Как станах престъпник

Как станах престъпник

© Надежда Чипева, КапиталИмах късмета до този момент от живота ми да не ми се налага да давам подкуп. Само веднъж, преди много години на погребението на баща ми, пъхнах банкнота в шепата на гробаря, който трябваше да копае. Беше февруари, земята замръзнала и никак не му се искаше на човека да си върши работата само за едната заплата. Но предвид тогавашното ми емоционално ми състояние, мисля, че този случай може и да не си брои.


Пред катаджиите досега успешно минавах с разни кифленски номера. Или ще се разплача пред органите на реда и ще обещая, че никога повече няма да правя така, или ще прошепна с тъжен глас "Ако ме накажете, мъжът ми ще ме набие! Пък като не приехме Истанбулската" Хората, макар и униформени, проявяват разбиране. Понякога казвам: "Вярно, че паркирах неправилно, но ако ми вземете книжката, децата ще ме спукат от майтап" И те, нали са млади момчета, смеят се, махват с ръка, хайде, разкарай ни се от главата Това и чакам, разкарвам се. Но пари – никога!


Децата завършиха училище, без да се наложи да си платя за нещо.
Малкият по едно време се беше научил на един корупционен номер – ако не можеше да си напише контролното, слагаше отдолу на листа нежно послание: "Не знам отговора на задачата, но госпожа Иванова/Петрова/Георгиева е най-хубавата на света!" Колко й трябва на една госпожа да се почувства харесвана! Обаче този трик си беше чисто негов, майка му няма участие, дори твърде късно разбра. Изкласи детето само.


С един приятел водя дългогодишен спор. Той твърди, че България е чудна държава, защото всички дребни бюрократични проблеми могат да се разрешат бързо и безболезнено срещу пари в плик. И то срещу дребни суми. Същите проблеми в другите държави се разрешавали без подкуп, но затова пък дълго трябвало да се чака. А нали времето е пари. Във времето на чакане, той можел да изкара повече, отколкото ще даде като подкуп. Затова предпочитал българската бюрократична система, тъй като по-лесно се преодолявала.


Разбира се, по никакъв начин не приемах аргументите му. Разпалено се опитвах да му обясня как точно тази система ни задушава, как в крайна сметка сами си пречим и че няма как да преборим голямата корупция, ако сами съдействаме на малката


Всичко това до миналия вторник, когато ми се обади приятелката ми Д.


Плачеше. Оперирали спешно мъжа й, лоша диагноза, отишла да го види в болницата и го заварила оставен в най-отвратителната стая, непроветрена, незнамколко души вътре, смрад и мизерия. Ако не го преместят другаде, заплашил той, щял сам да си тръгне. Ама къде ще ходи с открита рана? "Какво да направя? – попита ме Д. – Никога не съм давала подкупи, но сега само това ми се върти в главата. Дали да не занеса някакъв подарък на завеждащия отделението?"


Какъв подарък, питам я. Някакъв голям, скъп и хубав, казва тя. И какъв ще е той? Откъде знаеш какво ще му хареса? Не знам! Ами тогава? Вариантът, по всичко личеше, беше само един. Пари в плик! Разбрахме се, без да го изговаряме.


"Колко? – попита ме тя – 200 ще стигнат ли?" По принцип съм си скръндза, и ако някой каже сума за каквото и да е, веднага смъквам. Но откакто, поради разсеяност къде се намирам, веднъж, като ми предложиха хонорар с въпроса дали ми стига, го намалих ей така от раз с 50 лева, стане ли дума за конкретни суми, мълча. И в този случай не знам колко. Както се разбра, никога не съм давала, не знам тарифите. А да се обаждам на моя приятел, нямаше време.


"Давай, колкото имаш, и това е!" – отсякох.


На другия ден Д. грабнала от тях дълбоко скътаната за зор заман сума от 200 лева, връхлетяла в стаята на завеждащия отделението, с отривисто движение тропнала парите на бюрото и викнала: "Да преместите веднага мъжа ми в друга стая, че дяволите ви взели!"


Завеждащият отделението не чакал да го вземат дяволите, сам бързо взел парите, като едновременно с това казал на Д.: "Ама защо са ми? Задръж си ги, ще ти трябват за твоето момче!" Тя не разбрала как да задържи парите, които той вече бил задържал в джоба си, пък и това вече нямало значение. След час мъжът й бил преместен в друга стая на болницата.


"Покварих се!" – проплака Д. Обаче в този момент аз вече бях забравила всичките си морални съображения от рода на "ако не искаме да сърбаме корупция, се налага и да не я дробим." Успокоих я, че на нейно място бих постъпила по същия начин. Пък и нали аз я посъветвах да действа! Освен това познавам и други лекари, благородни, които дори лекуват безплатно. Това не е системата, това е изключение, не бива да виним всички. Лошо се е получило, че в този спешен случай Д. е попаднала на изключението, но какво да се прави. Това е животът. Д. се съгласи с мен, че не бива да виним всички, всъщност в този момент тя не винеше никого друг освен себе си. "Знаеш ли – каза тя – най-лошото в тази история е, че винаги съм обвинявала хората, които разрешават въпросите си чрез подкупи.


Веднъж аз изпаднах в ситуация, която допуска подкупа, и веднага я използвах.


Не само че не опитах, но и не вярвах, че нещо друго би имало резултат. Толкова ли съм изкривена?"


В този момент в стаята имаше две "изкривени". Може би и да е имало друг начин за уреждане на въпроса, но той, както казва моят приятел, с когото спорим за подкупа, със сигурност би изисквал време, с което Д. не разполагаше. "И още нещо ме потиска – продължи Д. – ние сме строги към другите, а когато нещата допрат до нас, до нашето семейство, до нашите близки, намираме причини да се оправдаем и да си простим." И по този въпрос нямаше какво да й противореча. Остава ми да се надявам, че късметът ще продължи да е с мен и животът няма да изисква да подкупвам някого. Но знае ли човек? Както станах подбудител, така един ден мога да бъда и извършител.


Колкото до спора с моя приятел, отказва се да го водя. В последните дни с Д. размишляваме над следните въпроси: тъй като сме вече в кюпа и, така да се каже, познаваме системата отвътре, коя е брънката, която първо трябва да се скъса, за да се махне цялата верига. Засега сме отхвърлили чуждия опит като несъчетаем с чертите на националния ни характер. Продължаваме да мислим. Ако стигнем до някакви отговори, ще ви информирам.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Най-голямата, най-всеобхватната, най-гнусната корупция е при лекарите, и то без почивен ден...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Е, подкупът не винаги е в пари. В случая виждам, че го има като "кифленски номера " :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Най-голямата, най-всеобхватната, най-гнусната корупция е при лекарите, и то без почивен ден...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Да вземем да вкараме всички лекари в затворите? И да преборим най-накрая корупцията?

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  колко ли болници са останали без услугата " избор на стая"? официално обявен в ценоразпис

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Весело

  Хинт къде авторката да търси брънките от веригата например в националните стереотипи Хитър Петър, Бай Ганьо, Андрешко...

  Фолклорът ни също е богат на токсични "брънки" от веригата: "законът е врата у поле", "виновен е който дава баницата, а не който я яде", "преклонена главица, сабя не я сече", "дума дупка не прави", "мълчанието е злато", "учи, за да не работиш", "парица е царица"...

 6. 6 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Подкупът може да е и всяка друга ОБЛАГА, не само пари. Но парите винаги ще си останат универсален измерител на стойността, а и качеството им няма значение, важно е количеството им.

 7. 7 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Да оръква всеки аспект на живота в БГ е мисията на Дневник/Прокопиеви/АзБ/Сената на САЩ от поне 5 години, а може и повече.

  Почти нищо положително за живота в БГ.
  Черни новини, хули , оскурбления ... това е което се говори за българите и България и Дневник.
  Насажда се безнаденост и обреченост , всичко е черни краски.

 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  По начало срещу това, което им даваме, получаваме едно от най-ценните неща, затова хората сме склонни да сме благодарни. По-укорима е "благодарността" преди услугата, такова даване "на зелено" крие рискове и за двете страни, защото крайния резултат е бъдещо несигурно събитие. При инциденти, благодарният лесно става неблагодарен и вреслив.

 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#3] от "bez_ime2":

  Почти нямаш шанс да видиш осъден лекар. Трябва да е взел подкуп като длъжностно лице (началник), но не и като лекар. Така каза ВКС в едно свое тълкувателно решение. Лекар може д е длъжностно лице, ако е от МВР болница, Военна болница и още няколко такива с по-особен статус. Краен резултат - няма срамно задържани на лекари, няма и осъдени. А съсловието не се буни, намерени са начини да се вземат законно пари и други облаги, за да се компенсират, в повечето случаи, ниските възнаграждения.

 10. 10 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  колко ли болници са останали без услугата " избор на стая"? официално обявен в ценоразпис
  —цитат от коментар 4 на дерибеев


  и лекарите са хора.
  в клетвата на хипократ няма нищо за безплатно лечение

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  В статията не се споменава най-важният аспект на корупцията - корупционният натиск.
  И още нещо - за да може да има ефективна борба срещу корупцията, трябва да се декриминализира даването на подкуп, за разлика от вземането на такъв.

 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#3] от "bez_ime2":Почти нямаш шанс да видиш осъден лекар. Трябва да е взел подкуп като длъжностно лице (началник), но не и като лекар. Така каза ВКС в едно свое тълкувателно решение. Лекар може д е длъжностно лице, ако е от МВР болница, Военна болница и още няколко такива с по-особен статус. Краен резултат - няма срамно задържани на лекари, няма и осъдени. А съсловието не се буни, намерени са начини да се вземат законно пари и други облаги, за да се компенсират, в повечето случаи, ниските възнаграждения.
  —цитат от коментар 9 на hammurabi


  Докато управляващите продължават да лъжат, че здравеопазването е безплатно, така ще бъде. Не са виновно лекарите, че те също трябва да живеят...

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#8] от "hammurabi":

  "По начало срещу това, което им даваме, получаваме едно от най-ценните неща..."


  В повечето случаи "получаваме" въпреки рушвета, лекарска немърливост, неопитност и неграмотност...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "Binko Georgiev Binev":

  "в клетвата на хипократ няма нищо за безплатно лечение"
  Но те са на принципа: Колкото повече, толкова повече.

 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#10] от "Binko Georgiev Binev":"в клетвата на хипократ няма нищо за безплатно лечение"Но те са на принципа: Колкото повече, толкова повече.
  —цитат от коментар 14 на Боби Бобев


  Имаш право на избор, Свят голям, лекари много...

 16. 16 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#12] от "bez_ime2":

  "Не са виновно лекарите, че те също трябва да живеят..."
  Ама ти сериозно ли? Отиди в задния двор на някоя болница в окръжен град, и ще видиш само луксозни докторски коли. ...И те също трябвали да живеят, горките???

 17. 17 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#15] от "bez_ime2":

  "Имаш право на избор, Свят голям, лекари много..."

  Да де, но какво става с тия, които използват държавната база на болницата, за да трупат кинти, сякаш болницата им е бащиния? Тук говорим за това.

 18. 18 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Ще разкажа лични история. Наложи ми се операция. Когато ме изписваха, дъщеря ми, подучена от хора от моето поколение, решила да се "отблагодари" не лекуващия лекар с бутилка елитно уиски и "плик". Не разбрала кога и как се озовала на паркинга на болницата барабар с уискито и плика. Не знам колко е имало имало в плика, но питието си беше елитно. Като се закрепих го оцених по достоинство...
  Сега кажете на щерката да даде пари на лекар и гледйте какво ще ви се случи...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#12] от "bez_ime2":"Не са виновно лекарите, че те също трябва да живеят..."Ама ти сериозно ли? Отиди в задния двор на някоя болница в окръжен град, и ще видиш само луксозни докторски коли. ...И те също трябвали да живеят, горките???
  —цитат от коментар 16 на Боби Бобев


  Ама аз, сериозно, не се интересувам от това как живеят другите и какви коли карат. Единственото, което ме интересува е да получа качествена услуга, за която плащам... Като не ти харесват лекарите, лекувай се сам, имаш право...

 20. 20 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#15] от "bez_ime2":"Имаш право на избор, Свят голям, лекари много..."Да де, но какво става с тия, които използват държавната база на болницата, за да трупат кинти, сякаш болницата им е бащиния? Тук говорим за това.
  —цитат от коментар 17 на Боби Бобев


  Отдавна болниците трябаше да са частни и държавата да не покрива задълженията им... Пак да повторя, докато продължава да съществува мнението, че здравеопазването трябва да е безплатно, така ще бъде...

 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Нещата не са еднозначни.
  Хем искаме евтина услуга, хем качествена. Ами не става.
  Затова аз съм привърженик на изцяло частно здравеопазване.
  В момента имам абонамент в една частна зъболекарска клиника. Всяка година ме викат за профилактичен преглед и ми лекуват и най-малкият кариес, който ми се появи, преди да съм почувствал болка.
  С най-модерната техника.
  Ама си плащам. Защото зравеопазването не е благотворителност и тази модерна техника трябва да си избие парите.

 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Мисля, че господата Смит и Уесън са измислили решение...

 23. 23 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Опитай да се лекуваш в Сити клиник - Токуда! Знам, че е непосилно за бакшиш, но все пак опитай))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":Опитай да се лекуваш в Сити клиник - Токуда! Знам, че е непосилно за бакшиш, но все пак опитай))
  —цитат от коментар 23 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Комсомолец, тя да не е на баща ти?

 25. 25 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Аз също не приемам наказанията от нарушенията да се избягват с хитрост. Не че съм безгрешна, но мисля, че когато се наложи (наложи, подчертавам) да нарушиш някое правило, най-достойно е да си платиш санкцията.
  А колкото до лекарите, през последните години имам много чести срещи с тях, заради заболяванията на съпруга ми. Добрите, отговорните, безкористните са в пъти повече от търсещите облаги. И винаги в края на поредната терапия, когато съм искала да се отблагодаря на съответния лекар, съм се чувствала неудобно да му дам подарък – приетият в такива случаи (така мисля) е алкохол и шоколадови бонбони. Затова реших да им подарявам книги, на което мои близки ми се изсмяха, но за мен една хубава книга е чудесен жест, с който да изразиш благодарност и някак си хич не се възприема като подкуп.

 26. 26 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Начи накрая лекаря е стимулиран да е мързелив с 200 лева.
  Стимулиран да изисква хигиена от чистачките и санитарите за да има кой да му даде.

  Той пък ще бутне на проверяващите да не го закачат.. и така

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 27. 27 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Странни неща разказвате. Аз живея в друга страна от ЕС и никога не ми се се налагало да плащам/ давам подкуп за нещо такова. Нито на член от семейството ми съм чувал, нито от познати.

 28. 28 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  Пропускаш дойче веле като най-ярък представител на българомразещите.
  Иначе "кифлата" мимоходом е споменала "Истамбулската" която не приехме и как заради това мъжът й щял да я бие!
  В пърен синхрон с редакционната политика на Прокопи, за да й публикуват текстчето в дневничето...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#23] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Другарю, Токуда е за простолюдието, технически остаряла болница. Компютрите в отделението по неврохирургия са над 12-годишни, отварянето на един диск с ЯМР отнема 30 минути...
  Болница за партизани пенсионери, които не бързат за никъде...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 466 Разстроено

  До коментар [#10] от "Binko Georgiev Binev":

  Надявам се не си лекар! А ако си, прочети "Цитаделата"! Това е поведението на всички, клели се в Хипократовата клетва. Не ме разбирай зле, не искам лекарите да са бедняци, но целенасоченият, зверски стремеж към забогатяване не е присъщ за хората от най- хуманната от всички професии!

 31. 31 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#19:"bez_ime2"][/quote]

  Но нали се сещаш че с работа в държавна болница на заплата нямам как да си купиш луксозна кола? Всичко това е купено от рушвети - притиснатият до стената пациент вади парички и дава.
  Докторът да си отвори частен кабинет, да си напише тарифата, и ако лекува кадърно, нека си купи самолет - мен това не ме интересува.

 32. 32 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1282 Весело

  До коментар [#13] от "hamiltonf":


  До коментар [#16] от "Боби Бобев":

  Защо не станете лекари? Щом хем са некомпетентни , хем взимат подкупи и никой не може да ги осъди? Ако питам вас, след лекарите сигурно в университетите е най-голямата корупция, така че и диплома ще може да си купите.

 33. 33 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#32] от "Гадьо":

  Мерси за съвета. Нема нужда. Отдавна съм си избрал друга професия, и живея в мир със себе си.

 34. 34 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  " На другия ден Д. грабнала от тях дълбоко скътаната за зор заман сума от 200 лева, връхлетяла в стаята на завеждащия отделението, с отривисто движение тропнала парите на бюрото и викнала: "Да преместите веднага мъжа ми в друга стая, че дяволите ви взели!" "

  Само на мен ли тази история ми звучи изсмукана от пръстите ?

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Любопитно

  До коментар [#32] от "Гадьо":

  Ами що не пропрочетеш малко как действат медицинските университети в България?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Не знаех, че само докторите вземали подкупи.
  А държавните служители, съдии, прокурори? Изобщо целият апарат на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ?

 37. 37 Профил на Иван Лалев
  Иван Лалев
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#12] от "bez_ime2":
  Някои хора живеят като теб още със соц.лъжите за безплатния обяд.
  Къде си чел за безплатно здравеопазване в БГ? Даже в конституцята се говори смо за Право но не "безплатно право". Даже за правото си на достъп до личния си лекар плащаш.
  Колкото до горките хорица с професията "лекар" ДА Е ВИДЯЛ НЯКОЙ НА КОЛКО СЕ РАЗПИСВАТ???

 38. 38 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Прав е колегата пайтон.
  Много поза, много фасон, цялата пара отишла в свирката на лирическия герой.

  Като извадено "писма на читатели" в.Поглед от 1991 в подкрепа на уводната реч на другаря Живков - да борем копупцията, другаре. С член 56.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  Ами... То и няма, почти нищо положително из живота в България. Може би, затова.
  Когато ни казват истината в очите, защо трябва да се сърдим на тоя, който ни я казва? Никой не ни мрази. Просто ни се чудят, защо не искаме да спазваме обикновени правила и държавата ни не може да наложи елементарен ред и порядък в някои обществени отношения.
  Кой ни е виновен, че болниците ни са мръсни и неподдържани? Кой ни е виновен, че улиците ни тънат в прахоляк и боклуци? Кой ни е виновен, че дишаме замърсен въздух и живеем в отвратителна среда? Дойче веле ли, някой от Марс ли...? Кой...? Мрънкане и хленчене, че някой не ни харесвал са пълни глупости.

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До 26:"О, ко ма напрай!"...Начи накрая лекаря е стимулиран да е мързелив с 200 лева. Стимулиран да изисква хигиена от чистачките и санитарите за да има кой да му даде.Той пък ще бутне на проверяващите да не го закачат.. и така..."

  а я кажи кое е стимулирало доктора да сложи болния при непоносими условия? Кой е създал този механизъм пациентът, болният, данъкоплатецът да няма думата, и да зависи изцяло от добрата воля на държавния чиновник, служител, доктор? Изходът от много ситуации е или да дадеш бакшиш (подкуп), или да набиеш доктора. Възпитаните и образовани дават бакшиш, циганите бият

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  До коментар [#6] от "hammurabi":

  Напълно вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":


  Най-голямата, най-всеобхватната, най-гнусната корупция е при лекарите, и то без почивен ден...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Има я, не е малка, но далеч не е "най-голямата", по-скпро е най-масовата, защото поне по нашите земи, за здраве винаги сме били готови да даваме.
  А ако говорим за размери, големите суми вървят вна други места - строителство, енергетика, конкурси по европейските програми, за митниците не ми се споменава дори, правосъдие и т.н.

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  До коментар [#25] от "Fiji":


  Съгласен съм напълно! И книгата е чудесен подарък (след края на процедурите)
  Иначе се сещам за вица "цветя и бонбони не пия" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Не знаех, че само докторите вземали подкупи.А държавните служители, съдии, прокурори? Изобщо целият апарат на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ?
  —цитат от коментар 36 на historama


  благодаря за 3-те минуса. Но бакшишите за държавните (Боковите) служители не са 200-300 лв, а от 5000 нагоре

 46. 46 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Прав е колегата пайтон.Много поза, много фасон, цялата пара отишла в свирката на лирическия герой. Като извадено "писма на читатели" в.Поглед от 1991 в подкрепа на уводната реч на другаря Живков - да борем копупцията, другаре. С член 56.
  —цитат от коментар 38 на О, ко ма напрай!


  Тъй или иначе, в статията се описва случай на корупция и прокуратурата трябва да се задейства , да привика авторката и " приятелката " й , да ги разпита коя е болницата , кой е докторът , взел подкупа и т.н.

  Авторката е ДЛЪЖНА да съдейства на разследването !

  Отделно БЛС също трябва да се самосезира, понеже обвинението в корупция засяга негов член - лекар !

  Цацаров, недей спа, изнесен е публично корупционен случай !

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Корупцията с лозунги, препоръки, забрани не се бори, а с ред и правила. ГЕРБ управляват вече 10 години, и БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ носи отговорност за нищонеправенето, а не Иван Костов и марсианците.
  Вярно е, че в здравеопазването нищо не е безплатно, но пък и до сега да не се възприемат механизмите от развитите западноевропейски държави (наши приятели) е ПРЕСТЪПНО!

 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Блаблабла. Просто условията в болниците НЕ трябва да са такива, защото е недостойно! И е абсурдно да се хвърлят милиарди за хвърчила, и то в аванс, докато болни се лекуват в такива скотски условия! За това иде реч, госпожо авторке, ама това няма да го напишете, защото няма кой да ви го публикува, а сиренето е с пари, човешките условия в болниците с още повече, нали така? С блаблабла е по-лесно и навсякъде минава!

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на Иван Лалев
  Иван Лалев
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#21] от "atmanpg":
  Че тя, денталната медицина, отдавна е само частна. Що се касае до "най-модерната" апаратура Ви предлагам да обърнете внимание на корена/не корена на зъба/ "МОДА". А функциалността и каква е и доколко Денталния лекар я използва е съвсем друга тема.

 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Весело

  Лесно е, да си кифла.
  Русо, гладно нЕма!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Явно за въпросната госпожа авторка, лъжата не покваря, само парите. "Мъжът ми ще ме набие" и "децата ще ми се смеят" - някои хора така го карат цял живот и съвестта им никога не се събужда. И не разбрах какъв е бил проблемът във въпросната болница - не е можело да се говори нормално със завеждащия отделението ли? Откъде се е знаело, че стаята е "най-отвратителната", проверила е всички стаи ли? По болниците, а и навсякъде могат да се случат чудеса, ако се намери правилния човек и с него се подходи човешки. Обикновено точно с тези хора подкупите напротив, не вървят, защото те си имат съвест. Но който каквото търси, това и намира.

 52. 52 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  +++ брънката сме ние, когато спрем да даваме подкупи, тогава ще изчезне корупцията

 53. 53 Профил на Иван Лалев
  Иван Лалев
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#29] от "hamiltonf":
  ЧЕ ДА СИ КУПЯТ НОВИ !! И С НОВА ОС НЕ С ХР. НАЛИ СА ЧАСТНИЦИ??
  А ПРОПО , ТИ ЛИЧНО ЛИ СИ ОТВАРЯЛ ЯМР ДИСКА? МОЖЕ БИ ДА НЕ Е БИЛ ЧИТАВ ТОЙ, А???
  АКО СЛУЧАЯТ БЕ СПЕШЕН И ЯМР БЕ ПРАВЕН НА МЯСТО, ТО ОБРАЗА ЩЕШЕ ДА Е ПРАТЕН ДИРЕКТНО В НЕВРОЛОГИЧНОТО ПО ВЪТРЕШНАТА МРЕЖА. Явно консултативен преглед ....

 54. 54 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#51] от "Лео":

  +++

  разликата между лъжата, умилкването и шикалкването и между подкупа е минимална, да не кажа никаква...

 55. 55 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Да бъдем докрай откровени - подкупи искат в държавните болници. В частните си плащаш колкото струва труда на лекаря и двете страни не трябва да се унизяват взаимно искайки и давайки подкупи. Изводът е елементарен – държавата трябва да промени начина, по който участва в здравеопазването.

  П.с. флиртът с полицай за да не те глоби също е подкуп, просто не е паричен

 56. 56 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 526 Неутрално

  и ако искаме промяна в манталитета то това да правим трикове, за да не даваме подкупи, не е достатъчно. Трябва да спрем да нарушаваме законите, за да няма нужда да ни спират катаджиите въобще. Трябва да избираме болници и лекари предварително, които няма да ни лекуват добре само ако им дадем допълнително. Трябва да се предвиждаме достатъчно време когато имаме нужда от публична услуга, за да няма нужда да даваме подкупи, за да спечелим време. И така нататък

 57. 57 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Хинт къде авторката да търси брънките от веригата например в националните стереотипи Хитър Петър, Бай Ганьо, Андрешко...Фолклорът ни също е богат на токсични "брънки" от веригата: "законът е врата у поле", "виновен е който дава баницата, а не който я яде", "преклонена главица, сабя не я сече", "дума дупка не прави", "мълчанието е злато", "учи, за да не работиш", "парица е царица"...
  —цитат от коментар 5 на Lemmy


  То тия девизи не са произлезли от нищото, а са плод на реалността.
  Много от системите на събиране на данъци и вършене на административна работа още от римско време (описание има още от Петроний), после във Втория Рим-Византия и после успешно възприети от Османската империя, са свързани със задържане на част от събраното, като данъци, ако е над посоченото от властта. В администрацията пък бакшиша е допълвал иначе малката държавна заплата. Ако забележите, нашата система е аналогична, с един бонус, плащаме и осигуровки, които иначе бихме дали като бакшиш, та сега даваме и двете. Тоест лицемерието и култа към антикорупцията (докато не ни се опече яйце на собствения задник) ни излиза по-скъпо. Явно това е цената да си между 2 свята. Дет се вика, на кръстопът човек и да се изпикае не може, а ние държава градим.
  Има начини да се справим с навика на корупцията, но няма желание. Тоест желание във форумите има, но изправено пред избора в реалността, тези желания много бързо се изпаряват. Нагледал съм се.
  И да, предлагали са ми подпуп, когато съм бил в държавната администрация, 2 пъти при това (има хитри начини без пари на ръка), отказвал съм, щото нали съм "тъп християнин" и ценностната ми система се базира на външни обективни критерии, а не на субективен морал според случая и интереса, което не значи, че съм яката работа (гордост), а че като слаб човек се опитвам да се боря със себе си страстите си, пък каквото сабя покаже (или меча на Духа). Като насърчение го казвам, не като хвалба, то в днешно време това не е за хвалба, а за присмех. В такива времена живеем...
  Та, в резултат ми спряха командировките, премиите, кариерното развитие и създадоха среда, че трябваше бързо да се пренасоча към частния сектор. Та да си знаете, всичко си има цена. Избора е винаги Бога или мамона. Не е така лесно, както си мислят някои и празнодумстват изпаднали в прелест...

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Между другото нека да правим разлика между подкуп (дадена предварително някаква сума или предмет, с цел облагодетелстване), и бакшиш (сума или предмет в знак на благодарност за добре свършена работа). Тоя бакшиш не винаги ще е за лично облагодетелстване, а ще е предназначен за целия екип (за хирургическа операция), за кабинета, за отделението, и т.н. винаги може да се намери формула, и най-лошото което би последвало е НАП да си поискат своя ДОД.

  Между другото проблемите в здравеопазването не винаги са субективни - добре е да се потърси отговорност и от законодателя, защо не и от управляващите. Проблеми има дори и в Германия - наскоро се е повдигнал въпроса защо даден вид операция ще се прави в 300 болници, а не в 100, след като интересът към тези 100 е много голямо, а от другите 200 има отлив ? нещо като проблема с нашите общински болници - хубаво било да има болница във всяка община, независимо че болните търчат към големите болници.

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#57] от "anarhochristian":

  "....Та, в резултат ми спряха командировките, премиите, кариерното развитие и създадоха среда, че трябваше бързо да се пренасоча към частния сектор. ..."

  казано по друг начин, ако не правиш като другите те изхвърлят зад борда

 60. 60 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#12] от "bez_ime2":Някои хора живеят като теб още със соц.лъжите за безплатния обяд. Къде си чел за безплатно здравеопазване в БГ? Даже в конституцята се говори смо за Право но не "безплатно право". Даже за правото си на достъп до личния си лекар плащаш.Колкото до горките хорица с професията "лекар" ДА Е ВИДЯЛ НЯКОЙ НА КОЛКО СЕ РАЗПИСВАТ???
  —цитат от коментар 37 на Иван Лалев


  Първо се научи да четеш, после да мислиш и тогава драскай по форумите...

 61. 61 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "Binko Georgiev Binev":"в клетвата на хипократ няма нищо за безплатно лечение"Но те са на принципа: Колкото повече, толкова повече.
  —цитат от коментар 14 на Боби Бобев


  Между другото, световната практика е показала, че ако здравните услуги станат изцяло частни, цената, която сега се плаща като рушвет, ще е между 10 и 100 пъти по-висока за същата услуга и качество. Проверено. От там пада достъпа до медицински услуги изобщо. А за България това ще рече, едно 70-80 % от хората изобщо да нямат право на лечение (нямат такива пари). Пример, личен: Не много сложна операция, искат ми на ръка, единия 2000 лв, на друго място 1300 лв. Проверих цената (легалната) в САЩ = 120 000 $! Как е? Ако искаш! Ама там изкарвали милиони и за тях нищо не е! Да, да, добре.... Това за повечето хора там е фалит, ако си с най-високата сазтраховка, което е рядкост, пак плащаш поне 12 000$, което също е непосилнио и обикновенно означава втора ипотека и затъване, а не след дълго пак фалит. И дреме им, че стандарта ан лекарите там е един от най-високите в света (а на застрахователите още повече, много повече), след като ти умираш на улицата. Та умната, щото и нас това ни чака, ако не мислим разумно и се поддаваме на идеологическа промивка.

 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Парите или живота! казваха навремето разбойниците, сега го казват българските "лекари"!
  Иначе статията си е чиста халтура....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 63. 63 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Не знам!
  Досега единственият рушвет, който съм давал е на ченге, за превишение на скорост, и действително бях превишил скоростта! Досега никакъв Доктор не е искал нещо НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО от мене. Дори понякога ми се е струвало, че трябва да си платя, но Докторите са отказвали!

 64. 64 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1282 Весело

  До коментар [#32] от "Гадьо":Мерси за съвета. Нема нужда. Отдавна съм си избрал друга професия, и живея в мир със себе си.
  —цитат от коментар 33 на Боби Бобев


  Предполагам завършваща на "-ач"?


  До коментар [#32] от "Гадьо":Ами що не пропрочетеш малко как действат медицинските университети в България?!
  —цитат от коментар 35 на hamiltonf


  Да речем, че няма нужда да прочитам!

 65. 65 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#57] от "anarhochristian":"....Та, в резултат ми спряха командировките, премиите, кариерното развитие и създадоха среда, че трябваше бързо да се пренасоча към частния сектор. ..."казано по друг начин, ако не правиш като другите те изхвърлят зад борда
  —цитат от коментар 59 на historama


  Навремето и в митниците беше така.
  Сега не знам как е.

 66. 66 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#32] от "Гадьо":

  Единият, когото питаш е Доктор!

 67. 67 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Написано от българé... Престъпна нация.

 68. 68 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  На вниманието на Прокурватурата и останалите "специални" органи, ето ценоразпис на подкупите в отделните звена: - книжка - между 200 и 1000 лв - зависи къде имаш човек- Данъчни проблеми - започват от 1000 (човек в НАП)- УНСС - 200 марки и едно прасе = 500 лв- Н(а)СА - 1000 лв за диплома или фелацио ако си фолк певачка - КАТ - кафе на стойност 20 лв, и едно за колегата - начало на преговори- Болница - 300 лв, за раждане от 500 нагоре (легално)
  —цитат от коментар 42 на arcanum


  На вниманието на прокуратурата се дават имена, свидетели, факти, предмет на престъплението и т.н. Другото е пара в свирката.

 69. 69 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Любопитно

  До коментар [#16] от "Боби Бобев":
  +:)))
  Е,не е само на окръжен...:))))
  Ако позволите:
  Трябваше да платим на хирург от водеща(каквото ѝ да означава това)четирицифрена сума,за да оперира близък човек.Когато цялата процедура приключи и вече по-спокойно гледахме на ситуацията,ни направи впечатление,че колата на този хирург е ма-а-а-лко по-стара от заобикалящите я коли на негови колеги...:)) И,единодушно стигнахме до извода,че това е несправедливо,и той трябва да има по-нов автомобил,който да отговаря на неговия статус.:)))Та,така...
  Моля,да не ме разбирате неправилно,криво и грешно - смятам,че лекарите,особено кадърните,можещите,способните и пр.,и пр., трябва да са превъзходно заплатени,и да имат висок икономически,обществен,социален,финансов и пр., от този род статус...Както и всеки добър професионалист,разбира се...
  Но,...тук някъде се къса връзката и изчезват всякакви разумни основания за обяснение...
  И се появява корупцията...

 70. 70 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#69] от "objektivist96":
  водеща клиника

 71. 71 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Българина още от соц. времето е научен, че всичко става с наши хора и с торбичка, и плик. Нито Костов ни е виновен, нито царя, нито Боко, нито никой, виновни сме си ние самите. Ченгето няма да вземе подкуп, ако никой не му дава. Няма да вземе и лекаря, чиновника и т.н. Само че за голяма част от българите е пръв приоритет да са по- тарикат от другите, а после на ракия със салата да попържват " държавата " .

 72. 72 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  Да няма как да не се съгласим колко лесно съдим морално- другите, без да се поставим но реално в ситуацията.И колко лесно онзи "пример" за нас става единствен, макар и морално укорим,а ако ни се размине става лека девиация и просто норма.Затова и на морал в цивилизацията отдавна не разчитат, а на контрол и все по-малка зависимист от личен контакт за пренебрегване на "човешкия"-фактор.
  Опитай се да подкупип с пари ,злато и други значими неща -гладаната мечка .

 73. 73 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#57] от "anarhochristian":"....Та, в резултат ми спряха командировките, премиите, кариерното развитие и създадоха среда, че трябваше бързо да се пренасоча към частния сектор. ..."казано по друг начин, ако не правиш като другите те изхвърлят зад борда
  —цитат от коментар 59 на historama


  Баш! Та това е и към призива, че от нас зависи. Да, от нас зависи, но да си знаете и цената! По-добър свят със жертви се прави, а тук в мисловната ни конструкция е и слабото звено, за което някой горе попита, де е.

 74. 74 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#57] от "anarhochristian":"....Та, в резултат ми спряха командировките, премиите, кариерното развитие и създадоха среда, че трябваше бързо да се пренасоча към частния сектор. ..."казано по друг начин, ако не правиш като другите те изхвърлят зад борда
  —цитат от коментар 59 на historama


  Баш! Та това е и към призива, че от нас зависи. Да, от нас зависи, но да си знаете и цената! По-добър свят със жертви се прави, а тук в мисловната ни конструкция е и слабото звено, за което някой горе попита, де е.

 75. 75 Профил на bua50633401
  bua50633401
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  хитер петер това като бай Ганя ли е? книга? моля кажете кой автор. аз съм луда почитателка на Константинов.

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 76. 76 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  За 19 години във Великобритания никой никога в която и да е служба, не ми е направил дори и най микроскопичния намек за някакво извънредно възнаграждение.

  само един простичък пример. В България в МВР-тата има едни каки които за 3-4 лева попълват документи за паспорт. (това разбира се не е подкуп, само като пример как работи държавата) Тук, самите служители, след като си вземеш формуляр, те питат дали имаш нужда от помощ при попълването. Друг е въпросът, че повечето неща се правят онлайн или по пощата, вкл. паспорти и т.н.

  няма общо с политици, държава и партии, просто въпрос на възпитание

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 77. 77 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#75] от "haq53617395":

  Хитър Петър е обобщен образ! За него са писали много автори.

 78. 78 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Българина още от соц. времето е научен, че всичко става с наши хора и с торбичка, и плик. Нито Костов ни е виновен, нито царя, нито Боко, нито никой, виновни сме си ние самите. Ченгето няма да вземе подкуп, ако никой не му дава. Няма да вземе и лекаря, чиновника и т.н. Само че за голяма част от българите е пръв приоритет да са по- тарикат от другите, а после на ракия със салата да попържват " държавата " .
  —цитат от коментар 71 на zle_platen_trol


  Вие само потвърждавате скорошната ми теза, че в България всеки иска да е тарикат и да прецака системата и накрая се получава, че всъщност всички сме прецакани...

 79. 79 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Българина още от соц. времето е научен, че всичко става с наши хора и с торбичка, и плик. ''
  —цитат от коментар 71 на zle_platen_trol


  Абсолютно. +1

  всичко ставаше с връзки, с почерпки, пликове и т.н. Дано това ''заболяване'' премине колкото се може по бързо.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 80. 80 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 568 Неутрално

  3 пъти са ми предлагали нещо като подкуп или натиск срещу нерегламентирана услуга - веднъж мутра - пари, най-чистият вариант; веднъж тежък комунист, бивш ректор и веднъж много известно ченге от времето на соца - при последните двама беще по-скоро внимателен натиск с намек за подкуп; лекари срещам рядко, слава на Бога, никога не е имало и най-малък намек от тяхна страна за подкуп, по-скоро са предлагали повече като услуга, отколкото са длъжни без никакво доплащане; но лекарите са много, така че сигурно всякакви ги има

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 81. 81 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 953 Неутрално

  За жалост на всички ни се налага да бъдем престъпници в даден критичен момент дори да сме твърдо срещу това. Най - често се случва в здравната система, защото там друг избор се оказва, че няма понякога... Такава е системата.

 82. 82 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 568 Неутрално

  някой спомена горе за скъпите коли на лекарите - наистина има известно високомерие у някои от тях, наистина за добрия лекар лекуването не може да е бизнес, но в едно здраво общество най-високият социален статус следва да е именно на лекари, учени, учители и съдии /приемаме, че религиозните служители са по-скоро в миналото като функции/; след тях чак следва да са чинвници, включително политици, хора от службите и армията, прокурори, данъчни и тн; разбира се, свободен бизнес в другите области и кой колкото си спечели

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 83. 83 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2608 Весело

  В Америка някои рушвети са легализирани. Примерно ако те спре полицай можеш да си наемеш адвокат и да нямаш глоба. Разбира се парите за глобата в по-голямата си част отиват при адвоката.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 84. 84 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2608 Весело

  В Америка някои рушвети са легализирани. Примерно ако те спре полицай можеш да си наемеш адвокат и да нямаш глоба. Разбира се парите за глобата в по-голямата си част отиват при адвоката.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 85. 85 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  3 пъти са ми предлагали нещо като подкуп или натиск срещу нерегламентирана услуга - веднъж мутра - пари, най-чистият вариант; веднъж тежък комунист, бивш ректор и веднъж много известно ченге от времето на соца
  —цитат от коментар 80 на hhhuuunnnn


  Ти направо описа "Елита на съвременна България"!
  +++

 86. 86 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Наблюдавам напоследък огромна активност на автора, когото косвено познавам от миналото и един Овч, но не Р. Някой от хулещите тук дали се е попитал, абе тази преразказана история, истинска ли е? Или е поръчкова? Дали не е за едни....? Само питам тук ревящите, не автора, още по малко мистерията Д?

  roo
 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Талант.
  Добре написано.

 88. 88 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#10] от "Binko Georgiev Binev":

  Че и доста плюсове си събрал!?! Я кажи, като си толкова компетентен, имало ли е по времето на Хипократ здравно осигуряване?

 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ха дано ;) по-скоро.
  От плещите на данъкоплатеца
  ще падне бремето антикорупция

  До коментар [#52] от "conventi0nal":
  До коментар [#5] от "Lemmy":

  +++ брънката сме ние, когато спрем да даваме подкупи,
  тогава ще изчезне корупцията

 90. 90 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иван Лалев":

  Консултативен, точно така, но не и безплатен, а и времето е ценно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 91. 91 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#46:"faeton."][/quote]

  Подкупът се доказва изключително трудно. За личност, заемаща сравнително висока обществена позиция, без специални разузнавателни средства не став А НПК ограничава доказването само със СРС. Подкупът е престъпление, което се извършва при необходимо съучастие - в случая и за даващия, и за получаващия. Т. е. никой не е длъжен да се уличава в престъпление, затова сюжетната линия има характер на кратък разказ и би било пълна загуба на време извършването на проверка или разследване на конкретния случай.

 92. 92 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Ние с брат ми сами дадохме пари на доктора, който опрерира по спешност и спаси майка ни! Човекът два пъти отказа да вземе плика, а съм сигурен, че мършите които с безхаберието си я бяха обрекли на смърт, щяха да си поискат, ако бяха в неговата позиция. Но ние бяхме преценили, че трябва да получи материално поощрение, затова че е първо човек и после отличен специалист. И не, за мен това не е подкуп.

  Та случаи разни, но тенденцията за корупция повсеместна е твърде силна и устойчива.

 93. 93 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  "тъй като сме вече в кюпа и, така да се каже, познаваме системата отвътре, коя е брънката, която първо трябва да се скъса, за да се махне цялата верига."
  О, ние брънката отдавна всички я знаем коя е, но нямаме смелост да я скъсаме.

 94. 94 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  "Давай, колкото имаш, и това е!" – отсякох."

  Разумен съвет!
  Но какво да прави, ако това с което раполага заксалият, не е достатъчно?!
  Оказва се все пак че, мъдростта "животът и здравето нямат цена" подлежи на ревизия...

  I Want To Believe
 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#28] от "Скакауец":

  Авторката е намесила ИК,но не е успяла да спомене какви хомофоби сме а това е голям прпусл за пасквил,поместен в Автентичната Газета!

 96. 96 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#34] от "faeton.":

  В реалността,биха я изхвърлили с плика навън.Не за друго ,ама се пазят.

 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#36] от "historama":

  Администеацията на Борисов взима!А каква администеация имашенпри Костов!Нямале корупция,бре!Нямаше!Е,на Софиянски мубвикаха "Усмихнатото Лице на Корупцията" на министъра на икономиката му викаха "10%" ,а две фондации ,близки до власттаьсе пълнеха със "дарения" от бизнесмени и директори на предприятия!Неее,нямаше корупция!

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petleshev":

  Добрич,Баръмов вдигна ли заплатите??

 99. 99 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Оставете докторите на мира!
  На 100 доктора ще има един корумпиран и вие за него ще се хванете.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 100. 100 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#10] от "Binko Georgiev Binev": "и лекарите са хора.
  в клетвата на Хипократ няма нищо за безплатно лечение"
  В статията не става въпрос за безплатно лечение, а за претъпкана с болни хора стаи. Решението е фасулска работа, но от индивиди с фасулски мозък не става. Срок за преустройство и след това глоби. Заповед на министъра, всека болнична стая с по две легла. За стаи с едно легло се плаща допълнително. Срок за преустройство и след това мъмрене, предупреждение, глоби, принудителна почивка за управленския персонал за определен период от време. В клетвата на Хипократ няма нищо и за платено лечение, но нали трябва , ако не псуваме лошия Путин и комунистите, да се упражняваме в тъпо остроумие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK