Манолова - Фандъкова: на старта

Манолова и Фандъкова на старта

© Дневник

Манолова и Фандъкова на стартаЗа Мая Манолова подкрепата на БСП е от ключово значение, но само ако не е афиширана прекалено много. БСП избори в София не може да спечели - освен ако статуквото не е станало съвсем нетърпимо. Доста хора смятат, че статуквото, олицетворявано от два и половина мандата на Йорданка Фандъкова, е наистина нетърпимо. И проблемът далеч не е самата Фандъкова, а нарастващото убеждение, че тя е само фасада на модела за източване на столичния град, наложен от ключови фигури, стоящи пряко зад гърба й. Не случайно самата Фандъкова постави като условие за кандидатирането си отново най-известните сред тези фигури да се оттеглят.


Външно проявените гафове като ремонта на "Граф Игнатиев" не са най-големият проблем. Проблемите, всъщност са доста. Хората се разхождат из някои квартали на София и питат кое петно за строеж не е на една известна строителна фирма, която се бори да дострои един нелеп небостъргач. Целият град е свръхзастроен и уплътняването за сметка на качеството на живот продължава с бесни темпове. "Лозенец" е минало. "Изток" - също, "Изгрев" - на път да стане бетонна джунгла...

Същевременно столичани в непърва младост добре си спомнят недалечното минало на управление в София. Помнят приватизацията на целия град, от която в касата на общината не остана практически нищо. Правят разлика между задръстения и блокиран град от близкото минало и реалните подобрения на градската инфраструктура от последното десетилетие. Макар и национален проект, метрото също се реализира в пряка зависимост от Софийска голяма община.


Затова по отношение на статуквото на управление в София
осредненият софиянец по необходимост изпитва смесени чувства...
...Което е шанс за Мая Манолова, но при определени обстоятелства. Тя не може да победи Фъндъкова без гласовете на БСП, но ще има редица проблеми да ги договори. По същество Манолова може да спечели кметското място в София, ако събере няколко различни типа подкрепа. Дисциплинираната подкрепа - по възможност по-дискретна - на БСП е важна, но представлява само част от необходимия резултат. Манолова трябва да привлече протестния вот на софиянци, който на първи тур ще бъде поделен между нея, кандидата на "Спаси София" Бонев, бившата кметица на "Младост" Иванчева и кандидата на "Демократична България" арх. Игнатов. Дали на втори тур всички тези гласове ще се прелеят в нейна полза е под въпрос. Кампанията на основния й противник от ГЕРБ щедро ще припомни ролята на Манолова като острие на червеното управление с ДПС начело с Орешарски, предложението, което тя направи за Пеевски да застане начело на ДАНС, ролята й в скандала Костинброд и фронталното й противопоставяне на гражданските протести от 2013 г. Така избирателите на "градската десница" и новата либерална общност (по-младите поколения градска средна класа) ще трябва да избират между своята непоносимост към ГЕРБ, Бойко Борисов и неговия кандидат Фандъкова и знаковата червена фигура Мая Манолова, която ще доведе "Позитано" на "Московска".


За Манолова без съмнение ще гласуват многобройни измъчени хора от маргиналните групи и социално слабите общности на столичния град, които помнят нейната принципна защита и в редица случаи - конкретна подкрепа - срещу бруталните безобразия на "Топлофикация" и всички останали корпоративни монополисти, грабещи обикновения гражданин на София. По тази писта Фъндъкова няма как да се състезава с Манолова, освен ако не ползва някоя от многобройните динени кори, които кампанията на Манолова бездруго ще й подхвърли. В крайна сметка тези отделни източници на подкрепа за Манолова могат да се окажат достатъчни, както и да не достигнат за победата й на втори тур. Затова гласовете на БСП имат ключово значение, макар и сами по себе си да са недостатъчни за финалния успех.


Иска ли БСП Манолова да победи на кметските избори в София?


Първосигналният отговор е ДА - особено предвид факта, че Столичната община си остава една от малкото крепости, недостъпни за "Позитано". Победата в София би имала знаково значение за съживяването на БСП като втора политическа сила. Загубата на София би била възможно най-болезненият удар по самочувствието и политическата позиция на доста поизхабената във властта партия ГЕРБ. И все пак не е толкова просто. За Манолова софийското кметство не е цел, а важна стъпка по пътя нататък. Следващата стъпка след евентуален успех на изборите за столичен кмет е победа над Корнелия Нинова в битката за председателското място в БСП. Оттук минава пътя към позицията премиер и... т.н. За Корнелия Нинова най-добрата възможност е доставяне на Манолова на балотаж, подкрепена от БСП и... загуба, която малко да й затвори устата.


Колко охотно върхът на "Позитано" ще подкрепи Манолова е важен въпрос


Ако "Позитано" реши да демонстрира прекалено ентусиазирана подкрепа за Манолова, само това може да обеси нейната кандидатура в синя София. Обратно - ако партийните структури останат слабо мобилизирани, кампанията на Манолова може да издъхне на сантиметри от финиша. Най-йезуитска би била комбинацията от двете заедно.


От значение е и още един - засега последен въпрос: кои фактори, корпоративни и задкулисни са готови да направят възможното за да отстранят ГЕРБ от софийското кметство и в какви отношения на зависимост с тези фактори се намира премиерът Борисов?


Кой стои зад кандидатурата на Мая Манолова?


В България публичните изборни калкулации все по-често се оказват сметки без кръчмаря. А кръчмарят у нас не стои на сцената - той е кукловод, който разиграва своите сценарии, без да информира за тях когото и да било. Ще поживеем - ще видим...


Текстът е от фейсбук и се публикува с разрешението на автора.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 7965 гласа

  1. За Фандъкова, защото ще гласувам за нея и на първия тур (28.14%)
  2. За Манолова, защото ще гласувам за нея и на първия тур (12.28%)
  3. За Фандъкова, за да не попадне София в ръцете на БСП (15.18%)
  4. За Манолова, за да се разбие тоталния монопол на ГЕРБ в управлението (24.32%)
  5. Няма да отида да гласувам (20.14%)

Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK