Битката за София: десни избиратели в резерв

Преди четири години кметицата спечели убедително третия си мандат срещу кандидатите на Реформаторския блок и БСП още на първия тур с резултат от близо 240 хил. гласа.

© Красимир Юскеселиев

Преди четири години кметицата спечели убедително третия си мандат срещу кандидатите на Реформаторския блок и БСП още на първия тур с резултат от близо 240 хил. гласа.Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт по политически комуникации.


Не искам да съм на мястото на симпатизанта на т.нар. градска десница в София. В края на октомври на него ще му се наложи да избира между неубедителния кандидат на "Дeмократична България" (архитекта Борислав Игнатов, който иска да постави герб върху Паметника на съветската армия) и "гражданската" дясна кандидатура – на Борис Бонев от "Спаси София".


НПО-то няма как да участва със своя листа на изборите, но вече заинтригува софиянци. През миналите години критикува аргументирано и добре визуализирано в социалните медии Фандъкова и модела на управление на ГЕРБ в столицата. Сдружението май е единственото, което работи на терен с гражданите в навечерието на изборите. Има и впечатляващ "План за София", в който на цели 300 страници в 15 теми са представени над 500 конкретни мерки за решаване на проблемите на града. Някои от тях са доста нереалистични, други противоречиви, но като цяло показват експертиза за пресушаване на блатото на застоя и корупцията. Но този "капитал" надали ще стигне за нещо повече от достойно представяне на Борис Бонев.
При очертаващия се балотаж в началото на ноември,


клетият представител на "автентичната десница", ако вече не е гласувал за кандидата на ГЕРБ (сегашната кметица) още на първия тур за "по-сигурно", ще бъде изправен пред още по-голяма дилема. Кого да подкрепи: Йорданка Фандъкова или Мая Манолова? Или да подкара колата към Халкидики в знак на протест срещу безхаберието на десните вождове, които не се споразумяха с "младежите" от "Спаси София" за обща кандидатура? В същото време Фандъкова се активизира и изглежда, че ще бъде логичният избор на Борисов, а за Манолова се засилват индикациите, че ще се кандидатира като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.


Посред лято "Маркет линкс" огласи проучване, че на първи тур Манолова би победила Фандъкова с 28% на 23%. Кандидатът на "Спаси София" засега е трети със 7%, следван от кандидат на "Демократична България" - 4%, кандидат на ВМРО – 3%, Десислава Иванчева – 3% и Костадин Паскалев (БСП) – 2%. Манолова има и най-високият рейтинг на политик сред софиянци. При листите за общински съветници обаче нещата изглеждат другояче: ГЕРБ би спечелил почти двойно повече проценти от БСП и ДБ, взети заедно. Това уточнение е много важно, защото общинският съвет е този, който държи реално юздите, макар че кметът има много по-голяма символна власт.


Този твърде ранен за предизборната борба сондаж не прави по-лесен избора на убедения десен избирател в София, който по една или друга причина не се асоциира с псевдодясната партия ГЕРБ. На него най-вероятно ще му се наложи да избира между


статуквото, олицетворявано от Фандъкова, и надеждите за промяна, забулени от популизма,


който вече се е превърнал в запазена марка на Манолова.


На едната теглилка на везната са проблемите, срещу които човекът от градската десница роптае всекидневно, докато диша зловонния въздух на столицата и вижда с очите си как се разхищават публични ресурси за милиони. Фандъкова вече десета година е кмет с благословията на Борисов, въпреки че некадърността й, лъснала окончателно с окепазените ремонти, подрива и неговия имидж. Тя е кукла на конци, която още минава за символ на "успехите" на ГЕРБ в местната власт.


На другата теглилка са неизвестните засега намерения за столицата на Мая Манолова. Като омбудсман тя успя да се еманципира от БСП и противоречивата си слава в нея. Проветри институцията, която олицетворява, и демонстрира видима загриженост за правата на гражданите. Критици отдясно, но и отляво обаче не харесват Манолова. Тя "е популист в най-лошия смисъл на думата. При нея говорим за тежка демагогия", заяви преди време в интервю за "Коректно БГ" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Манолова "определено не е човекът, който работи за редовия български гражданин. Тя е сред хората, за които принципите са адаптивни спрямо нуждите". В коментар за "Дойче веле" пък журналистът Ясен Бояджиев обобщава, че "някои определят нейната свръхактивност като турбопопулизъм и я упрекват, че използва поста, за да гради кариера". Други припомнят ролята й в "аферата Костинброд" пред 2013 г. и


как "после се нареди сред най-арогантните защитници на Пеевски/Орешарски."


Голямата надежда на БСП за пробив в София по модела "Радев", хем е сигурна, че ще стане кмет, ако се кандидатира, хем все още не е дала оценка на управлението на Фандъкова. Поведението на Манолова в стила на "царското": ще ви кажа, "когато му дойде времето", е обидно за всеки, който милее за града. С право е-vestnik критикува, че "досега не се чу от алтернативните кандидат кметове да кажат нещо за може би най-важните неща за града. Как ще спрат разграбването на градска собственост и как ще върнат ограбеното? Терени и имоти на града минаха в частни ръце с разни схеми."


Ако в София спечели Манолова, въпреки студения мир, който цари между нея и партийния лидер Корнелия Нинова, ще бъде разчупен 30-годишният монопол на дясното. Такава знакова победа ще позволи на БСП да цака с искане за промяна в цялата страна. По-вдъхновените социалисти привиждат в такъв сценарий дори началото на края на ГЕРБ. Освен това кметското място в столицата ще минимизира негативите от очакваното катастрофално представяне на Столетницата във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и др. важни областни центрове. Въпреки че като цяло прогнозите за БСП са много по-благоприятни от 2015 г.


При победа на Фандъкова и предрешения избор на единствения кандидат за главен прокурор,


Борисов ще бетонира властта си до края на мандата.


За да "вземе" София, партията трябва да мобилизира максимално своя разколебан електорат. На евроизборите БСП дишаше във врата й в столицата, а прогнозираната по-висока избирателна активност от онези 41% през 2015 г. създава предпоставки за протестен вот срещу Фандъкова.


Преди четири години кметицата спечели убедително третия си мандат срещу кандидатите на Реформаторския блок и БСП още на първия тур с резултат от близо 240 хил. гласа. Левите кандидати взеха сумарно около 70 хил. гласа, а десните – около 50 хил. В битката на съветниците, която е основно между твърдите ядра, ГЕРБ се представи по-слабо (161 хил. гласа), БСП – на равнището на кандидата си (под 40 хил. гласа), а РБ с 62 хил. гласа надмина чувствително своя претендент.


На тези избори в София ГЕРБ ще се бори да запази широката си периферия, "Демократична България" – да мобилизира на всяка цена допълнителна подкрепа, най-малкото за да си вдигне цената за балотажа, а БСП да затвърди резултатите си от евроизборите. Освен на гарантираната подкрепа на социалистите и други леви партийки (но не и от прогресивните леви, които също са омерзени от липсата на реална алтернатива на Фандъкова), Манолова няма как да не разчита и на Слави Трифонов. Разделилият се с bTV шоумен, който вече анонсира политически проект, не крие симпатиите си към омбудсмана, но досега не е обелил и дума каква точно позиция ще заеме наесен. Ако застане в една редичка с БСП и той трябва да демонстрира омерзение, защото във филипиките си от "малкия екран" клеймеше силно не само ГЕРБ, но и социалистите.


"Автентичните десни" могат да решат изхода на втория тур в София. Не са много, но имат електорална тежест. На предходния местен вот те бяха около 70 хил. души, на евроизборите – колкото и условно да е това сравнение, "Демократична България" получи в столицата около 55 хил. глас.


Ако десните бъдат ядосани много или високо мотивирани,


респективно при по-висока избирателна активност, е възможно "отборът" им да набъбне.


Тези избиратели обаче, които в мнозинството си са високо образовани, имат сравнително добри доходи и са по-мобилни от останалите, най-вероятно няма да гласуват монолитно. Почти сигурно е, че СДС ще играе заедно с ГЕРБ по модела на евроизборите. Част от Движение "България на гражданите" и зелените симпатизират на Манолова, защото подкрепят еднакви каузи. Не е ясно и как ще постъпят "десните" привържениците на Десислава Иванчева, която на евроизборите получи в София близо 13 хил. гласа, и сега отново е в играта.


Ако за отправна точка пък служат президентските избори, може да се твърди, че на втория тур десните също ще действат с омерзение. Ако не отпрашат към Халкидики, по-вероятно е да подкрепят Фандъкова, а не Манолова. Данни на "Галъп" от екзитпола на 13 нември 2016 г. сочат, че "малко над половината от гласувалите за Трайков са излезли да гласуват и на втория тур (около 140 хиляди души), като сред тях Радев получава близо една трета от гласовете. С близо две трети от вота, Цачева води в този сегмент"


Неслучайно политологът Евгений Дайнов продължава да предупреждава, че мнозина десни привиждат Борисов като защитник от "комунистите" и непростимо му прощават дузина прегрешения.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Изобщо не сте и поглеждали програмата на Борис Бонев. За какви десни политики говорим? Програмата е изключително лява от всякаква гледна точка. Програмата на ДБ е една идея по-добре, но все пак и тя си остава вляво. За ГЕРБ важи същото... Като цяло, на тези избори няма да видим десни кандидати за кметове.

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1702 Весело

  Имам само едно съмнение. При трилемата "Игнатов-Бонев-Иванчева", е много вероятно паважното дясно да гласува за Галева още на първия тур. Време е разградският тинк-танк да внесе яснота сред електората за да няма заблудени.

  Иначе за втория тур рецептата "зелен чорап" е изпитана. Ротфрпнт! Но пасаран! Венсеремос!

 3. 3 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 833 Неутрално

  на първи тур всички нормални хора трябва да гласуваме за фандъкова и сметките на кукловодите отиват у киреча.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Всички нормални люде трябва да гласуваме.....по съвест!И да изхврърлим сестра Галева още на първи тур.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 675 Неутрално  До коментар [#1] от "ivant88":

  ДБ на тоя етап няма програма. Нежели пък да е по-добра от тази на Борис Бонев.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Весело

  Ако си изберат Майският бръмбар няма да има фандък за кестените ...

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Разединени и с непопулярни кандидати, десните нямат никакви шансове, уви. Предложеният архитект изглежда свестен човек, но това никога не е било достатъчно да станеш кмет, особено пък на София.
  Аз поне очаквам трети мандат на Фандъкова....

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Това уточнение е много важно, защото общинският съвет е този, който държи реално юздите, макар че кметът има много по-голяма символна власт."

  - Това твърдение комай е единствено вярното в поредната доза партийна пропаганда. Да, общинският съвет е местния аналог на законодателна власт, а кметът е аналог на изпълнителната власт. В тази двойка власти по-важната е "законодателната власт" на общинския съвет. Затова гласувайте.

  За пропагандата: Зад ДеБ еднозначно прозират интересите на Софиянски и сват му. Това е коалицията Костинбродска. А за моделът Софиянски в столицата е писано много:

  "Моделът Софиянски"
  "Дъщерната фирма на групировката "Енджел" ООД е получила летния театър заедно с лятната къпалня "Мария Луиза". Те са били прехвърлени в капитала на новосъздаденото смесено дружество "Парк Мария Луиза" АД..."
  https://www.mediapool.bg/modelat-quotsofiyanskiquotn-news29674.html

  "Моделът Софиянски":
  "Отдаването на сметосъбирането на частни компании стана по времето на кмета Стефан Софиянски и председателя на общинския съвет Антоан Николов. Тогава тази дейност бе дадена на концесия на фирми на Румен Гайтански-Вълка. ..."
  https://www.mediapool.bg/stolichna-obshtina-planira-da-izzeme-ot-chastnitsite-pochistvaneto-na-grada-news246873.html

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Весело

  заглавието взаимствано от "Кучета в резерв"сюжета по действителен случай

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Автентичната десница у нас е едно безкрайно дежавю на разединението. Това се очертава да се случи за пореден път на местните избори наесен, с поредния предизвестен провал. Разбира се, виновни пак ще са „мрънкалниците”, които все са недоволни.
  А проблемът е на десния електорат, чиито гласове отдавна са узурпирани от доказано слаби лидери. Лидери не просто късогледи, мързеливи и самодостатъчни, а и недемократични.
  Половината от краткото време от едва 5 месеца от евровота до местните избори бе проспано и едва на 15 август „Демократична Бълария” обяви кандидат-кмета си за София. Никакво обсъждане на имена, никаква вътрешнопартийна демокрация, някакъв малък кръг от лидери и лидерки си направил таен кастинг. В това време партийните структури на комунистическата божем БСП за пореден път номинират кандидати за кметове по места, а Корнелия Нинова им обещава да зачете избора им, без да се намесва, включително за София. Висшите органи на партиите от „Демократична България” не са обявявали да са вземали решения кой да е общият кандидат, очевидно това са направили съпредседателите и лидери на „Да, България” и ДСБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, плюс още някои приближени до тях. Десните вождове, които присъстват публично почти изцяло само във Фейсбук, можеха поне една онлайн анкетка с имена да пуснат, а не тайничко да кадруват кой да е десният кандидат-кмет на столицата измежду съдия Методи Лалов, арх. Борислав Игнатов, финансистката Илияна Цанова (вицепремиер в два служебни кабинета) и още трима, включително скулпторът Велислав Минеков, който отказал.
  Освен че се оказа доста по-недемократична формация от БСП, „Демократична България” се показа тесногръда и самодостатъчна. Три седмици преди издигането на арх. Борислав Игнатов за кмет от гражданско сдружение „Спаси София” излъчиха един от основателите си, Борис Бонев, за независим кандидат-кмет и веднага започнаха активни разговори с гражданите на открито. Бонев и съратниците му имат 10-годишна биография зад гърба си на активисти по широк кръг въпроси на столичната община, както и изключително конкретна, ясна и всеобхватна програма, наречена „План за София”. Част от десния електорат веднага припозна младия мъж като свой кандидат, което бе регистрирано от някои социологически проучвания. Вождовете от „Демократична България” обаче са предлагали места за общински съветници на младите от „Спаси София”, както и Бонев да влезе в „шортлистата от кандидати” за кмет. За пред хората ги наричаха „симпатични младежи”, а зад гърба им – „келеши”. Пък те, наивните, тръгнали да търсят сътрудничество на програмна основа с партийните апаратчици на „демократичната” десница.
  Непростимото късогледство на десните вождове е в това, че шансът за успех в София, където десницата е трета политическа сила, е в подкрепата за независим кандидат, който да може да стигне до балотаж. След като „Демократична България” проспа строителните гафове на Йорданка Фандъкова (и свинската чума на Бойко Борисов, ама това нали не е жълтопаветен проблем), сякаш от небето ѝ падна кандидатурата на Бонев. Който с предварителното си издигане показа, че е независим, а не избран от апаратчиците, но споделя същия електорат. И ако достигне до балотаж, е по-вероятно тъкмо той да победи Фандъкова, защото всякакви други могат да застанат зад него, вкл. левите, които иначе няма как да гласуват за официално десен кандидат. Ако ляв обаче стигне до балотаж, десните по-скоро ще гласуват, със или без отвращение, за Фандъкова, за да не дойде червен. Сега нито официалният кандидат на десницата арх. Игнатов, нито Борис Бонев имат сериозни шансове да стигнат до балотаж, защото ще разделят десния електорат независимо в какви пропорции.
  Десните вождове натрапиха на избирателите си и напълно непознат кандидат, когото едва ли ще могат да го опознаят за два месеца. Това, че е архитект, работил в чужбина и е председател на Камарата на архитектите, не го прави само по себе си подходящ да бъде избран с граждански вот за кмет. Тук много по-важни са позициите, които има, и качествата да ги отстоява. Но сега дори малкото, което е известно, е по-скоро притеснително. В медийно интервю преди 2 години арх. Игнатов казва, че общинските власти не трябва да контролират строителството, то трябва да остане изцяло отговорност на проектантите, и че референдумът (в кв. „Младост” тогава) е вреден, защото щял да спре всякакво строителство, вкл. на тротоари и детски градини. Т.е. презастрояването, грозните и захлупващи сгради и некачествените ремонти, които особено вбесиха в последните години десните избиратели, не биха били изобщо проблем за техния кандидат-кмет преди 2 г. Днес обаче, в интервю след издигането му, арх. Игнатов е еволюирал и предлага общината да откупува имоти, за да запази междублоковите пространства.
  Най-фрапантното културно и естетическо саморазобличение на арх. Игнатов обаче е идеята му от този юни върху високия постамент на Паметника на Съветската армия в София да се постави двулицев герб на страната и монументът да се казва „България над всичко“. Светещите очи (отдавна не светят) на цар Самуил са детска закачка пред този размах, за който баш патриотът Валери Симеонов (Сидеров е откровен русофил, Каракачанов – частичен) не си е мечтаел дори в сънищата. Дни след като вцепени с дърварската си идея русофобската, но либерално-непатриотарска и естетско чувствена столична общественост, авторът се обърна към ландшафтната архитектура и предложи хълмизиране и залесяване на паметника, така че да не се вижда отвън, а отвътре да е консервиран. Тук вече някои изпаднаха в екстаз, припознавайки в новия пубис естетическия авангардизъм на дясната хипстърия. Така или иначе опитът на арх. Игнатов от раз да бъде припознат от десните с бързо лечение на хроничната им болка – Паметника на Съветската армия, се оказа толкова успешен, колкото фалшивата партийна книжка от БКП на Стефан Софиянски преди близо четвърт век.
  Другият кандидат – съдия Методи Лалов, който скоропостижно бе пренасочен за водач на общинската листа (поне ще стане общински съветник), също се оказа саможертва на криво емблематизиране. Ако съдебната реформа – съвсем основателно – е тема номер едно на автентичната десница, това не значи, че и изборът за кмет е борба за съдебна реформа. Освен че пак няма време да бъде разпознат от широката аудитория, нито какви качества има за политик, с признанието си, че сърцето му остава в съдебната система, Лалов повдигна въпросителни с кои свои органи ще работи в общината и каква изобщо е мотивацията му да загърби борбата за чиста съдебна система, която е кредо на партиите, които сега застават зад него.
  Слабата разпознаваемост на Борислав Игнатов и Методи Лалов би могла да бъде отчасти компенсирана с управленска програма, както е в случая с Борис Бонев. Нещо повече, програмата е задължителна за една сериозна формация, за каквато претендира „Демократична България“, първо е тя, после кандидатът. А сега положението е – ей ви някакъв кандидат, ще надраскаме и някаква програма после (такива се пишеха на коляно по време на кампанията и на последните парламентарни избори). И докато Бонев търси подкрепа от пряк контакт с хората всеки ден по няколко часа в различни точки и квартали на София, автентично десните пак го раздават айляк. Първата среща на арх. Игнатов с граждани е в заличка за 50 души в центъра цяла седмица след издигането му (при общо 12 седмици до изборите). Ако Борис Бонев спечели повече или колкото Борислав Игнатов, автентично десните вождове ще трябва мигом да си ходят. Отсега е почти сигурно обаче, че десен кандидат няма да стигне до балотаж. И ще е все едно какво става с вождовете.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Посред лято "Маркет линкс" огласи проучване, че на първи тур ..."

  - Проучването е поръчано от БТВ, Красимир Гергов, а разгласяването му е предоставено на верния му съдружник - Моника. :)

 12. 12 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Изобщо не сте и поглеждали програмата на Борис Бонев. За какви десни политики говорим? Програмата е изключително лява от всякаква гледна точка. Програмата на ДБ е една идея по-добре, но все пак и тя си остава вляво. За ГЕРБ важи същото... Като цяло, на тези избори няма да видим десни кандидати за кметове.
  —цитат от коментар 1 на ivant88


  В България "десен" е либерал от типа на партията на Макрон. Ако искаш Тори и републиканци, ще останеш разочарован и по-добре. Торите и републиканците разбират от икономика и градоустройство толкова, колкото аз от ядрена физика.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Тежък избор....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nestea":

  Не знам защо всички са решили, че един кмет трябва да разбира от икономика (тоест да е специалист), от градоустройство, от предучилищна педагогика, сметосъбиране и т.н.
  Един кмет трябва да разбира от хора. За всичко останало си има професионалисти.
  Иначе щеше да има изпит, а не избори.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Рецептата "зелен чорап" доста се поразплете.
  Аз подозирам, че до края на мандата генералът ще изхвърли и Радев от президентството, за да не й пречи на творческите планове.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дори само да ти хрумне да гласуваш за кандидат на радикал-комунистическата терористична банда ДСБ, след атентата срещу НАП, е признак за тежка мозъчна патология.

 17. 17 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  АНикакво обсъждане на имена, никаква вътрешнопартийна демокрация, някакъв малък кръг от лидери и лидерки си направил таен кастинг. ... можеха поне една онлайн анкетка с имена да пуснат.
  —цитат от коментар 10 на Reporter US


  Съгласен съм. Тук се изложиха. Отдавам го на мързел, а не на зъл умисъл. Но няма страшно, ще се постреснат малко след изборите и ще започне да ги мързи по-малко. Надявам се де.

  От позитивната страна - така активните млади и не толкова млади хора от "Спаси София" получават реален шанс да дооформят свой самостоятелен облик. Аз съм им фен.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 18. 18 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Десните в София от 15 г. гласуват за Боко тиквата. Така ще е и сега.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Десните избиратели, вярно са ошашавени от възможностите за избор. Най-вече, на десния ГЕРБ. Сега, отново ще гласуват за по-малкото зло - Фандъкова, а после ще я псуват целокупно по форумите. Да се сърдят обаче на вождовете си. Наистина болестта "вождизъм" е силно заразна и разпространена в България. Но, така е. Всички искат да са, като тиквата-слънце и да общуват с избирателите от екрана и по фейсбук. Ресто, не става.

 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  До коментар [#10] от "Reporter US":

  +++++++

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  "Ако не отпрашат към Халкидики, по-вероятно е да подкрепят Фандъкова, а не Манолова. "

  Допреди 4-5 месеца това беше много вероятно. След пробутването на Гешев вече не се знае. Аз например няма да си направя този труд и бих оставил БСП да спечелят в София. ГЕРБ вече не са по-малкото зло, щом с Гешев начело на прокуратурата ще правят путлеристка България.

 22. 22 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  .......СОФИЯ......!!!!.....еее ОГРОМНА ХАПКА.......ииии.......МНОГО ГОЛЯМ ЗАЛОГ.......!!!!!.......БАЦКО......!!!!???!!!!.....ако иска да СПЕЧЕЛИ СОФИЯ и СОФЯНЦИ........!!!!????!!!!!.....Трябва ЛИЧНО да се АНГАЖИРА с ПРОБЛЕМИТЕ на СТОЛИЦАТА.......!!!!!.......ДАНЧЕТО.......!!!!.....със ЦЯЛОТО ми уважение към НЕЯ и РАБОТАТА И........!!!!!????!!!!!.....ПРОСТО не се СПРАВЯ........!!!!!........ОВЧА КУПЕЛ /...иии....не САМО...../...еее....ярък пример за ИКСПИРИМЕНТИ и УПРАЖНЕНИЯ ЦЯЛ ЕДИН МАНДАТ.......!!!!!....Всичко се РАЗКОПАВА.......!!!!!????!!!!......иии после се ОТПОЧВА на ПАРЧЕ......!!!.......тук малко.......ТАМ МАЛКО.......В МОМЕНТА ДАЖЕ ТРОТОАРИ НЯМА...на ул. Линкълн.......!!!!!.....Всяко ТЪРПЕНИЕ си ИМА ГРАНИЦИ......!!!!!........Нямам НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ ОЩЕ ЕДНА ПЕТИЛЕТКА да СТАВАМ ЗАЛОЖНИК на ЛИПСА на ОРИЕНТАЦИЯ и БЕЗХАБЕРИЕ........!!!!!......Сутрин няма ИЗЛИЗАНЕ.......!!!!!....Вечер НЯМА ВЛИЗАНЕ в КВАРТАЛА.......!!!!!.......не се ли АНГАЖИРА БАЦКО ЛИЧНО......!!!!!......КАКТО го НАПРАВИ НАВРЕМЕТО с КВАРТАЛА и НИ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ....в МИГ....!!!!!......-СЕГА
  и ВЕДНАГА..........!!!!!......за което съкварталци сме му ВЕЧНО БЛАГОДАРНИ......!!!!!........Данчето ше ОБЕРЕ ПРОТЕСТНИЯ ВОТ.......!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Дори само да ти хрумне да гласуваш за кандидат на радикал-комунистическата терористична банда ДСБ, след атентата срещу НАП, е признак за тежка мозъчна патология.
  —цитат от коментар 16 на Reporter US


  Като го спомена, се сетих, че напоследък не съм виждал статии с изяви на умно-красивите.
  А преди излизаха на всеки няколко часа.

 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#21] от "spiegel":

  Че какво му е на Гешев?

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Левундерството на Инджов е всеизвестно, както и неспособността му да "вижда" обективно политическите процеси и тенденции- все го дърпа на ляво - още от студентските ни години...просто много му личи!!!

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#24] от "atmanpg":

  Според теб сигурно всичко му е наред. Аз се питам какво му е на Бойко. Май чавка му е изпила акъла.

 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Разединени и с непопулярни кандидати, десните нямат никакви шансове, уви. Предложеният архитект изглежда свестен човек, но това никога не е било достатъчно да станеш кмет, особено пък на София.Аз поне очаквам трети мандат на Фандъкова....
  —цитат от коментар 7 на boevbisser


  Перипетиите на момчето-архитектче , казва се Бориславчо , заслужават и по-обстоен разказ.
  Как е висял търпеливо пред пасольство за виза в студа , как го е приел пасоля , как е тичал за билет ,как е обикалял по магазинте да се спретне с нов каскет - за престолнината на Матушката..

 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#26] от "spiegel":

  Че какво му е Бойко?

 29. 29 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Какво толкова има да се пише? Столичани ще си преизберат Фандъкова, за да не вземат кметството комунистите, а после тя ще им се отблагодари с един хубав ремонт на площад Александър Невски. Все пак там има павета за смяна и асфалтиране.пък и на демонтираните тротоарни ограничители, които заменят с колчета, трябва да се намери място

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 30. 30 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1660 Разстроено

  До коментар [#26] от "spiegel":

  ......освен ДВАМАТА ГЕНЕРАЛИ.........!!!!!.....аз не знам други Адекватни и ЗДРАВО СТЪПИЛИ на ЗЕМЯТА ПОЛИТИЦИ и ДЪРЖАВНИЦИ на тази Територияяя..........!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#30] от "kesh":

  Дженерал Атанасов ???!!!

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Всяко разделение е лошо и не мога да разбера, няма ли най-после да го разберат тези, които със завидна упоритост, освен че се самопрецакват, но и нанасят голяма вреда на хората, които се самоопределят като десни. За съжаление агонията ще продължи и освен всичко друго, но и града и ние живеещите в него губим в прекия смисъл на думата пари, много пари.

 33. 33 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Удобна тема да напишеш домашен политически коментар, но кел файда. Такава удобна тема се задава при всички предстоящи избори. И нещата дойдоха до там, че авторът съвсем точно е предсказал какво ще се случи наесен. Малка преднина за тоя или оня/ в случая тая оная/, балотаж, а другите напук ще се чупят в южна посока. Е, и ще накривят някому.

 34. 34 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivant88":ДБ на тоя етап няма програма. Нежели пък да е по-добра от тази на Борис Бонев.
  —цитат от коментар 5 на Sir Humphrey


  Лъжеш пиле, като премиер лъжеш - https://github.com/Da-Bulgaria/digital-sofia-program/blob/master/digital-sofia.md

 35. 35 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#21] от "spiegel":

  Кой па ходи в Халкидики на границата между октомври и ноември?!?

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#30] от "kesh":

  е то има и трети генерал здраво стъпил на 1.2%

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Весело

  на първи тур всички нормални хора трябва да гласуваме за фандъкова
  —цитат от коментар 3 на sarunka

  Всички нормални люде трябва да гласуваме......
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt


  Ало, "нормалните".....кой нормален гласува за политик, който сам е признал, че през мандата си не се е справил със задачите?!?

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  До коментар [#5] от "Sir Humphrey":

  Ей това много ме е яд - ами кажете какво мислите да направи и как ще сте различни от Фандъкова. Няма нужда от 300 страници фантастика и общи лафове, 2-3-4 ярки послания от типа "купуваме още 300 паяка", "вдигаме данъците и изкупуваме частните терени в градинките", "плащаме много повече за ремонти за да са по-качествени" ще спечелят сериозна подкрепа. А той ми говори за паметника на съветската армия - за средния софиянец, особено по-млад той е част от средата, дори не го забелязва.

 39. 39 Профил на doynov
  doynov
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Ъъъ, Спаси София предлага леви мерки - кое точно им е дясното???

 40. 40 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Да не преувеличаваме драмата на избирателите. В крайна сметка дали ще бъдат грабени от псевдо-лявото или псевдо-дясното, резултатът ще е един. Виж драмата ще е по-скоро за единия от клановете на бившото БКП, този на партийните функционери-БСП или този милиционерите и нисши кадри-ГЕРБ. Инак и при единия и другия централката и патоците ще се строят, а МОЧА ще си седи насред София.

 41. 41 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1860 Любопитно

  Явно нито един свестен човек не иска да се занимава с тази кочина.
  Сасмо момчето от СС се различава от първичния бульон, който ни се предлага.
  Жалко.
  Олеееее, току-що чух фандъчка как се пъне. Ще се явяват със СДС(какво ли беше пък това?)

 42. 42 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  и на мен не ми се иска да съм на мястото на г-н Иво Инджов, налага му се да дрънка всякакви глупости само и само да не обърне внимание на значимите факти от българската "демокрация". Като например купените само от ГЕРБ 100 000 гласа от общо 600 000

  "журналистика" по български. ...опа, путински? но и тва е незначителен факт от българската "демокрация"

  Vernam Cipher
 43. 43 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  За да има нов модел , старият трябва да бъде погребан.Простичко е.Докато съществува ГЕРБ, всичко ще се върти в порочен кръг.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 44. 44 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Фандъкова и нейнят шеф Боко са вредни и опасни за българите и живущите в София. Алчността, некъдърността и комуноидния нагон за кражби омръзнаха дори и на герпъвата им рая. Очаквам мощен шут да ги изхвърли на първо време от столицата, след това и по територията. Това ще е първата стъпка към нормализация!

 45. 45 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#21] от "spiegel":Кой па ходи в Халкидики на границата между октомври и ноември?!?
  —цитат от коментар 35 на Sir Humphrey


  На Малта ходим тогава, а за балотажа - на Канарите.

 46. 46 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#10] от "Reporter US":

  Много добър анализ. Не съм съгласен с доста неща вътре, но много богат език, силна теза, ясни аргументи. Не знам каква Ви е професията, но според мен трябва да пробвате да пишете за Дневник или за някое друго издание, определено имате дарба.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Весело

  Много добре казано от Иво:
  "При очертаващия се балотаж в началото на ноември, клетият представител на "автентичната десница", ако вече не е гласувал за кандидата на ГЕРБ (сегашната кметица) още на първия тур за "по-сигурно", ще бъде изправен пред още по-голяма дилема. Кого да подкрепи: Йорданка Фандъкова или Мая Манолова?"
  А щом софийската демокр. десница стигна до там, да се заиграва с лицето Иванчева, няма какво повече да добавим...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не лепете етикети на Иванчева, ако обичате и не я политизирайте! Тя е протестния вот и,ако е умна, няма да позволи никому да си пише активи на неин гръб!

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#10] от "Reporter US":

  От това многословие става ясно само, че ДБ и ДСБ те дразнят, вбесяват, ужасяват и втрисат. Ми, що? Стройния анализ, който си разгънал върху цяла весникарска страница твърдо доказва безпереспективноста на тези формации. Нема страшно. Не се аби. Фандъкова и ББ ще греят над МОЧА още мнооого мандати.

 50. 50 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#10] от "Reporter US":Много добър анализ. Не съм съгласен с доста неща вътре, но много богат език, силна теза, ясни аргументи. Не знам каква Ви е професията, но според мен трябва да пробвате да пишете за Дневник или за някое друго издание, определено имате дарба.
  —цитат от коментар 46 на espresso


  Не е мое писанието, копирах го от друг сайт и е на Веселин Стойнев, Икономист.

 51. 51 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#50:"Reporter US"][/quote]

  Което за пореден път поставя въпроса за "умността" на "умнокрасифците", които се "информират" единствено от пропагандната гЪзета на подсъдимия Прокопиев, а после се чудят защо всички им се подиграват и са станали за посмешище и на свраките по паветата...

 52. 52 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ГЕРБ и СДС се явяват заедно на местните избори

  Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на СДС Румен Христов подписаха тази сутрин в Централата на ПП ГЕРБ рамково политическо споразумение.
  С оглед на доброто сътрудничество на европейските избори през месец май и постигната убедителна победа, ГЕРБ и СДС ще дадат възможност на местните си структури да сформират коалиции помежду си, или да търсят други съвместни възможности за подкрепа на обща кандидатура за кмет и обща листа за общински съветници. В споразумението се казва, че в общините, районите и населените места, където двете партии имат отделни кандидатури за кмет – взаимната подкрепа на втори тур е задължителна. ГЕРБ и СДС изразиха своята взаимна увереност в победата на десницата на местните избори и заявиха намеренията си за продължаване на партньорството за пълен цикъл от избори, започнал с европейските през месец май тази година.
  „Със СДС имаме обща ценност и това е ЕНП. Специално за София очаквам местните избори да са много подли. Колегите отляво нека да излъчат свой кандидат, щом имат претенции, че са алтернатива. Техният подход досега е ясен – подкрепят някого и ако той успее да спечели, си приписват победата, а ако загуби – бягат от него. Има опасност избирателите да бъдат подведени от нашите партньори, които се имат за част от ЕНП, но не подкрепиха председателя на Европейската комисия“, посочи председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов. По думите му ГЕРБ и СДС са длъжни в големите градове да издигнат общи кандидати, за да може коалицията от европейския вот да продължи да работи. „София се преобрази. Метро, пътища, детски градини, градски транспорт, много работни места. Строим непрекъснато, като в същото време се съобразяваме с екологичните норми. Хората обаче искат още и държат на качеството. Затова контролът трябва да бъде завишен“, отбеляза Борисов и напомни, че докато опонентите на ГЕРБ са управлявали София е била задръстена и мръсна. „Промяната няма да дойде с тях. Ще противопоставам направеното от нас срещу техния популизъм“, категоричен бе председателят на ГЕРБ.
  Кметът на София и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова коментира, че с обединението на старата и новата десница се дава силен отпор на войнстващия популизъм. „Нашите кандидати ще работят отговорно за общините“, подчерта тя.
  На свой ред лидерът на СДС Румен Христов изрази своята увереност, че двете партии ще постигнат договореност за големите общини, за да не допуснат те да бъдат управлявани от БСП.

 53. 53 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#50:"Reporter US"]
  —цитат от коментар 51 на Reporter US
  Което за пореден път поставя въпроса за "умността" на "умнокрасифците", които се "информират" единствено от пропагандната гЪзета на подсъдимия Прокопиев, а после се чудят защо всички им се подиграват и са станали за посмешище и на свраките по паветата...[/quote]

  Действително, в останалите Ви мнения качеството на езика, мисълта и аргументите са съвсем различни. Мерси за Веселин Стойнев - не знаех, че пише и за местните избори.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 54. 54 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Ако Манолова се кандидатира, вероятно ще отиде на балотаж с Фандъкова.
  На балотажа я камилата, я камиларя - ще има един гарантиран губещ и това са нещастниците от дясно! По-интересно е каква листа за СОС ще застане зад Манолова, защото това има шанс да пренареди местата в общинския съвет(което директно рефлектира в парите), отново за сметка на т.нар. градска десница.
  Архитектчето, припознато като кандидат на ДБ го раздава доста агресивен и при липсата на политически опит няма шансове да мобилизира електорат, особено когато го вкарат в теми, различни от градоустройствените - и там се очертава голяма греда с нелепата идея, с данъците на софиянци да се купуват градинки, които при по-следващ мандат ще попаднат при правилните хора...

  I Want To Believe
 55. 55 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Не ми се живее в мека гербиктатура, така че поздравявам Манолова с победата на втори тур.
  Разбира се, няма да гласувам за нейните хора за общински съветници.

 56. 56 Профил на Apollyon
  Apollyon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България както всичко останало и политиката ни е на обратно. Типично леви кандидати ги наричат десни, тези които се водят леви предлагат същите политики каквито предлагат и десните.
  При нас, десен-про ЕС, ляв-про Русия.
  Хората нямат никаква идея от политика и от политически идеологии.
  Пълна трагедия.

  "Those who would sacrifice liberty and freedom for safety and security, deserve neither."
 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 969 Неутрално

  На местни избори не гласуват "дясното" и "лявото", гласуват келепирецът и фесът. Клиентелизмът се е просмукал в основите на държавата и крепи конструкцията. Този, който е издигнал и издига свине във властта, много добре познава характеристиките на кочината, която ги е родила.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Ако Софиянци изберат пак Фандъкова, да не са посмели следващите четири години да се оплакват от нея.

 59. 59 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1860 Разстроено

  До коментар [#58] от "Роси":

  Отдавна софиянци не са мнозинство.
  Сами видяхте как цели кланове се нанасят. ( например от хасково)

 60. 60 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Да България и Спаси София, ако искат да чуят какво мислят хората, които ги подкрепят да се обединят! Управлението не е самоцел и служи на гражданите и народа! Отново поставяте последователите си в тежка дилема и отново София и софиянци ще загубят!!! Елементарно!

 61. 61 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 291 Неутрално

  . При нас, десен-про ЕС, ляв-про Русия.
  —цитат от коментар 56 на Apollyon


  ДеБъ - типични левичарчета ..
  Изпълняват мокрите бпоръчки на ГРУ-Гешев ги гепна..

  Напоследък не се и крият - домъкнаха кандидат за кмет от Масква - някой си Бориславчо ..

 62. 62 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Още по времето на атаката на Терористите за Дестабилизация , имената на ДеБъ лъснаха, като руски агенти..

  Гешев ги спомена, на база на логиката..  Между другото - ДеБъ вече май не се и крие ..
  Номинираха открито за Кмет на София един от малцината българи, дето са си направили усилие да отидат в Масква да живеят и работят..
  Нали все се  ПИТАХМЕ "Има ли българин да е отишъл в Рассия" ами има ..

  Перипетиите на момчето-архитектче , казва се Бориславчо , заслужават и по-обстоен разказ.
  Как е висял търпеливо пред пасольство за виза в студа , как го е приел пасоля , как е тичал за билет ,как е обикалял по магазинте да се спретне с нов каскет - за престолнината на Матушката..  Но някогашното младежко вълнение, как ли ще е в пределите на Нашата Освободителка , как ще живее, как ще работи .. отмина - порасна , учи - ето го сега  -  КАНДИДАТ НА ДЕСНИТЕ!

  Посрещат го с любов добрите хора, а ненавижда, мрази го врагът!  Та така с ДСБ и ДеБъ .. 

 63. 63 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Надяваме се софиянци да се окажат хора мислещи с главите си. Инак София ще остане поне още 4 години същата кочина, каквато е сега.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 64. 64 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Весело

  До коментар [#14] от "АзКлавдия":

  " Не знам защо всички са решили, че един кмет трябва да разбира от икономика (тоест да е специалист), от градоустройство, от предучилищна педагогика, сметосъбиране и т.н.
  Един кмет трябва да разбира от хора. За всичко останало си има професионалисти.
  Иначе щеше да има изпит, а не избори. "

  Кметът на София е много съмнително доколко разбира от хора, щом предпочита да осигурява милиони чрез обществени поръчки на вълци, които всички знаем на КОЙ са ортаци.....

 65. 65 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Писал, писал, после мел, после е из***л на метеното... Ся анализ, анализ, ама свирка на Женя на финала??? Ка ще се оправим "уж десните" без Женините вопли, а? Се сме гласували погрешно? Женя се "изсили" за десен "гуру", захвана се с лидерско - философска роля, без потенциал. И очевидно сега бега в токсикологични измерения. Мъка...

  roo
 66. 66 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Как Мая Манолова или друг кандидат ще промени т.нар. модел на управление, след като той е ясно разписан и може да се променя от общинския съвет. засега сондажните проучвания показват доминиране на ГЕРБ в този съвет, който може да бламира редица решения. Не може да се отрече промяната в София, както и някои дебилни решения и изпълнения. Но да забравим коя е Мая Манолова също не трябва. На балотаж аз ще гласувам за Фандъкова (ако тя е кандидат на ГЕРБ разбира се). Но за черевен планктон - не! И нямам колебание никакво.

 67. 67 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#63] от "Gopeто":

  Ще си останеш с надеждите. За инфраструктурата си, София разчита най-вече на пари по европейските програми. За поддръжка обаче подобни евросредства просто няма. Столичната община ще трябва да се справя сама. А последната няма как да задели достатъчно при мижавите местни данъци и такси. В БГ не можеш да спечелиш избори ако пропагандираш вдигане на данъчните ставки, дори ако си направил точни разчети с ясни времеви хоризонти. Българина най-много мрази да му бъркат в джоба и да му гледат имота/имането. Какво да се прави...манталитет.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 68. 68 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Кънчовците най-после се обадиха. Провели телефонно проучване за балотаж Мая Манолова - Фандъкова. И Манолова бие с 48% срещу 40 за Фандъкова. Но 12% казали, че не са решили още. Телефонно проучване? Пък и застраховката от 12 %. Някак по-предпазливи са.

 69. 69 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Манолова ще е следващата кукла на мафията.

 70. 70 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#46] от "espresso":

  conomist.bg/99545-Слабо-лидерство-пак-проваля-десните-избиратели-в-София
  пускам линк към оригинала, цитиран от свинския трол.

 71. 71 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#67] от "tsyrvulan":

  Ха,че той българина ако толкова си пазеше джоба щеше ли все на крадци и корумпета да си поверява държавата???

 72. 72 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, което мога да констатирам е, че агогантната посредственост на гербавите тролове успя да превземе тотално тоя форум. Налитат като глутница под всяка стаития, заредени до горе с ла*няните опорки, спуснати им от Пеевските медии. Само глупости, обиди, кухи мантри.Успяха да изгонят свестните хора. Такава е и тактиката им навсякъде: чрез нахалство към прогрес.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 73. 73 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Не е мое писанието,
  —цитат от коментар 50 на Reporter US


  Това само пълен профан не го разбра. Не, че авторът не е същия кретен като теб, но е малко по-красноречив и малко по-възпитан.

  Естествено, като типичен герберски неандерталец, и през ум не ти мина да си цитираш източника. Таквиз феномени при пасмината са непознато явление.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 74. 74 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Аз ако бях софиянец, не бих подкрепил Фанди. Нищо лично, прилична жена, но тя просто не може да се справи с проблемите.
  А Мая има размах, има визията, има идеи, напорист човек е! Но софиянци, вия ще си я изберете едната или другата. След това не мрънкайте, че така плочките, че така перките, че все ремонти..... Просто не мрънкайте!

 75. 75 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 405 Любопитно

  От кога експерти по комуникация дават специализирано мнение за политически ребуси с голяма доза спекулативност?!?Нещо пак журналисти-пенкилери ни сервират обичайното, че от всичко разбират ...

 76. 76 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Весело

  Не, че авторът не е същия кретен като теб
  —цитат от коментар 73 на КретенКилър


  Стюпи, липсваше ми!

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 77. 77 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Не се заблуждавайте, Мая Манолова е другият и бих казал автентичен кандидат на # Кой. Ако тази селска адвокатка бъде избрана за кмет, това ще бъде пълна трагедия за София. За това подкрепа за нея на втори тур- никога!

 78. 78 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  Ситуацията си е чисто бифуркационна (типинг пойнт).
  Добрият, но за съжаление почти невъзможен изход е ДБ, СС и Иванчева да се разберат и тогава като нищо може да отвеят ГЕРБ-а още на първи тур в София.
  След това с набрала инерция, на предсрочните парламентарни (в София ще стане еуфорично жежко за гербери, а Баце си шубелив и ще си наляга парцалите в Банкя) може поне втори да станат и обрънат тренда в страната.
  Това е труден, но почти невъзможен вариант с тия "десни" лидери.
  По-вероятно е балотаж и МаяМа става кметица, БСП във възход и страната тръгва уверено надолу към групата на средноазиатските републики.
  Ако БСП спечели - тип Киргизстан, Армения.
  Ако ГЕРБ - Туркменистан, Казахстан.

 79. 79 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  ,,...Сдружението май е единственото, което работи на терен с гражданите в навечерието на изборите. Има и впечатляващ "План за София", в който на цели 300 страници в 15 теми са представени над 500 конкретни мерки за решаване на проблемите на града....,,

  Лелии ного страници ве, га ша мое ги прочети тва момчи, дан забраим чи требе да ги и повни.

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Манолова е преговаряла с ПтиЖенерал за подкрепа от "дясното"

 81. 81 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  До коментар [#21] от "spiegel":

  Е,след Радев,Дончева ,вече сте готови отново да гласувате за БСП.

 82. 82 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  До коментар [#23] от "atmanpg":

  Сега остават ма заден план.На преден е Мнолова.

 83. 83 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#71] от "doo08488440":

  Недей бърка нещата. Бойка е толкова популярен защото значителна част от българите припознават себе ди в него и значителна част от българките мечтаят за такъв тип.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 84. 84 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Мислите ли, че случайно десните имат 4-5 кандидати? Ако мислите, че е случайно да знаете, че рамадан кунев още харчи парите на вицепремиерката Пръмовица...

 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Само фактът, че на всякъде пред името на Борислав Игнатов е поставил епитети, целящи злепоставянето му, е достатъчен да обясни какви са целите на автора на тази....статия!
  А целите са ясни.
  Ако не друго, да бъде разединена и отслабена десницата.

  Всъщност и самото нежелание на "Спаси София" да се договори при толкова изгодни условия, предложени от ДБ, говори за същите цели.

  Отделно "Спаси София" просто нямат шанс....И това сигурно им е пределно ясно.
  Защо се цепят тогава?
  От грижа за София или поради някакви други по-меркантилни стремления.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nestea":Не знам защо всички са решили, че един кмет трябва да разбира от икономика (тоест да е специалист), от градоустройство, от предучилищна педагогика, сметосъбиране и т.н.Един кмет трябва да разбира от хора. За всичко останало си има професионалисти. Иначе щеше да има изпит, а не избори.
  —цитат от коментар 14 на АзКлавдия


  Щото с изборите се избират точно тези които разбират от хора.
  Фандъкова щото разбира от хора, затова се натриса все на едни и същи строителни компании, които всеки път правят гаф след гаф.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Има едно нещо, което не разбирам - какво прави БСП, как върти и суче около Мая Манолова и какви инициативни комитети ще измисля е ясно. Но какво прави ГЕРБ? Защо само два месеца преди изборите управляващата в страната и в столицата партия не е посочила своя кандидат за кмет? Най-нормално щяло да бъде това да е Йорданка Фандъкова. Да, ама не е. Защо Бойко Борисов се помайва? Защото е сигурен, че Фандъкова ще спечели когато и да я обяви? Или защото е сигурен, че ще загуби та се чуди с кого да я замени? Повече от очевидно е, че това разтакаване е от полза на Мая Манолова. Дали БСП ще може да приложи "модела Радев" не е много сигурно, но е сигурно, че ГЕРБ са се запътили към "модела Цачева". Защо?

 88. 88 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Първо, № 87, кандидатът за кмет не се посочва, а се чака неговото решение. В случая с Фандъкова е такъв, защото и сега е кмет. Не е нормално да обяви, че се кандидатиара за следващ мандат, когато изпълнява тая длъжност в момента. Нинова, Манолова и пр. веднага ще я атакуват, че прави кампания. По същия начин социалистите бавят "десния и правозащитен" инициативен комитет за Манолова. Защото е в длъжността си на омбудсман. Да не я критикуват, че я ползва за кампанията. Въпреки, че е в кампания отдавна.

 89. 89 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Този път е твърде възможно Манолова да обере десния наказатилен вот в София.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK