НАП едва ли ще плати глобата за теча на личните данни

Поведението на председателя на КЗЛД Венцислав Караджов дава всички основания да се счита, че е предубеден.

© Надежда Чипева, Капитал

Поведението на председателя на КЗЛД Венцислав Караджов дава всички основания да се счита, че е предубеден.Грета Ганева е адвокат. Водила е дела по правата на човека пред съда в Страсбург.


Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде глобена с 5.1 млн лева за теча на лични данни, обяви лично председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.


Какво знаем досега за действията на комисията?
Още на 21 август на електронната страница на институцията се появи информация, че на свое заседание от 20 август КЗЛД разгледала резултатите от проверката, направена в НАП по повод на нарушението на сигурността на личните данни, засегнало над 5 милиона български граждани. Съобщава се, че с оглед констатациите, които е направил проверяващият екип на КЗЛД, комисията взела решение за налагане на корективна мярка спрямо администратора на лични данни. Сочи се, че в определен срок ще бъде съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение, извършено от НАП, както и че очакванията им били конкретното административнонаказателно производство да приключи до 29 август 2019 г. Лично председателят на комисията обяви тогава пред медиите, че производството ще завърши с наказателно постановление, като даже посочи и мотивите за него.


Към днешна дата знаем, че действително срещу НАП е бил изготвен и съставен акт за установяване на административно нарушение, който е връчен и в законоустановения тридневен срок са постъпили възражения.
Знаем също, че в ранните часове на 29 август председателят на КЗЛД даде интервю пред Би Ти Ви, в което буквално казва:


"Пет милиона и сто хиляди е предвидената и наложена от мен санкция."


Какво означава всичко това?


Краткият отговор е, че ако НАП обжалва пред съд наказателното постановление, което тепърва ще бъде изготвено и връчено, има всички шансове да успее. И това няма да е поради нова версия на "ние ги хващаме, вие ги пускате", а поради допуснат от комисията тежък порок във воденото от нея административнонаказателно производство, който порок се разви пред очите на цялото общество.


Не се изискват специални юридически знания, за да съобразиш, че няма как наказващият орган да се произнесе обективно и справедливо какъв ще е изходът от производството, преди още то да е започнало, какъвто е настоящият случай. Самата комисия е посочила в съобщението на сайта си от 21 август, че "производството се образува със съставяне и връчване на акт за установяване на административно нарушение", и доколкото ни информира, че такъв ще бъде съставен и връчен до края на седмицата, то към онзи момент производството все още не е било образувано.


Същевременно комисията очевидно е взела решение да бъде съставен акт за установяване на административно нарушение и то в определен от нея срок. Няма съмнение, че част от комисията е и нейният председател, който съгласно Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) издава наказателното постановление, с което пък завършва административнонаказателното производство.


С други думи, председателят, който ръководи комисията, е участвал:


1. в работата по разглеждане на констатациите от проверката


2. във вземане на решение за образуване на административно-наказателно производство чрез съставяне на акт за установяване на административно нарушение


3. в постановяване на наказателното постановление.


Законът обаче не допуска длъжностно лице, което е участвало в първите две действия, да участва в последното.


И това не е случайно. Изисква го справедливостта, тъй като наказващият орган трябва да е нещо като независим арбитър. Той трябва да вземе крайното решение въз основа на всички събрани доказателства по случая, с които се изясняват фактите относно обективната истина; трябва да е дал възможност на защита на нарушителя и да съобрази възраженията му и едва след това да постанови мотивирано наказателното постановление, с което да наложи санкцията.


В случая председателят на КЗЛД не крие, но дори някак пресилено ни информира периодично как участва активно в производството във всичките му фази. И дори още преди то да е започнало, дава изявления как ще завърши.
Това поведение на председателя дава всички основания да се счита, че при постановяване на наказателното постановление ще се касае за предубеденост, която съдебният състав в случай на оспорване лесно ще констатира служебно и без да е направено изрично възражение от НАП в тази насока, тъй като публичното пространство беше достатъчно наситено.


Впрочем има и още един въпрос, свързан с предубеденост, а именно


дали председателят на КЗЛД е сред лицата, пострадали от нарушението, което ще санкционира


и ако е така, той не може да участва в производството по разглеждане на случая, тъй като законът го забранява.


Предубедеността на наказващия орган винаги е основание за отмяна на наказателното постановление, без да е необходимо да се разглежда по същество дали е извършено нарушението или не.


Дали обаче ще има съд, който да може да разгледа случая,


ако НАП предприеме действия по обжалване? Защото съдебният състав също не може да бъде лице, пострадало от нарушението. Сиреч дали ще се намери български съдия, който да не е сред онези над пет милиона данъкоплатци, чиито лични данни изтекоха от НАП. Защото ако съдията се окаже сред тях, ще е в същата хипотеза на предубеденост поради заинтересованост от изхода на делото и не може да участва в разглеждането на делото, ще трябва сам да се отведе.


Прогнозата ми е, че е много вероятно да имаме прецедент, при който за първи път в историята на българското правосъдие ще се окаже, че няма или ще е много трудно да се намери съдия, който да гледа делото и за когото да не са налице основания за отвод.


Нека видим!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1887 Весело

  НАП ще обжалва и по този начин временно ще спре изпълнението на наказанието,а за следващия бюджет пък държавата услужливо ще увеличи бюджета на НАП за да може държавата да изпълни заръката И вълка сит и агнето цяло.Държавата ще си прибере отпуснатите пари,а пък хората трябва да останат с впечетление,че наложеното наказание е изпълнено.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Любопитно

  Няма никакъв смисъл от глоба, щото НАП не е някой друг, а на същата тази държава, която ще глобява себе си - уволнения трябват, уволнения на чиновници!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  “Грета Ганева е адвокат. Водила е дела по правата на човека пред съда в Страсбург.

  Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде глобена с 5,1 млн лева “
  ——
  Две , май свързани, неща:
  Госпожата е адвокат, (съдил България за нещо, доколкото разбирам). Най-печеният финансов мошеник, който съм срещала през живота си казваше, че не е срещал умен адвокат. Аз никога не съм намерила свидетелство за противното, та ми беше трудно да чета написаното. (от адвокат) Прегледах текста по диагонал с една цел, ама не намерих отговора, може би някой ще е така добър да ми каже:
  От чий точно джоб ще излязат парите за тая глоба?... че аз имам известни съмнения

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Грета Ганчева да се съюзи с малката Грета Тумбергерицата,за да спасят българските гори и кръгъ "Каолин"!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Искам да напомня на уважаемата госпожа адвокат ,че на територията т.н. предубеден съдия е по скоро изключение,поради което делата продължават в Страсбург. И последния "топъл" пример е съдия Петя Крънчева ,която води дело и осъди журналиста Росен Босев ,въпреки че в журналистическите разследвания обект на това дело има материалите за г-жа Крънчева.,което я поставя в хипотезата ПРЕДУБЕДЕН съдия.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":От чий точно джоб ще излязат парите за тая глоба?

  Само от джоба на гражданин плащал данъци ще излязат, клиентите на адвокат печелил дела за правата на човека рядко се сещат да плащат данъци( ако не броим данъка върху набрано желязо силово удържан им).

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Гербавите чиновници са недосегаеми. Е, Боку може да изпрати някой за консул или да го премести на друга служба, но това е за пред матрияла, който продължава да се чувства най-добре през вече 600 год. робство. Надежда всеква оставете тука...

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  Какъв "теч на данни", те не са изтекли спонтанно, без никакви действия. Откраднати са от хакер, разбил защитата, макар и калпава. Поне в хидравликата "теч" и "източване" са различни неща. Престъплението извършва крадецът, а не жертвата, защото не си е барикадирала къщата.
  Сякаш краденето на данни от хакери е нещо естествено, като градушката и виновен за щетите е стопанинът, че не си е опазил посевите.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  “Само от джоба на гражданин плащал данъци ще излязат,”
  ——
  Не сте ли доволни сега, че като махнем консумацията, на практика не плащате данъци (10%)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gretel":

  Един от малкото случаи в които размера няма значение. Въпроса беше кой ще плати

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  " дали председателят на КЗЛД е сред лицата, пострадали от нарушението, което ще санкционира


  и ако е така, той не може да участва в производството по разглеждане на случая, тъй като законът го забранява.


  Предубедеността на наказващият орган винаги е основание за отмяна на наказателното постановление, без да е необходимо да се разглежда по същество дали е извършено нарушението или не."

  В този случай никой не си прави илюзии, че ще се стигне дори до някаква справедливост или пък до възстановяване на щетите !
  Тук става въпрос за една превзета държава по модела на сараите, където шефът си прави каквото си иска и 7 милиона души са заложници на мафиотската му структура и бандата около него ! Всичко останало е просто една пародия за наивници ! Разбира се, ако са останали много такива все още....

 12. 12 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не е едно и също да съхраняваш собствено и чуждо имущество. Когато ти е поверено чуждо имущество и си се ангажирал да го съхраняваш, носиш отговорност за него.

 13. 13 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Като осъдят ТАД Груп ще платят и всички ще са доволни. Освен грантджиите - те ще квичат.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":


  Няма никакъв смисъл от глоба, щото НАП не е някой друг, а на същата тази държава, която ще глобява себе си - уволнения трябват, уволнения на чиновници!
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Не си прав, ако им удържат тези пари от бюджета, най-малкото ще им се наложи да ходят пеша, а не да ги возят с коли като някакви дюмбели.
  Още по-добре би било да им ги вземат от ФРЗ.
  Само като им бръкнат в джоба, ще започнат да си гледат работата.

 15. 15 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1096 Весело

  Стана като състезание по фигурно пързаляне. Хем хлъзгаво, хен с всевъзмижни чупки и финтове.
  Отврат

 16. 16 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 269 Весело

  "Грета Ганева е адвокат. Водила е дела по правата на човека пред съда в Страсбург. "
  Ти да видиш ..., тая Грета може да сере мазни лайна ..., Ахахаха

  Russia delenda est
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  Преднамерено грешно.
  В стил "ела Вълчо, изяж ме" и на прокуратурата

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 595 Весело

  Хубава статия на адвокат, изцяло в духа на чл. 42 ал.1 от Законът за адвокатурата ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Защо да не плати? Друг е въпросът, че такава санкция е безпредметна, защото пари от едно перо в бюджета се прехвърлят в друго перо ( от единия джоб в другия ). Друго би било ако имаше персонални глоби.

 20. 20 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 917 Разстроено

  Да си адвокат е неблагодарна професия - да защитаваш явни престъпници, щото "били имали право"... Та и наша Гретхен тъй...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 21. 21 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 917 Любопитно

  И пропуснах да попитам - кой поръча и плати на Гретхен да напише тази статия и на "Дневник" да я публикува?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 22. 22 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 917 Любопитно

  И още - самата Гретхен с голяма доза сигурност е сред жертвите на хакерите и съответно, по нейната логика, е в конфликт на интереси...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  И да я плати ще излезе от единия джоб и ще влезе в другия :)

 24. 24 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Този блед ездач от комисията изглежда много любезен човек.

 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":
  "Адвокат умен няма" звучи като "Учен умен няма", особено като слушаш Нено Димов. Но като не прочете текста няма как да разберете каквото и да било. А вие не сте го прочели.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  И да ги плати, с кои пари ще го направи?

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  А има ли желаещи да се хванем на бас: в края на годината в НАП пак ще се раздават премии?

  [email protected]
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Любопитно

  До коментар [#26] от "Роси":

  Ще въведат данък Глоба.

  [email protected]
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Любопитно

  Бюджет–>НАП–>глоба–>КЗЛД–>бюджет.
  Абе въртим тук едни пари.

  [email protected]
 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#25] от "Gopeто":

  “"Адвокат умен няма" звучи като "Учен умен няма"...
  ——
  Има нещо такова ... при това звучи чудесно👍

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#30] от "Gretel":
  Звучи чудесно, но не е вярно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Някой прави ли разлика между 2те неща: държавата има личните данни на хората защото тя създава тея лични данни и ги пази за да работи държавата като такава, и 2рото: частна фирма събира данни на хората за да прави бизнес и от там печалба?! Каква е тая истерия да се глобява НАП?! Напомня ми на приказката за "болен здрав носи".. но от умнокрасавци толкова, те са тея които вардят казана на българите в ада!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 33. 33 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  +++

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 34. 34 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 347 Весело

  До коментар [#12] от "murttle":

  Кое е чуждо имущество? Тези лични данни се създават от самата държава и се използват за да се отчитат гражданите на същата тази държава! Ако аз напиша книга, тя моя ли е, или на читателите? Друг е въпроса когато частна фирма събира такива данни за да извършва бизнес дейност от която да печели. Що за нон сенс - да глобяваме държавата! Ами дай да тръгнем да глобяваме държавата за всяка кражба, за всяка болест, или за всяко убийство! Във вашия случай, да глобим държавата за това че държавното образование не ви е образовало?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 35. 35 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#31] от "Gopeто":

  “Звучи чудесно, но не е вярно.”
  ——
  А стига, бе! Ма вярно ли? Учен или адвокатин, ако не е тайна?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Ще го плати на себе си и ще е за сметка на данъкоплатците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK