Двубоят за София: фъъъш и пощенска кутия за мъки

Сигурно е, че в този предизборен сезон фризьорите ще имат много работа.

© Георги Кожухаров

Сигурно е, че в този предизборен сезон фризьорите ще имат много работа.Текстът е препечатан от "Тоест".


За първи път местните избори в София са толкова напрегнати и трудно предсказуеми като изход, което несъмнено разваля рахатлъка на управляващите и особено на премиера трети мандат Бойко Борисов.


От края на миналия век, независимо от това коя политическа сила управлява България, София неизменно е била позиционирана в център–дясно. Бастионът на комунистическата номенклатура до 10 ноември 1989 г. посиня, след като минаха процесите на реституция и преразпределение на собствеността, при което мнозина свързани с висшия ешелон на БКП и ДС се оказаха бизнес елит.
Двама кметове на София станаха премиери: Стефан Софиянски – на служебното правителство, управлявало след кризата през 1996–1997 г. и подготвило валутния борд, и Бойко Борисов. На фона на обезлюдяването, засегнало и големите областни центрове, София се уголемява, презастроява и проблемите се увеличават. След 10 години управление на ГЕРБ, доминиращо и в местната власт, в столицата се очертава щурм на местните избори. И неслучайно – "падне" ли София, предсрочните избори са въпрос на броени месеци.


За първи път "граждански" кандидати


Кандидатите за кмет засега наброяват петима и за първи път сред тях има трима, заявили се като "граждански". Това са: бившият омбудсман Мая Манолова; осъдената на първа инстанция на 20 години затвор заради поискан подкуп от 187 500 евро и поставена под домашен арест бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева; Борис Бонев от неправителствената организация "Спаси София", известна от години с множество предложения и активни позиции по проблеми на столицата.


Още преди Манолова и настоящата кметица Йорданка Фандъкова да заявят, че ще се кандидатират, социолозите ги бяха изпратили на балотаж. Сега им остава само да се надпреварват в прогнозите коя ще е победителка. И въпреки че градската десница, обединена в "Демократична България" и трета политическа сила в София на евровота през май, излъчи свой кандидат – арх. Борислав Игнатов, демоскопите едно си знаят, едно си баят: на балотаж са Манолова и Фандъкова.


Колко е протестният вот в София, за който се борят "гражданските" кандидати, ще разберем на 27 октомври. Крайната цел вероятно е обединение за балотажа на принципа "всички срещу ГЕРБ", но изглежда непосилна задача избирателите на градската десница да подкрепят кандидат като Манолова. Може би не така ще стоят нещата с гласоподавателите за страдалката политическа затворничка Иванчева, в тази роля не без усилията на прокуратурата. Председателят на инициативния комитет, издигнал Манолова – Никола Вапцаров, беше заместник на Иванчева.


Ребрандирането – от острие на БСП към "пощенска кутия за мъка"


Манолова депозира в парламента оставката си като омбудсман на 3 септември и още на следващия ден обяви старта на кампанията си и инициативния комитет, издигнал я като "граждански кандидат". В него са събрани над 60 личности в няколко категории: на певците – попфолк, поп, хип-хоп, опера; на свързаните с битките ѝ на омбудсман; на бивши ендесевейци и бивши соцдепутати; на кинодейци. Закъде без лекари с добра практика – в комитета е специалистът по инвитро д-р Атанас Щерев.


Председателстващият този инициативен комитет Вапцаров е известен на широката публика като председател на друг комитет – в "Лозенец", организирал протестите срещу небостъргача "Златен век" на "Артекс". А преди това е започнал политическата си кариера в забравената вече партия на бившия соцдепутат Георги Кадиев "Нормална държава".


Успя ли активистката на БСП да се ребрандира като гражданката Манолова чрез дейностите си на обществен защитник? Съдейки по отчета ѝ, била е неуморна в работата си – за четири години 122 199 граждани са я потърсили за съдействие, над една трета от тях са подали сигнали или жалби.


Самата тя мотивира кандидатирането си с невъзможността да бъде полезна повече като омбудсман, защото властта ѝ пречи. "Месеци, години бях пощенска кутия за мъката на хората. Години наред се опитвах да помагам. На мнозина успях, но все си мисля за тези, на които не успях. Това ме кара да се чувствам зле, това ме кара да не спя. Смятам, че няма да бъде честно, ако реша, че успехът на едни каузи, щастието на едни хора може да компенсира нещастието на други", каза Манолова пред журналисти, след като внесе оставката си в парламента.


Факт е, че нейното преопаковане заради довчерашната ѝ партийна биография и настървеност срещу протестите за Пеевски вече не се разглежда като пейоратив, а като естествения ред на нещата. Самата Манолова в интервю по bTV, очевидно подготвена по проблемните въпроси, обясни онази си антипротестърска позиция с това, че каузата, зад която "искрено" стояла, се оказала "нечиста". Щеше да е истинско, ако го казва тийнейджър, но не и зрял човек и обигран политик. Факт е, че тя избягва да назовава Пеевски и пробва да се прикаламиса, както казват в Северозапада, към екокаузи като защитата на плаж "Корал" например.


Закъде без районни кметове и общински съветници


Всички големи обещания на Манолова обаче, включително и най-значимото – да разгроми корупционните схеми в столицата, се обезсмислят от факта, че тя няма да предложи листа с общински съветници. Кмет без общински съвет е съвършено безполезен, фигурант – дори и при нейната хиперактивност, – тъй като няма как да прокара политиките си. Това не е ефективен модел за управлението на най-благоденстващия район в България и на практика е отказ да управлява. Парадоксално, но с липсата на листа за общински съветници на кандидат, когото социолозите пращат на балотаж – тоест потенциален победител, той дори демонстрира отказ от политики.


Въпреки че всячески се стреми да се представи като боркиня срещу статуквото на ГЕРБ, Манолова няма как да избегне факта, че беше избрана като омбудсман с подкрепата на ГЕРБ, а тайното гласуване ѝ осигури техните гласове. Според нея – направили са го, понеже били впечатлени от работата ѝ, но това е доста неубедително дори и за незапознатите с работата на парламента. При Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ, и Борисов – премиер, никой депутат на ГЕРБ не може да си позволи да гласува различно от групата, ако не е предварително координирано.


Защо Манолова не предлага листа с общински съветници? Възможните обяснения са ограничени – или наистина е резерва на ГЕРБ, както твърдят анализатори, или разчита на някакво неясно мнозинство, за да не развали бранда си на граждански кандидат. Чие? Почти безспорно е, че ГЕРБ отново ще имат най-голямата група общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). В настоящия социалистите са трети.


Дори Борисов, патентовал "плаващите мнозинства" в парламента, все пак разчита на парламентарна група. А когато влезе като солов играч в столичното кметство през 2005 г., имаше чудесно и хармонично съжителство с мнозинството на СДС в Общинския съвет. Тази година се видя, че старата любов ръжда не хваща – и след европейските избори със СДС са партньори и за местните.


Кмет търси листа – или листа търси кмет


И ето друга комична ситуация. На 11 септември се очаква решението на софийската организация на БСП да подкрепи Манолова за кмет. Преди тях вече избърза и даде подкрепа това-което-е-останало-от-НДСВ – Движение "България на гражданите", в предишния парламент част от Реформаторския блок. Партията, създадена от Меглена Кунева, първия български еврокомисар, днес е оглавявана от Димитър Делчев, син на Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Така формално се потвърждава и гражданствеността на кандидатурата на Манолова, тъй като ето – и леви, и хм, десни, я подкрепят. За което и призова.


БСП обаче ще има номинации за районни кметове и листа за общински съветници, които, при липсата на кандидат-кмет, който да тегли кампанията, ще действат на ниски обороти. И какво излиза – листата си търси кмет или кметът си търси листа?! Без група общински съветници Манолова би се превърнала в това, в което обвини Фандъкова – в изпълнителен директор. А, да – и да продължи да е "пощенска кутия за мъка".


Фандъкова залага на деловия облик


За да не излезе извън образа на зает да си върши работата човек, докато другите правят кампания, Фандъкова нямаше официално откриване. Тя обяви ad hoc, на едно от множеството си инспекции, откривания, проверки и др., сгъстили програмата ѝ преди изборите, че за четвърти път ще се пробва за кмет на София.


Има една новина обаче, която за запознатите със столичните дела е по-голяма от нейната номинация и идеи за София – в тазгодишната листа общински съветници на ГЕРБ няма да го има Орлин Алексиев. Отсъствието на най-силния на "Московска" 33 – председателя на Комисията по бюджет и финанси към СОС, човека община, е най-сериозното доказателство за обещаното от Фандъкова освежаване на екипа.


През 2014 г. по времето на кабинета "Орешарски" МВР обискира офисите му във връзка с разследването "Кокаинови крале". Нищо не беше открито. Скандалната общинска фирма "Чистота-Искър", която е наела за подизпълнител фирма на един от замесените в наркотрафика, си остана черна дупка. Едва в края на юни т.г. Фандъкова съобщи, че през 2018 г. получила много сериозен сигнал за нарушения във фирмата, който тази година предала на прокуратурата. Покрай местните избори много фирми и договори ще станат прокурорска "дъвка" – минат ли, пак настава тишина, а проверките стоят "на трупчета".


Отсъствието и на Андрей Иванов и Орлин Иванов от листите обаче си е генерална промяна, почти като оная "ГЕНЕРАЛна промяна", която Борисов обещаваше на софиянци през 2005 г. Проверката, извършена от НАП през 2012 г. например, на бившия шеф на СОС Андрей Иванов във връзка с разкрития, че е придобил 60 имота, очаквано показа, че всичко е наред. Въпреки това той подаде оставка като председател на СОС.


Очевидно в ГЕРБ са решили да жертват тези съветници, защото местните избори през октомври наистина са от критично значение – този политически ход е най-убедителното доказателство. (Така се предпазват и от евентуални компромати, свързани с тримата съветници.)


Лицето, зад чийто гръб се е вършило всичко това обаче, остава същото. Независимо че ако спечели, Фандъкова вероятно ще смени и някои от заместниците си. Съгласието ѝ е твърде тежък товар за самата нея и умората започва да ѝ личи, но е още едно доказателство колко важно е изборите в София да бъдат спечелени от ГЕРБ.


Сигурно е, че в този предизборен сезон фризьорите ще имат много работа.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Омбудсманката нямала общински съветници ;)

  Много хитър
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3563 Любопитно

  Ще пада яко надлъгване и компромати. Битката за София е на "кило кръв и метър кожа" образно казано.

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 567 Весело

  "Колко е протестният вот в София, ... "всички срещу ГЕРБ""

  - "Идно си баба знае, едно си бае" :) Тъй де, "всички срещу ГЕРБ" вече е разигравано.

  „Инициативата изборите да се преброят паралелно от външна агенция е на "Коалиция за България" и по-конкретно на нейния лидер Сергей Станишев. Към тази идея обаче се включиха и други партии, които оформиха своеобразна опозиционна коалиция около социалистите: ДПС, "Атака", ДСБ и партията на Меглена Кунева.“
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/izbori2013/2013/05/06/2054730_povtorno_prebroiavane/

  Помним и резултатите:
  - Избор на Пеевски за шеф на ДАНС;
  - Избор на Гунев за шеф на банков надзор:
  - Фалит на КТБ
  ...


 4. 4 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 80 Неутрално

  С "една" дума още от същото очаква населението на столицата, както и за останалата му част, живуркаща в обсебената държава. Мафията е обладала финанси, медии, бизнес, репресивни държавни органи, партии, движения ...."Офертите" към избирателя са ПрИмоции от същото - некачествена стока с изкуствено надута цена предлагана с отстъпка за ограничен (изборен) период - подставени лица, калинки, кариеристи, службогонци в различни цветове и партийни окраски....

 5. 5 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Ще пада яко надлъгване и компромати. Битката за София е на "кило кръв и метър кожа" образно казано.
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  ... и чувал перушина.

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Излишен текст. Единственото му оправдание е хонорарът.

 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#4] от "zhoo":

  Но вече е крайно време нещо да се промени към по-добро.
  Лично аз не вярвам Манолова да стане кмет.

 8. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2448 Весело

  До коментар [#5] от "bez_ime2":


  ...а бидоните с помия къде ги забравихте?...

 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#5] от "bez_ime2":...а бидоните с помия къде ги забравихте?...
  —цитат от коментар 8 на Зори


  На Позитано, другарке...

 10. 10 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 430 Неутрално

  И двете лелки са доверени хора мафията (задкулисието). У нас ако не си такъв и се озовеш на властова позиция имаш два пътя, или слушаш и изпълняваш или се сдобивваш с 20-годишна ефективна присъда.

 11. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2448 Весело

  До коментар [#9] от "bez_ime2":


  Другарке викай на баба ти!
  БСП не ме кефят!

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#10] от "tos_buratino":
  Не е много по темата но не вярвам че Иванчева е чиста!

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  E, айде сега била "пощенска кутия за мъка"! Самата тя, другарката Манолова е класическо кошче за душевни отпадъци като Галеви, Орешарски, Костинброд, Пеевски... само няколко от публично известните отврати.

 14. 14 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Весело

  Теи Европейските сякаш щяха да са много сложни ама нещо не се получи....

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#7] от "Зори":

  Че то няма начин да не отиде към по-добро заради икономиката ни.
  Бюджетът на всички градове расте. За София след 2-3 години ще стане 2 милиарда. Все нещо ще се оправи с толкова много пари.

 16. 16 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#7] от "Зори":

  Естествено, че няма да стане, целта е да се вдигне пушилка.

  Много хитър
 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Зависи кое е това ,,нещо"?...или кой е това нещо? Защото хората като да не усещат особено оправяне.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#5] от "bez_ime2":

  Под перушината се оказаха изделия от високотехнологична пластмаса засега.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#9] от "bez_ime2":Другарке викай на баба ти!БСП не ме кефят!
  —цитат от коментар 11 на Зори


  Че какво обидно има в "другарка"? На Позитано нямат монопол върху тази дума...

 20. 20 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#5] от "bez_ime2":Под перушината се оказаха изделия от високотехнологична пластмаса засега.
  —цитат от коментар 18 на дерибеев


  Не позна, Дерибеев...

 21. 21 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 758 Весело

  До коментар [#20] от "bez_ime2":
  А може пък да си споделя личен опит?

 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#20] от "bez_ime2":А може пък да си споделя личен опит?
  —цитат от коментар 21 на wiligri


  Не знам защо не оценява толерантността ми...

 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Ще пада яко надлъгване и компромати. Битката за София е на "кило кръв и метър кожа" образно казано.
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  Каква битка и -защо - КРЪВ ??? Да не би отново да е в сила лозунгът :"Тази власт с кръв сме я взели - и ще си я вземем отново с кръв ! "/перефразирам /.Според мен ако се стигни до "кръвопускане " по волята на едно "бивше острие " и на една "бивша кметица "/а може би все още настояща с невлязла в сила присъда /, на НИЩО ДОБРО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАДЯВАМЕ !Кандидатите за кмет засега наброяват петима и за първи път сред тях има трима, заявили се като "граждански". Това са: бившият омбудсман Мая Манолова; осъдената на първа инстанция на 20 години затвор заради поискан подкуп от 187 500 евро и поставена под домашен арест бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева; Борис Бонев от неправителствената организация "Спаси София", известна от години с множество предложения и активни позиции по проблеми на столицата" Само този цитат би трябвало да "отвори очите " на избирателите !

 24. 24 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1799 Любопитно

  ......Битката за Софето ще е много тежка , оспорвана и минава през БАЛОТАЖ.......!!!!.......но това ще индикира какво ТОЧНО ИСКА СУВЕРЕНА.......!!!!!????!!!!.......Запазване на СТАТУКВОТО......???!!!!!?????....или ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 25. 25 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1799 Весело

  До коментар [#5] от "bez_ime2":Под перушината се оказаха изделия от високотехнологична пластмаса засега.
  —цитат от коментар 18 на дерибеев


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++........!!!!.....което индикира ОГРОМНО ВЪОБРАЖЕНИЕ , РАЗВИНТЕНА ФАНТАЗИЯ.....ииии......НИКАКВИ ЗАДРЪЖКИИИ.........!!!!....../...Безпаметното СЪСТОЯНИЕ.......!!!!????!!!!....даже не го ииии......КОМЕНТИРАММММ......./.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3026 Весело

  До коментар [#20] от "bez_ime2":

  Какво не съм познал? Размера няма как да позная, иначе перушината и пластмасата са факт

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Още преди Манолова и настоящата кметица Йорданка Фандъкова да заявят, че ще се кандидатират, социолозите ги бяха изпратили на балотаж. Сега им остава само да се надпреварват в прогнозите коя ще е победителка. И въпреки че градската десница, обединена в "Демократична България" и трета политическа сила в София на евровота през май, излъчи свой кандидат – арх. Борислав Игнатов, демоскопите едно си знаят, едно си баят: на балотаж са Манолова и Фандъкова.
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Социолозите да изпращат който си щат на балотаж!
  ДЕМОКРАТИЧНА СОФИЯ ще гласува само и единствено за БОРИСЛАВ ИГНАТОВ!
  Това е кандидат, който безспорно превъзхожда всички останали!

  "Борислав Игнатов е български архитект с права да упражнява професията в България, Европейския съюз и САЩ. Той е председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България и кандидат за кмет на София на ПП „Демократична България“.
  Роден е на 21 май 1972 г. във Варна. През 1995 г. завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност „Градоустройство“. Същата година започва самостоятелна работа като архитект на свободна практика. През 1999 г. продължава кариерата си в Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро William Rawn Architects. През 2001 г. се премества в Ню Йорк, където работи по проекти, свързани с изграждането на болници, университети и жилищни сгради в една от най-големите световни архитектурни фирми Perkins and Will Architects.
  През 2006 г. завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава в същия университет в катедрите „Концептуална архитектура“ и „Опазване на историческото наследство“.
  През 2007 г. основава архитектурното ателие Bignatov Studio New York.
  През 2009 г. се завръща в България и работи по български и международни проекти. Във връзка с разработван проект за голяма крайбрежна търговска зона в Шънджън, през 2011 г. живее между Сиатъл и Хонгконг.
  Негови проекти, като Conservatory House, Equinox House, Genua Office Building, са отличени в редица издания издания по света и попадат в престижните архитектурни алманаси 1000 European architects и Best Houses.
  Борислав Игнатов участва в журирането на международни конкурси в качеството си на почетен член на организацията на Източноевропейските архитекти Share Architects.
  По време на мандата му като председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България, са въведени електронно гласуване, онлайн заседания и директни излъчвания на общите събрания на Камарата. Той е един от авторите и защитници на тезата, че Закона за устройство на територията трябва да бъде отменен и на негово място да се приеме кодекс."

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1799 Весело

  До коментар [#20] от "bez_ime2":Какво не съм познал? Размера няма как да позная, иначе перушината и пластмасата са факт
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  ......ааааа......!!!!????!!!!!....НИЕ за това ти се ДОВЕРЯВАМЕЕЕ........!!!!!......Даваш......!!!!....БЕЗЦЕННИ НАСОКИ......!!!!.....За РАЗМИСЪЛ.......!!!!!????!!!!......неее ,че е много сложно да разбереш какво им е в """ГЛАВИТЕ""" на лиляво розовите КОРИФЕЙ на МИСЪЛТААА, гледащи БЕЗПАМЕТНО и ДЪРЖАЩИ във ВСИЧКИ РЪЦЕ.......!!!!!......Високо технологична пластмасаааа.......иии....ОБОРУДВАНЕЕЕ......!!!!!?????!!!!....РАЗМЕРА НАИСТИНА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.......!!!!!.....КОЛКОТО е ПО- ГОЛЯМММ.......!!!!?????!!!!!.....Толкова по- ДОБРЕЕЕЕ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 29. 29 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Всеки селянин, повярвал си малко повече, се напъва да решава проблемите на София. (Които, между другото, са създадени от друг някой селянин, дошъл с миришещи крака, наврени в бели чорапи за 2 лева и обувки за 30 лева от битака)

 30. 30 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#10] от "tos_buratino":

  Е, репертоара е дълъг: от "саморазвили се" болтове на джантите на служебния автомобил, до режисирано набеждаване за вземане на подкуп...

 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2531 Весело

  Приятелката на Игнатов да се включва в надпреварата! Така че блондинките да станат четири. При нея няма скрито покрито и има реални шансове поне не по-малки от Иванчева!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  Вече започва да ми липсва Цвъки. Той организираше (по свой си начин, милиционерски) структурите на ГЕРБ за изборите. А сега като го няма, преди да е обявена кампанията медиите поеха неговата роля и ни заливат от сутрин до вечер с Фандъкова и Манолова, или пък получаваме предизборни клипове от джипката. Авторитарното статукво има тази традиция, когато народното недоволство стане прекалено голямо и има опасност да разклати властта, да си изработят формална опозиция, която да обере негативния вот, за да не отиде в истинската опозиция. И колкото този опозиционер, в случая Манолова, е по-гласовит и по-нападателен, толкова по-добре за кукловодите от статуквото. Затова по медиите са само Фандъкова и Манолова, а Игнатов, Иванчева и Бонев не се споменават дори.

 33. 33 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  "От края на миналия век, независимо от това коя политическа сила управлява България, София неизменно е била позиционирана в център–дясно."

  Милчева, това е клише, при това не е истина.
  Какво "дясно" има в ГЕРБ или Рапона, освен, че имат по един десен крак.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 34. 34 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#19] от "bez_ime2":

  Като ти пишат от позитано към тях ще се обръщаш по този начин!

 35. 35 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#33] от "simval":

  Или в Александър Каракачанов

 36. 36 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1544 Весело

  ДЕМОКРАТИЧНА СОФИЯ ще гласува само и единствено за БОРИСЛАВ ИГНАТОВ!
  —цитат от коментар 27 на Рим


  Така е.
  А мислещата част от София би гласувала за хора, не за партии и би подкрепила кандидати, които наистина искат и могат да направят нещо - като Борис Бонев например.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#27] от "Рим":

  Тоя пост си го запази инси го пускай след изборите..За успокоение.

 38. 38 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#32] от "Fiji":

  Осттави!Излиза,че народно-демпкратичната Газета и тя част от статуквото!Щото по 5 статии на ден пуска за Манолова.

 39. 39 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Ще ви споделя какво ми е било странно винаги като политика около кметските избори.Кмета се избира от хората на определеното населено място.И фрази като,,ако кмета не е от нашата партия-пари няма да видите" са ми смешни. Защо? Ами защото кмета е избран за да решава проблемите не на национално,а на местно ниво. Или проблемите на всяко едно населено място са различни и не бива да зависят от това от коя партия ще бъде кмета. Или работиш за хората,или си хващаш чантичката и у вас!

 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  ......Битката за Софето ще е много тежка , оспорвана и минава през БАЛОТАЖ.......!!!!.......но това ще индикира какво ТОЧНО ИСКА СУВЕРЕНА.......!!!!!????!!!!.......Запазване на СТАТУКВОТО......???!!!!!?????....или ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ........
  —цитат от коментар 24 на kesh

  Аз пък не вярвам в свободната воля на суверена (ако все още разбираме под суверен народа). Като изключим партийно ангажираните гласоподаватели, работещите в администрацията на тлъсти заплати, олигарсите и техните приближени, работещите за олигарси и страхуващи се да не си загубят работата, местните феодали и техните клики, като изключим и роднините на предишно изброените, то колко народ остава?

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5044 Неутрално

  Облачно с превалявания и вече разкалян терен...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  До коментар [#39] от "Зори":

  Защото парите за общините се дават от бюджета – от Бойко.

 43. 43 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fiji":

  То пък един суверен...

 44. 44 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#42] от "Fiji":

  Парите се дават не от Бойко а от нас!

 45. 45 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Я пръкнала се нова жълтопаветна пишман медия.Тоест.Тая я не бях чувал.Естествено типично по български бардака е нов ама каките вътре-стари...И всяка от тях с по 2 вибратора.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 46. 46 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#42] от "Fiji":


  Плюс това освен от бюджета общините също си имат приходи!
  Това са пак НАШИТЕ ПАРИ, само че кметовете не могат да ги разпределят целесъобразно и по приоритети...та на доста от тях им се смеем...

 47. 47 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  "Съдейки по отчета ѝ, била е неуморна в работата си – за четири години 122 199 граждани са я потърсили за съдействие, над една трета от тях са подали сигнали или жалби."

  Броят на жалбите не е никакъв фактор за да бъде оценена като "неуморна", те не са били адресирани до лицето ММ, а до длъжностното лице омбудсман, който е да е той. Важно е колко от тези жалби са получили удовлетворяващ резултат.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3563 Любопитно

  До коментар [#3] от "plebs":

  Да, тогава Пеевски не мина! Ама, къде са правоверните протестиращи сега? А? Делянчо си има накуп ДАНС, цацаратурата и следствието и част от трисвиниума. ДПС е първа дружка на ГЕРБ и крепител на кабинета. Прав беше ялия филии с мас - :"като махнах моите хора от протестите и вие останахте една шепа". Е, не върви да рипаш срещу вожда слънце, нали? Сега всичко е добре - ех вие герберунгели нещастни и не ориентирани!

 49. 49 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3563 Весело

  До коментар [#36] от "dgd":

  Мислещ София?! Туй нещо на оксиморон ми мяза. След като си избраха пожарникар първом за кмет, а после, след провала му, си го избраха за премиер!? Явно, голямо мислене ще да е паднало. Най-вероятно, в кварталната кръчма, или чалготека! 😂😂😂

 50. 50 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Ако не беше възрастта - то човек би си помислил , че Мая Манолова и Делян Пеевски са брат и сестра , родени след бурна младежка любов на Бойко Борисов и Корнелия Нинова !

 51. 51 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  До коментар [#44] от "Зори":

  От нас се дават парите, но ние ги даваме на Бойко, а той вече както реши и на когото реши ще даде.

 52. 52 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#20] от "bez_ime2":Какво не съм познал? Размера няма как да позная, иначе перушината и пластмасата са факт
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  Перушина се оказа това, което е в главата ти, Дерибеев, за голямо съжаление...

 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Всички срещу ГЕРБ?! Глупости! За десните е да не се допусне избор на кмет от БСП.

 54. 54 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 3033 Весело

  До коментар [#50] от "Dankol":

  Забавно, поне за едното "детенце" възрастта ще е подходяща, майки да искаш - майка му, Нинова, Манолова и всяка лична политическа и икономическа персона. Жалко, че не е наследило харизмата на "татко".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 55. 55 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  Борислав Игнатов, Десислава Иванчева и Борис Бонев, поради всеизвестни причини, не са никакви, освен чисто формални кандидати и част от политическия миманс, да не кажа пейзаж! Фандъкова три мандата работи пред очите ни и до ден днешен не се е намерил нито един, който да представи някакви доказателства за корупция (както при Иванчева), изпразнени от съдържание замисли, а още по-малко действия (както при Борис Бонев от неправителствената организация "Спаси София"), нито пък танци с вибратори (както е при податливият на изнудване по причина на снимковия материал Игнатов). Ако имаше нещо, досега, за тези три мандата, щеше да е на показ и на одумване в някои сайтове, медии, Фейсбук-профили и т. н. На показ излязоха само хора, които през нощта къртеха поставени през деня ограничители за велосипедна алея по „Дондуков“, например! И не си мислете, че не се знае кой, какво и защо го е направил – там и на други места! Дип, че Баце, колкото и да му викате „еднокнижник“ и „банкянска мутра“, не е отмъстителен! На МаяМа, обаче, ѝ се губят едни години между 1986-1994 г., когато не се знае къде е била и какво е правила. Пита се в задачата кога въпросната „сестра Галева“ и „Костинбродска съзаклятничка“ ще представи дипломите за образованието си, особено това, получено в Москва, и каква специалност е завършила „с успех“ недолюбваната от таксиджиите в София изрусена кюстендилка? И колкото повече се мълчи и дипломи не се показват, толкова повече резултата от изборите в София ще се реши на първи тур! За подкрепата от Позасрано ще говоря, когато стане факт, макар че и от сега нещата са токова ясни, че са чак прозрачни! Други мнения?

 56. 56 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6612 Неутрално

  Не вярвам в София да има толкова дебили, че да гласуват за маяма галева костинбродская.

 57. 57 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  "...И въпреки че градската десница, обединена в "Демократична България" и трета политическа сила в София на евровота през май, излъчи свой кандидат – арх. Борислав Игнатов, демоскопите едно си знаят, едно си баят: на балотаж са Манолова и Фандъкова..."
  Уважаема г-жо Милчева, какво и е дясното на тази "градска десница" - поставяме я в кавички, защото така си е харесала да се нарича. Така утре може да се самоназове "райска птица". Безспорното й е така да подхване работата си, че тя да не стане. Ако искаше да сполучи с кмет щеше да се сработи със "Спаси София" , а и с Иванчева. Трите кандидатури са обречени, предлагащите го знаят, те нито могат, нито искат да управляват. Играе им се на политика и популярност. Предполагам, че и вие го знаете.


 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Да оценяваш дейността на омбудсман по броя на жалбите е като да оценяваш картина по грамажа изразходвана боя.

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 327 Неутрално

  "Мълчанието на акнетата" и "кресливия ИК на Манолова" - знаете, че първото е заглавие на известен американски криминален психотрилър, а второто е заемка на една известна мисъл на актьора Г. Данаилов. А щом стана въпрос за заемки, ето ви и още една ... "Русия (много обича да) окупира и (след това да) тероризира обикновено славянски народи", но по-важното Е, НЕ КОЙ ГО Е КАЗАЛ, а проста историческа справка би свършила същото, примерно на 200 годишната история на Балканския регион (на Балканския полуосттров). Но, обикновено и почти винаги, истината има две страни - не само рушняците са се опитвали през вековете да наложат своето влияние тук, но и големите по онова време велики сили, ... с една малка продробност - че първото е "славянския подарък" на така наречения "по-голям брат", а второто си е чиста проба политически и икономически интерси на силните и на големите сили. В българския вариант, много им помага разбира се, и "...тишината в народната кошара", защото "ягнето" вече се е напатило от "разните гладни кумчо-вълчовци".

 60. 60 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#14] от "Nikolay Savov":

  обективен анализ на европейските избори е ясен - голям спад за герб ( -70 000) , нарастване (уви) за бсп ( +50 000) , добре че боко владее медиите та обяви огромната победа... а нинова която иска властта , но само вътре в бсп бързо бързо се съгласи...

 61. 61 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#56] от "Peni Nikol":

  в софия избраха тиква за кмет, значи има мнооооого дебили...

 62. 62 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#55] от "Santos":

  баце не е отмъстителен? само злобен?

 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Това червените като почнат да прувеличават се насират!
  Сестра Галева била "пощенска кутия за мъката на хората" видите ли!?
  Ах недей!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 596 Неутрално

  За Маяма Нолова ще кажа едно: Вълкът козината си мени, нрава не. Няма бивши комунисти.
  Ако съпоставим Мая с арх. Игнатов, ще видим, че комунистката няма нито един ден смислен работен стаж, нито подходящо образование, нужно за кмет.
  Програмите и платформите им са несравними.
  Ако моите съграждани, повечето от които селяни, гласуват емоционално, а не рационално, ни очакват ОЩЕ проблеми за тоя измъчен град.
  Глас за единственият смислен кандидат: Арх. Игнатов.

 65. 65 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 278 Весело

  Кви са ви тъпи либералните опорки и стратегии. Падне ли София, щело да падне и правителството.

  Ми, аз не искам да гласувам за Фандъкова, ама не искам и да пада правителството.

  Значи все пак ще гласувам. Нямам избор.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 66. 66 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#55] от "Santos":

  Определено мисля, че гражданите имат възможност да променят описаното от Вас по два начина - за предпочитане мирен, посредством избори, в които, освен да гласуват, да участват под различна форма в контрола на изборния ден. Вторият не бих желала да се случи, но е възможно се стигне и до него, ако не се пробудим.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 67. 67 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Фандъкова три мандата работи пред очите ни и до ден днешен не се е намерил нито един, който да представи някакви доказателства за корупция (както при Иванчева),.....

  нито пък танци с вибратори (както е при податливият на изнудване по причина на снимковия материал Игнатов).
  —цитат от коментар 55 на Santos


  За първото имате право - но пък покрай нея бушонирани бол. Явно школовката на даскалката е правилна - неща стават, ама й се разминава.

  За второто мисля, че е пълен фарс и показателно за нивото на политическата обстановка. Не съм гледал снимките, но пушилката се забелязва от далече. С кое е податлив на изнудване като вече се видя каквото имаше? Ако има още да се види, както и сега де, би трябвало да са подсъдими тези които го разпространяват. Ех само да живеехме в правова държава.

  panem et circenses
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK