Правителството иска безконтролна секретност на управлението си

Управляващите предлагат способи за удължаване на засекретяването и унищожаване на документи, без да са били предмет на достъп от страна на гражданите.

© Юлия Лазарова

Управляващите предлагат способи за удължаване на засекретяването и унищожаване на документи, без да са били предмет на достъп от страна на гражданите.Коментарът на адвокат Александър Кашъмов е препечатан от блога на Програма Достъп до информация. Заглавието е на "Дневник".


Утрояване на сроковете за защита на държавната и служебната тайна - това предлага законопроект на правителството, обявен на 22 юли за обществено обсъждане. С това се развързват ръцете на службите и МВР, както и на цялата администрация на изпълнителната власт да засекретяват информация извън определените от закона срокове. Така например информация, която е била маркирана с гриф "строго секретно" и е защитена от обществен достъп за 30 години, може да бъде презасекретена още два пъти, което означава до 90 години. Досега подобна възможност не съществуваше. Законът допускаше само по изключение удвояване на първоначално определения срок за защита на класифицирана информация.


Според внесеното от Програма Достъп до информация (ПДИ) становище това предложение нарушава конституционния принцип, според който ограниченията на правото на информация са само изключение, представлява връщане към "вечната" държавна тайна от комунистическото минало и създава опасност да бъдат прикривани от обществото злоупотреби, корупция и престъпления.
"Определените в закона срокове са гаранция от страна на законодателната власт, че органите на изпълнителната власт, които прилагат закона и в частност създават класифицирана информация, няма да злоупотребят с властта си да ограничават достъпа до информация, от която гражданите могат да си съставят мнение за дейността им и вземаните управленски решения", се казва в становището на ПДИ. "Те са и гаранция, че държавната тайна няма да бъде защитавана "вечно", както беше преди приемането на ЗЗКИ, тъй като в едно демократично общество правото на достъп до обществена информация винаги трябва да надделява над тайните, свързани с управлението на държавата, което изключва възможността дадена информация никога да не е в обхвата на правото на достъп."


Удължаване защитата на служебната тайна и класифициране на "несекретни" документи


В публикувания проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация се предлага и увеличаване на срока за защита на служебната тайна от 6 месеца на 2 години, както и възможността за засекретяване на цяла папка или поредица от папки (сбор от документи) само заради един съдържащ се в нея документ. До момента се прилагат указания на Държавната комисия по сигурност на информацията, според които в такива случаи може да се обособят папки със секретни документи и останалите документи да се обособят в други, публично достъпни папки. В становището на ПДИ тези предложени изменения са подложени на критика.


Безконтролно унищожаване на документи от значение за обществото


Създава се за първи път и възможност министърът на вътрешните работи и шефовете на службите за сигурност да въвеждат самостоятелно отделен ред за унищожаване на класифицирани документи, свързани с оперативната и/или оперативно-издирвателната дейност на службите за сигурност и службите за обществен ред. Според ПДИ:


"Делегирането на уредбата относно унищожаването на част от класифицираната информация към изпълнителната власт предоставя възможност за заобикаляне на посочената законова разпоредба в нарушение на създадения от законодателя и съответен на Конституцията баланс."


Възможността за безконтролно унищожаване на документи е подложена на критика и в становище на Държавна агенция "Архиви":


"Предложеният в законопроекта текст допуска хипотеза за различна интерпретация и възможност от неконтролирано унищожаване на документи от дейността на визираните в алинеята служби. Предложеният в ал. 7 към чл. 33 текст създава предпоставка да не се изпращат изготвените по образец предложения за унищожаване на документи (първи и/или единствени екземпляри) с изтекли срокове за защита на класифицираната информация за становище до ДАА. Произнасянето относно историческото, практическото или справочното значение на предложените за унищожаване документи е изцяло в компетенциите на ДАА."


В тази връзка от агенцията настояват "в предложения текст по недвусмислен начин да се отразят посочените компетенции на ДАА по произнасяне на ценността на документите".


Липса на забрана да се прикриват злоупотреби, корупция и нарушения на човешки права чрез класифициране


Програма Достъп до информация отбелязва и обстоятелството, че в българския Закон за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) липсва забрана за класифициране на документи, съдържащи данни за корупция, злоупотреби и нарушаване на човешки права. Вместо да се попълни този пропуск и да се отвори път за "управление на слънчева светлина" по тези въпроси, се предлагат способи за удължаване на засекретяването и унищожаване на документи, без да са били предмет на достъп от страна на гражданите.


ПДИ предлага да отпаднат всички посочени проблематични текстове от проекта на изменения в ЗЗКИ. За първи път след началото на демократичните промени и в унисон със законодателството на развитите демокрации предлагаме и:


"да бъде въведена разпоредба, забраняваща класифицирането като държавна или служебна тайна на информация, съдържаща данни за престъпления, злоупотреби, корупция и нарушаване на основни човешки права."


Не за пръв път важни законодателни промени се подлагат на обществено обсъждане по време на ваканция. Този подход не свидетелства за желание да се чуе мнението на засегнатите и да се подобри качеството на законопроектите, а за "отбиване на номера". Срокът за становища изтече на 22 август и се очаква законопроектът да бъде внесен в парламента в началото на есенната сесия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 264 Весело

  Милиционерчетат около батюшка Тиква нищо старо не са забравили, и нищо ново не са научили

  закривай това подобие на държава =)

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Ами да отиват в Африка, там има такива правителства.

 3. 3 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Ами ГЕРБ са новите комунисти и действат, като учителите си - ДС!!!
  Пак гласувайте за тях!

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Александър Кашъмов , както винаги чете закони , както "дяволът - евангелието "! А това е коментар от сайта "Правен свят ":

  Начало Новини
  Правителството ще слага край на безсрочната държавна тайна
  Службите искат да се предотврати опасността от изтичане на секретна информация
  15 май 2017, 07:53 | Правен свят
  355
  3
  Правителството ще слага край на безсрочната държавна тайна

  Правителството ще направи опит да сложи край на безсрочната държавна тайна, съобщава в. "Сега". Това се прави с проект за постановление за промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация, публикуван за обществено обсъждане. Проектът се внася от премиера, но изрично е посочено, че това се прави съвместно с председателите на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5094 Весело

  Да не се подготвят ГЕРБ да "абдикират" от власта

 6. 6 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Така управляващите си гарантират, че няма да са живи, в случай че някой тръгне да им търси сметка за мафиотското управление. Сигурен съм, че един от първите документи с гриф "строго секретно", ще е предварителният (а може би и окончателният) договор за строителството на АЕЦ Белене. И след 90 години, когато тук ще живеят само трикраки и петръки същества, някой ще разсекрети договора и ще го сложи в новосъздадения Музей на Човешката глупост и Безхаберие.

 7. 7 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  Ауууу, да, Правен свят на Делян Пеевски е най-достоверният сайт за правна информация, където правото се тълкува, както дявола евангелието.

 8. 8 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1313 Весело

  Александър Кашъмов , както винаги чете закони , както "дяволът - евангелието "! А това е коментар от сайта "Правен свят "...
  —цитат от коментар 4 на doroteus


  А в този коментар обърна ли внимание на датата 15 май 2017?
  Коя година е в момента бе, трольо? :)

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Много опасно предложение.
  "Дневник" трябваше да цитира и мотивите, на вносителите му.

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Баце е яхнал джипката (държавата) и с мръсна газ дава на задна скорост, без да поглежда в огледалото за обратно виждане, защото не ги обича огледалата и огледалните образи.

 11. 11 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1313 Весело

  "Дневник" трябваше да цитира и мотивите, на вносителите му.
  —цитат от коментар 9 на atmanpg


  Цитирани са в линка за общественото обсъждане от първото изречение на статията - мотиви, частична оценка за въздействие, становища и т.н.

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Много опасно предложение."Дневник" трябваше да цитира и мотивите, на вносителите му.
  —цитат от коментар 9 на atmanpg

  Мотивите са ясни: официалните – националната сигурност; истинските – личната сигурност. Възможността за безконтролно унищожаване на документи няма нищо общо с националната сигурност, точно обратното. Но много хора могат да си изчистят биографиите, ако все още не са.

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5326 Неутрално

  Задминаха Политбюро и ЦК на БКП

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. Комунизма се завръща със страшна сила........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Според внесеното от Програма Достъп до информация (ПДИ) становище това предложение нарушава конституционния принцип, според който ограниченията на правото на информация са само изключение, представлява връщане към "вечната" държавна тайна от комунистическото минало и създава опасност да бъдат прикривани от обществото злоупотреби, корупция и престъпления.

  Ами то точно затова искат да въведат тези промени. Путин вече го направи. Нашите вървят в неговите стъпки. А депутатите ще го гласуват - толкова им е капацитета.

 16. 16 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  Старо... повече старание трябва, аз за по-малко от 100 кинта на ден не бих тролил.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 17. 17 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар # 5 от "pet_fire :

  XA ДАНО , АМА НАДАЛИ ! !
  Герб да абдикира самоволно от властта ??
  Ама Вие сериозно ли колега такова нещо сте си пожелал? Сигурно имате нещо да празнувате ?

 18. 18 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Общо взето се гласи мазане, замазване, потапяне и покриване. Гриф "Секретно" и няма разследваща журналистика, няма скандали по медиите, комфорт, идилия и мир...
  Един мармот завива халва в калник от москвич, трудовите хора си лягат спокойни, че в държавата всичко е точно. Еха...

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 19. 19 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Това от Чайка ли го научиха?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 20. 20 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 264 Весело

  Ще питате вие тиминужка защо дава пари на падишаха от Сарая, а?

  Аре питайте вече, овце =)

  после пак да гласувате за БПК2, да ви пази от БПК1

  смях в залата =)

 21. 21 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В момента Бойко Борисов покварява все по-дълбоко последните остатъци от уж освободената от милиционерските репресии на ДС държава. Все по-отвратителни типажи завършват нагоре властовата пирамидална конструкция, няма лице в кабинета , което да не е компрометирано. Покварата е даденост, колкото и смени да се правят. Очевадно Борисов е назначавал само подобни нему хора- с престъпни души, алчни и готови да газят и да репресират свободното мнение. В един момент общото отвращение ще предизвика капсулиране у останалите на доизживяване и мизерия възрастни хора, а опростачването и възпитанието в безкрупулен егоизъм на средното поколение ще породи още по-неприятна захранваща среда, от която ще се избира най-мръсната пяна за кариерен растеж. Цялата огромна администрация е подбирана по критериите на ГЕРБ и БСП. Няма един доблестен гражданин в партийните структури, в който и да е сектор в обществените звена. И е трудно да се намери вече с фенера на Диоген човек, който би могъл да бъде за пример с морал, достойнство, необремененост с мълчаливо съгласие в конюктурната подлост, мърсотия и мерзавщина, сътворена от управлението на Борисов. ВСички станаха боклуци, натикани под пътищата на Борисов, по които той кара джипа на България, водещ към нейното унищожение.

  Дедо Крум
 22. 22 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 813 Весело

  РОДНИТЕ СПЕЦ.СЛУЖБИ „ПРОСПАХА“ ОРЦЕ КАМЧЕВ НА ЯХТАТА СИ ВЪВ ВАРНЕНСКОТО ПРИСТАНИЩЕ, ДОКАТО КИПИ АФЕРАТА „РЕКЕТ“ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

  След публикацията, че обвиненият в пране на пари Орце Камчев се намира на яхта във варненско пристанище, настана ступор, както обикновено се получава, когато АФЕРА разкрие опасна истина, която бърка в задниците на спец.службите на Властта.

  И както настана пълен гипс и вцепение след разследването на АФЕРА: КАК БЕ ЗАВЛАДЯНА ОТ МАФИЯТА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „РАЗУЗНАВАНЕ“ И СЛУЖБА „ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ“! ПОКРИВАТ СЕ ДАННИ ЗА ТРАФИК И КОНТРАБАНДА. КАКВО ПРАВЯТ ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР И ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ ЗАЕДНО В ДА „РАЗУЗНАВАНЕ“?!

  И тъй като сме свикнали да ни кварват в графата „игнор“, само защото сме извадили укритата от ТЯХ истина, сега ще ги довцепеним – властите и спец.службите – окончателно!

  Както е известно Орце Камчев е обвиняем за пране на пари и други престъпления и предизвика скандала в Македония с изтекли записи, на които той дава огромен рушвет. Вследствие на аферата бе арестуван и шефа на македонската спец. прокуратура.

  АФЕРА разкри, че на самата среща, когато Орце Камчев е предал парите, Орце Камчев Е БИЛ С БЪЛГАРСКА ОХРАНА!

  Камчев е бил охраняван с два автомобила с българска регистрация.

  Когато гръмва скандала в Македония, Орце Камчев е „изнесен“ за България отново с два автомобила С БЪЛГАРСКА РЕГИСТРАЦИЯ.

  По принцип охраната му е изцяло с автомобили с българска регистрация, като обикновено ползва Ауди, БМВ и само един път е ползвал черен Фолксваген.

  Аналогично случаят с Орце Камчев наподобява случая със Сретен Йосич. Нали си спомняте кой и как пазеше Сретен Йосич?! Да не се случи сега същото с Орце Камчев и да го приберат докато наште го „пазят“?!

  На това място някой ще се възмути – ама защо за пореден път спят българските спец.служби. Неее, не спят, а пазят /!/ Орце Камчев, въпреки че е обвинен в престъпления, за да не изгори, както изгоря Сретен Йосич, защото този епизод изключително много прилича на епизода с Йоца Амстердамеца.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Хората, в смисъл правителствените хора мислят за бъдещето, ама не нашето, а тяхното.

 24. 24 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още една статия за графата "като си пееш, пенке ле".

  От години публичния дебат се опростачва така, че подобен тип анализи да са абсолютно непонятни за широката публика, включително и за болшинството списващи в тоя форум, вече сериозно нападнат от троловете на властта.

  Опростачването бива прокарвано с див фашизъм, консервативизъм, антиинтелектуализъм, национализъм и подобни удобни за всяка една авторитарна власт идеологии.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Крайният резултат от управлението на СИК/ГЕРБ ще бъде някаква форма на късен живковизъм - държавата като ОПГ на фона на репресии срещу малкото хора, осмелили се да кажат истината.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 813 Неутрално

  ГЕРБ , вие миришете на мърша !
  Надявам се краят ви да е много болезнен, мъчителен и унизителен !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 27. 27 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 415 Неутрално

  ОПГ ГЕРБ се обитва да бетонира България като феодално владения на мафията.

  НАРОДЕ?!! На следващите избори, нека не им позволим да ни дозатрият като нация! От нас зависи!!!!

 28. 28 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 849 Неутрално

  БЕЗКОНТРОЛНА СЕКРЕТНОСТ сега някой в БГ да иска в управлението за страна в ЕС и НАТО може да се нарече истинско безумие !
  Еми знаят ли тези дето предлагат такова нещо къде и кога го е имало в историята ?
  Имаше го само в ГЕСТАПО на Хитлер и в НКВД на СССР и подвластните му източноевропейки режими , но не във всички.
  Някои са изгубили всякакъв срам у нас дори само да споменават такива варианти на управление в държавата или отделни институции от нея ! !

 29. 29 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Защо и тук само им го дъвчем умно под масата?! :( Кой да им го РИТНЕ? Има как. http://directdemocracy21c.eu/2018/08/28/събранията-силата-на-обезправените/

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  информация, която е била маркирана с гриф "строго секретно" и е защитена от обществен достъп за 30 години, може да бъде презасекретена още два пъти, което означава до 90 години
  ______________
  Демек 4-тото пололение комундета в ГЕРБ да замитат като лисицата с опашката си за своите внуци или как?
  Ужас тези ще паднат като безмоторен самолет накрая....

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK