Държавният служител трябва да е усмихнат и учтив. Особено преди избори

Държавният служител трябва да е усмихнат и учтив. Особено преди избори

© Юлия ЛазароваТекстът е препечатан от "Дойче веле".


Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева стоят в основата на проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация. В доклада си до Министерския съвет те посочват, че макар вече да съществува такъв кодекс, приет през 2004 година, той не е бил изменян или допълван, а обществените очаквания към администрацията "силно са се повишили". Проектът е разработен на основата на Стратегията за развитие на държавната администрация, 2014-2020 и Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията, 2015-2020.


С промените се разширява каталогът от принципите за поведение, които трябва да спазват служителите в държавната администрация в отношенията си с гражданите, юридическите лица и други организации (чл. 3). За да се улесни тълкуването и прилагането на акта, на всеки принцип е дадена легална дефиниция. Това е направено в чл. 2 на кодекса, където са откроени 11 принципа: законност, лоялност, добросъвестност, безпристрастност, равнопоставеност, отговорност, политически неутралитет, почтеност, конфиденциалност, публичност и прозрачност, колегиалност и учтивост.
А какви ще са наказанията за неизпълнение?


По отношение на новия принцип на "колегиалност и учтивост", служителите "са задължени да не допускат поведение, което може да бъде окачествено като тормоз от психически, физически, сексуален и всякакъв друг характер, както и да не допускат каквато и да е форма на дискриминация, както по отношение на гражданите, така и спрямо колегите си" (стр. 4 от доклада).


Служителите са длъжни да се произнасят в законоустановените срокове по исканията на гражданите и организациите и да им предоставят цялата необходима информация с оглед защитата на техните права и интереси, като им показват, че са на тяхно разположение и им отделят необходимото време (чл. 3). Специално внимание е отделено на това поведението на служителите да не е политически мотивирано. Освен в принципа за политически неутралитет, посочен в Глава 1, в Глава 3, чл. 5 (4) се казва, че те "трябва да изпълняват задълженията си честно и безпристрастно, като не допускат личните политически пристрастия да им влияят".


Друг акцент в Кодекса са мерките за противодействие на корупцията и конфликта на интереси, изложени в Глава 4. Служителите, например, "не трябва да искат и да приемат подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните им задължения" (чл. 11), не могат и да извършват дейност в "частен интерес" (чл. 12). Не на последно място, в доклада на вицепремиерите се подчертава, че предложеният акт няма да доведе до допълнителни разходи за държавния бюджет.


Посочените проблеми в работата на държавната администрация са очевидни за всички. В този смисъл диагностиката е точна. Добре е и това, че кодексът е поставен за обществено обсъждане и всеки може да го коментира.


Ако обаче в кодекса не са указани съответните санкции за неизпълнение на задълженията, нарушенията ще останат без последствие. Визирам неспазването на "новите принципи", а не нарушения или престъпления, за които санкции и наказания вече се предвиждат в други актове.


В този смисъл обаче можем да попитаме: след като и към момента има обширна нормативна база, насочена, например, срещу корупционни практики, конфликти на интереси и дискриминационно отношение - какво точно е значимото в този акт? Могат ли вежливостта и колегиалното, нормалното човешко отношение, "избягването на конфликтни ситуации" и носенето на делово облекло (чл. 17) да се "възпитат" и наложат със закон, под страх от санкции? Не е ли това работа на други институции: семейството, училището и т.н.?


Предизборна реклама?


Истинските мотиви, стоящи зад промените, разбира се, са политически. Става дума за самореклама в навечерието на твърде важните местни избори на 27 октомври (обсъждането на проекта "по случайност" трябва да се проведе до началото на октомври, когато той трябва да се приеме). Да вярваме ли, че в ГЕРБ има политическа воля да се преборят с най-голямата слабост в партията, демонстрирана вече 10 години при управлението на три правителства, а именно - кадровата политика? Порочен подбор на "хранени хора", оставил отпечатък и върху държавната администрация; "селекция", която, както изглежда, през всички тези години се ръководи от принципа: "добрите калинки се издигат първи". Оставам скептичен, че кадрите от партията на г-н Борисов биха могли да се изтеглят, подобно на героя на Рудолф Распе барон Мюнхаузен, сами от блатото, като се хванат драматично за перчемите. Не е ли ясно, че словосъчетанието "вежлива калинка" е оксиморон?


През следващите 10 години, поради главоломното развитие на информационните технологии, се очакват огромни промени на пазара на труда в развитите страни. Вследствие от автоматизацията, в САЩ, например, между 20-25% от сегашните работни места ще изчезнат. Оптимистичната интерпретация за настъплението на технологиите приветства високата им ефективност, точност и, в частност, "безпристрастността", които нарастват неимоверно тогава, когато се изключи човешкият фактор.


Новата революция има пряко отношение към администрацията. В България има над 140 000 щатни места за държавни служители. Какво става с намеренията на г-н Дончев за оптимизиране и рационализиране на системата (планираната "първа вълна" от съкращения в администрацията обхваща едва 1600 души)? Как управляващите се готвят за "модерните времена"? Някой ще обясни ли на гражданите как и защо катастрофира идеята за електронното управление?


Оставаме с тягостното впечатление, че новият кодекс е пропагандиран главно в името на политико-естетически пиар цели. След гръмките родилни мъки на планината, както обикновено, на публиката ще бъде дадено за отглеждане поредното хилаво мишле.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Това нещо със закони не става,това си е домашно възпитание.

 2. 2 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 749 Неутрално

  темата е издържана в новия журналистически стил на дневник - предозиране. Наскоро така се издъниха с дипломата на министъра на правосъдието. Демек те /неясно кои, освен че са убави умни иинтелегентне/ лежерно се гаврят с нещо - диплома, държавен служител.., ..., ...
  ма кат почнат във фейса едни остроумия, ма тук коменталите, ме нататък умостите и хубостите...
  1. Настоящият министър на правосъдието разкри /без да е задължен от никакъв закон/ дипломата си и призова "коментиращите" го да сторят същото. Де са Бойкикиев, Рада, Атанасов и сие?
  2. Айде кат си разкрием компетенциите, тогава да имаме претенции към държавния служител?

 3. 3 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Това нещо със закони не става,това си е домашно възпитание.
  —цитат от коментар 1 на chicago514


  И с обучение става, но фалша и селяндурията, както и лицемерието си личат като въшка на челото.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 4. 4 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Честно казано, ако попадна на такъв служител в софийската ми община - усмихнат, учтив, компетентен, търпелив - ще си изкарам акъла.
  Първата ми мисъл ще е, че безспорно нещо не е наред, въпросът е какво. Дали си търси подкуп, най-очевидният вариант? Или имат някаква проверка - малко вероятно, но човек трябва да е оптимист? Вдигнали са рязко таксите за тази услуга и на първо време не искат да дразнят гражданите? Ако нищо от по-горните - дали не се усеща миризма на алкохол в дъха на служителя (онзи дето е учтив, усмихнат, компетентен, търпелив) и как са му зениците - т.е. да прочета по три пъти всичко, което ми дава със силните очила, дето виждат и малките букви. И т.н.

  Слава Богу, че поне в нашата община не плашат така хората.

  Свободата не е за гратисчии.
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Целият кодекс е пълен с добри намерения и пожелания. Реалността обаче е друга - "... без маска и без грим, озъбено свирепо куче...". Обикновена предизборна PR акция. А корупцията? А, тя ли? Тя е смазката за работата на тромавата държавна машина.

 6. 6 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1631 Весело

  Не знам, не знам! Зорлем ще си създаваме алкохолици, ако се вярва на последните изследвания.

  Принудителното усмихване за клиентите е свързано с повече пиене след работа
  https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190409135838.htm

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1884 Весело

  До министрите Дончев и Захариева-Препишете устава на чавдарчето:Чавдарчето е весело дете – играе, пее, учи се, чете.
  Малките чавдарчета са добри другарчета.
  Чавдарчето е примерно във къщи и във клас, то помни – “Пионер ще стана аз!”
  Чавдарчето учтиво поздравява, то възрастните хора уважава.
  Чавдарчето труда обича, на помощ първо се притича.
  Чавдарчето родината свободна обича – като своя майка родна.Заменете думата чавдарче с чиновника и изречението“Пионер ще стана аз!”със"Шеф ще стана Аз"и готово,социализъма е дал светъл пример.

 8. 8 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 800 Неутрално

  А дали не е по-добре да се върви към електронизация и да няма нужда да се сблъскваме с чиновници за щяло и нещяло?

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1409 Весело

  "Текстът е препечатан от "Дойче веле".

  Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева стоят в основата на проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация. ..."

  - Кодексът на "Свободна Моника Веле" повелява шофьорите да си прибират чистачките на колите. Който не го спазва - пълна експоприация на имущество без несквестируем минимум...
  :) :)

 10. 10 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  темата е издържана в новия журналистически стил на дневник - предозиране. Наскоро така се издъниха с дипломата на министъра на правосъдието. ?
  —цитат от коментар 2 на stokn


  Хм.. В коя статия са се "издънили"?

  П.П. Айде урод, кийто нарича Христо Иванов "Бойкикев" да не говори за "предозиране" и да не ми се прави на обективен наблюдател, а?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Държавният служител трябва да е усмихнат
  ..
  Ами ако не му е весело??

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. До коментар [#7] от "chicago514":

  Хахахааааа, браво!
  Много точно!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  "законност, лоялност, добросъвестност, безпристрастност, равнопоставеност, отговорност, политически неутралитет, почтеност, конфиденциалност, публичност и прозрачност, колегиалност и учтивост."
  Това не трябва ли да го знаят и спазват всички държавни чиновници и без Кодекс на поведение.

 14. 14 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 670 Весело

  Много са забавни тролчетата. Като не ви харесва стила на дневник, мазохисти ли сте че го четете - бягайте да четете ПИК и другата прас преса :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 15. 15 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 630 Неутрално

  То всички българи трябва да са така.

 16. До коментар [#14] от "danvan":

  И Блиц на Шиши също :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6388 Весело

  "...Не е ли ясно, че словосъчетанието "вежлива калинка" е оксиморон..."
  Ами, това е :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Жените ба Бокич са щастливо усмихнати след опраскване, и преди това де!!!

 19. 19 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Не знам, не знам! Зорлем ще си създаваме алкохолици, ако се вярва на последните изследвания.Принудителното усмихване за клиентите е свързано с повече пиене след работаhttps://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190409135838.htm
  —цитат от коментар 6 на baba_zozolana


  Буахахахахха
  НекЪф дефицит ли имаме, бабе?

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  От чиновниците не се изисква да обичат клиента, а да спазват елементарно приличие в отношенията, без онова високомерие, на което сме свикнали. Ние имаме огромна и неефективна администрация , която тегне на бюджета като воденичен камък. А на всичкото отгоре трябва да търпим издевателствата на разни патки по гишетата, които откровено се гаврят с гражданите. И упраляващите се сещат за тези простотии едва преди избори, за да покажат загриженост към плебса. Повдига ми се от това лицемерие.

 21. 21 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Eлате да ги видите в софия

 22. 22 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Не всички са борсуци. Има и вежливи, но процентът е малък, а и все пак зависи от отношението и на отсрещната страна. Просто трябва да им запари под задните части, местата им да са под въпрос и ще станат супер толерантни, отзивчиви.

 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Тази година им увеличиха заплатите с 10% при ръст на икономиката от 3.5%
  Другата година пак им увеличават заплатите с 10% при ръст на икономиката около 3%

  Би трябвало да са вежливи, още повече, че половината поне трябва да бъдат съкратени, след въвеждане на електронни услуги

  На учителите пък при ръст на иконимиката с около 15% за 4 години им увеличавт заплатите с 80%, то и затова започва инфлацията да се усеща, защото няма как с такива ръстове на заплати, цените да не се покачват

 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1743 Любопитно

  Абе не ги мъчете хората да се усмихват насила, просто направете система дето измерва недоволните посетители, и който натрупа най-много черни точки, да го отнася през заплатата. Гарантирам, че след три месеца, всички зад гишетата и бюрата ще са усмихнати, а тези дето помагат и са услужливи (да има и такива в момента, без да ги напъват с кодекси) да получават нещо отгоре...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK