Още една болница?

В сравнение с останалите области на страната Габрово е добре осигурено с болници и легла.

© Надежда Чипева, Капитал

В сравнение с останалите области на страната Габрово е добре осигурено с болници и легла.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Преди няколко дни със свое решение №513 от 26 август 2019 г. Министерският съвет одобри създаването на ново лечебно заведение – Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" в град Габрово. За първи път правителството се възползва от новите си правомощия да разрешава откриването на нови лечебни заведения след поредните изменения в Закона за лечебните заведения, в сила от месец април тази година.


Какъв анализ аргументира това решение на Министерския съвет
и какви изчисления е представило Министерството на здравеопазването така и не стана ясно. Формалното спазване на изискванията на чл. 37а, ал. 1 на Закона за лечебните заведения няма да даде отговор на въпроса дали е необходимо създаването на поредното лечебно заведение в България. Той следва да бъде решен единствено на основата на оценка на реалната необходимост от предоставяне на здравни услуги с определено качество, коитоНационалната здравноосигурителна каса(в която всички внасяме здравноосигурителни вноски)може да заплати.


По данни на НСИ към края на 2018 г. в България има 346 лечебни заведения за болнична помощ с над 53 хиляди легла. По последните данни на Евростатза 2017 г.[ сред страните от ЕСБългария разполага с най-голям брой легла за активно лечение спрямо населението. В резултат на големия брой болници и легла, хоспитализациите в страната ни са едни от най-многобройните.


Още една болница?

© ИПИ, НСИ


Въпреки опитите на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да ограничи хоспитализациите през последните години и постигнатия частичен успех през 2018 г., все още над милион и двеста хиляди души са получили болнична помощ през последната година. Това означава, че почти всеки пети българин е лежал в болница поне веднъж през 2018 г. Големият брой хоспитализации е типичен за държави, в които здравните системи осигуряват лесен достъп без сериозни ограничения до болнично лечение и в които има условия за нередности и слаб контрол при финансирането от страна на осигурителната институция.


Защо в Габрово?


Болничното лечение в област Габрово в момента се осъществява от 6 лечебни заведения за болнична помощ с общо 860 легла. Населението на областта е малко над 109 хиляди души. В сравнение с останалите области на страната, Габрово е добре осигурено с болници и легла. Областта разполага със средно 4,5 легла на 1000 души от населението при средно за страната 5,3.


Още една болница?

© ИПИ, НСИ


По отношение на преминалите болни обаче,областта е на едно от водещите места в страната. През 2018 г. през многопрофилна болница за активно лечение в област Габрово са преминали 240,8 души на 1000 души население при средно за страната 171,4. По-голям брой преминали болни се наблюдават само в области Плевен и София (област).


Още една болница?

© ИПИ, НСИ


От представените данни можем да направим извод, че нова болница в Габрово едва ли е крайно необходима. Дори да приемем нуждата от здравословна конкуренция между лечебните заведения и разширените възможности за избор на гражданите къде да се лекуват, остава по-важният въпрос – какви ще са взаимоотношенията на касата с тази болница и с останалите лечебни заведения в областта. Негативното становище на НЗОК относно създаването на новото лечебно заведение в област Габрово е резонно и е породено от


страхове за неоправдано нарастване на разходите.


Докога обаче НЗОК ще продължава да сключва договор с всички лечебни заведения без оглед на ограниченията във финансовия ресурс и изискванията за определено качество на здравните услуги? Решението на проблема с многото хоспитализации и изкривяванията във финансирането на болничната помощ преминава през:


– Селективно договаряне с лечебните заведения на база на стойност срещу цена (value for money), което да включва и постигане на качествени параметри на здравните услуги и здравните резултати от страна на лечебното заведение;


– Ясно и точно остойностяване на медицинските дейности, услуги и клинични пътеки;


– Изряден контрол от страна на финансиращата институция на плащанията към болниците;


– Подобряване на услугите в извънболничната грижа, които да намалят потребността тривиални медицински дейности да се извършват в болници и съответно да ограничат хоспитализирането само до абсолютно необходимото;


По-строги изисквания за наличие на инфраструктура и персонал при даване на разрешение за откриване на болници.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Института по пазарна икономика, и него ли грантораздавателя го финансира?Или въпросът е излишен?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Новата ни ултрамодерна израелска клиника явно пак пречи на някой. Значи българите трябва да дават и да събират милиони евра на година за лечения в Израел вместо да се лекуват тука.
  Второ държавната болница в Габрово е реконструирана 90% с частни средства. Само детското отделение е направено с държавни. Болницата привлича кадърни лекари с високи заплати. (явно в София искат всички да ходят там и специалисти и пациенти)
  Трето Габрово осигурява с частни пари специалисти от побратимените ни Алст Белгия и Тюн Швейцария, които безплатно за седмица или две лекуват, оперират, диагностицират нуждаещите се.
  И понеже Габрово има достатъчно много пари в един момент ми Ем да кажем на касата някой традиционни за живота ни неща от рода на Я си ЕПМ.

 3. 3 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Няма да е последната нова болница.
  Още няколко проекта се развиват в още няколко града .

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  много е добре да има нови и супер модерни болници ,които да осигуряват качество , също крайно време е ,недоволните от здравната система ,да вземат и да почнат да плащат реално осигуровки ,които да осигуряват възможности ,да се осъществят техните високи изисквания за навременна ,качествена и денонощна медицинска помощ ,здравето струва пари и то повече от колкото каското и гражданската на колата ,така ,че когато българина почне да плаща повече за здравето си отколкото застраховката на колата ,може да иска и да бъде недоволен ,ако не му е нещо на ниво , а не обратното ,браво на колегата от Габрово ,който направи супер модерната болница !

 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 646 Неутрално

  много е добре да има нови и супер модерни болници ,които да осигуряват качество , също крайно време е ,недоволните от здравната система ,да вземат и да почнат да плащат реално осигуровки ,които да осигуряват възможности ,да се осъществят техните високи изисквания за навременна ,качествена и денонощна медицинска помощ ,здравето струва пари и то повече от колкото каското и гражданската на колата ,така ,че когато българина почне да плаща повече за здравето си отколкото застраховката на колата ,може да иска и да бъде недоволен ,ако не му е нещо на ниво , а не обратното ,браво на колегата от Габрово ,който направи супер модерната болница !
  —цитат от коментар 4 на edin drug

  В едно изречение сте направили анализ на състоянието и финансирането на здравната система в България, задълженията на българските граждани като данъкоплатци и някои някои техни права.
  Според мен всеки български гражданин има право на мнение и претенции относно състоянието на здравната система, респ. осигуряването и разпределението на финансовите средства. Отговорността за политиката в тази област е на съответните държавни институции и ангажираните служители.
  П.П. Какъв е размерът на застраховката каско и съотношението спрямо здравноосигурителните вноски? Разходите за здраве не са само споменатите здравноосигурителни вноски.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Обаче ако същия ограничен финансов ресурс бъде даден за преразпределение на още десетки администрации/фонда със стотици офиси/разходи всичко ще е наред.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В Шумен,се направи нов частен диализен център.От ЗК ги въртяха над две години,докато подпишат договор с тях.Да не казвам,че откакто им подписаха договора,се започна,проверка след проверка!
  Също така,да не казвам разликата в качеството,на обслужване и комфорт,на частния диализен център,и в държавната хемодиализа.От небето до земята.
  Така че,докато общински и областни болници,не си направят малко труда,да спрат краденето на средства,и да не се влага почти нищо в обслужването,лечението и комфорта,на болните,никой няма да предпочита да ходи да се лекува в държавна болница!

  sdg
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  "... Второ държавната болница в Габрово е реконструирана 90% с частни средства..."!

  Лъжеш, като дърт циганин!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#7] от "Svetlio":

  "... Така че,докато общински и областни болници,не си направят малко труда,да спрат краденето на средства..."!

  Да се спрат кражбите при управлението на ГЕРБ? Ти, сериозен ли си? Кражбите в голям мащаб са основа на модела на управление при ГЕРБ. Няма как крадльовците, сами да спрат да крадат.

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#7] от "Svetlio":"... Така че,докато общински и областни болници,не си направят малко труда,да спрат краденето на средства..."!Да се спрат кражбите при управлението на ГЕРБ? Ти, сериозен ли си? Кражбите в голям мащаб са основа на модела на управление при ГЕРБ. Няма как крадльовците, сами да спрат да крадат.
  —цитат от коментар 9 на Petleshev

  В интерес на истината кражбите не започнаха с появата и навлизането в управлението на ГЕРБ.

 11. 11 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#10:"zhivko6461"][/quote]

  Не започнаха, но станаха повсеместни и се краде до дупка. Щото едно е умен човек да открадне 5-10 процента ама да свърши работата , а съвсем друго герберски тъпук да им вземе 60-70 % , че и да го боли фара кво точно са направили с останалите. Справка : Ремонта на Графа.

 12. 12 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 646 Неутрално

  [quote#10:"zhivko6461"]
  —цитат от коментар 11 на Rex
  Не започнаха, но станаха повсеместни и се краде до дупка. Щото едно е умен човек да открадне 5-10 процента ама да свърши работата , а съвсем друго герберски тъпук да им вземе 60-70 % , че и да го боли фара кво точно са направили с останалите. Справка : Ремонта на Графа.[/quote]
  Могат да се дадат много други примери за значително надхвърляне на споменатите "5-10 процента". Включително от времето преди появата и навлизането в управлението на ГЕРБ. През времената на комунизма е създаден подходящ виц. Вицът има аналог по смисъл и за изпълнението на големи проекти в друга страна, член на ЕС.

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petleshev":

  За съжаление ти си за Севлиево. За психиатрията ама даже и там няма да могат да ти помогнат.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#10] от "zhivko6461":

  Аз не казвам, че кражбите са започнали с идването на ГЕРБ. При ГЕРБ кражбите продължиха и станаха още по-големи. Докато ГЕРБ-ерите обясняват за лошата тройна коалиция, започнаха да крадат повече и от тях.

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  Не говориш с факти. Нищо повече от стандартните ти изхвърляния и пълни глупости, с които не става ясно в какво ни убеждаваш.
  Като приказките ти от снощи, за крадливия кмет на БСП във Варна, който Портних наследил. Написа го без да се усещаш и да знаеш, че същяит червен и крадлив кмет беше издигнат и подкрепен, също и от ГЕРБ.
  Затова горещо ти препоръчвам да си смениш стила на писане и маниера на ръсене на глупости под всяка статия. Никак не помагаш на ГЕРБ.

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  По важно е дали новата болница привлича клиенти, извън здравната каса?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1398 Весело

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  Ваше тролско нищожество, сън ли не спите та да сте един от първите коментиращи под почти всяка статия? Разбирам че трябва да заработвате, ама няма как да сте специалист по всичко и да се изказвате по всички теми. Само глупците си мислят че знаят всичко. Та съвета ми към Вас г-н Настъпан Противогаз е да се профилирате и специализирате по определени теми в жалкото си тролско поприще.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 18. 18 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petleshev":

  Какъв ГЕРБ те гони пък тебе?
  Я провери през годините,как при предните управления,болните бяха в ПЪТИ ПО ОЩЕТЕНИ от правителства и държавата.ДА не казвам че парите за здраве,сега са в пъти повече за лечение,отколкото при което и да е било друго управление!
  Само палячо който не е наясно с нещата,може да пише подобни тъпотии като тебе!

  sdg
 19. 19 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#12:"zhivko6461"][/quote]

  Абсолютно съм съгласен. Имаше много примери и при другите.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#18] от "Svetlio":

  Типичните общи приказки по ГЕРБ-ерски. Всичко е в пъти повече и всичко процъфтява. Накрая събираме капачки за да се подпомагат педиатричните отделения, а населението продължава да емигрира.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Ако новата болница беше в София от ИПИ щяха да мълчат като бити г*зове...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 676 Неутрално

  По важно е дали новата болница привлича клиенти, извън здравната каса?
  —цитат от коментар 16 на Корки


  Да не са луди, там ще трябва и качество.

  Друго си е договор с НЗОК и фиктивни болни, дето даже не влизат в болницата.

  Габрово е вилает на Томислав Дончев, така че нормално е да си има частна болница която да цоца едно 50 млн лв на година от НЗОК.

  Избори наближават!

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  "Това означава, че почти всеки пети българин е лежал в болница поне веднъж през 2018 г. "

  Поне половината от регистрираните не са лежали. И правилно. Не ходете в болница, ако ви е мил живота. Или поне ходете само в краен случай. А многото болници са като многото хотели, чака ги разруха и нищета. Единствената разлика е, че Касата "помага" на болниците. И засега има много повече зеещи хотели, отколкото зеещи болници. Засега!

 24. 24 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 676 Неутрално

  В Шумен,се направи нов частен диализен център.От ЗК ги въртяха над две години,докато подпишат договор с тях.Да не казвам,че откакто им подписаха договора,се започна,проверка след проверка!
  —цитат от коментар 7 на Svetlio


  Явно не са имали зелена светлина от ГЕРБ и са ги мотали до последно.

  Ето за тая габровска болница как може бързо да стават нещата, законът променен преди 3-4 месеца и хоп веднага разрешително. 25. 25 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Ето за тая габровска болница как може бързо да стават нещата, законът променен преди 3-4 месеца и хоп веднага разрешително.
  —цитат от коментар 24 на abdulhazred


  Да не говорим, че болница се строи поне 2 години, т.е. тея хора са знаели още преди 2 години, че ще се променя закона и ще ги огрее.

 26. 26 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "Petleshev":

  НА това му се вика БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ.
  В всички западни държави,които се опитваме да настигнем,децата се учат на благотворителност от малки.Винаги ще има нужда от по нови технологии,които няма да могат да бъдат закупувани от медицинските заведения ,и с благотворителност да се помага.Така е и за бедните и инвалидите.Но както винаги,явно си мислите че това е само и единствено задължение на държавата,а вие като сте дали 200 лв,тази година на ЗК,и лечението ви за десетки хиляди лева ви е безплатно?
  А и ще дадеш ли отговор,защо по времето на тройната коалиция и царя(да не говоря за по отдавана),се налагаше болните,да си носят храна,чаршафи и калъфки за възглавници?Защо нямаше лекарства,защо се налагаше болните да изпълняват рецепти от аптеката,докато лежаха в болницата,която по презумпция,трябваше да им осигурява всички лекарства и консумативи,докато са лежащо болни?
  Да казвам ли че,преди бюджета беше под 2 милиарда,а сега е близо 5 милиарда лв.?
  Хубаво е да знаеш какво е било преди това,и да казваш че сега се крадяло много!

  sdg
 27. 27 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1448 Разстроено

  Няма здравеопазване,
  Има продажба на здравни услуги... 😕😏🙄

 28. 28 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Налло господине Petleshev ;ком. 15 :
  Излиза че се караш на автора на пост 13 , че той видите ли с нищо не помагал на ГЕРБ ? ! ?ДО ТАМ ЛИ СТИГНА ?
  Извинявай че си позволих дасе обърна на "ти" ,
  Но изумях , ей богу , значи той затова дискутира за да "помага" на ГЕРБ , иначе не си заслужава ? Супер , много демократично ! ! !

 29. 29 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Дневник, вместо да публикувате нещо чуждо, добре би било по тази тема /доста благодатна за журналистическо разследване/ да поразровите и да поизвадите това-онова за собствениците на новата болница, кой ги финансира, задлъжнялост към банки, връзки с КТБ; за връзките им с лица и групи от тъмната/дълбоката държава; за, меко казано, спорната им репутация сред професионалните среди, за спорния морал в бизнес практиката им до сега. Така може и да се получат някои отговори на въпроса защо в Габрово.

 30. 30 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  Ти комуне ли си или въпросът е излишен...

 31. 31 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Авторът дали ще отиде в новата болница или в някоя от старите ако ѝ се наложи?

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 32. 32 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Не са виновни капиталистите, че строят и откриват нови болници, а онези в "НАРОДНОТО" СЪБРАНИЕ, които пишат и приемат законите за здравеопазването, за едно безотговорно ограбване на народа чрез все по- нарастващите здравни осигуровки, чрез все по-голямото, неудържимо наливане на бюджетни , държавни пари в сектора и неограничените, необезпокоявани от никого, възможности за кражби, за далавери, под благовидния предлог: "ЗА ЗДРАВЕТО НА НАРОДА". Осигурителната система е 100% ЧАСТНА СИСТЕМА. Необходимо е, спешно належащо е, да се отделят два сектора на държавно, бюджетно финансирано здравеопазване и кешово/осигурително, пазарно, частно здравеопазване. Пазарът, системата на свободния избор и предлагане, е най- добрият регулатор на броя на здравните заведения и качеството на предлаганите медицински услуги. А броят на държавните здравни заведения трябва да бъде планиран според възможностите на държавния бюджет да осигури добре обзаведени с много добре заплатен мед. персонал, в съответствие с конституция на България за безплатно и достъпно здравеопазване. Резултатът от подобно разделение е, че тежката диагностична работа се поема от частните здравни заведения: възможност за повече време за първичен преглед и извършване на всички диагностични процедури, които не са непосилно скъпи (кеш или чрез осигуровки); скъпите лечебни процедури се поемат от държавните болници, безплатно за хората. Обикновено при такива условия се осъществява чудесна колаборация, приемственост между частните и държавни болници.

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  "Новата ни ултрамодерна израелска клиника явно пак пречи на някой. Значи българите трябва да дават и да събират милиони евра на година за лечения в Израел вместо да се лекуват тука.
  Второ държавната болница в Габрово е реконструирана 90% с частни средства. ..."

  Ако погледнете текста който коментираме, ще видите, че в текста е направен сравнителен анализ, както в сравнение със страните в ЕС, така и спрямо положението в страната, докато вашите аргументи са по-коро емоционални.
  Основната причина нашето здравеоопазване да е на това дередже, което на НАС не ни харесва и което е основна причина хората при определени видове заболявания да предпочитат да се лекуват извън страната е, че броя на болниците е непоносимо голям за издържане от здравната каса, което води до ниски заплати на персонала и мигриране на добрите лекари в чужбина.
  Какво от това, че някой е инвестирал "частни" стредства, та нали истинските разходи са след това, за издръжка на съответното заведение и освен това, тези средства са инвестирани, а не дарени и инвеститорите ще си ги вземат с полагаемите дивиденти.
  Това положение се е установило защото се работи на парче и разбира се и с "малко" корупция - дали ще се послъгва и пациентите без необходимост ще лежат с някой ден повече, дали закупуването на апаратура, консумативи и обслужване става пак на парче вместо техниката да се унифицира и разходите да са по-малки, дали пък фармацефтичните гиганти и техните дистрибутори у нас ще ни рекетират, все едно. Багодарение на тези обстоятелства ни остава да се чудим, защо след като непрекъснато се наливат все повече средства, ние в ролята на пациенти не сме доволни.
  А всичко е, защото срещу мощното лоби на дистрибутори и хора с пари и мерак за разкриване на все повече болници, не може да противодействат НЗОК, министеррство и парламент.

 34. 34 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Като ще е толкова добра тази болница, защо иска да се залепи на вимето на НЗОК, а не разчита на това пациентите сами да си платят? Това ще е поредната крадлива частна структура в здравеопазването, а щом ще получи благословията на ГЕРБ, значи хора на партията стоят зад нея или са "стимулирани" да дадат разрешението. Зад всяка частна болница стоят политици от различни партии и затова краденето няма да спре, който и да дойде на власт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK