Русия, Съединението, историята ни

Оригиналният надпис: "Членовете на централния комитет и други дейци за Съединението" - дейци от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), координирал подготовката на Съединението. Седнали, отляво надясно: Антон Мумджиев, Тодор Гатев, Продан Тишков-Чардафон, Захарий Стоянов, Иван Андонов, Иван Арабаджията, Стоян Празов. 2-ри ред седнали, отляво надясно: Иван Стоянович-Аджелето и поп Ангел Чолаков. Прави, отляво надясно: Недялка Шилева, Спиро Костов, Димитър Ризов, Петър Зографски, майор Коста Паница, Спас Турчев. Пловдив, Източна Румелия, лято 1885 г.

© "Изгубената България"

Оригиналният надпис: "Членовете на централния комитет и други дейци за Съединението" - дейци от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), координирал подготовката на Съединението. Седнали, отляво надясно: Антон Мумджиев, Тодор Гатев, Продан Тишков-Чардафон, Захарий Стоянов, Иван Андонов, Иван Арабаджията, Стоян Празов. 2-ри ред седнали, отляво надясно: Иван Стоянович-Аджелето и поп Ангел Чолаков. Прави, отляво надясно: Недялка Шилева, Спиро Костов, Димитър Ризов, Петър Зографски, майор Коста Паница, Спас Турчев. Пловдив, Източна Румелия, лято 1885 г.Стана традиция на паметни дати да получаваме руско "поучение" върху българската история. Преди година навръх националния ни празник руският патриарх Кирил публично ни назида задето на връх Шипка, а и на всяка литургия си позволяваме да поменаваме и "други" воини, паднали за освобождението на България – украинци, румънци, беларуси, поляци, финландци – вместо да благодарим единствено и само на Русия или на Руската империя.


Сега – по повод пък на "паметния" 9 септември – посолството на Русия в София е решило да ни отвори очите, откривайки изложба, на която щели бъдат показани невиждани досега документи, осмислящи "освобождението на България" през 1944 г. Външното ни министерство този път реагира неочаквано бързо и остро на поредното "назидание". В отговор в Русия се разрази поредната българофобска кампания. Как смеем и за какви се мислим: "без Русия българите изобщо нямаше да съществуват". Това в дискусия по руската държавна телевизия заяви депутатът от руската Дума Алексей Журавльов, чиито гневни размисли можете да видите в това видео. Като отново се позова на Руско-турската война от 1877–1878 г., а гневните коментари на руски граждани във форума под дискусията направо призовават:


"да върнем българите на турците"
И тъй като целият този "гибелен руски гняв" съвпада със Съединението на България, нека припомним, че сходни настроения са витаели през 1885 г. и в Руската империя. Ето защо бих предложил на руското посолство в София да направи изложба от архивни документи на тази тема. Историческите паралели са направо невероятни. Става дума за документи, за чието съществуване знаем по преписи или подозираме за тях, без да сме виждали оригиналите. А именно – за докладите на руски дипломатически агенти от Азиатския департамент срещу Съединението, за инструкции, довели до детронирането на княз Александър Батенберг, за финансиране на политически убийства в България и подготовката на метежи, за изричните указания на господаря император Александър III в тази насока, които без малко да заличат новоосвободена България.


Част от тези секретни документи са оповестени навремето от Стефан Стамболов


който се сдобива с тях, подкупвайки руския дипломатически чиновник Якобсон (преводач в консулствата в Русе и Букурещ). Те са публикувани в българската преса, а оттам – и в западния печат, където предизвикват фурор (далеч преди появата на "Уикилийкс"). През 1892 г. "документите на Якобсон" са издадени от Димитър Петков в София, и то в оригинал на руски език. Сборникът носи наименованието "Окупационният фонд, създаден за устройството на руско-дунайска област", тъй като се оказва, че финансирането на всички тези подривни операции в България се извършват с вноските, които самите българи правят, за да изплатят "освободителната война".


Руската дипломация и тогава, а и по-късно категорично оспорва автентичността на документите. Интересното е, че те изникват наново вече по болшевишко време, когато не друг, а


Васил Коларов съдейства за появата на втора подборка от същите документи


Книгата "Авантюрите на руския царизъм в България" излиза в Москва през 1935 г., а за неин съставител се води някой си П. Павлович (явно псевдоним). А ето как самият Васил Коларов обосновава необходимостта от това издание:


Публикуваните в този сборник документи от царските архиви разкриват истинското лице и действителните мотиви на така наричаната "освободителна мисия" на царска Русия по отношение на българския народ, получил национална полунезависимост в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г. Създаването на "независимо" българско княжество трябвало да послужи само като прикритие и етап от завладяването от Русия на подстъпите към Константинопол по западния бряг на Черно море. В продължение на десет години царското правителство влагало колосална енергия за укрепване на господството си в новообразуваната квазинезависима държава, като пускало в ход всички средства на азиатско-византийската дипломация – от масовата корупция и подкупи на политически гешефтари и армейски офицери до организирането на военни бунтове и държавни преврати, до вербуването на убийци и отстраняването на пречещи на плановете му държавни дейци на България. Ужасяваща, ненадмината по вулгарния си цинизъм картина разкриват секретните инструкции и донесения на царски министри и дипломати, извънредни емисари и чиновници. Пожълтялата хартия на тези документи пази забележки на монаршеския молив. Александър III е бил в течение на всички престъпни замисли, планове и подвизи на многобройната шайка дипломати и нелегални агенти. Той всичко знаел и всичко одобрявал.


Както и може да се очаква, скоро книгата е иззета и забранена. Очевидно политиката на Съветския съюз в България е трябвало да продължи и задълбочи методите на руския царизъм, прибягвайки до изброените по-горе средства на "азиатско-византийската дипломация". Едва след 1989 г. "Авантюрите на руския царизъм в България" бе преиздадена отново, има я и в интернет, но никога не сме виждали оригиналите на тези документи, а те са важен извор за българската история.


Защото дават ясен отговор поне на няколко въпроса:
Какво Русия е възнамерявала да прави с нова България?
Защо не подкрепя Съединението?
И склонна ли е била след това въобще да заличи българската държавност, подтиквайки чужди сили да окупират България?


Ще цитирам мозайка от налични свидетелства, които хвърлят светлина върху развоя на събитията.


В първите години на свободна България авторитетът на Русия и най-вече на император Александър II e наистина огромен. Направо колосален. Тогава, по думите на Драган Цанков, русите да ни бяха поставили един калпак върху един прът и да бяха ни казали: ей тогова на ще изберете, защото такава е волята на царя Освободителя, ние щяхме да се подчиним, без да мислим.


Поведението на руските генерали Соболев и Каулбарс, непрекъснатото и все по-недопустимо вмешателство в работите на княжеството, третирането на българите като поданици на една "руска губерния" за пет години коренно променят нещата. И това проличава съвсем ясно след като на 13 март 1881 г., когато на руския престол се възкачва Александър III – самодържец, който въобще не е склонен да се церемони с някакви си там "българи". Всичко това е в пряка връзка и по въпроса за Съединението на княжеството с Източна Румелия – акт, който според българите би трябвало да е най-желан от самата "Освободителка". Оказва се, че не е така.


Голямото разделение в Румелия – между "съединистите" и "лъжесъединистите", сред които са и най-големите русофили, върви тъкмо по тази линия. Вероятно тъкмо през 1884 г. (по свидетелството на д-р Никола Генадиев) в румелийската преса изниква и понятието "русофоби". Така започват да наричат "лудите глави" като Захарий Стоянов, Иван Стоянович, Димитър Ризов или Иван Андонов, които не се поколебават да заявят, че "Съединение ще има! – дори пряко волята на Русия" (Д-р Никола Генадиев, Мемоари, том 1, София, 1923 г.).


Същото признание откриваме и в лагера на най-пламенните русофили. Един от тях – Данаил Юруков, поборник в Априлското въстание, член на Постоянния комитет на Източна Румелия, описва как той и съмишлениците му просто не знаят що да правят, усещайки ветото на Русия. Ден по ден те тичат в руското консулство в Пловдив, където консулът Александър Сорокин ги инструктира, че има изрична забрана от Петербург, поради което той лично ще замине за консултации. Сетне изчезва за цели три месеца. И докато комитетите на Съединението действат, русофилите (лъжесъединистите) чакат със скръстени ръце – нямат указания от Русия. Те не са против Съединението, както свидетелства Юруков, напротив. Но без Русия те не смеят да предприемат нищо и така до 3 септември 1885 г., когато се разнася мълвата, че в Панагюрище и Малко Конаре Чардафон с младежите вече вика: "Да живее Съединението". Русофилите не знаят що да правят. На 5 септември провождат двама души при секретаря на руското консулство Ингелстрьом, който им заявява: Русия е против да се прогласи Съединението. Дори разпорежда да се вземат допълнителни мерки. Всички началници на войскови части – повечето руси – да бъдат по постовете си през нощта и да не се позволява никакво движение.


Данаил Юруков съкрушено разказва:


Тогава легнах да спя. Сутринта около пет часа жена ми ме събуди и каза, че се чували гърмежи от пушки. Станах. Наистина се чуваха залпове от пушки. Местоположението на къщата ми позволяваше, та погледнах да видя що става. Конашкият двор, дето живееше Главният управител, бе пълен с войници с бели шапки. Разбрах, че нещо е станало, но дали беше пронунциаменто или междуособица, не разбирах още.
След малко дойде у дома писарят с думите:
– Честито ви Съединение! – и ми подаде една прокламация.
От нея разбрах станалото: народът се събрал и прогласил Съединението
(Данаил Юруков, Спомени из политическия живот на България, 1922 г.).


Оказва се обаче, че Русия не само не помага,
но и с всички сили решава да упорства срещу Съединението


В споменатите "документи на Якобсон" откриваме редица смайващи факти.
Шифрована телеграма на директора на Азиатския департамент, 8 септември 1885 г.: Моля ви, още днес повикайте всички висши руски офицери от гарнизоните: Русчукски, Видински, Търновски и Шуменски, началниците на отделните части и им предложете да решат следните въпроси: в случай на отзоваване на руските офицери от България способни ли ще бъдат младите български офицери да командват бригади, полкове, дружини? Какви мерки руските офицери намират по-удобни за това, щото в настоящия момент да се затрудни положението на нещата в българската армия?


Целта е ясна: непокорната България да остане без армия


Руските офицери са почти 60% от командния състав на войската. Което означава, че България, безпомощна, ще бъде изложена на ударите на всеки външен противник.


Кореспондентът на "Кьолнише цайтунг" А. Фон Хун, който следи час по час събитията, добре познава княз Батенберг, а и българските политици, е категоричен:
Никоя държава не се показа толкова враждебна спрямо Съединението, колкото Русия. Ако и любовта към Русия да беше доста поохладняла през последните години, то тя охладня сега съвсем. Повикването на българските офицери из българската армия показа ясно на българите, че Русия обича България, а не българския народ. Тази враждебна постъпка отвори очите и на простолюдието, което преди вярваше в благодеянието и в любовта на руския цар, както в Евангелието. Следствието от това беше, че българският народ обърна гръб на матушка Русия
(А. фон Хун, Борбата на българите за Съединението си, Русе, 1890 г.).


Надеждите в този момент се съсредоточават около княз Александър I Батенберг, който ясно осъзнава, че приемайки да оглави Съединението, става още по-ненавистен на самодържеца Александър III и че ще плати този акт с престола, а може би и с живота си.
А Русия наистина е непоколебима в отмъщението си.


Шифрована телеграма на началника на Азиатския департамент (8 септември 1885 г.): Да се упълномощи нашия посланик в Константинопол да изрази протест против действията на принц Батенберг, искайки от правителството на Султана въдворяване на законния ред в провинция Източна Румелия предвид запазване на спокойствието в Европа и в частност на Балканския полуостров.


Какво означава този политически демарш?


Ясна покана за нова турска окупация на половин България!


Интересно какви други тайни документи има в руските архиви в тази връзка? И ще ги видим ли някога?


Може би тогава ще разберем от кого бива скрито окуражен сръбския крал Милан, за да нападне България и да се стигне до братоубийствената Сръбско-българска война. Само от Австроунгария? Или и от Русия?


Секретно съобщение на началника на Азиатския департамент (23 октомври 1885 г.): Императорската мисия в Белград довежда до знанието на Министерството на външните работи за военни приготовления на Сърбия. Уведомиха ни, че крал Милан има намерение да започне война тези дни, започвайки театъра на действие от Видин по цялата линия на София, съгласно планове, съставени в австроунгарския генерален щаб. Макар че последствията от въоръжено стълкновение между Сърбия и България могат да бъдат неблагоприятни за последните, императорското правителство не намира за възможно да допусне в този момент наше вмешателство в сръбско-българските работи и смята да изчака изхода от стълкновението.


А след като Сръбско-българската война приключва мълниеносно с пълен разгром на войските на крал Милан, остава "турската карта". И тук искам да приведа едно много важно свидетелство. То е на изтъкнатия френски дипломат и историк Габриел Аното, който по-късно е и външен министър, и член на Френската академия:


Бях шарже д’афер в Константинопол в периода 1885–1886 г., когато България, под ръководството на княз Александър Батенберг, предприе първата си офанзива срещу Турция – влезе в Източна Румелия и присъедини тази провинция към своето княжество.
Европа наскоро бе подписала споразуменията на Берлинския конгрес. Самата Русия не криеше гнева си срещу тази млада сила, възникнала в следствие на руските победи, но измъкнала се изпод опеката ѝ. Гърция мобилизира флотата си, за да удари Турция в гръб. Ако Турция речеше да се опъне и да направи мобилизация, европейският мир би бил изложен на заплаха. Имаше само едно средство да се избегне катаклизма – да се убеди султанът да отстъпи и се примири с присъединяването на Източна Румелия към България. Ставаше дума за това султанът да направи двойна жертва: първо, да се откаже от един регион, гарантиран му от международните договори; второ, сам да позволи удвояването на силите на своя основен съперник.
Великите сили бяха раздвоени и някой трябваше да поеме отговорност: това стори Франция. Според инструкциите, дадени от г-н дьо Фрейсине, тогава председател на Министерския съвет, шарже д’аферът в Константинопол има поредица от дълги срещи със султан Абдул Хамид и с великия везир Кямил паша. Той изтъкна пред султана силата на българската армия, нейния стремеж към победа, както и пламенната решимост на населението. Имах възможността да срещна в турската столица специалните пратеници на княз Батенберг, както и ръководителя на делегацията г-н Цанов. Тези сериозни, макар и малко грубовати мъже, ми бяха направили силно впечатление. За последен път разговарях със султана на 2 февруари 1886 г. Той още не можеше да вземе решение.
– Войските на княз Александър, ми каза той, не струват колкото моята армия.
Нашият военен аташе, когото бях взел със себе си в онзи ден, отговори:
– Ваше Величество, най-добре е да не пробвате.
На 3 февруари султанът отстъпи и издаде ираде, уреждащо турско-българските отношения. Разказах за ролята, която се падна на Франция в тези паметни събития. Тези факти са описани в дипломатическите "Жълти книги". Знам, че България не е забравила това.
(Габриел Аното, Балканската война и Европа, 1913 г.)


Наистина, има неща, които не трябва да се забравят. Независимо кой и как иска да прекроява миналото и да ни назидава.


Статията е препечатана от портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (385)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Ми без Расия...., просто немаше да има кво да се съединява!
  Убавото е,че поне Тонко ше захлеби от тва пасквилче.....,иначе глаааад!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  "Без Русия за България няма бъдеще."

  (баба Ванга)

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Благодаря за статията, би било седмици ровене човек да събере тази информация!

  Имам единствена забележка - Малко Конаре да се чете "Голямо Конаре, старото име на гр. Съединение.
  Има село Мало Конаре недалеч, но то не е било в центъра на Съединението.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  Ми без Расия...., просто немаше да има кво да се съединява!
  —цитат от коментар 2 на Платон Фъшкиев


  Тук си абсЕлютно прав.

  Наистина без русия нямаше какво да се "съединява"

  БЪЛГАРИТЕ ВЪПРЕКИ и НАПУК НА РУСИЯ си бяха ИЗВОЮВАЛИ

  ЕКЗАРХИЙСКА БЪЛГАРИЯ - ЦЕЛОКУПНА НЕРАЗДЕЛНА и ЕДИННА

  БЪЛГАРИЯ, ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ПО ТЕРИТОРИЯ, от тази, която

  сме сега И "БЛАГОДАРЕНИЕ" НА РУСИЯ.

  В исторически план РУСИЯ ВИНАГИ Е БИЛА СЪЮЗНИК НА НАШИТЕ ВРАГОВЕ

  И ДОКОЛКОТО Е ЗАВИСЯЛО ОТ РУСИЯ - ИМ Е ДАВАЛА БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ

  И ГИ Е ПОДТИКВАЛА НА ВОЙНА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Според мен и 22 септември също е подходящ.
  Макар че като пловдивчанка веднага бих се съгласила и с 6 септември.

  Доброто е заразно
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Весело

  Форумният иииот е пропуснАл, че има само савецка газ и без нея сме на лоени свещи.

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  "Без Русия за България няма бъдеще."(баба Ванга)
  —цитат от коментар 3 на БМЗ


  Има!
  Има фондация "Бъдеще за България" на другарката Елена Костова!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  "Без Русия за България няма бъдеще."(баба Ванга)
  —цитат от коментар 3 на БМЗ


  БЪЛГАРИЯ е имало ХИЛЯДА ГОДИНИ ПРЕДИ РУСИЯ

  ЩЕ Я ИМА ХИЛЯДИ ГОДИНИ СЛЕД РУСИЯ

  (на баба Ванга баба й)

 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Toни, стига с тази Русия, бе!Празник е. Изплакни си очите със снимките от ПИК.На Йорданка Михайлова, гълфренда на Б. Игнатов от ДСБПП: Снимките не са превени от кандидата на Дем.България!
  —цитат от коментар 7 на nmn58592067


  Нема делник,нема празник!
  Требе се работи и да се громи савецкия враг......,иначе нема грант.....,има глаааад!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  И според мене 22 септември трябва да е националният ни празник. Както на повечето държави - Денят на независимостта

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Модератора, коментар 7 е гнусен и не е по темата на статията!
  Веднъж на седмицата ще излезе читава статия и сега дайте да я съсипем!
  Изтрийте ми и моя коментар, и той не е свързан, но заедно с другия!

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  "... финансирането на всички тези подривни операции в България се извършват с вноските, които самите българи правят, за да изплатят "освободителната война"..."

  Казано с други думи, Русия винаги е държала да си платим въжето, с което възнамерява да ни обеси.

  Сегашният Данък Русия, който ще иде за гьола и за турско-сръбския поток, дали няма да се върне в ръцете на определени рубладжийски организации, паравоенни формирования и пр. "патриотични сили" за закупуване на калашници, да речем? С които от Драган Цанков 28 да проведат поредния "девети"?

  Хора, бдете! И си опичайте акъла...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Весело

  Дори и Съединението на Княжеството с Източна Румелия не е било единодушно дело, помислете върху този факт!
  Да си спомним и трепета на дедите ни очаквайки Алеко Богориди в Пловдив задавайки с мисления въпрос” С фес или с калпак[email protected]

  Все пак честит празник за единственото чисто българско дело!

  klimentm
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  За съжаление никога няма да стане, късно е вече...
  Обрасло е в пламенни стихотворения и букварите на прекалено много поколения.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Весело

  До коментар [#11] от "Платон Фъшкиев":

  Платон Фашкиевич, и Захари ли е бил агент на ЦРУ?!

  klimentm
 18. 18 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "без Русия българите изобщо нямаше да съществуват"

  Точно обратното.
  Тези българи, дето останаха във Велика България около Волга и бяха под ръка на мокшите бяха изклани от Иван Грозни, а най-големият им град Казан, беше опожарен. По-подир, на болшевиките това им се видя малко и за да ни затрият окончателно ги прекръстиха на "татари".
  Аспаруховите българи имахме по-голям късмет, че за комшии имахме византийци, а не мокши.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#15] от "klimentm":

  На това ниво е бил народът тогава.
  Двайсет процента грамотност максимум.
  Другите са били овчари, коневъди, градинари, грънчари и арабаджии.
  Пак много и много са постигнали!

  Чети Захари Стоянов да видиш как книжката за Преподобна Теодора пази от куршум, коклюш и зли очи.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Разстроено

  Модератора, коментар 7 е гнусен и не е по темата на статията!Веднъж на седмицата ще излезе читава статия и сега дайте да я съсипем! Изтрийте ми и моя коментар, и той не е свързан, но заедно с другия!
  —цитат от коментар 13 на АзКлавдия


  +++++
  Единствения читав комнтар до тук, е номер 8!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  КГБейовете в Кремъл днес правят и невъзможното,

  за да накарат най-после БЪЛГАРИТЕ да се събудят за истината

  и да проумеят ИСТИНСКАТА АНТИБЪЛГАРСКА РОЛЯ НА РУСИЯ през вековете

  Вече България и БЪЛГАРИТЕ не са същите и няма да бъдат същите.

  Упоителните лъжовни мантри за "освободителката" русия,

  с които са приспивани и лъгани поколения БЪЛГАРИ вече ЩЕ СЕ СПИХНАТ

  за да лъсне ГРОЗНАТА ИСТИНА за АНТИБЪЛГАРСКАТА РОЛЯ на русия

 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#3] от "БМЗ":

  "Без Русия за България няма бъдеще."(баба Ванга)
  —цитат от коментар 3 на БМЗ


  Чудесен призив, подходящ за интелекта на примитви и рубладжии.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 714 Неутрално

  NB: "Наистина, има неща, които не трябва да се забравят. Независимо кой и как иска да прекроява миналото и да ни назидава."

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 24. 24 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  До коментар [#11] от "Платон Фъшкиев":Платон Фашкиевич, и Захари ли е бил агент на ЦРУ?!
  —цитат от коментар 17 на klimentm


  Не вервам да е бил агент на ЦРУ!
  ЦРУ по онова време не е работило с роми от Котленския край!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 25. 25 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#11:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  Така е, трябва да се чистят "Фъшкиите"...

 26. 26 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2383 Неутрално


  ГАДОВЕ !!!
  МРЪСНИ, ДОЛНИ И ОТВРАТИТЕЛНИ РУСКИ ГАДОВЕ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  До коментар [#15] от "klimentm":На това ниво е бил народът тогава. Двайсет процента грамотност максимум. Другите са били овчари, коневъди, градинари, грънчари и арабаджии. Пак много и много са постигнали!Чети Захари Стоянов да видиш как книжката за Преподобна Теодора пази от куршум, коклюш и зли очи.
  —цитат от коментар 19 на АзКлавдия


  И така да е, в тогавашна Русия НЕ Е ИМАЛО във всяка деревня или городок

  УЧИЛИЩЕ както е имало в "поробена" БЪЛГАРИЯ.

  Руските крепостници са били на 100 % НЕГРАМОТНИ.

  ПРОСВЕТИТЕЛСКИЯТ БУМ във ВЪЗРОЖДЕНСКА БЪЛГАРИЯ

  е без аналог в тогавашния свят

 28. 28 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  "... финансирането на всички тези подривни операции в България се извършват с вноските, които самите българи правят, за да изплатят "освободителната война"..."Казано с други думи, Русия винаги е държала да си платим въжето, с което възнамерява да ни обеси.Сегашният Данък Русия, който ще иде за гьола и за турско-сръбския поток, дали няма да се върне в ръцете на определени рубладжийски организации, паравоенни формирования и пр. "патриотични сили" за закупуване на калашници, да речем? С които от Драган Цанков 28 да проведат поредния "девети"?Хора, бдете! И си опичайте акъла...
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz


  Нормандия,ти бдиш ли?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  "... финансирането на всички тези подривни операции в България се извършват с вноските, които самите българи правят, за да изплатят "освободителната война"..."Казано с други думи, Русия винаги е държала да си платим въжето, с което възнамерява да ни обеси.Сегашният Данък Русия, който ще иде за гьола и за турско-сръбския поток, дали няма да се върне в ръцете на определени рубладжийски организации, паравоенни формирования и пр. "патриотични сили" за закупуване на калашници, да речем? С които от Драган Цанков 28 да проведат поредния "девети"?Хора, бдете! И си опичайте акъла...
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz


  Интересно е, че родните рубладжии предлагат на Азиатския департамент, разходите по тези подривни операции да се преобразуват като държавен дълг...

 30. 30 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  [quote#11:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  А Симеон Радев пише в "Строители на съвременна България" за "разкрачената " позиция на руското воинство , находящо се още в България по онова време :"Какво поведение щеше да държи Русия? Това бе въпросът, който с голямо безпокойство си задаваха всички в България, от министрите до последния гражданин. Руският агент в София Кояндер нямаше никакви инструкции. На основание на тоя принцип на дипломацията, според който всичко, което не е позволено изрично, е забранено, той се опита на своя отговорност да въздържи княза от всяка намеса в революцията, дорде се получи някакво известие от Петербург. Той посети4 Цанова и му заяви, че преминаването в Румелия даже на един войник може да даде повод на турците да навлязат и те с войската си и да лишат Европа от възможността да действува в Цариград по примирителен начин. Съветите на Кояндера не бидоха обаче последвани и военният министър получи заповед да почне мобилизация."

 31. 31 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Сборникът носи наименованието "Окупационният фонд, създаден за устройството на руско-дунайска област", тъй като се оказва, че финансирането на всички тези подривни операции в България се извършват с вноските, които самите българи правят, за да изплатят "освободителната война"."

  http://bghistory-letopisec.blogspot.com/2015/06/1893.html?m=1&fbclid=IwAR0GLSXrRalxxkx8zxJ-QveJG8VvQBdI0MzqBEFg7O3dNf-e1adWvq9TbnA

 32. 32 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Браво за статията! Ето тука могат да се видят в оригинал (преведени на български) някои от документите, за които авторът говори:
  https://chitanka.info/text/42303-avantjurite-na-ruskija-tsarizym-v-bylgarija

  Доста от героите - консули, министри, император - показват явни характеристики на психопати. Четивото е трудно, но образователно!

 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  До коментар [#3] от "БМЗ": "Без Русия за България няма бъдеще."(баба Ванга)

  —цитат от коментар 3 на БМЗ

  Чудесен призив, подходящ за интелекта на примитви и рубладжии.
  —цитат от коментар 22 на simval


  Точно на такъв тип "интелект" и ПСУВНЯ можеш да пробуташ за "пророчество"

  и ИСТИНА ОТ ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ

  Стига да напишеш отдолу

  (баба Ванга),

  (Ленин),

  (Сталин)

  (Путин)........

 34. 34 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Весело

  До коментар [#5] от "Hawaii":


  До коментар [#8] от "4ort":


  До коментар [#17] от "klimentm":


  До коментар [#25] от "bez_ime2":


  До коментар [#29] от "bez_ime2":


  До коментар [#30] от "doroteus":

  Днес е един добър ден за българската либерална демокрация!
  Рибата кълве на гола кукичка,даже и стръв ти не требе!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 35. 35 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  "Без Русия за България няма бъдеще."(баба Ванга)
  —цитат от коментар 3 на БМЗ


  Хо-хо-хо, русияните стахнаха спиритисти...

 36. 36 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Историята ни е много сложна,но не бива да се използва за политически спорове!
  Това нищо не ни носи!

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":До коментар [#8] от "4ort":До коментар [#17] от "klimentm":До коментар [#25] от "bez_ime2":До коментар [#29] от "bez_ime2":До коментар [#30] от "doroteus":Днес е един добър ден за българската либерална демокрация!Рибата кълве на гола кукичка,даже и стръв ти не требе!
  —цитат от коментар 34 на Платон Фъшкиев


  Точно така, Фъшкия, един прекрасен ден за българската демокрация...

 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  Умилително е да разглежда човек такива снимки! Само ги вижте как са се накиприли, кой с капела, кой с калпак, кой гологлав.
  И са се друсали поне час или два с конете, за да се снимат във Филибето.
  На кадрото липсва моят четири пъти прачичо, който също е играл важна роля в Съединението.

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  [quote#24:"Платон Фъшкиев"][/quote]


  Бъди благодарен, че си зад клавиатурата, а не на една ръка разстояние, МРЪСЕН ИДИОТ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 40. 40 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Ми без Расия...., просто немаше да има кво да се съединява!Убавото е,че поне Тонко ше захлеби от тва пасквилче.....,иначе глаааад!
  —цитат от коментар 2 на Платон Фъшкиев


  Прав си, ако Матушката не беше разделила България, нямаше да има нужда от Съединението...

 41. 41 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#24:"Платон Фъшкиев"]
  —цитат от коментар 39 на niksan1
  Бъди благодарен, че си зад клавиатурата, а не на една ръка разстояние, МРЪСЕН ИДИОТ ! [/quote]

  Той е олицетворение на родния рубладжия - тъп, неграмотен и злобен.

 42. 42 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Интимни снимки 18+ на приятелката на кандидата за кмет на София на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов бяха публикувани в столична медия, като предизвикаха масово възмущение в социалните мрежи и гневни реакции от страна на политическия елит.

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#41] от "bez_ime2":

  "Той е олицетворение на родния рубладжия - тъп, неграмотен и злобен."

  Това е един безпомощен червен старец, типичен лузър на прехода, "осмислящ" живота си в писане на евтини провокации, с които единствено проси малко внимание.

  Не му го давайте, нека види колко е ненужен на света.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  [quote#24:"Платон Фъшкиев"]
  —цитат от коментар 39 на niksan1
  Бъди благодарен, че си зад клавиатурата, а не на една ръка разстояние, МРЪСЕН ИДИОТ ! [/quote]

  Сериозно!?
  Дано да си свръхтежка категория.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Една заемка от архивите:
  Русофили = Лъжебългари :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#41] от "bez_ime2":"Той е олицетворение на родния рубладжия - тъп, неграмотен и злобен."Това е един безпомощен червен старец, типичен лузър на прехода, "осмислящ" живота си в писане на евтини провокации, с които единствено проси малко внимание.Не му го давайте, нека види колко е ненужен на света.
  —цитат от коментар 43 на Norman Granz


  Според мен е объркан комсомолец... :)

 47. 47 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Пропагандната машина се завъртя на пълни обороти още от ранна утрин. Гледам троловете са изпълзяли рано-рано и са подадената им топка.
  А обективната истина е, че Русия и Западът имат противоположни интереси относно България. Москва иска да наложи своето влияние тук, а Англия да го нулира. Затова ЗАПАДЪТ разделя България на две части, като дава на Русия по-отдалечената от Проливите. Затова и Батенберг е назначен , за да неутрализира руското влияние.
  По време на Съединението, Русия у против защото Батенберг действа без нейно съгласие. Англия вижда възможността да вкара клин в руско-българските отношения и го подкрепя ( тя, която разделя през 78 година българите ). Всичко е въпрос на интереси.

 48. 48 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Разстроено

  До коментар [#41] от "bez_ime2":


  До коментар [#43] от "Norman Granz":

  Спрете да кълвете на гола кукичка, и да излагате българската либерална общност!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 49. 49 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#43] от "Norman Granz":

  ...Не му го давайте, нека види колко е ненужен на света.
  —цитат от коментар 43 на Norman Granz


  И да го види едва ли е в състояние да го осмисли.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 50. 50 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  До коментар [#47] от "tos_buratino":


  Чети по-старателно историята!!!

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#42] от "faeton.":

  Тази "новина" може да заинтересува единствено wanker като теб.

  Нямате ли си форуми?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Неутрално

  БЛЕСТЯЩ текст на Тони Николов както винаги впрочем!!!!
  Майкопрадовните петоколонни рубладжии вмирисани на оповръща$$ ушанки спарени валенки и мухлясали партенки вече са показали тук колко недостойно унизително и обидно е да си използван алкашки памперс!!!!

 53. 53 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  МНОГО ХОРА СА ДАЛИ КРЪВТА СИ ЗА ДА СМЕ ТОВА, КОЕТО СМЕ СЕГА!

 54. 54 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Пропагандната машина се завъртя на пълни обороти още от ранна утрин. Гледам троловете са изпълзяли рано-рано и са подадената им топка.А обективната истина е, че Русия и Западът имат противоположни интереси относно България. Москва иска да наложи своето влияние тук, а Англия да го нулира. Затова ЗАПАДЪТ разделя България на две части, като дава на Русия по-отдалечената от Проливите. Затова и Батенберг е назначен , за да неутрализира руското влияние. По време на Съединението, Русия у против защото Батенберг действа без нейно съгласие. Англия вижда възможността да вкара клин в руско-българските отношения и го подкрепя ( тя, която разделя през 78 година българите ). Всичко е въпрос на интереси.
  —цитат от коментар 47 на tos_buratino


  А, Буратино се изживява като защитник на руските имперски интереси... Не случайно главата му е направена от дърво.

 55. 55 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Тони Николов, колко хубаво ни беше 5 века османско присъствие, а?! Бяхме малко роби, на командировка в Диарбекир, жените бяха подбирани на пазара в Цариград, по-красивите от тях бяха назначавани за домакини в знатни домове. В България хайдутлъка процъфтяваше, хъшовете се ширеха в Румъния, българската църква бе подчинена на гръцката. Ех, живот, как в 2-3 изречения да опишеш сите му хубавини?!

  Руснаците прецакаха идилията, в която си живеехме, рахътлъка на милиони българи да бъдат заедно и се учат от своите събратя, османлиите. Поправете грешката, върнете техните наследници. Те Ше ни оправят.

 56. 56 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Тони Николов, колко хубаво ни беше 5 века османско присъствие, а?! Бяхме малко роби, на командировка в Диарбекир, жените бяха подбирани на пазара в Цариград, по-красивите от тях бяха назначавани за домакини в знатни домове. В България хайдутлъка процъфтяваше, хъшовете се ширеха в Румъния, българската църква бе подчинена на гръцката. Ех, живот, как в 2-3 изречения да опишеш сите му хубавини?!Руснаците прецакаха идилията, в която си живеехме, рахътлъка на милиони българи да бъдат заедно и се учат от своите събратя, османлиите. Поправете грешката, върнете техните наследници. Те Ше ни оправят.
  —цитат от коментар 55 на faraon


  Ти винаги ще си останеш роб. Има ли значение на кого, Султана или на Цар-Батюшка?

 57. 57 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#42] от "faeton.":Тази "новина" може да заинтересува единствено wanker като теб.Нямате ли си форуми?
  —цитат от коментар 51 на Norman Granz


  Толкова се е превъзбудил, че не е спал тази нощ... :)

 58. 58 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Явно 500 години присъствие са ни били малко!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 59. 59 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Ти винаги ще си останеш роб. Има ли значение на кого, Султана или на Цар-Батюшка?
  —цитат от коментар 56 на bez_ime2


  Роби сме на други, не на руснаците. Вие плюете, че руснаците са ни прецакали през 1877-1878г.. Лошо ни били освободили, мотивите не били добри. Ей, по-неблагодарно преме от нашето няма! Върнете Турция и турците!

 60. 60 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#42] от "faeton.":

  добрутро, чекиджии

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 61. 61 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Бащиците да бяха наблягали на вътрешното си положение и политика..

  .можеше и да избегнат съдбата разни малоумни тълпи да им направят обратна селекция с десетилетия и да ги затрият като нормална страна и досега .


 62. 62 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Просто ще ви напомня КЪДЕ и КОЙ е подготвил нацистите за война. Те не казват нещо за това в телевизията си!

  1. Генерал-фелдмаршал на Луфтвафе Юго Шперле
  2. Луфтвафски генерал-полковник Ханс Ешоннек
  3. Началник на Генералния щаб на Луфтвафе (1943-1944) генерал-полковник Гюнтер Кортен.
  Всички възпитаници на тайното немско авиационно училище в Липецк, създадено през 1925г. Възпитаници на нелегалната танкова школа на Вермахта „Кама“ откриха през 1928 г. в казармата на Каргополския полк край Казан
  1. Генерал на Вермахта Вилхелм Йозеф Ритер фон Том 2. Генерал-лейтенант на Вермахта Волфганг Томале, началник на щаба на инспектора на танковите войски Ганц Гудериан

  "Чуждестранен агент"
 63. 63 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#59:"faraon"][/quote]

  Плюя родните рубладжии...

 64. 64 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#40] от "bez_ime2":

  Нагла, дебела лъжа. Западът разделя България през 1878 год. с Берлинския договор.

 65. 65 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Подписа ми:

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 66. 66 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 67. 67 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#7] от "nmn58592067":

  удуши ли смока рано сутинта

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 68. 68 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Ми без Расия...., просто немаше да има кво да се съединява!
  —цитат от коментар 2 на Платон Фъшкиев

  Тук си абсЕлютно прав.
  Наистина без русия нямаше какво да се "съединява"
  БЪЛГАРИТЕ ВЪПРЕКИ и НАПУК НА РУСИЯ си бяха ИЗВОЮВАЛИ
  ЕКЗАРХИЙСКА БЪЛГАРИЯ - ЦЕЛОКУПНА НЕРАЗДЕЛНА и ЕДИННА
  БЪЛГАРИЯ, ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ПО ТЕРИТОРИЯ, от тази, която
  сме сега И "БЛАГОДАРЕНИЕ" НА РУСИЯ.
  В исторически план РУСИЯ ВИНАГИ Е БИЛА СЪЮЗНИК НА НАШИТЕ ВРАГОВЕ
  И ДОКОЛКОТО Е ЗАВИСЯЛО ОТ РУСИЯ - ИМ Е ДАВАЛА БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ
  И ГИ Е ПОДТИКВАЛА НА ВОЙНА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ
  —цитат от коментар 5 на Hawaii


  До коментар [#5] от "Hawaii":
  ++++++++++++++++++++++


 69. 69 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#59:"faraon"]
  —цитат от коментар 63 на bez_ime2
  Плюя родните рубладжии...[/quote]

  Ехххх колко добре си беше по време на Присъствието, Нали?
  Пиех ме си каЙвето с присъстващия бей и беше всичко цветя и рози.
  Но , но дойдоха рубашките и развалиха ихтибара!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 70. 70 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Весело

  Хо-хо-хо, русияните стахнаха спиритисти...
  —цитат от коментар 35 на bez_ime2


  По-голямата част от тях са спиРТисти

  В смисъл, че налитат на чист спирт и препарати за тоалетна и вана.

 71. 71 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Сборникът носи наименованието "Окупационният фонд, създаден за устройството на руско-дунайска област", тъй като се оказва, че финансирането на всички тези подривни операции в България се извършват с вноските, които самите българи правят, за да изплатят "освободителната война"."

  - Такава е политиката и на путинките сега. Пример - КТБ с акционери Цветан Василев, оманците, представлявани от Стоян Денчев, руската банка, представлявана от Милен Велчев.

 72. 72 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#59:"faraon"]
  —цитат от коментар 63 на bez_ime2
  Плюя родните рубладжии...[/quote]

  Вземи си лимон да не се задавиш докато плюеш.

 73. 73 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#40] от "bez_ime2":Нагла, дебела лъжа. Западът разделя България през 1878 год. с Берлинския договор.
  —цитат от коментар 64 на tos_buratino


  Дървената глава явно не е чувал за Райхщадското споразумение, Будапещенската конвенция, Лондонския протокол...

 74. 74 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Фактите говорят,каквото и да кажат руските подлоги тук във форума.Отново старите опорки за ......ама АКО........., .....руснаците били освобождавали някой,ама не знаят кого............., .....................българите не ни слушат......................... и т.н.Ама сме си платили всичко до стотинка,нали руски отрепки.

 75. 75 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#69:"Тиква загубена"][/quote]

  За тиквите никога не е добре. Тиквата си е тиква...

 76. 76 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Ми без Расия...., просто немаше да има кво да се съединява!Убавото е,че поне Тонко ше захлеби от тва пасквилче.....,иначе глаааад!
  —цитат от коментар 2 на Платон Фъшкиев


  Честит най исттинския празник на всички българи.

  Без русия до десет години по късно щяхме да сме се освободили сами истински.
  И нямаше да има спорове с безродници като вас.

  За русия независимата Българска държава е преграда за достигането и до проливите.
  В последствие и султана разбира това и не предприема нищо срещу нова България.


  Да живее независима България!

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 77. 77 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#72] от "faraon":

  хехе съвет от професионалисти :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Фъшкиев":

  Размириса се на зелени чорапи от рано...! :)))

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#73:"bez_ime2"][/quote]

  Напротив , по време на присъствието си беше супер!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 80. 80 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Българският росиянец мрази историята. Тя го поставя в положението на нищожество, което мрази собствените си велики предци.

 81. 81 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#72:"faraon"][/quote]

  А ти, вазелин, като се навеждаш...

 82. 82 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Гадни руснаци, защо ни освободиха?! Сега завода на VW щеше да е при нас.

 83. 83 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Неутрално

  Чеестито на истинските Българи!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 84. 84 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#42] от "faeton.":

  Тоест, нова порция материал за чекиджиите в ГЕРБ? Ти да не лъсна бастуна по тоя повод? :)))

  Бивш tww09306483.
 85. 85 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#73:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 79 на Тиква загубена
  Напротив , по време на присъствието си беше супер![/quote]

  Присъствие, отсъствие..., тиквата си е тиква...

 86. 86 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Весело

  Гадни руснаци, защо ни освободиха?!
  —цитат от коментар 82 на tos_buratino


  Защото ЕВРОПА ИМ ПРЕКРАТИ БЕЗСРОЧНАТА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ

  Благодарение на Европа русия НИ ОСВОБОДИ ОТ СЕБЕ СИ

 87. 87 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":

  Тази информация трябва да я знае всеки българин, интересуващ се от история на Родината си, а не да се запознава с нея едва сега...
  Сигурно не знаете, че и Леонид Соболев ни е бил министър-председател?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 88. 88 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  Гадни руснаци, защо ни освободиха?!
  —цитат от коментар 82 на tos_buratino


  След водената НА ДВА ФРОНТА - в Кавказ и на Балканите

  руско-турска война - 1878г.

  СЪРБИЯ, РУМЪНИЯ, ЧЕРНА ГОРА, ГЪРЦИЯ....

  ПРИДОБИХА НЕЗАВИСИМОСТ

  НИКОЯ,

  пак повтарям

  НИКОЯ ОТ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ НЕ СЕ МАЗНИ и НЕ ЦЕЛУВА РУСКИТЕ БОТУШИ,

  от "БЛАГОДАРНОСТ" за "ОСВОБОЖДЕНИЕТО" СИ.

  ТАЗИ ПЕРВЕРЗИЯ русия засега натриса САМО И ЕДИНСТВЕНО НА БЪЛГАРИЯ

 89. 89 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  След водената НА ДВА ФРОНТА - в Кавказ и на Балканите

  руско-турска война - 1878г.

  СЪРБИЯ, РУМЪНИЯ, ЧЕРНА ГОРА, ГЪРЦИЯ....

  ПРИДОБИХА НЕЗАВИСИМОСТ

  НИКОЯ,

  пак повтарям

  НИКОЯ ОТ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ НЕ СЕ МАЗНИ и НЕ ЦЕЛУВА РУСКИТЕ БОТУШИ,

  от "БЛАГОДАРНОСТ" за "ОСВОБОЖДЕНИЕТО" СИ.

  ТАЗИ ПЕРВЕРЗИЯ русия засега натриса САМО И ЕДИНСТВЕНО НА БЪЛГАРИЯ
  —цитат от коментар 88 на Hawaii


  И да допълня.

  НИКОЯ от тези държави НЕ БЕШЕ ОКУПИРАНА ОТ РУСИЯ

  САМО И ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРИЯ

  в качеството си на ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ с РУСКИ ГЕНЕРАЛ ГУБЕРНАТОР

  беше окупирана от РУСИЯ

  Познайте от един път ЗАЩО ?!?!?!

 90. 90 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#59] от "faraon":

  Процесите около руско-турската война и последвалото Съединение на Княжеството с Румелия са доста по-дълбоки и многопластови. Няма как да бъдат разбрани и осмислени от ГЕРБ-ер с фатмашко мислене. Трябва повече да се чете. Може да започнеш със Симеон Радев и Строителите. Много добре е описано, кое и как се случва.
  Не бива да си затваряме очите пред руските имперски интереси и трябва да не забравяме и да сме по-внимателни, когато без да искаме се оказваме на техният път. Русия е държава с агресивна и асимилационна външна политика. Трябва да държим полезна дистанция.

  Бивш tww09306483.
 91. 91 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Фъшкиев":

  То па Русия една освободотелка, мани, бегай.
  От времето на Киевска Рус 1000 години се мъчи да освободи България от българите и все яде дървото. 😂😂 През 1916

 92. 92 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тони Николов откога стана историк ???? А най-комичното, е че на хранилка при Цветелина Бориславова или поне беше. Тони, Тони....всестранно развита личност, както казваше др. Л. Живкова. Да очакваме ли от теб анализ на мача Англия - България ?

 93. 93 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Казвал съм го и друг път:
  Руската ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА към България
  независимо дали начело е бил император, генерален секретар или сега президент - тя е НЕ променена и
  винаги е била в ущърб на държавата ни ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 94. 94 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  Тони Николов откога стана историк ???? А най-комичното, е че на хранилка при Цветелина Бориславова или поне беше. Тони, Тони....всестранно развита личност, както казваше др. Л. Живкова. Да очакваме ли от теб анализ на мача Англия - България ?
  —цитат от коментар 92 на krf54523578


  Нещо ПО ТЕМАТА няма ли да напишеш ?!?!?!

  Да похвалиш, например русийката за АНТИБЪЛГАРСКАТА Й ПОЛИТИКА ?!?!

 95. 95 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  Казвал съм го и друг път:Руската ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА към България независимо дали начело е бил император, генерален секретар или сега президент - тя е НЕ променена ивинаги е била в ущърб на държавата ни ! ! !
  —цитат от коментар 93 на Чардо


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Така е Чардо !!!!

  Прекрасното е, че един по един, та до един ВСИЧКИ БЪЛГАРИ

  вече стигат до този извод !!!!

  За което трябва горещо да благодарим на

  ОСОБЕНАТА АРОГАНТНОСТ и ЦИНИЗЪМ

  на ЦАРСТВАЩИТЕ ДНЕС в КРЕМЪЛ КГБейове

 96. 96 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  През 1916 година, по време на ПСВ, за пореден път Матушката се опита да освободи България от българите и казаците ядоха голям пердах от юнаците на ген. Колев в Добруджа. Не им помогнаха на рушняците нито румънската армия, нито дивизията сръбски ”освободители” - Южна Добруджа не можаха рушняците да я освободят от българите.

 97. 97 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Честит празник Българи!

  SHADOWS of SOFIA
 98. 98 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#31] от "objektivist96":

  "Сборникът носи наименованието "Окупационният фонд, създаден за устройството на руско-дунайска област", тъй като се оказва, че финансирането на всички тези подривни операции в България се извършват с вноските, които самите българи правят, за да изплатят "освободителната война"."http://bghistory-letopisec.blogspot.com/2015/06/1893.html?m=1&fbclid=IwAR0GLSXrRalxxkx8zxJ-QveJG8VvQBdI0MzqBEFg7O3dNf-e1adWvq9TbnA
  —цитат от коментар 31 на objektivist96


  Благодаря за връзката.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 99. 99 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#82] от "tos_buratino":

  Не се притеснявай. С АЕЦ Белене, може да построят завод на АЗЛК. Ще се подмладиш... Пак ще можеш да си купиш Москвич. :)))

  Бивш tww09306483.
 100. 100 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Днес е най-българският празник. Извоюван ИЗЦЯЛО с български сили и български усилия. Нито една държава не е подала ръка на България в тази борба. Нито една капка чужда кръв не е била пролята за успеха на Съединението.

  България и тогава е била малка васална държава, и сега е /почти/ такава. Но на 6 сепмември българският народ скочи срещу всички и обяви своето съединение. Въпреки Русия. Въпреки Османците. Въпреки Австроунгарците. Въпреки всички.

  Нашите предци излязоха напред, обявиха Съединението, хванаха пушките и отидоха на бойното поле, за да постигнат второ Освобождение, но тои път според постулатите на Левски, който ни каза 30 години по-късно, че: "койно ви освободи, той ще ви пороби". Тогава не го чухме. Но на 6 септември вече си бяхме научили урока. Подготвихме се за война и чакахме. Когато врагът ни нападна от Запад, всички Велики сили си мислеха, че сме смачкани. Русия стоеше отстрани и гледаше как "нейните братушки" биват брутално атакувани в гръб. Толкова за любовта на матушката към България и българите.

  Но светът беше смаян. В Москва и Виена скърцаха със зъби, когато гледаха как българският войник разби сърбина и тръгна да превзема Белград. Наложи се лично Виена да се намеси, за да спаси сърбите от справедливия гняв на българите. Защо Виена? Много е просто - заради споразумението между Русия и Австрия от Райхщад през Юли 1876 г. и потвърдените вътре клаузи от Будапеща 1877 г. Най-общо, то да съдържа няколко важни точки - на всяка цена да не се допуска създаване на нова голяма държава на Балканите и в отговор Австрия да анексира Босна и да управлява де факто Сърбия и нейните съседни територии, населени със сърбоговорящо население. Първата клауза се отнася само и единствено за османската територия, населенена от българи и която в бъдеще би се възстановила в границите си отпреди 500 години. В резултат Виена и Петеребург се разбраха да накъсат българските земи на парчета и да разединят опасната нова българска държава, която щеше да наруши интересите им в региона.

  НО. На 6 септември княз Батенберг обяви Съединението в противовес на Райхщад. Това директно накърни интересите на Виена и Петербург. Затова Русия ни изостави военно, подготвяйки ни да станем "курбан" на османците или сърбите. Виена насъска крал Милан да ни нападне и тогава... светът гледаше шокиран. Чел съм статии от тогавашните европейски вестници. Всички се възхищават на България и нейния народ, който с отличната си военна организация и пътриотизъм не само попиля сръбския враг, но и го преследва чак до сръбската граница. В Петербург и Виена нямаха отговор.

  Заради тази грешка на Петербург България и Русия замразява отношенията си за 20 години напред.

  Радвайте се, българи. Каквото сме постигнали на днешния ден, сами сме си го направили. Никой в никоя държава /сещате се коя държава визирам/ не може да излезе и да каже, че днешният ден ни е бил даден даром. Дори наглите платени тролове.

  На днешния сен призовавам софиянци да отидат и да посетят гробницата на Александър Батенберг в София. Този човек е заслужил да му оставим едно цвете в знак на почит за този български триумф. Единственият владетел в българската истрория, който е управлявал само 7 години, но е удвоил територията на своето княжество. Нека не забравяме, че самият Бетенберг беше пожелал след смъртта си да бъде погребан именно в новата му родина България, за която се е бил на бойното поле. Дълбок поклон пред този велик човек.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK