Как катастрофира висшето образование

Ако най-старият и авторитетен университет в България не успява да събере желаещи, какво остава за другите!

© Георги Кожухаров

Ако най-старият и авторитетен университет в България не успява да събере желаещи, какво остава за другите!Ивайло Дичев е професор по културна антропология. Текстът му е препечатан от "Дойче веле".


Стана традиция по това време на годината да обсъждаме новината за трето класиране в Софийския университет. Ще има и четвърто, но ще го нарекат допълнителен прием. Темата събужда тъжни размишления за катастрофата на българското висше образование - защото ако най-старият и авторитетен университет в България не успява да събере желаещи, какво остава за другите!


Факт е, че се стигна до неконтролирано разрастване на университетския бизнес. Вече няма голям провинциален град, в който да не е отворен поне филиал. За местната власт това е самореклама, защото децата остават у дома. За родителите пък така се избягват тежките харчове по издръжка на детето в София. Всъщност тази "местна" тенденция унищожава основния смисъл на висшето образование: младите да се откъснат от познатата среда, да поживеят в друг свят.
Не знам дали си давате сметка, че Софийският университет вече буквално отговаря на името си - доста повече от половината студенти са софиянци. Ако ще е гарга - да е рошава, си казват родителите и наместо в столицата пращат децата направо в Германия. Където впрочем - ако пресметнеш стипендии, общежития, стол, библиотеки - май не излиза по-скъпо от тук. А чуждестранни студенти България почти не привлича - не само защото нямаме достатъчен престиж, а и защото нямаме курсове на английски, кампусите ни са в безумно състояние, Студентският град в София е просто изпитание, а административните пречки - мъчителни.


Висшето образование се масовизира и в останалия свят


Междувременно в света се стигна до обща масовизация на висшето образование. Малко под 30% са висшистите у нас (демографията е винаги под въпрос, защото не знаем колко точно сме тук); към 40% е делът им в ЕС и САЩ. Между 2001 и 2014 година броят на университетите в Китай е скочил от 1022 на 2824! Постепенно се движим към свят, в който ролята на средното образование ще бъде поета от висшето и не случайно нови леви лидери като Сандърс в Америка или Корбин в Обединеното кралство говорят то да стане всеобщо и безплатно.


С какво право тогава можем да искаме ограничаване на приема? Който е решил - да учи. В много частни университети просто няма приемен изпит, ролята на цедка играе готовността да си платиш таксата; в страни като Франция пък се смята, че е гражданско право да се запишеш в първи курс, макар и да отпаднеш по-нататък. Проблемът в България е не просто в това, че почти всеки вече може да се запише, а че веднъж записан, почти сигурно ще завърши, освен ако не му скимне нещо и изчезне, което при нас се случва с кажи-речи половината студенти. Самото финансиране е направено така, че преподавателят няма никакъв интерес да скъса студент, защото програмата му губи "клиент". Ако имаше държавно изискване всяка година да отпадат по, примерно 5% от студентите, щеше да е съвсем друго.


Или да си представим такава форма на оценяване: дават на преподавателя определени количества бележки - примерно 20% шестици, 20% петици и тъй нататък, които той разпределя между записалите се в курса. Дали оценката няма да добие повече тежест, отколкото сега, когато колеги пишат отгоре до долу отличен, за да им е мирна главата? Още по-трудно изглежда у нас създаването на каквато и да е йерархия. Страстите, които избликнаха напоследък около оперната прима, пожелала да стане учител, добре илюстрират това. Просто не може да има авторитети, освен онези безотговорни колеги, които разправят небивалици по медиите. Когато се раздават награди или финансиране, обичайното решение е на калпак, за да не се сърди никой. Политици, писатели, художници - трябва да са умрели отдавна, за да ги оценим. Приживе - това е почти невъзможно.


В тази култура, разбира се, няма как един университет да стане елитен - СУ получава някакви бонуси за своите първи места в класациите, но дотук те са символични. Колкото и странно да звучи - заплатите в много провинциални университети са по-високи. Последният удар бяха заплатите на учителите - оказва се, че начеващ учител ще получава повече от асистент и колкото доцент. Парите не са най-важното, разбира се. Проблемът е в това, че няма никакво значение откъде ти е дипломата, камо ли - какви оценки си имал, кой ти е преподавал. Работодателите искат човекът да може да работи на компютър и да знае английски, за другото - те ще го обучат. Ако някакви институции имат нужда от изследване - обръщат се към неправителствени организации, а не към СУ или БАН. Самите учени непрекъснато правят проекти, които да предлагат на някого и които така и си остават в чекмеджето. Вярно, че има мързеливи, некомпетентни и неуволняеми хора в тези среди, но тук говоря за принципа. Масовизацията на титлите и званията при министър Игнатов тотално ликвидира подбора на кадри: сега всяко учебно заведение си прави конкурс и назначава, когото реши, с близка до стоте процента успеваемост.


Самоизолация от Европа


Да спомена и катастрофалния пропуск СУ да влезе в новата европейска мрежа от университети - не влезе, впрочем, нито едно българско висше учебно заведение. Дали работата е от немукаятлък или пък са се появили някакви обективни пречки - ще питаме ректорското ръководство по време на изборите наесен. Но резултатът от това самоизолиране от европейския процес - мисля е ясен за всеки. Бизнесът не спира да говори, че не се подготвят специалистите, от които има нужда. Но тази работа не е така лесна, защото в един момент трябват едни работници, в друг - други. Нали помните как ликвидираха инженерните специалности през 90-те, защото вече нямало нужда от тях? Сега години наред не могат да се възстановят.


Тази година в СУ отново на първо място е психологията, макар че не си представям къде точно си намират работа завършилите. За скандинавистика - ясно, там има чудесни стипендии; компютърните дисциплини са супер платени, графичният дизайн - привлекателна фантазия за младите хора. С медицината аз лично мисля, че университетът сбърка, защото нямаме ресурс за това обучение и може би затова желаещите са малко. Но защо няма кандидати в точните науки? Вярно, че вече нямаме много индустрия, но пък възможностите в чужбина са огромни. Предполагам, че младежите се плашат от трудното следване.


Защото извън няколкото държавно регулирани специалности, висшето образование май става все повече въпрос на преживяване. Не е ясно за какво точно ще ти послужи в живота, къде ще те отнесе вятърът догодина. Затова и не инвестираш в много тежки и дългосрочни проекти, развиваш широка палитра от умения, способност за адаптация. Може би в тази посока следва да преустроим нашето образование - младежите да прекарват повече време в стажове, участие в проекти и изследвания, пътуване, творчески занимания. Да изграждаме личности, а не просто кадри.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 305 Неутрално

  К'во виШе, к'ви 5 лева -> територията на тиквите, раждала е, ражда и ще ражда тикви!

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Разстроено

  Просто и ясно обяснено.
  Само да допълня - даже при социализма нямаше такова падение, на повечето места кандидатстването и приема си бяха истински трудни, имаше и доста отпаднали студенти.
  Сега - социализъм в действие с една добавка - щедро харчене на парите на данъкоплатците в най-бедната държава на ЕС.
  Срам, голям срам, министърът на образованието, който ми се вижда умен мъж, нищо не прави по темата.

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Висшето образУвание у нас е катастрофирало от времето, в което е приет класово-партийният подход за подбора на университетските преподаватели.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1934 Весело

  Всичко това звучи като дълъг некролог на специалността "Културна антропология".

 5. 5 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Любопитно

  Като резултат от тази система от десетина години в живота се срещам с много млади хора, на които им липсва почти абсолютно всичко друго, освен самочувствие...

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не само висшето, ами образованието въобще катастрофира с въвеждането на англосаксонския модел с тъпите тестове. Защото същите предполагат обикновено наизустяване, без да е нужно разбиране на материала, а това произвежда фунционално-неграмотни уроди. Дявол да го вземе, да запамети е в състояние и салфетката на масата ми в ресторанта, като се напише на нея номера на поредната фунционално-неграмотна кифла, която се върже на някой хитрец.

  мурзилка
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Самият Дичев се предполага, че 30 години е седял в Тибет и няма нищо общо с българското висше образование , нали тъй?

  [email protected]
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Влезте в Шенген .....там е спасението.

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Прочетох статията и се сетих за един разказ на Чудомир. Всеки размахва диплома за висше - имал ценза. А, като го питаш за елементарни неща, мига на парцали. "Учи мама, за да не работиш", този израз ни характеризира много добре. За съжаление, висшето образование, последва средното. Затъна в блатото на сивотата и гоненето на пари.

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Само да допълня - даже при социализма нямаше такова падение, на повечето места кандидатстването и приема си бяха истински трудни, имаше и доста отпаднали студенти..
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  КОЕ му е било "трудното".

  ЦЕЛИ СТАДА деца и внуци на АКТИВНИ и ПАСИВНИ БОРЦИ,
  ЦЕЛИ СТАДА задочници.
  РАБ ФАК - за по-младите пояснявам.
  Така нареченият РАБ ФАК - "Работнически Факултет" представляваше
  ЛЮПИЛНЯ НА НЕКАДЪРНИЦИ - Неставащите за нищо фаворитки, любовници,
  дупедавци и прочее....на местните заводски директори биваха пращани
  да учат ВИШО НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА и биваха подготвяни на свой ред
  за НАЧАЛНИЦИ.
  А за така нареченото "ОТПАДАНЕ" на студенти по "онова време" не ми гавари.
  Такова можеше да стане само и единствено, ако МИЛИЦИЯТА и ДС нарочеха
  някого ДА ГО "ОТПАДНАТ".

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  ЦЕЛИ СТАДА деца и внуци на АКТИВНИ и ПАСИВНИ БОРЦИ,
  ЦЕЛИ СТАДА задочници.
  РАБ ФАК
  —цитат от коментар 10 на Hawaii


  Всичките тези хубавци и каки бяха пращани да учат ВИШО

  БЕЗ КАКВИТО И ДА СА ПРИЕМНИ ИЗПИТИ и ПОДБОР

  Да учат НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА.

  Децата и внуците на АКТИВНИТЕ и ПАСИВНИТЕ БОРЦИ

  ВЛИЗАХА "С ПРИВИЛЕГИИ" БЕЗ ИЗПИТИ

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Просто и ясно обяснено.Само да допълня - даже при социализма нямаше такова падение, на повечето места кандидатстването и приема си бяха истински трудни, имаше и доста отпаднали студенти.Сега - социализъм в действие с една добавка - щедро харчене на парите на данъкоплатците в най-бедната държава на ЕС.Срам, голям срам, министърът на образованието, който ми се вижда умен мъж, нищо не прави по темата.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  В момента от СУ излизат предимно бездарничи за разлика от частните университети, където по финансови причини се завършва много по-трудно от държавните университети!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  В момента от СУ излизат предимно бездарничи за разлика от частните университети, където по финансови причини се завършва много по-трудно от държавните университети!
  —цитат от коментар 12 на lz2


  Извинявай, но в много от така наречените частни "университети"

  така наречените "преподаватели" не биха ги взели за хигиенисти в СУ,

  по причина на "АКАДЕМИЧНАТА" ИМ КОМПЕТЕНТНОСТ.....

 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  И сега пак е така. Има връзкарчета на партийна основа, които влизат с царски пищови и предварително знаят какво ще им се падне (по мое време бяха различни задачи и въпроси за всеки кандидат-студент). И влиза с шестица - дипломата му и тя шестица. Давам пример - завършил химията с отличен, мисли че SiO2 е отровен газ; друг пример - завършил икономика с отличен - събира приходи и разходи в екселска таблица; трети пример - завършила икономика с отличен - не може да смята, защото не била учила счетоводство; четвърти пример - в екселска таблица подрежда сумите една под друга, после ги смята с елката и то грешно. Това са реални примери, а колко още има - да решиш да го измислиш като майтап, не можеш.

 15. 15 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ееех, този СУ, бе! :)
  Напишете нещо за ВВМУ, защото това е най-добрият ни университет от десетилетия, ама не е в София. :)

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  Децата и внуците на АКТИВНИТЕ и ПАСИВНИТЕ БОРЦИ
  =======
  Как умело си ги сортирал....
  Ти от кои беше....?

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  След като толкова плачевно е равнището на СУ, какво ли е на Библиотекарския - тази ковачница на управленски кадри?!

  Ами на специалност “право” (т.е. социални науки) в милиционерската академия, дала на света бъдещия главен прокурор?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  [quote#13:"Hawaii"][/quote]

  Явно си много далеч от висшето образование! В частните университети преподават ВСИЧКИ преподаватели от СУ за десетократно по-големи заплати! И там не пускат недоучени, защото им носят пари на всеки изпит! Трябва толкова да знаеш, че да го е срам да те скъса! Докато в СУ пескат на поразия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 303 Весело

  "...Ако имаше държавно изискване всяка година да отпадат по, примерно 5% от студентите, щеше да е съвсем друго..."


  Много хитро, г-н Дичев!
  Хахаха...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 20. 20 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Местата за кандидат-студенти са повече от завършващите гимназисти. Много от гимназистите заминават за чужбина, а немалка част не желаят да учат. Е, как при това положение да се запълнят всички места!
  Висшето ни образование си е като държавата ни, няма нужда да правим драми, животът си тече.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  [quote#13:"Hawaii"][/quote]

  Преди време бях наел адвокат по едно засукано дело, завършил СУ. Той така оплеска делото, че на първа инстанция бяхме осъдени! Тогава реших да назнача двама юрисконсули завършили Варненския свободен университет по препоръка на един познат-нотариус. Справиха се блестящо! Спечелихме делото и ги възнаградих отделно от заплатите! Сега и двамата са прокурори в София, защото ЗНАЯТ! А и двамата нямат нито връзки, нито познати в прокуратурата! Спечелиха конкурса с отличен из между 780 кандидата, повечето от СУ! Няма повече да коментирам!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Весело

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  - Колега, какво гласи вторият закон на Нютон?
  - Но аз не следвам право, ами физика!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":- Колега, какво гласи вторият закон на Нютон?- Но аз не следвам право, ами физика!!!
  —цитат от коментар 22 на Незнайко в Слънчевия град


  Много точно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#20] от "hammurabi":

  Така е. И по времето на Петър Берон и братя Миладинови, също не сме имали университети. И не сме се затрили.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "Като знам какъв инженер съм, ме е страх да ида на лекар."
  Това не е от вчера.Отпреди 1989 година е.Така,че нищо ново няма под слънцето тук.
  Само ВУЗ-овете са повечко...


 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Като беше превърнато в проста търговска дейност, ае университетите в търговски дружества, които печатат дипломи!!!

 27. 27 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Неутрално

  " Но защо няма кандидати в точните науки?" Доста добри кандидати - от олимпиади и състезания например - заминават да учат в чужбина със стипендии от съответния университет. На други помагат родителите и пак учат точни науки и инженерство извън България. Образованието там е по-качествено и с диплома от добър университет си намират работа пак по цял свят. Малка част се връщат в България след като понатрупат пари навън.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 28. 28 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  аз съм завършила су в едни далечни времена, и смея да твърдя, че тази катастрофа не е от вчера, и че всъщност няма катастрофа, а просто това си е един посредствен университет и винаги си е бил такъв. с огромен успех петгодишното "образование" може да се съебере в максимум две години и да спрат да губят веремето на децата и да ги заблуждават, че получават "образование".
  а и тонът е един все едно всички са виновни - родителите, децата, системата, само не и преподавателите, чиято неспосбност, посредственост и твърде често крумпираност, няма разбира се никакво отношение към тази тъжна ситуация.

 29. 29 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 429 Весело

  Има незаети места , защото лакомията е огромна.
  Не може местата във ВУЗ-овете , да са повече от завършващите студенти.
  Правят се на луди и затова е цялата драма.
  Трябва всяка година местата във вузовете да е не повече от 50% от завършващите, както беше преди време и ще се вдигне и нивото на образованието и ще се закрият една камара с измислени университети.
  Не може със зор да е завършил средното и по милост да са му писали тройка и той да е студент в Софийския.

 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  Катастрофира не само висшето образование. Катастрофира образованието въобще! При това- в световен мащаб.
  Това не е моя измислица, навсякъде педагозите бият тревога! Те , както и ние, не са подготвени за мащабите и темповете на IT- революцията и безнадеждно изостават от действителността. Стигна се дотам, че наскоро някъде четох, че учител съветва колегите си да оставят децата сами да се обучават взаимно за безопасното ползване на смартфоните.
  А иначе сега основният проблем, на който няма отговор е, дали досегашните методи за преподаване, материалът, който се преподава и критериите за неговото усвояване съответстват на настоящите потребности и на предизвикателствата на бъдещето.
  Кашата в тази област е по-голяма, отколкото в политиката! И с по-страшни последствия, защото касае тези, от които зависи бъдещето на планетата.
  А подобни статийки с политически привкус могат да служат само за едно (ако са на хартия, де).

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Гневно

  Истини, истини и само истини в една статия.
  Дори не виждам какво може да се добави.
  Добре поне, че имаме професори като Ивайло Дичев.

  подпис
 32. 32 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Първо, второ и трето класиране са само официалните, за пред хората. Но след това има неофициални класирания - понякога стигат и до двадесето (колкото е нужно).

  Това не сте го чули от мен ;)

 33. 33 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#28] от "owen":

  Точно. Аз също съм завършила СУ, споделям напълно.

 34. 34 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 925 Неутрално

  От новите "вишисти", ако се поразровиш, ще откриеш доста, който не могат да четат, камо ли да проумеят, какво е написано!

 35. 35 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  проблемът е изключително сериозен, познавам не едно семейство в които този въпрос е сред основните аргументи за имиграция. да се предлага решаването му с мерки като ами да ни спуснат наредба която изисква двайсе процента двойки е много несериозно. а ида обсъждаш катастрофата на висшето образование без да обсъждаш катастофата на средното и основното е безсмислено

 36. 36 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Този път добра статия от професора, но само е маркирал нещата и не дава решение.

  Първо поне в природните науки не може да си добър преподавател ако не си добър учен, и докато в СУ, във ФзФ, ХФ ФМИ това е така, в провинциалните и частните вузове това не е.

  А защо децата не искат да учат химия, физика и т.н. е ясно - много е трудно, адекватна реализация има само в чужбина (където няма самозабравили се като доцентина в ядрения, който дерибейства) и всичките по-читави деца директно започват да учат в чужбина при условия за каквито СУ може само да мечтае.

  Няма курсове по англисйки ами те по-голяма чст от преподавателине не значт добър английски.

  Решението е да дадат добри заплати и да канят лектори от чужбина вкл. българи, може да се направи като летен университет със спец курсове с цел вдигане на нивото.

  Без да се излезе на международния пазар няма как да се просеприра...и да става дума за СУ, другото съжалявам но не са университети и са ВУЗОве (качествените са МА, ХТИ, МЕИ и МГУ), а някои като магнаурскта школа пуцове.

  Темата е дълга, но докато отношението кум учените в България бъде обидно няма да има оправия.

 37. 37 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Весело

  по-скоро земята ще почне да се върти наобратно, отколкото някой открито да заговори за КАЧЕСТВОТО НА ПРЕПОДАВАНЕ в СУ!

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Весело

  [quote#13:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 21 на lz2
  Преди време бях наел адвокат по едно засукано дело, завършил СУ. Той така оплеска делото, че на първа инстанция бяхме осъдени! Тогава реших да назнача двама юрисконсули завършили Варненския свободен университет по препоръка на един познат-нотариус. Справиха се блестящо! Спечелихме делото и ги възнаградих отделно от заплатите! Сега и двамата са прокурори в София, защото ЗНАЯТ! А и двамата нямат нито връзки, нито познати в прокуратурата! Спечелиха конкурса с отличен из между 780 кандидата, повечето от СУ! Няма повече да коментирам![/quote]

  Не съм сигурен, че сюжетът, който си ни поднесъл реално се е случил,
  но той повдига много въпроси.
  Първо,
  От какъв зор си НАЗНАЧИЛ ДВАМА ЮРИСТИ НА ЗАПЛАТА,
  когато е могло да ги ангажираш срещу възнаграждение за съответното дело ?
  Второ,
  Ако делото наистина е било "оплескано" на първа инстанция, то ако ще и
  най-добрите юристи да си наел, пак не е могло да се обърне на втората инстанция
  Тук по-скоро се е случила стандартната ситуация, когато на първа
  инстанция страната губи делото, а на втората го печели.
  Няма адвокат, дори и да е завършил Харвард или Кеймбридж, който да печели
  всички дела !
  Няма такъв адвокат - и в България, и по света.
  Трето,
  Ти, приятелю си попаднал на истински ГЕНИИ В ПРОФЕСИЯТА.
  ДВАМА СПЕЦОВЕ, както ни ги описваш ПО ГРАЖДАНСКИ ДЕЛА,
  оценени дори от НОТАРИУС,
  които впоследствие без усилия ПЕЧЕЛЯТ КОНКУРС ЗА ПРОКУРОРИ,
  на базата на НАКАЗАТЕЛНОТО ПРАВО !?!?!?!?!?!?!
  КОИ са тези ГЕНИИ СВЕТОВНИ, за да ги препоръчам
  на НАЙ-ГОЛЕМИТЕ АМЕРИКАНСКИ АДВОКАТСКИ КАНТОРИ
  където ще си паднат на мястото при ДЕСЕТОРНО
  ПО-ГОЛЯМО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ от заплатите и рушветите им
  сега като прокурори.....
  Ха-хааааааа

 39. 39 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Даже.... все едно царска България е била колос във висшето образование...
  Правилно се ориентират младежите, който има желание да учи отива в реномиран университет, след който лесно си намира работа в държава където ценят кадрите. А тук нека ромите политолози да им свършат инжинерната работа ))
  По време на соца учиш тех. специалност след това имаш работа, има къде да си караш стажа има предприятия където твоите знания са нужни. Сега работодателят не иска да инвестира в обучение и иска готови, обучени кадри... ми да си ги внесе от молдова или косово

 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Висшето образование е бизнес и както по всички останали направления, така и в това, нашите не издържаха на конкуренцията!
  А тя постоянно плюва ли плюва....
  на Германия и трябват работници, студенти, мигранти....
  Дойче Веле работи в тази посока

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Весело

  На тези които реват за това колко добро било висшето образование преди 1989
  ще припомня, че тогава студентите учеха АБСУРДНИ и НЕНУЖНИ дисциплини
  като
  ИСТОРИЯ на БКП
  ИСТОРИЯ на КПСС
  ДИАЛЕКТИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИЗЪМ
  ИСТОРИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИЗЪМ
  ПОЛИТИЧЕСКА ИКОНОМИЯ......

  В Юридическия Факултет на СУ се изучаваше освен Конституционно право на НРБ
  също и КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО на СССР ?!?!?!?!?!?!?!?!

  Почти ЕДНА ТРЕТА от УЧЕБНАТА ПРОГРАМА беше запълнена от подобни
  НЕДОМИСЛИЯ и ПРОСТОТИИ....

 42. 42 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 659 Весело

  До коментар [#41] от "Hawaii":

  Ти си баце идиот. То и сега се учи предприемачество до 3ти кла!!! Това е дооооста по-зле от формалното губене на време по история на бкп. То сега няма и оценка за поведения и затова последния сополив десетгодишен ром може да прати всяка една даскалица на майка и в пу...та

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":- Колега, какво гласи вторият закон на Нютон?- Но аз не следвам право, ами физика!!!
  —цитат от коментар 22 на Незнайко в Слънчевия град


  Отлична демонстрация на кон с капаци и тъй наречената функционална неграмотност, която освен по другите изброени причини възниква и при твърде тясната специализация.

  мурзилка
 44. 44 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#34] от "gak37608125":

  "От новите "вишисти", ако се поразровиш, ще откриеш доста, който не могат да четат, камо ли да проумеят, какво е написано!"

  Искаш да кажеш "виСшисти", нали? За другото си прав, някои от твоите герои стават и журналисти, за радост на зевзеците! А някои достигат и да висини, като "Дневник", например.

 45. 45 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 659 Весело

  До коментар [#41] от "Hawaii":

  А и времето даде своята оценка. Техническите кадр
  възпитани от соца си намериха място и мног от тях успешно се реализираха на запад. От сегашното висше не е баш така)))))

 46. 46 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Дичев, що гледаш образованието от само себе си. В БГ почти всичко катастрофира.
  А към момента "балансиращи" в тази ненор. ситуация са "магистралите", соф. метро, вдигането на бюдж. заплати, износът на "високотехнологично-добито злато срещу ауди и бмв" и много други Огромни Лъжи...

 47. 47 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Весело

  А защо децата не искат да учат химия, физика и т.н. е ясно - 1.много е трудно,
  2.където няма самозабравили се като доцентина в ядрения, който дерибейства)
  —цитат от коментар 36 на olimpipanov


  Първа точка, ами трудно е, като вместо да учат, родителите им са накупили електронни джаджи по което те по цял ден мажат, като им позволяват от непълнолетни да пият и да вземат наркотици.
  Втора точка: "децата" щото на 18 вече не са деца, ама ти може и да не знаеш това, няма как предварително да знаят за някакви самозабравили се доценти(ако това въобще е вярно) и това да е фактор против избора на дадена специалност.
  Ти, можеш ли да мислиш логично и да успяваш да проследиш правилно причините и следствията като в права, така и в обратна посока, или само си лалаш да намираш някакви чисто тролски оправдания защо не и да плюеш?

  мурзилка
 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Няма как всеки университет, включително и СУ, както Дичев дава пример с медицината, да рои факултети по всякакви специалности и качеството на обучение да е добро.
  За да се регулира това положение, следва първо бюджетните средства да се разпределят не на глава, а по рейтинг, според търсенето от страна на държавата и бизнеса, т.е. според реализацията на завършилите студенти. А за всякакви измислени специалности, само и само да се докара бройката, с която средствата на съответния ВУЗ да се връзват, направо 0 (нула) наши лева. Ако могат да си ги вземат от студентите, техен проблем, ако не да се закриват специалности, факултети и цели университети.

 49. 49 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Дори и да иска, какво може да направи, ако трябва да отстрани окопали се партийни калинки, които не разбират проблема, защото са част от него. Министерствата и агенциите са пълни с назначения, като това на новия член на СЕМ - с 3,80, от врачанския филиал на аграрен университет , в медийния регулатор. Друг идентичен случай от последните седмици - партийна калинка, с издаден сертификат за компютърна грамотност и удостоверяващ, че госпожата е посещавала курса и може да изпраща писма и да прикачва файл - шеф по киберсигурност на държавата... И тази същата е толкова зле, че се изживява като да е завършила в Станфорд...
  Не познавам нормален човек, който може да работи с такива недоразумения.

 50. 50 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Хахаха! Кой го задава този въпрос? Ами как да не катастрофира, г.Дичев, когато професори от хора на академичното мислене се превръщат в такива на агитпропагандното?

  Мърфи е оптимист!
 51. 51 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Информацията е точна и фактите се знаят от много време. Защо не се прави нищо..не знам. Дори нашите "специалисти" в образователното министерство да не знаят как да подобрят нещата, можеха поне да намлят университетите с 50%, така поне с намаяване на количеството се качва качеството.
  Темата е много дълга и е ясно, че с наличните преподаватели чудеса не могат да се очакват.

 52. 52 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hawaii":

  Пропуснал си "Основи на комунизма". Между другото освен дипломна работа имаше и политически изпит. Тази бележка се мъдреше на дипломите на хората и заедно с оценката от дипломната работа, образуваше крайната оценка. Времето изгубено за комунистически измишльотини отговаря на натоварването за един семестър.

 53. 53 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#15] от "xamctep":

  Дебили, дебили влизат там. Пряко наблюдение. Не могат сложно изречение да съставят, речта им е страшно богата на ... междуметия. Колите ( повечето идват с кола на лекции) си не могат да карат, но се очаква кораби да "шофират".

 54. 54 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 331 Весело

  лъже професора, моите деца са във Франция :) ......

 55. 55 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 331 Весело

  До коментар [#5] от "Kosta Delev":

  това започва от началното образование още.... дупка след дупка....

 56. 56 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Между другото подобен проблем има и на запад. Младежите не искат да учат трудни специалности...обикалят света за да намерят целта в живота си по 2-3 години след като завършат училище ( разбира се с парите на мама и тати)...
  Та обратно на темата. за да вдигнат качеството на преподаване на запад има голям процент преподаватели, които идват от реалната икономика. Това са хора обикновено над 50 с по 25-30 год. стаж които преподават на студентите реални неща. представяте ли си как е мотивиран студент на когото преподава доскорошен шеф на отдел примерно в Мерцедес или Сименс....абе решения има много, само да има желание

 57. 57 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#22] от "Незнайко в Слънчевия град":

  - Колега, кажете нещо по Теория на полето.
  - Аз не съм агроном, а физик.

 58. 58 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  То "вишуту" е катастрофирало юще кога дръгалефскиот капацитетин е преподавал Марксизъм - Ленинизъм у ВИИ "Карл Маркс". А апологетите му са сред най-неграмотните, дека могат да се найдат по тея географски ширини.

 59. 59 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Всеки малко по-кадърен отива да учи в чужбина, а тройкаджиите стават горди студенти на нашите "университети". И ги завършват!
  Аз когато кандидатствах бяхме 700 калпака за 30 места. Сега ги записват за студенти още от Нова година, още преди матурите, че да не ги изпуснат. Това не е проблем от вчера. Единственото интересно е, че Дичев вече е успял да открие проблема.

 60. 60 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Ако човек е силно мотивиран да се развива и има високо IQ, може да постигне доста повече в сравнение с ВУЗ за определено време със самообучение. Не във всяка сфера, но в повечето с висока добавена стойност и заплащане.

 61. 61 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Влез в медресето... и пръдни.

 62. 62 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Как няма да катастрофира като само преди няколко дни имаше новина, че са отпуснати допълнителни бройки по ФИЛОСОФИЯ и ПСИХОЛОГИЯ. Популярни са, какво да се прави.


  "Проблемът е в това, че няма никакво значение откъде ти е дипломата, камо ли - какви оценки си имал, кой ти е преподавал. Работодателите искат човекът да може да работи на компютър и да знае английски, за другото - те ще го обучат."

  Това въобще не е вярно. Има огромно значение откъде е дипломата. Работодателят може да обучи само човек, който има базата знания. Няма как да очакваш от някой, който не знае разликата м/у КВт, КВтч, КВАр и КВА да започне след кратко обучение взезапно да разбира от електротехника.

 63. 63 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#44] от "Дон Кихот":

  Понятието "Висша" е в сила само за математиката!
  Всичко друго е присламчило се!
  Без значение дали са висшисти или вишисти! Дискусията за правилното изписване е от десетилетиЯ!

 64. 64 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 794 Неутрално

  А Баце с целия си малограмажен акъл гордо заявява, че му трябвали такива вълебшници като оня 20-годишен келеш (пишман-хакера на НАП), който не счита за нужно да учи, понеже се изживява за голяма работа, даже лъже как бил обучавал служителите на ДАНС.

  Ученето изисква усилия. Дори четенето на някакъв текст изисква усилия. Докато гледането на клипче е директно попиване на кеф, без усилия. Стигна се дотам, че всички да считат за модерно да не си учил и завършил нищо, понеже "там няма какво да ме научат, аз си знам повече от тях". Затова имаме пишман-водопроводчици, пишман-строители, а за пишман-програмистите да не говорим.

 65. 65 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Всеки малко по-кадърен отива да учи в чужбина, а тройкаджиите стават горди студенти на нашите "университети".
  —цитат от коментар 59 на sasoss


  Колко десебили са завършили в чужбина? Съдейки по нивото - те и в България не са завършили. Особено Ръдань, мяза на завършил вечерно техникум по обществено хранене. А ДС "женераль" Тънас си е жуф краварин и има същото излъчване.

 66. 66 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 430 Весело

  Малко останахме "простите" висшисти-сега всичко е магистър,доцент,професор!

 67. 67 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Не съм съгласен с голяма част от казаното от "професора". Най-малко може да се говори за катастрофа на висшето образование у нас. Катастрофа е когато си бил добре и изведнъж рязко се сблъскаш с нещо и нещата се развалят. Висшето си се деградираше бавно и полека и след като българските младежи получиха възможност да се образоват в други страни и най-кадърните заминаха да си търсят късмета извън страната, тук остана шкартото. А и да не се лъжем. Българският т.н. "бизнес" с малки изключения не се нуждае от току що завършили млади "гении", той не може да им предложи поле за изява.

 68. 68 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#1] от "LudLustrator":

  "К'во виШе, к'ви 5 лева -> територията на тиквите, раждала е, ражда и ще ражда тикви!"

  Ти си рядко тъп по всички скали и измерители. За този "уникален" пост ли ти беше голямото бързане? Който не те познава ще помисли, че си необразован УибераУ.

 69. 69 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Разстроено

  След като толкова плачевно е равнището на СУ, какво ли е на Библиотекарския - тази ковачница на управленски кадри?!Ами на специалност “право” (т.е. социални науки) в милиционерската академия, дала на света бъдещия главен прокурор?
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz


  В Библиотеката УНИБИТ може да завърши и магаре. България катастрофира като цяло...

 70. 70 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#56] от "ywk50370410":

  Още отпреди 25 години в света има тенденция на разделяне на университетите на такива за елитна наука и такива за професионални умения. Десетте процента умни студенти, които имат необходимото аналитично мислене и потенциал да измислят неща, отиват в първите университети. Останалите 90% студенти отиват във вторите университети, където ги подготвят за кадри в икономиката. Там не ги учат на фундаментални неща (не учат на теория и кое защо как е), а ги учат по занаятчисйки способ кое как се прави (без обяснения защо е така и как така става). Първите студенти стават такива, които ще измислят технологии и продукти и ще развиват наука. Вторите биват засмуквани за кадри във фирми и заводи - там не е нужно да си Айнщайн, а е нужно да ги готов обучен да боравиш с текущите технологии, изполвани в предприятието.

  Лошото е, че у нас висшите училища не могат да изпълнят функцията дори на втория тип университети, а камо ли пък на първия.

 71. 71 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Но тази работа не е така лесна, защото в един момент трябват едни работници, в друг - други. Нали помните как ликвидираха инженерните специалности през 90-те, защото вече нямало нужда от тях? Сега години наред не могат да се възстановят."

  Я, това дума по дума го написах тук преди 1-2 седмици! Добре е, че се чете.

 72. 72 Профил на Personal_Jesus
  Personal_Jesus
  Рейтинг: 253 Неутрално

  [quote#11:"Hawaii"][/quote]

  Един вид такиви като бого-гелосания Домус Ага – каймакамина на Разградската кааза, в чийто харем работиш от време на време :)

 73. 73 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Като човек с почти две висши (имам още една година за второто), мога да кажа че нивото е такова в частност и заради преподавателите. Не може да ме учат неща, които съм ги учил в около 10ти клас, а те тогава вече спираха да се ползват и да ги преподават все едно са още актуални. Доста даскали нямат реален опит, не разбират материала, не могат да си направят изпитите. Отивам на изпит, където мога да ползвам компютър, гледам документацията на майкрософт, правя теста и тя ми го счита за грешно, като и казах да отворим документацията, почна да се измъква веднага.

 74. 74 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Проблемът наистина е сериозен и от световен мащаб, но поне в повечето страни има наистина реномирани университети и печатници на дипломи, а в България останаха само печатниците на дипломи.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 75. 75 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Трябва да си признаем, че образованието ни във всички форми е на дъното в Европа. Демографската криза - застаряващи учители, ниски заплати, стари програми, постоянно пренаписване на учебници, невъзможност за реализация, липса на интерес в децата - говоря за масовката, чалгаризацията на населението- за съжаление в образованието още дълго ще копаем дъното.
  Моята дипломна работа в университета беше на тема загубила икономическа обоснованост 15 години преди да я развия. Дипломната работа на мой приятел в Германия се използва 4 години по-късно от BOSCH за ново поколение окачане на автомобили, дипломният ръководител е ръководител развойна дейност в BOSCH. Открийте приликите.
  Всеки може да даде примери как взимаме медали на олимпиадите и състезанията по физика и математика или много добри Учители, но истината е че това само 2-3 % процента от всички. Голяма част от децата нямат достъп до много добри училища и учители, а ние зависим точно от масовото ниво. Завършил съм "елитен" български университет и "модерна" специалност като 70-80 % от времето сме разглеждали и тествали технологии от преди 25- 30 годни и едва 10% от преподавателите покаваха какво е развитието в настоящето и бъдещето. Няма как да произвеждаме автомобили, компютри, софтуер, високи технологии без високо ниво образование. Не говоря за дипломи, ясно е, че всеки може да си купи и още по-ясно е как на първите 2-3 седмици ще разкрият нивото на разбиране.

 76. 76 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 299 Весело

  [quote#13:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 21 на lz2
  Преди време бях наел адвокат по едно засукано дело, завършил СУ. Той така оплеска делото, че на първа инстанция бяхме осъдени! Тогава реших да назнача двама юрисконсули завършили Варненския свободен университет по препоръка на един познат-нотариус. Справиха се блестящо! Спечелихме делото и ги възнаградих отделно от заплатите! Сега и двамата са прокурори в София, защото ЗНАЯТ! А и двамата нямат нито връзки, нито познати в прокуратурата! Спечелиха конкурса с отличен из между 780 кандидата, повечето от СУ! Няма повече да коментирам![/quote]

  Тези басни ги разказвай на приятелките на баба си. Няма как в една порочна система кадрите да са като зачатието на Св. Дева Мария. Всичко там е вмирисано от главата до краката. Тия двамата да кандидатстват за рекордите на Гинес.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#51] от "ywk50370410":

  То, с кое не е така?! Проблемите и основните причини за тях се знаят от години. Но, нищо не се прави. Явно повечето приказват, но всъщност не искат промяна. Значи тази малка кочинка ги устройва. Знаят, че не е добре така и по този начин и затова не искат да го променят. Тоест заливащата ни посредственост е много устойчива и се възпроизвежда.

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Пичове и мацки. Работата е проста като бобена чорба. Проблемът е във финансирането, по-точно в моделът на финансиране на държавната поръчка.
  Правилният модел сега работи единствено във военните училища. Съвсем накратко моделът "държавна поръчка" трябва да е за толкова бройки кадри, за които можеш да им осигуриш реализация. Конкретно - "безплатно" образование плюс стипендия за "Х" броя студенти срещу "разпределение" за работа по срочен трудов договор, например за 5 години след завършването.
  Статистика за необходимите обучени кадри има откъде да се вземе. Всеки ТРЗ има поглед колко хора ще се пенсионират след 5 години.
  За останалите, които не искат да се "закрепостяват", както го наричахме през комунизма - имат вариант - платено обучение или в държавен университет, или в частни такива.
  Освен това, ако на "бизнесът" му трябват кадри - ето повод за отпускане на стипендии. Ако неще да плаща стипендии, тогава да плаща "трансфери" - неустойки за неспазено предизвестие или да се бори на свободния пазар за кадри с 5 годишен стаж.

  Нищо ново няма в това. Комунистите го прилагаха този модел преди 10 ноември

  Бог да благослови Америка за България!
 80. 80 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#75] от "Maslara":

  Много ясно, че и на преподавателите нивото пада. В крайна сметка, колко квалифицирани преподаватели с поне два отлични западни езика ще се съгласят да преподават за 500 - 600 €?! Маймуни с трици не се ловят.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 81. 81 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#65] от "Reporter US":

  Е... Не може всички да имат благородното излъчване на Цецка или Цветанов, тези стожери на мисълта. :)))

  Бивш tww09306483.
 82. 82 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Да де! Ама в соца имаше един университет и 5-6 техникума. Сега има 50-60 техникума, които са се кръстили университети.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 83. 83 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#56] от "ywk50370410":

  Имам приятел, преподаващ "глобални пазари" (или както там се казва на български) на английски (майчин език) в Сапиенца и Луис в Рим. 30-ина години в реалния бизнес на високо ниво (от които последните 15 в САЩ), след които сменя стреса с преподаване.
  От такъв професор (няма педагогическо образование, но всички на които е помагал в защитата на мастер, веднага са привличани от големите банки и търговски фирми) има какво да се научи, най-малкото, защото преподава на бизнес английски. Какво да научат от доносниците в УНСС? Как "да изпеят" другарчето?...

 84. 84 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Висшето образование не е нещо извънземно, а е земен процес тясно свързан с индустрията, промишлеността, нивото на технологиите и изискванията на пазара на труда. След този фанфарен увод не ми остава нищо друго, освен да кажа, че поради липсата на индустрия, промишленост и прочие в България младежта избира замесителя на тези стопански единици - а именно Терминал 1 и Терминал 2 на Летище София. Мисля че е поучително да ви кажа, че познавам уволнен от СУ доцент, който ... работи в Германия като софтуерен инженер. Защо го уволниха ли - ами бил е навършил 66 години, но вместо да мета пред апартамента си взел, че използвал моят основен принцип . Кой е принципът ли - той е следният - доцент и професор е само този, който ако го уволнят може да спечели седмично пари за чувал картофи, прилагайки това, което е преподавал. И ето че познатият ми доцент работи като администратор на бази данни на почти 74 години в Бавария. Сатанинска работа, няма спор .....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 85. 85 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#82] от "tribiri":

  То хубаво, ама тези 50 - 60 техникума, наречени "университети", не дават качеството, което даваха едновремешните техникуми. И проблемът не е в качеството на преподаването, а в методологията на целия учебен процес.
  Как да го кажа, професионалното образование се измести с 5 години нагоре - от средното образование към висшето, и точно там се губи възпитателния процес, заради по-свободния и либерален режим - кеф ти ще ходя на лекции и упражнения, кеф ти ще играя карти или ще бачкам в някое кафене. Няма лошо в това, но се губят много качества по този начин

  Бог да благослови Америка за България!
 86. 86 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Нормално е :)

  Ама така работят нещата. :)

 87. 87 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Весело

  До коментар [#22] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Благодаря, разсмя ме! Този виц не го знаех! 🤣

 88. 88 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  ... за съжаление в образованието още дълго ще копаем дъното...
  —цитат от коментар 75 на Maslara

  Прав сте. Точна рекапитулация на състоянието. Дори нещо повече - ако сменим "образование" с друга предметна област, изразът ще остане в сила. За съжаление считам, че има и по-лоша "новина" - няма да излезем от дупката. Никога!

 89. 89 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  За щастие, бъдещият главен прокурор няма да е недоразумението, което гласят. Иначе, най-успелият кадър на "магнаурската в Симеоново", щеше да е тиквата, избран за Футболист на годината или избран за член на Съюза на художниците...
  На библиотекарския само абревиатурата като видиш (УБИТ, дори ги е срам да я изписват така) и ти става ясно, какви корифеи-малоумници, са му "кръстниците" - Митко циганчето (а.к.а. гестапото), "великият" денчев, гоце селския...

 90. 90 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#81] от "Petleshev":

  И на тиквата и на тиквата... Като стана въпрос за "мисъл" и тоя не им отстъпва.

 91. 91 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Нормално. След 10 години гербаво управление, което натика образованието в ъгъла, комбинирано с обслужваща икономика, търсеща основно обслужващ персонал, висшето образование се сведе просто до система за издаване на сертификати срещу пари.
  Нищо повече.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 92. 92 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Необходимо е зкриване на поне 60-70% от така наречените университети, а ресурса - и финансов и като преподаватели да се насочи в няколко ВУЗ-а за да се вдигне драстично качеството.

 93. 93 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Ееех, този СУ, бе! :)Напишете нещо за ВВМУ, защото това е най-добрият ни университет от десетилетия, ама не е в София. :)
  —цитат от коментар 15 на xamctep


  Прав си, то си беше (ВВМУ или ВНВМУ) най-доброто и преди. Е малко му падна ценза, но все още излизат доста компетентни кадри.
  Един личен въпрос: Да не се завършил ВВМУ случайно?

  Captain Jack
 94. 94 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Трябва рейтингова система за оценка на специалностите. И трябва да я правят само и единствено работодатели, като оценката им се умножава по оборота на предприятието/организацията им, от предишната година. А още по-добре би било, вместо оценка, да се смята по брои на работещи специалисти от съответната специалност, мащабиран със заплатата, която са декларирали пред НАП, като допълнителното мащабиране с оборота (още по-добре печалбата) на предприятието, остава.

 95. 95 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 794 Неутрално

  ,,Самото финансиране е направено така, че преподавателят няма никакъв интерес да скъса студент, защото програмата му губи "клиент".''
  -Такова-та ,,финансиране'' е направено, за да се ,,обучат'' повече ,,студенти'' за повече пари. Както и в средното: ,,Парите следват ученика'', така и в т.н. висше, получено в някой от многобройните уж университеи. Не може да учиш право, например'' в техникум по селско стопанство. Имаше някога държавни образователни изисквания и стандарти. Сега изискванията и стандартите в повечето случаи, за съжаление, са финансови, Паричният поток в съответния ,,университет'' води до безизпитно леко приемане и безконтролно сигурно завършване. Така паричният поток от входа води до това, че на изхода да се избълва мътен поток от посредственост с диплома.

 96. 96 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Весело

  Хубав "предизборен лозунг" на Гешев :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 97. 97 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#69] от "arcanum":

  Не само ще завърши, ами магарето ще е и първенец на випуска....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 98. 98 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#80] от "andreas_hofer":
  Съгласен съм, че тази система е изчерпана.
  Според мен университетите трябва да са обвързани с бизнеса - преподавателите по специализираните дисциплини да са ръководители отдели, ръководители проекти. Имам бивши колеги водещи лекции и упражнение без заплащане, но работодателя признава отделеното време за част от работния процес, но това е по-скоро изключение.
  В момента много асистенти и доценти печелят повече средства от заплатите си от проекти и командировки.

 99. 99 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#79] от "Günther":

  Т.е моделът на финансиране в САЩ - безплатни са военни и полицейски академии. В останалите обучението се заплаща. Който няма пари - взема заеми, стипендии и т.н. Който не иска да изплаща заеми и не може да получи стипендия - подписва договор за финансиране на следването срещу задължание. Например с Евангелистка баптистка църква - осигурено следване срещу 10 годишен договор, където те пратят.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 100. 100 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  [quote#38:"Hawaii"][/quote]
  "От какъв зор си НАЗНАЧИЛ ДВАМА ЮРИСТИ НА ЗАПЛАТА,
  когато е могло да ги ангажираш срещу възнаграждение за съответното дело ?"

  Ами много просто, заплатата на двама юрисконсулти за една година е по-малка два пъти от адвокатския хонорар за едно деро, а те решиха няколко.
  По второто: Когато добросъвестно се издирят достатъчно важни доказателства, делото се обръща за твое съжаление! И това дело далеч не е единствено завършило по този начин! Пък мога да ти кажа, че болшинството от адвокатите гледат хонорара и не си мърдат пръста да си съберат нужните доказателства! Имам доста голям опит за да го твърдя! Отиват в съда колкото да отбият борча, напълно неподготвени!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK