Съветският протекторат България и "стогодишната" БСП

Паметникът на съветската армия

© Велко Ангелов

Паметникът на съветската армия
Изглежда, официалните среди в днешна авторитарна Русия са се почувствали обезпокоени, че повтаряните с десетилетия по времето на соца "общи места" за случилото се с Източна и Централна Европа в края на 1944-1945 г. започват да избледняват в съзнанието на новите генерации. Ето защо в навечерието на 9 септември те си позволиха наглостта да ни облъчат отново с "освобождението на Европа (и в частност България) от нацизма", което била извършила "славната Червена армия". Лично аз приветствам (честно казано, неочакваната за мен) сравнително острата реакция на нашето външно министерство. По този повод обаче бих искал да изрека още няколко (както ми се струва) по-точни думи за случилото се преди 75 години. Защото, мисля, те все още не са проникнали или, най-малкото, не са се утвърдили у нас.


И тъй, не е съвсем точно да се казва, че след обявяването на война на (от 2 септември 1944 г. излязлата от силите на "Оста") България СССР просто окупира страната ни за три години, след което на власт в нея "се утвърдила партията на българските комунисти". Тази формулировка подвежда да се мисли, че Червената армия само е подпомогнала разгрома на някакви масивни пронацистки сили у нас, след което измежду "антифашистите" естествено са се наложили "главните антифашисти" – дейците на БКП. Истинското понятие, което трябва да се използва тук, струва ми се, е, че от стъпването на съветските войски на наша територия започва, отначало (поради обстоятелствата на все още неприключилата световна война) не тъй директното превръщане на България


в протекторат на Съветския съюз
– процес, практически напълно приключил с ликвидирането на всички стари български партии и екзекуциите или затварянето на техните лидери през 1948 г. На прословутия Пети конгрес на БКП през 1949 г. наскоро преди това завърналият се от Москва съветски гражданин Георги Димитров всъщност прокламира тази истина. Най-късно от 1949 г. следователно в България не просто се установява "тоталитарен комунистически режим" (както е казано в позицията на МВнР), а страната ни окончателно се превръща в протекторат на СССР.


Лишава се от своя национален суверенитет


И това продължава до ноември 1989 г. С две думи: на 9 септември 1944 г. Москва не просто не ни е "освободила от нацизма" (който, да, е имал свои поддръжници в България, но никога не е бил консолидиран партийно, нито е бил официална политическа идеология на българската монархия). Обратно – отнела е за цели 45 години нашата национална независимост. Което впрочем е направила с всички страни от Централна и Източна Европа, които членуваха до края на студената война в т.нар. социалистически лагер, независимо дали преди това са били с Хитлер, или са били негови жертви. Разликата ни с тях е, че тези последните през цялото време на съветското господство имаха ясното съзнание за това, имат го и до днес, докато у нас понятията "половинвековна съветска поробеност", "изгубване на националната независимост" и под. продължават да звучат като нещо "пресилено" и "партийно острастено".


Другата разлика е, че


съветският протекторат България бе по-дълбок и по-радикален
в сравнение с този, наложен на останалите държави от "лагера"


Нека припомня дори анекдотичното обстоятелство (което мнозина у нас са забравили), че "нерушимата дружба със СССР" фигурираше като стих даже в националния химн на Народна Република България. Срв. "Дружно братя българи, / с нас Москва е в мир и бой / Партия велика води / нашия победен строй".


Напомням: нямаше политическа пертурбация в метрополията (в Москва), която тутакси да не се отразяваше върху българската колониална администрация. Както отбелязах, още през 1948-1949 г. България се зауправлява от съветски гражданин – Георги Димитров, поместния "вожд и учител" от племето на "Вожда и учителя на цялото прогресивно човечество" Й. В. Сталин, пръснато по върховете на всички поробени от него държави. След неясно мотивираната авантюра на този наш "вожд и учител" с югославския "бунтар" Й. Б. Тито (неясна, защото и до днес е неизяснено тя благословена ли е била от метрополията в Москва, или е била самоинициатива на "местните вождове и учители"), Георги Димитров, по всичко изглежда, е уморен в Съветския съюз. На негово място бива инсталиран – показателно – дотогава почти непознатият дори за нашенските комунистически среди Вълко Червенков – цялото партийно минало на когото също е практически съветско.


Сетне: с възцаряването на Хрушчов и развенчаването на "бащицата Сталин" тутакси се променя и нашата колониална администрация. Идва на власт вездесъщият (и пак почти никому неизвестен преди 1944 г.) Тодор Живков. Да, уникалното при него е, че Москва го оставя начело на протектората и след замяната на Хрушчов с геронтократичното поколение на Брежнев, Андропов и Черненко. Но това, струва ми се, е мотивирано от друг безпрецедентен за нашата комунистическа история факт. Тодор Живков – нека напомня – е единственият от "генерал-губернаторите" на съветските протекторати в Европа, който заедно с целия ЦК на "българската" комунистическа партия взима през 1963 г. решение да предложи на Москва


България от формално независима държава (протекторат) да се превърне
в органична и неразделна част от самия Съюз на съветските социалистически републики


Тоест да стане част от съветската държава – да престане въобще да съществува. С две думи: в началото на 60-те години на ХХ век ние сме били изправени пред невероятния риск от държава със статута на Полша, Чехословакия и Унгария да се превърнем в република със статута на Казахстан, Туркменистан и Узбекистан. Да, това е можело да бъде възнаградено с оставането на "генерал-губернаторския" пост.


След произнасянето на точното име на положението на България подир "освобождението" ни от нацизма през септември 1944 г. нека да кажем сега и точните думи за партията, крепила въпросния статут на страната ни през тези 45 години. Продължава да се говори (и до днес), че това е партия, която към днешна дата има над 100-годишна история и която – така излиза – след като е била създадена в края на ХІХ век, през 1944 г., закалена в "антифашистката борба" просто най-сетне е осъществила своя изконен "политически проект" (е, подпомогната от навлизането на Червената армия в земите на "зажаднелия за правдини" наш народ). Всъщност ще напомня, че


българската комунистическа партия съвсем не е създадена на Бузлуджа
и съвсем не е създадена през 1891 г.


През онази година е учредена собствено българската социалдемократическа партия, която много скоро след създаването се разцепва на две крила и именно едното от тях – т.нар. широки социалисти, застава в основата на по-сетнешната социалдемократическа партия в царство България – напълно по модела на европейските социалистически партии между двете войни. Тази партия (а не по-сетнешната комунистическа група, отделила се от социалдемокрацията изобщо) е антифашистки настроена през цялата световна война; тя води легална политическа борба с авторитарните тенденции в българското управление след преврата на 19 май 1934 г. Тя най-накрая е унищожена след 1944 г. заедно с останалите – собствено опозиционни на обвързването на България с Хитлерова Германия Демократическа, Радикалдемократическа, Земеделска и пр. партии от комунистическата колониална администрация на Москва у нас.


Собствено комунистическата партия възниква едва в края на Първата световна война като малобройна и свързана с руските болшевики група и още в началото на 20-те години става просто поместно поделение на базирания в Москва Коминтерн и на която от там се възлага най-вече да провежда ляв терор, който "гениалният" Ленин и следовниците му тогава смятат, че ще доведе до избухването на пролетарски революции и извън СССР. Впрочем това води само до увеличаване на популярността на националистичните и фашистки движения в Европа.


И ето: за практически няколкогодишното си легално съществуване (с малобройно парламентарно представителство) собствено българската комунистическа партия става съавтор на един опит за въоръжен метеж в северозападната част на страната (т.нар. Септемврийско въстание от 1923 г.) и автор на най-крупния атентат в историята на континента ни – взривяването на храма "Св. Неделя" през 1925 г. След него тя логично е забранена, т.е. до 1944 г. действа изцяло като нелегална – собствено терористична – организация, отново изключително в услуга на СССР. Така, по време на действието на споразумението между Рибентроп и Молотов БКП провежда т.нар. Соболева акция, чиято цел е да се подпомогне окупацията на целия ни черноморски бряг от Съветския съюз. Което означава, че преди 1941 г. БКП изобщо не е "антифашистка" организация.


Едва след юни 1941 г. терористични групи – т.нар. партизани – започват да извършват убийства, палежи и грабежи на мандри и складове (без особено чувствителни вреди за държавата). Тази следователно съвсем не стогодишна – без парламентарен и въобще легален политически опит – "партия", нямаща практически никаква "надземна" обществена подкрепа и популярност в страната (имаща на своя страна най-вече вербувани от вън малобройни групи млади характеропати) и до днес се представя като "взела властта" в България на 9 септември 1944 г.


За да произнеса и тук истинското име на случилото се, ще кажа, че дори превратът на тази дата – впрочем напълно безпредметен след навлизането на съветските войски у нас – е извършен не от нея, а от


"професионалните" превратаджии


с които просъветските агенти на БКП се договарят дни преди това – от кръга "Звено". Който не е запознат, нека се осведоми, че ако в страната ни – още от началото на 30-те години има организация с най-близки до фашизма възгледи за политическото устройство на държавата – то това е именно кръгът "Звено". Тоест настроените отмъстително към монархията още от 1934 г. фашисти от "Звено" свършват "мръсната работа" на нелегалите от БКП, като за тази услуга определени негови "ветерани" доживяха до дълбока старост в съветския протекторат България.


След преврата – повтарям – същински "стогодишната" българска социалдемократическа партия на Кръстьо Пастухов бе разсипана (заедно с останалите български антифашистки партии), като след 1989 г. цялата ѝ – съвсем отделна от БКП история, бе нагло присвоена от преименуваните български "преустроени" комунисти.


Накрая ще си позволя да попитам читателите: при тази действителна история на нелегалната терористична клика на българските "коминтерновци" реалистично ли е да се мисли, че комунизъм в България би могъл някога да се установи, ако това трябваше да сторят българските комунисти? Можеше ли да се установи въобще, ако не ни бяха "освободили" съветските войски, ако не ни бяха превърнали в протекторат на СССР, какъвто бяхме до края на 1989 г. и чиито паметници и паметни знаци – непостижимо за националното самочувствие на който и да било европейски народ – грижливо си пазим и до днес?

Текстът е от портала "Култура".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Любопитно

  Няма ли да има нова гневна декларация от Захарова?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3127 Неутрално

  Хубава статия за хора свободни и с достойнсво!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 336 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Дано, че е забавно да ги гледаш как се пенят.

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  *..съветският протекторат България бе по-дълбок и по-радикален
  в сравнение с този, наложен на останалите държави от "лагера"*
  И днес е така - с АЕЦ-а им, другаре!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Българската работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти) активно съучаства в основаването на Третия интернационал - Коминтерна през месец март хиляда деветстотин и деветнайста година. През май приема името "Българска комунистическа партия (т.с.)" и влиза в новото си амплоа на подривна, антибългарска организация. Московските кукловоди са си намерили безропотни и повратливи марионетки в лицето на прависта Васил Коларов, женевски възпитаник, и самоукия червен синдикалист Георги Димитров. За разпространяването на болшевизма в страната благоприятства не само старо народно суеверие - русофилството.

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Без помощта на савецките щикове, наште мандраджии още щяха да си лежат в шумата и да ги показваме в резервати на чужденците...

 8. 8 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално


  Хиляда деветстотин двадесет и пета година, месец април, шестнайсто число, Велики четвъртък, 15:25 часа. Мощна експлозия прекъсва генералско опело и събаря главния купол на софийския катедрален храм ,,Св. Неделя” върху българския политически и военен елит. От отломките и взривната вълна на място загиват сто тридесет и четири души, седемдесет и девет умират впоследствие, над петстотин са ранени. Сред убитите са двадесет и пет жени и деца, дванайсет генерали и трийсет и четири офицери, трима депутати. Първият министър и десетимата му колеги получават наранявания и контузии. Царят отсъства: преди два дни по чудо е отървал куршума при анархистко покушение в прохода Арабаконак.
  Съветското военно разузнаване инспирира, финансира и обезпечава както материално-технически, така и учебно-методически един от най-кървавите терористически актове на двадесети век. Осъществява го неговата софийска резидентура - яростните еничари от Военната комисия на ,,Българската” комунистическа партия. Трима от организаторите успяват да избягат в Съветския съюз, а петима са убити при полицейски акции. Трима възлови участници получават смъртни присъди и увисват на въжето публично.
  Скоро след чудовищния атентат Централният комитет на комунистическата партия евфемистично го нарича ,,необмислено действие, гибелно за антифашисткото движение”. ,,...Човек, който като краен садист решава да обезглавява стотици и стотици ценни живота, който забравя след това, че за неговия престъпен порок ще плаща цяла класа, не може да бъде комунист...” – сърцераздирателно проплаква арестуваната конспираторка Цола Драгойчева. Като контрапункт на нейния пораженски, дребнобуржоазен сантимент от Москва гърми Коларовия бас-баритон: ,,...Преминавайки през огъня, ние станахме смели до безразсъдство. Бомба, отрова, разстрел – ето нашата нова психология...”.
  Изкараният извън себе си министър-председател разпорежда ответен удар и по нощите без съд са избити около четиристотин комунистически сподвижници, включително няколко известни журналисти и литератори. Червените пропагандатори премерено умножават по десет действителния списъчен брой. И така, московската агентура в България се обзавежда с нещо като алиби, нещо като индулгенция за всичките си минали, настоящи и бъдещи злодеяния.

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Ето затова трябва винаги да се гласува против кандидатите на БСП(к), както и срещу подкрепяните от нея кандидати.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Петоколонните майкопродавни рубладжии вкараха преди 100 години болшевишкият ВИРУС в снагата на Отечеството и ни вкараха в 100 годишна гражданска война!
  Господ да ги съди!!!!

 11. 11 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Естествено. Партизанското движение в България е незначително, особено в сравенение със съседите ни като Югославия и Гърция. "Партизаните" се удесетворяват изведнъж след девети, като повечето са чисти престъпници и маргинали, видели възможност да грабят, отмъщават и безчинстват на воля.

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Особено частта с "История на бкп" е много стройно и ясно предадена.
  Точно така е.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  С благодарност към колегата Практик препоствам тук един негов текст, тъй като точно в тази тема, под анализа на Калин Янакиев, му е мястото:


  В ранното утро на девети септември хиляда деветстотин четиридесет и четвърта година кадрови офицери ренегати и откровени кремълски оръдия като професионалният пучист Кимон Георгиев извършват държавен преврат. Рехавите партизански чети, търпеливо клечещи в дъбрави и дерета, получават подранил коледен подарък. Коалицията ,,Отечествен фронт”, авангардистки хибрид между трансмисия и параван на комунистическата партия, постила червена пътека пред съветския маршал Толбухин и поверения му Трети Украински фронт.
  Още същия ден с благословията на московското Задгранично бюро на ЦК на БКП местни кадри извършват технологична проба посредством откъслечни арести и епизодични убийства. Щателно подбрани червени екзекутори запретват ръкави за истински сериозната работа в края на септември - началото на октомври.

  ,,Народната власт” не забравя заслугите на покойния цар. Все пак Борис Трети осъществява светлия идеал за национално обединение, удържа страната извън войната и спасява българските евреи. Три години след неговата смърт тленните му останки са ексхумирани, осквернени и заровени в параклиса на двореца ,,Враня” край София. След още три години сакралната постройка е взривена, а мястото - заравнено.

  Деветосептемврийският преврат, по-късно помпозно наречен ,,социалистическа революция”, отприщва терористически произвол, при който загиват и безследно изчезват най-малко осемнайсет хиляди души. Противоконституционен ,,Народен съд” изпраща в затвора и осъжда на смърт общо девет хиляди обвиняеми. През ада на десетки концентрационни лагери (,,Трудово-възпитателни общежития”) преминават над сто и осемдесет хиляди български граждани, лишени от свобода без съдебно решение. За да не възникват спънки пред пълзящата болшевизация, войската и офицерството са изпратени да воюват срещу Германия в състава на Трети Украински фронт. До май четиридесет и пета година в една непопулярна война българите дават над дванадесет хиляди убити и около двадесет хиляди ранени. България изразходва над сто тридесет и три милиарда лева (един милиард златни франка или приблизително триста милиона щатски долара) за военни нужди и като помощ, дадена на Съветския съюз и Титовите партизани. Въпреки участието си в заключителния етап на Втората световна война бившото царство, станало ,,народна република” след фалшифициран референдум, през четиридесет и седма година приключва Парижките мирни преговори като победена страна. България е осъдена да заплати на Югославия и Гърция общо седемдесет милиона долара в стоки, по цени от тридесет и осма година. Връща на двете съседки Македония и Беломорието с направените там инвестиции за десетки милиарди левове, но запазва мирно присъединената Южна Добруджа. През декември четиридесет и седма комунистическата власт преминава от локални конфискации към генерално ликвидиране на персоналното и акционерно владеене върху средствата за производство и национализира банки, застрахователни дружества, фабрики, занаятчийски работилници, магазини. Марксистко-ленинските влъхви знаят най-добре, че частната собственост, пазарните отношения и демокрацията вървят ръка за ръка. След като осигуряват неоспорвано господство на местните си пионки, съветските окупатори се изтеглят. За четиридесет месеца на българска земя пребивават с различна продължителност около шестотин хиляди червеноармейци и енкаведисти. По съветско разпореждане България им изплаща заплатите, командировъчните и режийните в долари.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":Дано, че е забавно да ги гледаш как се пенят.
  —цитат от коментар 3 на Ивайло Вълчев


  Особено, след като взеха няколко мандата повече на изборите в Русия ..
  Пощръкляха!

  "Червена победа, Путин и министрите-капиталисти падат".. размахват сърпове-чукове из темите ..

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Разстроено

  "Обратно – Москва отне за цели 45 години нашата национална независимост. Което впрочем е направила с всички страни от Централна и Източна Европа, които членуваха до края на Студената война в т. нар. "социалистически лагер" независимо дали преди това са били с Хитлер или са били негови жертви."

  Факт, това е точно така за съжаление. След края на ВСВ Европа беше разделена от страните победителки във войната и за съжаление България попадна в съветската сфера на влияние, която всъщност се превърна в почти пълна подчиненост спрямо Москва.

  "Другата разлика е, че съветският протекторат България бе по-дълбок и по-радикален
  в сравнение с този, наложен на останалите държави от "лагера"

  И това е вярно за съжаление, от всички страни в Източния блок, България и управляващата БКП е била най-вярна и раболепна на Москва и СССР.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Ето затова трябва винаги да се гласува против кандидатите на БСП(к), както и срещу подкрепяните от нея кандидати.
  —цитат от коментар 9 на pamela


  В Русия точно обратното - всички тамошни умно-красиви пускаха за комунистите ..
  И червенушките са се разпенили из форумите - късат рубашки и фъргат ушанки ..

 17. 17 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  В ранното утро на девети септември хиляда деветстотин четиридесет и четвърта година кадрови офицери ренегати и откровени кремълски оръдия като професионалният пучист Кимон Георгиев извършват държавен преврат. Рехавите партизански чети, търпеливо клечещи в дъбрави и дерета, получават подранил коледен подарък.
  Коалицията ,,Отечествен фронт”, авангардистки хибрид между трансмисия и параван на комунистическата партия, постила червена пътека пред съветския маршал Толбухин и поверения му Трети Украински фронт. Още същия ден с благословията на московското Задгранично бюро на ЦК на БКП местни кадри извършват технологична проба посредством откъслечни арести и епизодични убийства. Щателно подбрани червени екзекутори запретват ръкави за истински сериозната работа в края на септември - началото на октомври.

 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Изключително точен коментар.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Деветосептемврийският преврат, по-късно помпозно наречен ,,социалистическа революция”, отприщва терористичен произвол, при който загиват и безследно изчезват най-малко осемнайсет хиляди души. Противоконституционен ,,Народен съд” изпраща в затвора и осъжда на смърт общо девет хиляди обвиняеми. През ада на десетки концентрационни лагери (,,Трудово-възпитателни общежития”) преминават над сто и осемдесет хиляди български граждани, лишени от свобода без съдебно решение.
  Въпреки участието си в заключителния етап на Втората световна война бившото царство, станало ,,народна република” след фалшифициран референдум, през четиридесет и седма година приключва Парижките мирни преговори като победена страна.
  След като осигуряват неоспорвано господство на местните си пионки, съветските окупатори се изтеглят. За четиридесет месеца на българска земя пребивават с различна продължителност около шестотин хиляди червеноармейци и енкаведисти. По съветско разпореждане България им изплаща заплатите, командировъчните и режийните в долари.

 20. 20 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Над четири десетилетия Народна република България, плътно опасана с ограждения, бавно се носеше по течението, зорко надзиравана от стооката цитадела, правителствено седалище и символ на огромната, въоръжена до зъби Съветска империя. Там, в метрополията, посочваха тукашния имперски наместник, капо ди тутти капи на местната компартия. Пирамидалните структури на тази монополистична организация за централизирано ръководство и тотален контрол незримо пронизваха всяка съставна единица, всеки обект в осеммилионната Заддунавска губерния. Правоверният поданик напредваше служебно само ако е партиен член или сътрудник на репресивните органи. Колониалната администрация безпощадно и методично превръщаше свободолюбивия български народ, формирал се като самостоятелна европейска нация седемдесетина години с цената на море от пот, сълзи и кръв, в ориенталска тълпа. Която не изпитва особена необходимост от демократични права и свободи.
  Постепенно залиняваха отличителни български качества като добросъвестност в работата, пестеливост, пазарен дух. Вехнеха и непреходни ценности: любов към ближния, състрадание, милосърдие. И благородство. Значещо не ,,синя” кръв, а висока нравственост. Но и в тогавашните условия личната отговорност и собствената воля да вършиш добро или зло обуславяха всяка една постъпка.

 21. 21 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Четете,разсъждавайте и се определете-българи ли сте или петоколоници,кланящи се на чужди интереси и идеологии.
  Държа да подчертая,аз не мразя руският народ,аз мразя руската имперска политика!Колкото до местните кому/соц/цоц/блестящи крадци,некъдърни управленци,послушни маши на оная държава.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Проф. Янакиев подема тема, която съм формулирал още преди време. БКП е основана през 1919година. Тогава се провежда първият (учредителен) конгрес. Но, както всички съветчици, в духа на болшевизма, историята се пренаписва според статуквото. Днес сме болшевики, утре социалисти, вдругиден нещо друго. Както образите на лениновия любовник Зиновиев ту изчезват, ту се появяват на архивни снимки.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#14] от "simChо":

  Дали рубладжийските комуноиди бихте се радвали ако една сутрин ви заявят, че;
  -имате 24 часа да напуснете дома си с един куфар багаж без идея някога да се върнете;
  -фирмата и активите и вече принадлежат на Партията;
  -децата ви нямат право да учат в университет;
  -нямате право на работата, която можете да работите;
  -след побой в мазетата на ДС отивате за неопределено време в концлаегер, където ставате свинска закуска
  ГНУСНИ, ИЗПОЛЗВАНИ РУБЛАДЖИЙСКИ ПАМПЕРСИ, ВИЕ СТЕ ПОЗОР ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!!!!!!!!!

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Хубав предглед на (анти) фашистката БКП-ТС (тесни в терора специалисти) като прокси на руските такива :)
  Впорочем "...решение да предложи на Москва България от формално независима държава (протекторат) да се превърне в органична и неразделна част от самия Съюз на съветските социалистически републики..." е смятано за станало сред руснаците в Русия, с кокито съм говорил .Те бяха убедени, че сме станали 16-та република. Затова и "курица не птица, Болгария не заграница" беше популярен стих.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2157 Разстроено

  Изобщо много думи са излишни от край време , напр. от 10.11.89-та...Но, факт е , че след 30 години след тази дата , все още се къдрят изречения , които "оневиняват" събитията на 09.09.44-та ! Става дума ясно за преврат с помощта на чужда военна сила , после за поредица престъпления ( вкл .конституционни !) , които консолидират тази власт , отново с помощта на същата тази военна сила и т.н. до днес ! Но, нека да не забравяме безучастното поведение на останалите победителки във ВСВ -САЩ, Англия и Франция...Не трябва да се криви нечия душа именно поради този факт , защото днес 75 години от 09.09.44-та , тези "приятели на България" пак са си подвили опашките по този въпрос и по-лошо - участват активни след 10.11.899та г. Така, че….

 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Закривай!

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  До коментар [#26] от "EU defender":


  Закривай!
  —цитат от коментар 26 на EU defender


  Кое?

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Статията наистина представлява проницателен и крайно убедителен анализ на събитията от тогава.
  Ето на какво бяхме протекторат, че и заден двор, обаче! Това си заслужава да се види и оцени! :
  https://www.otizvora.com/2019/09/11089
  "... Вдъхновен от просветителската инициатива на руското посолство в България да направи изложба по случай деветосептемврийското и 45-годишно (реално продължаващо и до днес) „освобождение“ на народа ни от европейски бъднини, реших да дам своя принос в кампанията. Подбрах трийсетина картини на съветско-руския художник Василий Владимирович Шулженко, създадени през „най-великия социален строй“, докарал „Царството Божие на Земята“ – преди всичко в самия СССР, но и щедро експортиран в „освободените“ части от Европа.
  Със сигурност творчеството на този „русофоб“ (както е определян от московските медии), няма да бъде част от „просветната“ галерия на посолството...." Автор: Иван Стаменов
  НЕПРЕМЕННО ВИЖТЕ ИЗЛОЖБАТА В ЛИНКА!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Да питам авторът, след като у нас е било най-зле, как е било в Румъния?
  Още да попитам, след като в края на ВСВ Чърчил и Сталин на един лист си поделят източна Европа, ние какво точно трябваше да направим? Е, да, сами сме си избили интелигенцията, въпреки че у нас не е имало руски войски, но имали ли сме избор да водим самостоятелна политика или подкрепата на запада, като страна, загубила ВСВ?

 31. 31 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Най-тъжното от всичко е, че този текст достига до тези, които знаем написаното. И никога няма да бъде широко оповестен, вписан в учебниците, прокламиран от политиците. Поне още 50 г. масово хората ще са със съзнанието, че „преди беше много хубаво“, „имаше работа за всички“ и всякакви други глупости и тъпотии, които се бълват. А ние все така ще се събираме едни и същи, които сме страдали и още страдаме (дори непряко) от тези чер(ве)ни 45 г. Няма да доживеем да видим европейска България. Оставаме си ориент и провинция.

 32. 32 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Но, нека да не забравяме безучастното поведение на останалите победителки във ВСВ -САЩ, Англия и Франция...
  —цитат от коментар 25 на Николай Бучков


  Не е безучастно. Именно те настояват да се отложат изборите през 1945, за да има време да се включи опозицията.
  Именно те протестират срещу липсата на свободен печат и политическите затворници...

  В съседната тема съм публикувал извадки от съветски документи, в които ясно си пише, че въпреки намалялото си влияние все още се ангажират с нас. И даже още преди мирните преговори предлагат да получим излаз на Егейско море, въпреки явния риск това да се окаже съветски излаз към Средиземноморието.

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/09/09/3960582_deveti_septemvri_kogato_likvidiraha_elita_na_bulgariia/? #comment-46

 33. 33 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Е, да, сами сме си избили интелигенцията, въпреки че у нас не е имало руски войски, но имали ли сме избор да водим самостоятелна политика или подкрепата на запада, като страна, загубила ВСВ?
  —цитат от коментар 30 на Лео


  И руски войски е имало, и подкрепата на Запада също сме я имали.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#28] от "Торбеш":

  "... този „русофоб“ (както е определян от московските медии)..."

  Русофоб е всеки, който казва истината за Русия. :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1555 Неутрално
 36. 36 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Блестяща статия!
  Поздравления на проф. Калин Янакиев и да си пожелаем повече хора да разбират и осъзнават написаното в нея. За да има независима и свободна България.

  Умен и красив жълтопаветник.
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Любопитно

  До коментар [#30] от "Лео":

  Все някой друг ни е виновен, нали? През 1945 - Чърчил и Сталин. След 1990 - Иван Костов. Чърчил и Сталин предадоха и Югославия на СССР. Тито не бе Тато, нали намирате разлика? Никоя друга страна от съветската зона не пожела да се лиши и от някаква държавност и да се присъедини към СССР. Питайте Баце защо толкова тачи Тато!

 38. 38 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 418 Неутрално

  „Георги Димитров, по всичко изглежда, е уморен в Съветския съюз. На негово място бива инсталиран – показателно – дотогава почти непознатият дори за нашенските комунистически среди Вълко Червенков – цялото партийно минало на когото също е практически съветско.“
  За да бъдем по-точни, след смъртта на Г. Димитров, В. Червенков става „първи секретар на ЦК“, а Васил Коларов - председател на министерския съвет. Вълко Червенков заема и двете длъжности след смъртта на Коларов през януари 1950 г., дори става „генерален секретар“ на ЦК на БКП.

  Post tenebras spero lucem
 39. 39 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#28] от "Торбеш":

  "...Ето на какво бяхме протекторат, че и заден двор, обаче! Това си заслужава да се види и оцени! :
  https://www.otizvora.com/2019/09/11089... "


  Уникално и велико!
  +++

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 40. 40 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "Терористите от БКП не правят нищо, без да им бъде заплатен хонорар.
  Всеки партиен сътрудник получава минимум по 3000 лева месечно възнаграждение, а терористът Марко Фридман, през когото минават над 400 000 лева за по-малко от 30 дни, получава заплата от 5000 лева (за сравнение през 1925 г. един гимназиален учител има заплата около 1200-1500 лева). Секретарите на Комунистическата партия, редакторите на “Работническия вестник” и “Ново време” получават месечно по 15000 лева заплата.
  В следствените показания на Цола Драгойчева може да се прочете признанието й: „Парите в партията оказаха твърде много своето пагубно влияние върху движението, защото и при най-елементарно посягане към какъвто и да било, член на партията, за каквато и да било работа, той чакаше възнаграждение.“.

 41. 41 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Само да ви напомня :
  Изявление на Съвета на федерацията на Путенланд:

  Съветът на Федерацията на Русия направи официално изявление, чийто смисъл е следният: ако НАТО се опита да помогне на украинския флот без разрешението на Русия да премине през Керченския проток, тогава Русия е готова да отговори на началото на военни действия, включително използването на ядрено оръжие в страните от НАТО, включително и в ☝️България.😡

  Нищо не се е променило - Путенланд, страна АГРЕСОР❗👎
  http://bgnews.bulgar-rus.ru/sovet-federacii-rossii-predupredil-bolgariyu-i-es-o-vozmozhnom-nachale-vojny-s-es/

  "Чуждестранен агент"
 42. 42 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 894 Гневно

  Чуя ли нещо за Русия, Съветски съюз и тем подобни бълвочи, започвам да драйфам директно. Тая територия, на североизток от нас, освен мизерии и страдания за милиони хора от два (три) континента, друго не е донесла. А гнусната дата 9.9.1944г. трябва да се забрани със закон у нас, завинаги!

 43. 43 Профил на today
  today
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Такива са си комунистите, изключително подла сган, затова трябва да бъдат изритани по всякакви начини, ако искаме да имаме нормално общество.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 44. 44 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Добре бе, защо никой не говори, че България е спазарена от СССР и Сталин с Чърчил и Рузвелт първо в Техеран 1943 г, и после окончателно в Ялта 1945? А българската политика преди и по време на ВСВ е крайно недалновидна, да не кажа по-силна дума. Комунистите идват на власт, защото политиците и държавниците преди тях тотално се провалят в политиката и дипломацията си и допускат да влезем в зоната на влияние на СССР.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 45. 45 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  А да напомним ли и как Чърчил продава полските си съюзници и войници от Креси -
  "По това време над 200 000 войници на полските въоръжени сили в Запада са под командването на висшето командване на британската армия. Много от тези мъже и жени са от региона Креси в Източна Полша. Те са били депортирани от родното си място от руския ГУЛАГ, когато Хитлер и Сталин окупират Полша през 1939 г. в съответствие с Нацистко-съветския пакт. Две години след това, когато Чърчил и Сталин формират съюз срещу Хитлер, ГУЛАГ освобождава поляците от Креси от сибирските затвори. Те формират т.нар. Армия на Андерс и поемат към Персия, където създават Втори полски корпус (под британско командване). Тези полски войски спомагат за съюзническите победи над германците в Северна Африка и Италия. Тяхна надежда е след края на войната да се завърнат по домовете си в Креси, в една независима и демократична Полша, но в Ялта Рузвелт и Чърчил признават исканията на Сталин да анексира територията, която според Нацистко-съветския пакт той и Хитлер са се договорили да бъде по контрола на Съветския съюз, включително и Креси. Вследствие на това двамата се съгласяват, че десетки хиляди души, ветерани от полските войски под британско командване, ще загубят домовете си в Креси. В отговор на това решение, 30 офицери и войници от Втори полски корпус се самоубиват."
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Ялтенска_конференция

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 46. 46 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Преди 89-та нямаше толкова статии в цялата преса, посветени на славния ден, колкото сега в един само вестник! Нито толкова обсъждане в цялата страна, колкото сега в един само форум!

 47. 47 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#44] от "Darcas":

  щото това са пропагандни глупости

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 48. 48 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Именно. Отличен анализ и бих казал дисекция на съветската и неосъветска наглост. Алкашите са бесни, защото са безсилни да си наложат плиткоумните пропагандни тези вече. Не е както след 1944 до 1989, върти една шайба в София някоя ушанка и край. Учебници се сменят, историци се уволняват, други преподават по новата повеля. Тито е наш брат, в Пирин живеят македонци - заповед от Масква. И хоп всички го повтарят в България. След 1948 - нова заповед, Тито е наш враг и в Пирин са българи. Айде пак, смяна на чиповете. Но, сега такива не минават. Най-много Машка - алкашка да мобилизира троловете в електронните медии и руските еничари сред политиците в България.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 49. 49 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо СССР ни окупират на 9.9.1944??
  - защото такава е СДЕЛКАТА им със съюзниците в Ялта.

  Това е причината за девети и всичко, което се случило след това !!!

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 50. 50 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На тази дата преди 75 години терористите взеха властта с помоща на зверския СССР.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 51. 51 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#44] от "Darcas":щото това са пропагандни глупости
  —цитат от коментар 47 на Opportunity


  Кое точно? Историческите архиви, договори и документи ли са "пропагандни глупости"?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 52. 52 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":

  Да така е. Попада в съветската сфера на влияние, както е договорено със съюзниците в Ялта.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 53. 53 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Смешното драскаче на паметници да се пробва да направи същото и в Русия.
  Но където има ред и дисциплина, втори път няма и да си помисли да го направи, до края на дните си.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  Не става ядно снимката кога е правена. Паметникът многократно е боядисван и надписван и може би вече се охранява денонощно от руската пета колона в България, но едва ли може да се предпази от препикаване. Очевидно това се прави , защото ако се доближи паметника отблизо , замирисва на урина. Особено силна е миризмата , когато отдавна не е валяло дъжд. Паметникът на СА се превърна в най-големия открит писоар на София. Скоро ще почнем да го наричаме вонящия паметник.

 55. 55 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Да попитам другаря Калин Янакиев, с партизанско име "професор".. Защо съветските "окупатори" по заповед на Сталин и Жуков не разоръжават "вражеската" българска войска?

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 56. 56 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#53] от "Taiga":

  Алкашка, МОЛЯ веднага да натоварите куфалите си с еднопосочен билет и невъзвратимо да се отправите към любимата си кочина /която според Вас е земният Рай-да ме прости Господ/- така в Отечеството ще остане един употребен алкашки помперс по-малко!!!!

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Не можеше да се каже по-точно.
  А това на паметника от днес ли е? Браво!

 58. 58 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Чуя ли нещо за Русия, Съветски съюз и тем подобни бълвочи, започвам да драйфам директно. Тая територия, на североизток от нас, освен мизерии и страдания за милиони хора от два (три) континента, друго не е донесла. А гнусната дата 9.9.1944г. трябва да се забрани със закон у нас, завинаги!
  —цитат от коментар 42 на Дългия


  Мунчо, без Русия сега щеше да си обрязън, а пюскула на мазния ти фес щеше допълнително да зачервява и без това червения ти по рождение врат.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 59. 59 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да попитам другаря Калин Янакиев, с партизанско име "професор".. Защо съветските "окупатори" по заповед на Сталин и Жуков не разоръжават "вражеската" българска войска?
  —цитат от коментар 55 на rumata


  Защото всичко е отдавна договорено и планирано ;)
  Вие ставате от нашите, американците и другите няма да се бъркат, в югославия е малко по-друго яче разпределено, и така.......

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#53] от "Taiga":


  Смешното драскаче на паметници да се пробва да направи същото и в Русия.Но където има ред и дисциплина, втори път няма и да си помисли да го направи, до края на дните си.
  —цитат от коментар 53 на Taiga


  Когато в Русия издигнат паметник на Вермахта обещавм лично да отида и да го надраскам. Е, хайде да не е на Вермахта, нега да е на ген. Колев...

 62. 62 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#55] от "rumata":


  Да попитам другаря Калин Янакиев, с партизанско име "професор".. Защо съветските "окупатори" по заповед на Сталин и Жуков не разоръжават "вражеската" българска войска?
  —цитат от коментар 55 на rumata


  А ти как мислиш? Дали можеш да накараш разоръжена войска да воюва с Хитлер?

 63. 63 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Любопитно

  До коментар [#60] от "rumata":

  Нерви русоробски!? 😂🤣

 64. 64 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 489 Разстроено

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Ти Захарова я остави ама ние да не вземем да се докараме пак до ситуация 8 септември 44 ,че ще ни е за четвърти път една и съща мотика

  гошо
 65. 65 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 489 Разстроено

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Ти Захарова я остави ама ние да не вземем да се докараме пак до ситуация 8 септември 44 ,че ще ни е за четвърти път една и съща мотика

  гошо
 66. 66 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#55] от "rumata":
  Защото я обезглавяват от генералите с национално съзнание, вкарват зкпч командири, които да контролират действащите и започват да я ползват като своя армия.

 67. 67 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  България вече не е съветски ,а краварски протекторат!

  100 годишната БКП се клонира в БСП,СДС,НДСВ,ГЕРБ,ДПС,ВОЛЯ ,АТАКА ,НФСБ,ДБ,АБВ...

  Троловете от всички цветове на дъгата се душат хванати за гушите
  под надписа на Народното събрание:
  “СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!”
  Към 2050 година българите ще са малцинство в собствената си Родина...
  Дерзайте,другари!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 68. 68 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никой от нищо не ни е освобождавал на девети.
  Ние сме доброволно и съзнателно в съюз с Германия, както традиционно сме били ориентирани по това време, и гонейки националните си интереси.
  По него време в скопие е имало българска войска, български железници и пощи и е започвал процес на ре-българизация.
  След това, напускаме съюза с германия, в опит да замажем положението и да минимизираме загубите от съюза с германия.
  После идват руснаците, на които сме обещани от съюзниците, като част от техните договорки преди това.
  НЕЩО НЕЯСНО ????

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 69. 69 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лелка":

  Два АЕЦа ще бъдат!
  Втория в памет на жертвите от лагера Белене...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 70. 70 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 514 Неутрално

  :А ти как мислиш? Дали можеш да накараш разоръжена войска да воюва с Хитлер?
  —цитат от коментар 62 на lz73


  Значи, "агресорът", въпреки "ожесточената съпротива" на войската и народа, не само, че не я разоръжава, но я и насъсква срещу довчерашния си съюзник. Каква "игра на тронове" идилия.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 71. 71 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  Да си го носят в раша и никой няма да го рисува!

 72. 72 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "rumata":

  Агресорът е дотолкова агресор, че тотално овладява държавата чрез местни идеологически поддръжници и налага устройство по свой модел.
  Ако не бяха ни окупирали/ 'освободили' СССР, щеше да е друго...
  ---
  ЗАЩО не е друго - ЗАЩОТО така са се уговорили СССР и другите съюзници от антихитлеристката коалиция.
  Обяснено просто и ясно, като за идеологически обременени, необективни, плиткоумни олигофрени !!!!

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 73. 73 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Лошото е, че сме свидетели как една шепа червени динозаври са се надупили в посока Масква и просят рубли. Единият от тях е президент, другите са дупетати.
  За това, стъпка поредна: за кмет на София ще гласувам срещу Мая Манолова, и срещу учителката по руски, чиито шеф рекламира в ПИК.

 74. 74 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#72] от "hli32616303":

  Историческите факти сочат друго!
  Народа отхвърля фашисткото управление и гласува срещу монархията ,докара му няколко войни и няколко национални катастрофи!
  А даже българският народ прегръща и идеологията да строи в мирното си развитие нов невиждан в страната строй дотогава-социализъм!
  Представете си ,колко им е било писнало на българите от фашист,капиталисти ,монархисти и всякаква друга пасмина щом тръгва по този път...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 75. 75 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Поздравления за Калин Янакиев! Много точен и обхватен материал!
  И един цитат от него (който казва нещо съвсем вярно, което всички, които сме ходими насам-натам из соцлагера, сме го видели):

  "...съветският протекторат България бе по-дълбок и по-радикален
  в сравнение с този, наложен на останалите държави от "лагера"

  Питам се дали целта на СССР е била такава и затова са упражнили допълнително усилия или нашите петоколонни елементи са постигнали това по собствени "идеи".

 76. 76 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#46] от "usero":

  Виж какво прави един Грант в ръцете на вниците на комунистите?
  Вечна памет на празниците на дедите им...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 77. 77 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Радостно е, че все още има останали кътчета в медииното пространство, където да срещнеш правдив исторически и необходим политически текст. Благодаря на автора.

 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Разстроено

  До коментар [#52] от "hli32616303":

  Да, ти си прав за това. За съжаление е така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Колко истини още трябва да излязат на светло, за да се реши заличаването на паметниците олицетворяващи кремълския терор в България? Какво още е необходимо да се знае, за да е съвършено ясно, че Русия е извечният враг на България, а БСП - приемница на червения тероризъм, съставена от родоотстъпници и национални предатели да се забрани /щом толкоз държи на своята история и приема "вината" с мезета/? Нищо повече не е необходимо, а веднага да се отпочнат необходимите действия. Веднага! Никакво почистване на тези паметници, а проекти за тяхното заличаване. БСП да отговаря тук и сега за безобразията си на всяко свое появяване - където и да е, включително и на всички избори!

 80. 80 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#48] от "andreas_hofer":

  Интересно,защо има толкова много редакционни тролове и се почна пак с бясната гьобелсова цензура тук тогава ,след като комунизма е победен!
  Явно целта не е комунизма въобще ,а всичко се хвърля в борбата с наследника на СССР Русия и естествено всичко е платено от някого ,а това е ясно ,че е чичо Сам!
  Защото пари за американските бази в България може да няма ,но за пропаганда на краварската идеология чрез грантове и Свободна Европа има и то 30 години след падането на комунистите от власт...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 81. 81 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#47] от "Opportunity":

  Чети,чети,не боли...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 82. 82 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#79] от "xefgo":

  Нещо си се объркал !

  БСП(БКП1) не е на власт!

  Сега управлява ГЕРБ(БКП4)!
  А и нямате никакви шансове да направит нищо,защото бившите комунета са навсякъде...
  Вие по времето на СДС(БКП2) нищо не направихте ,та сега ли!
  Лузъри...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 83. 83 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#77] от "yorddj":

  Въобще не е така!
  Автора е пълен аматьор и манипулатор!
  Ето една от тезите му:
  ...процес, практически напълно приключил с ликвидирането на всички стари български партии и екзекуциите или затварянето на техните лидери през 1948 г.
  Защо автора срамежливо премълчава ,че същото се е случило и в “демократично” фашистко царство България?
  Партиите са забранени ,а Парламента е разпуснат...в Царство България!?
  Кой е бил виновен тогава?
  Руснаците ли,комунистите ли?
  Смешен плач...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 84. 84 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ето затова трябва винаги да се гласува против кандидатите на БСП(к), както и срещу подкрепяните от нея кандидати.
  —цитат от коментар 9 на pamela


  Аааа, как! Другарите от ДСБ / ДеБъ вече обявиха, че на втори тур ще подкрепят Маяма… Нищо учудващо, впрочем. ДСБ е радикалната фракция на БКП.

 85. 85 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#53] от "Taiga":

  Смешното драскаче на паметници да се пробва да направи същото и в Русия.
  Но където има ред и дисциплина,
  ==================
  😳🧐 така ли ?!
  Остави своите приказки за Путенофили...

  https://youtu.be/lAsqViuDPY8
  https://youtu.be/k2_3qfmtl8w
  https://youtu.be/RBdqaWPpaA0
  https://youtu.be/7DMV_Mzmdpo
  https://youtu.be/-gTWxmEB3U0
  https://youtu.be/vRznt9Z_VR4
  https://youtu.be/K-bEurt2uJE

  Още искаш?!

  "Чуждестранен агент"
 86. 86 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#72] от "hli32616303":
  Недей да омаловажаваш последиците от съветската окупация на България за 45+30 години. Рузвел и Чърчил не са накарали Сталин да ликщвиди5ра политическата опозиция, да превърне в църквмата в подразделение на ДС, да ликвидира свободомислещата интелигенция и пр. По същия начин СССР няма никакви заслуги за плана Маршал и последвалото развитие на всички западни държави, "завладяни" от американците. Последиците от превръщането на България в руски протекторат са престъпление, осъществено от СССР със съдейието на Червената армия и обслужващите я български комунисти.

 87. 87 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Историците, които отричат антихитлеристката съпротива, са преки идейни наследници на прохитлеристките сили в българското общество по време на Втората световна война. Грантовите фалшификатори на историята са днешните нови нацисти.

  В България има една категория историци, чиито книги и публични изказвания се опират не на фактите, а на грантовете, които получават от чуждестранните неправителствени организации. Мотивирани от тази субсидия, те надълго и нашироко ще ви обясняват, например, как никакво турско робство не е имало, колко прекрасно са съжителствали българи и турци в продължение на петстотин години и каква подла роля е изиграла Русия във войната 1877-1878 г. Изобщо не е трябвало да ни освобождава, защото ние сме си живели великолепно под мъдрото султанско управление, а всичките ни проблеми по-нататък произтичат тъкмо от въпросното освобождение.

  Подобни дивотии грантовите историци разказват и по отношение на по-близки до нас исторически събития. Те са изключително радостни от факта, че България е съюзник на Третия Райх през по-голямата част от Втората световна война и искрено съжаляват, че Германия е разгромена. В мокрите им сънища Адолф Хитлер е положителен герой, а истинските български патриоти се поздравяват със “Зиг Хайл!” Естествено, грантовите историци няма как да харесват факта, че България от съюзник на Хилядолетния Райх се превръща в негов противник. И плачат с горчиви сълзи заради това, че Съветският съюз ни обявява война на 5 септември 1944 г. Как така ще ни обявява война, пищят те, когато ние вече от три дни сме имали съвсем демократично правителство! Невероятен “научен” аргумент наистина! Да се обърнем все пак към фактите, тоест да направим това, което грантовите историци никак не обичат да правят. На 1 март 1941 г. България се присъединява към Тристранния пакт. Тоест три години и половина страната ни е съюзник на Райха. Три дни не е. Кое натежава повече? Грантовите историци никога няма да ви кажат, че едва ли би се случило въпросното демократично правителство, ако разгромът на хитлеристка Германия вече не се виждаше. Ако съветските войски не бяха разбили Вермахта при Сталинград, Курската дъга и в Яш-Кишиневската операция. Ако всичко това не беше станало, в България и в началото на септември 1944 г. щяха да управляват нацистки васали.
  Разбира се, ако ги нямаше съветските победи на Източния фронт, нямаше да има и 9 септември. Затова и грантовите историци толкова мразят съветската победа и толкова силно им се иска Вермахтът да беше победил на Източния фронт. Всъщност, историците за които говорим, са стопроцентови идейни наследници на онази прохитлеристка част от българското общество, която през Втората световна война се моли за победа на Хитлер. Днешните хулители на победоносната Червена армия са и днешните класически неонацисти, нищо че се наричат “либерали” и “демократи”. Днешните наследници на някогашните хитлеристи прочувствено ще ви обяснят какъв прекрасен човек е бил премиерът Богдан Филов и каква процъфтяваща държава е била България по негово време. И дума няма да обелят за неговия антисемитизъм, за антиеврейското законодателство, прието по време на управлението му, за избитите партизани и ятаци, за законите, според които на смърт е можело да бъдат осъждани и непълнолетни. И са били екзекутирани непълнолетни. И със съд и без съд. Грантовите историци няма да ви говорят за това. Но пък ще оплюват антихитлеристката съпротива в България по същия начин, по който други европейски неонацисти оплюват антихитлеристката съпротива във Франция, Италия, Полша, Югославия.

  Преди години големият съветски режисьор Михаил Ром направи филма “Обикновен фашизъм”. Точно това представляват действията на грантовите фалшификатори на историята.
  ПВ

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 88. 88 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#80] от "Sredan":
  Защото все още има червени тролове като теб, които харесват Бъ лгария да е руски протекторат.

 89. 89 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Калинка или Калинчо :))
  1.Кой точно продава/предава България в Ялта ?
  2. Как си расъл в тази гадна среда без да се метнеш пред някой влак ?

 90. 90 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Автора:”страната ни окончателно се превръща в протекторат на СССР ...за 45 години”

  А сега какво е автора?
  А сега какво е?
  Вече 30 сме протекторат на САЩ ,НАТО И ЕС!
  България няма независима външна политика,зъбенето на Кремъл е ужасна гротеска на такава и е пълна безсмислица и няма нищо общо с реалността и интересите на България ,освен като демагогска демонстрация на вярност към новите задокеански господари...
  Нямаме даже вътрешна политика,всичко се командори от Бръселс...
  А за смях ,даже сме окупирани от американците,защото каубойците имат постоянно присъствие на военни части тук, а съветски войски никога не са дислоцирани по време на 45 години ,когато автора твърди , е сме били протекторат!
  Че сега какво сме тогава-завладяна колония ,че даже и нещо повече!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 91. 91 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#88] от "авторът":

  Не е вярно.аз искам да живея в свободна от чуждо влияние и независима страна!
  Но това ,което наблюдавам е,че от едната крайност на най -верен сателит на СССР ,сега отидохме в другата крайност и политиците ни ни предадоха отново за колони,протекторат васал на Кравария този път!
  Съжалявам,но България не демонстрира никакви белези на суверенна държава, а на завладяна и унижена държава...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 92. 92 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Калине - не съзнаваш ли колко е абсурдно хора като теб, които са правили кариера в червена България сега да говорят за окупация, за тоталитарен режим и т.н. ? Всяка година около 9 септември едни и същи червени галеници дъвчете едно и също.
  Как през 1985 г. стана "кандидат на науките" ? Ако ще и гений да си, без одобрението на БКП това нямаше да стане. Значи си бил напълно благонадежден, т.е. наш човек си. Ами нататък как правеше кариера ? Как си заел позиция в БАН ? С антикомунизъм ли ? Проучили са те до девето коляно и не си имал никакво "петно" в биографията.
  А сега БКП били такива и онакива, режима бил това и онова,а аз целия в бяло ?!
  Вече 30 години изминаха, а все хора добре свързани с БКП обясняват колко е лош комунизма. Няма ли младо поколение ?
  И като си толкова ербап защо публично не поискаш оставките на твои колеги-преподаватели в СУ, които бяха обявени за агенти на ДС ?

 93. 93 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Днес по БНР, острието на общественото мнение Волгин бе поканил проф. Евг. Калинова (СУ), като историк-негрантаджия. Кои са историците-грантаджии (нацисти, фашисти, хитлеристи), Волгин ще трябва да уточни допълнително. Тази, нарочно избрана съидейка на Искра Баева, която Волгин нямаше как да покани на 09.09. от страх от общественото мнение, все пак говори само с факти за преди и по време на ВСВ. Пропусна обаче да сподели и колебанията на Великобритания, Гърция и Югославия преди началото на войната, така щото да се получат т.нар. "Съюзнически войски" през 1944 г. Също и така насмете под килима, и реалните последици за България след 09.09.44., което беше втората част от анонса на Волгин.

  CONTADOR GRATUITO!
 94. 94 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#28] от "Торбеш":

  Всички хора по света имат своето светоусещане .
  Тук аз видях "звероусещане " !?!
  Изключителна галерия !!!

 95. 95 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#87] от "rumata":
  Ти си останал далече в миналото, създадено от победоносната Червена армия. Както казах по-горе, военните победи на източния и западния фронт нямат нищо общо с това, което се случва след войната на Изток и на Запад. А разликата е огромна: на Запад победителятг приема плана Маршал и превръща победените кси противници Германия и Япония във втората и третата икономики в света. На изток се завладявакт множество държави - все едно дали са воювали срещу Хитлер или с него и се установява друг вид диктатура, упорита като кожно заболяване и пагубна като рака. И едното и другото са проекции на вътрешното политическо устройство на САЩ и СССР. Приказките ти за грантовете показват, че си дребен комунистически агитатор, който ще прилага метод0икте на комунистическата пропаганда, докато си отиде от този свят - без да разбере, какво е станало в него.

 96. 96 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#87] от "rumata":


  Браво!
  Точно в грантаджийската десетка!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 97. 97 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#95] от "авторът":

  Да,бе,ти щото не си дребен грантаджийски агитатор!
  Втората световна война отдавна свърши ,свърши и студената война...
  Няма комунистически режими,но грантаджиите продължават да се борят с вятърни мелници!
  Явно има някаква далавера щом толкова пари се наливат за пропаганда ...
  Не ви е чиста работата,по-отвратителни сте от комунистите определено!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 98. 98 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Прекрасен текст на професор Янакиев - виртуален туц в зъбите на рубладжиите безродници.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 99. 99 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#93] от "г-н Думанов":


  Жалко ,че съм го изтървал!
  Волгин е брилянтен журналист и е винаги на висота!
  Особено радва ,когато прави на пух и прах грантаджийските псевдодемократи и техните платени лъжовни теории и интерпретации на историята...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 100. 100 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#98] от "меншевик":

  Напротив пълен пасквил,без никаква стойност и без връзка с реалността!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK