"А портретът от стената само ме следи..."

Колаж от две снимки, разпространени от Здравко Димитров - Зико в неговия профил.

© Фейсбук профил на Здравко Димитров

Колаж от две снимки, разпространени от Здравко Димитров - Зико в неговия профил.



В петък вечерта премиерът Бойко Борисов сподели в профила си във "Фейсбук" новина, публикувана от областния управител на Пловдив и кандидат-кмет на града от ГЕРБ Здравко Димитров-Зико също във "Фейсбук". От текста се разбра, че баща и съученичка на момиче с лимфом на Ходжкин са ходили при него, за да им съобщи, че вече има пари за лечение.


Областният управител, известен и като приятел на Борисов, уведомил посетителите си, че премиерът е осигурил нужните 35 хил. евро за процедури в Германия. От постта не става ясно откъде - дали от държавния бюджет, лично или друго дарение, само че "средствата са осигурени благодарени на бързата намеса на премиера". Борисов разбрал за проблема при посещението си в Пловдив, когато съученици на болното момиче разговаряли с него.


Благодарните хора лично разговаряли и с Борисов по телефона, за което Здравко Димитров е приложил и снимки.




Случката има два аспекта.


Единият е, че тежко болните хора в България, която според Борисов просперира като никога, вече са поставени в изключително унизителната ситуация да молят управляващите за помощ персонално. На някои от тях наистина им се оказва своевременна финансова подкрепа за лечение в чужбина. И властта не пропуска да си направи реклама от това.


Всички останали пациенти обаче остават да зависят от здравеопазването, което според последните официални данни принуждава здравноосигурените пациенти да доплащат около 4 млрд. лв. годишно, често неоснователно. Наскоро управляващите закриха и Фонда за лечение на деца, който няколко години успя да работи прозрачно под граждански контрол и да помогне за лечението на не едно дете, докато службите не нахлуха в него и не го разтуриха - явно без никаква причина, защото осъдени няма.


Вторият аспект на новината е комичен - очевидният култ на кандидата на ГЕРБ за кмет към патрона му Борисов. В работния му кабинет образът на лидера се вижда веднъж на стената - портрет с генералска униформа от времето, когато беше главен секретар на МВР. Работен календар с лика на премиера се вижда и на бюрото на Зико. Всичко това навява спомени за онези времена, когато "портретът от стената" строго ни следеше във всеки кабинет в държавата.



Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3427 Разстроено

  Сега това не е култ към личноста...а показно пред кого се лази.....Вероятно тъй нареченият Зико по северно-корейски маниер има и значка с Него....Хорица родени да са слуги.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Центърът около "Графа" ще бъде разкопан
  В района тепърва ще се поставят 18 подземни контейнера за битови отпадъци, а напролет "Топлофикация" ще подменя тръби

  Ако сте въздъхнали с облекчение, че центърът на София ще бъде скоро отворен, сте подценили способностите на софийската община да обърква големи проекти.
  Централните части и улиците около "Граф Игнатиев" отново ще бъдат разкопани. Причините са две. Първо, променена е схемата за поставяне на подземни контейнери за битови отпадъци и тепърва ще се изграждат шахти на 18 локации в района. И второ, "Топлофикация" се е сетила, че не е завършила ремонта на тръбите си в части от Зона 2, и сега ще трябва да се чака краят на отоплителния сезон - през април, за да се случи и това."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/01/27/3380596_centurut_okolo_grafa_otnovo_shte_bude_razkopan/

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  На този човек му е побеляла косата, а още лази.
  Пример за децата си...

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ""ГЕРБ и СДС нямаха партийни делегации на асамблеята на ЕНП вчера. Предполагам, че причината за това отсъствие е това, че те се чувстват неудобно по тази тема и не искат да я коментират, защото режимите на Орбан и на Борисов си приличат много - по начина, по който се упражнява властта". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" и председател на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов за БНР. "
  https://news.bg/politics/sds-e-politicheski-oksimoron-spored-atanasov.html

 5. 5 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Мутролизач - тъжна гледка, която е събирателен образ на гербо-лакеите по села и паланки...

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4471 Неутрално

  А преди минути нормалните хора изпратиха дарения за подобно дете...
  За едни може, а за други не може?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Дует небостъргачи на "Г. М. Димитров"
  "Минстрой" на Николай Вълканов и "Артекс" на Пламен Мирянов ще построят офис кула и гигантски блок близо до метростанцията"
  https://www.capital.bg/biznes/imoti/2018/09/28/3317948_duet_nebosturgachi_na_g_m_dimitrov/

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов
  ... Имената на преките виновници са Георги Стойчев – председател на „Отворено общество” и Петко Георгиев. Срещу определена сума, направиха така, че честотите минаха в ръцете на Моника Станишева, а след това от нейните ръце – в притежание на Гергов. Според мен имаше и някакъв политически мотив – случи се преди първия мандат на Георги Първанов. Бяхме критични не само към него и може би това беше причина да искат да ни затворят устата. Ако Управителният съвет не беше подменен с хора, близки до Моника Станишева, процедурата щеше да е много по-трудна. Това беше срам за българската журналистика. Но за мен остава радостта, че все още ни припознават като хора от „Свободна Европа”…“
  http://www.vlastta.com/displaynews/74257

 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Повече бих се доверил на хора, които имат икона или в най-лошия случай не се страхуват от нищо...

 10. 10 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Други времена бяха ..
  Колега, помниш ли на стената любим портрет? Нямаше го още “24 часа”, немаше ни GSM-и, ни интернет, Азис беше само Васко Пе**раса

 11. 11 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 514 Весело

  Борисов, никой не може да ми забрани да Ви обичам!

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 12. 12 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 514 Весело

  Забравих "другарю" в началото.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Подобни имиджови щети са много сериозни и трайни!!!
  Няма ли кой да им говори в ухото на тези хора!!!

 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Що не сте подписали статията?

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  „Плевнелиев: Медиите ни са завладени с парите от Цанков камък
  Шефът на новините по най-гледаната телевизия се определя от златната акция на г-н Красимир Гергов, казал ексамерикански посланик на бившия ни президент…“
  https://fakti.bg/bulgaria/336566-plevneliev-mediite-ni-sa-zavladeni-s-parite-ot-cankov-kamak

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  "От постта не става ясно откъде - дали от държавния бюджет, лично или друго дарение, само че "средствата са осигурени благодарени на бързата намеса на премиера".

  Каква е тая постта, другари???

  Иначе мно'о знаете да давате акъл ама грамотността ви е направо за следене от портрета ;)

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Пожелавам на момичето да се възстанови бързо и напълно! Но се питам защо е необходимо лечение в Германия, след като Хочкинов лимфом се лекува много успешно и у нас?

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  “Никога досега Русия не е активирала всички възможни сили и сфери на влияние в България – всеки възможен човек, олигарх, медия – всичко, което може да направи днес Русия, го прави. Русия има своя план за България. И ще даде всичко от себе си, за да може България да играе тази роля, която ѝ беше съдено да играе в продължение на много години”
  https://terminal3.bg/plevneliev-rusija-aktivira-vsichki-sili-v-blgarija-mediite-bjaha-nakupeni-ot-korupcionnite-proekti/

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  „Заради “Демократична България”, която ще плюе Борисов и в тази кампания, има риск пред геополитическата ориентация на страната - Радев, Нинова и Трифонов ще действат обединени за това“
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7633392

 20. 20 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1127 Весело

  До коментар [#18] от "plebs":

  Хубаво е да се обединяват чехълчетата :)

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Заради подобни изяви и политически действия Димитров ще има много здраве да получи гласа ми на първи тур.
  Но основните ми мотиви са идиотското решение на последните кметски избори да излезе като кандидат на... Реформаторския блок, както и натрапливата близост с Николай, отблъснал десетки хиляди от православната църква в Пловдив.
  От мен толкова.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 529 Неутрално

  В началато и таксиметровите шофьори си слагаха в колите снимка с лика Му с автографче... сега само администрацията остана

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs":Хубаво е да се обединяват чехълчетата :)
  —цитат от коментар 20 на ju.li


  Не му ли омръзна да ни замеря с линкове?

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Тъжно. Много тъжно . И за детето , и за кандидат-кмета , и за Борисов!

 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Октомври 2015
  Здравко Димитров ще бъде кмет, на когото никой от Реформаторския блок няма да може да заповядва, въпреки категоричната подкрепа за него. Тази е основната причина в неделя пловдивчани да го подкрепят“. Това каза съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) и лидер на ДСБ Радан Кънев на днешното си посещение в Пловдив.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Тъжно. Много тъжно . И за детето , и за кандидат-кмета , и за Борисов!
  —цитат от коментар 24 на star bastun


  Дано детето да оздравее , другото са електорални реверанси.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1928 Весело

  До коментар [#21] от "АзКлавдия":

  Много откровена взе да ставаш, чак на дисиденство те избива. След като си призна, че си гласувала на балотажа за Гоце, за да не стане Сидеров президент (против Волен, вашия коалиционен партньор!), сега пък няма да подкрепиш избора на вожда за кмет на Пловдив?!?! Да вярвам ли на очите си?...

 28. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fiji":

  Вярвай, на каквото пожелаеш. Очевидно трябва да вярваш и на избора на вожда си, защото такава е личната ти нагласа.
  Моят избор е напълно ясно изразен.
  Да, гласувала съм за Първанов срещу Сидеров.
  Да, не мога да понасям и двамата, но се наложи да степенувам непоносимостта.
  Други питания?

  Доброто е заразно
 29. 30 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  С риск да досадя, но ще постна линка за любознателните.
  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/portreta-stenata-samo-sledi-onzi-portret.html

 30. 31 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Дано пловдивчани видят тази публикация.

 31. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#31] от "stedim":

  Ще я видят и няма да се трогнат никак.
  Тотев спечели изборите на Зико, хората гледат живия и красив град, стига им обещанието това да продължи.

  Дано пловдивчани видят тази публикация.
  —цитат от коментар 31 на stedim


  Доброто е заразно
 32. 33 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 758 Неутрално

  "Аз имам два университета - Живков и Царя!" - Бойко Борисов

  "Аз съм прост и вие сте прости - затова така добре се разбираме." - пак той.

  Пак гласувайте за него и протежетата му.

 33. 34 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#21] от "АзКлавдия":

  Заради подобни изяви и политически действия Димитров ще има много здраве да получи гласа ми на първи тур.
  -----------------
  Ми то може и да няма втори тур ако всички така мислят.
  А как ти се струва Славчо Атанасов за кмет? Оня дето беше ортак с БСП?
  По -добра алтернатива ли е?
  Не знам коя е по=голямата злина в случая, ама пък Славчо....

 34. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 36 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Избора за кмет на ГЕРБ за Пловдив е меко казано странен.
  Питам се дали не са решили да "подарят" кметството на патриотите.
  Щото политиката е доста сложна игра - иска се и подкрепа за кабинета иначе ...

 36. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#35] от "Капабланка":

  Просто ти докладвах коментара като обиден.
  Спорен ден и си дръж устата, когато имаш работа с непознати.

  Към модераторите - ако и този е от редакцията, игнорирайте сигнала, разбира се.

  Доброто е заразно
 37. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#34] от "wxx44583141":

  Славчо няма шанс, ама никак.
  А Зико ще спечели и без мен и теб, той е от групата "всички обичат..."

  Доброто е заразно
 38. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#36] от "wxx44583141":

  Не, не са решили подобно нещо.

  Доброто е заразно
 39. 40 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Тъжното е, че от няколко стотин партии и десетки хиляди политици, единици са тези, които даряват и помагат на хора в беда.

 40. 41 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 569 Неутрално

  А просто можеше без снимки и аспекти да напишете, че е извършено благородно дело.

 41. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  Поредният PR от нещастието на хората. А иначе, България цъфти и се развива (според Винету). Всяка година има огромни излишъци на бюджета, а държавните и общински болници, училищата, медицинските сестри, бърза помощ, да не говорим за болшинството пенсионери, се чудят, как да оцеляват ден за ден.

 42. 43 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Величието достигна и надмина своя кумир Т.Живков . Студията са заляти с венцеславни слова за величието,новините започват с ББ, а вестниците се прехласват със снимки от поредния открит обект и прерязана лента. Е! Време му е,както и напомниха на бившия първи ,че трябва да отиде в заслужен отпуск след което полежа и в затвора.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 43. 44 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 518 Любопитно

  Преди по стените на кабинетите висяха портретите на Тодор Живков,а сега пък на Бойко Борисов...:)))

 44. 45 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#43] от "Чърчил":

  а вестниците се прехласват със снимки от поредния открит обект и прерязана лента. Е! Време му е,както и напомниха на бившия първи ,че трябва да отиде в заслужен отпуск след което полежа и в затвора.
  ----------------------------------
  Толкова сте заслепени от злоба , че даже адекватен коментар не сте способни да напишете.
  Какво му е лошото да се откриват нови обекти - нали точно те пулнят хазната и са гаранция за по-добро бъдеще.
  Какво искате - да продава Нефтохим за 1 $ ?
  Тогава щеше да ви е любимец ,а ?
  И заради това , че има инвестиции, че се вдига БВП ми се полага да лежи в затвора?
  А тия , дето разпродадоха на безценица държавата, са ви героите?
  Идиоти....

 45. 46 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ЗА СПАСЕНИЕТО НА СМЪРТНО БОЛНИ БЕДНИ БЪЛГАРИ ТИКВАТА,Я ДАДЕ, Я НЕ ДАДЕ МАНГИЗИ.
  НО ЗА ОПАЗВАНЕ ЗАДНИКА НА ДРЪНДАРСКИЯ СЕЛЯНИН-МИЛИОНЕР,НЕИЗВЕСТНО ОТ КАКВО,ГАРАНТИРАНО СЕ ЗАДЕЛЯТ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ НАРОДНА ПАРА.
  АШКЛСУН!!!!

 46. 47 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Той наистина те следи от стената, ама следи дали си плащаш комисионите, далаверите не го притесняват.

 47. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  Все едно гледаш Сталин или Хитлер.

 48. 49 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Все едно гледаш Сталин или Хитлер.
  —цитат от коментар 48 на Роси


  Роси , глей си манджата, не се бъркай дето ти не е работата.
  Ако ти кажат "сипи още ракийка" тогава търчи да свършиш нещо.
  За такива коментари ....сопри се!

 49. 50 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2905 Разстроено

  "това навява спомени за онези времена..." - в онези времена Здравко беше добър спортист, а спомените на добрия спортист не са зависили от никого. Сега г-н Димитров вече е друга бира, не само заради това, че "Каменица" я хвана липсата - липсва духа и същността на спортиста. Което е тъжно и тъпо...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 50. 51 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Областният управител е помогнал, това е хубаво. Но нужно ли беше да тръби навсякъде, че го е направил, при това с помощта на премиера? Щом от човешката болка искате да трупате дивиденти, значи наистина не сте за тези постове.

 51. 52 Профил на Граф де Моне
  Граф де Моне
  Рейтинг: 29 Неутрално

  За всяка свиня идва коледа, а за всеки диктатор - 10-и ноември. Дежавю?

 52. 53 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Докато търпим и избираме такива лекета да управляват, ще сме си същата жалка картинка, като народ...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK