"Занеси тази епруветка в лабораторията". Има ли решение за доплащането в болниците?

Едва една трета от всички плащания в една медикодиагностична лаборатория идват по каса. Всичко останало е директно от джоба на пациента.

© Анелия Николова

Едва една трета от всички плащания в една медикодиагностична лаборатория идват по каса. Всичко останало е директно от джоба на пациента.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Мария Чернева е биохимик и микробиолог по образование, и журналист по професия. Близо 30 години следи проблемите на здравеопазването и социалната сфера за БНТ. От 2013 до 2018 г. е член на обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Авторка е на множество документални филми, два пъти е печелила наградата "Валя Крушкина".


Лятото се е стоварило върху тях като товарен влак. Така описват шока при вида на малкото си момченце, притреперващо в гърчове. И онези тревоги пред неврологичното отделение на районната болница в очакване на диагнозата. И изумлението да чуят от жената в бяло – "Хайде, маме, сега, тичай към близката лаборатория с тази епруветка за вирусологично изследване". В една от големите вериги медико-диагностични лаборатории приемат епруветката без изненада и не задават въпроси.


Най-често през лятото близки и родители прихождат от многопрофилната болница с епруветки за изследване на ликвор от гръбначния мозък. Изследването е сложно и скъпо - 200-300 лева. Хората вадят пари от джоба си, за да го платят и това е повсеместна практика в страната. Изследването показва какъв точно е инфекциозният причинител на енцефалита или менингита. Възпалението на мозъчните обвивки може да се дължи на вирус, бактерия, а може да е автоимунно. Т.е. изследването е ключово за лечението. И със сигурност е част от клиничната пътека. Но болниците не го правят. Пациентите са принудени да плащат.
При това положение намерението на здравното министерство да ограничи доплащането трябва да е добра новина.


Новите идеи на министерството


Нови предложения за законови промени забраняват доплащане за медицинска помощ, гарантирана от касата, като изрично се уточнява плащането при лечение с лекарствени продукти при злокачествени кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции, както и доплащане на болничен престой, ако се налага той да е по-голям от определения по клинична пътека. Изричната забрана впрочем, си е забрана на отдавна забраненото. И определено не касае онова стихийно доплащане на българския пациент, което и Световната банка, и СЗО препоръчват да се намали. Близо 4 милиарда.


Колкото и да повториш забраната, няма как пациентът да оспорва изследвания за енцефалитит, тъй като те не са изрично регламентирани и остойностени в клиничната пътека. Пък и най-често диагностичните изследвания, особено в инфециозната патология, откровено не се покриват от касата – нито в болниците, нито в доболничната помощ. Да кажем, при актуалните за сезона кърлежо-преносими инфекции – лаймска болест, марсилска треска, цитомегаловирус.


Всъщност едва една трета от всички плащания в една медикодиагностична лаборатория идват по каса. Всичко останало е директно от джоба на пациента. Или диагностиката, основната част на всяко лечение, се плаща основно от пациента.


Няколко примера от здравната каса


Касата блести с парадоксални решения. Като това, че е "готова" да плаща за молекулярно изследване хламиди, което нито една микробиологична лаборатория в болниците не може да прави. Нищо че 15-17% от женския стерилитет се дължи на хламидни инфекции, на фона на скъпите инвитро програми.


Касата плаща натривки за рак на шийката на матката с ниска позитивна стойност, но не и за вирусологично изследване за HPV, който причинява рак на шийката на матката. Но иначе поддържа програма за безплатно ваксиниране срещу вируса. Плаща за изследване на HER при рак на гърдата с 30 процента разминаване в резултатите в различните лаборатории.


Както при диагностичните изследвания, здравната каса покрива едва една трета от парите за лекарства. С големи диспропорции дори при уж напълно платените лекарства за масовите заболявания като диабет и сърдечносъдовите заболявания. Регламентираното доплащане определено отказва пациентите от назначената терапия.


Така че предложената забрана за доплащане е популистки издържана, но с крайно мижав ефект. Защото цялата система зависи от доплащането в сектора.


Но тази мярка мобилизира всички болници – държавни, общински и частни, които скочиха срещу забраната. Те поискаха точно обратното. Да се освободи доплащането. То и сега в болниците все си намираха начин да си вземат максимално от пациента. Какво ли ще се случи, ако са свободни да представят всякакви сметки на болните си? Щяло да се стимулира допълнителното здравно осигуряване – обясняват от новосформиращата се болнична мега федерация. Дали?


"Свободният регламент" в момента


"Свободният регламент" с доплащането и сега притиска към земята малкото частни здравни застрахователи. Няма как да приемат в една фактура от 2360 лева за 4 дена престой в болница, надут с два избора на екип – за хирурга и за анестезиолога, ползване на баня и други СПА измишльотини. Или пък фактура за очна леща за 3 хиляди лева, при цена от вносител от 200 лева. Или пък за накрайник за лапароскопска операция за 1100, при вносна цена 100 лева.


Именно липсата на регламент в цените и на медицинските изделия прави смешен всеки почин за демонополизация на касата или допълнително здравно застраховане.


Има и още един парадокс, ако приемем, че забраната за доплащането ще проработи и болницата отдели от 1200 лева 300 за диагностичното изследване за енцефалитите: няма как да лекува качествено с остатъка. Или ще лекува, но ще е принудена да компенсира със засилено усвояване на кухи клинични пътеки.


С две думи – в ход са поредните промени, които няма да променят системата. За пациентите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Има ли решение за доплащането в болниците?
  ========================================
  Има! Нарича се частно здравеопазване.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  "Няма как да приемат в една фактура от 2360 лева за 4 дена престой в болница, надут с два избора на екип – за хирурга и за анестезиолога, ползване на баня и други СПА измишльотини. Или пък фактура за очна леща за 3 хиляди лева, при цена от вносител от 200 лева. Или пък за накрайник за лапароскопска операция за 1100, при вносна цена 100 лева."


  И правилно, но хората си го плащат, лекарите реализират корупция, под формата на свръхпечалби, и точно отговарят на определението, всеки лекар - едноличен търговец, или обединени в ООД, само където не плащат фирмени данъци.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 818 Неутрално

  ... но хората си го плащат, лекарите реализират корупция, под формата на свръхпечалби...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Още по-зле е. Бях свидетел в една хирургия как лекар откровено казва на пациент пред свидетели (други пациенти): "Може да го платите в касата на болницата, но предпочитаме да го платите на нас." Ставаше дума за уред на вносна цена стотина долара, който те препродават за 1500 лв. И в отделението на видно място е залепена заповед, че тези уреди могат да се купуват само от болницата - не можеш да занесеш купен отвън, въпреки, че пак ще е от същия вносител.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Средните цени на доплащането е горе-длу толкова колкото се плаща е Европа, но на здравните каси

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Решение има, но няма хора с топки, които да спрат и предотвратят източването на колосални количества пари от системата!!!

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Решение има, но няма хора с топки, които да спрат и предотвратят източването на колосални количества пари от системата!!!

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Решение има, но няма хора с топки, които да спрат и предотвратят източването на колосални количества пари от системата!!!

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Решение има, но няма хора с топки, които да спрат и предотвратят източването на колосални количества пари от системата!!!

 9. 9 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":
  Нека селянина с топки да обясни решението!

  забавление и приключение
 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 943 Любопитно

  Да не му се налага на човек да стъпва в болница, това пожелавам на всички хора, най-вече здраве!!!

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#9] от "troi":

  Извинявам се за неволното публикуване на поста серийно!
  Обяснението е просто и го знае всеки,Затварят се крановете на течовете в системата от Здравната към партийните каси- от фармацевтите към лекарите от клиничните пътеки към болниците и лекарите от пациентите към лекарите с плащане на ръка!
  Не е сложно и трудно да се направи но ще бъдат засегнати много мощни лобита и интереси които никой не смее и да си помисли да разбъчка!!!
  Нали помните какво се случи с Д-р Москов- още пише обяснения по институциите!!!

 12. 12 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 702 Неутрално

  ЗА ЕКАРИСАЖА СМЕ , БЯХ В БОЛНИЦА В НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА ПОВЕЧЕТО ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА СИ ГИ ПЛАЩАШ ОТ ДЖОБА СИ ,А АКО ГИ НЯМАШ ТИЯ ПАРИ ??? ИЗБИХА НИ ТИЯ БОКЛУЦИ ДЕТО ИМ ПРАЩАТ ХЕЛИКОПТЕР ЗА ИЗКЪЛЧЕНО КРАЧЕ

 13. 13 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 702 Неутрално

  ЗА ЕКАРИСАЖА СМЕ , БЯХ В БОЛНИЦА В НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА ПОВЕЧЕТО ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА СИ ГИ ПЛАЩАШ ОТ ДЖОБА СИ ,А АКО ГИ НЯМАШ ТИЯ ПАРИ ??? ИЗБИХА НИ ТИЯ БОКЛУЦИ ДЕТО ИМ ПРАЩАТ ХЕЛИКОПТЕР ЗА ИЗКЪЛЧЕНО КРАЧЕ

 14. 14 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 771 Неутрално


  Средните цени на доплащането е горе-длу толкова колкото се плаща е Европа, но на здравните каси
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Верно, че парите, които получават са колкото в Европа, но никъде освен България лекари не работят по 3-4 ч. дневно. От това е и огромната разлика в качеството на здравеопазването . За толкова пари в Европа лекарите се скъсват от работа, нашите са по търговията и пазарлъците. Жалко за професията. Има и много свестни, разбира се.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 15. 15 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Много е просто решението, пичове! Казвал съм го многократно. Изкарайте всякакви форми на плащания извън лечебните заведения! Всяко лечебно заведение, което иска да работи със здравни каси трябва да има сметка към здравно министерство и всяко законно плащане да отива с фактура към министерството, като самото заплащане да е възможно след 30 календарни дни(не по-рано!). Заплащането да става само по банков път към сметката на министерството, което впоследствие да се разплаща със здравното заведение! Всеки циркулиращ лев в болници, клиники и т. н. работещи със здравни казси да е незаконен(корупционен). Има възможност за блокиране на гаранционно плащане към сметка на предварителен етап, но това не го препоръчвам като инструмент!

 16. 16 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Много е просто решението, пичове! Казвал съм го многократно. Изкарайте всякакви форми на плащания извън лечебните заведения! Всяко лечебно заведение, което иска да работи със здравни каси трябва да има сметка към здравно министерство и всяко законно плащане да отива с фактура към министерството, като самото заплащане да е възможно след 30 календарни дни(не по-рано!). Заплащането да става само по банков път към сметката на министерството, което впоследствие да се разплаща със здравното заведение! Всеки циркулиращ лев в болници, клиники и т. н. работещи със здравни казси да е незаконен(корупционен). Има възможност за блокиране на гаранционно плащане към сметка на предварителен етап, но това не го препоръчвам като инструмент!

 17. 17 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Много е просто решението, пичове! Казвал съм го многократно. Изкарайте всякакви форми на плащания извън лечебните заведения! Всяко лечебно заведение, което иска да работи със здравни каси трябва да има сметка към здравно министерство и всяко законно плащане да отива с фактура към министерството, като самото заплащане да е възможно след 30 календарни дни(не по-рано!). Заплащането да става само по банков път към сметката на министерството, което впоследствие да се разплаща със здравното заведение! Всеки циркулиращ лев в болници, клиники и т. н. работещи със здравни казси да е незаконен(корупционен). Има възможност за блокиране на гаранционно плащане към сметка на предварителен етап, но това не го препоръчвам като инструмент!

 18. 18 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Много е просто решението, пичове! Казвал съм го многократно. Изкарайте всякакви форми на плащания извън лечебните заведения! Всяко лечебно заведение, което иска да работи със здравни каси трябва да има сметка към здравно министерство и всяко законно плащане да отива с фактура към министерството, като самото заплащане да е възможно след 30 календарни дни(не по-рано!). Заплащането да става само по банков път към сметката на министерството, което впоследствие да се разплаща със здравното заведение! Всеки циркулиращ лев в болници, клиники и т. н. работещи със здравни казси да е незаконен(корупционен). Има възможност за блокиране на гаранционно плащане към сметка на предварителен етап, но това не го препоръчвам като инструмент!

 19. 19 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Защо коментара е публикуван няколко пъти?

 20. 20 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Няма как сметките за телефон да са 10-20 лв и здравната вноска да е толкова. Отделно огромна група нито плаща, нито има намерение да плаща, но иска да ползва. Естествено, ако не си плати телефона, веднага му се спира, но за здравно може и да чака. Така получения хаос устройва всеки мошеник, а за останалите всеки се спасява по единично. Лошото е, че ние като нация нямаме добро отношение към публичните ресурси, а това е ключово при солидарен метод за плащане.

 21. 21 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Няма как сметките за телефон да са 10-20 лв и здравната вноска да е толкова. Отделно огромна група нито плаща, нито има намерение да плаща, но иска да ползва. Естествено, ако не си плати телефона, веднага му се спира, но за здравно може и да чака. Така получения хаос устройва всеки мошеник, а за останалите всеки се спасява по единично. Лошото е, че ние като нация нямаме добро отношение към публичните ресурси, а това е ключово при солидарен метод за плащане.

 22. 22 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 979 Любопитно

  Само да питам авторката ,по какви причини е станала журналист ,след като по образование е биохимик и микробиолог

  гошо
 23. 23 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 979 Любопитно

  Само да питам авторката ,по какви причини е станала журналист ,след като по образование е биохимик и микробиолог

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK