Пактът Молотов-Рибентроп (2)

Пактът

ПактътСтатията е от портала "Култура", тя е продължението на "Пактът Молотов-Рибентроп (80 години по-късно)".


Подписаният на 23 август 1939 г. в Москва договор за ненападение между нацистка Германия и съветска Русия, включващ секретен протокол за подялбата на Европа, не е "инцидент" в историята. Нито пък е някакво ненадейно събитие или просто тактическо отстъпление от страна на два тоталитарни режима, дотогава минаващи за яростни идейни противници.


Напротив, тази стъпка изглежда съвсем логична. И логиката ѝ се корени в
ненавистта, която и двете диктатури изпитват към западните демокрации


и "капиталистическия империализъм на плутокрациите" (ако заимстваме една обща формула от идеологическия им арсенал). И тъкмо тази "неинцидентност" на сближението между Сталин и Хитлер най-ясно проличава в начина, по който те се разпореждат с източноевропейските държави.


Германия се готви за война, но не е готова да се сражава на два фронта, освен това е силно зависима от съветските доставки на зърнени храни, горива и суровини. В името на това Хитлер е готов дори да забрави някои глави от "Майн кампф", където обосновава необходимостта от "жизнено пространство" (Lebensraum) за Третия Райх и колонизирането на Украйна и Кавказ. След съглашенията в Мюнхен от 1938 г., подарили му на практика Чехословакия, той е съвсем наясно, че не може да постигне нов компромис на Запад. Там ще води война. Затова търси компромис на Изток. И намира небивало радушен прием в Москва, столица и на Третия интернационал, където идеологията на болшевишкия режим е в период на сериозна мутация.


Съветска Русия е може би най-добре запозната с плановете на Третия Райх за война в Европа, тъй като е военен доставчик на Вермахта. В Москва отдавна са прочели съответните глави от "Моята борба" на Хитлер, ето защо съветският режим има най-голям интерес от заличаването на политиката на "колективно сдържане" на Германия, защото това би я насочило на Изток. И Сталин прави всичко възможно, за да ускори войната в Европа, насочвайки Хитлер тъкмо на Запад. На второ място,


съюзът между Москва и Берлин отваря широко вратата
за съветско нахлуване в Източна Европа


от което Съветска Русия няма да пропусне да се възползва.
И Хитлер охотно плаща поисканата цена, защото тя му развързва ръцете. Със Съветска Русия е сключен нов "Тилзитски мир": дава ѝ се част от Финландия, трите балтийски държави, Бесарабия, както и немалка част от Полша.


Ненавистта към демокрациите най-добре сплотява доскорошните идеологически врагове. Като нацизмът и комунизмът започват да намират все повече допирни точки.


Пактът Молотов-Рибентроп започва да се мисли като крупен дипломатически успех, позволяващ да се начертае нова Харта за Европа и най-вече "нов ред" в източната ѝ част, където Берлин и Москва ще играят ролята на арбитри. Това вече предполага не само подялба на територии, а и трайно съглашение, което да урежда всички въпроси в тази сфера на влияние.


За да стане това факт, трябва обаче да се изнамери нова "идеологическа формула" – двата тоталитарни режима все пак са от двете страни на идейната барикада. Първият сигнал идва от нацистката пропаганда. Започват да се появяват статии, които изтъкват, че Съветският съюз еволюира – при това в правилната посока. Нещо, което днес се замълчава, а то е важно, за да се разбере що за свят се установи в половин Европа след Втората световна война.


И тъй, нацистката преса славослови вожда Сталин, под чието мъдро и енергично ръководство в СССР възниква "нова форма на социализъм", носеща отпечатъка на националния дух, което изцяло сближава болшевишкия режим с другите тоталитарни държави в Европа. И не е ли най-естествено тогава да се формира общ фронт на "пролетарските, млади и революционни държави" срещу "гнилите демокрации"? Фразеология, която често се среща и в нацистката, и в съветската преса, особено след 1 септември 1939 г. по повод на Полша, една "измислена буржоазна държава", както я определя Молотов.


Особено ревностен привърженик на сближението между двата режима е Йоахим фон Рибентроп, който в речите си изтъква общото между германския национален социализъм и болшевишкия национализъм. Румънският дипломат Григори Гафенко (бивш външен министър и посланик в СССР в този период) надълго и нашироко разказва в изключително проницателната си книга "Войната на Изток" (Женева, 1944 г.) как заместникът на Рибентроп го убеждава в Москва, привеждайки множество примери, че Съветска Русия отдавна не е болшевишки режим, а режим, който "фюрерът Сталин" все по-успешно преустройва в националистически, но на социалистическа основа. Доказателство за това са и исканията на съветските ръководители да възстановят старите граници на "Светата Рус", довели до сключването на пакта.


Освен това болшевишкият режим бързо откликва на политическите тенденции в Берлин, включително по отношение на евреите. Максим Литвинов е свален от поста на народен комисар по външните работи, изпада в немилост и е заменен с руснака Вячеслав Молотов. Същото се случва и на други равнища в съветската йерархия. Съветското ръководство задоволява всички икономически изисквания на Райха, откъдето не пестят похвалите си за "изключителната кооперативност" на Анастас Микоян.


Ето защо в Берлин възприемат пакта Молотов-Рибентроп като инструмент на победата, дал възможност да бъде прегазена Полша, да бъде поставена на колене Франция и да се преодолее морска блокада на Великобритания.


И трябва да признаем, че анализът на Берлин в много отношения е правилен най-вече що се отнася до възраждането на руския национализъм при Сталин. От емиграцията си в Мексико Лев Троцки пише поредица от статии за "предадената революция". На 21 август 1940 г. агентът на НКВД Рамон Меркадер му затваря устата, убивайки го с чук за трошене на лед. В армията се връщат много от старите царски порядки, генералските и адмиралски звания. Появяват се пиеси и филми за царските маршали Кутузов и Суворов, открито се насърчава руският патриотизъм.


А и всеки, запознал се с двата режима, не може да не констатира смайващото сходство между тях.


Еднаква е пирамидата на авторитарната власт,
на чийто връх е всевиждащият и всесилен вожд (фюрер)


Еднаква е липсата на контрол, на критика, и на каквото и да било обществено мнение, което позволява и на двамата диктатори изцяло да налагат своите решения. По еднакъв начин функционира и тоталната пропаганда в двата режима, способна да извършва най-смайващи пируети в зависимост от спуснатите отгоре решения. По еднакъв начин и "масите" биват организирани, държани в подчинение чрез всевъзможни казионни организации и безпощадни служби за сигурност.


Сигурно затова и нацистката преса толкова се умилява от пакта Молотов-Рибентроп. След сключването му едно берлинско издание пише следното: "Осемдесет милиона германци и сто и осемдесет милиона руснаци! Техният съюз е блок, превръщащ се в най-голямата военна и индустриална сила в света, империя, простираща се в Европа и Азия, най-голямата маса от територия – Landermasse – която някога е съществувала (цитирам по споменатата книга на Григори Гафенко).


Тогава: горко на малките!


Тяхната сигурност, неутралитет и право на съществуване са оказват гарантирани само на хартия. И нацизмът, и болшевизмът ясно демонстрират желанието си за още и още "жизнено пространство", за формирането на огромни империи и склонността си да поделят съседни държави. Да не забравяме и за сходния култ към силата: милитаризъм, в чиято служба са подчинени всички трудови ресурси, мобилизирани са всички граждани, даже жените и децата.
И накрая, да не забравяме за поразително сходния "икономически романтизъм": гигантски блянове, планове за десетилетия напред, безброй петилетки, обръщане на цели реки, пресушаване на морета и преместване на планини.


Едно и също желание за пълна промяна на съществуващия порядък, едно и също открито предизвикателство към Провидението; да не забравяме за изнамирането на все нов и нови врагове (расови или класови), които трябва да бъдат изтребени като насекоми.


От 1940 г. започват регулярни срещи между Гестапо и НКВД


двете репресивни организации не само обменят информации, но и хора по списък. Така в нацистките лагери се озовават стотина германски комунисти, противници на Хитлер. Съпругата на един от тях – Маргарете Бубер-Нойман, е имала шанса да оцелее при това предаване, да премине от лагера в Караганда в Равенсбрюк и да остави мемоари, в който описва потресаващата прилика между двата режима. Свидетелство, на което няма как да не се повярва!


А какво означава всичко това за малките държави в Европа, става ясно веднага след подялбата на Полша от Сталин и Хитлер през септември 1939 г. Ето най-важните моменти, изброени съвсем телеграфно:


На 2 януари 1940 г. СССР напада Финландия. В същото време Райхът предприема арести в Чехия и Полша, започва репресии срещу еврейското население. В края на януари президентът на САЩ Рузвелт осъжда съветската агресия срещу Финландия. Скоро след това Франция обявява съветския извънреден и пълномощен представител Суриц за "персона нон грата".
На 5 март Сталин и членовете на Политбюро подписват секретно решение за разстрела на полските военнопленници, намиращи се на територията на СССР.
На 9 април Вермахтът нахлува в Дания и окупира страната. На 24 април същото се случва с Норвегия.
На 10 май германски войски навлизат в Холандия. Започва и битката за Франция. По същото време е вече готов и лагерът Аушвиц-Биркенау.
На 28 май крал Леополд подписва акта за капитулация на Белгия. На 4 юни германската армия влиза в Париж. На 16 юни идва на власт правителство, начело с маршал Петен, което ще подпише капитулацията на Франция.
На 15 юни СССР нахлува в Литва, а два дни по-късно съветски войски войски влизат в Латвия и Естония. На 26 юни съветското правителство отправя към Румъния нота, в която иска да поеме контрола над Бесарабия. Два дни по-късно съветски танкове и пехота навлизат в тази територия.
През юли в Литва, Латвия и Естония се провеждат "народни избори", които да установят "съветска власт", а от първите дни на август те влизат в състава на СССР като съветски републики.


Изброявам лавината от събития, изцяло променили Европа, за да се види новата конфигурация на Стария континент, в която двата тоталитарни режима в Берлин и Москва преначертават границите по свое усмотрение. Без да изпускат от око Балканите.


Ала скоро започват дрязгите и между тоталитарните "еднояйчни близнаци" (по формулата на френския историк Пиер Шоню).


Москва нахлува във Финландия, но задълго закъсва в снеговете на тази страна. Светът я обявява за агресор, изключват СССР от Обществото на народите. Фините се ползват обаче с германска протекция. На тяхна територия има части на Вермахта, което подсказва, че страната не може да мине изцяло под съветска опека.


СССР отмъква от Румъния Бесарабия, но Берлин сключва пакт за взаимопомощ с Букурещ. И изведнъж се оказва, че двата тоталитарни режима трябва да поделят баланските си проекти. Следвайки панславистките блянове от времето на царизма, Москва започва да мечтае за Проливите. Но Германия изобщо не е склонна да ѝ прави такива подаръци. След аншлуса с Австрия Берлин започва да се изживява като наследник на хабсбургската политика на Балканите.
Най-проблемен обаче се оказва случаят на България, която на 7 септември 1940 г. успява дори да се споразумее с Румъния за връщането на Южна Добруджа (под арбитража на Германия и СССР, и със съгласието на Италия).


В съветския проект страната ни обаче би трябвало да има съдбата на балтийските държави. Почти същите предложения – за договор за взаимопомощ – се материализират под формата на т.нар. "Соболева акция" (ноември-декември 1940 г.). Моментът е наистина сложен. На 12 ноември в Берлин вървят важни германско-съветски преговори, този път за присъединяването на Москва към Тристранния пакт, сключен на 23 септември между Рим, Берлин и Токио.


Молотов, след консултации със Сталин, отклонява предложението, правейки друго – СССР да бъде партньор, но не и член на Тристранния пакт. Усеща се обидата на Сталин, че съюзничеството става мултилатерално, тоест международната тежест на СССР пада.


Освен това Съветска Русия изрично настоява за "териториален контрол на Балканите, южно от Дунав". Което означава само едно –


България да мине в съветската сфера


Молотов ясно дава да се разбере, че щом германците имат бази в Румъния, руснаците искат да имат такива в България (Варна и Бургас да станат руски военни бази!). И оттам – излаз към Проливите.


Третият Райх обаче не е склонен да прави повече подаръци на Сталин.
Формалният отговор е, че Румъния сама е поискала германски бази. Съответно СССР трябва да получи същата покана от България.


Навярно това е един от най-трудните моменти, в които е изпадала българката дипломация, озовавайки се между Сцила и Харибда, между ненаситните интереси на две тоталитарни чудовища.


На 17 ноември цар Борис III прави тайно посещение в Берхтесгаден, но отказва България да се присъдени към Пакта, предвид на сложните си отношения с Русия.


На 19 ноември българският посланик в Москва Стаменов е извикан при заместник-министъра на външните работи Деканозов, който предлага България да получи гаранции за сигурност не само от Германия, но и от СССР. Какво означава това е ясно: сключване на пакт (по подобие с балтийските държави). В София направо ги втриса от това предложение – съдбата на Литва, Латвия и Естония е пред очите им. На 23 ноември външният министър Иван Попов хладнокръвно отговаря, че България не се чувства застрашена и не са ѝ необходими допълнителни гаранции, както и че вече е поканена да се присъедини към Тристранния пакт.


Ситуацията е патова. От известно време Берлин и Москва си отговарят в подобни случаи с комюникета. СССР решава да действа челно – изпраща в София съветския дипломат Аркади Соболев, генерален секретар на външното ведомство, който носи подробното руско предложение. И отново се искат Варна и Бургас като военни бази, което предполага и допускане на НКВД в страната, а в замяна се обещава бъдеща подкрепа за териториално разширение в Беломорска Тракия. Особено интересна е точка 12 от проектодоговора: СССР не е против България да влезе в Тристранния пакт, защото ако тя приеме спогодбата, Москва също щяла да се присъедини към Пакта.


Задействан е и Георги Димитров, съставено е обръщение към българските комунисти, започва обширна кампания (Соболевата акция), подпомагана и щедро финансирана от Коминтерна. Писма, телеграми, петиции с едно искане, както е в стихотворението на Вапцаров – "Съюз със СССР".
Нов кръг от руско-германските преговори обвързват българското решение с подписването на нов секретен протокол между Москва и Берлин и евентуалното присъединяване на СССР към Тристранния пакт. Българската позиция на въздържане прави това невъзможно. Междувременно Италия, която напада Гърция в края на октомври 1940 г., търпи поражение, което предполага намеса на войските на Вермахта и тяхното преминаване през България. Положението става неудържимо и България е тласната към подписването на Тристранния пакт (1 март 1941 г.) – с няколко специални условия (да не участва пряко във войната, да съхрани отношенията си със СССР). Което, въпреки безизходицата на България, означава вземане на страна. И през 1944 г. тази цена ще бъде платена.


Интересно е как след края на войната и на Нюрнбергския процес СССР излиза сух от водата. Сталин е победител и никой не може да му каже нищо. А вината на Хитлер и нацистка Германия е безмерно голяма. За пакта Молотов-Рибентроп все пак се споменава на процеса. Германският оригинал на документа е изчезнал при опожаряването на Райхсканцеларията. Рибентроп обаче се позовава за него, а защитника на Рудолф Хес – Зайдъл, дори размахва копие от секретния протокол. Отнемат му думата и копието не е признато за доказателство. Той го предоставя на някакъв провинциален американски вестник, който го публикува, но отново никой не му обръща внимание. Едва през 1948 г. "секретният протокол" е оповестен в сборника "Съветско-германските отношения 1939-1941 г.), издаден от Държавния департамент на САЩ. И тогава – вече в Студената война – скандалът гръмва.


Започва да се говори за вината на СССР за началото на Втората световна война. Москва твърди, че публикацията е фалшификат – никакъв "секретен протокол", нито подялба на държави не е имало. Показателно е, че тъкмо тогава Молотов е свален от основните си постове и е избутан на заден план. Жена му вече е арестувана и вероятно Сталин му е подготвял ролята на изкупителна жертва. Макар че и за децата е било ясно, че не Молотов самоволно е подписал договора с Рибентроп, прекроил картата на Европа.


В началото на 80-те години в Русия се разказваше следната история като анекдот. Молотов, който беше поставил въпроса за реабилитацията си още при Брежнев, започна да се появява публично на различни места. Веднъж раздавал автографи на почитатели в антракта на някакво представление в "Болшой театър", докато случайно минаващият актьор Зиновий Герд жлъчно не го попитал: "Извинете, а как е вашият приятел Рибентроп?". И Молотов просто изчезнал.


Наскоро стана ясно, че "секретният протокол" в руската си версия не само съществува, но и се е съхранявал през годините в личния сейф на Сталин, а после в Секретния архив на ЦК на КПСС. През 1992 г. руският военен историк Дмитрий Волкогонов официално потвърди съществуването на документа, който видя бял свят едва през юни тази години – публично изложен от руския фонд "Историческа памет".


И това най-сетне би трябвало да сложи точка на десетилетните спорове около съществуването на този "секретен протокол" – свидетелство за колаборацията между два диктаторски режима, дала началото на Втората световна война.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (295)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Пакта Тръмп -Джонсън е по-интересен, защото е жесток удар по ЕС!
  А тоя пакт е поръчан от едни другари,чиято цел е била унищожението на Германия и Русия!С Германия са успели.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Пакта Тръмп -Джонсън е по-интересен, защото е жесток удар по ЕС!А тоя пакт е поръчан от едни другари,чиято цел е била унищожението на Германия и Русия!С Германия са успели.
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Ама Тръмп и Джонсън са решили да унищожават Матушката ти? Ти да видиш?!

 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Договорът е следствие от неотстъпчивостта на Влбр. по отношение апетитите на Сталин за "урегулиране" на полския въпрос. СССР се опитва в преговорите с Франция и Влбр. да получи съгласие за разполагане на войски в Полша, България, Прибалтика. След отказа на западните държави той сключва същия договор с Хитлер.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Пакта Тръмп -Джонсън е по-интересен, защото е жесток удар по ЕС!А тоя пакт е поръчан от едни другари,чиято цел е била унищожението на Германия и Русия!С Германия са успели.
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Русиянец, аз си мисля, че Путин е по-голяма за Матушката ти, ти какво мислиш?

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#3:"bez_ime2"][/quote]

  Учуден ли си?
  Винаги има такова решение!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#5:"bez_ime2"][/quote]

  Мисля, че перфидната манипулация дава отлични резултати.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Пакта Тръмп -Джонсън е по-интересен, защото е жесток удар по ЕС!А тоя пакт е поръчан от едни другари,чиято цел е била унищожението на Германия и Русия!С Германия са успели.
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  С подобни факти като Пакта Рибентроп - Молотов не бива да се шегуваме , дори и на сън ! Той е една от причините да сме най-бедни , болни , мързеливи , необразовани, облъчени "идеологически" и генетично ! просто не трябва да се повтаря ! И нека поне този път Баце и ГЕРБ да стоят настрани от коментарите !

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Не е лошо германските политици да си припомнят договорите от Рапало и Рибентро-Молотов и да внимават какво подписват с Путин...

 11. 11 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 681 Неутрално

  А нападението над Чехословакия от пакта Хитлер-Англия-Франция-Мусолини кога ще се "анализира" ?

  При подписването на Мюнхенския пакт през 1938 година Англия и Франция предават своя съюзник Чехословакия , с която имат договор за защита.

  Въпрос: Хитлер получава Чехия, а какво получават Англия и Франция?
  Тайната част от този пакт и досега се крие, и то е че Хитлер се задължава да нападне СССР след няколко години когато усвои Чехия.
  Чехия имала една от най-добре развитите военни промишленост в Европа - заводите Шкода. Затова се дава на ВЕрмахта.

  Полша е в играта - дава и се парче от Чехия и се задължава заедно в Германия да участва в нападението над СССР.

 12. 12 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Имаме едни военни, които отиват в 1939 - пролетта в Москва .. и почват да се сговарят, коя дивизия от къде ще мине и от къде ще влезнат корабите ЗА ДА СЕ НАПАДНЕ ГЕРМАНИЯ ..
  Да, ама германското правителство разбира за преговорите - някой услужливо му предава информацията, ( може би - малко поукрасена ) как против него, се сговарят няколко държави , и взема контрамерки ..
  в Берлин се провеждат няколко заседания 9разсекретени, протоколите ги има в Интернет) и решава да разсече възела и изненадващо за всички отиде и то на договорка в Москва!
  И ето я войната!

  А какво друго да прави Фюрерът, освен да се опита да разсече възела с Московския пакт .. знам , знам "не е бил готов, защо се поддава на провокацията" ?

  Да припомним Гнусните изчадия - подпалвачи на войни..
  адмирал Даркс .., Локтионов, Ворошилов, генерал Хейвуд и още няколко човека ...

 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#3:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 6 на Платон Фъшкиев
  Учуден ли си?Винаги има такова решение![/quote]

  Пак да повторя, защото не си от най-интелигентните, най-голямата заплаха за Матушката ти е Кремльовското малоумие...

 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Не е лошо германските политици да си припомнят договорите от Рапало и Рибентро-Молотов и да внимават какво подписват с Путин...
  —цитат от коментар 10 на bez_ime2


  Те веке пуснаха втората тръба!Кво подписват има значение, само за либералния файтон.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#13:"bez_ime2"][/quote]

  Пак да повторя(ако искаш и ше потретя),перфидната манипулация дава отлични резултати!
  Навални за президент!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  Фразеология, която често се среща и в нацистката, и в съветската преса, особено след 1 септември 1939 г. по повод на Полша, една "измислена буржоазна държава", както я определя Молотов.
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Нищо ново не е научено.
  Нищо старо не е забравено.

  ПУТИЗМЪТ,

  този НАСЛЕДНИК на немския НАЦИОНАЛ - СОЦИАЛИЗЪМ и
  на СЪВЕТСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ - СОЦИАЛИЗЪМ,

  та този ПУТИЗЪМ каканиже чрез пропагандаторите и
  интернет троловете същото сега за УКРАИНА, че била
  "измислена буржуазна държава".

  ПУТИЗМЪТ

  не е мръднал и на йота от ФАШИЗМА на Миналия Век.......

 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Съюзници на нацистка Германия:
  Италия
  България
  Румъния
  Унгария
  Словакия
  Финландия
  Неоспорими исторически факти.
  Останалото са тониниколовщини.

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Тук руския тролетариат ще издивее пак.

  Истината боли, таварищи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Тук руския тролетариат ще издивее пак.

  Истината боли, таварищи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Тук руския тролетариат ще издивее пак.

  Истината боли, таварищи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#9:"simChо"][/quote]

  Кажи бе, десен консерватор-фундаменталист, какво се възмущаваш? Повече от два реда глупости не чета, консерва, така че не се хаби толкова...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Контактите започват почти веднага след ПСВ. Тогава на Германия е забранено да развива бойна авиация и тя заобикаля тези ограничения като организира военно обучение на пилоти в Русия. Прехвърля и значително оборудване за да продължи развоината дейност.
  Голямата война която трябваше да е края на всички войни пося семейната на най разрушителния конфликт досега.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#14:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  От къде я пуснахте бе, русиянец, от кулата Останкино?

 25. 25 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Същата работа и днес - българските комунисти, днес социалисти, ходят да бият чело пред болшевишкия чекист Путлер, който финансира нацистки организации и създава фашистки Интернационал. Тоталитарният човек няма идеология, той има задачи.

 26. 26 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  е сега вече руснаците завладяха черноморието, като не могат политически то с корупция и имоти и комплекси.
  Скоро сигурно ще поискат признаване, руски училища и накрая автономия.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Имаме едни военни, които отиват в 1939 - пролетта в Москва .. и почват да се сговарят, коя дивизия от къде ще мине и от къде ще влезнат корабите ЗА ДА СЕ НАПАДНЕ ГЕРМАНИЯ ..Да, ама германското правителство разбира за преговорите - някой услужливо му предава информацията, ( може би - малко поукрасена ) как против него, се сговарят няколко държави , и взема контрамерки .. в Берлин се провеждат няколко заседания 9разсекретени, протоколите ги има в Интернет) и решава да разсече възела и изненадващо за всички отиде и то на договорка в Москва!И ето я войната!А какво друго да прави Фюрерът, освен да се опита да разсече възела с Московския пакт .. знам , знам "не е бил готов, защо се поддава на провокацията" ?Да припомним Гнусните изчадия - подпалвачи на войни..адмирал Даркс .., Локтионов, Ворошилов, генерал Хейвуд и още няколко човека ...
  —цитат от коментар 12 на simChо


  Русиянец, съсредоточи се върху действията на Матушката ти, спри да пишеш тъпотии...

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4141 Весело

  генерал Хейвуд ...
  —цитат от коментар 12 на simChо


  ХейВуд.....

  написал си го ПА РУССКИ както се пише "Виски" вместо уиски.

  Поне ДА ВИ ПРЕВЕЖДАТ ОТ РУССКИ ФЛАШКИТЕ с ОПОРКИ........

  Ха-хааааа

 29. 29 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Тук руския тролетариат ще издивее пак.Истината боли, таварищи.
  —цитат от коментар 18 на EU defender


  Брекзита Дефи,той боли та се не трае!
  750 000 работни места са застрашени,и тва го казва не филанкишията а германския министър на икономиката!
  А ти търси, кой пикал накриво преди 80 години!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Съюзници на нацистка Германия:ИталияБългарияРумънияУнгарияСловакияФинландияНеоспорими исторически факти.Останалото са тониниколовщини.
  —цитат от коментар 17 на Virgin


  Другарке, пропусна СССР, що така?

 31. 31 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#14:"Платон Фъшкиев"]
  —цитат от коментар 24 на bez_ime2
  От къде я пуснахте бе, русиянец, от кулата Останкино?[/quote]

  Да потретвам ли?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#28:"Hawaii"][/quote]

  Нали чете Википедия... :)

 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4141 Любопитно

  Съюзници на нацистка Германия:ИталияБългарияРумънияУнгарияСловакияФинландияНеоспорими исторически факти.Останалото са тониниколовщини.
  —цитат от коментар 17 на Virgin


  Пропуснал си НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СЪЮЗНИК на нацистка Германия.

  СССР

  НАЦИСТКИЯТ СССР

 34. 34 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Въпрос: защо след нападението на Германия над ПОлша на 1.9.1939 и Полша се отбранява срещу Веманта, Агнлия и Франция обявяват война на Германия на 3.9 ...

  НО - и фреската , и аглииската армия не правят дори и ЕДНА крачка , дори и символично не започват действия на западния край на Германия.
  И то при полижение, че цялата германската армия е на източния фронт , срещу Полша, и на Запад нападение на Англия и Франция ще ознчава край на Гермния !

  Защо Англия и Франция не помръдват и гледат с 1-2 милионна армия стояща на Западния фронт как Германия ликвидира Полша?
  Къде е логиката?

  А Франция и Англия имат договор с Полша за защита.
  Защо не изпълняват договора си с Полша е не разгромяват Гермния?


  Anglo-Polish military alliance

  The military alliance between the United Kingdom and Poland was formalised by the Anglo-Polish Agreement in 1939, with subsequent addenda of 1940 and 1944,[1] for mutual assistance in case of a military invasion from Germany, as specified in a secret protocol.[2][3][4]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Polish_military_alliance

 35. 35 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Тук руския тролетариат ще издивее пак.Истината боли, таварищи.
  —цитат от коментар 19 на EU defender


  Ама не искат да обяснят, защо БРП (комунисти) правят митинги и събрания, в подкрепа на присъединяването на България към Тройния пакт... :)

 36. 36 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 814 Неутрално

  След подписването на договора, Хитлер и Сталин са почти две години съюзници и дружки, строят социализъм, пеят песни, взаимно си славят победите и си честитят рождените дни. Това е времето, в което българското правителство, под натиска на Германия, с германски войски на Дунава и с одобрението на Московията подписва злополучното си "присъединяване" към Оста, като през цялото време България изобщо не участвува в каквито и да са военни действия извън нашата страна. За което, след 9 сеп 44, тези хора бяха разстреляни и семействата им попиляни.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4141 Весело

  Да потретвам ли?
  —цитат от коментар 31 на Платон Фъшкиев


  В смисъл, да напишеш, че са пуснали и третата тръба ли ?!?!?!?!

 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#31:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  Давай, давай..., много е забавно...

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2236 Любопитно

  "Нов кръг от руско-германските преговори обвързват българското решение с подписването на нов секретен протокол между Москва и Берлин и евентуалното присъединяване на СССР към Тристранния пакт. Българската позиция на въздържане прави това невъзможно. "

  Ха-ха, Тони стига с тъпи внушения! След като България се присъединява към Тристранният пакт през март 1941г защо и СССР не я последва?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#29] от "Платон Фъшкиев":Какъв Брекзит бълнуваш, каскет?
  —цитат от коментар 39 на EU defender


  Естествено Либерален Брекзит,ве Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 43. 43 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 681 Неутрално

  С какви камиони Германия напада Полша, а после и Франция?

  С Форд и Опел.
  И Форд и Опел/ГМ са инвестирали пари в Хитлер и са помогнали за развитието на Вемахта.

  Защо?

  Колко са инвестициите на Лондонското Сити и Уолстриит в Хитлер?
  Те са ОГРОМНИ !

  От парите на САЩ и АНглия идва икономическото чудо на ХИтлер.
  Амеирканските и англииските компании градят армията на Хитлер, инвестирани са огромни пари в нацизма в Германия.


  Самия Хенри ФОрд има медал от Хитлерова Германия, и е голям почитател на Хитлер:

  Henry Ford receiving the Grand Cross of the German Eagle from Nazi officials, 1938
  https://rarehistoricalphotos.com/henry-ford-grand-cross-1938/

 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4141 Любопитно

  :Какъв Брекзит бълнуваш, каскет?
  —цитат от коментар 39 на EU defender


  Така са инструктирани руските форумни тролове.

  ДА ИЗМЕСТВАТ ТЕМАТА.

  ЗАЩОТО ИСТИНАТА - за БРАТСТВОТО на НЕМСКИЯ и СЪВЕТСКИЯ ФАШИЗМИ

  Тази истина ги боде отзад

  Отзад във времето искам да кажа....

 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  Историческата последователност на събитията описани в статията са най-важната информация. Това са отделни агресии. Последователността във времето е доказателство за някаква форма на съгласуване.
  Всякакви други разсъждения са второстепенни, защото датите на тази завземания на територии са безспорни събития.

  подпис
 46. 46 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Ето кои е инвестирал в Хитлер и е градил германската военна машина:

  Top 10 American Companies that Aided the Hitler

  https://www.youtube.com/watch?v=AojiX7QFuxM

  10. Coca-Cola
  9. Metro-Goldwyn-Mayer
  8. Chase Manhattan Bank
  7. Dow Chemical
  6. Brown Brothers Harriman
  5. Woolworth
  4. Alcoa
  3. Ford Motor Company
  2. General Motors
  1. International Business Machines

  10 Big Businesses That Worked With The Nazis
  https://www.youtube.com/watch?v=AojiX7QFuxM


  ИБМ даже са съдени за участие е Холокоста:

  The Hidden Nazi History of IBM and how they chose profit over morality
  https://www.youtube.com/watch?v=ZyrbDnes5ZY

  IBM and the Holocaust
  https://www.youtube.com/watch?v=2gNXfrMR_Lw

 47. 47 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Много стойностна статия - поздравления за автора. Историята е интересен учител и трябва да се попрочита от време на време.

  FILII MARIS SUMUS
 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1805 Неутрално


  « През юли в Литва, Латвия и Естония се провеждат « народни избори « ... «


  През 2014 година, Путин ги проведе същите и в Крим !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2236 Любопитно

  Това че след подписването на пакта в Германия започват да хвалят Сталин на значи че е е станал руски националист. Това си е част от политиката за приспиване на руската бдителност. Ако Сталин беше руски националист най-малкото щеше да учреди руска комунистическа партия. След пораженията във войната Сталин връща някои от символите на империята и прави реверанси към църквата но от това не става руски националист!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Истината е само една, колкото и да им се иска на продажните чугуни да бъде на тяхна страна.
  Уви. Радвам се, че се не е така.

 51. 51 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1126 Любопитно

  Две управляващи социалистически работнически партии - германската и съветската, сключват съюз. Какво по-нормално и логично?
  Защо има изненадани?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 52. 52 Профил на bua50633401
  bua50633401
  Рейтинг: 8 Весело

  "... ненавистта, която и двете диктатури изпитват към западните демокрации... "

  Тук човек може да спре да чете. авторът очевидно преплита миналото с настоящето.

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  "В Москва отдавна са прочели съответните глави от "Моята борба" на Хитлер, ето защо съветският режим има най-голям интерес от заличаването на политиката на "колективно сдържане" на Германия, защото това би я насочило на Изток. И Сталин прави всичко възможно, за да ускори войната в Европа, насочвайки Хитлер тъкмо на Запад."

  Става въпрос за главите от "Моята борба" в които Хитлер описва нашироко за злото болшевизъм/комунизъм, за престъпленията на този престъпен режим в СССР и това колко е важно той да бъде унищожен. Освен това в своите публични речи пред германския народ редовно е говорил за червената чума, която идвала от СССР и застрашава цяла Западна Европа. А държавното нацистко министерство на пропагандата редовно е правила подобни антиболшевишки изложби като тази:

  https://research.calvin.edu/german-propaganda-archive/anti-bolshevism.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Каква е била играта?
  Англия и САЩ инвестират в Хитлер, дават му технологии и го насъкват да нападне СССР.
  Полша е в играта, на нея и се дава парчче от Чехия и се задължава да е част от Вермахта при атаката на СССР.


  Ето ги и инвестициите на САЩ в Хитлер:


  The Strategic Alliance Between Nazi Germany and America's Most Powerful Corporation (2001)
  https://www.youtube.com/watch?v=njhl5vCO1m8


  1930s: Ford, GM, IBM, and the Nazis
  https://www.youtube.com/watch?v=ocsrkya-Bfk

  Real News: REAL HISTORY: IBM and THE HOLOCAUST
  https://www.youtube.com/watch?v=FYFNMmtJt7w

  Computer Company IBM's Direct Links to Adolf Hitler
  https://www.youtube.com/watch?v=rMgZ6515_EQ

 55. 55 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 814 Неутрално

  И още един факт.
  СССР започва войната на запад като агресор и я завършва на изток отново като агресор. С подлост удря Полша в гърба, докато тя се бие с Германия през 1939. С подлост удря сложилата вече оръжие японската армия през 1945, след като има с Япония сключен договор за ненападение, който Япония спазва през цялата война.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 56. 56 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2236 Любопитно

  Хубавото е, че вече никой не се съмнява, че СССР е също толкова терористична организация, колкото и Хитлериска Германия... Е, изключвам форумните дебили...
  —цитат от коментар 2 на bez_ime2


  Надявам се да проумеят че ислямистка Турция в момента е реалната заплаха за България а не възкресените на демони от миналото!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  "... ненавистта, която и двете диктатури изпитват към западните демокрации... "Тук човек може да спре да чете. авторът очевидно преплита миналото с настоящето.
  —цитат от коментар 52 на haq53617395


  Ами ПРЕПЛИТА СЕ МИНАЛОТО С НАСТОЯЩЕТО.

  ПУТИЗМЪТ

  е толкова и така ПРЕПЛЕТЕН с немския и съветския ФАШИЗЪМ,

  че човек се пита -

  В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕ СЕГОВНЯ ОВПУТЕНА РУСИЯ

 58. 58 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#46] от "WWW":

  хахаха... обоже :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  За съжаление има прекалени пристрастия при коментариите , търсещи начини да се обяснят днешни пристрастия ….21-ви век е доста по-различен и доста по-необременен от средата на 20-тия, а демократичните режими показват също дефекти и е жалко да живееш днес със стари пристрастия по посока на някакъв тогавашен режим дошъл на власт по съвсем различни причини. Нито САЩ ,нито Великобритания, нито Русия, нито Германия, нито Япония , нито Китай......са същите , както и разположението на чисто военни фактори....има и още ! А, колкото до пакта - защо България влезе в Тристранния пакт ? Да не би ние да сме виновни за немската армия на другия бряг на Дунав ?! Така че, не само Чърчил ,а ние би следвало да имаме интереси....

 61. 61 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  какви потресаващи разкрития, германците пиели фанта

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 62. 62 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Хитер обаче се запича след март 1939 година, след окупацията на Чехия.
  Явно Англия, САЩ и Франция са решили че Хитлер се отмята от уговорката и няма да удари по СССР.

  ЗАтова подкокорасват Полша да малтретира германците в Полша и да откаже на Хитлер сухоземен коридор м/у Германия и Прусия..

  Излъгали са Полша, че и гарантират теротириална цялост - договора 1939 година:
  Anglo-Polish military alliance
  https://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Polish_military_alliance

  Защо Англия е подвела Полша?
  За да може Полша да има куража да се дърви на Германия !

  А когато Германия напада на изток , и Франция и Англия не правят нищо за да помогнат на Полша.
  Защо?
  Целта им е била граница м/у Германия и Франция.
  Затова иствят Хитлер да разгроми Полша за 20 дена.

 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  "След сключването му едно берлинско издание пише следното: "Осемдесет милиона германци и сто и осемдесет милиона руснаци! Техният съюз е блок, превръщащ се в най-голямата военна и индустриална сила в света, империя, простираща се в Европа и Азия, най-голямата маса от територия – Landermasse – която някога е съществувала (цитирам по споменатата книга на Григори Гафенко)."

  Във връзка с годишнината от започването на ВСВ си мислех по този въпрос: как щеше да се развие войната, ако СССР беше включена в Тристранния пакт и до края на войната СССР и Германия бяха останали съюзници?!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#8] от "doroteus":


  « И нека поне този път Баце и ГЕРБ да стоят настрана от коментарите . «


  Те не коментират, а директно захранват руско- българските мафиоти- олигарси .
  Това е и « мисията « на мутрата и ГЕРБ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4141 Весело

  какви потресаващи разкрития, германците пиели фанта
  —цитат от коментар 61 на Opportunity


  И гледали филмите на Metro-Goldwyn-Mayer

 67. 67 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#60] от "Николай Бучков":

  То и Римската империя не съществува, но можем много да разберем за съвременния свят от историята на Рим... За това е важно да се знае историята, въпреки че нещата никога не са точно същите.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 68. 68 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#40] от "Julian Mall":
  [... След като България се присъединява към Тристранният пакт през март 1941г защо и СССР не я последва?[/quote]

  "Пенчо бе, чети! Пенчо не чете.
  Пенчо бе, учи. Пенчо пак не ще."

  Защото не можаха да се спогодят за Балканите и Проливите през ноември 1940 в Берлин.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 69. 69 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Съюзници на нацистка Германия:
  Италия
  България
  Румъния
  Унгария
  Словакия
  Финландия
  Неоспорими исторически факти.Останалото са тониниколовщини.
  —цитат от коментар 17 на Virgin  А синята дивизия от Испания?

  The Blue Division (Spanish: División Azul, German: Blaue Division), officially designated as División Española de Voluntarios by the Spanish Army and as 250. Infanterie-Division in the German Army, was a unit of Spanish volunteers and conscripts who served (1941-1944) in the German Army on the Eastern Front during the Second World War.[2]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Division

 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  "Да не забравяме и за сходния култ към силата: милитаризъм, в чиято служба са подчинени всички трудови ресурси, мобилизирани са всички граждани, даже жените и децата."

  Това е точно така. Апропо, към трябва да добавим още два престъпни режима по онова време, който са имали силен култ към милитаризма и войната - става въпрос за имперска Япония и фашистка Италия. В тези 4 държави е имало презрение към мира и пацифизма и култ към войната, към смъртта и унищожението на други народи и държави. По това те много си приличат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на bua50633401
  bua50633401
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#46] от "WWW":

  дори дядото на една фамилия президенти от Тексас е пряко свързан с прането на нацистки пари в този период. индустриални американски гиганти произвеждат оборудване за немската армия две години след началото на войната. дж п морган е един от основните кредитори на нацистка Германия.

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 72. 72 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Темата Рибентроп-Молотов ще продължава да бъде трън в кремльовските дирници, колкото и да подскачат родните им ибрикчии... Мъка, мъка...

 73. 73 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#69:"WWW"][/quote]

  А дивизията Шарлеман от Франция:

  The 33rd Waffen Grenadier Division of the SS Charlemagne (1st French) (German: 33. Waffen-Grenadier-Division der SS "Charlemagne" (französische Nr. 1)) and Charlemagne Regiment are collective names used for units of French volunteers in the Wehrmacht and later Waffen-SS during World War II.

  https://en.wikipedia.org/wiki/33rd_Waffen_Grenadier_Division_of_the_SS_Charlemagne_ (1st_French)


  Фрацния клекна на Хитлер за 1 /ЕДИН/ месец !
  И си предаде евреите за избиване без никакви проблеми.
  И никаква съпротива срещу Хитлериска Гермяния не е имало във Франция, до 1944, работели са си за Вермахта без никакви проблеми.


  Къде са отивали танковете Рено ?
  Къде са отивали оръдията и пушките произведени от фреанската оръжеина промишленост?
  Къде са отивали храните на Франция?
  Къде са отивали камионите на Рено?

  Всичко е било за Вермахта !
  Франция е част от коалицията на Хитлер !

 74. 74 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#65:"Julian Mall"][/quote]

  Големи логици сте били форумните ибрикчии, чудя се, защо Вова не ви наеме за адвокати...?!

 75. 75 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Съюзници на нацистка Германия:
  Италия
  България
  Румъния
  Унгария
  Словакия
  Финландия
  Неоспорими исторически факти.Останалото са тониниколовщини.

  Да не пропуснем Австрия и Хърватия.

 76. 76 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#72] от "bez_ime2":

  мъдрите савецки тролове почнаха с "а в САЩ бият негрите"

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  "От 1940 г. започват регулярни срещи между Гестапо и НКВД двете репресивни организации не само обменят информации, но и хора по списък. Така в нацистките лагери се озовават стотина германски комунисти, противници на Хитлер. Съпругата на един от тях – Маргарете Бубер-Нойман, е имала шанса да оцелее при това предаване, да премине от лагера в Караганда в Равенсбрюк и да остави мемоари, в който описва потресаващата прилика между двата режима. Свидетелство, на което няма как да не се повярва!"

  Прекрасен пример за предателството на сталинисткия режим спрямо ГКП и нейните членове. Германските комунисти, които уж трябва да са братя и съюзници на съветските комунисти са предадени от тях в ръцете на нацистките изроди, които ги избиват.

  Апропо, най-голямата грешка на редица европейски комунистически партии от онова време е била сляпата им вяра в Москва. Много от тях са били послушни на СССР, вместо да служат на своите национални интереси.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2236 Весело

  До коментар [#40] от "Julian Mall":[... След като България се присъединява към Тристранният пакт през март 1941г защо и СССР не я последва?
  —цитат от коментар 68 на simval
  "Пенчо бе, чети! Пенчо не чете.Пенчо бе, учи. Пенчо пак не ще." Защото не можаха да се спогодят за Балканите и Проливите през ноември 1940 в Берлин.[/quote]

  Това за четенето май за теб се отнася защото според Тонито който съм цитирал от влизането на България в пакта зависело и влизането на Русия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 79. 79 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#46] от "WWW":дори дядото на една фамилия президенти от Тексас е пряко свързан с прането на нацистки пари в този период. индустриални американски гиганти произвеждат оборудване за немската армия две години след началото на войната. дж п морган е един от основните кредитори на нацистка Германия.
  —цитат от коментар 71 на haq53617395


  Доячке, ама Дж. П. Морган кредитира и Матушката ви бе, какво протестираш? Захващай се с млеконадоя, че "гадните мириканци" пак ви изправариха...

 80. 80 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#69:"WWW"]
  —цитат от коментар 73 на WWW
  А дивизията Шарлеман от Франция:The 33rd Waffen Grenadier Division of the SS Charlemagne (1st French) (German: 33. Waffen-Grenadier-Division der SS "Charlemagne" (französische Nr. 1)) and Charlemagne Regiment are collective names used for units of French volunteers in the Wehrmacht and later Waffen-SS during World War II. https://en.wikipedia.org/wiki/33rd_Waffen_Grenadier_Division_of_the_SS_Charlemagne_ (1st_French)Фрацния клекна на Хитлер за 1 /ЕДИН/ месец !И си предаде евреите за избиване без никакви проблеми.И никаква съпротива срещу Хитлериска Гермяния не е имало във Франция, до 1944, работели са си за Вермахта без никакви проблеми.Къде са отивали танковете Рено ?Къде са отивали оръдията и пушките произведени от фреанската оръжеина промишленост?Къде са отивали храните на Франция?Къде са отивали камионите на Рено?Всичко е било за Вермахта !Франция е част от коалицията на Хитлер ![/quote]

  Мое па французите да са биле агенти под прикритие!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#72] от "bez_ime2":мъдрите савецки тролове почнаха с "а в САЩ бият негрите"
  —цитат от коментар 76 на Opportunity


  Това им е единственият аргумент... :)
  Иначе казано, кой ми с... в гащите...

 83. 83 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 274 Весело

  Интересно, грантаджиите се увличат по историята, но само ако в нея е намесена Русия. Също и по ядрената физика, военното дело и пр. - но само Русия да присъства в тематиката, иначе не. Лекувайте ги тия обсебени болни мозъци бе!

 84. 84 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  "Москва нахлува във Финландия, но задълго закъсва в снеговете на тази страна. Светът я обявява за агресор, изключват СССР от Обществото на народите. Фините се ползват обаче с германска протекция. На тяхна територия има части на Вермахта, което подсказва, че страната не може да мине изцяло под съветска опека."

  Тоест още тогава Хитлер показва на Сталин, че няма да спазва подписаното тайно споразумение между тях от август 1939 г. според което Финландия попада под контрола на СССР!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 85. 85 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  Съюзници на нацистка Германия:ИталияБългарияРумънияУнгарияСловакияФинландияНеоспорими исторически факти.Останалото са тониниколовщини.Да не пропуснем Австрия и Хърватия.
  —цитат от коментар 75 на WWW


  И пак пропусна НАЙ-ГОЛЕМИЯ СЪЮЗНИК

  НАЦИСТКИЯТ СССР

 86. 86 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  Съюзници на нацистка Германия:ИталияБългарияРумънияУнгарияСловакияФинландияНеоспорими исторически факти.Останалото са тониниколовщини.Да не пропуснем Австрия и Хърватия.
  —цитат от коментар 75 на WWW


  Аааааа,Тони е талантлив....,макар, че ако не е гранта ше умре от глад!
  Той знае всичко и за Левски от Подуене!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 87. 87 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Ей, форумните ибрикчии заприличаха на Паисий, цяла сутрин преписват Википедия... Мъка, мъка...

 88. 88 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#85:"Hawaii"][/quote]

  Сигурно е случайно... :)

 89. 89 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Николов като закорявял соросоид прокуска да каже, че м/у Полската воиска и Червената армия няма НИТО ЕДНО сражение през 1939 година.

  Защо?

  ЗАщото когато ЧА влиза в Полша на 17.09.1939 година Полското правителство е избягало през Румъния , и Полша е вече разгромена тотално от Германия.

  Полската армия не оказва никаква съпротива с/у ЧА, а даже част от нея бяга и се спасява в СССР.

  Полша предадена от излъгаите я АНглия и Франция , които 20 дена стоят и гледат как Хитлер избива пляците, и не дават и един изстрел !
  А на запада стои 2 милионна френска армия, и агнлииския флот и авиация.
  Плюят на договора си и Полша и си правят тънката сметка как Хитлер ще продължи на ИЗток към СССР.

  Какво взима Стали 1939?
  Руските земи които Полша е откраднала след Гражданската воина в РУсия .
  Поляците са стигнали почти до Мински и Киев в наглоста си и желанието на правят твора Рече Посполита.
  ЗАпочнали са да ополчячват населенито на Белорусия и Украина, и да забраняват да се говори друго освен полски език.

  Сталин слага Полша там където е мястото на агресора !

 90. 90 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#86:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  Ушанка, и с грантове, и без грантове, няма как да извадите тръна от дирниците си... Казах ти, няма край мъката ви, хо-хо-хо!

 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  Историческия анализ и статия на Тони Николов е доста интересен, хубаво е, да се публикуват тези неща в навечерието на 1 септември (80 годишнината), когато избухва ВСВ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Чудесна статия!
  Идваща да напомни за сетен път, че “третият Рим” се е запътил към съдбата на “ третия райх”, с повторение не като трагедия, а като фарс.
  Райхът имаше потенциала на най-мощна индустриална сила, по-напред от останалите с десетилетия, а рашистите днес са жалка пародия, изостанала от света с няколко десетилетия...

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 93. 93 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Хронологията е ясна от фактите. След пакта Полша е поделена, СССР напада Финландия, окупира прибалтика, Германия окупира Белгия, Дания, Холандия и половин Франция.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 94. 94 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  До коментар [#4] от "Николай Колев":

  Да, има го и този момент. Преди да се договори с Хитлер през 1939 г., Сталин е искал да сключи военно споразумение с Великобритания и Франция, но те му отказват. И след това той решава да сключи военно споразумение с нацистка Германия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Колев":

  В дългия, уж изчерпателен, анализ на Тони Николов не видях никъде споменато, че в момента на подписването на пакта СССР води военни действия срещу Япония /Халхин Гол/ и определено не би могъл да се ангажира с война на два фронта. !

 97. 97 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  [quote#79:"bez_ime2"][/quote]

  Интересно е как услужливо забравят военната помощ която Щатите оказват на русиюшка.Дали пък не искат да се представят за по-велики в собствените си очи.

  SHADOWS of SOFIA
 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  До коментар [#17] от "Virgin":

  Пропуснал си друг основен съюзник на нацистка Германия - милитаристична и имперска Япония.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#40] от "Julian Mall":[... След като България се присъединява към Тристранният пакт през март 1941г защо и СССР не я последва?
  —цитат от коментар 68 на simval
  "Пенчо бе, чети! Пенчо не чете.Пенчо бе, учи. Пенчо пак не ще." Защото не можаха да се спогодят за Балканите и Проливите през ноември 1940 в Берлин.[/quote]

  +++++++++

 100. 100 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 681 Неутрално

  КОи е първия договор които подписва Хитлер с цел да възстанови армията си?

  Това е договора с Англия, с които на Германия се разрешава да има силен флот - 1935 година:

  Anglo-German Naval Agreement
  The Anglo-German Naval Agreement (AGNA) of 18 June 1935 was a naval agreement between the United Kingdom and Germany regulating the size of the Kriegsmarine in relation to the Royal Navy.


  Франция изкичава като разбира, но Англия я игнорира:
  UK had made the agreement without consulting France or Italy.

  Ето как започна Хитлер да гради Вермахта.

  Въпрос: защо Англия му помага?
  Какъв е интереса на Англия от силен Хитлер.

  Да не забрявяме, че кралицата от ЛОндон като дете е викала "Хайл Хитлер".
  Не че е разбирала какво прави, но е показателно какви са били настроенията в олигархията на Англия.

  Film shows Queen Elizabeth giving Nazi salute as a child
  https://www.youtube.com/watch?v=wL5sOKP5Aqw

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK