макар и политическа такава.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 7. 7 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 669 Неутрално

  От статията става ясно за огромния недостиг на хора специалисти в администрацията . Някой вече спомня ли си ,за обвито в нормативен акт изискване за конкурсно начало при избор на служители на ръководни постове в тези органи .Е някъде се случва но на кои позиции, четвърти секретар и осми помощник? А калинките са предварително известни.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 8. 8 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  ...ако искаме да имаме еврокомисар по киберсигурност, първо може би трябва да имаме някаква вътрешна адекватност по темата. .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  След кражбата на личните данни на 5 милиона българи и особено след гафа на главна прокуратура свързан с огласяването на ЕГН на над 2000 прокурори и следователи, България трябва да е последната страна, която да претендира за този пост!
  Точно обратното, ЕС трябва да изпрати специалисти в страната, за да ни помогнат! Защото след 10 години мутренска власт, държавата се напълни с неграмотни калинки и простаци!
  Поредното назначение на калинка с начални познания по темата, от квотата на националистите показва, че управляващите не са на ясно нито за мащабите на проблема който създадоха на страната, нито за пътя по който трябва да бъде решен!

  Наред с повдигнатите обвинения към „ТАД Груп“ в лицето на Иван Тодоров, търговския директор на фирмата Георги Янков и служителя Кристиян Бойков, обвинения трябва задължително да бъдат повдигнати и към лицата от главна прокуратура, които огласиха личните данни на над 2000 българи! Едно от тези лица е кандидатът за Главен прокурор от квотата на мутрата борисов - гешев.
  Защото каква е разликата между двата източника за огласяване на лични данни, Бойков и гешев? Никаква. И в двата случая български граждани са ощетени. Престъплението извършено от гешев дори има утежняващо вината обстоятелство, защото засяга магистрати от наказателното съдопроизводство! Гешев трябва да бъде закопчан, заедно с Бойков и Тодоров!
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30087174.html

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":
  До коментар [#5] от "bez_ime2":

  Тия двамката не са спали за да се изкажат експертно

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 669 Неутрално

  "А до тогава -двайсетгодишни хакери, руски агенти или просто хора, които "имат човек" някъде, могат да правят (почти) каквото си искат."
  Стряскащо нали! Така е когато премиер на държава декларира своето ниво с израза "и аз съм прос но и вие сте прости" .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gretel":

  Добро утро! А какво Ви е отношението към темата?

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Божидар е прав за всичко!
  Най - големия проблем на администрацията, като цяло е описан в пост 1.
  Това не виждам как ще се промени. Наистина!
  Държавата е в някакъв сюрреалистичен катаклизъм, който от мнозинството се приема за нещо нормално! Това е големият проблем на всички нас!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 13. 13 Профил на bua50633401
  bua50633401
  Рейтинг: 8 Весело

  хейй, бях се притеснила, че никъде не се споменават руски хакери в статията. олекна ми.

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#8] от "Рим":

  "След кражбата на личните данни на 5 милиона българи и особено след гафа на главна прокуратура свързан с огласяването на ЕГН на над 2000 прокурори и следователи, България трябва да е последната страна, която да претендира за този пост!"

  Съгласен.

  Това е като историята с оная жена, дето викала: Кой, аз ли не разбирам от гледане на деца бе?! Таман четири са ми умрели!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 888 Неутрално

  ".***л съм тая държава, щом аз съм й (попълнете според случая).
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz  Грънец, омразата ти към българите е известна.

  Отрасъл си с омраза и ненавист към Бълария, а сега като взимаш и гранти за това, си на седмото небе

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 373 Неутрално

  "ще опитам да отговоря на въпроса - може ли България да е киберсигурна."

  - България не може да бъде киберсигурна. "Вчера" Цветлин Йовчев провеждаше "Червей", Орхан Исмоилов биши в правителството, защитен от Кънев, а Цвета Маркова беше представена като авторитет в Дневник.

  "Радан Кънев: Орхан Исмаилов е достоен за зам.-министър" - https://clubz.bg/10915-radan_kynev_orhan_ismailov_e_dostoen_za_zam_ministyr

  "Цвета Маркова: Военното разузнаване има безупречна репутация (видео)" - https://www.dnevnik.bg/video/deniat_s_veselin_dremdjiev/2019/07/11/3937284_cveta_markova_voennoto_razuznavane_ima_bezuprechna/

  И Орхан Исмаилов, и Цвета Маркова са възпитаници на Стоян Денчев и Митьо Гестапото - https://www.webcafe.bg/id_1041940946_Magnaurskata_shkola_na_DANS

 18. 18 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 888 Неутрално

  ".
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz  Мотото на Грънеца:
  /Това е и мисията на Дневник/

  ---------------------------------

  ***л съм тая държава, щом аз съм й (попълнете според случая).

  -------------------------------

  Държавата е България.
  Парите са на Америка на България

 19. 19 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":Ганя, как му казвате мъжете - няма нищо по хубаво от едно сутрешно ср@не...
  —цитат от коментар 14 на haq53617395


  Как стой въпроса със смутената сексуалност на главатаря на нощите вълци?Наистина ли е ГЕЙ....

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#11] от "К2":

  “Добро утро! А какво Ви е отношението към темата?”

  Добро да е. Отношението ми — обикновено любопитство.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 246 Любопитно

  Кибер сигурност . Ама да внимават някой десен терорист да не хакне пръскачките с цел да намокри крилцата на калинките
  —цитат от коментар 4 на К2


  А това ли е твоето отношение към темата?
  Гениално. Даже умнокрасиво!

 22. 22 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#19] от "К2":

  По - скоро е дърт пед@л!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 23. 23 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  [quote#21:"Боби Бобев"][/quote]

  Хи хи! Тока е БУДАла. Сарказма също е отношение.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 888 Неутрално

  А дотогава – двайсетгодишни хакери, руски агенти или просто хора, които "имат човек" някъде, могат да правят (почти) каквото си искат.

  ---

  Оказа се че хакери на фирма от САЩ са атакували бъ;гарската НАП.
  СОбственека на ТАГ груп е представител на някаква верига за сандвичи от САЩ.
  За да му дадат бизнеса е поел ангажимент да е лице на фирма за диверсионна работа срещу България.

  А мошеника Божидар Божанов замазва положението.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  ***л съм тая държава,
  ======
  Разбира се. ....
  На времето ти го стори ....
  Беше един от първите.

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#19] от "К2":

  "Как стой въпроса със смутената сексуалност на главатаря на нощите вълци?"

  Комичното в случая е, че въпросния "вълк" Залдостанов на младини са го използвали като РЕКЛАМА на толерантността на Русия към хомосексуалистите (демек, ние сме демокрация, гейовете са свободни хора)*, а на стари години - като СИМВОЛ на руския православен морал, консерватизъм, хетеросексуалност и т.н.

  Универсално рекламно лице... :)))))

  Другата гаргара с "Вълците" е, че изконно руският им мотор се оказал ... италиански:
  https://fakti.bg/technozone/148309-ruskiat-motociklet-na-noshtni-valci-se-okaza-italianski
  _______________________
  *Снимките от периода на Перестройката са запечатали Александър „Хирург” Залдостанов и Кирил Фролов, който се оказва, че са били известна гей двойка. Те са били официални представители на гей малцинството. Двойката била доказателство за пред Запада, че и в Русия има „както при другите” – има дори и гей двойки.
  http://kolevn38.blog.bg/politika/2016/08/28/supernovinka-liubimiiat-roker-na-putin-e-gei.1473093

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#19] от "К2":"Как стой въпроса със смутената сексуалност на главатаря на нощите вълци?"Комичното в случая е, че въпросния "вълк" Залдостанов на младини са го използвали като РЕКЛАМА на толерантността на Русия към хомосексуалистите (демек, ние сме демокрация, гейовете са свободни хора)*, а на стари години - като СИМВОЛ на руския православен морал, консерватизъм, хетеросексуалност и т.н.Универсално рекламно лице... :)))))Другата гаргара с "Вълците" е, че изконно руският им мотор се оказал ... италиански:https://fakti.bg/technozone/148309-ruskiat-motociklet-na-noshtni-valci-se-okaza-italianski _______________________*Снимките от периода на Перестройката са запечатали Александър „Хирург” Залдостанов и Кирил Фролов, който се оказва, че са били известна гей двойка. Те са били официални представители на гей малцинството. Двойката била доказателство за пред Запада, че и в Русия има „както при другите” – има дори и гей двойки.http://kolevn38.blog.bg/politika/2016/08/28/supernovinka-liubimiiat-roker-na-putin-e-gei.1473093
  —цитат от коментар 26 на Norman Granz


  +

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#26:"Norman Granz"]

  Грънец, ти си католик по верозиповедание май, нали?
  Хвалил си се тук че не нямаш нищо общо с омразното за теб православието ?

  А по паспорт си гражданин на Израел?
  и то горд гражданин на Израел.

  така ли беше?

 29. 29 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Анализът е право в десятката, а коментиращите русороби от гроб и позитано не харесват това. Как да го харесват - това са калинките на най-низши позиции с копейкови порции.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#29] от "Chung Kuo":

  "... коментиращите русороби от гроб и позитано ..."

  Как ги различаваш едни от други? Аз не мога, признавам си... ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  [quote#26:"Norman Granz"]Грънец, ти си католик по верозиповедание май, нали?Хвалил си се тук че не нямаш нищо общо с омразното за теб православието ?А по паспорт си гражданин на Израел?и то горд гражданин на Израел.така ли беше?
  —цитат от коментар 28 на WWW


  Какво стана бе? Уж гейевропа а то било руска педерация...

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#31] от "К2":

  "Уж гейевропа а то било руска педерация..."

  А финансирана от Кремъл хомо дружинка ходи да разпространява изконните православни ценности сред западната поквара... :))))

  Ха-хаааа, ни могъъъъъъ... :)))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":Ганя, как му казвате мъжете - няма нищо по хубаво от едно сутрешно ср@не...
  —цитат от коментар 14 на haq53617395


  Доячке, връщай се в краварника и престани да плямпаш глупости...

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  До коментар [#4] от "К2":

  засега се очертава да раират крилцата на едни калинки взели се за недосегаеми хакери.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#31] от "К2":"Уж гейевропа а то било руска педерация..."А финансирана от Кремъл хомо дружинка ходи да разпространява изконните православни ценности сред западната поквара... :))))Ха-хаааа, ни могъъъъъъ... :)))))
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  Хи хи! Патриоти развращават врага....

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":До коментар [#5] от "bez_ime2":Тия двамката не са спали за да се изкажат експертно
  —цитат от коментар 9 на Gretel


  Другарке, най-после да кажеш нещо умно. Висенето във форума ти се отразява добре...

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#26:"Norman Granz"]Грънец, ти си католик по верозиповедание май, нали?Хвалил си се тук че не нямаш нищо общо с омразното за теб православието ?А по паспорт си гражданин на Израел?и то горд гражданин на Израел.така ли беше?
  —цитат от коментар 28 на WWW


  Православните фундаменталисти да не пропускат суттрешната молитва за здраве и дълъг живот на Бащицата...

 38. 38 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 866 Весело

  Изпедер@стяването не различава религия, партийна принадлежност или цвят на кожата. Като се заситят на алкохол, наркотици, скъпи яхти и бързи коли, минават на другия браг...Хахаха...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 39. 39 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Не ги различавам, много вероятно е всичките да са един и същи трол от Питер, всъщност. Ако съдя по тъпота на изказа, посредственост на мисълта и духовната им нищета - общо взето са представители на категориите “тъп, та чак вдлъбнат” и “прост съм като вожда, за това ме обичат!”.

 40. 40 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Това е големият проблем на всички нас!
  —цитат от коментар 12 на Kamenarski


  Големият проблем на всички вас - стотината платени умнокрасифци на ДеБъ и Прокопиту е в това, че вече никой не ви бръсне за слива. А не ви бръсне, защото и най-заблудените видяха, че сте радикална фракция на Позитано и сте го доказали по безспорен начин - с подаръка на рафинерията на Путя, с гласуването на амнистията за престъпниците (от които ДСБ съставлява една огромна част), с подаряването на 40 депутата на БСП, с постоянната ви подривна дейност срещу България и българите, последната проява на която беше терористичното нападение над НАП. Ето, това ви е "големият проблем", другари радикални комунисти от ДСБ и ДеБъ! Факт!

 41. 41 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#4] от "К2":засега се очертава да раират крилцата на едни калинки взели се за недосегаеми хакери.
  —цитат от коментар 34 на дерибеев


  Дерибеев . ти като радетел на Банкянското виждане на юриспруденцията , вече ги осъди.Засега има само повдигнато обвинение.Ако се докаже , че са виновни ще ги осъдят. Но кой ще съди калинките които са призвани да пазят данните?

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  1. Не може юрист да пише стратегия за киберсигурност. Не че чак толкова не трябва, казвам - не може. Както аз не мога да летя.
  2. Ако искаш да прецакаш една работа, направи комисия/съвет или я дай на адвокат.
  3. Бай Онуй е пожарникар и тиквата Му не е в състояние да схване проблем, различен от шланг, рушвет или друго по-сложно нещо.
  4. ГЕРБ е партия на държавния служител. Като такава привлича най-вече хора, неспособни да построят живота си в частния сектор, което в 9 от 10 случая се дължи на некадърност. А държавата не търси специалисти, а партийци (от ГЕРБ).
  5. Преди даването за пари за , да речем рутери и други глупости, чиновника следва да може да каже какво по дяволите е "sudo yum install fail2ban" или поне "iptables --list" например. Ако не може, значи е обикновено корумпе и следва да се прогони с "камънье и дръвье".
  --------------
  Е, гледай колко по-кратко ми се получи :-) Четиво като за обикновени ГЕРБерасти. Четете ушаци, в Сиемоново не ги разправят тия работи.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6125 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чърчил":

  Държавата - това са всички. И понеже всички са прости - няма как най-горе да не е някой прост човечец. Нали те го избират. Лошо, но по-добро не е измислено.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#40:"Reporter US"][/quote]

  Ех, Слива, Слива... Блаженни сте вЕрващите!

 45. 45 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#40] от "Reporter US":

  Като навита пружинка сте! Не знам само кой ви дърпа спусъка! Хахаха...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Е, гледай колко по-кратко ми се получи :-)
  —цитат от коментар 42 на misho73


  И тъпо, и тъпо...

 48. 48 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#40] от "Reporter US":

  А според мен, единственият факт в приказката за “Лека нощ”, която си изписал, е че си лъжещ трол-фатмак. Гешев върнахте ли го от Луната с лунния му дизел?

 49. 49 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Мои клиенти редовно ми препращат имейли от държавни институции, чието съдържание е PDF с графичен layer - сканирано изображение на документ, на който тъпака си е сложил изходящ номер, сложил е "мокър" печат и се е подписал с химикалка. Друга маймунка с джуки и нокти е сканирала това нещо, и го е изпратила с 100-тина получателя, всичките в полето To. Изводи:
  1. Държавата не разполага с маймуни, чели закона за електронния документ. Очевидно не са чували за Documtn Management Systems.
  2. Няма държавна маймунка, която да е чувала за Универсален електронен подпис.
  3. Държавните примати не са чували за системи за масови имейли, цъкат в abv-то на получатели?!?!? И да, така е по-лесно, някой получател като лепне нещо срамно (имейл червеите са срамна болест), спами като за световно реални получатели.
  4. Шебеци, сър.
  ----------------
  Четете милиционери, питайте и ще ви се каже, макар е е слабо вероятно да разберете. И помнете, че в ада има специален кръг за милиционери от ГЕРБ.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 50. 50 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#47:"Reporter US"][/quote]

  Да можеше и ти да пишеш толкова "тъпо"? Ама ти липсва сиво вещество...

 51. 51 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#47] от "Reporter US":

  Тъпо е, доргарю, за такива като теб, с една мозъчна клетка е по-скоро неразбираемо.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#49] от "misho73":

  Колега, по съдържанието на постингите ти съдя, че си наясно с материята, за която пишеш.

  Обърни внимание как ти отговарят неуките герберски тролове и ще разбереш защо им е такова и правителството, и обкръжението...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#48] от "Chung Kuo":

  Не е фатмак, онези са уморени от живота. Този по - скоро е безработен келеш от тролфабриката на баце.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#14] от "haq53617395":

  "Ганя, как му казвате мъжете - няма нищо по хубаво от едно сутрешно ср@не..."

  Муцка, ако ти наистина си рускиня, потвърждаваш всичко, което от десетилетия се знае за рускините... :)))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#47] от "Reporter US":

  И тъпо, и тъпо...
  —цитат от коментар 47 на Reporter US


  Прочети №49, дай имейл да ти препратя подобни ГЕРБарщини, и тогава, ако имаш идея за какво говоря, пак се из@к@й.
  Разбирам че си милиционер, но все пак чети и осмисляй, дори с риск да се изпотиш и измориш твърде много.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 56. 56 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно е сигурно - тая работа без пари нема да стане.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 57. 57 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#14] от "haq53617395":"Ганя, как му казвате мъжете - няма нищо по хубаво от едно сутрешно ср@не..."Муцка, ако ти наистина си рускиня, потвърждаваш всичко, което от десетилетия се знае за рускините... :)))))
  —цитат от коментар 54 на Norman Granz


  Ама и рускините ли се....т? А Аз наивника подведен от русофилите вярвах , че не са жени а богини.

  SHADOWS of SOFIA
 58. 58 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#55] от "misho73":

  Ти и да му ги пратиш, освен че няма да разбере къде е проблема, с павелморозовска страст ще ти повтори мантрата си за ДСБ - тия друго не могат, там мисъл не тече.

 59. 59 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Още един философ! Какви SQL injection, 20*10^6лв?
  Системите са такива, защото ВИНАГИ се правят от много "наши" хора. А те, за да могат да се вмесят в "истинското" претупват етапа със запознаването с материята и проектирането на техническото задание, разчитайки на бозата, съставен от инфо отдела. И наемат неопитни студенти или даже ученици. После правят нещо, дето да мине приемка, взимат парите и бягат. Идват следващите "наши хора", дето не могат да издействат пари да направят нещата наново, но се наемат с подръжка и развитие. След още две-три смени, информационната система става такъв тюрлу-гювеч, че е чудно как все още работи.
  Малкото фирми, които наистина правят кадърен софтуер, който работи адекватно и без да се налага постоянно човъркане, в продължение на 15-20 години, се броят на пръсти. И постепенно са измествани от лобисти и натегачи. И всеки нов началник, се чуства длъжен да прекрои из основи софтуера, като вкара свои хора.
  А за всичко това плащаме всички ние, дето очакваме срещу данъците си работеща администрация, която да намалява тежестта на бюрокрацията върху нас, а не чиновниците да си създават работа един на друг и най-вече на нас.

 60. 60 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#58] от "Chung Kuo":

  Да, те всички са с ITcard и диплома за право от "Симеоново". Обезсмислиха държавата до такава степен, че според мен конкурират Дисниленд. Десетилетия ще трябват за възстановяване, ако въобще в обозримо бъдеще успеем някак си да подменим това извращение. Не съм оптимист. Още идния месец по местните избори ще разберем има ли светлина в тунела или сме обречени на изтезания до края на дните си.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 61. 61 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "Reporter US":

  как е кариерата ти в АйиБеМя, върви ли?

  Vernam Cipher
 62. 62 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#46] от "Reporter US":как е кариерата ти в АйиБеМя, върви ли?
  —цитат от коментар 61 на Дедо Лойко


  :)

 63. 63 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  " Кой може да злоупотреби с това – всеки. Причините са няколко. Комерсиални – напр. е полезно за една компания да има данните от Национална база данни "Население"; геополитически – някои държави не одобряват определени решения, които нашата е взела или предстои да вземе, и съответно включват киберарсенала си; "някои хора просто искат да гледат как света гори" – хакване заради самото хакване и заради деструктивния ефект. Първите могат да разчитат не на експлоатиране на уязвимости, а на корумпирани вътрешни хора, чрез които да източат данните – това също е част от киберсигурността, която включва както външни, така и вътрешни "атаки". "

  Авторе, недей усуква , ами кажи какви са връзките на ТАД с ДСБ и ДайБ ?

  Другите ти лакърдии ги знаем !

 64. 64 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#58] от "Chung Kuo":Да, те всички са с ITcard и диплома за право от "Симеоново". Обезсмислиха държавата до такава степен, че според мен конкурират Дисниленд. Десетилетия ще трябват за възстановяване, ако въобще в обозримо бъдеще успеем някак си да подменим това извращение. Не съм оптимист. Още идния месец по местните избори ще разберем има ли светлина в тунела или сме обречени на изтезания до края на дните си.
  —цитат от коментар 60 на misho73


  Лошото е, че ЮФ на СУ все повече заприличва на Симеоново...

 65. 65 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  PDF с графичен layer
  —цитат от коментар 49 на misho73


  нема такова жувотну. слоевете са си слоеве, ai/eps/pdf, нема графични или неграфични, просто групи от обекти. ултиматели секи обект си е слой

  Vernam Cipher
 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#63] от "faeton.":

  "Авторе, недей усуква , ами кажи какви са връзките на ТАД с ДСБ и ДайБ ?"

  Милиционер, сбъркал си времето, в което да се изявяваш.

  Преди 70 години си щял да се издигнеш много...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "можем да питаме govcert-а"

  айде още ени разбирачи, дет не са отварят през ТОР-а. спецове, та дрънкат

  Vernam Cipher
 68. 68 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Нито дума в статията защо Иван Тодоров е любим олигарх на ДСБ и ДайБ !

  КойстоизадТАДГруп ?

  Другото е ала- бала !

 69. 69 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  а, моа грешка, сори -- отварят се

  Vernam Cipher
 70. 70 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "faeton.":

  гробарите защо дума не давате да се издума за разследване на престъпленията извършвани в и от НАП?

  Vernam Cipher
 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#70] от "Дедо Лойко":

  "... гробарите защо дума не давате да се издума за разследване на престъпленията извършвани в и от НАП?"

  Щото Иван Костов и Радан са им виновни за всичко.

  Потомствени шумкари, милиционери и АБПФК. Така са работили дедовците им, слезли от гората, така са работили тейковците им в районните управления, това им е останало в главите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Весело

  До коментар [#66] от "Norman Granz":

  ти поне си винаги на място . под статия за киберсигурност отново ровиш из гащите на руски рокери. успех. на шефката

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 73. 73 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "Rosen Nikolov":

  Констатацията му е 100% вярна и доказана в стотици, ако не в хиляди ситуации и примери. А това, че виждате "психични" особености на поведението, мога да предположа, че се разпознавате в някой от тези модели - нищо повече...

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 74. 74 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#72] от "дерибеев":

  Главната буква е открита преди столетия.
  Айде, време е да я позлваме и "ние". И не само нея.
  Откъде тоя мерак, да коментират точно най-неграмотните и непросветени.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#73] от "Андонов":

  Благодаря за интервенцията, колега, но пред въпросния индивид разумни аргументи не минават...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#68] от "faeton.":гробарите защо дума не давате да се издума за разследване на престъпленията извършвани в и от НАП?
  —цитат от коментар 70 на Дедо Лойко


  За гробарите не знам, аз много пъти поисках оставката на Горанов и разследване на НАП.

  Да си внимавал в час ве ! Намали бирата ! Хахаха!

 77. 78 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "Андонов":

  нещо ноо ма пунтират секви трол-лели-ГЕРБ. и не само за главните букви :D

  Vernam Cipher
 78. 79 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#63] от "faeton.":"Авторе, недей усуква , ами кажи какви са връзките на ТАД с ДСБ и ДайБ ?"Милиционер, сбъркал си времето, в което да се изявяваш.Преди 70 години си щял да се издигнеш много...
  —цитат от коментар 66 на Norman Granz


  Сельо, на мен ми спряха достъпа до ид.капитал.бг , не на теб !

  След известна кореспонденция с редакцията на тема " ценьзура " го пуснаха пак, в интерес на истината !

  Много обичам партийната секретарка на форума, каквато си ти, да ми говори за милиционерщина !

 79. 80 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#74] от "Андонов":

  То, ако се вгледате и ника си е написал с малка буква. Явно му се губят първите две отделения.
  Хахаха...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 80. 81 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Весело

  До коментар [#75] от "Norman Granz":

  мн. интервѐнции, ж.
  1. Чужда намеса, обикн. въоръжена, във вътрешните работи на една държава.
  2. Намеса, грубо вмешателство в чужди дела.
  3. Хирургическа намеса.

  вземете си стая с детския учител. докато му благодариш за ..... интервенцията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 81. 82 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#81] от "дерибеев":

  Г-не, употребата на твърд алкохол от сутринта не е препоръчителна за вашето здраве!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 82. 83 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "SaveBG":

  на таа фотка ма има и мене

  https://bivol.bg/wp-content/uploads/2019/07/geshev-chavdar-nikolov.png

  :D

  Vernam Cipher
 83. 84 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1950 Весело

  "А до тогава -двайсетгодишни хакери, руски агенти или просто хора, които "имат човек" някъде, могат да правят (почти) каквото си искат."Стряскащо нали! Така е когато премиер на държава декларира своето ниво с израза "и аз съм прос но и вие сте прости" .
  —цитат от коментар 10 на Чърчил


  ...и реалността го потвърждава... това за материала.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 84. 85 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#82] от "Kamenarski":

  "Г-не, употребата на твърд алкохол от сутринта ..."

  Не е от пиене, той си е така - има фиксации и халюцинира. Преди време ме беше заплашвал със съд заради някакъв таен имейл, който получил от ... гласовете в главата си...

  Безобиден е, дори забавен понякога. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 86 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#83] от "Дедо Лойко":

  Добре си излезнал:)

 86. 87 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Филма “Идиокрация “ гледали ли сте ?

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 87. 88 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Нещата могат да се кажат с две думи. В най-голямата държавна финансова институция на работната станция някому си се съхраняват тестови данни с реално съдържание, а не анонимизирани, както му е реда за тестови цели. За каква сигурност тогава иде реч? Все едно в къщата ти да е кочина, а да си метеш до блясък двора!

  Мърфи е оптимист!
 88. 89 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Още другарката Людмила Живкова в едно от многото си исторически изказвания обясни: ние задаваме генералната линия на културата, а от вас, творците -- подробностите. Предполагам, че и с киберсигурността е същото.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 89. 90 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Да не мислите, че шефа на НП в България много много разбира спрямо това, което правят специалистите там? Ако хваща поне 20% ще е добре.

  Не защитавам тази жена, но според нивата на заплащане в България, качество на държавна услуга и ефорт това е дори добре.

  Много са малко хората твърдящи, че шефа има знания и може да ги респектира.

  Всички знаете да се подигравате и да обвинявате, но на никой не му стиска, да си свали самочувствието на ИТ батман и да отиде на държавна ръководна длъжност на малка заплата за едната чест да се докаже колко е добър!

  Бас ловя, че ако се намери един, след това ще извади от 100 кладенеце вода само и само да докаже, че онова или това му пречели!


 90. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  "И ако искаме да имаме еврокомисар по киберсигурност, първо може би трябва да имаме някаква вътрешна адекватност по темата. И след като я имаме, успешният ръководител на това усилие да стане еврокомисар."
  В България не търсим за работата човек, а за нашия човек работа.

 91. 92 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  quote#3:"Rosen Nikolov"]До коментар [#1] от "Norman Granz":Психясял, добро утро!Интересно ми е какво ще правиш примерно един ден без компютър, телефон или достъп до интернет....Ако питаш мен, работното ми време започва след 6 минути.... та за това съм тук рано-рано.......Аман от психари![/quote]
  Коментара ви е публикуван 7,06 т.е почвате работа точно в 7,11-7,12 ако да кажем има 1 мин. разлика от публикуването и ...
  А темат кибер ситуация/охрана- защото сигурност тук няма, е тема която при добро изигравнае на картите може да носи големи дивиденти.За съжаление българите се мерим с всики и въобще нямаме идея къде точно ни е мястото или в какво можем да сме най-добри, и там да се концентрираме .Има си и поговорка ;Видяла жабата че подковават коня ,та и тя надигнал крак.
  И нека българи и държавници си кажем:
  - не лошо да поискаш помощ от специалист,по-лошо е ако се надцениш или прикриеш глупостта си... с глупост.

 92. 93 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 390 Неутрално

  "И ако искаме да имаме еврокомисар по киберсигурност, първо може би трябва да имаме някаква вътрешна адекватност по темата. И след като я имаме, успешният ръководител на това усилие да стане еврокомисар."В България не търсим за работата човек, а за нашия човек работа.
  —цитат от коментар 91 на Роси


  Я обади как сменихте трътлестото еврейче с обратната захапка - "новото поколение в политиката" - с дъртия ококорен ДС женераль - като Путин и Медведев, че да получават запплатки от партийната каса, за да не умрат от глад поради некадърност? Обади после и как "намерихте работа" за онова смешно архитектче, дето ще вземе по-малко гласове и от неадекватника от "спаси Прикопи"... Ужаст, ужаст… "Буржоата реформа блок…"

 93. 94 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  трътлесто
  —цитат от коментар 93 на Reporter US


  кат ви думам дет трол-лели-ГЕРБ ного внимателно ми изучават творчеството :D

  Vernam Cipher
 94. 95 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  К’во става тука?
  Да не са ви уволнили като тролове,че пишете под прозаични теми за България или защото няма тема за Русия и Путин и трябва да си оправдаете заплатите ,та затова вече пишете под всякакви теми...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 95. 96 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#50] от "bez_ime2":


  Трол,да не си в болнични ,че пишеш цял ден?
  Почини си малко от работата!
  И без това пишеш само простотии.които ако ги няма форума няма да загуби нищо...
  Понял?

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 98 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 390 Неутрално

  кат ви думам дет трол-лели-ГЕРБ ного внимателно ми изучават творчеството
  —цитат от коментар 94 на Дедо Лойко


  Виж сега, неграмотното… тебе те излових още преди 7-8 години, че пишеш УЖ небрежно, за да прикриеш несъмнената си неграмотност. Това е характерно за всички десебили - гур'ливи селянчета, повЕрвали си, че като се пишат костовисти, автоматично ще станат "умни и красиви". Уви, хотели както лучше, посрались как всегда. та няма как илитерат да ме учи на пинизи, ти си изкопирал моето творчество, а сега се правиш на ощипана дръгалефска гуспойца. Нъл, кифльо късочленест? Буха-ха-ха-ха...

 98. 99 Профил на bua50633401
  bua50633401
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#19] от "К2":

  нямам представа Ганя, разберете се като мъже.

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 99. 100 Профил на bua50633401
  bua50633401
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#39] от "Chung Kuo":

  Ганя, описали сте много топно: Дефендер, границ, Смит, путяхуйло, кретен, реднек, единствен, китаец, без имён, палавник, себе си +- още 5-6 ма

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK