Изтича мандатът на съдебния инспекторат, разпънал знакови "чадъри"

Амбициите на главния съдебен инспектор Теодора Точкова стигат дотам, че за малко да обяви пълна независимост на инспектората от ВСС.

© Велко Ангелов

Амбициите на главния съдебен инспектор Теодора Точкова стигат дотам, че за малко да обяви пълна независимост на инспектората от ВСС.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Заглавието е на "Дневник".


Шумотевицата около назначението на Иван Гешев за главен прокурор, маскирано като избор, оставя в сянката си друго немаловажно събитие в съдебната власт. Тази есен Народното събрание (НС) има задължението да организира процедурата и да избере съдебни инспектори като обнови изцяло състава на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Съдебните инспектори са с мандат от 4 години, а главният съдебен инспектор, избиран също от НС, упражнява 5-годишен мандат. По ред причини изтичането на мандата на главния съдебен инспектор Теодора Точкова съвпада с този на редовите инспектори.


В резултат на това до 18 декември трябва да бъдат излъчени 10-тима членове на ИВСС, а до 2 февруари 2020 г. - и нов главен съдебен инспектор. За да бъде спазен законоустановеният срок, НС следва да открие процедурата още в самото начало на септември, тъй като по закон това трябва да се случи от 2 до 6 месеца преди изтичане на мандата на настоящия ИВСС. Причината да се стигне до това неловко и нарочно избягвано положение за двоен едновременен избор лежи както в 42-рото, така и в 43-тото НС, които провалят две поредни процедури, в резултат на което осуетяват конституционния замисъл за приемственост между ръководството на ИВСС и инспекторите.
За правомощията и статута на Инспектората към ВСС


Но откъде идва важността на инспектората? Макар и второстепенен орган към ВСС, институцията има правомощието да проверява работата на съдиите, прокурорите и следователите. В компетентността на ИВСС е и да отправя предложения за дисциплинарно наказване на магистратите. Ако гражданите са недоволни от правосъдието, ИВСС остава последната възможност да се възвърне доверието им както относно бързината за разглеждане на делата, така и по отношение доколко независимо е произнасянето на съдиите и прокурорите по заведените дела и постъпилите сигнали. В допълнение към това от 2017 г. на практика инспекторатът е и антикорупционна комисия за съдебната власт, тъй като установява наличието на конфликт на интереси на съдиите, прокурорите и следователите, както и събира, публикува и изследва имуществените им декларации.


В мандата на действащия съдебен инспектор Теодора Точкова статутът на ИВСС не само получава нови правомощия, но и редица от тях го укрепват като саморегулиращ се орган – сам приема правила за това какви да бъдат и как да се извършват проверки на съдилищата и прокуратурите, на какво ниво и в кой съдебен район. Също въпрос на саморегулация е как да упражнява функциите си по превенция на корупцията и имуществения статус на магистратите.


Амбициите на г-жа Точкова стигат дотам, че за малко да обяви пълна независимост на ИВСС от Висшия съдебен съвет в отрицание на изричния текст на чл. 132а от конституцията, който гласи: "Към Висшия съдебен съвет се създава инспекторат". При серията изменения на Закона за съдебната власт, през юли 2016 г., Точкова поиска самостоятелен бюджет на инспектората, без възможност Висшият съдебен съвет да го изменя или намалява. Дискусията придобива комичен характер, като се стигна и до тълкуване дали "към" означава подчиненост на ВСС.


За реалните резултати


При избирането си за главен съдебен инспектор Теодора Точкова обещава да направи регистър на делата от висок обществен интерес на страницата на ИВСС. Такъв все още няма, но това дава повод да се обърне внимание на проверките на ИВСС с висок обществен интерес.


Въпреки широките правомощия, увеличения щат служители в помощ на инспекторите, нарасналия бюджет и редица кариерни добавки за инспекторите очакваните резултати така и не се появяват. Вторият състав на ИВСС, начело с Теодора Точкова, призван да направи паметен скок в повишаване изискванията към професионализма, високия морал и бързина на магистратите, наистина произведе паметни резултати:


ЦУМ-гейт


През пролетта на 2017 г. се разразява скандал начело с главния прокурор Сотир Цацаров, след като бе публикуван видео запис, на който бизнесменът Сашо Дончев, издател на "Сега", споделя пред Дамския бизнес форум, че е бил привикан на среща с главния прокурор, за да му се упражни натиск за редакционната политика. В своя позиция до медиите прокуратурата потвърди, че такава среща се е състояла, но отрече главният прокурор да я е инициирал. Впоследствие се разбира, че срещата се е провела с посредничеството на члена на БСП Георги Гергов, в кабинета му в ЦУМ. Инспекторатът не открива нищо нередно.


Делото за централата на КТБ в Софийски апелативен съд (CAC).


Пpeз oĸтoмвpи 2017 г. пpeдceдaтeлĸaтa нa съда Дaниeлa Дoнчeвa иззима нeпpaвoмepнo дeлaтa нa cъдия Mилeн Bacилeв, зa дa ги paзпpeдeли нa ceбe cи. Cpeд дeлaтa e и дeлoтo зa цeнтpaлнaтa cгpaдa нa фaлиpaлaтa KTБ. Пpoвepĸaтa нa ИBCC oтнocнo cпaзвaнeтo нa пpинципa нa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe нa дeлaтa установява безспорно нарушение, въпреки това не предлага Дончева за наказание. Taĸa, пpoтивнo нa вcяĸa пpaвнa лoгиĸa, ce cтигa дo пoлoжeниeтo: имa бeзcпopнo извъpшeнo нapyшeниe, имa ycтaнoвeн извъpшитeл и нямa пocлeдвaщo нaĸaзaниe. Инcпeĸтopaтът ĸъм BCC, пpизвaн пo кoнcтитyция дa пpaви пpoвepĸи нa мaгиcтpaтитe и дa пpeдлaгa нa BCC нaĸaзвaнeтo им, дeмoнcтpиpa oтĸaз oт yпpaжнявaнe нa ĸoнcтитyциoннo зaдължeниe.


- "Не се чисти!"


На 18 юли тази година в нарушение на закона ИВСС публикува имуществената декларация на съдия Мирослава Тодорова без да заличи нейните лични данни и данните на семейството ѝ. Файлът бе наименуван "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII". Главният инспектор Точкова не се яви на изслушването по темата, отказвайки да прекрати отпуска си. Така вместо ръководената от нея институция да гарантира сигурността на български наказателен съдия показа, че неудобните на властта могат да бъдат мачкани от самата власт по всевъзможен начин.


За предстоящата процедура


При вече отчетеното забавяне срокът, в който ще се правят реални номинации, вероятно ще бъде съвсем кратък, подобно на процедурата от 2015 г. Така замисълът да е ясно как партийните централи са стигнали до определена кандидатура – по пътя на консултациите или по пътя на партийната приближеност, вероятно ще бъде осуетен и отново политическият тарикатлък ще вземе преимущество над експертния. За разлика от изборите за ВСС, при които целта е да влязат и външни за системата лица, тук подборът трябва да бъде изцяло от вътрешни за системата хора – юристи с добър профил и задоволителен опит. С изменението на Закона за съдебната власт от 2016 г. са въведени квоти за това колко и какви по йерархия и материя да бъдат инспекторите, поне това ще направи избора по-малко хаотичен. Процедурата е първото сериозно изпитание и за новия председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Анна Александрова.


Инспекторатът не се ползва с високо доверие в обществото, а изглежда е загубил доверието и на самите съдебни среди, тъй като не наказва провинилите си, а разпъва специален чадър над тях. Затова и възвръщането на доверието е първата и най-важна необходимост, като ролята на ИВСС следва да бъде строго балансирана – без да оказва натиск върху магистратите, без да неглижира проблемите на търсещите правосъдие.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1752 Любопитно

  Как да разбираме, че "отново политическият тарикатлък ще вземе преимущество над експертния"? 🤷🏻

  Брегов, дефинирай "експертен тарикатлък" ако обичаш.

 2. До коментар [#1] от "Lemmy":

  На български преведено - Когото Бибитко с жипката си избере.......
  Лесно е за разбиране, стига да знаеш “политическия диалект” в българския език :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Няма страшно. Новият състав ще бъде подбран от също толкова удобни и подмазвачески настроени хора. Само ще се смени ръката, която държи "чадъра".

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Коя ли институция има доверие, че и имспекторатът да е от тях.
  Той се оказа едно голямо разочарование.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  За съжаление така нареченият "инспекторат" също е част от клиентелата!!!

 6. 6 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Булгарише чадъришен.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 7. 7 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Няма страшно. Новият състав ще бъде подбран от също толкова удобни и подмазвачески настроени хора. Само ще се смени ръката, която държи "чадъра".
  —цитат от коментар 3 на Vlado Nikolov


  Останаха ли други на територията?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Гневно

  Никаква реална полза от тези хрантутници! ВЪН

 10. 10 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#8] от "Кокошка":

  На вас да, но на мнозинството не.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#8] от "Кокошка":

  Умолявам Ви - потърсете спешно специализирана медицинска помощ!!!!!

 12. 12 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 274 Неутрално

  АДВОКАТ
  ЛИ Е
  МАЯ МАНОЛОВА???
  1.
  ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА
  Глава втора.
  ПРИДОБИВАНЕ ПРАВА НА АДВОКАТ
  Чл. 4. (1) Всеки дееспособен български гражданин може да стане адвокат, ако отговаря на следните условия:

  1. да има завършено висше юридическо образование;

  2. да има придобита юридическа правоспособност;

  3. да има най-малко две години юридически стаж;

  4. да е положил предвидения в този закон изпит, освен в случаите на чл. 6, ал. 3;

  5. да притежава необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на адвокатската професия.
  2.
  ИМА ЛИ МАЯ МАНОЛОВА ЗАВЪРШЕНО
  ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО ПРАВО?
  Държавен вестник, брой 9 от 27.I
  НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА "ПРАВО"

  НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА "ПРАВО"

  Приета с ПМС № 343 от 30.12.1994 г.
  Обн. ДВ. бр.9 от 27 Януари 1995г., отм. ДВ. бр.31 от 12 Април 1996г.

  Отменена с параграф единствен на заключителните разпоредби на Постановление № 75 на Министерския съвет от 5 април 1996 г. за приемане на Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист" - ДВ, бр. 31 от 12 април 1996 г.

  Чл. 1. (1) Висше образование по специалността "Право" се придобива в юридически факултет на българско държавно или недържавно висше училище, създадено в съответствие със Закона за висшето образование.

  (2) Висши училища, които не осигуряват спазването на държавните изисквания за специалността "Право", не могат да приемат студенти и да издават дипломи в съответствие с чл. 30 от Закона за висшето образование.

  Чл. 2. (1) Лекционните курсове по задължителните учебни дисциплини се организират и провеждат от хабилитирани в съответната научна област преподаватели, които провеждат и семестриалните изпити.

  (2) Лекционните курсове на не по-малко от половината от задължителните дисциплини, включени в учебния план, се преподават от хабилитирани лица на основен трудов договор в съответния факултет.

  Чл. 3. Студенти в юридическите факултети се приемат чрез писмен конкурсен изпит.

  Чл. 4. (1) Обучението по специалността "Право" продължава не по-малко от 9 семестъра.

  (2) Завършилите образованието си по специалността "Право" получават диплом за висше образование и професионална квалификация "юрист", а придобиват правоспособност след стаж, организиран в съответствие със Закона за съдебната власт.
  3.
  МАЯ МАНОЛОВА НЯМА минимума от 9 /девет/ семестъра обучение като редовен студент по ПРАВО. Тя е учила 4 /четири/ семестъра в курс по магистратура, организиран за лица с НЯКАКВО висше образование, но НЕ и ПРАВНО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ.
  ПРАВОСПОСОБЕН ЮРИСТ ЛИ Е МАЯ МАНОЛОВА?
  ПО КАКЪВ НАЧИН МАЯ МАНОЛОВА СЕ Е РЕГИСТРИРАЛА КАТО АДВОКАТ в град КЮСТЕНДИЛ?

 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  АДВОКАТЛИ ЕМАЯ МАНОЛОВА???1.ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТАГлава втора.ПРИДОБИВАНЕ ПРАВА НА АДВОКАТЧл. 4. (1) Всеки дееспособен български гражданин може да стане адвокат, ако отговаря на следните условия:1. да има завършено висше юридическо образование;2. да има придобита юридическа правоспособност;3. да има най-малко две години юридически стаж;4. да е положил предвидения в този закон изпит, освен в случаите на чл. 6, ал. 3;5. да притежава необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на адвокатската професия.2.ИМА ЛИ МАЯ МАНОЛОВА ЗАВЪРШЕНОВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО ПРАВО?Държавен вестник, брой 9 от 27.IНАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА "ПРАВО"НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА "ПРАВО"Приета с ПМС № 343 от 30.12.1994 г.Обн. ДВ. бр.9 от 27 Януари 1995г., отм. ДВ. бр.31 от 12 Април 1996г.Отменена с параграф единствен на заключителните разпоредби на Постановление № 75 на Министерския съвет от 5 април 1996 г. за приемане на Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист" - ДВ, бр. 31 от 12 април 1996 г.Чл. 1. (1) Висше образование по специалността "Право" се придобива в юридически факултет на българско държавно или недържавно висше училище, създадено в съответствие със Закона за висшето образование.(2) Висши училища, които не осигуряват спазването на държавните изисквания за специалността "Право", не могат да приемат студенти и да издават дипломи в съответствие с чл. 30 от Закона за висшето образование.Чл. 2. (1) Лекционните курсове по задължителните учебни дисциплини се организират и провеждат от хабилитирани в съответната научна област преподаватели, които провеждат и семестриалните изпити.(2) Лекционните курсове на не по-малко от половината от задължителните дисциплини, включени в учебния план, се преподават от хабилитирани лица на основен трудов договор в съответния факултет.Чл. 3. Студенти в юридическите факултети се приемат чрез писмен конкурсен изпит.Чл. 4. (1) Обучението по специалността "Право" продължава не по-малко от 9 семестъра.(2) Завършилите образованието си по специалността "Право" получават диплом за висше образование и професионална квалификация "юрист", а придобиват правоспособност след стаж, организиран в съответствие със Закона за съдебната власт.3.МАЯ МАНОЛОВА НЯМА минимума от 9 /девет/ семестъра обучение като редовен студент по ПРАВО. Тя е учила 4 /четири/ семестъра в курс по магистратура, организиран за лица с НЯКАКВО висше образование, но НЕ и ПРАВНО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ.ПРАВОСПОСОБЕН ЮРИСТ ЛИ Е МАЯ МАНОЛОВА?ПО КАКЪВ НАЧИН МАЯ МАНОЛОВА СЕ Е РЕГИСТРИРАЛА КАТО АДВОКАТ в град КЮСТЕНДИЛ?
  —цитат от коментар 12 на sokrat41


  ПРАВО В ДЕСЯТКАТА!!!
  "ЮРИДИЧЕСКАТА ДИПЛОМА" НА МАНОЛОВА Е "ПОЛУЧЕНА" ПО ВТОРИЯ ИЛИ ТРЕТИЯ НАЧИН.
  ПО СЪЩИЯ НАЧИН /ВТОРИ ИЛИ ТРЕТИ/ Е ЗАПИСАНА КАТО "АДВОКАТ".
  ДЕЙСТВИТЕЛНА Е САМО ДИПЛОМАТА ОТ ИНСТИТУТА ПО МАРКСИЗЪМ В МАСКВА. НО ТАЯ ДИПЛОМА Е ПОЛЕЗНА КОЛКОТО УПОТРЕБЕНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ...И ЗА НЕЯ КРЕЧАТАЛОТО МАЯ ПАЗИ ГРОБНО МЪЛЧАНИЕ..
  АКО ИМА ИСТИНСКИ ЖУРНАЛИСТИ Т.Н. "ДИПЛОМИ" НА МАЯ ГАЛЕВА ТРЯБВА ДА СТАНАТ ОБЩЕСТВЕНО ДОСТОЯНИЕ..
  ТОГАВА ЩЕ СЕ ВИДИ КАКВА КУХА ЛЕЙКА Е КАНДИДАТ ЗА СОХИЙСКИ КМЕТ...ТАМ Е ИСТИНСКАТА ПОРНОГРАФИЯ.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#13] от "aramissss":

  Също като испанския на Пацо

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  И следващият няма да е по-различен.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  " Пpeз oĸтoмвpи 2017 г. пpeдceдaтeлĸaтa нa съда Дaниeлa Дoнчeвa иззима нeпpaвoмepнo дeлaтa нa cъдия Mилeн Bacилeв, зa дa ги paзпpeдeли нa ceбe cи. Cpeд дeлaтa e и дeлoтo зa цeнтpaлнaтa cгpaдa нa фaлиpaлaтa KTБ. Пpoвepĸaтa нa ИBCC oтнocнo cпaзвaнeтo нa пpинципa нa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe нa дeлaтa установява безспорно нарушение, въпреки това не предлага Дончева за наказание. Taĸa, пpoтивнo нa вcяĸa пpaвнa лoгиĸa, ce cтигa дo пoлoжeниeтo: имa бeзcпopнo извъpшeнo нapyшeниe, имa ycтaнoвeн извъpшитeл и нямa пocлeдвaщo нaĸaзaниe. "

  Арогантно поведение, зад което стоят само едни, пределно ясно измерими, интереси на кликата от кръга на сараите ! Отврат и нетърпима воня се вдига от тази престъпна самозабравила се клика, чиито клон в случая кадрува във ВСС и всички виждаме КАК !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK