Какъв ли щеше да бъде днес рейтингът на онези луди глави от 19-и век?

Ако разчиташе на рейтинг, тази шепа хора никога нямаше да извърши подвига на Съединението.

© Държавен архив

Ако разчиташе на рейтинг, тази шепа хора никога нямаше да извърши подвига на Съединението.Емил Джасим е образователен експерт и учител по история. Член е на Националния съвет на "Да, България". Коментарът е от профила му във "Фейсбук".


Винаги съм се чудел какъв ли щеше да бъде рейтингът на онези луди глави, които организираха тайните революционни комитети за българска независимост през 19-и век. Защото, ако съдим по т.нар. обществена подкрепа днес, то те са били крайно непопулярни сред своите съвременници.


Сега обаче нека си представим как във вече освободената България са изглеждали тези няколко души, които организират и на практика осъществяват Съединението, бивайки през цялото време сами срещу всички.
Предисторията може да се разкаже и накратко: мирният договор от Сан Стефано дори за минута не влиза ефективно в сила (все пак е предварителен), а Берлинският договор не само не покрива санстефанския идеал, ами и създава в рамките на Османската империя автономната област Източна Румелия. Тя си има генерал-губернатор и собствен парламент (Областно събрание), където от общо 50-те души, се избират 36.
Така една до друга на практика съществуват две български държави: Княжество България (формално васално на Османската империя) и Източна Румелия (формално част от османската държава).


Случката от 6 септември 1885 г. е организирана от няколко души, нарекли себе си Български таен централен революционен комитет –


Коста Паница, Иван Стоянович, Захарий Стоянов, Иван Андонов и Димитър Ризов.


Те ясно са си давали сметка, че България има нужда, а и има възможност самостоятелно, без чужда подкрепа да събере по-голямата част от бъгарския народ в една държава. Организацията е планирала акция за датите 15-20 септември, когато по идея трябва да избухне въоръжено въстание.


Трима ученици от Панагюрище обаче на 2 септември 1885 г. развяват знамето на Княжеството и започват да скандират "Да живее България!". Разбира се, веднага са арестувани от официалните власти, но арестът им всъщност предизвиква остра обществена реакция и около полицейското управление се събират близо 2000 души, които настояват учениците да бъдат освбодени. Тези събития предизвикват БТЦРК да действа според обостоятелствата и да изпреварят уговорената вече дата. И така на 6 септември в Пловдив е обявено Съединението на Източна Румелия с Княжество България.


Хубаво е да помним, че при съединителната акция в Пловдив, както и изобщо по време на цялата акция умира само един човек.


Липсата на подкрепа... е напълно очаквана в международен план. Поради редица външнополитически причини


Великите сили, но и Русия са против Съединението.


Русофилите, които са почти през цялото време мнозинство в местния източнорумелийски парламент, са наречени предната година "лъжесъединисти", защото когато през 1884 г. Русия променя своето мнение по въпроса, те правят същото и се отказват от съединистката идея.


За да не се чудят нашите читатели, е необходимо да се направи едно важно уточнение: народът (и съответно държавата), на който Русия помага наистина безкористно на Балканския полуостров, са сърбите. За Русия именно сърбите са онзи "братски, православен, славянски народ", на който се помага без никакви условия. Именно поради тая причина Русия за пореден път застава напряко на волята на българския народ, след като преди това в периода 1881-1883 г. България е ефективно управлявана от руски офицери при замразена конституция.
Именно русофилите в момента на Съединението притежават 36 от общо 36-те избираеми места в Областното събрание (румелийския парламент).


Изненадваща е обаче липсата на подкрепа сред съвсем не малка част от обществото в Княжество България. Княз Александър Батенберг се колебае цели два дни, преди официално да признае обединението на Княжеството с Източна Румелия.


А изтъкнатият русофил Драган Цанков организира на 8 септември многолюден митинг... против Съединението. Този митиниг е нещо като праотец на "контрапротестите" от близкото минало. Подобни контрадемонстрации са организирани от Цанков и в редица други градове.


Рейтингите и реалната значимост на делата


Съединението на България е от онези събития, които доказват, че справедливата кауза винаги печели, дори и да не е популярна. В конкретния случай на България се налага да плаща справедливостта с кръвта на капитаните, които обръщат в бяг сръбските генерали само два месеца по-късно през ноември 1885 г.


Без излишно вълнение трябва да се отбележи, че в критични за българския народ моменти винаги се появява малка група от хора идеалисти, противници на статуквото, най-често масово неодобрявана от властта и обществото, която да покаже на българите посока на развитие.


И нека не забравяме, че българските апостоли на свободата, както и Христовите ученици, са били с много нисък рейтинг сред своите съвременници.


Ако разчиташе на рейтинг, тази шепа хора никога нямаше да извърши подвига на Съединението.


Честит празник на Съединението, българи!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (191)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Как какъв..., ако питате Кънчо о Пънчо - 3%.

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2019 Любопитно

  Отговър -никъде!Щяха да бъдат оплюти от безродниците и послушниците на Масква!Щяха да бъдат заливани от помията на ПИК,БЛИЦ и сие...Щяха да бъдат наричани "соросоиди" от неподострените руски тролове с идиотски прякори......Великаните -родолюбци са такива защото са свършили доброто дело в онова време...Време на морал,достойнство и чест!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Разстроено

  Как какъв..., ако питате Кънчо о Пънчо - 3%.
  —цитат от коментар 1 на bez_ime2


  За съжаленье паднаха под 3%, заради два вибратора!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Честит празник! Нещо, което истински ни обединява. Поклон за тези велики хора осъществили мечтата да я има България!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4490 Неутрално

  До коментар [#1] от "bez_ime2":

  Кънчо "Истината" тогава хич нямаше да го питат, а със сигурност някой щеше да го пуца...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Какъв рейтинг?!? Щяха да бъдат обявени за националисти, расисти и прочее врагове на извратения либерализъм и глобализъм! Нима сте забравили как през 90-те администрацията на Клинтън ни притискаше да сме признаели несъществуваща "помашка" нация?

 7. 7 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Емиле (предполагам че ще прочетеш коментариите) , това което си написал са пълни глупости. Най-великата тогава сила ( Англия ) застава зад българската кауза и с това ни помага за успеха във войната със сърбите ( оставаме един срещу един), които като най верни руски мекерета ни обявяват война, а с нашата победа следва промяната на международното обществено мнение и признаване на Съединението. Турци (османци), гърци, румънци са "учтиво" предупредени да си натискат парцалите и да не се поддават на руските внушения за агресия към България. Между другото съветвам те да оставиш българското Възраждане и се насочиш към
  историята национално-освободителното движение на арабските народи. Там може и да имаш по голям успех.

 8. 8 Профил на arachneus
  arachneus
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Айде стига си се фиксирал в тия руснаци. Пусни ги тия комплекси и коментирай по-обективно. Чардафон щеше да е номер едно, стига си създавал разкази според кинтите в джоба. Коментирай реалполитиката като реалполитика. А ако нещо не ти харесва в ситуацията днес, коментирай либералната демокрация.

 9. 9 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Всичките юнаци на снимката са ученици и последователи на Апостола! Дори и фотографа!

  I shave with Occam's razor
 10. 10 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Размазваща статия на Джасим. Поредната истина за русияните и местните им резиденти и подлоги!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 11. 11 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 668 Неутрално

  1. Исторически - доста точно. Ако изключим прекомерните фиксации в Русия /щото за незапознат с историята излиза, че другите "сили", даже отоманската империя са върли благородници, само Русия - гаден душманин/.
  2. Друго дразни, друго. "Членът на Националния съвет на "Да, България" символ-верую пише - "дерзайте, убави, умни и интелигентни, дерзайте! Верно, че рейтинга ни е около и под нулата, че за чеп за зеле не ставаме, че народа болгарски ич не ни бръсне, ама вие дерзайте! Я кви велики предшественици са били в същата ситуация..." И т.н.
  3. Освен това след некои забежки на горесписалия с Левски, предизвикали национален скандал, точно него да публикуваш по тази тема е, меко казано, хубаво, умно и интелигентно

 12. 12 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Днес доста хора си мислят, че нашите герои от Възраждането и борбата за освобождение и независимост са били известни, обичани, тачени. И че са работили всички заедно, че не са се карали, не са спорили.

  Точно обратното. Аз съм чел за Христо Ботев. Той е бил много, ама много луда глава. С Любен Каравелов са се гледали като куче и котка, защото Ботев искал освобождение с оръжие, а Каравелов - образование и мирни средства. Като цяло Ботев с много малко от своите съвременници се е разбирал. Бил е винаги като шило в торба. Силно недолюбван от много наши революционери. Днес той е герой, но тогава не е бил такъв... Освен това той има едно стихотворение, в което усмива известните тогава поети. Сред жертвите на неговото остро перо е дори Иван Вазов, който в началото на живота си не е бил чак толкова плодотворен автор. Вестниците на Ботев са се издавали в много малък тираж и реално не са били толкова четени, а пък и населението е било масово неграмотно. Затова и подкрепата за неговата чета на бългалска земя е била мизерна, да не кажа никаква.

  Което не пречи днес да признаем Ботев като един от най-големите ни национални герои. Каквото е могъл да даде за свободата на родината, дал го е.

  Левски, известен със своите обиколко и комитети, в повечето време се е криел и не е "изнасял концерти" по площадите, така че малцина са го виждали на живо. В повечето случаи е говорил пред жителите по селата, свикнали от сутрин до вечер да копаят на нивата. Тези земеделци изобщо не са имали кураж да хванат пушката и да вдигнат въстание. Единственият им дерт е бил да осигурят жито за хляб на домочадието. Затова и Левски с неговите идеи за въоражено въстание не е бил чак толкова обичан и популярен.

  За Бенковски се говори, че бил тиранин и грубиянин и също не бил обичан много.

  Ние, днешните българи, трябва да разберем, че нашите герои освен всичко останало са били хора като нас. Имали са своите недостатъци и добродетели. Имали са криви характери или пък са били агресивни, или прекалени наивни идеалисти. И че не е задължително винаги да са били "икони" на свободата. Ние ги идеализираме и си ги представяме като едни образи на светци в църква - с ореолите и произтичащата от тях слава. Но те никога не са били светци, а грешници като всички нас.

  И ще дам един пример. Знаете ли термина "шуробаджанащина"? Негов автор е Захарий Стоянов в една от неговите статии в неговия вестник. Там той го нарича "шуробаджанакизъм". В две колони от статията той оплюва всичките големи хора от Плавдив и куртурния живот в Източна Румелия. Обвинява ги директно, че едни на други роднини и близки приятели си помагали във вреда на народа. Цитира ги по име, без заобикалки. Хайде днес да си представим, че някой журналист ще напише, да кажем в "Дневник" или "Труд", статия, в която директно обвинява определени хора в шуробаджанащина - политици, бизнесмени, културни дейци и общественици. Но без факти и документи, както го прави Бивола. Как би се приело? Ами, така е бил приеман и Захарий Стоянов, когато е пишел такива статии. Недолюбван, оплюван. След това той става политик и Предсетадел на Народното събрание. На няколко пъти си променя на 180 градуса мнението за Фердинанд - първо не го харесва, после го харесва... Нищо общо с образа му на национален герой и идол.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 13. 13 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 501 Неутрално

  "За да не се чудят нашите читатели, е необходимо да се направи едно важно уточнение: народът (и съответно държавата), на който Русия помага наистина безкористно нa Балканския полуостров, са сърбите. "
  Не съм съгласен с това твърдение, при империализма няма нищо безкористно. Сърбия е подкрепяна, за да се противопоставя, доколкото може, на австро-унгарската инвазия на Балканския п-ов. Ако има държава в района, която е имала някакви шансове, да се измъкне сравнително суха от руската завоевателна политика, то това е Гърция... покрай евентуалното възстановяване на Византийската империя... Но чисто теоретично, изхождайки от допирната точка между мегали идеята и великоруската доктрина. Имайки предвид туморната същност на империализма, едва ли щеше да се случи. Съдбата на Сърбия също е предопределена, в лоното на славянската "закрилница"

  I shave with Occam's razor
 14. 14 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 501 Неутрално

  *Австрийската империя, Австро-унгария още не съществува по време възстановяването на Сръбското кралство

  I shave with Occam's razor
 15. 15 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Как какъв..., ако питате Кънчо о Пънчо - 3%.
  —цитат от коментар 1 на bez_ime2


  Смях!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 16. 16 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  *Австрийската империя, Австро-унгария още не съществува по време възстановяването на Сръбското кралство
  —цитат от коментар 14 на Сахаров


  Моля?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 17. 17 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  1. Исторически - доста точно. Ако изключим прекомерните фиксации в Русия /щото за незапознат с историята излиза, че другите "сили", даже отоманската империя са върли благородници, само Русия - гаден душманин/.2. Друго дразни, друго. "Членът на Националния съвет на "Да, България" символ-верую пише - "дерзайте, убави, умни и интелигентни, дерзайте! Верно, че рейтинга ни е около и под нулата, че за чеп за зеле не ставаме, че народа болгарски ич не ни бръсне, ама вие дерзайте! Я кви велики предшественици са били в същата ситуация..." И т.н.3. Освен това след некои забежки на горесписалия с Левски, предизвикали национален скандал, точно него да публикуваш по тази тема е, меко казано, хубаво, умно и интелигентно
  —цитат от коментар 11 на stokn


  Имате ли филмови и други доказателства?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 18. 18 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Размазваща статия на Джасим. Поредната истина за русияните и местните им резиденти и подлоги!
  —цитат от коментар 10 на Суджук Герберите


  Дрън, дрън! Прадядо ми е руски мигрант във Великобритания. Не съм чул лоша дума за него и семейството му ! Дали проблемът не е при вас?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 19. 19 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Честит празник! Нещо, което истински ни обединява. Поклон за тези велики хора осъществили мечтата да я има България!
  —цитат от коментар 4 на Realist


  Смях! Таква държава съществува само в нечии фантазии!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 20. 20 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#7] от "dorn":

  Напънала се планината и родила... мишка.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 21. 21 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Размазваща статия на Джасим. Поредната истина за русияните и местните им резиденти и подлоги!
  —цитат от коментар 10 на Суджук Герберите


  ++++
  Имил Джъсим винаги е прав!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  До коментар [#4] от "Realist":

  Когато имаш жалко настояще,си измисляш велико минало!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4490 Весело

  До коментар [#23] от "Платон Фъшкиев":

  Татарска русия ли?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 25. 25 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#16] от "Trolling Stones":Хронологията не ти е сила. Иначе добре тролиш :)
  —цитат от коментар 22 на motochristo


  Грешно сте ме разбрали, а и нямате аргументи и доказателства, каквито аз имам в изобилие! Кой троли?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 26. 26 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#16] от "Trolling Stones":Хронологията не ти е сила. Иначе добре тролиш :)
  —цитат от коментар 22 на motochristo


  Аз съм извън врмето, бро, няма как да се сравнявате с мен!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 27. 27 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#23] от "Платон Фъшкиев":Татарска русия ли?
  —цитат от коментар 24 на hamiltonf


  Монголска има, за татарска не бях чувал.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 28. 28 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#27:"Trolling Stones"][/quote]

  Подценяването и на двете не е доброжелателно.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 29. 29 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2896 Весело

  Когато имаш жалко настояще,си измисляш велико минало!
  —цитат от коментар 23 на Платон Фъшкиев


  Фъшкиевич, Платон, при такива ситуации, визирайте себе си. Никой не ви е виновен за това което сте!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 30. 30 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#11] от "stokn":

  Абсолютно точен коментар ++++++

 31. 31 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ега ти идиотщината... Ако Русия е била срещу обединението както "Великите сили" на които се подлизуркваме сега то никога да не е станало.. Много плитка история само за "интелигентните" с рейтинг 2%.. Вече ми се струва че и циганите са титани на мисълта в сравнение с тези "умни и красиви"..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 32. 32 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ега ти идиотщината... Ако Русия е била срещу обединението както "Великите сили" на които се подлизуркваме сега то никога да не е станало.. Много плитка история само за "интелигентните" с рейтинг 2%.. Вече ми се струва че и циганите са титани на мисълта в сравнение с тези "умни и красиви"..:-)
  —цитат от коментар 31 на ostin22


  Абсолютно!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":

  https://www.haberturk.com/yasam/haber/42087-osmanli-rumeliyi-masa-basinda-kaybetti

  Щом си подхванал темата.....ето ти и още....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво на автора!

  Платените руски фъшкии да не го плашат...

 35. 35 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щуми Марица окървавена....

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 36. 36 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "Realist":Когато имаш жалко настояще,си измисляш велико минало!
  —цитат от коментар 23 на Платон Фъшкиев


  Неее! Когато си крадлив селяндур, който не произвежда нищо като семейство баневи, Дайнов и др. си мечтаеш да си в перманентна революция като Троцки, за да заграбиш произведеното от другите. В САЩ го правят малко по-елегантно чрез финансовите пазари, тук е малко по-грубо с мутрите...................

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 37. 37 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Днес доста хора си мислят, че нашите герои от Възраждането и борбата за освобождение и независимост са били известни, обичани, тачени. И че са работили всички заедно, че не са се карали, не са спорили. Точно обратното. Аз съм чел за Христо Ботев. Той е бил много, ама много луда глава. С Любен Каравелов са се гледали като куче и котка, защото Ботев искал освобождение с оръжие, а Каравелов - образование и мирни средства. Като цяло Ботев с много малко от своите съвременници се е разбирал. Бил е винаги като шило в торба. Силно недолюбван от много наши революционери. Днес той е герой, но тогава не е бил такъв... Освен това той има едно стихотворение, в което усмива известните тогава поети. Сред жертвите на неговото остро перо е дори Иван Вазов, който в началото на живота си не е бил чак толкова плодотворен автор. Вестниците на Ботев са се издавали в много малък тираж и реално не са били толкова четени, а пък и населението е било масово неграмотно. Затова и подкрепата за неговата чета на бългалска земя е била мизерна, да не кажа никаква. Което не пречи днес да признаем Ботев като един от най-големите ни национални герои. Каквото е могъл да даде за свободата на родината, дал го е. Левски, известен със своите обиколко и комитети, в повечето време се е криел и не е "изнасял концерти" по площадите, така че малцина са го виждали на живо. В повечето случаи е говорил пред жителите по селата, свикнали от сутрин до вечер да копаят на нивата. Тези земеделци изобщо не са имали кураж да хванат пушката и да вдигнат въстание. Единственият им дерт е бил да осигурят жито за хляб на домочадието. Затова и Левски с неговите идеи за въоражено въстание не е бил чак толкова обичан и популярен. За Бенковски се говори, че бил тиранин и грубиянин и също не бил обичан много. Ние, днешните българи, трябва да разберем, че нашите герои освен всичко останало са били хора като нас. Имали са своите недостатъци и добродетели. Имали са криви характери или пък са били агресивни, или прекалени наивни идеалисти. И че не е задължително винаги да са били "икони" на свободата. Ние ги идеализираме и си ги представяме като едни образи на светци в църква - с ореолите и произтичащата от тях слава. Но те никога не са били светци, а грешници като всички нас. И ще дам един пример. Знаете ли термина "шуробаджанащина"? Негов автор е Захарий Стоянов в една от неговите статии в неговия вестник. Там той го нарича "шуробаджанакизъм". В две колони от статията той оплюва всичките големи хора от Плавдив и куртурния живот в Източна Румелия. Обвинява ги директно, че едни на други роднини и близки приятели си помагали във вреда на народа. Цитира ги по име, без заобикалки. Хайде днес да си представим, че някой журналист ще напише, да кажем в "Дневник" или "Труд", статия, в която директно обвинява определени хора в шуробаджанащина - политици, бизнесмени, културни дейци и общественици. Но без факти и документи, както го прави Бивола. Как би се приело? Ами, така е бил приеман и Захарий Стоянов, когато е пишел такива статии. Недолюбван, оплюван. След това той става политик и Предсетадел на Народното събрание. На няколко пъти си променя на 180 градуса мнението за Фердинанд - първо не го харесва, после го харесва... Нищо общо с образа му на национален герой и идол.
  —цитат от коментар 12 на Lou


  Дрън, дрън, дрън!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 38. 38 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "шуробаджанакизъм"

  Честно, оди кандидаствай за позиция, даже и в частния бизнес без препоръки на запад от селяндурия!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 39. 39 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 668 Неутрално

  дневник, към момента /05.32 мин/ от 38 коментара общо 13 са на тролинг стонс, демек засегнатия. Абсолютно неадекватни, явно човечецът е прекалил със субстанциите, с което гордо се афишира. Понеже е член на Националния съвет на "Да, България" и вие безспорно му имате телефона, бихте ли го помолили да си легне?
  За което предварително благодаря

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 41. 41 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#26:"Trolling Stones"][/quote]

  АХАЙАХЙАХАЙХАЙЙЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙ!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  дневник, към момента /05.59 мин/ от 42 коментара общо 15 са на стона на трола, демек засегнатия. Абсолютно неадекватни, явно човечецът е прекалил със субстанциите, с което гордо се афишира. Понеже е член на Националния съвет на "Да, България" и вие безспорно му имате телефона, бихте ли го помолили да си легне?За което предварително благодаря
  —цитат от коментар 43 на stokn


  Имаме и вашият тел. номер, но не нарушаваме личното пространство на никого, считаме го за лошо възпитание.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 45. 45 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  дневник, към момента /05.59 мин/ от 42 коментара общо 15 са на стона на трола, демек засегнатия. Абсолютно неадекватни, явно човечецът е прекалил със субстанциите, с което гордо се афишира. Понеже е член на Националния съвет на "Да, България" и вие безспорно му имате телефона, бихте ли го помолили да си легне?За което предварително благодаря
  —цитат от коментар 43 на stokn


  Нещо друго за докладване?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 46. 46 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  дневник, към момента /05.59 мин/ от 42 коментара общо 15 са на стона на трола, демек засегнатия. Абсолютно неадекватни, явно човечецът е прекалил със субстанциите, с което гордо се афишира. Понеже е член на Националния съвет на "Да, България" и вие безспорно му имате телефона, бихте ли го помолили да си легне?За което предварително благодаря
  —цитат от коментар 43 на stokn


  Нещо интересно за докладване, освен че другарчето Ви е изял рейтинга(или каквото си мислите) ?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Ако до прави президента ще са шайка корумпирани бандити.............

 49. 49 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#43] от "stokn":

  +++++++++++++++++++++++++++

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  До коментар 6 от "Трансмач":

  "администрацията на Клинтън ни притискаше да сме признаели несъществуваща "помашка" нация?..."

  И как са искали да признаваме "помашка" нация? В рамките на българската нация?
  Красавец, на теб ясно ли ти е какво означава "нация"?
  Изобщо това чул ли си го, чел ли си го, видял ли си го?
  Или ей така си тиражираш тъпни, без да си даваш сметка че манифестираш колко си ....?

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  Чудесна статия, чудесна гражданска позиция!

 52. 52 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар 6 от "Трансмач":"администрацията на Клинтън ни притискаше да сме признаели несъществуваща "помашка" нация?..."И как са искали да признаваме "помашка" нация? В рамките на българската нация? Красавец, на теб ясно ли ти е какво означава "нация"?Изобщо това чул ли си го, чел ли си го, видял ли си го? Или ей така си тиражираш тъпни, без да си даваш сметка че манифестираш колко си ....?
  —цитат от коментар 50 на historama


  Бихте ли дефиирали "нация", моля!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 53. 53 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар 6 от "Трансмач":"администрацията на Клинтън ни притискаше да сме признаели несъществуваща "помашка" нация?..."И как са искали да признаваме "помашка" нация? В рамките на българската нация? Красавец, на теб ясно ли ти е какво означава "нация"?Изобщо това чул ли си го, чел ли си го, видял ли си го? Или ей така си тиражираш тъпни, без да си даваш сметка че манифестираш колко си ....?
  —цитат от коментар 50 на historama


  Дефинирали имах предвид, но все пак, бихте ли дефинирали "нация", още по-конкретно БЪЛГАРСКА НАЦИЯ.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 54. 54 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 936 Гневно

  Това просто не е вярно! Какъв е бил личният рейтинг на изброените от Джасим - нямам идея, но първо, не са само те, цял Пловдив е врял и кипял по въпроса за съединението, а околността - още повече!
  И второ - не, не е загинал само един човек! Загиват петима чирпанлии, тръгнали да се присъединят към голямоконарци!
  Така че "рейтингът" на идеята за съединението е бил огромен, Джасим да си гледа работата!
  А рейтингът на хората от моя род, които са участвали в голямоконарския комитет, винаги е бил като на читави занаятчии и добри съселяни!
  Що за обидна статия!
  П. П. Иначе добре, че не е имало фейсбук, щяха всички да се изпокарат и днес тук да сме като Северна Ирландия.

  Доброто е заразно
 55. 55 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това просто не е вярно! Какъв е бил личният рейтинг на изброените от Джасим - нямам идея, но първо, не са само те, цял Пловдив е врял и кипял по въпроса за съединението, а околността - още повече!И второ - не, не е загинал само един човек! Загиват петима чирпанлии, тръгнали да се присъединят към голямоконарци!Така че "рейтингът" на идеята за съединението е бил огромен, Джасим да си гледа работата!А рейтингът на хората от моя род, които са участвали в голямоконарския комитет, винаги е бил като на читави занаятчии и добри съселяни! Що за обидна статия! П. П. Иначе добре, че не е имало фейсбук, щяха всички да се изпокарат и днес тук да сме като Северна Ирландия.
  —цитат от коментар 54 на АзКлавдия


  Браво.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 56. 56 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  По-късно във времето Коста Паница (тоже русофил) е осъден на смърт и екзекутиран за организиране на заговор за убийството на Фердинанд.

  Димитър Ризов и Наум Тюфекчиев са основните организатори на неуспешния опит за убийството на Стефан Стамболов, при който на 27 март 1891 година е убит финансовият министър Христо Белчев. И двамата македонстващи терористи против Княжество България.

  От четиримата само Захари Стоянов и Иван Андонов остават неопетнени в лъкатушенията на времето.

 57. 57 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#53] от "Trolling Stones":

  Ако питаш сериозно, според класическата историография нацията "възниква" (ей че хубава дума!) в периода на буржоазно развитие, когато усещането за принадлежност спира да бъде само родово, племенно и до голяма степен неосъзнато. Нацията е това, което се събира под националното знаме, спазва общи закони и порядки и иска за себе си общо бъдеще. Затова българската нация не е етнически ограничена.
  По - обобщено не бих могла да го предам. И по-ненаучно.

  Доброто е заразно
 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  До коментар [#54] от "АзКлавдия":

  Приеми статията не като научна публикация, а като есе (лична гражданска позиция на автора).
  Аз приемам твоята позиция като на местна пловдивчанка, т.е. и малко лична.
  Нищо лошо.
  Аз съм за 6 Септември да е национален празник!

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Любопитно

  До коментар [#12] от "Lou":

  Имали са своите недостатъци и добродетели. Имали са криви характери или пък са били агресивни, или прекалени наивни идеалисти.
  ==========
  Доста е интересен случая с ......Яне Сандански.......
  Освен българо македонски национален герой , този човек има и друга ,по неизвестна слава....
  След обединението на Княжеството и Румелията .... духът на Сандански не спира .....
  Присъединява се към бунта на "младотурците".....и от там воюва срещу Абдулхамит.....
  Не го прави само в пределите на Империята ....но и в самия Истанбул.....
  Обстрелва султанските сараи , напада къшлата (казармата) на главния гарнизон и убива войници .....
  Отвлича американски гражданин .....и с парите от откупа му , създава чета .....с която в последствие мародерства и опожарява горите в Западна Тракия......

  Възниква логичния въпрос.....
  Като какъв се е чувствал тогава Сандански.....?
  Революционер , хуманист , интернационалист, терорист ,шовинист......???

  Нека не забравяме че по ония времена..... вълшебни думички като демокрация и тероризъм....все още не са съществували.....
  Или поне не са били често употребявани.....

  Bukalemun
 60. 60
  historama
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 61. 61 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#57] от "АзКлавдия":Не му обръщай внимание на този идиот? Най-разумното, което можем да направим срещу боклучавите российски тролове е да ги игнорираме.
  —цитат от коментар 60 на historama


  Туат!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 62. 62 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#53] от "Trolling Stones":Ако питаш сериозно, според класическата историография нацията "възниква" (ей че хубава дума!) в периода на буржоазно развитие, когато усещането за принадлежност спира да бъде само родово, племенно и до голяма степен неосъзнато. Нацията е това, което се събира под националното знаме, спазва общи закони и порядки и иска за себе си общо бъдеще. Затова българската нация не е етнически ограничена. По - обобщено не бих могла да го предам. И по-ненаучно.
  —цитат от коментар 57 на АзКлавдия


  Тоест е "нация" е абсолютна буржоазна манипулация, измишльотина и гавра, чрез която се опитват да обединят комсомолчета, нацистчета и пионерчета за интересите на партията?!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 63. 63 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Всички тези хора са били определяни, като хаирсъзи, чапкъни, айдуци (да не се бърка с нашата представа за хайдути), вагабонти и други нелицеприятни епитети. Масата си е живуркала ден за ден. А днес? Днес щеше да е същото. Щяха да са оплювани и от двете страни - про и анти. А те са били нормални хора, които са подкрепяли една идея. С всичките си недостатъци и положителни страни. Затова след освобождението, капитан Петко войвода живее в мизерия, забравен от властите, а Стамболов е съсечен посред бял ден. Ние сме ги поставили на пиедестал.

 64. 64 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#62] от "Trolling Stones":

  Ами нищо май не си разбрал! Или аз не обяснявам читаво...

  Доброто е заразно
 65. 65 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 401 Неутрално

  [quote#42:"Trolling Stones"][/quote]

  Ушанка, от теб освен простотиии, друго не се очаква. Грухти си по-тихичко...

 66. 66 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#62] от "Trolling Stones":Ами нищо май не си разбрал! Или аз не обяснявам читаво...
  —цитат от коментар 64 на АзКлавдия


  Не, Вие не сте разбрали, но това е единственият начин да се борите в глобално общество. "Нацията" е измишльотина , защото няма общ корен, само временни идеи, цели и др.............................

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Аз пък покрай ежегодните въстановки на Съединението, в които централната роля играе извеждането на Гаврил Кръстевич, губернатор на Източна Румелия, винаги се сещам за тази донякъде несправедлива игра на историята.
  Да оставим грозното "Треперко паша", което Захари Стоянов му лепва завинаги, макар той да играе сериозна просветна роля и в борбата за църковна независимост.
  Има една интересна история за село Османово, Пловдивско, към Средна гора, земите около което били на някой си Осман до Освобождението. Като се вдига да се прибира към Турция, той оставя земите на своя ратай, българин от недалечно село, с когото били и побратими! Та Кръстевич помага много за заселване на селото с българи и за възраждането му.
  Сега селото се казва на него - Кръстевич.
  История ли е, да я опишеш?
  Но накрая оставаш в народната памет като старец по халат, седнал във файтона до развилнялата се от възторг Недялка Шилева, годеницата на този театрален герой Чардафон.
  И ей тъй на транзит глория мунди.

  Доброто е заразно
 69. 69 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 401 Неутрално

  [quote#66:"Trolling Stones"][/quote]

  Нацията "била измишльотина, щото нямала общ корен", слушай приказки, пиши романи, казваше баба ми. Кутев, къде го намери тоя философски "гений", от Карлуково ли го водиш?

 70. 70 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#42:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 65 на bez_ime2
  Ушанка, от теб освен простотиии, друго не се очаква. Грухти си по-тихичко...[/quote]

  Грух, грух, мяу, мяу и други. Някакви аргументи, тези, дказателства или ...............? Нещо реално?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 71. 71 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 401 Неутрално

  [quote#67:"Trolling Stones"][/quote]

  Точно така,сртой си в Евразийската кочинка и си грухти в дядовата деревня...

 72. 72 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#66] от "Trolling Stones":

  Нацията била измишльотина.
  Айде, прекратявам тази размяна на реплики, няма смисъл.

  Доброто е заразно
 73. 73 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#62] от "Trolling Stones":Ами нищо май не си разбрал! Или аз не обяснявам читаво...
  —цитат от коментар 64 на АзКлавдия


  Историята обяснява по-добре от всичко, имам предвид причините и последствията, за който може да чете между редовете.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 74. 74 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#66] от "Trolling Stones":Нацията била измишльотина.Айде, прекратявам тази размяна на реплики, няма смисъл.
  —цитат от коментар 72 на АзКлавдия


  Дефинирайте нация тогава?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 75. 75 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 401 Неутрално

  [quote#70:"Trolling Stones"][/quote]

  Че какво по-реално от това?

 76. 76 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#58] от "historama":

  Приемам я, разбира се, но трябва да се стъпи на верни факти.
  Специално за това събитие просто не е вярно, че не е било популярно и подкрепяно.
  Когато Александър дошъл в Пловдив след съединението, как не са го разкъсали от радост, не знам!

  Доброто е заразно
 77. 77 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Безмслена статия. Да се правят такива "суперпозиционирания" /съпоставяне чрез наслагване на отделни времеви разрези/ не е инсрумент нито на историята, нито на социологията. Това си е чиста проба халтура. Явно авторът е достигнал нивото си на некомпетентност /съгласно Питър/, но издание с претенции за висок интелект не би трябвало да го публикува.

 78. 78 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#67:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 71 на bez_ime2
  Точно така,сртой си в Евразийската кочинка и си грухти в дядовата деревня...[/quote]

  Ай,ай,ай, още един изперкал диктатор, който си мисли, че като прадядо ми е от Русия и аз съм руснак? И още повече изперкал, че да си мисли, че може да ми нарежда, къде и как да живея?!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 79. 79 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Ако Русия е била срещу обединението както "Великите сили" на които се подлизуркваме сега то никога да не е станало.. "
  =============================================================================
  Била е,била е и то много,...но едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го направиш...И то,не защото,другите "Велики сили" са някакви алтруисти,а просто такива интереси имат тогава...

 80. 80 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Спомнете си Желю Желев.
  Когато основа СДС и постави началото на свалянето на БКП – седесарите го велечаеха. Тогава Иван Костов още не беше член на СДС, а списваше за „Раб. Дело“.
  После, когато се видя, че БКП ще падне от власт, онзи дегенерат Едв.Сугарев (сега преминал към ГЕРБ) обяви гладна стачка за да свали Ж.Желев. А последователите на Едв.Сугарев кълняха Ж.Желев: „Да ти умре и другата дъщеря“.

 81. 81 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#66:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 69 на bez_ime2
  Нацията "била измишльотина, щото нямала общ корен", слушай приказки, пиши романи, казваше баба ми. Кутев, къде го намери тоя философски "гений", от Карлуково ли го водиш?[/quote]

  The Law of Nations: Or, Principles of the Law of Nature Applied to the Conduct and Affairs of Nations and Sovereigns (French: Le droit des gens) is a legal treatise on International Law by Emerich de Vattel, published in 1758.[1]

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 82. 82 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#54] от "АзКлавдия":

  Джасимчо се опитва да ни внуши, че умнокрасивите, ако и да са с нисък рейтинг са нещо голямо. Голямо като апостолите на съединението например, които според него също били с нисък рейтинг.
  ПП
  Доста противен тип е тоя.
  Не ни стига комунистическата история, а сега и някаква извратена джасимска ни се пробутва.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 83. 83 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#77] от "ivangabrovo":

  Приеми го малко на шега.
  Би било интересно да се "пресъздаде" подготовката за Съединението чрез постове във фейсбук групата "Да съединим България и Източна Румелия".
  Венци Мицов се е пробвал, но в съвременни условия. Има го в КлубЗ.

  Доброто е заразно
 84. 84 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#58] от "historama":Приемам я, разбира се, но трябва да се стъпи на верни факти. Специално за това събитие просто не е вярно, че не е било популярно и подкрепяно. Когато Александър дошъл в Пловдив след съединението, как не са го разкъсали от радост, не знам!
  —цитат от коментар 76 на АзКлавдия


  И балканските войни са били много популярни, но не е ли коренът им в съединението? И кой загуби от цялата работа? Мога да Ви кажа кой спечели - производителите на оръжие и медикаменти.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 85. 85 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#82] от "clarkv622":

  Може, но всъщност сам си разбива тезата.

  Доброто е заразно
 86. 86 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#54] от "АзКлавдия": Джасимчо се опитва да ни внуши, че умнокрасивите, ако и да са с нисък рейтинг са нещо голямо. Голямо като апостолите на съединението например, които според него също били с нисък рейтинг.ППДоста противен тип е тоя.Не ни стига комунистическата история, а сега и някаква извратена джасимска ни се пробутва.
  —цитат от коментар 82 на clarkv622


  Свиквайте, бро, ако се занимавате със социални медии в съвремието, и нямате твърда вяра или житейска философия, може да Ви убедят и че сте кенгуро!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 87. 87 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Спомнете си Желю Желев.Когато основа СДС и постави началото на свалянето на БКП – седесарите го велечаеха. Тогава Иван Костов още не беше член на СДС, а списваше за „Раб. Дело“.После, когато се видя, че БКП ще падне от власт, онзи дегенерат Едв.Сугарев (сега преминал към ГЕРБ) обяви гладна стачка за да свали Ж.Желев. А последователите на Едв.Сугарев кълняха Ж.Желев: „Да ти умре и другата дъщеря“.
  —цитат от коментар 80 на vxx57592865


  Вярвате ли им на тези филми? Всичките са БКП-та. След 45 години жестоко БКП, няма как да има друго.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 88. 88 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":

  Човекът се променя най-трудно. Но да не забравяме от къде тръгнахме и колко други народи за век и половина са постигнали колкото нас, въпреки 40-те години социализъм.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 89. 89 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2804 Любопитно

  "За да не се чудят нашите читатели, е необходимо да се направи едно важно уточнение: народът (и съответно държавата), на който Русия помага наистина безкористно на Балканския полуостров, са сърбите. За Русия именно сърбите са онзи "братски, православен, славянски народ", на който се помага без никакви условия. Именно поради тая причина Русия за пореден път застава напряко на волята на българския народ, след като преди това в периода 1881-1883 г. България е ефективно управлявана от руски офицери при замразена конституция.
  Именно русофилите в момента на Съединението притежават 36 от общо 36-те избираеми места в Областното събрание (румелийския парламент)."

  Аби пишман ислямски антибългарски историк, откъде накъде Русия ще се съобразява със сръбските интереси??? За Русия е най-важно единството на балканските православни държави и тя не маже открито да има фаворит! След като властта в Източна Румелия е била тотална проруска защо няма никаква съпротива срещу съединистите и какво е това въоръжено въстание с една жертва?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 90. 90 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 712 Весело

  [quote#67:"Trolling Stones"][/quote]

  Ушанка, а моят дядо освен, че ми е оставил наследство по всичките земни кълбета, е владеел и три села от Марс.

 91. 91
  Morbias
  Рейтинг: 1271 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 92. 92 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2804 Любопитно

  "Ако Русия е била срещу обединението както "Великите сили" на които се подлизуркваме сега то никога да не е станало.. "=============================================================================Била е,била е и то много,...но едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го направиш...И то,не защото,другите "Велики сили" са някакви алтруисти,а просто такива интереси имат тогава...
  —цитат от коментар 79 на objektivist96


  И какви са им били интересите? Силна България като преграда за Русия??? Защо тогава направо не одобриха Сан Стефанска България?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 93. 93 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 344 Неутрално

  И това е своего рода талант, да накараш толкова много хора да се отвращават от теб! Отвратителен човек

  Мърфи е оптимист!
 94. 94 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2804 Любопитно

  Емиле (предполагам че ще прочетеш коментариите) , това което си написал са пълни глупости. Най-великата тогава сила ( Англия ) застава зад българската кауза и с това ни помага за успеха във войната със сърбите ( оставаме един срещу един), които като най верни руски мекерета ни обявяват война, а с нашата победа следва промяната на международното обществено мнение и признаване на Съединението. Турци (османци), гърци, румънци са "учтиво" предупредени да си натискат парцалите и да не се поддават на руските внушения за агресия към България. Между другото съветвам те да оставиш българското Възраждане и се насочиш към историята национално-освободителното движение на арабските народи. Там може и да имаш по голям успех.
  —цитат от коментар 7 на dorn


  Ха-ха-ха! Вчера Тонито си призна че планът за нападението над България е бил разработен в австроунгарския военен щаб! Сигурно по руска поръчка??!!! И как точно ни помогнала Англия? Заплашила е Русия и Турция с флота си или е пратила английски офицери отпускари да заместят руските в българската армия????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 95. 95 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#62] от "Trolling Stones":Ами нищо май не си разбрал! Или аз не обяснявам читаво...
  —цитат от коментар 64 на АзКлавдия


  Да се говори за нации в съвременното(супер генетично смесено и мултикултурно общество) си е чиста измама като каманизма, която служи за да обедини индивиди с различен произход(вяра, убеждения) под едно знаме, за което говори и Фетел. Но Фетел не е предвидил, че някой може и да се опита да ги скара, поне не официално. :)

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 96. 96 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#92:"Julian Mall"][/quote]

  Защото са искали още конфликти, а крайната цел е била още конфликти, което се случи наскоро в Югославия.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 97. 97 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#82] от "clarkv622":Може, но всъщност сам си разбива тезата.
  —цитат от коментар 85 на АзКлавдия

  Естествено, че си разбива тезата. Фалшиви тези могат да хвана дикиш само ако биват прокарвани от интелигентни и изкусни манипулатори, а джасимчо не блести с ум. Неговата теза е олигофренската такава за простия български народ, който не може да оцени своя елит. Спекулира наш джасимчо, че апостолите на съединението, щели да са с нисък рейтинг, ако по онова време имало рейтинг.

  Ами нека и аз да спекулирам по въпроса за рейтинга. Апостолите на съединението проповядват една идея - обединението на българите в една държава, и техният рейтинг би бил свързан с идеята, която проповядват. А как българите се отнасят към тази идея знаем прекрасно. Вижда се от войната на капитаните срещу генералите, вижда се и от всички останали войни за обединението на България. ВСИЧКИ историци от ВСИЧКИ държави са единни. Българите се вдигат като един (нещо невиждано в новата ни история) за да бранят с живота си идеала, който проповядат апостолите.
  Това е рейтинга, който биха получили апостолите, ако по онова време имаше рейтинг.
  До коментар [#85] от "АзКлавдия":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 98. 98 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изглежда всички луднали маргинали в България в терминалната фаза на лудостта си неизбежно почват да халюцинира че те и другарчетата им по секта са Левски, Ботев и изобщо апостоли на правдата с мисия. Болна история
  —цитат от коментар 91 на Saint of Me


  "Луднали маргинали", ма човекът го дават по телевизията, докато ти се пънеш каква злобарка да сътвориш за него, анонимен и неизвестен. На теб повече ти приляга прозвището "луднал маргинал" много повече.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 99. 99 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обаче се кефя как Джасим тънко, по умнокрасивски, е зашлевил шамар на гербаво-кафявата пасмина, за която пИчеленето на избори само по себе си е някакъв добродетел.

  Няма съмнение, че днешните "умнокрасивци" са аналогът на просвещенците и възродителите от онова време.

  Кой да е? Борисов и свитата му, дето си целуват ръцете като мафиотски донове ли?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 100. 100 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Неговата теза е олигофренската такава за простия български народ, който не може да оцени своя елит
  —цитат от коментар 97 на clarkv622


  Зависи. Елитът ни в момента са Борисов, Доган и Пеевски, не без помощта на рая като тебе.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK