Децата ни страдат: Защо допускаме да живеят в измислен Ад?

Децата ни страдат: Защо допускаме да живеят в измислен Ад?

© David Mercado, "Ройтерс"Боян Рашев е управляващ партньор в консултантската компания "Денкщат". Коментарът е от профила му във "Фейсбук" и е по повод на апокалиптичната информация за състоянието на Земята, която залива потребителите в медиите и социалните мрежи.


Онзи ден на пристигане в Крумовград за откриването на една от най-модерните и чисти златни мини в света получих изключително мило писмо от някакво младо момиче, което явно ми чете писанията от известно време. Реших да споделя част от коментарите й (на снимката), защото смятам, че се случва нещо ужасно:


Младите хора толкова дълбоко са потънали в мрачната матрица, създавана и поддържана през конвенционалните и социалните медии, че буквално са отчаяни.

© "Фейсбук"

Младите хора толкова дълбоко са потънали в мрачната матрица, създавана и поддържана през конвенционалните и социалните медии, че буквално са отчаяни.
Децата ни живеят в състояние на страх от настоящето и убеждение, че нямат бъдеще!


Целият им свят е изпълнен с новини за смърт, изчезване, унищожение – пожари, суши, наводнения, пластмасови океани, умиращи бели мечки, носорози и орангутани. Толкова дълбоко са потънали в мрачната матрица, създавана и поддържана през конвенционалните и социалните медии, че буквално са отчаяни. Грета Тунберг е само върхът на айсберга – младите хора в Развития свят, а все повече и у нас, масово са убедени, че животът на планетата е едва ли не в безизходица и утре ще изчезне, защото днес те са изяли един хамбургер. Т. нар. екологична скръб не е вчерашно явление, но с преместването на живота във виртуалното пространство, всеки млад човек бива непрекъснато бомбардиран от образи, звуци и послания от всяко кътче на планетата, които крещят:


"Планетата загива! Хората са вирус, който я убива! Ти си злодей, ако правиш (или не правиш) това или онова! Капитализмът..."


На този фон понякога се чудя как е възможно изобщо децата ни да останат нормални – та те живеят в изкуствен Ад. Според мен създаването на паралелна реалност, която лишава младите хора от позитивни очаквания и мечти за бъдещето, е ултимативно Зло.


А както знаем "единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо".


В този смисъл съм убеден, че


професионалистите в опазването на околната среда нямаме право да мълчим.


Да, факт – колкото повече драма, толкова повече работа, че и готовност за плащане, ще има за нас. За грантове за научни изследвания и европроектчета пък да не говорим! От друга страна обаче, тия деца се побъркват. Почват все повече да виждат единствения изход в прекрасния нов свят, който динените феи им обещават. И когато се усетят, че не ми били феи, най ми били кхмери, ще е вече късно...


Затова напълно сериозно се обръщам към всички знаещи, можещи и правещи в опазването на околната среда – експертите в индустрията, институциите, университетите и консултантите – които всекидневно решаваме проблеми и правим стъпки напред... в калта на мината, в котела на ТЕЦ-а, в реактора или на поточната линия във фабриката, от полето до лавиците на магазините, в заводите за отпадъци и пречиствателните станции, в лабораториите и офисите:


Колеги, ние носим огромна отговорност – не можем просто да мълчим и да бачкаме! Пишете, говорете и обяснявайте, защото само ние различаваме истината от лъжата в тази сложна тематика. За да не се окаже утре, че собствените ни деца страдат от екологична скръб и по този повод ходят на психиатър или са решили да ни оставят без внуци.


Нека проявим малко повече себеуважение:


Наистина ли ще оставим разни аматьори да тръбят как нищо не постигаме?


Да не би да сме съгласни, че от усилията ни няма полза? Имаме толкова много успехи за споделяне. Всеки ден с работата си правим Земята едно по-добро място за живот – за себе си и за децата си. Не, съвсем не сме решили всеки проблем – та нали ще останем без работа, ако е така! Но очевидно напредваме по всеки фронт, който има значение за благоденствието на човечеството. И отлично го знаем, защото всеки ден гледаме данните и отчитаме напредъка – все пак това сме учили и от това живеем.


Неслучайно, битките стават все по-отдалечени от всекидневието ни, но въпреки всичко формират усещане за драма, нахлувайки с крясъци и викове през екраните на телевизори, компютри и телефони. Защо позволяваме на хора, които нямат представа от реалните процеси (или пък имат, но са създали чуден бизнес модел), да почернят живота на младите с фалшивите си пророчества?


Аз от шест години правя, каквото мога – пиша, говоря и споделям. Вече се чувствам едва ли не длъжен да коментирам всяка глупост, която се появява на тема околна среда, та ми идва нанагорно – имам и доста други житейски роли, за които трябва време. Все по-често обаче получавам благодарности, така че явно има смисъл.


Дерзайте!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK