Как да си изберем кмет - наръчник на потребителя (2.0)

Томислав Дончев

© Юлия Лазарова

Томислав ДончевТекстът е публикуван на сайта на Томислав Дончев. Той е бивш кмет на Габрово и като вицепремиер в кабинета "Борисов" 3 отговаря за провеждането на местните избори т.г.


- Как си, кмете?
- Кметът винаги е добре!


Първият наръчник за избор на кмет, който може да откриете тук: http://www.tomislavdonchev.info/bg/?p=868, беше публикуван преди четири години и пожъна успех сред всички пасивни жертви на местните избори. Само не знам дали e влязъл в ролята на "кметоводител" и дали е помогнал някому да се ориентира в гъстия планктон от стонове и копнежи преди изборите.
Въпреки че местната власт е един от непреходните устои на държавността в страната, а текстът е все така актуален, световната, европейската, националната и локалната динамика на политическите процеси и обществени страсти предполагат актуализация и допълнения. Редно е не само да проследим основните категории градоначалници, както сторихме в предишния текст, но и да вторачим сетива в прото- фазата, където се зараждат всички тези вълнуващи проявления, а именно, да обърнем внимание на кмета в генезис т.е. на кандидат- кметовете.


Този път задачата ни е много по- дълбока и сложна. Докато типовете кметове са ограничени от норми, институционални лимити и обществено- политически реалности, то видовете кандидат-кметове са подвластни много повече на персонални копнежи, стари нерешени сметки, а често и на меланхолични реминисценции или на шеметен полет отвъд гравитацията на разума.


Според разпоредбите на изборния кодекс, един мирен гражданин се превръща в кандидат- кмет след регистрация в съответната Общинска избирателна комисия. Но преди да се стигне до този вълнуващ миг, обичайно протичат редица събития.


Да кажем, че започваме с търсене на кандидат- кметове, което неизбежно отключва у някои идеята за самопредлагане. Понякога има нужда от увещаване (обикновено не продължава дълго), за да стигнем до финалната фаза- обещаване. Това, както виждате, е сложен процес на гонене и съешаване между партии и коалиции, от една страна, и политически изкушени граждани, от друга. Сложна и драматична работа. Пред обратите и похватите, характерни за този процес, бледнеят и най-дълбоките любовни драми, срещани при мъжко- женските отношения. Колебанията, изкушенията "искат ме от две страни", "никой не ме иска", "нямаме подходящ човек", "отиде при друг", са само част от повърхностните аналогии.


Теоретично всяка партия иска да има кмет и мнозина граждани биха станали кметове, но на практика, както обикновено, не се получава така лесно.


Процесът е наситен с драматични обрати и напрежения- неравноправни отношения (когато партията или кандидатът счита себе си за несравнимо по- ценен от другия), изневери (дори разводи, когато действащ кмет смени партията). Напреженията кой на кого ще стане кандидат- кмет, могат да се сравняват по патос и емоционален резонанс с любовните драми на звездите в светските издания.


Но и това не е началото на процеса. Началото е, когато в нечия душа, понякога и разум, се появи въпросът "А защо не аз?". Това много често не е рутинен житейски избор. Много от българите на са мобилни, въпреки че мнозина от тях работят и живеят зад граница. Светът при тях е разделен на "големия свят" и "моя свят". Големият свят е чужд и далечен, докато моят свят е общността, в която не само живея, но и търся своето място. Често победата и постиженията в "моя свят" са всичко.


И така, ето неизчерпателната, условна категоризация на видовете кандидати. Уточняваме, че както видовете темперамент невинаги се срещат в чист вид, така е и с кандидатите. Възможни са всевъзможни комбинации.


Професионалист


Това е най- скучният, от литературна гледна точка, кандидат. Опитен, вероятно действащ кмет, описан в детайли в първата част на текста.


Предимства – знае какво прави, знае кое може и кое не може. Рядко говори глупости, освен ако това не се е превърнало в консенсусна рутина между него и гражданите. Светът на мечтите му може и да е по- тесен, но широката му социална окръжност включва министри, евродепутати, национални медии, дори и някой гост държавен глава.


Недостатъци – често има закърняла фантазия, а както знаем, откривател е този, който не знае, че нещо не може да стане.


Носи на здравия си гръб (символно, плещите може и да се крехки) всички успехи и постижения. В същото време е перманентно виновен за всичко, за всеки квартал, улица, дупка или плочка.


Като цяло устойчив, доминантен вид. Почти винаги усмихнат и любезен, мил и грижовен. Строг, но справедлив.


Като опитен военачалник охранява крепостта си от вероломни нашественици. Готов да преговоря, увещава и да води война с всички, с които се наложи.


Рецидивист


Бил е кмет. Отдавна. След края на мандата, животът му се свежда до осмисляне и реминисценция на славните години, когато е движил общинските дела. Има визитка с герб на града и длъжност кмет (в скоби са уточнени годините- напр. 1999- 2003). Явява се системно на избори, въпреки че кръгът от подкрепящите го, отдавна е по- тесен от семейния.


Вечна тема са онези 4 години, какво е станало, защо е така е станало, а не инак. Живеещ в плътната орбита на собствените спомени, неразбран от останалите и неразбиращ останалите. Миналото е героизирано, пълно с големи битки и славни победи, явно и с тежки предателства. Очевидно е, че всичко, което се случва сега, е започнало тогава.


Има имунитет срещу репликата "Ти съсипа, ограби и т.н.", защото далеч по- тежка обида е да не знаеш кой е.


Млад претендент


Не е задължително да е млад, достатъчно е да е нов. Това са трогателните фигури, които за първи път излизат на тепиха. Предизборните времена на анализ, планове и очаквания са съпътствани от драматична трансформация в самата кампания. Налага се да говориш пред хора, да даваш интервюта, което може и да е травмиращо, ако не си го правил преди. Затова младият претендент често има или смутен вид, или се опитва да излъчва престорена решителност. Носи предимството да не е отговорен за нищо случило и неслучило се и понеже невинаги знае кое може, и кое не, има склонност да обещава с лекота.


Младите претенденти биват сериозни или маргинални. Сериозните могат да се превърнат в професионалисти (виж- по- горе), а маргиналните претенденти могат да се превърнат в сериозни. Любопитен феномен е ситуацията, когато някой се кандидатира за сериозна политическа позиция, а няма способността да направи примитивен политически анализ за безнадеждността на собствената си кандидатура. Младите претенденти безспорно обогатяват политическата фауна, не само променяйки релефа, но и вкарвайки нови идеи. В най- лошия случай, активното участие в избори повишава политическата култура на гражданите. От личностна гледна точка, участието в избори е много добра възможност да научиш неща за себе си, за които не си и подозирал.


Facebook гуру


Всичко, което се случва, е в сини рамки. Светът е фрагментиран до снимки, кратък текст и къси клипчета. Нивата на серотонин и обществена гравитация се определят от броя на харесванията и споделяниета на всяка on- line мъдрост.


Нов вид. Първообраз на хората, които лека полека скъсват тягостните връзки с физическия свят и изцяло заживяват в мрежата. Но избори в мрежата не се организират (изключваме по- ранните версии на Foursquare, където човек можеше да стане кмет на някоя локация), затова след инфлуенсърския триумф във виртуалния свят, някой събират офлайн смелост и се хвърлят в изборните битки.


Това понякога е тежък конфликт, защото както е известно, мрежите отдавна не отразяват реалния свят, а само представата ни за този, който бихме искали да имаме.


Ако сте достатъчно чаровен в мрежите, ако сте упорит и сладкословен, ще намерите поддръжници за всичко. Стига да възродите някой копнеж, страх или стара травма. Създайте например фейсбук група "За спасяване на пернишката ликорна". Там, с убедителни текстове и размазани снимки, развивайте версията, че из пернишките села скита красив бял еднорог. И ако сте упорит, скоро ще имате последователи, коментатори, дори романтични граждани ще започнат също да публикуват снимки на еднорози. За критичен посетител, отвъд "балона", това може да са си сърни или кози, но за всички членове на групата ще са си еднорози. Да, точно така, еднорогът не е един. Той вече си има и малки.


Същото е и с политическите еднорози.


Агитацията тече от години. Добрите новини не се толерират. Ако нещо е сторено, то е излишно, глупаво, скъпо, ако нещо е построено, то е некачествено, парите са откраднати и т.н. Всички поддръжници задължително трябва да коментират емоционално: "изрУди", "пУмияри" и "престанете да крадети", естествено се прокрадва и лайтмотивът "съсипаха я тази държава", известен още като "SASIPAHA IA TAIA DАRZAVA".


Дупка в асфалта, счупена плочка, пълен контейнер с боклук брандират безмилостно човеконенавистното управление. Бурните емоции се хранят и от действия, които много трудно могат да бъдат причинени от която и да е институция. Позитивна развръзка е невъзможна. Например:


1. Направете нещо, комарите изядоха хората покрай Дунав.
2.
Ще пръскат срещу комарите!!??? А кой ще понесе отговорност за другите избити насекоми!!???
3.
Кои насекоми?????
4.
Ми кои
5.
Пчелите!
6.
Има обявен график на пръсканията и пчелите на бива да се пускат на паша.
7.
А какво ще правят пчелите в кошерите при тази жега!!???


Facebook гуруто, ловко поддържа стихиите от катастрофични настроения и си е истински водач на on- line съпротивата. Може да има травматични акцентуации върху някоя тема (публични финанси, ценообразуване, енергетика, екология - сфери, в които може да обясниш каквото искаш, на когото искаш), може и да няма.


Толерират се въпроси с завишена честота на обществени вибрации- преходът от бордюр, корупция, птичи грип, коза, прасе до външна политика, или обратното, е съвсем естествен.


При толкова енергия е логично такава сила да се опита да напусне мрежата за малко и да посети Общинската избирателна комисия.


Проблемът тук е, че връзките между мрежите и външния свят са неясни и невинаги мрежовите емоции се превръщат в политическа подкрепа. Поне засега.


А да. И понеже общността от поддръжници също е виртуална, на дигиталния си предизборен плакат може да си сложиш една яко фотошопната снимка.


Вълшебник / Фея


На такива кандидати, едно време им викаха популисти, но образът има и нови метаморфози. Популистът обещава неща, които са невъзможни или имат неблагоприятен ефект, но пък звучат много хубаво. Някои популисти са убедени в това, което говорят, някои хладнокръвно лъжат. Някои са опитни политически партизани, някой са млади претенденти.


И ако флиртът с общественото мнение е широко използвана политическа технология, то целенасоченото заблуждаване на хората с добре звучащи тези си е токсин на демокрацията.


Вълшебникът или феята (зависи не само от пола), използват целия инструментариум на популистите, но към него добавят едно особено внушение за чудодейност. Те се появяват навсякъде, където има напрежение, възможност, стон или въздишка. В състояние са да се заемат с всяка кауза, тема и искане, стига да са попаднали в обектива на камерите.


И точно както квантовият обект може да е и вълна и частица, в зависимост от това, как го наблюдаваме, така и вълшебникът може да се ангажира с взаимоизключващи се каузи. Например да настоява за намаляване на данъците и в същото време за драстично увеличаване на разходите.


Феята ги може всички тези неща, но тя може и още. Да положи длан върху отрудената ти ръка и да ти даде сила и енергия, да те гушне и разсее горести и нерадости, дори да те превърне в нещо друго само чрез докосване с химикалката. Ако не от Пепеляшка в принцеса, то поне в герой от предаване по телевизията.


С мантията на вълшебник/ фея се намятат опитни политически играчи. Поведението им след тяхното избиране може да остане магично и чудодейно, но може и да влезе в позната роля на професионалиста.


Следва продължение


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Весело

  На нас във форума не ни трябват наръчници. Ние кмет си имаме. Експерт всичколог. Малко е в сянка, но пък няма тема на този свят, по която да не е компетентен.

 2. 2 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Томислав е много готин. Той ще е следващия премиер.

 3. 3 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бай Ганьо прави избори. От Алеко.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 4. 4 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Още един случай да разгледа: Приятелка на депутат от управляващата партия, избран от областта. Предимства - силно лоби в правителството особено ако депутата е и вицепремиер.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  Кметът в сянка нещо изчезна напоследък ! Баш сега трябваше да вземе думата, ама както писах скоро, май е решил да става кмет на слънце и да потърси реализация в някое апетитно населено място ! Иначе по темата : избори за кмет са правени многократно и смятам, че всеки може да прецени кой и доколко и в какво му допада, че да му гласува доверие ! Важно е да се знае едно единствено нещо - " по плодовете ще ги познаете" казва Спасителя ! Така че и при този избор, решението е добре да почива на ясни критерии и неща, които е постигнал дадения кандидат, защото добре помним " вервайте ми" докъде ни докара - властта на сараите започна именно от там. Разбира се, трябва да се има предвид и зависимостите - някои кандидати по дефиниция са параван на престъпното статукво в момента, чиято единствена грижа е да ограбва обществото ни в полза на задкулисните си благодетели ....

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2904 Весело

  "Понякога има нужда от увещаване..." - едва ли потребителите не се сещат защо!? По новите методични указания на ГРЕБ не е толкова трудно - една джипка, по възможност карана от Баш Б, една камера или телефон, но не китайски, един който задава въпроси, един който знае отговорите и... ТОЙ е - качен и последствие назначен. А, теоретичните епистоларни ОПражненения няма нищо общо - дори и с асфалта към кметствата.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз лично се оплетох и престанах да го чета на третия абзац. Някой може ли да ми разтълкува смисъла на написаното?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Да не си и ти от Габрово, като онзи, който вярва на истината? Или сте едно и също нещо? :)))

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  и да избирате, и да не избирате... 20% от "вота" за ГЕРБ на миналите избори е купен. На следващите очаквайте 30%

  никакъв проблем според Бокоратурата и жорнальорките МУ

  а тва е само най-видимата част от изборните престъпления на ГЕРБ

  Vernam Cipher
 11. 11 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2704 Весело

  ГЕРБ сменя линията на провеждане на изборите- явно Цветанов е пречел. Мисля, че ще има и други изненади от този тип. Сега вече става интересно и действително весело, в добрия смисъл.
  Бас ловя, че пак има ошашавени! Но не се наемам да споря, че на всички не е ясно, кои са те!

 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1159 Весело

  Това е като Чумата да разказва вицове 😁😁😁

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Гениално четиво.
  Само не разбрах, наистина ли бъгарски политик го е написал.
  Ако го е написал политик, веднага да се маха от политиката. Защо да се хаби за политик, като притежава интелигенстност за много много повече.

  подпис
 14. 14 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#8] от "КретенКилър":

  Странно. Досега не си споделял да си се оплитал от далеч по- безмислените брътвежи на Генчо Дайнов и останалите от кръжока. Не ме карай да си мисля, че за теб е от значение не написаното, а кой го е писал. Бих останал твърде разочарован.

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#8] от "КретенКилър":
  "Някой може ли да ми разтълкува смисъла на написаното?"

  Лесно е. Класифицирани са моделите на мислене за всички фази от кметската кариера - от политически мотивиран през кандидат кмет, действащ кмет и бивш кмет.
  Класифицирани са типажите около кметовете - почагачите, противниците, изамените....
  Гениалното в четивото е че има структура на сериозно, академично проучване на политическия живот.

  подпис
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#8] от "КретенКилър":
  "Някой може ли да ми разтълкува смисъла на написаното?"

  Лесно е. Класифицирани са моделите на мислене за всички фази от кметската кариера - от политически мотивиран през кандидат кмет, действащ кмет и бивш кмет.
  Класифицирани са типажите около кметовете - почагачите, противниците, изамените....
  Гениалното в четивото е че има структура на сериозно, академично проучване на политическия живот.

  подпис
 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3139 Весело

  Първо и най важно условие е да е роднина ...

 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Нещо като наръчник, нещо като есе, изобщо - дрън-дрън.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Борисов - фейсбук гуру...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2704 Весело

  До коментар [#8] от "КретенКилър":

  "Аз лично се оплетох и престанах да го чета на третия абзац. Някой може ли да ми разтълкува смисъла на написаното?"

  Викаш, цели два абзаца без нападки, без обидни епитети,, без квалификации, без помия, без убийствени прогнози,без апокалипсис.
  Много си издържал! За релаксация, вземи прочети нещо от Дайнов.

 21. 21 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Нямам нужда от наръчник ....Имам наблюдения и сиво вещество в главата !!!

 22. 22 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой от гениите, които са ме адресирали, изключая Иван К, ще каже ли все пак какво иска да каже този посредствен човечец, слугуващ на още по-посредствен човечец, но с повече мускулна маса?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 23. 23 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ТОЯ ДОНЧЕВ,КАТО ТОЛКОВА ГИ РАЗБИРА НЕЩАТА,ЩО Е СЪГЛАСЕН ТИКВА ДА МУ Е НАЧАЛНИК?????И ЩО НЕ НАПРАВИ АНАЛИЗ НА ЕПИЧНАТА ПРОСТОТИЯ НА НАЧАЛНИКА СИ И НА КОЛЕГИТЕ СИ В ЗЛОВРЕДНОТО ПРАВИТЕЛСТВО?
  В ИДИОТИЗМА СИ НАЧАЛНИКЪТ МУ ЩЕ МОНТИРА ЯДРЕНА БОМБА НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ,НО ДОНЧЕВ СЕ ЗАБАВЛЯВА С ПСИХОАНАЛИЗИ,ВМЕСТО ДА СЕ ОПИТВА ДА ГО СПРЕ..
  И КОЛКОТО ДА СЕ НАПЪВА И ДА ИРОНИЗИРА ВСИЧKИ WANNABE ПОЛИТИЦИ ДОНЧЕВ НЕ Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛУГРАМОТЕН КМЕТ ОТ ЗАБУТАНО СЕЛО.

 24. 24 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ДОНЧЕВ,МОЖЕШ ДА СИ СПЕСТИШ "ПРОДЪЛЖЕНИЕТО"....
  ОСВЕН,АКО НЕ РЕШИШ В НЕГО ДА АНАЛИЗИРАШ ДИВОТИЯТА НА НАЧАЛНИКА СИ...
  АМА ЕДВА ЛИ ИМАШ ТОПКИ ЗА ТОВА...

 25. 25 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "КретенКилър":

  Ти ни кажи. Нали си умен. Щом си открил дълбокия смисъл в подобна тъпотия :

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/08/03/3946831_soros_zvunna_vika_smeniame_taktikata/

  Колко му е да го откриеш и тук.

 26. 26 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "ТРАВМАТИЧНИ АКЦЕНТУАЦИИ"??????
  ДА МУ СЕ ИЗПИШКАШ НА БЪЛГАРСКИЯ НА ТОЗИ БЪЛГАРСКИ ВИЦЦПРЕМИЕР.

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Любопитно

  До коментар [#2] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Баце "готин" ли е? Че е за трети път премиер!

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Любопитно

  Фандъкова към коя категория спада? Към категорията "крадец чрез вечни ремонти"?

 29. 29 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ТОЯ ДОНЧЕВ,КАТО ТОЛКОВА ГИ РАЗБИРА НЕЩАТА,ЩО Е СЪГЛАСЕН ТИКВА ДА МУ Е НАЧАЛНИК?????
  —цитат от коментар 23 на aramissss


  Добър въпрос. Отнася се и до всички гербави тролове. Неслучайно толкова много мразят Гецата Дайнов. Даже и тук го споменават с присъщата си комплексарска злобица. Та той беше казал, че има известна група сред що-годе интелигентните индивиди, на които им се иска да се присламчат към бабаитите. И те лоши момчета да станат. Няма друга сила, която би тласнала интелигентен човек да служи на орангутанската мутра от Банкя. Освен паричките, разбира се.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 30. 30 Профил на maverick123
  maverick123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  aramissss Тъкмо ,а ха да се съглася с гла(д)вните ти букви и взе, че обиди габровци с това "забутано село" . Да не се почваме от сабахлян с възрожденска и индустриална история на България, елекрификация , ВЕЦ и други селянии. В града последно събралите се на по чай с бисквити викаха мощно ОСТАВКА на площада, така че дръпни малко конЬя от Коньовица. или овцата от Овча купел.

 31. 31 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Изключително арогантно писание! Самоповярвалото си герберско кариеристче очевидно се идентифицира с първия тип - "Професионалист" (хахахаха). И с много думи ни казва: "Абе не се хабете, само ние герберите ставаме за кметове, защото "социална ни окръжност включва министри, евродепутати, национални медии, дори и някой гост държавен глава.""" Гнусно е!

 32. 32 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  С ИЗВИНЕНИЯ КЪМ ГАБРОВЦИ...
  МА С ТОЛКОЗ ГОДИНИ ПОКРАЙ ТИКВОЧА ,ДАНЧЕВ ОТДАВНА Е НАПУСНАЛ КРЪГА НО ПРИЛИЧНИТЕ ХОРА...
  ГАДНО Е ДА СЕ ОПИТВАШ ДА ПРИДАВАШ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ВИД НА ЕДНО,ПО НАЧАЛО ВРЕДНО И ПРИМИТИВНО УПРАВЛЕНИЕ...
  ДОКТОР ГЬОБЕЛС Е БИЛ С БЛЕСТЯЩ ИНТЕЛЕКТ,НО Е ДОКАРАЛ НЕЩАТА ДО ТАМ ГЕРМАНСКТЕ ЖЕНИ ДА БЪДАТ ИЗНАСИЛВАНИ МАСОВО ОТ ВМИРИСАНИ КАЛХОЗНИЦИ В ЦЕНТЪРА НА БЕРЛИН...

 33. 33 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  от по горе "ДОНЧЕВ"...😞

 34. 34 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#29] от "КретенКилър":

  Има една категория хора, които много държат на душевната чистоплътност. И които хора, освен селски бабаити и мутри, като банкянското слънце, ненавиждат и пребоядисани комунисти, които с двете шепи са плюскали от соц. държавата, а после внезапно, за 24 часа са претърпели смайваща метаморфоза. Като въпросния Геца. Ти явно не можеш да разбереш такива хора. Което е жалко. За теб и за претенциите ти.

 35. 35 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "КретенКилър":Има една категория хора, които много държат на душевната чистоплътност. И които хора, освен селски бабаити и мутри, като банкянското слънце, ненавиждат и пребоядисани комунисти, които с двете шепи са плюскали от соц. държавата, а после внезапно, за 24 часа са претърпели смайваща метаморфоза. Като въпросния Геца.
  —цитат от коментар 34 на zle_platen_trol


  В коя част от биографията си Гецата е плюскал от соц. държавата?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#34] от "zle_platen_trol":

  А пребоядисаният бай Х плюскал ли е ?

 37. 37 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Как да си изберем кмет? Това е много лесно. Минете покрай къщата на кандидат-кмета и вижте двора му дали е подреден или разхвърлян и ако двора му е разхвърлян това показва,че той не може да оправи своята къща,а вие очаквате да оправи цяло кметство.

 38. 38 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  А кво стана с теорията му за турбоикономиката, която беше тръгнал да оправя?

 39. 39 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#35] от "КретенКилър":

  През цялата до 1989 година. Други тъпи въпроси?

 40. 40 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#36] от "hodounski":

  Да, защо? Това прави другите прасета по- почтени?

 41. 41 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "КретенКилър":През цялата до 1989 година. Други тъпи въпроси?
  —цитат от коментар 39 на zle_platen_trol


  И ... какво е правил през цялата 1989та година?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 42. 42 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#41] от "КретенКилър":

  Ти ми кажи. Опровергай ме.

 43. 43 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "КретенКилър":Ти ми кажи. Опровергай ме.
  —цитат от коментар 42 на zle_platen_trol


  Ами ... лъжеш.

  А сега ме опровергай ти.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 44. 44 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1006 Весело

  Как да си изберем кмет - наръчник на потребителя (2.0)
  ************************************************************************

  Ми ,как? Проста работа ...
  Отиваш на поклонение , цАлуваш /желателно е да е публично/ десницата Му...
  Заявяваш пред ''ПРЕССтитутки'' , че до второ пришествие ще стоиш до левият Му семенник, и подкрепяш/подпираш/до откат ....🤔
  Па после ...Наемаш цигански оркестър, от ония , дето дънят НАЙ-МАЗНАТА чалга, тупуваш 2-3 тира бира/качеството няма значение/ , кебачета/суджук/...И, всичко това ,барабар с мангалите-оркестранти, отправяш в циганската ''махалеси'', НЕМЕДЛЕННО!
  После , е ясно ...Мазната чалга дъни /повече турски маанета и виения, по-добър резултат/...Бирата се лее .Циганите ядат и пият на тумбак...
  И ето ти го ...Ставаш ,изГЕРБен кмет ...Тоя филм , го гледахме вече няколко пъти.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 45. 45 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1006 Весело

  Как да си изберем кмет - наръчник на потребителя (2.0)************************************************************************Ми ,как? Проста работа ...Отиваш на поклонение , цАлуваш /желателно е да е публично/ десницата Му...Заявяваш пред ''ПРЕССтитутки'' , че до второ пришествие ще стоиш до левият Му семенник, и подкрепяш/подпираш/до откат ....🤔Па после ...Наемаш цигански оркестър, от ония , дето дънят НАЙ-МАЗНАТА чалга, купуваш 2-3 тира бира/качеството няма значение/ , кебачета/суджук/...И, всичко това ,барабар с мангалите-оркестранти, отправяш в циганската ''махалеси'', НЕМЕДЛЕННО!После , е ясно ...Мазната чалга дъни /повече турски маанета и виения, по-добър резултат/...Бирата се лее .Циганите ядат и пият на тумбак...И ето ти го ...Ставаш ,изГЕРБен кмет ...Тоя филм , го гледахме вече няколко пъти.
  —цитат от коментар 44 на onemanband


  https://www.youtube.com/watch?v=NxrkyW2aQ5k

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 46. 46 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#43] от "КретенКилър":

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Евгений_Дайнов

  Това Стюпи не е биография на почтен човек. Още по- малко на антикомунист. Това е биография на нагаждач. Човек, който е бил предан комунист, когато е трябвало. Станал е демократ, либерал и ще стане всякакъв стига така да му е удобно на него. На теб това може и да ти харесва. На мен не ми харесва. Въпрос на усещане за морал и почтеност.
  Смешен си Стюпи. Всяко твое усилие във форума е жалко. Не е чудно, че, толкова много хора си правят гаргара с теб.

 47. 47 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Сами ще се учудите колко некадърен, недобросъвестен и долнопробен е Дончев. Семпъл човечец, които усвои единствено кражбите за толкова време в управлението...
  Дано му излязат на светло бакийте на този отвратителен паразит...

 48. 48 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "КретенКилър":https://bg.wikipedia.org/wiki/Евгений_Дайнов Това Стюпи не е биография на почтен човек. Още по- малко на антикомунист. Това е биография на нагаждач. Човек, който е бил предан комунист, когато е трябвало. Станал е демократ, либерал и ще стане всякакъв стига така да му е удобно на него. На теб това може и да ти харесва. На мен не ми харесва. Въпрос на усещане за морал и почтеност. Смешен си Стюпи. Всяко твое усилие във форума е жалко. Не е чудно, че, толкова много хора си правят гаргара с теб.
  —цитат от коментар 46 на zle_platen_trol


  Оценките кое е биография на почтен човек си ги запази за себе си. Не си някаква инстанция. Не виждам в линка ти никаква подкрепа за твърдението ти, че е "плюскал от соц. държвата". Ще кажеш ли точно и конкретно какво е плюскал, как го е плюскал, колко е плюскал?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 49. 49 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#48] от "КретенКилър"

  Две кебапчета. Една бира и едно шкембе.

  Ти наистина ли си толкова тъп?

 50. 50 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "КретенКилър"Две кебапчета. Една бира и едно шкембе. Ти наистина ли си толкова тъп?
  —цитат от коментар 49 на zle_platen_trol


  Така. Четвърти пост и не можеш да ми отговориш на въпроса. Знаеш ли защо? Защото едно е да хвърлиш някакво злобна клевета, друго е да я докажеш с факти. А най-лошото е, че вместо неспособността ти да ми дадеш отговор да те наведе над мисълта, че не си прав, те озлобява още повече.

  Зададох ти нормален въпрос. Можеш ли да отговориш или не?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 51. 51 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#50] от "КретенКилър":

  Стюпи, сега осъзнавам, че ти явно си кадър на някое помощно училище. Затова ще ти го обясня, като на такъв. По време на соца за кореспондент на Раб. дело в Москва и Лондон се назначаваха само най-най- верните партийци. Децата им живееха в лукс абсолютно немислим за обикновените хора. Да учиш в чужбина беше немислимо, ако не си такова " златно " дете. За да следваш в чужбина беше необходимо първо да си вербуван от службите, второ да си много предан комунист. За да станеш доктор на науките по онова време вече не е нужно да си просто добър комунист, нужно е да си надежда на соц.държавата в борбата с империализма или другояче казано да си завършена комунистическа гад. Цялата автобиография на този човек в годините на социализма е пример за мръсотия. Тези хора моето момче плюскаха. И все още плюскат. Тогава плюскаха от партията. Сега плюскат грантове. И не става въпрос за плюскане на луканка и шунка, стоки невиждани за простолюдието макар че Генчо и това вероятно си е хапвал, става въпрос за плюскане на привилегии, които поставен в нормална конкурентна среда този човек едва ли щеше да има.
  Няма да ме разбереш, но вече знам защо. Ти не си виновен, природата не е дарила с необходимото, но може би си добър човек. Умствено изостанал, но все пак добър.

 52. 52 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 989 Весело

  Първо и най важно условие е да е роднина ...
  —цитат от коментар 17 на SS


  Ъ- то тва е лесно ве- "всички сме братовчеди"... 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 53. 53 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "zle_platen_trol":

  Развиваш ми някакви есета с елементи на разсъждения.

  Първо, говориш за БАЩАТА на Дайнов, не за самия него. Явно е трябвало да избяга от къщи като малък ли? Или да откаже да учи в Лондон, може би.

  След това правиш две лъжливи твърдения:

  За да следваш в чужбина беше необходимо първо да си вербуван от службите, второ да си много предан комунист. За да станеш доктор на науките по онова време вече не е нужно да си просто добър комунист, нужно е да си надежда на соц.държавата в борбата с империализма или другояче казано да си завършена комунистическа гад.
  —цитат от коментар 51 на zle_platen_trol


  Ако Дайнов е вербуван от службите, къде е досието му? Усещаш ли се как клеветиш в момента?

  Второ, за да станеш доктор също не е било задължително да си "завършена комунистическа гад". В момента плюеш по много хора, които не го заслужават, защото толкова си можеш. Но в дадената от самия теб биография никъде не пише Дайнов да е станал доктор, така или иначе.

  След бруталните ти лъжи, следват отново мантрите: "така е, щото е така".

  Всъщност, ако можеше да мислиш с тая глава, вместо да повтаряш като папагал банални клевети, щеше да се сетиш, че пребоядисаните комунисти станаха такива за да капитализират след 10-ти ноември в големи размери. Тоест, станаха бизнесмени. А Дайнов богаташ ли е някакъв? Ама като ви светнат лампичката "грантове" и лаете по команда, без да се замислите малко кому е нужно да става лектор, ако иска да се намеси в разпределянето на комунистическата плячка.  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 54. 54 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони КОСТОВ":

  Нинпва наистина разкава вицове.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 55. 55 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Дефиницията на Дончев за феята, много добре пасва на новата кандидаткметица Жени Калканджиева. Двете с Маяма ще разчитат на мутенска поддръжка.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 56. 56 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#53] от "КретенКилър":

  Така е Стюпи. Соца беше справедлив строй и кариера, като на Дайнов се правеше само с качества. Партията нямаше нищо общо с това. Дайнов е чист, като сълза и е за пример.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  И това е човекът, който преди 10 години ни обеща електронно правителство и похарчи близо 2 млрд. за него, но без никакъв резултат.

 58. 58 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Цвъки си е Каун, ама тоя ни е тиква ни каун, малко на Ханибал мяза!!!....ама така е, от наследник на козари, човек не се става за едно две поколения

 59. 59 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "КретенКилър":Така е Стюпи. Соца беше справедлив строй и кариера, като на Дайнов се правеше само с качества. Партията нямаше нищо общо с това. Дайнов е чист, като сълза и е за пример.
  —цитат от коментар 56 на zle_platen_trol


  Не казвам това. Просто си имаше изключения за свестни хора във всяка среда. Супер тъпо е да смяташ, че само защото е бил апирант, задължително не може да е бил убеден антикомунист след това. И изобщо, явно нямаш никакъв усет за хората, понеже на Дайнов му личи, че е искрен. И ако беше такъв нагаждач, какъвто го смяташ, щеше днес да е гербер. Да си "соросоид" в Бългрия не е доходоносно, така ли не го разбрахте.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 60. 60 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#59] от "КретенКилър":

  Стюпи, кажи честно, някога да си видял в мой пост думите : соросоид, либераст, умнокрасавец, лилав и прочее да не ги изброяваме. Няма и да ги видиш. Не го смятам за почтен човек, но това си е моето лично мнение. Твоето е коренно различно и това е твое право. Аз уважавам мнението ти макар да не го споделям.

 61. 61 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "КретенКилър":Стюпи, кажи честно, някога да си видял в мой пост думите : соросоид, либераст, умнокрасавец, лилав и прочее да не ги изброяваме. Няма и да ги видиш.
  —цитат от коментар 60 на zle_platen_trol


  Видях "грант", което е от абсолютно същото естество.

  Но в случая това няма никакво значение относно темата. Казвам, че просто хората, на които се лепи етикета "соросоиди", не изкарват някакви кой знае какви пари и реално са в доста неизгодна позиция, постоянно хулени и обиждани от кафевите медии и някакви злобни хора.

  За да не смяташ някого за почтен човек, трябва да имаш някакви конкретни основания, а не просто щото във форума така казали. Единственият факт е, че баща му е бил член на БКП и кореспондент в Лондон, за което Дайнов няма никаква вина. Да си антикомунист, произхождащ от такова семейство, никак не е невероятно - той не е единствения пример. Не мога да разбера защо хората не гледат обективните факти - Дайнов е живял и учил в западна държава и е нормално да е видял как живеят хората там и затова да не е убеден комунист. Това е толкова по-логично и естествено, отколкото да си мислиш, че след промените ей тъй, насила, без да чувства по този начин нещата, само заради изгода, изповядва такива идеи и идеали. Освен това самият Дайнов не е дори бил член на БКП. Ако толкова искаше да "плюска", първата му работа щеше да е да се запише в партията. Отделно е рокаджия, нестандартен тип. Не виждам как изобщо пасва на профила на такъв измекяр и измамник, за какъвто го представяш. Абсолютно нелепо е, и съм сигурен, че колкото и да се пенявиш тук, ако срещнеш Дайнов някога, няма да посмееш да му го кажеш в очите, защото ти самият знаеш много добре, че нямаш идея всъщност дали е непочтен човек, но много ти се иска да не е.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 62. 62 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#61] от "КретенКилър":

  Стюпи, грант не е задължително мръсна дума. Ако наистина си мислиш, че форума може да повлияе на мнението ми, по каквато и да е тема, значи си в много сериозна заблуда. Ако ти живееш тук и приемаш форума, като нещо повече от забавление и място, където да поспориш с различни, повече или по- малко интересни хора, то това си е твой проблем. Дали ще кажа нещо, някому в очите точно ти няма откъде да знаеш, така че да не влизаме в излишна полемика по темата. Като за финал ще ти кажа, че нямам и никога няма да имам доверие на комунистически синчета и дъщерички. Толкова. Дали съм прав? Нямам претенции за непогрешимост, така че може би съм, а може и да не съм.

  Лека нощ!

 63. 63 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като за финал ще ти кажа, че нямам и никога няма да имам доверие на комунистически синчета и дъщерички. Толкова. Дали съм прав?
  —цитат от коментар 62 на zle_platen_trol


  С което само потвърждаваш подозрението ми, че ЦЯЛОТО плюене по Дайнов е ЕДИНСТВЕНО заради баща му. А това Дайнов не може да промени. Уви, балканско-комунистическия манталитет на българина му повелява да съди хората заради произхода им.

  И не, не си прав, разбира се. И ти го знаеш дори, но това не ти пречи. Емоциите ти са по-силни от разума, в случая.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 64. 64 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 360 Неутрално

  преди мислех, че стюпи е 1ервен трол, който с неадекватността си да компрометира западния либерализъм; всъщност обаче такива като него не са малко и не са медицински случаи; предполагам, че е жена, без никакви намеци за сексуални отклонения, просто пише и мисли като жена, някоя крайна левичарка, с каквито е пълно от Лондон до Орегон

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 65. 65 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#53] от "КретенКилър":

  https://offnews.bg/interviu/evgenij-dajnov-za-snimkata-sas-stanishev-kogato-si-pobeditel-proiav-629094.html

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 66. 66 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Томислав Дончев да направи първо наръчник как с образование за даскал по философия и стаж като радиоводещ го взеха да разпределя милиарди по европрограми.

  Дали няма нещо общо бащата на втората му жена, стар ДС кадър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK