Девети септември: когато ликвидираха елита на България

Важна цел на комунистическия режим е пълното заличаване на спомена за образованите, талантливите, предприемчивите и успели хора от предишната епоха.

© Живко Ангелов

Важна цел на комунистическия режим е пълното заличаване на спомена за образованите, талантливите, предприемчивите и успели хора от предишната епоха.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит до 9 септември 1944 - това е една от първите и най-важни цели на така наречената "класова борба", провеждана от комунистическия режим. А България е страна, в която червеният терор на Ленин и Сталин се прилага особено настървено. Книгата "Погубената България" на изследователите проф. Вили Лилков и Христо Христов илюстрира чрез разказите на жертви и извършители репресиите, извършени след преврата на 9 септември 1944.


Ужасите след 9 септември
Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари. За да оправдае тяхното унищожаване, комунистическата пропаганда раздува многократно броя на убитите комунисти, ремсисти и земеделци преди идването си на власт. Следват така нареченият "народен съд", концлагерите, съдебните процеси по сталински срещу минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети. Всичко това се оправдава като акт на възмездие в името на "жертвите на фашизма", а и с класовата борба, която по теорията на Сталин се разгаря с все по-голяма сила с напредване на успехите на социализма.


През 70-те години на миналия век ЦК на БКП възлага на БАН и на Музея на революционното движение да пресметнат броя на жертвите сред комунистите и левите земеделци между 1923 и 1944 година. Резултатите от извършеното мащабно изследване са публикувани в албум-справочник, озаглавен "Звезди във вековете". От него излиза, че броят на жертвите е 4 816 души. Така рухва митът на партийната пропаганда за стотици хиляди избити от "монархо-фашистите", а излязлото по книжарниците издание се оказва неудобно за диктатурата и затова целият му тираж набързо е иззет.


Проф. Вили Лилков подчертава, че съвместното му изследване с Христо Христов е логично продължение на усилията да се проследи докрай съдбата на много бележити българи сред т. нар. "бивши хора" не само в столицата, но и в още 14 големи областни и по-малки градове.


"Задачата ни беше не само да припомним Голготата на изтъкнати общественици, управници, предприемачи, учени, инженери, адвокати и прочие, но и да разкрием с факти масовостта на комунистическия терор. Силен акцент е поставен и върху методите, с които Държавна сигурност се опитва да ликвидира и заличи напълно паметта за най-просветените, напредничави и предприемчиви българи след деветосептемврийския преврат. Специално място сме отделили на работата на следствените органи на режима. Методите за подготовката на главорезите му са директно заимствани от НКВД и се практикуват от изпратените в страната униформени и цивилни съветски инквизитори, които ръководят българските си слуги. Дори терминът "бивши хора", използван от ДС за обозначаване на несвързаните с политиката елити на Царство България, е директна заемка от практиката на червения терор в СССР", обяснява проф. Лилков.


"Да се разследват за лагер"


Изследователят допълва, че обичайната резолюция на ДС върху постановленията за задържане на "бившите хора" заради "вредителство", "диверсии" и прочие измислени престъпления гласяла: "Да се разследват за [изпращане в] лагер". Проф. Лилков е категоричен, че ликвидирането на българските елити е било добре обмислено и детайлно планирано престъпление - с цел не само да се разчисти пътят към властта на в мнозинството си необразовани и безскрупулни привърженици на съветския комунизъм, но и да подчини свободомислещите хора в България на мита за "новия социалистически човек".


Според авторите, разправата с българските буржоазни елити е толкова жестока и на базата на опита, който компартията трупа в периода 1923-1925 г. като задграничен филиал на Коминтерна. Именно през този период и по-късно комунистите се съюзяват с престъпници и бандитски формирования. Типичен пример е т.нар. Митьо-Ганева чета, която е съставена от престъпници. Към нея се присъединяват и комунисти, които извършват въоръжени нападения. След атентата в църквата "Света Неделя" през 1925 година бандата е разгромена, но имената на участниците в нея фигурират в списъците на героите на БКП.


Комунистите активно търсят връзки с бандитски формирования и успяват да ги овладеят политически и идеологически, но основно чрез парите, които идват от Москва. Главен екзекутор на Народната милиция непосредствено след 9 септември 1944 е македонстващият терорист Лев Главинчев. Именно той унищожава по заповед на Титовата УДБА много видни българи от Вардарска Македония и Пиринско. Деветосептемврийските превратаджии освобождават от затворите и въоръжават над 7 000 опасни престъпници за изпълнение на "мокрите поръчки" на компартията и на окупаторите. Тази информация идва от сина на Руси Христозов, директор в Народната милиция и един от организаторите на убийствата и отвличанията през есента на 1944.


В книгата "Погубената България" са публикувани и свидетелствата на бившия висш комунистически апаратчик Петър Семерджиев, който по-късно бяга в Израел. В нея са изброени имената на поръчителите, палачите и жертвите на мародерства и убийства на офицери, духовници, предприемачи, заможни земеделци и други "бивши хора" в Сливенско. В Хасково са разстреляни командирите и целия офицерски щаб на местния гарнизон, коварно поканен от комунистите за "побратимяване" при обявяването на война на Германия.


"Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна религия, по-силна от исляма, чиито последователи престават да мислят, освен чрез фетиша на партията-диктатор, който убива всичко човешко у човека. Тук ние надминахме фашистите. () Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите", свидетелства Стефан Богданов, шеф на контраразузнаването на ДС веднага след 9 септември 1944. По неговите думи, изпратените в НРБ съветски съветници във всеки отдел на ДС са били инициатори на най-жестоките инквизиции върху представители на стария български елит.


Печалният край на българските елити


Партизани, които в мнозинството си са необразовани, стават впоследствие министри, дипломати, директори. "Една от причините за колапса на социалистическата икономика е, че тя беше изградена именно от ръководители, инженери и технолози с партизанско минало, както и от завършили рабфакове и съветски ВУЗ-ове по съкратената процедура. НРБ бълваше продукция, която дори съветският пазар накрая отказваше да приема", припомня Вили Лилков. И допълва, че друга важна цел на комунистическия режим е пълното заличаване на спомена за образованите, талантливите, предприемчивите и успели хора от предишната епоха. Точно заради това в изследването "Погубената България" са цитирани извънредно много факти, биографии и истории, които илюстрират съдбата и ценностите на погубените.


Хората от елитите на Третото българско царство, които не успяват да избягат от НРБ, са изселвани и уволнявани. Отнемат им се всякакви възможности за професионално израстване, лишават ги от пенсии, а на наследниците им е забранено да учат в университетите и да заемат ръководни и по-добре платени длъжности. Накрая им е оставена единствено възможността да изживеят в несгоди края на дните си, вместо да съдействат за модернизацията на България и за облагородяването на нейния човешки капитал. Заклеймените като "бивши хора" непрекъснато са под наблюдение - и първи се оказват в концлагери и затвори при всяко усложняване на отношенията между Изтока и Запада, каквато е например антикомунистическата революция в Унгария през 1956 година, заключава проф. Вили Лилков.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (207)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Кой елит бе?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Днес чакам да видя редицата на благодарните, за да ги заплюя поименно.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  Сред репресираните са потомците на БабаТонка, синовете на Райна Княгиня, роднините на Иван Вазов...
  Ей за този елит става дума!

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  На тази злокобна дата е ликвидиран не само и просто елита на Отечеството!
  Ликвидирани за 45 години са :
  -националното Достойнство;
  -Чест;
  -Суверенитет;
  -Самоуважение;
  -Почтеност;
  -Лоялност към Отечеството;
  -Разума;
  -Етиката;
  -Морала!!!!
  Бог да съди предателите на Отечеството!!!!

 5. 5 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#3] от "pamela":

  И очакваш човек с подобен подпис да те разбере?
  Много наивно!

 6. 6 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1115 Любопитно

  Интересно ми е какво е мнението за евреите от Народния съд осъдили на смърт Димитър Пешев...

 7. 7 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Елита който прие ЗЗД и ЗЗН, елита в чието име се убиваха жени и деца?
  Елита който уби Гео Милев , Никола Въпцаров и др.
  За него ли елит става дума или за елита който вкара България във Втората световна война на страната на Нацистка Германия. За този ли "елит" става дума?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#6] от "Paolo Di Canio":

  На 15 години, не на смърт...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#3] от "pamela":

  Потомците на баба Тонка са лично разстреляни от Мирчо Спасов, даже май покойния вече помощник на бай Тошо, Костадин Чакъров първи писа след промените открито за това.

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тиква загубена":

  Става дума за онези, определени като строители на съвременна България.

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Класовата борба на простаците е ГЕНОЦИД!!!Сталински геноцид!Проклети да сте!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тиква загубена":
  Уникално "възпитание, стил и класа"!!
  Комуноиди, Сър"!!!
  Българският, Б Е!!!!!!
  Който в последствие беше заменен от неграмотни и перманентно пияни аялкаши, които безчинстваха десетилетия върху снагата на Отечеството!?!!!!
  РУБЛАДЖИИТЕ СА НАЙ-ПРЕЗРЯНАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО!!!!!

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  А наследниците на същите тези крадци, убийци и мародери, днес отбелязват с различни тържества тази кървава дата?!
  Позор!!!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 842 Неутрално

  "Комунистите активно търсят връзки с бандитски формирования и успяват да ги овладеят политически и идеологически, но основно чрез парите, които идват от Москва."

  Така е било след 9 септември.
  Така беше и след 10 ноември...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Гласувайте за Маяма и подкрепящата я партия от престъпници и национални предатели. Заради 09.09.1944 и БКП загубихме не само цветът на нацията, а и суверенитет, морал, инициативност, патриотизъм, трудолюбие и т.н.

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Къв елит бе?!
  Тея дето направиха Българяисъюзник на Хилтер ли? И които ръкопляскаха радостно във народното събрание? И които приеха закона за защита на държавата? И които бяха готови да предадат всички български евреи???

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тиква загубена":

  Местата и на бакърената ли свършиха та сте се натресли фъф форума?Айде на манифестация!Че може да Ви е последната......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Гласувайте за Маяма и подкрепящата я партия от престъпници и национални предатели. Заради 09.09.1944 и БКП загубихме не само цветът на нацията, а и суверенитет, морал, инициативност, патриотизъм, трудолюбие и т.н.
  —цитат от коментар 17 на Jumbo Jet


  ТоА цвят на нацията ни вкара във война и то пак на губещата страна!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 21. 21 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна религия, по-силна от исляма, чиито последователи престават да мислят, освен чрез фетиша на партията-диктатор, който убива всичко човешко у човека. Тук ние надминахме фашистите. () Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите", свидетелства Стефан Богданов, шеф на контраразузнаването на ДС веднага след 9 септември 1944. По неговите думи, изпратените в НРБ съветски съветници във всеки отдел на ДС са били инициатори на най-жестоките инквизиции върху представители на стария български елит.

 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1567 Весело

  Като гледам сегашният ни "елит" мислете какъв ни е бил тогавашният "елит", когато населението е било предимно селско, почти неграмотно, масово с до 4то отделение!
  Представяте ли си колко по-брутални са били тогавашните
  Догановци, Цветан Цветановци, Пламеновци, Гешевци, Пеевски, Йордан Цоневци, Бойко борисовци, Цветан василевци и други подобни "елитни"????

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Хайде и тук да пуснем тази честитка:

  "… В началото арестувахме само офицери, министри, бивши управници, търговци – изобщо богати хора. Министър на МВР беше Антон Югов, партизаните станаха началници, политзатворниците – също, а криминалните станахме обикновени „гвардейци“. Главният щаб на „гвардията“ бе хотел „Славянска беседа“ – бивш щаб на германските войски. Аз бях пряко подчинен на Лев Главинчев, един от най-жестоките убийци по онова време. Отделът, ръководен от него, беше от 29 души, които се разделяха на групи от двама или трима, като при акция за арестуване вземаха и войници от дадените за охрана на военното министерство. Освен със „Славянска беседа“ „гвардията“ разполагаше и с „Дома на слепите“, затвора, ареста на Съдебната палата, сградата на „Московска“ № 5, както и някои други сгради, една от които на улица „Княз Александър I“ – по-късно тя стана банка.

  Още на 9 септември към обяд докараха двама от регентите – принц Кирил и генерал Михов. Докараха ги лека кола, а ги откараха към затвора с жандармерийски черен автобус с дълги седалки от стена до стена. Пак в „Славянска беседа“ доведоха генерал Петър Цанков, началник на Школата за запасни офицери (ШЗО). Наши „гвардейци“ го убиха с чук в главата и хвърлиха трупа му от петия етаж – уж се е самоубил. Бяха убити и други хора, имената не им помня, а и никой не ми ги е казвал. „Гвардейците“ ходехме на различни адреси, арестувахме хора, ала имаше случаи, ако в къщата, дето извършвах¬ме ареста, нямаше други и ако беше вечер, да убиваме арестуваните още там. Убиването ставаше с чук или заколване с права лопата.

  Още на втория ден се отвратих от себе си. Като се върнехме в „Славянска беседа“, където спяхме, пиехме ракия, вино, коняк и се напивахме; но страшните картини от убийствата, извършени от нас, не изчезваха. Не зная дотогава колко души съм убил – аз или общо нашата „ударна група“, ръководена от Лев Главинчев. Освен нашата имаше още десетина „ударни групи. Когато отивахме да арестуваме, правехме обиск намерехме ли ценни неща – злато, диаманти, украшения, пари, пълнехме първо джобовете; след това се правеше протокол за останалото, което не беше в нашите джобове. Арестуваният обикновено не протестираше. Но ако протестира, го убиваме. Имаше такъв случай – човекът беше много богат, живееше на площад „Славейков“ и улица „Солунска“. От касата извадихме над 20 килограма злато, диаманти, златни часовници, пръстени, пари. Жена му започна да вика: „Грабители, разбойници!“. Главинчев я застреля, а след като видя, че човекът мълчи, свалил глава над гърдите, написа протокол, в който отбеляза, че е намерил 10 милиона лева, е те бяха много повече, и не вписа нищо друго, накара човека да го подпише и го застреля. После си напълнихме джобовете – кой колкото може да вземе. Главинчев сложи останалото в едно куфарче, а пък 10-те милиона отброи и постави в пакет, който даде на Коце Испанеца да ги предаде в Дирекцията на милицията. След това заключихме апартамента и си излязохме. Едва късно вечерта са изнесли труповете. Арестувахме хора навсякъде – в София, в Банкя, в Бояна, в провинцията. Може би от всеки 10 души убивахме по 6 или 7. Някъде през ноември 1944 г. ни пратиха на фронта да арестуваме офицери …"

  Източник: „История на БКП 1919-1989“, Никола Алтънков, издателство „Факел“.

  И такива откровения:

  "Разказаха ми и за хвалбите на убийците. Един от тях, Коста Андонов, разказвал: Като ги колехме, главите им рипкаха, рипкаха и зяпаха ей така, като на пилета! А Иван Касарски убил мъжа на племенницата си Зоя. Вуйчо, остави ме, не ти ли е жал за Зоя, молел се Петър. А аз му викам: Лягай, лягай на дръвника, ние Зоя ще я оженим. С един удар му отсякох главата, разказва убиецът пред сестрите си. Пък на дъртия не можах отведнъж, ами три пъти удрях с брадвата, докато отсека дебелия му Караилански врат, хвали се Касарски."

  Да са ви сладки и мазни кебапчетата, другари и другарки.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Това са били наистина потресни престъпления. Обче минаха без наказание. Дори убиха актрисата надя Дункин, която отиде да свидетелства за лагера Скравена в който е била натикана.
  Винаги съм се възмущавал от френските революционери, който са гилотинирали всичките аристократи, който са успявали да заловят, а след това са преминали и към другите си политически врагове без аристократична титла. Навремето си в Париж е имало една стационарна гилотина и една амбулатна гилотина, теглене от 4 коне, която при нужда пристигала в кварталите. Обаче с времето започвам да ги разбирам ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 25. 25 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 519 Неутрално
 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 842 Неутрално

  "Къв елит бе?!
  Тея дето направиха Българяисъюзник на Хилтер ли?"

  За съюз с Хитлер най-много са настоявали българските комунисти.
  Понеже великият СССР вече е бил в съюз с него още от 1939 г., а България го прави прави две години по-късно...

 27. 27 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1128 Разстроено

  "Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна религия, по-силна от исляма, чиито последователи престават да мислят, освен чрез фетиша на партията-диктатор, който убива всичко човешко у човека. Тук ние надминахме фашистите. () Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите"
  !!!

 28. 28 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Кой елит бе?
  —цитат от коментар 1 на Тиква загубена


  Няма как да знаеш. Ти си от настанилите се в домовете на елита.

 29. 29 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Интелигенцията беше изтребена, а най-долните твари и интриганти бързо заеха освободената ниша.

  Някой и зо ден днешен още елитарстват.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Къв елит бе?!Тея дето направиха Българяисъюзник на Хилтер ли? И които ръкопляскаха радостно във народното събрание? И които приеха закона за защита на държавата? И които бяха готови да предадат всички български евреи???
  —цитат от коментар 18 на Веселин Дечев

  А защо тогава се съюзихте в началото на този век с престолонаследника???

 31. 31 Профил на woc47620732
  woc47620732
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Събудил се Бай Тошо, отворил прозореца на стаята си и извикал срещу изгряващото Слънце:
  - Добро утро, скъпо Слънце.
  - Добро утро, другарю партиен секретар. - отговорило Слънцето.
  Станало обяд. Бай Тошо отново отишъл на прозореца и извикал срещу Слънцето:
  - Добър ден, скъпо слънце.
  - Добър ден, другарю партиен сектретар. - отговорило Слънцето.
  Станало вечер, Бай Тошо пак отишъл на прозореца и казал:
  - Добър вечер, скъпо Слънце.
  Отговор нямало, затова бай Тошо повторил още няколко пъти поздрава си, докато най-накрая Слънцето отговорило:
  - Цуни ме отзад, аз вече съм на запад.

 32. 32 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 724 Неутрално


  Сега милиционерите са по-хуманни. Вместо ”Да се разследва за лагер”, резолюциите вече са”да се проведе мръсна кампания срещу него в ПИК и да се инструктират троловете”.

 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Този ЕЛИТ вкара България в грешни войни. Той винаги вземаше ГРЕШНИ решения . Този ЕЛИТ създаде условия да бъдат избити 500 000 българи по време на двете войни. Дали да се избиват !?? Не но по време на войните този ЕЛИТ купуваше и продаваше (включително и скапани оръжия и храни) Такъв Елит подлежи на ПОДМЯНА. Този ЕЛИТ сега ще има същата съдба. Няма защо да се ИЗБИВА . Конфискуват се всички пари. Дава се дава една пенсия от 250 лева и да живеят ....

 34. 34 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Голям елит няма що ? Уникати с по две загубени световни войни и най-бедната държава в България. Предците на сегашния "елит" от крадци и мошеници. С такива елити освен до национална катастрофа друго няма какво да се иска. После комунистите им били виновни че са крадливи и некадърници.

 35. 35 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тиква загубена":

  "ТоА цвят на нацията ни вкара във война и то пак на губещата страна!"

  Е, после нали застанахме от печелившата страна в борба за светло комунистическо бъдеще чрез диктатура на пролетариата. Диктатура, довела ни до последно място по развитие дори и от страните в т.нар. Варшавски договор. Пролетарската диктатура се оказа от "печелившата" страна до такава степен, че и днес предизвиква еднопосочно посещение на терминал 2.

 36. 36 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 527 Весело

  Надявах се в тази тема да си допълня тролетарският лист за "отбягване" но се оказа че само един съм пропуснал, другите вече си правята компания там ... По темата - отвратителна дата, но е добре да я помним за д ане допуснем това да се случи отново, независимо с каква маска - ГЕРБ/БСП/Гешев или Доган ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 37. 37 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 527 Весело

  Надявах се в тази тема да си допълня тролетарският лист за "отбягване" но се оказа че само един съм пропуснал, другите вече си правята компания там ... По темата - отвратителна дата, но е добре да я помним за д ане допуснем това да се случи отново, независимо с каква маска - ГЕРБ/БСП/Гешев или Доган ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 38. 38 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 527 Разстроено

  Дневник, а аз тъкмо се зарадвах че сте го оправили бъга с мулти постинга ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 39. 39 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Интересно ми е какво е мнението за евреите от Народния съд осъдили на смърт Димитър Пешев...
  —цитат от коментар 6 на Paolo Di Canio


  Е, искали са да създават работа на Народния съд и да се пенсионират на тая блага служба явно, щото Димитър Пешев ги е изпреварил и е умрял 1973 година от естествена смърт на 78 години, в София, не е бил и интерниран.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Елита който прие ЗЗД и ЗЗН, елита в чието име се убиваха жени и деца?Елита който уби Гео Милев , Никола Въпцаров и др.За него ли елит става дума...
  —цитат от коментар 7 на Тиква загубена


  Не. Става дума и за елита, който беше преследван от предния режим. Като например Г.М.Димитров, който живее в емиграция преди 9 септември, а след 9-ти е преследван и от новата власт.
  Като Никола Петков, който е вкаран в концлагер преди 9 септември.
  Като Кръстьо Пастухов, който е интерниран преди 9-ти защото искал да се възстанови Търновската конституция.

  А също и за елита, който е бил с властта, но е помагал на комунягите преди 9 септември. Чел ли си присъдите на Народния съд?

  Христо Таукчиев.
  Депутат, който решително се обявил против политиката на насилие, преследване и избиване, и даже е осуетявал такива опити. Благодарение на него са спасени от избиване 24 комунисти. Назначавал е на служба проявени комунисти и е осуетил запалване на едно село.
  Осъден на 5 години строг тъмничен затвор + 1 млн лева глоба + лишаване от права за 8 години.

  Филип Махмудиев
  Депутат, отрицателно настроен към политиката на терор. Намесвал се е за освобождаване на народни борци.
  Осъден на 5 години строг тъмничен затвор + 1 млн лева глоба + лишаване от права за 8 години.

  Дончо Узунов
  Депутат, който дори не е присъствал на заседанието за влизане в Тристранния пакт, нито е гласувал измененията на ЗЗД. Подписал писмото на Димитър Пешев за спасяване на евреите. Освобождавал е народни борци от съд. Връщал е в училище деца изключени за комунистическа дейност. Застъпвал се за назначаване и/или връщане на работа проявени комунисти и левичари, както и за спиране на издевателства.
  Осъден на 5 години строг тъмничен затвор + 1 млн лева глоба + лишаване от права за 8 години.

  Стефан Керкенезов
  Депутат, който е поддържал германската политика, обаче е правил услуги на народни борци. Спасил от разстрел партизанката Мара Дичева, както и родителите и от интерниране и разорение. Спасил живота на 460 руски пленници избягали от немски плен.
  Осъден на 15 години строг тъмничен затвор + глоба от 3 млн лева + лишаване от права за 20 години + отнемане на цялото му имущество.

  Деян Деянов
  Депутат, който е гласувал ЗЗД и след завръщането си от Русия казвал, че там народът страда много. Обаче се е застъпвал против уволнението на леви учители и е полагал големи грижи за да се смекчи борбата срещу партизаните.
  Осъден на 15 години строг тъмничен затвор + глоба от 3 млн лева + лишаване от права за 20 години + отнемане на цялото му имущество.

  Васил Велчев
  Депутат, който е подкрепял правителството, но не е вземал дума по какъвто и да е въпрос. Решително се обявил против крутите мерки срещу партизаните взети през 1943. Бил е добър стопански деятел и се е грижил усърдно за населението от избирателната му колегия, като издействал направата на мостове, водопроводи, обществени сгради и т.н. Често е давал помощи на бедните работници. Застъпвал се за освобождаване на задържани комунисти и ятаци. В неговата околия не е допуснал издевателства и убийства на нелегални.
  Осъден на 15 години строг тъмничен затвор + глоба от 3 млн лева + лишаване от права за 20 години + отнемане на цялото му имущество.

 42. Като гледам днешния “елит”, особено политическия все ме навяват мисли, че има нужда хайде да не е девети септември, но един нов десети ноември си трябва и всичко да започне на чисто, но вече както трябва!
  Пълна лустрация, разкриване на всички ДС агенти, които са се занимавали с доноси по политическа линия, съдене на всички които са се занимавали с политически гонения, създавали лагери и убивали политическите си противници там, както и забрана на дейци на БКП да участват в политическия и икономически живот на страната.....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 43. 43 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Абе елит, ама и него са го разкарали. Демек е имало нещо не толкоз елитно. А сегашният, ако има въобще някакво зрънце, със сигурност не е в БГ.

 44. 44 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 842 Неутрално

  "Този ЕЛИТ създаде условия да бъдат избити 500 000 българи по време на двете войни."

  Много лъжеш, бе дрогарю.
  Българските загуби по време на Първата световна война са 115 000 души.
  За сравнение само в битката при Мазурските езера руснаците дават над 350 000 жертви.
  А във Втората световна война българската войска практически не воюва на фронтовете...

 45. 45 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 996 Разстроено

  Само едно ще напиша днес тук като коментар: На всички, които са мислели и подкрепяли тая мръсна религия, наречена комунизъм им пожелавам да изживеят ужаса, който са причинили на всичките си именни и безименни жертви през всичките тия години! Тая "светла" дата, 9.9.1944г. трябва да бъде обявена за национален траур и четвърта национална катастрофа, веднага!

 46. 46 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Преди 20 години в Русия излезе един сборник със съветски документи за налагането на съветския режим в Европа след 1945. И в тях документи съвсем ясно си пише: съветски режим, диктатура, ликвидация... и никой не смее да възрази открито.

  Ето го:
  https://www.bglegis.com/sovfactor_01.pdf

  Сборник документи "Съветският фактор в Източна Европа 1944-1953", издаден през 1999 от Държавния архив на Руската федерация, Руския държавен архив по социално-политическа история, Института по славистика към РАН (Руската академия на науките) и "Руска политическа енциклопедия"

  Отговорен редактор:
  Татяна Волокитина, специалист по най-нова българска история, член на Експертния съвет на РАН за оценка на научни проекти, член на Експертния съвет по история към Висшата атестационна комисия, член на Комисия от историци от Русия и България, председател на дисертационния съвет по история в Института по славистика към РАН.

  ----------
  ОТКЪСИ ОТ ПРЕДГОВОРА:
  Идеята комунистическите партии да участват в демократичните коалиции с тенденция да станат доминираща сила отговаряла на интересите на СССР. Затова съветското ръководство реагира много остро през май 1947, когато във Франция министрите комунисти напуснали правителството без да съобщят на Москва.

  Обръщането към съветска стратегия довела до рязко изостряне на борбата в ръководствата на компартиите за лична власт и монопол на връзките със съветското ръководство. Москва не останал настрана, а заложила на тези елементи, които били готови да признаят универсалния характер на съветския модел, като се откажат от свой национален път към социализма. Фактически съветската страна осигурила усилването на тяхната позиция в партийния елит.

  Руските архивни материали убедително показват нарастването на силовите методи за решаване на вътрешнополитическите проблеми в страните от региона.

  Съветската страна използвала разностранна помощ - от командироване на съветници на различни нива, до блокиране на протестите на опозицията в западните държави срещу репресивните действия на силовите органи.

  Особено място в арсенала заемали "изобличенията на антидемократичните заговори". Тяхната организация се провела през 1947 и обхванала страни като Унгария, България, Румъния, Чехословакия. Документите показват явна еднотипност на всички кампании и процеси срещу "заговорниците", което свидетелства за наличие на един и същ "диригент". Смисълът бил да се дискредитират популярните опозиционни лидери (за България - Никола Петков).

 47. 47 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 961 Неутрално

  И продължението

  ДОКУМЕНТИ:
  ----------
  стр. 24
  Записка на зам. министъра на външните работи Иван Майски до Молотов, 10.01.1944
  Оттам - стр. 42
  "България трябва да върне анексираните земи на Югославия и Гърция... Границата между България и Румъния трябва да се определи в съответсвие с интересите на СССР."

  ----------
  стр. 139
  Писмо на известния комуняга Орлин Василев (шеф на радиото) до Георги Димитров за широко привличане на съветски специалисти от 10.02.1945:
  "Международната обстановка не позволява да тръгнем леко към съветско преустройство... Преустройството трябва да стане на по-неопределена, по-неясна, промеждутъчна, компромисна основа на демократизма, затова и реформите трябва да бъдат средни, промеждутъчни и с неясно очертани форми. А точно за такива преобразувания не ни достигат подготвени кадри.."
  Предложенията на Орлин Василев стигнали до Молотов и започнали да се въвеждат.

  ----------
  стр. 267
  Въпроси за възможно обсъждане с българската делегация в Москва съставени от съветника в МВнР Александър Ларишчев и посланика в България Степан Кирсанов. 4.01.1946
  "т. 2 - Достъп на България до Егейско море. Американската делегация на Лондонската сесия на Съвета на министрите предложи в мирния договор с България да се включи специално свободно пристанище, а също и транзитни привилегии за българска търговия през Салоники, Кавала и Дедеагач.
  ...
  т. 4 Българското правителство настоява за пълно освобождаване от разходите по издръжка на съветските войски в България... Бирюзов предлага нашите искания да се съкратят от 420 млн лева на 270 млн лева месечно"

  ----------
  стр. 348
  Телефонограма на ген.-лейтенант Александър Черепанов (зам. председател на Съюзната комисия в България) до Владимир Деканозов (чекист, зам. министър на външните работи)
  "Държавният секретар на САЩ Джеймс Бърнс настоява за свободни избори в България относно:
  - Свобода на печата, радиото и събранията за опозицията;
  - Невмешателство на милицията по отношение на кандидатите и избирателите с изключение за поддържане на реда;
  - Освобождаване на политическите затворници или ясна формулировка на предявените обвинения;
  - Изключване на всякаква възможност за възмезие по политически причини след изборите;

  Предполагаме, че това писмо е първа стъпка към открита поддръжка на опозицията... Предлагаме Бирюзов да отговори, че е крайно удивен, защото свободните избори били прерогатив на българското правителство.

  ----------
  стр. 354
  Телефонограма на Бирюзов до Деканозов цитираща писмо на генерал Робъртсън (американския представител в Съюзната комисия) от 23.10.1946:
  "Уважаеми ген. Бирюзов,
  До мен достигна фактът, че сте издал заповед чрез българското Министерство на външните работи със забрана за публикация в българската преса на някои писма, които моето правителство разреши да се публикуват... Доколкото знам Вашите действия нямат прецедент в отношенията между съюзниците... "
  Бирюзов предлага да отговори, че решението му остава неизменно.

  ----------
  стр. 448
  Запис на разговора между Георги Димитров и съветския посланик Степан Кирсанов за БЗНС и българската опозиция от 20.05.1947
  "Точка 3 - От 30 април в България не излизат опозиционни вестници:
  - "Свободен народ" е спрян за един месец от правителството (това е вестникът на социал-демократическата партия. Кръстьо Пастухов е арестуван предната година заради статии и през 1949 е убит в затвора).
  - "Народно земеделско знаме" (вестникът на БЗНС на Никола Петков) - печатарите спрели да печатат вестника, защото в него имало критики към правителството и Никола Петков не можал да намери нови - всички му отказвали."

  Интересно как са спрели да работят точно когато Политбюро решава да настъпи опозицията. Да откажат работа в тия гладни години на купонна система - явно вече ги е било страх. Малко по-късно Никола Петков е арестуван и наесен е екзекутиран.

  ----------
  стр. 491
  Писмо на Георги Димитров до Сталин за присъдата на Никола Петков - 10.09.1947
  "Първо мислехме да заменим смъртната присъда с доживотен затвор, обаче сега след като англичаните и американците настояха да я отменим въпросът става особено значим... Ако не изпълним смъртната присъда, това ще се изтълкува като капитулация пред външно вмешателство..."

  ----------
  стр. 624
  Дипломатът Климент Левичкин докладва на Валериан Зорин (зам. министър на външните работи) за свой разговор с Георги Димитров в санаториума Барвиха 15.10.1948
  "Димитров заяви, че според него БЗНС няма да изкара дълго при социализма в България. Целесъобразно е неофициално да приемем в Работническата партия неговите най-предани хора от централното ръководство. Да ги обвържем с партийна дисциплина и чрез тях да се погълнат най-близките земеделци в Работническата партия...
  ... Димитров каза също, че е дал указание да се ускори съдебния процес над опозиционната група на Лулчев [Коста Лулчев - лидер на социалдемократите - бел. моя], за да бъдат осъдени до края на сесията на Генералната асамблея на ООН. Така англо-американците ще шумят по-малко за този процес..."

  ----------
  стр. 638
  "Писмо на Димитров до Сталин за идейните установки на компартията... от 3.11. 1948
  Оттам - стр. 640
  "II. Народната демокрация и съветският режим
  ... Режимът на народна демокрация може да изпълнява функциите на диктатура на пролетариата... Необходимо е постоянно да укрепваме ръководните позиции на работническата класа във всички области на държавния и обществен живот... Да укрепим и подобрим режима на народна демокрация като средство за борба за ограничаване и ликвидация на класовите врагове...
  стр. 642
  ... Разбира се, не забравяме, че много членове на Селския съюз вътрешно по убеждение не приемат този курс, но фактът, че никой не се осмелява да възрази открито, свидетелства за благоприятно настроение сред трудещите се маси по отношение генералната линия на нашата партия..."

 48. 48 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Елит", който се гордееше с всеки контакт с приближен на Хитлер.
  "Елит", който вкара България във война със САЩ и Британия.
  "Елит", който прати войски в Гърция и Югославия, и където се извършваха срамни неща.
  "Елит", който прокара Закон за защита на нацията и Закон за защита на държавата.

 49. 49 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Първа част

  В ранното утро на девети септември хиляда деветстотин четиридесет и четвърта година кадрови офицери ренегати и откровени кремълски оръдия като професионалният пучист Кимон Георгиев извършват държавен преврат. Рехавите партизански чети, търпеливо клечещи в дъбрави и дерета, получават подранил коледен подарък. Коалицията ,,Отечествен фронт”, авангардистки хибрид между трансмисия и параван на комунистическата партия, постила червена пътека пред съветския маршал Толбухин и поверения му Трети Украински фронт.
  Още същия ден с благословията на московското Задгранично бюро на ЦК на БКП местни кадри извършват технологична проба посредством откъслечни арести и епизодични убийства. Щателно подбрани червени екзекутори запретват ръкави за истински сериозната работа в края на септември - началото на октомври.

  ,,Народната власт” не забравя заслугите на покойния цар. Все пак Борис Трети осъществява светлия идеал за национално обединение, удържа страната извън войната и спасява българските евреи. Три години след неговата смърт тленните му останки са ексхумирани, осквернени и заровени в параклиса на двореца ,,Враня” край София. След още три години сакралната постройка е взривена, а мястото - заравнено.

 50. 50 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Весело

  Събудил се Бай Тошо, отворил прозореца на стаята си и извикал срещу изгряващото Слънце: - Добро утро, скъпо Слънце. - Добро утро, другарю партиен секретар. - отговорило Слънцето.Станало обяд. Бай Тошо отново отишъл на прозореца и извикал срещу Слънцето: - Добър ден, скъпо слънце. - Добър ден, другарю партиен сектретар. - отговорило Слънцето.Станало вечер, Бай Тошо пак отишъл на прозореца и казал: - Добър вечер, скъпо Слънце.Отговор нямало, затова бай Тошо повторил още няколко пъти поздрава си, докато най-накрая Слънцето отговорило: - Цуни ме отзад, аз вече съм на запад.
  —цитат от коментар 31 на woc47620732

  Минали години и един ден Слънцето се показало и викнало на Бай Тошо: "Затвори прозореца и изчезвай оттам! Няма повече да ти топля ушите със слънчеви зайчета! Аз вече съм държавният и партиен шеф!"

 51. 51 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Най- срамната дата в новата Българска история!
  Превратът, довел на власт най- долната прослойка от обществото, което определя живота ни до ден днешен включително!
  ГНУС!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 52. 52 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тиква загубена":

  Този елит и средна класа към която Вие внуците на козари и ратаи НИКОГА няма да принадлежите!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 53. 53 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  +++
  Адмирации за този пост!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 54. 54 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Втора част

  Деветосептемврийският преврат, по-късно помпозно наречен ,,социалистическа революция”, отприщва терористически произвол, при който загиват и безследно изчезват най-малко осемнайсет хиляди души. Противоконституционен ,,Народен съд” изпраща в затвора и осъжда на смърт общо девет хиляди обвиняеми. През ада на десетки концентрационни лагери (,,Трудово-възпитателни общежития”) преминават над сто и осемдесет хиляди български граждани, лишени от свобода без съдебно решение. За да не възникват спънки пред пълзящата болшевизация, войската и офицерството са изпратени да воюват срещу Германия в състава на Трети Украински фронт. До май четиридесет и пета година в една непопулярна война българите дават над дванадесет хиляди убити и около двадесет хиляди ранени. България изразходва над сто тридесет и три милиарда лева (един милиард златни франка или приблизително триста милиона щатски долара) за военни нужди и като помощ, дадена на Съветския съюз и Титовите партизани. Въпреки участието си в заключителния етап на Втората световна война бившото царство, станало ,,народна република” след фалшифициран референдум, през четиридесет и седма година приключва Парижките мирни преговори като победена страна. България е осъдена да заплати на Югославия и Гърция общо седемдесет милиона долара в стоки, по цени от тридесет и осма година. Връща на двете съседки Македония и Беломорието с направените там инвестиции за десетки милиарди левове, но запазва мирно присъединената Южна Добруджа. През декември четиридесет и седма комунистическата власт преминава от локални конфискации към генерално ликвидиране на персоналното и акционерно владеене върху средствата за производство и национализира банки, застрахователни дружества, фабрики, занаятчийски работилници, магазини. Марксистко-ленинските влъхви знаят най-добре, че частната собственост, пазарните отношения и демокрацията вървят ръка за ръка. След като осигуряват неоспорвано господство на местните си пионки, съветските окупатори се изтеглят. За четиридесет месеца на българска земя пребивават с различна продължителност около шестотин хиляди червеноармейци и енкаведисти. По съветско разпореждане България им изплаща заплатите, командировъчните и режийните в долари.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 55. 55 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#48] от "Panda":

  Алкашка, рубладжийска, памперс сАвеЦки- използван, ихте ли ни припомнили МОЛЯ историческият ФАКТ, кога, по време на кое правителство Отечеството получава единственото си териториално разширение през 20-ти век???????????

 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  " "Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна религия, по-силна от исляма, чиито последователи престават да мислят, освен чрез фетиша на партията-диктатор, който убива всичко човешко у човека. Тук ние надминахме фашистите. () Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите", свидетелства Стефан Богданов, шеф на контраразузнаването на ДС веднага след 9 септември 1944. По неговите думи, изпратените в НРБ съветски съветници във всеки отдел на ДС са били инициатори на най-жестоките инквизиции върху представители на стария български елит."

  Комунизмът и фашизмът винаги са били двете страни на една и съща монета ! Това отдавна се знае ! Но комунизмът продължава да трови човечеството, докато нацизмът е в историята и германците се срамуват от него ! Руснаците се гордеят от Сталин - над 70 % от тях.....

 57. 57 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 961 Неутрално

  На всичкото отгоре насилствените действия на Отечествения фронт са в нарушение на Парижския мирен договор.

  Чл. 2
  България ще вземе всички необходими мерки, за да осигури на всички лица под българска юрисдикция, без разлика от раса, пол, език и религия, упражняването на човешките права и основни свободи, включително свободата на словото, на печата и на публикациите, на съвестта, на политическите мнения и на обществените събрания.

  Чл. 3
  България, която в съответствие със споразумението за примирие е предприела мерки, за да освободи, независимо от гражданство и национална принадлежност, всички лица, които са задържани поради тяхната дейност в полза на, или поради техните симпатии към Обединените нации или поради техния расов произход, както и да отмени всякакво дискриминиращо
  законодателство или наложени ограничения, ще довърши тези мерки и в бъдеще не ще взема каквито и да е мерки или ще приема каквито и да е закони, които ще бъдат несъвместими с целите, посочени в този член.

  Чл. 4
  България, която в съответствие с споразумението за примирие е предприела мерки за разпускането на всички организации от фашистки тип на българска територия... не ще позволи за в бъдеще съществуването и дейността на организации от такова естество, които имат за своя цел да отнемат и да не позволят упражняването от хората на демократичните им права.

 58. 58 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  Един пост на Норман, който няма нужда от коментар ! Комунистиèското мракобесие в действие :

  Честито на другарите и от мен. Социалистическият "възход", натикал страната ни в блатото на 12 милиарда долара външшен дълг и окончателно признат за НЕДОНОШЧЕ [sic] лично от другара Тодар, дойде в резултат на ето такива подвизи (с любезното разрешение на колегите, които най-напред пуснаха съответните материали):"… В началото арестувахме само офицери, министри, бивши управници, търговци – изобщо богати хора. Министър на МВР беше Антон Югов, партизаните станаха началници, политзатворниците – също, а криминалните станахме обикновени „гвардейци“. Главният щаб на „гвардията“ бе хотел „Славянска беседа“ – бивш щаб на германските войски. Аз бях пряко подчинен на Лев Главинчев, един от най-жестоките убийци по онова време. Отделът, ръководен от него, беше от 29 души, които се разделяха на групи от двама или трима, като при акция за арестуване вземаха и войници от дадените за охрана на военното министерство. Освен със „Славянска беседа“ „гвардията“ разполагаше и с „Дома на слепите“, затвора, ареста на Съдебната палата, сградата на „Московска“ № 5, както и някои други сгради, една от които на улица „Княз Александър I“ – по-късно тя стана банка.Още на 9 септември към обяд докараха двама от регентите – принц Кирил и генерал Михов. Докараха ги лека кола, а ги откараха към затвора с жандармерийски черен автобус с дълги седалки от стена до стена. Пак в „Славянска беседа“ доведоха генерал Петър Цанков, началник на Школата за запасни офицери (ШЗО). Наши „гвардейци“ го убиха с чук в главата и хвърлиха трупа му от петия етаж – уж се е самоубил. Бяха убити и други хора, имената не им помня, а и никой не ми ги е казвал. „Гвардейците“ ходехме на различни адреси, арестувахме хора, ала имаше случаи, ако в къщата, дето извършвах¬ме ареста, нямаше други и ако беше вечер, да убиваме арестуваните още там. Убиването ставаше с чук или заколване с права лопата.Още на втория ден се отвратих от себе си. Като се върнехме в „Славянска беседа“, където спяхме, пиехме ракия, вино, коняк и се напивахме; но страшните картини от убийствата, извършени от нас, не изчезваха. Не зная дотогава колко души съм убил – аз или общо нашата „ударна група“, ръководена от Лев Главинчев. Освен нашата имаше още десетина „ударни групи. Когато отивахме да арестуваме, правехме обиск намерехме ли ценни неща – злато, диаманти, украшения, пари, пълнехме първо джобовете; след това се правеше протокол за останалото, което не беше в нашите джобове. Арестуваният обикновено не протестираше. Но ако протестира, го убиваме. Имаше такъв случай – човекът беше много богат, живееше на площад „Славейков“ и улица „Солунска“. От касата извадихме над 20 килограма злато, диаманти, златни часовници, пръстени, пари. Жена му започна да вика: „Грабители, разбойници!“. Главинчев я застреля, а след като видя, че човекът мълчи, свалил глава над гърдите, написа протокол, в който отбеляза, че е намерил 10 милиона лева, е те бяха много повече, и не вписа нищо друго, накара човека да го подпише и го застреля. После си напълнихме джобовете – кой колкото може да вземе. Главинчев сложи останалото в едно куфарче, а пък 10-те милиона отброи и постави в пакет, който даде на Коце Испанеца да ги предаде в Дирекцията на милицията. След това заключихме апартамента и си излязохме. Едва късно вечерта са изнесли труповете. Арестувахме хора навсякъде – в София, в Банкя, в Бояна, в провинцията. Може би от всеки 10 души убивахме по 6 или 7. Някъде през ноември 1944 г. ни пратиха на фронта да арестуваме офицери …"Източник: „История на БКП 1919-1989“, Никола Алтънков, издателство „Факел“.И такива откровения:"Разказаха ми и за хвалбите на убийците. Един от тях, Коста Андонов, разказвал: Като ги колехме, главите им рипкаха, рипкаха и зяпаха ей така, като на пилета! А Иван Касарски убил мъжа на племенницата си Зоя. Вуйчо, остави ме, не ти ли е жал за Зоя, молел се Петър. А аз му викам: Лягай, лягай на дръвника, ние Зоя ще я оженим. С един удар му отсякох главата, разказва убиецът пред сестрите си. Пък на дъртия не можах отведнъж, ами три пъти удрях с брадвата, докато отсека дебелия му Караилански врат, хвали се Касарски."Да са ви сладки и мазни кебапчетата, другари и другарки.


  ...........

 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  До коментар [#58] от "samoedin":

  Това е "освобождението", за което говорят от Кремъл тия дни ! А все още има хора, уж наричащи се българи, които отказват да видят кървавата цена, платена от обществото ни затова, че една враждебна нам армия влиза и отнема националният ни суверенитет !
  Днес просто трябва да спускаме навсякъде черни знамена !

 60. 60 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Комунетата не са се куртулисали ..
  Дорбият им резултат, на изборите в Русия, им дава в момента нови крила..

  Вижте из темите - как са се подкарали ..

 61. 61 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1202 Любопитно

  Днес чакам да видя редицата на благодарните, за да ги заплюя поименно.
  —цитат от коментар 2 на АзКлавдия


  Ще плюеш и по бат ти Бойко ли?

 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев":

  Това с Хитлер е добре да не го споменавате,че тогава И Сталин е съюзник на Хитлер(малко преди това са си поделили Полша)

 63. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  ..А във Втората световна война българската войска практически не воюва на фронтовете...
  —цитат от коментар 44 на palav_nik


  Нали ние бием казаците при Драва бе, Другарю ??!
  Март 1945!

  Или си се подкарал и заради резултатите на изборите в Русия , и заради датата Девети?

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3965 Разстроено

  "Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари."

  И в огромната си част тези хиляди българи са били невинни хора, които са нямали никаква съпричастност с авторитарния режим на цар Борис II от преди 1944 г.

  Поклон пред паметта им и дано Господ ги прости.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Убийствата без съд и присъда са лишени дори от идеологическа основа. Това са саморазправа и, най-вече, с цел грабеж. Такъв е случаят и с Райко Алексив. Неговият "Българан" всъщност е един много успешен вестник, който генерира около 5млн. лева приходи. От обирането на мандри, червените престъпници еволюират до грабители, облечени във власт.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Очаквах нещо повече от комунягите, но те са зациклили на мисловно ниво на амеба. Капацитетът стигна до гениалният въпрос "кой елит бе?". А единият даже заключи, че сме били най-бедната страна в България.

  Това им е. Жалкото е, че са много, още по-жалкото е, че са на власт.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#53] от "Kamenarski":

  "+++
  Адмирации за този пост!"

  Благодаря, колега, но нямам никакви заслуги за него. Просто обединих два поста на съфорумци отпреди 2-3 дни, защото ми се стори подходящо да ги цитирам именно на тази черна дата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  не е бил и интерниран
  —цитат от коментар 39 на usero


  Димитър Пешев е осъден от Народния съд на 15 години затвор. Парадоксът се състои в обвиненията, сред които фигурира и „антисемитизъм“.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 69. 69 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Днес стават цели 75 години ! Промяна някаква в мисленето - не! Да се осъди ясно и детайлно тази дата - не ! Приказки около фактите - бол ! Е , така и след още 75 - те ще са си тук , останалите - в гробищата или емигранти....Не си спомняте - един народ ,една партия , една държава....?! Жалко , няма бъдеще при това положение....

 70. 70 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Как България стана на задунайски бугаристан
  Задунайско бугаристанче да се наричам първа радосте е мене
  Масква е с нас в мир и в бой во веки веков ! Амин !

  veni vidi fugi
 71. 71 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  те и кмета на София инж. Иван Иванов (построил 30-те години Рилския Водопровод осугурил вода за София) натикват в затвора. След това се разбира, че няма кой да проектира и строи язовир Искър и скоростно го освобождават

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#71] от "Сатана Ликующий":

  Не го освобождават, а чертае от килията.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Да ги питаш що са го направили? Някой спистолет в тила ли ги е карал да ликвидират? Но какво да очакваме в страна, загубила ВСВ? Всичко да мине по мед и масло и да има просперитет, мир и щастие?

 74. 74 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Сегашния "елит" поради това че няма как да излъжат че реалността е нещо пвоече от трагична след 30 години посткомунистическо грабене и лъжен използват някакви химери от преди 80-години поради това че повечето свидетели на "постиженията" на техните наследници от пре-комунистическитъе врмена започват някаква апологична кампания как били велики те и как ги били избили лощоте комунисти. Само дето резулатите на тези пре-1944 "елити" не са по -стока от на сегашните крадци и мошеници. " загубени световни войни, най-слабо развитата икономика в Европа и масова емиграция ( тогава в САЩ ) са "постиженията" на пре - деветосептемврийци. Това отгоре на разразяващата се 20 годишна гражданска война след преврата ан 9 юни и десетки избити българи преди 9-и септември допълват уникалните "постижения" преди 9-и септември. Това е истианта както и масовата мизерия на анселението видна от произведенията на съвременните автори като Йовков, Елин Пелин и Талев. Дане говорим за левите автори там да кажем имат осниование да твърдят че авторите не са безпристрастни, ама Йовков или Елин Пелин леви ли са бе ахмаци ганьовски???

 75. 75 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#69] от "Николай Бучков":

  И какво беше лошото на една партия и народ? 100 пъти по-добре от сегапните 100 партии и крадене и лъжене. Стига с глупостите и крадците на последните 30 години нешастници!

 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  "...Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит..."
  Това е срив на нашия генофонд за поколения напред. Геноцид

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#66] от "Darth Plagueis":

  Според мен комунягите ако бяха на власт ти едва ли щеше да пишеш глупостите и лъжите си. 99% от хората биха ви върнали скапанто крадливо и лъжливо време от псоедните 30 гиодини за да се върнат точно същите комуняги я крадците и мошениците а ги пращат където им е мястото - по затворите илагерите за труд и превъзпитание. Само краден и лъжене ви е в главите празни крадливи.

 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  Според авторите, разправата с българските буржоазни елити е толкова жестока и на базата на опита, който компартията трупа в периода 1923-1925 г. като задграничен филиал на Коминтерна. Именно през този период и по-късно комунистите се съюзяват с престъпници и бандитски формирования.
  ==========
  Това е единственото верно нещо в тая статия на DW.....

  Тогава се пита в задачата.....
  Защо се набляга ИМЕННО на датата 09..09..1945......?
  Тя е само повратна точка......
  Бг елит се е избивал от цели десетилетия по рано....а този факт изнася отговорността в интернационален мащаб.....
  Но на умнокрасивата форумна фауна ....и е много по лесно да си избива комплексите върху една единствена (и то бивша) държава.....

  Bukalemun
 79. 79 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#56] от "samoedin":

  Естествено че ще се гордеят със сталин няма с теб да се гордеят я? Има за какво да се гордеят и го правят, а англичаните да не се гордеят с Ротшилд или амеркансците с Рокфелер??? Не, защото са мошеници и керадци макар и да ги управляват. Българите пък си мечтаят за Тодор Живков бил пък и прост и неук, а не са крадливия Костов.

 80. 80 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#76] от "penetrating":

  И къде са им тези постижения на тези великани на безнеса науката и прочие елити? Само губят всяка война която са започнали и грабят и лъжат както и сегашните "крадливи елити". За нищо не стават и преди 9-и септември както и сегашните крадци и моошеници. Единсвено да мразят комунистите които са ги натикали в миша дупшка с кражбите и безумията им.

 81. 81 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Да сведем глави пред жертвите на т.нар. елит, който десетилетия използваше ЗЗД за преследване и ликвидация на политически противници.
  Напр. с такива алинеи:
  "Който въ военно време съставя или разпространява печатни произведения, хвърчащи листове писма, афиши, снимки, картини и др. подобни, поставя изрази или знаци по стени или по други предмети, съобщава публично или разгласява слухове, факти или обстоятелства съ цель да внесе смущение или да отслаби или да руши народната сплотеность и единство......... съ доживотенъ строгъ тъмниченъ затворъ и глоба отъ 100.000 до 500.000 лева или смърть"
  1943 има някои пояснения, според която и 16 годишни могат да бъдат екзекутирани по някои алинеи.

  Същият този хрисим елит докара страната до няколко национални катастрофи с безброй жертви, накрая ни въвлече във война със САЩ и Англия и когато последните започнаха бомбандировки над София, "елитът" се изнесе във вилите си в провинцията.

 82. 82 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Проклет да бъде този миг когато савецки ботуш е дошъл да ни "освобождава"
  Тогава народът извикал :
  Пооомощ освобождават ни !

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 83. 83 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#48] кога, по време на кое правителство Отечеството получава единственото си териториално разширение през 20-ти век???????????
  —цитат от коментар 55 на selqnin


  Знаем бе, при вашият Хитлер.
  Само че това "разширение" бе връщане на земи, изгубени от същия този елит при двете национални катастрофи.

 84. 84 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Любопитно

  Кой елит? Този, дето присъедини страната ни към тристранния пакт? Този, който прие ЗЗД - закона за защита на държавата и задължи евреите да носят жълти звезди? Този, който обяви война на Великобритания и САЩ (уж, символична, но довела до англо-американските бомбардировки с хиляди жертви)? Този, който пращаше несъгласните в концлагери, като "Еникьой"? Този, който броеше по 50 000 лева за отрязана глава? Този, който докара България до трета национална катастрофа? Този ли елит, който съюзниците поискаха да бъде съден от народен съд? Въпроси, въпроси...

 85. 85 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 81 Неутрално

  По-долно, просто, вредно и гадно нещо от комунист - няма! Тая пасмина трябва да се изчисти до девето коляно, без пробутване на оправдателната глупост, че децата не избират родителите си.
  С гордост мога да кажа, че в семейството ни по пряка линия (и от двете страни) комунисти липсват.

 86. 86 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Това отгоре на разразяващата се 20 годишна гражданска война след преврата ан 9 юни и десетки избити българи преди 9-и септември допълват уникалните "постижения" преди 9-и септември.
  —цитат от коментар 74 на jobssboj


  Не са десетки - хиляди са избити и умрели преди 9-ти септември. Само че дай да сравним числата!

  26-то Народно събрание, първото след 9-ти септември избрано през 1945 председател Васил Коларов прави изследван на зверствата на "фашизма". То определя броя на 5632 души, като общо от 1941 до 1945 са екзекутирани 357 души.
  А само за първите няколко месеца червените убийци премахват около 30 000 души, отделно Народния съд, отделно лагерите. До края на "социализма" се натрупаха няколкостотин хиляди жертви. Родни българи, а не окупиран чужд народ. И то без да е имало въстания след горяните, които западат още в началото на 50-те.

  И какво беше лошото на една партия и народ?
  —цитат от коментар 75 на jobssboj


  Ей, много сте тъпи, това червените тролове. Точният израз е "Един народ, една държава, един лидер". :)
  Това е нацисткият лозунг бе, глупак!
  "Ein Volk, ein Reich, Ein Fuhrer"
  www.merlinprints.com.au/assets/full/prop08.jpg


  И кое му беше хубавото на режима, щом като сам се разпадна? Ние не сме вдигали въстание, нито стачки като в Полша... просто си стояхме и отгоре се посипаха отломки. :)

 87. 87 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#81] от "kondio_savov":

  Кондьо, марш обратно в обора, не си изринал на стоката!

 88. 88 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 961 Неутрално

  По-долно, просто, вредно и гадно нещо от комунист - няма!
  —цитат от коментар 85 на voodoo_child


  И по-тъпо. Сами се оплитат в лъжите си, а после се чудят как да се измъкнат. :)
  Но поне са откровени - виж как си припознават хитлеристките лозунги! :)

 89. 89 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Кой елит? Този, дето присъедини страната ни към тристранния пакт?... Въпроси, въпроси...
  —цитат от коментар 84 на Vlado Nikolov


  Пак повтаряш лъжи, мръснико и пак ще има бой със съветските документи по тиквата. :)

 90. 90 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 509 Неутрално

  За драскача от Дойче Веле и екзалтираните му подгласници - любители на историческата фантастика, които настояват, че България е била развита държава преди 1944 г. ще цитирам думите на депутата Серафим Георгиев, казани на 12 март 1940 г. в Народното събрание:
  „Картината на българската мизерия е страшна… Мога да ви прочета и данни: 19,5% от селските семейства живеят в тухлени, а 61% в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тези стаи обикновено се готви. 57 % от домакинствата нямат кладенци; 17,4% нямат клозети. 20% от домакинствата нямат кревати, а останалите 80% имат средно по два кревата за шест души. 28,5% от домакинствата нямат маса, а 36% нямат стол. 28% нямат печка. 36% нямат юрган. 46,5% нямат дюшеци, а 34% нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито, понеже 53% от домакинствата нямат нито един шкаф… Ето това са покъртителните условия за закъснялостта на българския живот”.

  Днешните отрицатели на социализма няма как да избягат от оценката на зрителите на БНТ в национална анкета от 2010 г., че 9 септември 1944 г. е най-значимото събитие на ХХ в. Тази обществена оценка се дължи не на илюзии, а на фактите, които говорят, че след тази дата,...
  България става икономически развита държава с тежко машиностроене, химическа промишленост и металургия, със заводи за полупроводници и изчислителна техника;
  българи участват в международни космически програми;
  развива се консервна, текстилна, дървопреработваща промишленост;
  създадено е едро машинизирано земеделско стопанство с високи добиви и екологично чиста продукция;
  многобройните предприятия на местната индустрия дават поминък на населението в по-слабо развитите райони, за да не се налага да напускат в търсене на работа;
  осигурена е работа за всеки;
  училищната мрежа обхваща всички населени места, а образованието е безплатно от първи клас до университета;
  културата е достъпна, благодарение на широката мрежа от кина, галерии, музикални оркестри и състави, театри във всеки окръжен център, оперите и да не забравяме – националната мрежа на самодейността;
  с разнообразна национална и местна преса;
  създадени са условия за масов спорт, върху който стъпват високите спортни постижения;
  с безплатна медицинска помощ;
  да не говорим за почивните домове в планината и на морето, които осигуряват на мнозинството българи възможност за пълноценен годишен отдих.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#86] от "tamada":

  Точният израз е "Един народ, една държава, един лидер". :)
  Това е нацисткият лозунг бе, глупак!
  =========
  Той не е нацистки .....но гледам ....те е подразнил яко.....😊
  Че как иначе......!
  Той противоречи на ксенофобската и умно красивата ви идеология.....
  После как ще делиш хората на умни и прости .......бели и черни.....!!!

  Bukalemun
 92. 92 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Кой елит? Този, който прие ЗЗД - закона за защита на държавата и задължи евреите да носят жълти звезди?
  —цитат от коментар 84 на Vlado Nikolov


  Мръсен лъжец!
  Ето ги документите от Народния съд.
  http://archives.bg/narodensud/

  Сядаш и почваш да четеш - там се вижда колко помагачи на комунягите и защитници на евреите са осъдени. В коментар 41 съм цитирал няколко от тях.

 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#90] от "rumata":

  Общи приказки с нулева стойност...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 972 Любопитно
 95. 95 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "'''Джуров е главатар на шумкарския отряд "Чавдар" с криминален псевдоним Лазар, възпитаник на съветската военна академия "Фрунзе", командир на армия, член на Политбюро на БКП и министър на отбраната на НРБ до 1990.
  Предлагам ви част от спомените на Джуров-Лазар от мемоарната му книга "Мургаш", където описва "подвизите" на "народните синове и дъщери".
  Ограбване на мандра.
  „Решихме да нападнем мандрата през деня. Отидохме, огледахме, постреляхме се малко с полицаите, ранихме единия, останалите вдигнаха ръце. Влязохме в мандрата. Да видиш какво чудо! Питите наредени една до друга. Пресен балкански кашкавал, само яж! Наредих всеки да вземе по една пита неприкосновен запас, да яде кой колкото може, да вземе кой колкото иска.
  Почна едно ядене, което после ни излезе през носа”.
  Друг „подвиг”, крадене и колене на теле /юнец/. Този „подвиг” Джуров-Лазар описва с видимо удоволствие.
  „Същия ден подмамихме от еленишката селска чарда един юнец, покрихме го с войнишко платнище, да не се белее из гората, и го отведохме в нашата база „Дивата гора”.
  Бяхме четирима – Тоне, Митрето, бай Стоян и аз.
  Касапски нож нямахме, а туристическите бяха тъпи, та трябваше да заколим юнеца с наточената като бръснач чекия на Митрето. Тази задача възложиха на мене. Гътнахме юнеца. Тоне хвана предните му крака, Митрето и бай Стоян налегнаха задните.
  Докато режех гердана, юнецът кротуваше. Но щом докоснах гръкляна, той изведнъж скочи, като отхвърли настрана и Тоне, и Митрето и бай Стоян. Аз изпуснах ножчето, но успях да го хвана за рогата. После отново го гътнахме на земята и другарите отново налягаха върху него. Ясно бе, че с нашата чекия няма да свършим работа, и затова аз започнах да извивам главата му дотогава, докато шийните прешлени се пречупиха.
  После, докато варяхме месото, Тоне се подсмихваше:
  - Брей, да не си теле и да не си в ръцете на Лазар!
  След десетина дни от юнеца, който тежеше сто и петдесет кила, останаха само оглозгани кости”.

 96. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#86] от "tamada": Той не е нацистки .....но гледам ....те е подразнил яко.....
  —цитат от коментар 91 на eti mehter


  Кое не му е нацистко? Това си е националистически лозунг.
  Няма как да ме дразни, защото доскоро беше минало.
  Дразни ме, че фашистките комунисти отново надигат глава и почват да си мешат идеите на Хитлер и Сталин.

 98. 98 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 81 Неутрално

  След Девети в една от стаите в къщата на леля по бабина линия, в Княжево, настанили експартизанин, +тръгнали да правят вече "институциите на народната власт"). При нея се паднал Велко Палин, вследствие генерал. Сутринта като излизал, слугинчето отивало да чисти и след някой и друг ден срамливо и учудено споделило, че тоалетната чиния все е кална. Госпожата направила инспекция и веднага разбрала, че комунистът се качва с галошите на тоалетната чиния и кляка, вместо да сяда. Обяснили му тактично как се ползва, но проблемът е че тоя не е имал акъл за две стотинки да съобрази сам. После живееше на "Вишнева" в Лозенец, разбира се.

 99. 99 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Днешните отрицатели на социализма няма как да избягат от оценката на зрителите на БНТ в национална анкета от 2010 г., че 9 септември 1944 г. е най-значимото събитие на ХХ в. Тази обществена оценка се дължи не на илюзии, а на фактите, които говорят...
  —цитат от коментар 90 на rumata


  Най-значимо не означава най-хубаво, лъжецо!
  Тя и Втората световна война е най-значимото световно събитие на ХХ век. Да не би да предлагаш да си направим още една такава?

 100. 100 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много силна статия!

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK