Девети септември – най-голямата трагедия в новата българска история

Паметниците на съветските окупатори стоят в столицата и в други големи градове.

© Николай Дойчинов

Паметниците на съветските окупатори стоят в столицата и в други големи градове.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


На 5 септември 1944 година Съветският съюз обявява война на България, която дотогава запазва неутралитет в съветско-германския конфликт. Червената армия окупира страната под предлог, че там се укриват германски войски. Но това не отговаря на действителността, доколкото още в края на август, по заповед на правителството на Багрянов, малобройните германски части са принудени да се изтеглят или са обезоръжени, а в българските пристанища са потопени 74 кораба на нацистите.


Когато България бе превърната в съветски придатък
Всъщност драмата за България започва още в края на юли 1944, когато Сталин внезапно спира съветското настъпление пред вратите на Варшава, за да остави нацистите да ликвидират въстанието на антикомунистическата полска съпротива. Съветският лидер пренасочва военните усилия към Балканите, защото се опасява да не бъде изпреварен от англо-американски десант в Гърция, който би осуетил плановете за превръщане на държавите от Централна и Югоизточна Европа в сателити на СССР. На 8 септември съветските войски нахлуват в България, а ден по-късно, по инструкция от Москва, група комунисти и някои офицери от армията, спечелени на страната на комунистите, нахълтват в сградата на военното министерство и се самопровъзгласяват за ново българско правителство. Едва по-късно в страната един подир друг се завръщат Вълко Червенков, Васил Коларов и Георги Димитров, които към този момент са съветски граждани и членуват в болшевишката партия.


Американският историк проф. Сирил Блек, който до 1947 година работи в Съюзната контролна комисия в България, посочва, че шефът на тази комисия генерал Бирюзов веднага уволнява 16 висши български офицери, сред които и шефа на българския генерален щаб, след което поставя на мястото им съветски военни. България е въвлечена във войната срещу Германия, а 280-хилядната българска армия незабавно е изпратена на фронта. В България остава една близо 200-хилядна окупационна съветска войска, която на практика няма никаква работа.


Съвременници твърдят, че съветските войници масово злочинстват (конфискации, убийства, грабежи, изнасилвания) и в същото време осигуряват комфорт на комунистическо-криминалните "шпицкоманди", които избиват дотогавашния елит на държавата. С други думи, българската армия е изпратена да се сражава срещу Вермахта, за да се осъществи по-лесно замисълът на Сталин и Димитров за превръщането на страната в съветски придатък.


В съседна Румъния, която е победена във войната, след първоначалните безчинства на съветските войски Букурещ успява да се споразумее със Сталин, че всички реквизирани от окупаторите стоки и услуги ще бъдат съгласувани с румънската страна. Българските комунисти обаче отстъпват пред нестихващите съветски искания за все нови и нови стопански и военни вноски в полза на окупатора, които продължават да бъдат събирани дори и след сключването на мирния договор през 1947. Над половината от произведения в страната брутен вътрешен продукт за периода 1945-1947 година - според повечето съвременни оценки, именно на толкова възлизат разходите, които България е била принудена да направи под формата на храни, златни и валутни резерви, заводи, тютюни, розово масло, ценни метали, всевъзможна техника и услуги. А професор Блек свидетелства, че дори марионетният сталинистки премиер Георги Димитров постоянно е бил наблюдаван от свой безмълвен и анонимен "съветник", когото американците подозират като агент на НКВД.


Професорът по история в Пловдивския университет Людмил Спасов посочва, че най-страшните катастрофи за България през 20-и век безспорно са Ньойският договор от 1919 и съветското нахлуване през 1944. Вярно, че в Ньой България губи 10% от територията си и изплаща тежки контрибуции, но остава независима и демократична държава със запазени политически, стопански и социални структури. Съвсем друго е положението след съветската окупация, изтъква Спасов. В резултат от тази окупация и от политиката, която в продължение на близо пет десетилетия водят марионетните управници на България, под въпрос се оказва дори самото съществуване на страната върху политическата карта на света. Нека да припомним опитите България да бъде превърната в седма югорепублика, а по-късно и в 16-та съветска република. Случилото се след септември 1944 обрича България на пълен икономически провал (трите фалита на НРБ) и на тотална политическа и военна зависимост от Москва. Нещо повече: като съветски сателит, в случай на нова световна война България би била и ядрена мишена.


"България беше протекторат на СССР"


Професор Калин Янакиев е убеден, че много българи и понастоящем не осъзнават истинския смисъл на случилото се с родината им през втората половина на миналия век. "Уникалното в инвазията на Кремъл в България е, че за разлика от други окупирани от Съветите страни като Полша, Чехословакия и Унгария, при нас болшевишката агресия до ден-днешен не е получила своето истинско наименование. Моето тълкуване на случилото се е следното: от 1944 до края на 1989 България беше протекторат на СССР. Макар и опитът да бъдем харизани на тази империя да не беше успешен, животът на българите в нейната желязна хватка нямаше нищо общо с понятия като суверенитет и национална независимост. Боя се, че този трагичен период от новата история на страната не е осмислен и до днес. Доказателство за това са постоянно изразяваната от много българи носталгия по соца като някакво чисто нашенско явление и безкрайните спорове как да се преподава на учениците този унизителен и жалък за българската държавност период от новата ни история", посочва Янакиев.


Според него особено цинично за българската национална свяст и самосъзнание е непокътнатото и непоклатимо присъствие на паметниците на съветските окупатори в столицата и в други големи градове. "Цели три десетилетия след кончината на протектората НРБ така и не се намери политическа сила и политическа воля тези символи на големия ни национален позор най-после да бъдат премахнати", заключава проф. Янакиев.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (426)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На 5 септември 1944 г. СССР прекъсва дипломатическите си отношения с Царство България и му обявява война. Тази дата, която у нас не се отбелязва по никакъв начин, въпреки че определя сателитното положение на България към съветския тоталитарен режим през следващия близо половин век. С това започва руската окупация, представяна като "освобождение"

  Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ.

  Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които
  многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 2. За някои е трагедия, за други не.
  Зависи от гледната точка.
  Историята е такава каквато е и не можем да я променим, виж бъдещето.......то зависи изцяло от нас...

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 3. 3 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2344 Разстроено

  За съжаление, много българи впоследствие завършиха ВУЗ-ове в СССР; работата в Коми и като строители, там и си доведоха руски булки, и сега си имаме доста голямо наследство с руско подсъзнание!

 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Жалко,не виждам какво се е променило и до сега,децата и внучетата на тъпаците слезли от баира,станаха новите капиталисти! Има нещо много гнило в тази територия!!! За това които го разбират просто си търсят щастието и свободата на вън(все още)!!!

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#3] от "gak37608125":

  A на морето пълно с руснаци, язък, и него са окупирали! От каварна до созопол руска реч. Умните и красивите, като си продаваха дядовите лозя, що не питаха кой ги купува!

 6. 6 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Подкрепям коментар 2!
  Интересно как всички са големи разбирачи за събитията от преди 75 години! Същевременно, на същата територия мафията си има държава, но на никой не му пука!!!
  "Да си добре приспосоен към болно общество не е признак на добро здраве!"

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 7. 7 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Дано никога не се повтори!

 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#7] от "KRAFTWERK":

  България, няма загубена битка, но няма спечелена война! С политици, които се въртят като ветропоказатели, и чакат началниците да се разберат, толкова!

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Разстроено

  Тоя другар Цеков, не съм го чувал. Требе да е некоя нова либерална звезда на която и пречи кривата вълна!?А ако говорим за трагедии,най-голямата в новата българска история е Терминал 2!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. До коментар [#4] от "angeles":

  Точно!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 11. 11 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  Ясно! Руски зет си и ти!

 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#11] от "gak37608125":

  А, ти вероятно си реститутка, която си е продала дядовото лозе и там е направен комплекс пълен с руснаци!

 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3298 Разстроено

  "плановете за превръщане на държавите от Централна и Югоизточна Европа в сателити на СССР" - и при всяко повтаряне на плановете, ние БЪЛГАРИТЕ, ставаме все по-разединени, все по-малко българи. Нацията се възроди при Съединението, народът имаше ентусиазъм и мечти за обединяване на всички българи, по граничните, завоювани от поредните ни съюзници, НО поставените ни РАКоводители, на всяка една власт, послушно и безродно управляваха и продължават да управляват все по-малко вярващите в справедливостта българи. Дали се задава възраждане на българщината, след като цветът на нацията намира условия и среда за развитие извън държавата, в която поредните ОПравници спомагат за апатията ни? Връщането към традициите и истината за всяка една предишна и най-вече настояща власт е най-доброто, което може да възпре които и да са нови "съюзници", грижещи се преди всичко за интересите си, а не за райското кътче България. Истината и осъзнаването и зависи от нас самите, заради поколенията, които трябва да приемат новите дадености като част от бъдещето, което пак ние трябва да изградим.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#13] от "3аНиЗа":

  Много добре казано, трябва да се откажем от филството и фобството, и да избираме управляващи, които защитават българските интереси!

 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Весело

  До коментар [#11] от "gak37608125":А, ти вероятно си реститутка, която си е продала дядовото лозе и там е направен комплекс пълен с руснаци!
  —цитат от коментар 12 на ban


  Там не се знае!Мое да е потомък на честни частници,които са си купили фабрика на 8 септември 1944г!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#7] от "KRAFTWERK":България, няма загубена битка, но няма спечелена война! С политици, които се въртят като ветропоказатели, и чакат началниците да се разберат, толкова!
  —цитат от коментар 8 на ban


  Политици-ветропоказатели са в ДСБ.
  „Борисов-1“ и „Борисов-2“ бяха избрани с гласовете на Костича и Р.Кънев. А П.Москов беше министър на Борисов.

  ДПС и БСП никога не са гласували за избирането на Тиквоний!

 17. 17 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Най-голямата трагедия се оказа не 9 септември, а 10 ноември.

 18. 18 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2344 Любопитно

  До коментар [#5] от "ban":

  Само за твое сведение!
  Руснаците си купиха "апартаментчета" по тридесетина квадрата! Не са си купили "на дядо ТИ лозето"!
  ...
  А и много от тия апартаментчета, закупени от руснаци, в момента стоят изоставени, защото след посещението им в Матушката, там МАЛКО ГИ УБИЛИ!
  А скоро млад руснак, живеещ в България, ми разказа за проблем, за който дори не подозирах!
  Попитах го кога за последно е посещавал Русия!
  Отговорът му беше:
  "От няколко години, и още няколко няма да припаря там! Докато навърша 27, ако стъпя там трябва да влеза в казармата, а като живеещ в НАТОВСКА ДЪРЖАВА, вероятността да изляза жив от нея е НУЛЕВА!"
  Това според тебе е невярно, нали?

 19. 19
  ygo11542256
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#11] от "gak37608125":А, ти вероятно си реститутка, която си е продала дядовото лозе и там е направен комплекс пълен с руснаци!
  —цитат от коментар 12 на ban


  А ти какво против имаш срещу реституцията? Не това е проблема с руснаците . Пазителите на имперската рента са проблема .

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Последиците от този престъпен режим ги виждаме и днес.

 22. 22 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#20] от "К2":

  Май им обърнахме много внимание!

 23. 23 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Много младежи не осъзнават какъв късмет са извадили да се родят в европейска България. На чичо им Ваньо и леля им Наде не само паметници, а да ги канонизират трябва!

 24. 24 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Последиците от този престъпен режим ги виждаме и днес.
  —цитат от коментар 21 на bez_ime2


  Спокойно,подготвя се въстание в мазето на женераль Атанасов!
  Скоро ше пометем престъпния режим на ГЕРБЕСЕПЕ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 25. 25 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#7] от "KRAFTWERK":България, няма загубена битка, но няма спечелена война! С политици, които се въртят като ветропоказатели, и чакат началниците да се разберат, толкова!
  —цитат от коментар 8 на ban


  Вие, русияните, нямате никаква заслуга за това...

 26. 26 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Случилото се след септември 1944 обрича България на пълен икономически провал (трите фалита на НРБ) и на тотална политическа и военна зависимост от Москва. Нещо повече: като съветски сателит, в случай на нова световна война България би била и ядрена мишена.

  Сега щото не сме ядрена мишена ли??? Нещо повече - висш представител на една слава богу вече бивша американска администрация открито ни нарече "фронтова държава"??? Аз не знам Русия някога да ни е наричала по този начин.

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#20] от "К2":Май им обърнахме много внимание!
  —цитат от коментар 22 на gak37608125


  Носталгиците ще ровят докато са живи.Всъщност друго не им остава.Тоя просто иска да изведе разговора извън темата за пагубното влияние на русиюшка.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Ето и форумния идиот се появи....

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Случилото се след септември 1944 обрича България на пълен икономически провал (трите фалита на НРБ) и на тотална политическа и военна зависимост от Москва. Нещо повече: като съветски сателит, в случай на нова световна война България би била и ядрена мишена. Сега щото не сме ядрена мишена ли??? Нещо повече - висш представител на една слава богу вече бивша американска администрация открито ни нарече "фронтова държава"??? Аз не знам Русия някога да ни е наричала по този начин.
  —цитат от коментар 26 на ygo11542256


  Нема значение!
  Важното е,че сега сме на страната на добрите!А и Масква ше поверва на либералните ни сълзи,и нема да ни фърга бомби!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 30. 30
  ygo11542256
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 31. 31 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1950 Гневно

  ..........ааааа.......!!!!!????!!!!!.......Бехме ДЪРЖАВА от СЕКЪДЕ.......!!!!!.......аз съм възпитаник и свидетел на КЪСНИЯ СОЦ......!!!!!.......Беше СЪТВОРЕНА УНИКАЛНА ДЪРЖАВА.......!!!!....Всичко БЕШЕ за МАЛКИЯ ЧОВЕК......!!!!.....ииии....в ИМЕТО на същия този ЧОВЕК......!!!!!.....С добре работеща ИНДУСТРИЯ /...фабрики и Заводи на ВСЯКЪДЕ.../..., Аграрно ПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС.../...Процъвтяващо Селско СТОПАНСТВО.../..., БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , ОБРАЗОВАНИЕ ,ЧИСТОТА , РЕД и СПОКОЙСТВИЕ........!!!!!.....9-ти СЕПТЕМВРИ е Паметна ДАТА в НАЙ- НОВАТА ни ИСТОРИЯ....!!!!!....Уникален ШАНС да се ДОКОСНЕМЕ до ЕДНА СЪВЪРШЕННА СИСТЕМА , която те ПАЗИ от ТЕБЕ САМИЯ.......!!!!.....Беше СЪЗДАДЕНА една МОЩНА България ,с СИЛНА АРМИЯ и ДЕСЕТ МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ.......!!!!!.....Всичко ТОВА ПРЕЧЕШЕ на ВРАГОВЕТЕ.......!!!!!????!!!!!....ииии вътрешни и външни и те не се СПРЯХА докато не РАЗТУРИХА ЦЯЛОТО ТОВА БОГАТСТВО и СЪВЪРШЕНСТВО.......!!!!!.....затова се ГАВРИТЕ със ПЕНСИОНЕРИТЕ ....!!!!????!!!!......за да може да ИЗЧЕЗНАТ .....и ВСИЧКО да ПОТЪНЕ в ЗАБВЕНИЕ....../...как се ОЦЕЛЯВА с 200-та лева на МЕСЕЦ.....????!!!!????.....които получават 60% от третата възраст ПОСТРОИЛИ ТОВА което ОГРАБИХТЕ и НАРЯЗАХТЕ на СТАРО ЖЕЛЕЗО...!!!!....../....аааа....сега ви ПРЕЧАТ ПАМЕТНИЦИТЕ.....!!!!.....НЕ ПИПАЙТЕ ИСТОРИЯТА на БЪЛГАРИЯ......!!!!!.....аааа.....НАРОДНИЯ СЪД......!!!!!.....БЕШЕ най-ЕСТЕСТВЕНОТО и РАЗУМНО РЕШЕНИЕ за МОМЕНТА.......!!!!!....../...как да се СПРАВИШ с ВРАГОВЕ , които не се СПИРАТ ПРЕД НИЩО.....///....ЗАВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ не ПОДЛЕЖАЩИ на ПРЕВЪЗПИТАНИЕ.....????!!!!????.....///......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1950 Гневно

  Най-голямата трагедия се оказа не 9 септември, а 10 ноември.
  —цитат от коментар 17 на ygo11542256


  ++++++++.......!!!!!.....Най- ГОЛЕМАТА КАТАСТРОФА......!!!!......БЕДСТВИЕ.....!!!!!..... от което още не моеме се оправиии........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 34. 34 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Най-добрите години за България са 1950-1988 г.
  Само с политически лозунги, внушения и отрицание не става.

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3615 Весело

  Нема значение!
  Важното е,че сега сме на страната на добрите!А и Масква ше поверва на либералните ни сълзи,и нема да ни фърга бомби!
  —цитат от коментар 29 на Платон Фъшкиев


  Тавариш,
  Сега България е член на

  НАТО - НАЙ-МОЩНИЯТ СЪЮЗ НА БЕЛИ ДЪРЖАВИ В СВЕТА

  Любимата ти русиюшка няма да е в състояние да "фърли" и една бомба тук.
  И то не защото няма да иска, а защото НЯМА ДА МОЖЕ
  НЯМА ДА Й БЪДЕ ПОЗВОЛЕНО

  Справка - ДЕИР ЕС ЗОР - Сирия и ИЗПЕПЕЛЕНИТЕ ТАМ 600 ВАГНЕРОВСКИ

  НАЕМНИЦИ - мераклии "да фъргат бомби"

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3615 Любопитно

  Най-добрите години за България са 1950-1988 г.Само с политически лозунги, внушения и отрицание не става.
  —цитат от коментар 34 на Virgin


  Много, ама МНОГО МИ СЕ ИСКА

  ТИ и МИСЛЕЩИТЕ КАТО ТЕБ да ви поставят

  ДА ПОЖИВЕЕТЕ ПОНЕ ДЕСЕТ - 10 ГОДИНИ

  в условията на "най-добрите години за България"

  В условията на НЕДОИМЪК, ДЕФИЦИТ, КРЕПОСТНИЧЕСТВО, АНГАРИЯ

  и ЗАПЛАТИ НА МЛАД ВИСШИСТ - 120 лева при курс на долара 5 лева за 1 долар

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Най-добрите години за България са 1950-1988 г.Само с политически лозунги, внушения и отрицание не става.
  —цитат от коментар 34 на Virgin


  Добри? За терористи и обирдии, нали така, другарке?

 38. 38 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 298 Неутрално

  "...Професор Калин Янакиев е убеден, че много българи и понастоящем не осъзнават истинския смисъл на случилото се с родината им през втората половина на миналия век..."

  Манипулативното изопачаване на новата Българска история с цел пропаганда продължава и днес. Московската сатрапия е източникът на всички наши проблеми.
  Крайно време е "външно" да привика пияндето макаров за обяснение.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#29:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  Прав си, най-после сме на страната на добрите... Крайно време е и вие, русияните, да минете на страна на добрите.

 40. 40 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Най-добрите години за България са 1950-1988 г.Само с политически лозунги, внушения и отрицание не става.
  —цитат от коментар 34 на Virgin  Не оставяй фактите да развалят хубавата ти новела!

  SHADOWS of SOFIA
 41. 41 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  До коментар [#34] от "Virgin":

  Какви добри години бе дъртайо комунист. За скотове като тебе може да са били добри. За българите и България бяха единственото робство в историята.
  Аман нямате свършване каскетите.

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  До коментар [#31] от "kesh":

  "процъВтяващ, съвършеННа" - нека ПОЗНАЯ: ВРЪЗКАРЧЕ уредено с ГОЛЕМИ ВРЪЗКИ да ЗАВЪРШИ началното училище (ТРЕТИ КЛАС) - абе как НЕГРАМОТНИТЕ все сте с големите претенции за ГРАМОТНОСТ. И другите ви ЗНАНИЯ са ТАКИВА - ПЕТ ИЗРЕЧЕНИЯ ОБЩО - ТРИ ГРЕШНИ и ДВЕ ИЗВЪН ТЕМАТА.

  По темата - ако България не бе задържала три дни немските войски идващи от Африка през Гърция и Турция, сега Русия нямаше да има - както се казва, ние сме малкото камъче, дето обърна нацистката машина. И вместо Русия да са ни благодарни че ги спасихме от нацистко владичество; те идват и ни нападат и превземат. И да бъдем честни - със съдействието на американската и английската свиня, само Шарл де Гол е бил против. Та Трисвиниума тогава са били Чърчил, Рузвелт и Сталин (Четвъртото прасе Хитлер е било (у)бито като Мустака Василев).

 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2693 Любопитно

  "Съветският лидер пренасочва военните усилия към Балканите, защото се опасява да не бъде изпреварен от англо-американски десант в Гърция, който би осуетил плановете за превръщане на държавите от Централна и Югоизточна Европа в сателити на СССР."

  Къде бяха тези англо-американци когато немците бяха до Москва да направят десанта и да спасят Балканите от немска и бъдеща съветска окупация????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#34] от "Virgin":Какви добри години бе дъртайо комунист. За скотове като тебе може да са били добри. За българите и България бяха единственото робство в историята.Аман нямате свършване каскетите.
  —цитат от коментар 41 на Да вярваме на истината


  За един председател на ТКЗС, годините си бяха добри. Краде си човечецът на воля, пощипва текезесарките, възпява успехите на партията..., пей живот.

 45. 45 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#29:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  Комсомолец, точно за това сме в НАТО, братушките ти да не могат да ни "фъргат" бомби и лай...

 46. 46 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#24:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  Аз пък чух Летчика да зове народа на революция, комсомолец, гледай да не я пропуснеш, да не те изхвърлят от Позитано...

 47. 47 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Неутрално

  8-9 май 1945
  Левите земеделци начело с Александър Оббов, склонни към колаборация с комунистите, провеждат конференция на БЗНС. Взето е решение за изгонване от съюза на всички "геметовци" и за участие на БЗНС в предстоящите парламентарни избори в единна листа на Отечествения фронт. Вътрешният министър Антон Югов предава имуществото на БЗНС и вестник "Земеделско знаме" на групата на Оббов. Никола Петков формално остава главен секретар, но не участва в конференцията и отказва да признае решенията й. С него се солидаризира мнозинството от членовете на БЗНС и земеделските министри Борис Бумбаров, Асен Павлов и Ангел Държански. Георги Димитров дава указания за изгонването на Петков от правителството, но скоро след това предава в София мнението на Сталин, че сега не е време за конфликт със западните съюзници.
  23 май 1945
  Г.М. Димитров бяга от дома си и се укрива в дома на бившата си секретарка Мара Рачева, юрист, секретарка на Никола Петков, която успява да го преведе до дома на Морис, шифровчик в британската мисия.
  24 май 1945
  В ранните часове полк. Бейли и лейт. Макинтош от британската мисия отвеждат Г.М. Димитров с кола в резиденцията на представителя на Държавния департамент в американската военна мисия Мейнард Барнс. Вечерта Мара Рачева е арестувана от Държавна сигурност.
  28 май 1945
  Мара Рачева (29 юни 1920-28 май 1945) е убита след жестоки мъчения в Дирекция на народната милиция. Официално е съобщено, че се е самоубила, хвърляйки се от четвъртия етаж на сградата. Полк. Бейли от британските тайни служби и член на британската военна мисия в СКК съобщава в Лондон: "Уведомен съм от лекаря, който е присъствал при майката на момичето при отварянето на ковчега, че освен рани от куршум и нож, са били установени и следните наранявания, трудно обясними дори с падане от прозорец на четвъртия етаж: 1. Всички нокти и на двата крака са били изтръгнати; 2. Три пръста на лявата ръка са били отрязани до втора става; 3. Двете уши са били отрязани; 4. Дясната гърда отрязана; 5. Езикът е бил изтръгнат и всичките зъби извадени; 6. Одрана е била ивица кожа с ширина от около два инча на кръста. Искането да бъде направен протокол с тези факти е било отказано."

 48. 48 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1950 Весело

  До коментар [#42] от "Deaddark":

  ......аааа.......!!!!????!!!!...от къде УМНИКО идва БЯГАЩАТА и РАЗПАРЧЕТОСАНА АРМИЯ на Ген . РОМЕЛ.......????!!!!!????....дето е ТРЕБВАЛО да ЗАДЪРЖИМЕ......????!!!!!?????......ииии....да
  """"ОБЪРНЕМЕ ХОДА на ИСТОРИЯТААА.""".......????!!!!!????........ииии Генерал ДЕ ГОЛ...../....сссс....ЦЯЛОТО ми УВАЖЕНИЕ и РЕСПЕКТ..../........каква ТЕЖЕСТ е ИМАЛ при вземането на РЕШЕНИЯ от ТРИМАТА ВЕЛИКАНИ в ОКУПИРАНА ФРАНЦИЯ.....и.....ЗАПАДНА ЕВРОПА.......?????!!!!!??????........аман от """""капацитети"""""......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  "Съветският лидер пренасочва военните усилия към Балканите, защото се опасява да не бъде изпреварен от англо-американски десант в Гърция, който би осуетил плановете за превръщане на държавите от Централна и Югоизточна Европа в сателити на СССР."Къде бяха тези англо-американци когато немците бяха до Москва да направят десанта и да спасят Балканите от немска и бъдеща съветска окупация????
  —цитат от коментар 43 на Julian Mall


  Русиянец, добре че бяха, омразните ти англо-американци, че пред Москва и гащи нямахте...

 50. 50 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Едно породисто куче се селектира 100-120г., едно цвете иска много грижи, красиво и крехко е......троскотът, троскотът поглъща и унищожава всичко!!!!
  -----------------------------
  Тиквите сте просто троскот, за вас трябва само силен хербицид, като ДДТ!!!

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#42] от "Deaddark":......аааа.......!!!!????!!!!...от къде УМНИКО идва БЯГАЩАТА и РАЗПАРЧЕТОСАНА АРМИЯ на Ген . РОМЕЛ.......????!!!!!????....дето е ТРЕБВАЛО да ЗАДЪРЖИМЕ......????!!!!!?????......ииии....да """"ОБЪРНЕМЕ ХОДА на ИСТОРИЯТААА.""".......????!!!!!????........ииии Генерал ДЕ ГОЛ...../....сссс....ЦЯЛОТО ми УВАЖЕНИЕ и РЕСПЕКТ..../........каква ТЕЖЕСТ е ИМАЛ при вземането на РЕШЕНИЯ от ТРИМАТА ВЕЛИКАНИ в ОКУПИРАНА ФРАНЦИЯ.....и.....ЗАПАДНА ЕВРОПА.......?????!!!!!??????........аман от """""капацитети"""""......
  —цитат от коментар 48 на kesh


  Остави глупостите. По-добре кажи какво не е истина в статията.

  SHADOWS of SOFIA
 53. 53 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 933 Любопитно

  До коментар [#5] от "ban":

  И кога си обиколил и живял от Каварна до Созопол че да се изказваш по подобен начин? М?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 54. 54 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Заглавието има нужда от лека поправка. 09.09. не е най- черната дата в новата ни история, а в цялата ни история. За 45 годинни комунистите успяха да направят това, което дори турците за пет века не успяха. Да унищожат напълно българското самосъзнание на огромна част от населението. Успяха да го превърнат в безропотна овца. Последствията от това най- тежко в историята ни робство търпим все още, макар да изминаха цели 30 години от освобождението. Толкова са тежки те, че ще са нужни поколения за да се отървем напълно от тежкия хомот на руската зависимост.

 55. 55 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Ох, Дойче уеле се изходи и то по въпроса. Къде без тия платени плювачи?!!
  Аз пък имам една проста графика. Толкова проста, а казва всичко:
  https://tradingeconomics.com/bulgaria/population
  Май добре онагледява, кога започва трагедията на българите.

 56. 56 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#1] от "Халдип Исйолов":

  още от тогава с долари,тц,тц,тц

 57. 57 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 933 Любопитно

  До коментар [#34] от "Virgin":

  Партиен секретар ли беше?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 58. 58 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 725 Неутрално

  В държавата на компирите,тиквите,червените дренки,козарите 09.09.1944 г е ГОЛЯМ празник, та на ли от човешки отпадък от хазаро/юдеите бяха произведени в хора!!!

 59. 59 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 659 Весело

  Най-добрите години за България са 1950-1988 г. Само с политически лозунги, внушения и отрицание не става.
  —цитат от коментар 34 на Virgin


  Е, тя точно затова се срина соц. икономиката - защото беше само политически лозунги, внушения и отрицания. :)

 60. 60 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  че то сега по- зле ве,2-3 млн българи дадохме кръвнина на западнала европа в мирно време

 61. 61 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Има снимка на една салфетка в интернет. Дето Чърчил я е надраскал. Там добре се вижда кой ни е харизал на СССР. Чърчил хич не ни е долюбвал българите и е бил петимен да се отърве от нас.

 62. 62 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На снимката Норман Гранц след като е поднесал цветя на Паметника на Съветската армия Освободителка стои на почетен караул ,докато се мъчи с дементиралия си мозък да си спомни къде живее ,за да се прибере...

 63. 63 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#60] от "САЩ се управлява от Риад":

  Ако бяха отворени границите тогава, колко щяха да напуснат страната според теб?

 64. 64 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Има снимка на една салфетка в интернет. Дето Чърчил я е надраскал. Там добре се вижда кой ни е харизал на СССР. Чърчил хич не ни е долюбвал българите и е бил петимен да се отърве от нас.
  —цитат от коментар 61 на tos_buratino


  Чърчил си е Чърчил. Ти обясни руските репресии проведени от наши майкопродавци.Не Чърчил е избил хиляди невинни .

  SHADOWS of SOFIA
 65. 65 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#63] от "truly":

  когато са били отворени,колко са напускали

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Комунетата ни върнаха 30 години назад и после 45 години ни влачиха 100 години назад и 50 в ляво!!!!

 68. 68 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#35] от "Hawaii":

  Бели държави?

  В щатите афронегрите и латиносите са мнозинство,както скоро така ще бъде във Франция ,шариатска наноБритания,Галандия,Белджъм и так далече...

 69. 69 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1950 Разстроено

  Ох, Дойче уеле се изходи и то по въпроса. Къде без тия платени плювачи?!!Аз пък имам една проста графика. Толкова проста, а казва всичко:https://tradingeconomics.com/bulgaria/population Май добре онагледява, кога започва трагедията на българите.
  —цитат от коментар 55 на tos_buratino


  +++++++++.......!!!!!......дай-да го ДАДЕМЕ на МАКС за да се ВИДИ НАГЛЕДНО от КОГА ОТПОЧВА БЕДСТВИЕТО и НЕОБРАТИМАТА КАТАСТРОФА.......!!!!!....... https://tradingeconomics.com/bulgaria/population

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 70. 70 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  ......Точно либерастите ще ми говорят за суверинитет и независимост... точно те, хаха!
  —цитат от коментар 19 на ygo11542256

  Руснче, нали си имате суверенитет и независимост! Нали имате Вова, нали вие, които притежавате една четвърт от земното кълбо и несметни природни богатства имате БВП на глава от населението сдесетина процента по-висок от най-бедната страна в ЕС!!! Радвайте се на суверенитета и свободата си !!!

 71. 71 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#1] от "Халдип Исйолов":

  Кои изследователи и кои архиви?? Кои са източниците на данните?

 72. 72 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  До коментар [#54] от "zle_platen_trol":

  Именно. Създадоха тълпи от роби. Даже тука във този форум има е доста от тях Собственото мислене им липсва
  В момента хубавото е, че са все по-дълги и намаляващи и ги няма в реалният живот и икономика.
  Наследниците на ДС апарата станаха капиталусти и хич не им е до празните чутури на робите им освен да отидат да гласуват докато още се движат.

 73. 73 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2310 Неутрално
 74. 74 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1950 Разстроено

  Има снимка на една салфетка в интернет. Дето Чърчил я е надраскал. Там добре се вижда кой ни е харизал на СССР. Чърчил хич не ни е долюбвал българите и е бил петимен да се отърве от нас.
  —цитат от коментар 61 на tos_buratino


  ......ииии....под ДАВЛЕНИЕТО на КОГО.......!!!!!?????!!!!!....ееее СРИНАТА ЦЕЛА СОФИЯ до ОСНОВИ.......!!!!?????!!!!!.......ииии ИЗБИТИ ТОЛКОВА МНОГО НЕВИННИ и БЕЗЗАЩИТНИ Софянци........????!!!!!?????........нещо за АЛКОХОЛИКА Чърчил........?????!!!!!?????.......да кажат умноКрасавцитеее......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 75. 75 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  [quote#24:"Платон Фъшкиев"]
  —цитат от коментар 66 на Kamenarski
  "...Спокойно,подготвя се въстание в мазето на женераль Атанасов!Скоро ше пометем престъпния режим на ГЕРБЕСЕПЕ!..."Фъшкиев, виж ся. От всичките простотии дето си ги творил до момента, тва изпъква кат свински м@де в рядка кал.[/quote]

  Надсрал се е....

  SHADOWS of SOFIA
 76. 76 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#17] от "ygo11542256":

  Тъкмо се чудех, дали някой тая истина ще я каже преди мене...

 77. 77 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  До коментар [#70] от "4ort":

  Вече нямат по-висок БВП от най-бедната страна във ЕС.
  1,397 трилиона долара делено на 146 милиона е по-малко от 68 милиарда долара делено на 6,961 милиона.

 78. 78 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Доста пропагандна статия, но напълно пасваща на конете с капаци тук.
  Фокусира се върху датата, без да представи поглед върху процесите преди нея.

  А за това, че от аграрна държавата се превръща в индустриална нито дума. За това, че България е десетата страна в света с ядрена енергетика, нито дума. Нито дума и за масовия ентусиазъм на населението след 1944 и за строежа на инфраструктура. Животът на обикновения човек се подобрява рязко и все още има живи хора, които го помнят.

 79. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  До коментар [#1] от "Халдип Исйолов":

  " На 5 септември 1944 г. СССР прекъсва дипломатическите си отношения с Царство България и му обявява война. Тази дата, която у нас не се отбелязва по никакъв начин, въпреки че определя сателитното положение на България към съветския тоталитарен режим през следващия близо половин век. С това започва руската окупация, представяна като "освобождение"

  Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ.

  Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които
  многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин."

  Накратко: това е съветското ОСОВБОЖДЕНИЕ на нашата родина ! То се бори да продължи и ДНЕС чрез родоотстъпниците на ключови позиции у нас ! Битката срещу фашистките руски престъпни попълзновения към нацията ни ПРОДЪЛЖАВА и днес !

 80. 80 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5775 Неутрално

  Крайно време е всички ние (и децата в училище най-напред) да научим истинската история, а не руския и вариант. Да не се плашим да видим как падналите фалшиви фасади разкриват ужасната за националното ни съществуване истина.
  Назоваването на нещата с истинските им имена - руски окупатори вместо освободители (за втори път), мишкуващи крадци на национален капитал и убийци на светли български умове, завоеватели, търсещи разплата за минали обиди - това са руските сатрапи тук, направили задълго България васална провинция за източване на богатство към суверена.
  И сега продължават да опитват впръсквайки отрова за да разлагат нашето общество.
  Хубаво е често да се повтарят тези истини. Те ще излекуват българите от отровата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 81. 81 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#18] от "gak37608125":

  И този твой познат е истински, руснак, дистоверен източник, на който ти вярваш и казваш, че ние трябва да вярваме на преразказаното от теб?!????????

 82. 82 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1585 Неутрално
 83. 83 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Дневник, като сте писали под снимката "окупатори" обяснете защо ги наричате така? Обяснете на младото поколение колко точно руски военни е имало след девети в България? Обяснете с какво военна сила е била превзета властта и с каква военна сила се е поддържала? Мълчите, нали? Защото сами сме си го направили! И сега сами си докарахме мафията да ни управлява. И затова изопачавате историята, за да не се вижда, че тя се повтаря.

 84. 84 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  Какво представляват руснаците през погледа на най - изтъкнатите им общественици и културен елит ? Нека да видим как са описани нашите " осовбодители от Пушкин, Тургенев, Достоевски....:  РАЗМИШЛЕНИЯ ЗА РУСКИЯ НАРОД

  1.Павлов в своята Нобелова реч казал следното:
  "Всъщност, аз трябва да изразя своя тъжен поглед върху руския човек. Руският човек има слаба мозъчна система и не е в състояние да възприема действителността като такава. За него съществуват само думи. Неговите условни рефлекси не са съгласувани с реалността, а с думите. "
  (За първи път публикувано в списание "Звезда" през 1927 г.).

  2. "Руснакът е най-големият и най-нагъл лъжец в целия свят." Тургенев;

  3. "О, колко трудно е да се живее в Русия, в този смърдящ център на физическа и морална поквара, подлост, лъжи и злодейства." Аксаков;

  4. "Хора, които блуждаят из Европа и търсят, какво могат да разрушат и унищожат само заради забавление." Достоевски;

  5. "Не хора, а скотове, простотия, дива орда, душегубци и злодеи." Булгаков;

  6. "Най-важното достижение на руския народ е неговата садистична жестокост." Горки;

  7. "Хора, които мразят свободата, обожават робството, обичат веригите на ръцете и краката си, мръсни физически и морално, готови във всеки един момент да потискат всеки и всичко." Шмелев;

  8. "Хора безразлични и към най-дребните задължения и към най-дребната справедливост, и към най-дребната истина, хора, които не признават човешкото достойнство и като цяло не признава нито свободния човек, нито свободната мисъл." А С Пушкин.

  9. "Руснаците са нещастни хора, които повтарят мантрата за величието на Русия. Те не трябва да се проклинат, защото няма какво да се проклина. Това са празни места. 70 години те празнуват победата над фашистите! Вече всички фрицове издъхнаха, а робите все празнуват. Тъй като те нямат какво друго да празнуват…За 70 години нито една победа, нито едно постижение, само една показност.

  Без коментар !!!

 85. 85
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 86. 86 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Ох, Дойче уеле се изходи и то по въпроса. Къде без тия платени плювачи?!!Аз пък имам една проста графика. Толкова проста, а казва всичко:https://tradingeconomics.com/bulgaria/population Май добре онагледява, кога започва трагедията на българите.
  —цитат от коментар 55 на tos_buratino


  Буратино, да ви плюеха са Дойчето..., ама то няма някой да каже една добра дума за вас... Кой ще тръгне да защитава пладнешки разбойници?

 87. 87 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#64] от "К2":Невинните са избити от Чърчил чрез бомбардировкитеhttps://bg.m.wikipedia.org/wiki/Бомбардировки_на_България_през_Втората_световна_война
  —цитат от коментар 82 на мики маус


  Мишок, я разкажи за бомбардировките през 1941 г.? Или сАвеЦките бомби са по-хуманни?

 88. 88 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#20] от "К2":

  Приватизацията и реституцията са модерните имена на модерното обществено ограбване. Това, просто и ясно.

 89. 89 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1950 Весело

  [quote#64:"К2"][/quote]

  аааааа.......!!!!!????!!!!!.....аман от ДВОЙНИ СТАНДАРТИ........!!!!....ииии......ИЗОПАЧЕН прочит на ИСТОРИЯТА......./...откровенни ЛЪЖИ....../.....това ви ги СПУСКАТ сигурно в ценъра за ЛЕБЕРАЛНИ СТРАТЕГИИИИ..........!!!!!?????!!!!!.......ааааа....мамин ЗЛАТЕН......!!!!!.......на малкото ПРЪСТЕ не мое да СТЪПИТЕ на МАШИНАТА КЪСЕН СОЦ.......!!!!!......../....Добре СМАЗАНА и ПЕРФЕКТНО РАБОТЕЩА във ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ и СФЕРА на Обществения ЖИВОТ и ИКОНОМИКА...и политика и сигурност и ВСИЧКО.......!!!!!!......до ПОСЛЕДНИЯ ДЕТАИЛ ииии.......БОРМИЧКААА......./.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 90. 90 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#54] от "zle_platen_trol":Добре,де,комунистите не са на власт поне под името комунисти вече 30 години,значи можеш да спреш да се държиш като безропотна овца!Това означава да се държиш като свободен човек,а не като американско мекере и да се чувстваш българин ,а не да си безродник!И хайде стига с тези зависимости от Русия,новите поколения вече не знаят,че съществува такава държава...
  —цитат от коментар 85 на Нормален гланц


  И аз това казвам, спрете да сте зависими от Кремъл, русиянец, бъдете българи и европейци.

 91. 91 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#49] от "bez_ime2":

  Неонаци,точно пред Москва любимите ти немци умираха от студ ,защото Хитлер не им беше купил овчи кожуси ,задължителни за воденето на бойни действия в условия на руска зима ,която 1941/2 година се оказва една от най-студените!
  Блицкригът на Хитлер се превръща в пълно фиаско и завършва безславно с червеното знаме, забито на Райхстага в Берлин...

 92. 92 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Посочените български професори са яли червен хляб, учили в ком. време, взели са червени дипломи и никой не се е отказал от висшето си. А някои дори са прави кариера по време на комунизма, но никой от тях не си посипа главата с пепел. Над 1 млн. комунисти имаше към 1989 г. Така че не изглежда сериозно от хора яли и пили по времето на комунизма да чуваме какъв е комунизма. Да не говорим, че по ония години във вузовете имаше секретни отдели и ако имаш и най-малко петно в биографията си няма да помиришеш преподавателска работа. Това значи, че хора тотално лоялни на БКП постъпваха на работа. Ако ще и Айнщайн да си няма да станеш "кандидат на науките" ако съответното БКП организация не те одобри. А сред "антикомунистите" е пълно с такива хора. Колко сериозно е бившия преподавател по научен комунизъм Минчев за говори за комунизма ? И сега в СУ има преподаватели, които бяха обявени за агенти на ДС от Комисията по досиетата - техните колеги защо мълчат ? Защо не искат тези преподаватели да напуснат ?
  Янакиев поставя въпрос, че в Унгария, Чехословакия и Полша гледали по друг начин на руската окупация. Първо - съветски войски у нас по време на соца нямаше, а в тези страни имаше. С други думи окупатори нямаше и както се казваше във вица "На българите един Тодор Живков им стига". Да, за известен период е имало и у нас, но това е доста малък период след 9 септември. Второ - Русия ни освободи от турците, дори ген. Колев казва "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия за задето ни освободи...…….". А онези 5 века са изпълнени със зверства и нашия народ винаги ще е признателен за това. Нашите симпатии към Русия са част от националната ни идентичност.
  Трето - социализма дойде с руснаците, но през тия 45 години много неща се изградиха. Заводи, научни институти, спортна база, жилища и т.н. В материален план страната дръпна напред с всичките минуси - уравниловки, дребни кражби по работни места, връзкарство и др. Усещането беше, че България върви напред. Ами на последната лятна олимпиада в Сеул преди падането на Желязната завеса България беше на 7 място по медали. Имаше и патриотично възпитание в училищата
  А Чехословакия и др. соца създаваше впечатление за стоене на едно място. Това са държави, които преди войната бяха индустриализирани, а не като у нас - огромна част бе селско население. Съответно в тези държави това впечатление за стоене на едно място е основата за обществено недоволство. Пък и това са държави в друга културна орбита. Кога е създаден университета в Прага ? Кога Прага е град и кога София става град ? Чехия е пълна със замъци. Унгария е била част от Австро - Унгарската им империя. А ние с гайдите какво да кажем ? Нашият народ не е бил народ с големи претенции. Все пак 5 век османски похлупак са от значение. Пет века нямаме държава. По време на соца, това направено, онова направени и хората горе-долу доволни. Не сме граничили със Западна Германия или Австрия, а с Турция, Румъния и др. И това оказва влияние. Унгарци, чехи, поляци се сравняваха с тях, а ние ? Голямата работа беше да се отиде на българо-югославски събор и да се вземат плочи с тая или оная певачица срещу някое и др. кило кашкавал.

 93. 93 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 659 Весело

  Ох, Дойче уеле се изходи и то по въпроса. Къде без тия платени плювачи?!! Аз пък имам една проста графика. Толкова проста, а казва всичко:https://tradingeconomics.com/bulgaria/population Май добре онагледява, кога започва трагедията на българите.
  —цитат от коментар 55 на tos_buratino


  Нищо не казва графиката.
  Не казва например, че през 1946 имаме естествен прираст от 11.9 ‰, а през 1989 се е сринал до 0.6 ‰
  Не казва, че до 1989 границите бяха затворени и след 1990 напълно естествено се увеличи емиграцията. Но защо хората не емигрираха към други диктаторски режими, ами отидоха в свободните капиталистически страни?
  Защото бягаха от социализма, мръснико.

 94. 94 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#87] от "bez_ime2":

  Смешник, България обявява ли война на САЩ и Великобритания? Обявява!
  Съюзниците разбират ли се, че война срещу една от тях е война срещу всички? Разбират се! Тогава защо ревеш като Бяла мечка в топло време?

  Война е било, трябвало е да де определиш черен ли си или бял. Средно положение няма. Е, България избира грешната страна и е пометена.

 95. 95 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "Халдип Исйолов":

  Горко на победените...

  Ако би мирно седяло,не би чудо видяло,казва българския народ за такива безумни политически решения като присъединяването на Царство България към оста Рим -Берлин-Токио...

 96. 96
  bgkurshum
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 97. 97 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Доста пропагандна статия, но напълно пасваща на конете с капаци тук.Фокусира се върху датата, без да представи поглед върху процесите преди нея. А за това, че от аграрна държавата се превръща в индустриална нито дума. За това, че България е десетата страна в света с ядрена енергетика, нито дума. Нито дума и за масовия ентусиазъм на населението след 1944 и за строежа на инфраструктура. Животът на обикновения човек се подобрява рязко и все още има живи хора, които го помнят.
  —цитат от коментар 78 на мики маус


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 98. 98 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#36] от "Hawaii":

  Леле, леле, измъчения ти - теглил робското тегло! А пък сега - здравей живот!

  Въпрос - какво правеше преди 1988 г. и какво правиш сега? И ако сега, това, което правиш, е различно от това преди - достатъчно ли ти е и можеш ли да си сложиш ръка на сърцето, че е честен труд?

  /да не забравяме, че честния труд е в основата и на социалистическата мечта, и с добавката "много пари" и на американската мечта .../

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 659 Весело

  И защо някой трол не вземе да обясни:
  Как така през 1964 имаме смъртност от 7,9‰, а до 1989 е нараснала на 12‰?
  Защо раждаемостта през 1965 е била 15.3 ‰, а до 1989 е паднала на 12.6 ‰

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK