Преди 41 години ДС и КГБ убиват писателя Георги Марков по искане на Живков

Атаката срещу Георги Марков е извършена на 7 септември 1978 г. на моста "Ватерло" в Лондон.

© архив/Дневник

Атаката срещу Георги Марков е извършена на 7 септември 1978 г. на моста "Ватерло" в Лондон.Текстът е препечатан от сайта "Държавна сигурност.com". Разследващият журналист Христо Христов е негов създател и редактор.


На 7 септември преди 41 години Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност (ДС) с помощта на КГБ извършва насред Лондон убийствена атака срещу един от най-изявените критици на комунистическия режим в НРБ и съветската система, наложена в България от Кремъл – писателя и политически емигрант Георги Марков.


Същия ден в София първият секретар на БКП Тодор Живков празнува 67-я си рожден ден. Така еднолично подчинената му Държавна сигурност му прави голям подарък, като по насилствен начин, чрез отравяне, кара да заглъхне гласа на автора на "Задочни репортажи за България" и персонален критик на Първия.
Атаката на моста "Ватерло" на 7 септември 1978 г.


Атаката срещу Георги Марков е извършена на 7 септември 1978 г. на моста "Ватерло" в английската столица, като в дясното му бедро е вкарана чрез малко пневматично устройство миниатюрна сачма с рядката отрова рицин, която не остава следи.


Сачмата, уредът за изстрелването ѝ и самата отрова са осигурени от КГБ, а изстрелването на сачмата, докато писателят се движи в гръб, е извършено от агент на Първо главно управление на ДС.


Ударът в бедрото, при който Георги Марков, се обръща назад, за да разбере какво се случва, е камуфлиран сполучливо от агента на ДС с изпускането на чадър. Така жертвата остава с впечатлението, че случайно е ударена с чадър, характерен предмет, който хората в Лондон носят почти винаги поради честото дъждовно време.


Увеличение на миниатюрната сачма, изработена от КГБ, при което се виждат каналите, в които е поставена отровата.

© desebg.com

Увеличение на миниатюрната сачма, изработена от КГБ, при което се виждат каналите, в които е поставена отровата.


Замисълът на Държавна сигурност е да убие чрез отравяне Марков, но смъртта му да изглежда естествена.


Вечерта на 7 септември 1978 г. писателят вдига температура, а на следващия ден постъпва в болница с влошено състояние, където в адски мъки издъхва на 11 септември 1978 г.


Лекарите не успяват да го спасят, защото констатират отравяне на кръвта, но не откриват следи от отровата, за да създадат антидот.


Причината за ликвидирането на Георги Марков


Причината за ликвидирането на Георги Марков е нарушеното от него табу да критикува лично Тодор Живков, който по това време се "къпе" в култ към личността му. Чашата на търпението на първия секретар на БКП прелива, след като през есента на 1977 г. Марков си позволява да включи в четените по радио "Свободна Европа" "Задочни репортажи за България" 11 радиопредавания, озаглавени "Срещи с Живков", продължили до началото на 1978 г.


В тях той прави изключително обективен образ на първия секретар, като същевременно си позволява да го критикува за грубото му вмешателство в културните среди, както и за неговата безпрекословна подчиненост на Москва.


Реакцията не закъснява. През януари и април 1978 г. Министерството на външните работи привиква два пъти тогавашния посланик на Великобритания Джон Клоук, за да му постави ултиматума Марков, който по това време е служител на българската секция на Би Би Си, да спре нападките срещу Тодор Живков, в противен случай НРБ ще вземе мерки да направи това.


На срещите с посланик Клоук, освен зам.-министъра на външните работи Мария Захариева, присъства и тогавашния началник на отдел "Четвърти" в МВнР Любен Гоцев, щатен служител на Първо главно управление (ПГУ) на ДС и негов зам.-началник, работещ под дипломатическо прикритие - фигура, която придобива публичност по време на прехода като един от основателите на генералското движение в БСП, а през последните години покрай известния кръг "Монтерей".


Кой организира операцията срещу писателя?


Както през 1991 г. участникът в операцията от съветска страна ген. Олег Калугин, началник на управление "К" (контраразузнаване) в съветското Първо главно управление, признава публично, че през януари 1978 г. в КГБ пристига искане от Живков, направено от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, за неутрализиране на Георги Марков, което в крайна сметка е одобрено, въпреки първоначалната съпротива на председателя на КГБ по това време ген. Юрий Андропов.


От българската страна операцията е координирана на най-високо равнище – от тогавашния началник на ПГУ ген. Васил Коцев и заместника му ген. Владимир Тодоров.


Въпреки че до края на живота си напусналият през 1969 г. писател остава български гражданин и по закон следва да се образува следствие за изясняване на причините за смъртта му, подчинената на тоталитарната комунистическа власт в НРБ съдебна система не прави това.


Нито едно от зависимите от режима средства за масово осведомяване в НРБ не съобщава новината за смъртта на Марков. Вместо това няколко дни след убийството му по телевизията ни в клин, ни в ръкав министърът на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов прави изявлението, че "дългата ръка на ДС може да настигне всеки враг зад граница".


Прикриването на следите от убийството


След принудителното оттегляне от властта на Живков през 1989 г. съпругата на Георги Марков пристига през януари 1990 г. в НРБ и на среща с възстановения член на Политбюро на ЦК на БКП Александър Лилов поставя въпроса за разследване на убийството на Георги Марков.


Същия ден, 10 януари 1990 г., началникът на ПГУ ген. Владимир Тодоров изисква от архива на разузнаването 10-томната разработка за убийството срещу писателя, водена под псевдонима "СКИТНИК", и никой повече не я вижда.


Няколко дни по-късно той изисква чрез тогавашния зам.-министър на вътрешните работи ген. Стоян Савов и 6-те тома разработка срещу Георги Марков, водена от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия с цел компрометиране на писателя и евентуалното му връщане/отвличане в НРБ. Тези материали също изчезват.


През 1992 ген. Тодоров е осъден от Върховния съд за унищожаване на част от досиетата на Георги Марков, а ген. Савов се самоубива ден преди началото на съдебния процес.


Блокирането на международното разследване в началото на прехода


През 1993 г. българското следствие установява, че съпричастен към случая с Марков е агентът на ПГУ Франческо Гулино – "ПИКАДИЛИ", който е изведен от разузнаването в Дания като антиквар.


Той е локализиран в Копенхаген и разпитан в датската столица в продължение на 12 часа от детективи, разследващи убийството на Георги Марков от Скотланд ярд и българското следствие.


След разпита Дания официално поисква от България досието на "ПИКАДИЛИ", за да може да го задържи и предаде на Великобритания за разследване по случая от 1978 г. Българската прокуратурата обаче отказва да предаде исканите документи и по този начин блокира международното разследване. В същото време "ПИКАДИЛИ" напуска Дания и се установява в Австрия.


Архивите на ДС проговарят за убийството на Георги Марков


През 2005 г. като разследващ журналист издадох документалната си книга "Убийте Скитник" – българската и британската държавна политика по случая Марков, в която установих, че през 1973 г. със секретно решение на Политбюро на ЦК на БКП утвърждава правото на ПГУ да извършва "мокри поръчки" зад граница. Работих върху нея в продължение на 6 години.


Със съдействието на директора на служба "Информация и архив" в МВР Серафим Стойков в архива на ДС беше открит документ, в който дори е записано срещу името на Георги Марков, че "той е убит в Лондон" през 1978 г., израз който Държавна сигурност не използва в документите си.


Документалното разследване обиколи света, като за него писаха британската преса и информационни агенции като Асошиейтед прес, Ройтерс, Франс прес и др.


Осъждането на министъра на вътрешните работи и директора на разузнаването за криенето на архивите за убийството


В процеса на разследването си осъдих във Върховния административен съд (ВАС) тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов за отказ за достъп до документи по случая Марков в архива на МВР с помощта на адвокат Александър Кашъмов от фондация "Програма достъп до информация" (ПДИ).


През 2007 г. осъдих във ВАС тогавашния директор на Националната разузнавателна служба, наследник на ПГУ, ген. Кирчо Киров за мълчалив отказ за достъп до най-важните документи за убийството на Георги Марков с помощта на адвокатите Александър Кашъмов и Кирил Терзийски от ПДИ.


В резултат на делото получих над 100 материали сред които и досието на агент "ПИКАДИЛИ" и кореспонденцията между ПГУ и КГБ по разработката срещу Марков "СКИТНИК".


Това са първите архиви на комунистическото Първо главно управление на ДС, които станаха публични от архива на ПГУ след 10 ноември 1989 г.


В архивите на ПГУ открих строго секретен документ (на руски език), който показва, че през 1972 г., когато между МВР-ДС и КГБ се подписва първото споразумение за сътрудничество, съветското разузнаване предава опита си на ПГУ по вербуването и използването на агенти за извършването на остри мероприятия (убийства и отвличания), както и "бързо действаща отрова" и "уреди за нейното изстрелване".


Какво разкрива архивът на ПГУ за заподозрения агент "ПИКАДИЛИ"


Архивните документи показват, че в началото на 1978 г. агент "ПИКАДИЛИ", който по това време не извършва никакви агентурни задачи, е извикан по спешност в НРБ, където в ПГУ му е проведено специално обучение. Организирана е и специална среща с началника на ПГУ ген. Васил Коцев. "ПИКАДИЛИ" е изпратен в Лондон, който след 1978 г. никога повече не посещава.


След тази година неговото материално състояние значително се подобрява. Купува голяма галерия в центъра на Копенхаген, нов микробус и кон за езда.


"ПИКАДИЛИ" е награден с орден от МВР-ДС, а в НРБ разузнаването му организира почивки на планина и море.


В резултат на получените архивни материали през 2008 г. публикувах документалното си разследване "Двойният живот на агент "ПИКАДИЛИ", което отново получи международен отзвук, включително и в сп. "Икономист".


Разследванията ми показват, че президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2001) не правят необходимо да изпълнят публичните си обещанията, че ще съдействат за разкриване на убийството на Георги Марков.


Нито едно правителството или държавен глава от 10 ноември 1989 г. досега не поиска официално от Москва достъп до документите а КГБ по случая.


Прекрасното творчество на Георги Марков, убедително разкриващо тоталитарния характер на управлението на БКП, все още не е намерило място в учебниците по литература 29 години след краха на комунистическия режим в България.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (230)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Много точно! Благодаря за чудесният материал, който събира всичко, което знаем по случая.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  " В архивите на ПГУ открих строго секретен документ (на руски език), който показва, че през 1972 г., когато между МВР-ДС и КГБ се подписва първото споразумение за сътрудничество, съветското разузнаване предава опита си на ПГУ по вербуването и използването на агенти за извършването на остри мероприятия (убийства и отвличания), както и "бързо действаща отрова" и "уреди за нейното изстрелване"."

  Една престъпна власт, безлично подлоги на КГБ, продали всичко човешко в услуга на един отречен от историята режим, едни жалки убийци, посредствени некадърници, слагачи на чужда нам държава ! Не заслужават даже да им се споменават имената ! Да останат в забвение и на бунището на историята, където им е и мястото !

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  "Нито едно правителството или държавен глава от 10 ноември 1989 г. досега не поиска официално от Москва достъп до документите на КГБ по случая."

  Така е. От друга страна, нашите институции два пъти поискаха документи от архивите на английските и датските спецслужби, но нямахме успех

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Герги Марков е само една малко, но показателна история за делата на БКП, ДС и КГБ.
  В България има отчетлив недостиг на справедливодст и възмездие по отношение на БКП, ДС и фигури, които направиха недоклецан българския преход.
  Комунделите бяха оставени свободно да си харчат и умножават ограбените по тяхно управление пари и направиха следващите 30 години, вместо демокрация, което значи ред и върховенство на закона, една мътилка, от която българския юнак, що бозал 45 години, го боли главата, но той вика , че го боли к/"@ и не го интересува дали го управлява агент Гоце, агентът съименник Георги Марков от Герп или една сикаджийска мутра , нарекла се министър председател.
  Поради тази причина комунистическата история, с все убийството на Г Марков, ще остане недочетена, а половината форумни отрепки от БКП, Атака, ДПС, Герб и т.н. ще се радват, как някакъв дегенерат е публикувал порно снимки на някакво момиче, дето имало нещастие да се залюби с кандидат кмет.
  Малък, но за сметка на това прост народ.

 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  То да беше само Георги Марков... комунистите са си кървави разбойници по рождение. И национални предатели де.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Бившите полуграмотни и неимотни другари партизани, в голямата си част и доносници при отделение „А“ към Обществена безопасност " в Дирекцията на полицията, в комплексарщината си, са стигали само до едно, малтретиране, ограбване, тероризиране и убийства! Другарите партизани са убивали, преди това и измъчвали по нечовешки начин, отнемали са достойнството на лекари, които са им спасявали живота преди това...
  Цвета на България е била изтребена!
  Дано горите в Ада!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Какъв човек трябва да си, за да въздишаш по това мракобесно време и да обясняваш колко много ти е дала " живковата школа" ? Какво по - точно ти е дала ? Възможността да си престъпник и убиец на хора, решили, че не искат да живеят като предатели на родината си спрямо една престъпна съветска власт ? Да репресираш и преследваш всеки, който иска да съхрани човешкия си облик и да няма общо с комунистическата престъпна върхушка и нейните зловещи силови структури ? Да си една мижитурка, дето " нагоре лази, надолу гази" ?
  Точно такива хора управляват обществото ни в момента !

 8. 8 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  За съжаление, дори правителствата на СДС не направиха нужното за разкриването на цялата истина и осветляването на виновните за това мерзко убийство. А трябва, истината трябва да излезе, а роднините на жертвите да получат възмездие. Благодаря на журналиста Христо Христов за усилията които направи досега!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Поклон пред паметта му!

 10. 10 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Като стана дума за Георги Марков - ето какво пишеше за демографията на социалистическа България.
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/07/2821753_shte_izchezne_li_bulgarskiiat_narod/

  А мръсните подлоги продължават да мрънкат, че само заради социализма сме станали 9 милиона, пък заради демокрацията сме се смалили.

 11. 11 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Георги Марков е придворният шут на Тоше, изпратен като агент...после превербуван от агент на МИ6, бъдещата му жена.....врявата около него се вдига защото МИ6 и жена му търсят под вола теле....шпионина си е шпионин, а двойният шпионин....го, и така нататък!!!
  ----------------------
  Само го описва -> като си стоял на верандата във вилата в Бояна и си пиел вискито, взело че му писнало, запалил си БМВ_то и запрашил към изгнилият, прогнил Запад, как так, е те така!!!

 12. 12 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  //Какъв човек трябва да си, за да въздишаш по това мракобесно време и да обясняваш колко много ти е дала " живковата школа" ? //
  ----------------------
  Точно, Георги Марков е от Живковата школа!!!

 13. 13 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Убийците се наслаждават,
  на това, което те правят.

 14. 14 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Много способни хора се избиха,
  свойте убийци ги възнаградиха.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Приказките по пленумите и глупостите на един отминал режим днес колко хора си ги спомнят или се интересуват от тях ? Задочните репортажи за България на Марков, които ги прочетох още като юноша обаче, са все така актуални, написани с такъв проницателен усет към прогнилостта на една престъпна и корумпирана власт, че могат да изобличат и днес много недъзи в обществото ни и да се съотнесат към все по - ясно оформящата се постживкова школа в лицето на един негов, не особено талантлив ученик.....

 16. 16 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Само го описва -> като си стоял на верандата във вилата в Бояна и си пиел вискито, взело че му писнало, запалил си БМВ_то и запрашил към изгнилият, прогнил Запад, как так, е те така!!!
  —цитат от коментар 11 на LudLustrator


  Недей да лъжеш! Изобщо не го описва така.

 17. 17 Профил на gkc21620643
  gkc21620643
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъкмо тия дни ми попадна неговата книга "Задочни репортажи за България". Следващата седмица ще я проччета.

 18. 18 Профил на gkc21620643
  gkc21620643
  Рейтинг: 8 Неутрално

  През 1944г. са арестували пра-дядо ми (средностатистически гражданин - живеещ в Завет, Разград, шивач по професия, съпруг и баща на 5 годишна дъщеря). Каза ли са, че е фашист и го водят на съд. Повече никой не го е видял, предполага се, че са го хвърлили в някой трап, разтреляли са го и са го заровили. Такива са им били фашистите през 44та.

 19. 19 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Георги Марков е много спорна фигура по ред причини. Това, което е ясно обаче, че всичко в статията са основно предположения и догадки, няма нищо доказано. Затова заглавието е подвеждащо и не прави чест на Дневник, че го съобщават като факт.

  Интереснито е, че в хода на Студената война само за 2-3 години България е свързвана с 2 случая - за Георги Марков и за Папа Йоан Павел II. Основните факти са - първият умира, вторият - не.

  По начинът, по който е списана статията, може да се изработи сценарий за филм. Или пък не...

 20. 20 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Стандартна практика на всички тайни служби по света. Нашите са свитнали само един. Други тайни слубжи са убили хиляди....

 21. 21 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Българския Троцки :) . Очевидно мотивът за покушението е личен. Бай Тошо се чувства грозно предаден и излъган .
  Но пък ,'83та ,когато случайно намерих и зачетох апокрифното издание на "Репортажите.." в гардероба на родителите , треперех сякаш Светия Граал държа :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 22. 22 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Партията която издигна настоящия президент, все още не е поискала прошка от народа си за всички гадости които е извършила, вклч. и убийството на Георги Марков. И въпреки това повечето от вас гласуваха за нея/него....
  С такива шушляци т.нар. електорат, трудно ще се измъкнем от дъното на Европа. Пак гласувайте за тях на местните избори!

 23. 23 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  “кара да заглъхне гласа на автора на "Задочни репортажи за България" и персонален критик на Първия.”

  Освен персонален критик, марков е и персоналният шут на Първия преди да замине за Италия с личното си БМВ.

 24. 24 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Тъкмо тия дни ми попадна неговата книга "Задочни репортажи за България". Следващата седмица ще я проччета.
  —цитат от коментар 17 на gkc21620643


  Не е много интересна ,ценността и сега се състои ,че дава доста достоверна картина на живота в НРБ.
  Навремето беше шок . Днес имаме плеяда от културни деятели - видни дисиденти и човек може дълбоко да се обърка , че критиките към социализма са били ежедневие .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 25. 25 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#19] от "911":

  Историята с Йоан Павел втори се изясни като чиста пртенка и активно мероприятие на демокрациите целящи да натопят България. Същите демокрации след 1989 ни станаха новите първи приятели, но категорично отказват достъп до архивите си.

  Цялата работа с Марков е хайли лайкли, точно както едно друго убийство от преди година-две.

 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Георги Марков избяга от България, за да живее в свободна държава.
  В края на живота си осъзна, че в капиталистическите дъражави, свободата също я няма.
  Тази безднадежност го уби психичски.

  http://epicenter.bg/article/Georgi-Markov--I-v-Bi-Bi-Si--i-v--quot-nezavisimiya-quot--Tayms-nyama-svoboda-na-slovoto-/163015/11/61

 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Като дете слушах Репортажите по Свободна Европа. Тъй като бях израсъл в соца, тогава много от нещата в системата ми се виждаха напълно естествени и ми беше странно, защо този човек така болезнено ги приема. Просто нямах база за сравнение. После слушах и четенията на "Фашизмът". И нещата започнаха да ми се избистрят...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":

  Така е.
  Предателите с еднакво не обичани както в старата, така и в новата си родина.

 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":Така е.Предателите с еднакво не обичани както в старата, така и в новата си родина.
  —цитат от коментар 28 на мики маус


  Този който защитава моралните си принципи не е предател.
  Предатели са онези, които правят компромиси с морала си.

 30. 30 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Весело

  Това, което е ясно обаче, че всичко в статията са основно предположения и догадки, няма нищо доказано.
  —цитат от коментар 19 на 911

  До коментар [#19] от "911": Цялата работа с Марков е хайли лайкли, точно както едно друго убийство от преди година-две.
  —цитат от коментар 25 на мики маус


  Вие двамата успяхте ли да намерите кой е бомбардирал София на 11.09.1942 и къде американците твърдят, че помощта за ленд-лиза е била нищожна?
  Айде не се мотайте, че още чакам! :)

 31. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Прекрасното творчество на Георги Марков, убедително разкриващо тоталитарния характер на управлението на БКП, все още не е намерило място в учебниците по литература 29 години след краха на комунистическия режим в България."
  Струва ми се, че това е предозиране. Творбите му може и да са ценни от фактологична гледна точка, но от художествена - не. Според мен те нямат място в учебниците по литература.

 32. 32 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Интересно, троловете из пасоль не спят и са подготвени с опорки още преди настъпването на какъвто и да е повод. Сигурен съм, че същото ще се повтори и в понеделник.
  Таваришчи, стига лъгахте и си измисляхте - никой не ви вярва вече! Нито Марков е палнал БМВ-то за Италия, нито е бил нечий придворен шут. БМВ-та тогава имаха само определени синчета на другари от ЦК, а за напускане на страната трябваше специална изходна виза.

 33. 33 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#1] от "Realist":

  “за чудесният материал, който събира всичко, което знаем по случая.”
  ——
  ... което е едно нищо. Има КТ филми за 9/11 дето са на порядък по-убедителни

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 34. 34 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":


  “Да останат в забвение и на бунището на историята, където им е и мястото !”
  ——
  Съгласна. Ама що тогава не спирате да ровите?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 35. 35 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#14] от "Michael Jordan":


  Много способни хора се избиха,
  свойте убийци ги възнаградиха.“
  ——
  Тъй-тъй:
  ку няма римъ — удари мъ,
  Или:
  Глупостта във рима облечете,
  За липсата на смисъл забравете
  Или:
  Способните измряха,
  Некадърниците изпълзяха

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 36. 36 Профил на Грегорий50
  Грегорий50
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това е едно от множеството престъпления на комунизма срещу човечеството за съжаление.

 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":


  “ясно оформящата се постживкова школа в лицето на един негов, не особено талантлив ученик.....”
  ——
  Живков беше “заварено положение” / “историческа необходимост”, ученикът — съзнателен (демократичен) ИЗБОР. Да ви е честит!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":


  “В края на живота си осъзна, че в капиталистическите дъражави, свободата също я няма.”
  ——
  Не е съвсем така, щото “края на живота си” е бил преждевременен. Това, което пише (отВашия линк):
  “Все по-силно съм убеден, че светът съвсем не се дели на добри и лоши хора, на леви или десни, на вярващи или невярващи, а главното деление, което има значение за нас, е на хора, които могат, и на хора, които не могат. С други думи – на творци и на паразити.”

  разкрива мисленето на един наивник, да не кажа наивен глупак, който си мисли че светът, за разлика от парника България пада на колене пред творческия талант. Да ама в големия свят талантите с лопата да ги ринеш.

  Направили са му услуга, че са го утрепали докато още е имал някакви илюзии за себе си. Ако са го мразели истински, биха го наказали с доживотна присъда живот.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 39. 39 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Г-н Христов си изкарва хляба години наред дъвчейки историята на Г.Марков.

 40. 40 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#27] от "Незнайко в Слънчевия град":


  “После слушах и четенията на "Фашизмът". И нещата започнаха да ми се избистрят...”
  ——
  Таман затаих дъх и Вие спряхте на най-интересното място. Кое Ви си е избистрило? Паралелите между “фашизма” и книгата на Хана Арендт... покана нейде 30 години по-рано?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 41. 41 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#32] от "Chung Kuo":


  “Нито Марков е палнал БМВ-то за Италия, нито е бил нечий придворен шут.”
  ——
  Радвам се, че най-сетне се намери един знаещ човек. Да ни светнете тогава, драги: ГМ не е бил сценарист и “На всеки км” така ли?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 42. 42 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Комунизмът убива! Русия убива! Убива физически както в случая с Марков. Убива и духовно както в случая с милионите бедни душички все още тъгуващи по идиотизмът с име комунизъм.

 43. 43 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#42] от "Таралеж":

  “Комунизмът убива! Русия убива!”
  ——
  Точно така! Смърт на комунизма, свобода на народа! А за русията, не се бойте... скоро ще имате цели 8 самальотчета... те ще ви защитят от сатрапията.

  Забавно: по френската станция в момента вървят мелодии от “Църна маца бял котарак” ... много подходящо муз. оформление на коментара Ви

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 44. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#43] от "Gretel":

  Грешиш Серьожка. 13 хиляди самольотчета плюс 8. И немедлено да пуснеш говорит Москва! Какви са тия френски станции?

 45. 45 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#35] от "Gretel":

  Така,така както казваше Радой Ралин ...................Първите паднаха в кърви,последните станаха първи.....................

 46. 46 Профил на Компютърджия
  Компютърджия
  Рейтинг: 258 Неутрално

  От статията: "В процеса на разследването си осъдих във Върховния административен съд (ВАС) тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов за отказ за достъп до документи по случая Марков в архива на МВР с помощта на адвокат Александър Кашъмов от фондация "Програма достъп до информация" (ПДИ)."

  Ето значи защо сульо и пульо негодуват срещу "умните и красивите" и срещу "фондациите" - страх ги е да не им лъснат кирливите ризи...

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Мая Манолова е кандидат кмет от квотата на убийците на Георги Марков!
  А Фандъковата и банкянския, са били членове на партията, убила Георги Марков!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 49. 49 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Всяка година като дойде септември и се почва за измисления дисидент Марков. Христов знае кой е убиеца, ама британското правосъдие не знае - досега това правосъдие не е изправило на подсъдимата скамейка този убиец.
  Марков е типично за нас българите явление - а може би типично и за други народи. Става въпрос за това до един момент да слугуваш на господарите та той дори е бил на трапеза с Живков, и съответно те да ти дават това и онова, а след това се обръщаш срещу тях и започват да лаеш срещу същите, които вече са ти бивши господари. Тоя дори в слугинажа се е престарал - помните ли помията "На всеки километър" ? Той е един от сценаристите. Даже са го допуснали в архива на МВР за да разработи образа на Велински, които е нещо като телевизионния полицай Никола Гешев. Марков е чел материалите за Гешев. Кои ги допускаха в архива на МВР по ония години ? Същият дисидент каква кола е карал ? Същият дисидент свободно е пътувал на Запад. Всъщност при него няма бягство - просто легално е напуснал България със спец паспорт. Нали е бил от богопомазаните.
  Кой знае на какво точно се дължи неговата смърт ? Дори и да е онова одраскване с чадър, кой го е направил ? Дори самата Англия си трае относно извършителя, за разлика от Христов. Всъщност този Христов как се издържа ? Откъде получава пари ?
  Нищо не се говори за Илия Минев, който около 30 години бе лагери и затвори, но за Марков масово се пише. По едно време искаха да го вкарат и в учебниците - пълна перверзия.

 50. 50 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#42] от "Таралеж":“Комунизмът убива! Русия убива!”——Точно така! Смърт на комунизма, свобода на народа! А за русията, не се бойте... скоро ще имате цели 8 самальотчета... те ще ви защитят от сатрапията.Забавно: по френската станция в момента вървят мелодии от “Църна маца бял котарак” ... много подходящо муз. оформление на коментара Ви
  —цитат от коментар 43 на Gretel


  Другарке, много сте се развихрили тази сутрин, да не сте превъзбудена заради идващия 9-ти септември?

 51. 51 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  В България има отчетлив недостиг на справедливодст и възмездие по отношение на БКП, ДС и фигури, които направиха недоклецан българския преход...
  —цитат от коментар 4 на SSS


  И сега дори, измамата продължава... "Премиерът" е бивш комунист - мутра от прехода, а "съветниците му - комунистически ДС агенти! Кметът Фандъкова е бивш комунист, а създадената от ДС етническа партия ДПС решава къде какво да става в страната ни...
  Разбира се, в крайна сметка Бог ще даде справедливост, съответно възмездие за всеки!
  До седмо коляно... Никой няма да се спаси.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 52. 52 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Другарке, може и така да делите Света - на можещи и неможещи. Но, трябва да Ви е ясно, че Вие сте от НЕМОЖЕЩИТЕ, за разлика от Г. Марков. Не ми стана ясно и къде слагате убийците от ДС - към можещите или към неможещите?
  И още нещо, това, дали можещ или не можещ, не е основание да бъдете убит... Ако това беще основание да бъде отнет живот, Господ щеше да прибере всички комунисти.

 53. 53 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Досието на Георги Марков е иззето от ген. Владо Тодоров и изчезва. Вл. Тодоров е шеф на ПГУ, по времето, когато е организирано убийството на писателя.
  А "Задочните репортажи за България" трябва да се изучават. Те са най-доброто описание на града от 50-те и 60-те години, както "Хайка за вълци" на 40-те и 50-те за колективизацията.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 54. 54 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ..."Премиерът" е бивш комунист - мутра от прехода, ...
  —цитат от коментар 51 на Рим


  За да стане Б.Борисов премиер за него гласува Иван Костов и цялото ДСБ. Нито един от ДПС и БСП не е подкрепил тази кандидатура. Архивите на НС го доказват.


  До коментар [#51] от "Рим":

 55. 55 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#51:"Рим"][/quote]

  Бивш? Че кога си изхвърли партийния билет? :)
  На мен, бивш комунист ми звучи като бивш негър...

 56. 56 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#54:"vxx57592865"][/quote]

  За сметка на това, ДПС и БСП го направиха генерал-лейтенант...

 57. 57 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Георги Марков, "Задочни репортажи за България"

  "…….. Това в същност беше втория път, когато видях Георги Димитров отблизо. В този слънчев неделен ден, той пристигна в избирателния пункт - стара сграда на княжевското читалище. Видях го, изпъчил рамене, енергично да влиза вътре придружен от няколко души. После, след около десетина минути, той излезе по невероятен начин, заобиколен от сподвижниците си, които се опитваха да го успокоят докато той, пламнал от гняв, крещеше думи като "Сволочи! Народни врагове! Фашисти!" и.т.н. Махаше с ръце и се заканваше на някой, който бе останал вътре. Какво бе станало? Мнозина възрастни княжевци помнят и разказват тази сцена.
  Влезлият Димитров е бил посрещнат със ставане на крака и внимание от цялото избирателно бюро.
  "Кой тук е застъпникът на опозицията?" - запитал навъсено той.
  "Аз, господин Димитров" - обадил се застъпникът Васил, който също от уважение стоял прав. Васил бе студент по архитектура, която не му позволиха да завърши, герой от войната, един от най-честните и смелите хора, които Княжево знаеше.
  "Ти ли!? - извикал Димитров и леко се олюлял. - "Ти знаеш ли, че си предател! Знаеш ли кому служиш и знаеш ли къде ще отговаряш!" - изведнаж гърлото на "вожда и учителя" се отприщило и той крещял несвързана поредица от най-обидни и невъздържани думи. Очевидно бил много пиян. И тук Васил внезапно повишил глас и строго му казал:
  "Господин Димитров, в днешния ден, когато се решава съдбата на България, когато на избирателите не е позволено да пият, как си позволявате вие, кандидатът за народен представител, да влизате тук пиян! Напуснете!"
  Напълно загубил контрол върху себе си, Георги Димитров се хвърлил да го удари, но яките княжевски селяни се намесили и той трябвало да напусне. Впоследствие това сблъскване едва не струва живота на Васил. Последваха дълги години на концлагери и затвори, които затриха младостта му."

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  За да стане Б.Борисов премиер за него гласува Иван Костов и цялото ДСБ
  —цитат от коментар 54 на vxx57592865


  Това не означава, че и утре ще гласуват така!
  Всичко тече. Всичко се променя.
  Тогава Борисов беше в съвсем начална фаза. Хората си мислеха, че може би от него ще излезе нещо добро...
  По-това време още нямаше и помен от борисовите мераци за престъпния проект АЕЦ Белене, Мишо си произвеждаше бира спокойно, а къщите за тъщи и асансьорите бяха някъде далеч напред...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 60. 60 Профил на Неделчо
  Неделчо
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#57] от "Рим":


  КДСарче пусни нещо от одите на Жоро във възхвала на Живков.Пусни и "На всеки километър".Най-глемият измамник след Марков е Ванката Костов от Драгалевци,не от Княжево.

 61. 61 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  "Отрядът се натоварва на камиона и с песни и гърмежи се стоварват в най-близкото село Торос, където влизат в кметството без съпротива, арестуват кмета Станьо Улиев и попа Марин, а после се насочват към дома на училищния директор Коцо Бочев, който бил общински съветник. Вътре влизат Митка и Вълка с още двама местни побойници, но ятаци на отряда. Коцо Бочев е със съпругата и петгодишната си дъщеричка Магдалена. Двамата пройдохи го пребиват, а детето се моли на партизанките. Той има неблагоразумието да извика, че не може да бият български даскал пред очите на цялото село. В изблик на „справедлив комунистически” гняв Митка Гръбчева и Вълка Горанова вадят пистолети и го правят на решето пред очите на дъщеря му Магдалена. Стените на стаята били целите в кръв. Жена му припада, а детенцето млъква ужасено.
  Кметът и попът са отведени в Луковит и на другия ден са докарани в затворени ковчези. Синът на свещеника отваря сандъка и баба ми разказваше, че гледката била ужасяваща – брадата му била оскубана косъм по косъм, а на тестисите му вързани две тухли. Тялото било мораво. На роднините на кмета въобще не разрешили да отворят ковчега. Директорът на училището пък бил погребан тайно вечерта."

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 62. 62 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#44] от "Таралеж":

  “И немедлено да пуснеш говорит Москва! Какви са тия френски станции?”
  ——
  За френската станция имам партийно поръчение да я слушам, А иначе Москва каза, че те кенефи не бомбардират ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 63. 63 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#45] от "jto30589660":

  “както казваше Радой Ралин ”
  ——
  Склонна са да му вярвам ... той би трябвало да ги разбира тия работи ... като придворен дисидент.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 64. 64 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Потомствения КДСар Ицо Ристов с поредната измислица.Написал пасквил за Жоро придворния шут на Живков.Същия Жоро е двоен агент на КГБ и МИ6,същия Жоро е писал сценария на "На всеки километър".Същия Жоро е умрял от препиване!
  —цитат от коментар 58 на Неделчо


  Недодялко, много нескопосан опит да оправдаете приятелчетата Ви от ДС...

 65. 65 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#50] от "bez_ime2":


  “да не сте превъзбудена заради идващия 9-ти септември?”
  ——
  Не, бе . Затрила съм си някъде червеното байраче. Ще бъдете ли така добър да ми услужите с Вашето?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 66. 66 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "Отрядът се натоварва на камиона и с песни и гърмежи се стоварват в най-близкото село Торос, където влизат в кметството без съпротива, арестуват кмета Станьо Улиев и попа Марин, а после се насочват към дома на училищния директор Коцо Бочев, който бил общински съветник. Вътре влизат Митка и Вълка с още двама местни побойници, но ятаци на отряда. Коцо Бочев е със съпругата и петгодишната си дъщеричка Магдалена. Двамата пройдохи го пребиват, а детето се моли на партизанките. Той има неблагоразумието да извика, че не може да бият български даскал пред очите на цялото село. В изблик на „справедлив комунистически” гняв Митка Гръбчева и Вълка Горанова вадят пистолети и го правят на решето пред очите на дъщеря му Магдалена. Стените на стаята били целите в кръв. Жена му припада, а детенцето млъква ужасено.Кметът и попът са отведени в Луковит и на другия ден са докарани в затворени ковчези. Синът на свещеника отваря сандъка и баба ми разказваше, че гледката била ужасяваща – брадата му била оскубана косъм по косъм, а на тестисите му вързани две тухли. Тялото било мораво. На роднините на кмета въобще не разрешили да отворят ковчега. Директорът на училището пък бил погребан тайно вечерта."
  —цитат от коментар 61 на Николай Колев


  Комунистическата жестокост не познава граници... Винаги съм се чудил, жестокостта или глупостта надделяват при комунистите.

 67. 67 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#50] от "bez_ime2":“да не сте превъзбудена заради идващия 9-ти септември?”——Не, бе . Затрила съм си някъде червеното байраче. Ще бъдете ли така добър да ми услужите с Вашето?
  —цитат от коментар 65 на Gretel


  Ползвай кюлотите...

 68. 68 Профил на Мукарчо
  Мукарчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#67] от "bez_ime2":
  Челеби на Салабери в магазин София е топ качество аз я мухам стръвно особенно зимата

 69. 69 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Винаги съм се чудил, жестокостта или глупостта надделяват при комунистите.
  —цитат от коментар 66 на bez_ime2

  Четейки писанията им във форума, какви изводи може да си направиш? Ограничени хора, с нисък морал, фрустрирани и с неистова жажда за реванш. Събития като девети септември отключват най-долните им страсти.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 70. 70 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#67] от "bez_ime2":Челеби на Салабери в магазин София е топ качество аз я мухам стръвно особенно зимата
  —цитат от коментар 68 на Мукарчо


  УеФски, много ме кефи твоята снимка. Трябва да си направиш такава и пред МОЧА...

 71. 71 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  Чета пасквилите на потомсвените селяшки и шумкарски чеда....комунизма е още тук!Промитите мозъци и скодоумието са основата за "мислене" на такива.Дори си мисля че ако днес Г.Марков бе жив ,такива примати биха го убили пак.От злоба!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 72. 72 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Отсъствието на каквито и да е аргументи срещу безпощадната вивисекция на т.нар. диктатура на пролетариата довежда до ликвидирането на Георги Марков.
  Репресивната, човеконенавистна и престъпна "народна" власт отговаря само с едно, смърт.
  Написаното/казано от Георги Марков не дава покой и до днес на "строителите" на комуно-социалистическото общество.
  Бог да прости Георги Марков и вечен Ад за некадърните, примитивни, злобни, завистливи и престъпни болшевики.

 73. 73 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#69:"Николай Колев"][/quote]

  Точно така...

 74. 74 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Гневно

  От българската страна операцията е координирана на най-високо равнище – от тогавашния началник на ПГУ ген. Васил Коцев и заместника му ген. Владимир Тодоров.
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Това са изродите убили по най-подъл начин Георги Марков!
  Адът ги чака.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSS":

  Комунделите не бяха "оставени". Те командваха парада през цялото време на прехода, чрез БСП, ДПС, съда, армията, полицията, мнозинство във "Великото" НС или внедрените им хора в СДС. Много пъти бяха подпомагани и от глупоста, алчността и подкупността на избраните да се борят с тях.Нищо не знаем и за останките на ДС в ДАНС. Предполагам, че и днес поне 75% от "защитниците на отечеството" там са верни на руските служби. Комунистите си "оплетоха кошницата" и сега ни гледат сеира.

 77. 77 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Весело

  Чета пасквилите на потомсвените селяшки и шумкарски чеда....комунизма е още тук!Промитите мозъци и скодоумието са основата за "мислене" на такива.Дори си мисля че ако днес Г.Марков бе жив ,такива примати биха го убили пак.От злоба!!!!
  —цитат от коментар 71 на Willy Messerschmitt


  Да се четат тъпизмите на комунисти и глупаци е изтезание!
  Да се води диалог с такива екземпляри е тъпо упражнение!
  Аз прескачам тази смрад.
  Нека да ги оставим да си говорят сами.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Весело

  Четейки писанията им във форума, какви изводи може да си направиш? Ограничени хора, с нисък морал, фрустрирани и с неистова жажда за реванш. Събития като девети септември отключват най-долните им страсти.
  —цитат от коментар 69 на Николай Колев


  Това са природно очукани хора. Животът им е нищета. Нищо повече.
  Такава е и идеологията им. Построеното от тях се срутва, защото основите са паянтови, а стигнат ли до управление на държава - държавата се срутва!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 80. 80 Профил на Мукарчо
  Мукарчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#78] от "bez_ime2":
  К'ви глупости ми говориш аз американците ги кльопам много, вчера като ходих до Гранби в завода за инспекция се срещнах с брейк прес оператора който пък беше дошъл от щатите да показва на нашите как се бачка с една нова машин, голям пич! Хората отдавна не ги гледам кой от къде е. Просто в УСА напоследък нещо зачестиха престрелките, ба ли ма-а му що може и да е от горещото време.

 81. 81 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#78] от "bez_ime2":К'ви глупости ми говориш аз американците ги кльопам много, вчера като ходих до Гранби в завода за инспекция се срещнах с брейк прес оператора който пък беше дошъл от щатите да показва на нашите как се бачка с една нова машин, голям пич! Хората отдавна не ги гледам кой от къде е. Просто в УСА напоследък нещо зачестиха престрелките, ба ли ма-а му що може и да е от горещото време.
  —цитат от коментар 80 на Мукарчо


  Добре, добре..., изрезней, после ще говорим...

 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  0000 Х 2019

  "Държавна сигурност.com"
  "Държавна сигурност (ДС)"
  "КГБ", но не КДС..

  Защо е чак толкова много Важно за некои многото Неточно?

  Все бивши Марксистки Комунистически служби от служби от служби:
  КГБ: Комитет Государственной Безопасности в СССР 1922-1992 ;
  КДС: Комитет за Държавна Сигурност в НРБ 1947-1991.

  Всека нормална Държава има Държавна Сигурност.

  Защо за некои субекти непроменени след Големи промени 1989
  е важно да компрометират вече инновирана Държава или обновена
  Държавна сигурност или и Двете?

  Защо им е нужно да лъжелегитимират техни атеистични антички Комунистически ДС и Комитет като уж легитимни и нормални?
  Компрометирайки нормалността.

  Защо бе защо?

  Закони има в тази страна.
  Нормални закони.. и по света.

  В зората на настоящия 21 век изгре действащ Закон признавящ и справедливо заклемяващ тоталитарния комунистически режим 1944-1989 като режим нелегитимен, престъпен и привнесен с вероломна агресия
  от вероломна тоталитарна комунистическа държава (вече бивша).

  "Текстът е препечатан от сайта "Държавна сигурност.com".
  Разследващият журналист Христо Христов е негов създател и редактор.

  На 7 септември преди 41 години Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност (ДС) с помощта на КГБ.."

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#81] от "bez_ime2":Челеби аз я гълтам с червено вино или водка . За водката си пека тост мажа с масло слагам едно парче изчистена пушена отгоре и най-отгоре един резен червен лук ...Челеби ако обичаш скумрия пробвай следната рецепта ( един приятел бачкаше пожарникар в "Славянка" на времето и спукваше от ебан циганките дето шекериха рибата, че те го научиха в знак на признателност)Продукти: скумрия ( колкото искаш), лук 2-3-4 глави( да стигне за рибата), джоджен( сух или пресен, ако няма с чубрица пак става), сол и чер пипер смлян.Скумрията се чисти от всичко и се цепи на две филета , режеш лука на ситноВ тава слагаш един слой лук на дъното после наръсваш джоджена нарязан или натрошен ако е сух, посоляваш и поръсваш с чер пипер от двете страни филето и го слагаш върху джоджена и лукът, така докато образуваш един слой с риба, пак засипваш с джоджен и лук и пак повтаряш в зависимост колко риба имаш последният слой трябв ада е винаги от лук да се омирише рибата хубаво. Слагаш за 1-2 часа в хладилника , палиш барбекюто и печеш, без да истръскваш рибата , става мадафака
  —цитат от коментар 83 на Мукарчо


  Благодаря, ще си запиша рецептата... :)

 85. 85 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  И тази престъпна антибългарска партия, убила Георги Марков, продължава да съществува и се готви да завземе София. И 'автентичните десни' нямат нищо против.

 86. 86 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  Българския Троцки :) . Очевидно мотивът за покушението е личен. Бай Тошо се чувства грозно предаден и излъган . Но пък ,'83та ,когато случайно намерих и зачетох апокрифното издание на "Репортажите.." в гардероба на родителите , треперех сякаш Светия Граал държа :)
  —цитат от коментар 21 на schwimmwagen


  Кой е дръзнал и издал в НРБ книга/есета на ИР (Изменник на Родината). И то толкоз критична към...ВСИЧКО в НРБ Би ли уточнил, моля? Питам, не се заяждам.
  До коментар [#21] от "schwimmwagen":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 87. 87 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  Тъкмо тия дни ми попадна неговата книга "Задочни репортажи за България". Следващата седмица ще я проччета.
  —цитат от коментар 17 на gkc21620643


  Голям късмет си извадил тези дни значи, хехе.

  Пък "Репортажите" ги има от години в нета:

  https://chitanka.info/text/2898/56 #textstart
  До коментар [#17] от "gkc21620643":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  МОЧА имени В.И.Лелина

  Така си е.

  Страната на Ленин не дава.
  Страната слухти... Получава.

  Лоялния комунист иска или зема без да иска,
  но не дава. Освен: мило и драго за Партията.

  Покрай това, "лошо" име по света.
  Не е беда.

  До коментар [#3] от "neut":

  "Нито едно правителството или държавен глава от 10 ноември 1989 г.
  досега не поиска официално от Москва
  достъп до документите на КГБ по случая."

  Така е. От друга страна, нашите институции два пъти поискаха
  документи от архивите на английските и датските спецслужби,

  но нямахме успех

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  КОГАТО се споменава НИЩОЖЕСТВОТО георги марков , ВИНАГИ ОТПРЕД да се пише ПРЕДАТЕЛЯ ! ! !
  —цитат от коментар 89 на Шопов


  Първо се научи да пишеш грамотно, второ - грухти си тихичко в кочинката... Психопат!

 91. 91 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 876 Неутрално

  и аз помня как слушахме на къси вълни репортажите.Хем ни беше страх от ДС хем се радвахме как точно описва всичко в България Георги Марков.Радиото често заглъхваше,защото го заглушаваха.

 92. 92 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Имам книгата на господин Христов и съм я чел много внимателни, както и други източници. Автора или някой друг може ли да отговори на следните въпроси. През 1963 г. по - малкия брат на Георги Марков - Никола забягва в Италия. Съответно е обявен за предател, беглец и изменник на Родината. Г. Марков е разполагал с международен паспорт, изходни визи и т.н и е можел да ходи на Запад самостоятелно, когато си поиска. По онова време на Запад не са пускали даже на екскурзия. А Марков е пускан да ходи на гости при брат си, който е обявен за беглец и изменник. Точно това става и на 15 юни 1969 г. С личното си БМВ / единственото частно такова / в България тогава, той съвсем законно и легално заминава за Италия. А след това продължение на три години международния му паспорт е заверяван и подпечатван в Българските посолства в западни държави. Как стават тия номера ? За да става това, трябва или да си от Политбюро, или от ДС.

 93. 93 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Убийството на Георги Марков е лично отмъщение на Тодор Живков към него. През 1978г. комунистите в България ВЕЧЕ са разбирали прекрасно,че с комунизма е свършено и са се готвили в близките години в удобен момент да извършат "10-ти ноември" и да станат капиталисти. Но Живков не е можел да понесе,че Георги е извадил наяве пред целият свят скритата и уродлива същност на тиранина от Правец...

 94. 94 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Опонентът на Георги Марков,
  типът строител на ком социализм от евразийски ком тип,
  падна безславно в строежа, на 10.10.1989, с признание:

  Пращайте другари, соцът се оказа недоношче.

  Повече от ясно "Кой-кого".

  В 1992 Борис Елцин пък тури край на ком соц недоношчето ссср.
  Разпилеха се останки...

  Носталгират.
  Не вменяват.

  В Нов век веке се намират!

  До коментар [#72] от "gmbh":

  Отсъствието на каквито и да е аргументи срещу безпощадната вивисекция на т.нар. диктатура на пролетариата довежда до ликвидирането на Георги Марков.
  Репресивната, човеконенавистна и престъпна "народна" власт отговаря само с едно, смърт.
  Написаното/казано от Георги Марков

  не дава покой и до днес на
  "строителите" на комуно-социалистическото общество.

  Бог да прости Георги Марков и вечен Ад за некадърните, примитивни, злобни, завистливи и престъпни болшевики.

 95. 95 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  Този който защитава моралните си принципи не е предател.
  Предатели са онези, които правят компромиси с морала си.
  —цитат от коментар 29 на atmanpg


  Кои морални принципи е защитавал покойният ГМ - тези, които изповядва преди напускането на НРБ / и които му позволяват да води свръхлуксозния живот на любимо литературно чедо на властта/ или тези от времето след 70-а?
  Защото не е трудно да се забележи, че между двата типа морални принципи има доста сериозно разстояние, затова питам!
  Та, кои?

  Мараба, С-ДС доносници!
 96. 96 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Как може бе?! Да убият човека, тц тц, ужас. Доган е поръчал Илия Павлов. Доган и Тим казаха, че са близки. Те са лоши.

 97. 97 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#92] от "Светозар Христов":

  Лъжеш като дърт циганин! Познавам и други хора (освен Марков) отпреди "10-ти",които притежаваха частно БМВ. Вярно по-стари модели. А и Гунди е купил със собствени пари частната си Алфа-Ромео,която може би е била по-скъпа от БМВ-то на Георги,защото е била спортна.
  Това за подпечатването на паспорта на Марков е лъжа разбира се.
  На комуниста Борисов единият дядо е фашист пратен от комунистите в концлагер и убит там. Този факт попречи ли на Борисов да влезе в Школата в Симеоново за милиционери и агенти на ДС? Не.

 98. 98 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Георги Марков е много спорна фигура по ред причини. Това, което е ясно обаче, че всичко в статията са основно предположения и догадки, няма нищо доказано. Затова заглавието е подвеждащо и не прави чест на Дневник, че го съобщават като факт.Интереснито е, че в хода на Студената война само за 2-3 години България е свързвана с 2 случая - за Георги Марков и за Папа Йоан Павел II. Основните факти са - първият умира, вторият - не. По начинът, по който е списана статията, може да се изработи сценарий за филм. Или пък не...
  —цитат от коментар 19 на 911


  Всъщност, случаите са три. Към тези на ГМ и ПЙВ трябва да се добави и историята на Вл. Костов, който също е прострелян със сачма. Все по времето, по което е и случката с ГМ.

  Мараба, С-ДС доносници!
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#92] от "Светозар Христов":Лъжеш като дърт циганин! Познавам и други хора (освен Марков) отпреди "10-ти",които притежаваха частно БМВ. Вярно по-стари модели. А и Гунди е купил със собствени пари частната си Алфа-Ромео,която може би е била по-скъпа от БМВ-то на Георги,защото е била спортна. Това за подпечатването на паспорта на Марков е лъжа разбира се. На комуниста Борисов единият дядо е фашист пратен от комунистите в концлагер и убит там. Този факт попречи ли на Борисов да влезе в Школата в Симеоново за милиционери и агенти на ДС? Не.
  —цитат от коментар 97 на deaf


  Доколкото знам Георги Марков е имал валиден задграничен паспорт с дългосрочна изходна виза (или я подновявал безпроблемно). И не е връщал паспорта след всяко връщане "от запад". Все пак е бил много близък с правешкия, бил е галоно синче, не е бил като простосмъртните.

  А това за "концлагера на фашисткия дядо" на боко е най голямата измишльотина която съм чувал. Някой с дядо фашист приет в школата на МВР...ТИ УСЕЩАШ ЛИ К'ВИ ГИ ПИШЕШ?!?

  Истината е много по прозаична, и не толкоз за пред хората: Дядото на боко е пребит до смърт от върналите се от фронта войници, щото се бъзикал със жените им.Ник'ви концлагери, никви 5 лв!
  До коментар [#97] от "deaf":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK