"Окупирани от любов". Политическа икономия на периода 1944–1989 г.

През 1988 г., България е с 10% по-бедна от Румъния, с 25% по-бедна от Чехословакия и Унгария, с 30% по-бедна от Гърция и с 45% по-бедна от Австрия.

© Николай Дойчинов

През 1988 г., България е с 10% по-бедна от Румъния, с 25% по-бедна от Чехословакия и Унгария, с 30% по-бедна от Гърция и с 45% по-бедна от Австрия.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Пълната му версия можете да прочетете тук. Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика, народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител е на КС2 ЕООД.


"Ние окупирахме вас, чехите, защото ви обичаме."


Обяснение на случилото се, дадено на 24 август 1968 г. от руски офицер пред Милан Кундера
Това прозрение, записано от Кундера три дена след окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор, е типично. То свидетелства за нагласите в червената армия, която нахлува в страната, за да унищожи чешката съпротива. Най-доброто описание на случилото се тогава може да бъде намерено в "Смазването на Пражката пролет" на Ангел Филчев.


Покрай честването на различни годишнини и съсредоточаване в собствения опит обикновено се забравя, че не само 1968 г., но и целият период до 1989 г. в тази част на Европа се характеризира с общи закономерности. Изведени емпирично, те съставят политическата икономия на онези години. Ето за какво става дума.


Общото в политиката. Краят на войната е начало на окупацията


В България на 1947–1948 г. всяка политическа опозиция на съветския режим е премахната физически. Стенограмата на доклада (юли 1947 г.) на Мейнард Б. Барнс, представител на САЩ в Съюзническата комисия в София, показва безсилието на международното присъствие.


Положението не е много различно в другите страни. Чешката съпротива срещу Хитлерова Германия, далеч не само комунистическа, завзема властта в Прага на 5 май 1945 г. За три години тя е напълно ликвидирана. До средата-края на 1948 г. на аграрни и "дребнобуржоазни" партии е разрешено да участват в избори, а някъде те имат премиери и ръководят правителства. "Желязната завеса (Рухването на Източна Европа 1944 – 1956)" на Ан Апълбаум, в перфектен превод на Борислав Гаврилов за издателство "РИВА" (2017 г.), много добре реконструира историята на онези години.


Окупацията навсякъде има и стопански или по-скоро грабителски измерения. Дори от Чехословакия и Полша, които преди са разрушени и ограбени от германската агресия, е демонтирана и изнесена в СССР половината от промишлените предприятия.


След Втората световна война страните от Западна Европа са длъжници на САЩ. За да не претърпят загуби от разрухата, САЩ финансират анти-хитлеровата коалиция (включително СССР) и възстановяването на Европа. Съветска Русия (олицетворена от Сталин и Молотов) принуждава страните от Източна Европа да не се кандидатират за такова финансиране. Дръзналите да мислят за участие в Плана "Маршал" са заплашени с война, а някои "смелчаци" - от Ян Масарик в Чехословакия до Трайчо Костов в България, въпреки моралната святост на първия и злодеянията на втория в служба на Москва, са ликвидирани заради тези им предпочитания.


Насилието, убийствата и скалъпените трибунали са повсеместно явление. Трудно е да се каже къде има най-много жертви. Изглежда все пак, че това е днешна Словения, където те са около 100 хиляди. Повечето са избити от партизаните и режима на Тито. В Куба, с население, сравнимо с България, жертвите също са повече.


Насилието доказва съпротивата. "Горяните" се преживяват като типично български феномен на въоръжена съпротива срещу режима. Но в тази част на Европа има поне 15 такива движения, като в някои от страните (в Балтийските страни и Румъния) те така и се и наричат – "горски братя". Тези въоръжени групи почти навсякъде (без Чехословакия) съществуват до началото на 60-те години. Особеното за отделните страни е, че някъде те са националистически (Албания) и са остатък от армиите на съответните държави (Полша и Балтийските страни). Общото е, че те навсякъде биват подкрепяни, а редиците им попълвани, най-вече от селяни, отчаяни от изземването на собственост.


Общото в икономиката. Хаос и грабеж са последвани от бедност


Навсякъде издръжката на окупационните части, изземването на промишлени предприятия от Съветския съюз (също добре описано от Апълбаум), експроприацията на банки, индустриална и градска собственост, закрепостяването на граждани и селяни, изземването на спестявания и пр. мероприятия на новия режим водят до невиждан дори по време на войната стопански хаос. Фактическата забрана за участие в Плана "Маршал" налага задлъжняване на тези страни към СССР и контролираните от него банки на СИВ. През 1967 г. със същите "аргументи" на Унгария е забранено да стане член на МВФ.


Същото налага и парични "реформи". Няма място да се опишат те за всички страни, но една от първите и най-тежки такива реформи е тази в България от май 1952 г. Тогава левът се обезценява в съотношение 100 към 4, а личните спестявания са "платени" при съотношение от 100 към 1 до 100 към 4. Едно от подробните описания на този случай дължим на Данаил Вачков, а описанието на последвалите фалити – на него и на Мартин Иванов.


Унгария преди войната (1938 г.), по време на войната (1944 г.) и веднага след нея (1946 г.) е малко по-богата от Австрия по БВП на човек на населението. През 1948 г. Чехословакия по този показател е равна на Австрия. През 1945 г., въпреки преврата, убийствата и хаоса, България е малко по-богата от Гърция и повече от два пъти по-богата от Румъния.


По-малко от век по-късно, през 1988 г., България е с 10% по-бедна от Румъния, с 25% по-бедна от Чехословакия и Унгария, с 30% по-бедна от Гърция и с 45% по-бедна от Австрия.


За да се задържат гражданите в страната, те са де факто закрепостени.


Наскоро бяха публикувани данни, според които през 1950 г. частните пътувания зад граница на български граждани са били около 1 200, служебните – също толкова, а по-малко от 1 000 чужденци са били допуснати в България. Статистиката за целия период от 1945 до 1956 г. е много интересна. За сведение: днес пътуванията на месец са около 400 хиляди. Демокрацията очевидно е отнела на някого контрола върху пътуванията на съгражданите. Това също може да буди съжаление. Такова не е изразено, но този контрол е част от историята.


За да се задържат гражданите в лагера, е изградена Желязната завеса. Интересно е да се изследва броят на жертвите при опит за напускане на страните без разрешение. За България засега има приблизителна оценка на опитите за бягство, извършени от граждани на ГДР – 3-4 хиляди (от 1961 до 1989 г.). Предполага се, че убитите са поне 2 000, но няма точни изследвания. Дори по скромни оценки броят на жертвите е по-значителен от броя им по границата с ФРГ.


Привилегиите, предоставени на хората, извършили убийства, не бяха отнети. Командирите на българската армия от нахлуването в Чехословакия си отидоха от този свят с почести.


За да се удържат страните в лагера, включително републиките на бившия СССР, има армия. Освен за окупация, армията е използвана с тази цел през 1948 (Берлин и Чехия), 1953 (Берлин), 1956 (Унгария), 1961 (Берлин), 1968 (Чехословакия), 1979 (Афганистан, Грузия и Казахстан) и 1989-1990 (Армения и Азербайджан).


Общото в осмислянето на комунизма


Главният съветник на операцията по нахлуване в Чехословакия, известен със "стратегията" "е чехите, без да ги питате за имената им" е военнопрестъпник. Но за заслугите му за "победата" през 1968 г. той става "герой на Съветския съюз", като между 1969 и 1985 г. е награден с около 20 най-високи отличия от страните във Варшавския договор (четири от тях от Чехословакия, пет от България). В Русия постоянно се издигат паметници на този човек, последният - през април 2018 г.


Не съвсем отдавна, през 2015 г., главният прокурор на България предизвика конституционно дело, според решението по което излиза, че нахлуването в Чехословакия не е "престъпление срещу мира" по смисъла на чл. 31, ал. 7 от Конституцията.


Дори един мой близък познат, колега и приятел, преобразил Русия в началото на 90-те и с основание смятан за един от най-просветените реформатори на Източна Европа, в книгата си "Гибелта на една империя. Поуки за съвременна Русия" (първото руско издание е от 2006 г., българското – от 2017 г.) никъде не споменава агресията на Варшавския договор спрямо Чехословакия. Но обсъжда тази на Германия от 1938 г. И от анализа, който прави на неефективността на съветската икономика, следва, че СССР е помагал на страните от СИВ.


Всичко казано по-горе и много друго "демокрацията им го отне". На бившите привилегировани. Тийнейджърите и младежите на 1968 г. обаче промениха тази част от света към по-добро.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Неуместно е точно по повод на тази дата да ни говори един от синовете на ЦК на БКП, специално изпратен в СССР да изучи марксистко-ленинската философия, настанен в АОНСУ и успешно задомен с друга издънка на комунистически род убийци от с. Лесичево.

  Не знам защо го прави, за да оправдае сребърниците или от гьонсуратлък, но както виждаме комунистическото безсрамие ни дава представа за безкрайността.

 2. 2 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Статията започва с лъжа !
  Въпросът е кой лъже - дали Милан Кундера или Красен Станчев.
  По-склонен съм да вярвам, че лъже Красен Станчев. Първо защото не познавам Милан Кундера и не съм чел нищо от него (за съжаление). Не познавам и Красен Станчев, но съм чел достатъчно от него за да не му вярвам и да го поставя в графата „интересчии“.

 3. Къде ли щеше да бъде държавата ни сега, ако в споменатия период можехме свободно да пътуваме и работим на запад............
  Точно за това Русия няма работа в България, крайно време е да разберат, че България е свободна и независима държава.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 4. 4 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Да приемем всичките Ви твърдения за верни. Това какво общо има със статията. Аргументите ви са ад хоминем. Един от най-често използваните похвати на комунистическата/руската пропаганда. Ако имате някакви конкретни доводи срещу казаното в статията - давайте. Плювките срещу автора си ги задръжте. Звучат в стил "Фреди Меркюри е педал".

 5. 5 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Къде ли щеше да бъде държавата ни сега, ако в споменатия период можехме свободно да пътуваме и работим на запад...........
  —цитат от коментар 3 на Ат Советцкое Информ Бюро ГАВАРИТ МАСКВА


  Ей, аман от тарикати !
  Иска да работи за френска заплата, ама образованието му да го плати държавата (както беше при соца).

 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#2] от "vxx57592865":

  "Статията започва с лъжа !
  Въпросът е кой лъже - дали Милан Кундера или Красен Станчев."

  Ти там ли беше, че знаеш кой какво е казал бе, каскет?

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  Интересно как веднага рипнаха платените срещу фактите и човека написал статията....А истината е точно такава.СИВ изхранваше 30 години "великият"САвецки союз....Който братЦки ни държеше бедни....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "vxx57592865":... Ти там ли беше, че знаеш кой какво е казал бе, ...?
  —цитат от коментар 6 на George Svinarov


  Точно така отговарят хората когато бъдат хванати в лъжа.
  Ти Красен Станчев ?

  До коментар [#6] от "George Svinarov":

 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Красен иска да напомни, че е жив и продължава да ни продава анти комунизъм, комунизма на който дължи всичко, образование, брак, кариера, софийско житекство.

 10. 10 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Комбинацията от съветски ботуш и комунизъм е пагубна и за икономиката и за населението.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 11. 11 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#4] от "George Svinarov":

  Човекът, гребал с пълни шепи блага от онова време, което за всички останали беше ад, е последният на когото мога да повярвам. И Хитлер е бил не лош художник.

 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Произвеждахме милиони буркани консерви при себестойност 0,35лв и ги изнасяхме към СССР за 0,25лв. На това кък му казват икономистите?
  Апропо другарите помнят ли защо бай-Тошо изкрънка онези барели петрол да ни ги дават ужким бадева?
  В същия момент купувахме буквално "златно" съветско оръжие, и производствено оборудване, последното обикновено копие на някой откраднат немски завод от 30-те години на XX век.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#11] от "zakkwylde":

  "Човекът, гребал с пълни шепи блага от онова време, което за всички останали беше ад, е последният на когото мога да повярвам."

  Микой не те кара да вярваш. В съвременния свят имаш достатъчен достъп до материали и източници. Четеш, сравняваш, пак четеш. Отхвърляш твърденията които водят до явно абсурдни изводи. И накрая си изграждаш визия за даден казус или истовически период или какъвто там е проучвания проблем. Или вие сте от ивохристовите 80%, които "вярват" или "не вярват"? Вие ли повервахте на царските 800 дни? Костов много краде, нали?

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Вчера троловете от Ростролзавод ни убеждаваха, колко много е постигнала България под савецко робство.
  Цитат от статията:
  "През 1945 г., въпреки преврата, убийствата и хаоса, България е малко по-богата от Гърция..... през 1988 г.,България е с 30% по-бедна от Гърция...."

  Това са фактите от савецкото освобождение и "просперитета" постигнат от страната ни под под мъдрото ръководство на БКП и лично на Дрогаря Тодар Живков Първи Правешки!

 15. 15 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Къде ли щеше да бъде държавата ни сега, ако в споменатия период можехме свободно да пътуваме и работим на запад............Точно за това Русия няма работа в България, крайно време е да разберат, че България е свободна и независима държава.
  —цитат от коментар 3 на Ат Советцкое Информ Бюро ГАВАРИТ МАСКВА


  Това че трябва България да е свободна и независима държава трябва да го разберат и голяма част от сънародниците ни. Казвам го защото има преклонение пред руския ботуш у голяма част у българите. Те за това и закъсняваме във всичко след 89'та и оставихме икономиката да премине в ръцете на некадърните соц. потомци, които още по силно обвързаха страната суровинно с русия.
  А те руснаците ще разберат че сме свободна и независима държава, само ако се проявяваме като такава. Надявам се това вече да се случва.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 16. До коментар [#15] от "zz_s":

  Именно, това че Русия е помогнала за Освобождението ни от турско робство не значи, че автоматично ставаме роби на същата.......с две думи от едно иго та под друго.....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Красен иска да напомни, че е жив и продължава да ни продава анти комунизъм, комунизма на който дължи всичко, образование, брак, кариера, софийско житекство.
  —цитат от коментар 9 на nwj49315903


  Ушанка, ти какво искаш да докажеш? Че там където няма комунизъм, няма брак, хората не правят кариера и не ги ограничават с жителство или, че комунизъмът решаваше съдбите на хората, като определяше кой може да учи или да не учи, кой може да се развива, за кого да се ожени или къде да бъде закрепостен с жителство?

 18. 18 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "...комунизъмът решаваше съдбите на хората, като определяше кой може да учи или да не учи, кой може да се развива, за кого да се ожени или къде да бъде закрепостен с жителство?"
  ==========================================================================

  "Класическата соц. система има патерналистичен характер.Тези,които притежават властта,са убедени,че знаят какви са интересите на онези,които са управлявани.Администрацията стои на мястото на родителя;всички други групи,слоеве или индивиди в обществото са деца,довереници,чиито решения трябва да бъдат вземани вместо тях от техните,по-възрастни настойници.Администрацията е поела покровителствена роля.Докато гражданите правят онова,което им е казано,те няма да имат никакви проблеми,защото партията и държавата ще се погрижат за всичко."-Янош Корнай,"Политическа икономия на комунизма"

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#18] от "objektivist96":

  Това всичкото беше по късно. Комунизъм с човешко лице, бе доктрина на Брежнев и означаваше просто да не се тормозят послушните затворници(пардон граждани). В периода на налагане на власт нямаше никакъв патернализъм, а зверска вакханалия.

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Ако пътуването към "Светлото бъдеще" беше продължило още няколко години, щяхме да станем сме като маймуните, да живеем по дърветата...

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Мнението на Красен Станчев през чужда медия :) Подбраните числа е класически ФЕЙК и жонглиране с числа в "удобни периоди" за нещото ПОРЪЧАНО ОТ ГОСПОДАРЯТ.
  ""Унгария преди войната (1938 г.), по време на войната (1944 г.) и веднага след нея (1946 г.) е малко по-богата от Австрия по БВП на човек на населението. През 1948 г. Чехословакия по този показател е равна на Австрия. През 1945 г., въпреки преврата, убийствата и хаоса, България е малко по-богата от Гърция и повече от два пъти по-богата от Румъния.
  По-малко от век по-късно, през 1988 г., България е с 10% по-бедна от Румъния, с 25% по-бедна от Чехословакия и Унгария, с 30% по-бедна от Гърция и с 45% по-бедна от Австрия"
  Понеже картината много се изкривява , а после след това почват едни неща срещу КОМУНИЗМА. Търсих много дълго "засекретените комунистически данни"...но няма ,ако се изнесат е ПРЕДАТЕЛСТВО.
  Нека тогава да е така . По натурални показатели (те са основният белег за производство) . Другото са финансови врътки и стъкмистика. Така.......по брой овце,свине ,крави, килограми /тонове ябълки ,домати десетки други компоненти свързани с преработката ..сирене,кашкавал ,салам ........и много други . По натурални показатели свързани с промишленост : стомана, кари , електронни компоненти, торове , Продукти с добавена стойност като подобрени семена по десетки неща , лозов разсад, разсад за овощни дървета ..........и много други . Какво е съотношението на България спрямо Гърция, Румъния,Турция ?? Неудобно е нали ..... спрямо Гърция е 3:1 , спрямо Турция 1,5:1 , спрямо Румъния 1,8 :1 . Може дълго да се лъже ..., но цял живот не може.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#18] от "objektivist96":Това всичкото беше по късно. Комунизъм с човешко лице, бе доктрина на Брежнев и означаваше просто да не се тормозят послушните затворници(пардон граждани). В периода на налагане на власт нямаше никакъв патернализъм, а зверска вакханалия.
  —цитат от коментар 20 на George Svinarov


  Социализъм с човешко лице е нещо като крокодил с човешко лице...

 25. 25 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Плюването по автора на статията за това, че баща му е бил от ЦК на БКП е много готино, но аре да коментираме и съдържанието на материала, щото той е по- интересен.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Бедност Богатство . Сега сме богати нали ?:)) Как се усеща това богатство ....през бягство и доброволно ЕНИЧАРСТВО.

 27. 27 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#20] от "George Svinarov":
  Социализмът с човешко лице е рожба на Александър Дубчек(5 януари 1968 г.),но не това е важното...Вижте,тези всички форми на налагане на нечии възгледи, са форми на проявата на същия този патернализъм(и не само)в различна степен.Спомнете си,какъв надпис виси над един от първите концлагери в Съветска Русия през 1918 година(лагерът в Соловки - "С желязна ръка ще натикаме човечеството в щастието!". И,няма никакво значение,как някой,който и да е той си представя щастието,важно е как Ленин и компания си го представят(в случая са те,но може да бъдат всякакви,които изпълняват ролята на патера).

 28. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  В момента, русиянките Дърева и Шаренкова реват като като карпатски мечки по БТВ...

 29. 29 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ""Окупирани от любов". Политическа икономия на периода 1944–1989 г."

  - Съжалявам, общото пропадане на източния блок и Варшавския договор до голяма степен е ясно. Интересният въпрос е защо ние пропаднахме спрямо унгарците примерно след "прехода". А краткият отговор е, че не "преходът" към демокрация "отне много на прилигерованите", а че преходът беше престъпен.

  Дълга е темата защо прехода беше престъпен. Елемент от нея е постановлението на Луканов за привилегиите на "Отворено общество" на Сорос. Елемент от нея е и отхвърленето от Луканов и финансовите корифеи при Ф.Димитров на плана на Ран и Ът.

  Филип Димитров, кратко:
  „Третата причина е, че ние допуснахме, и тук аз нося определена вина. Значи, аз имах да преценявам между различните становища, които се вихриха около мен и в моето правителство, но тъй като икономическият ми екип беше горе-долу единен в това отношение, аз най-накрая не оспорих това и оставих да го направим по този начин. Това беше разделянето във времето между преобразуването и раздържавяването на предприятията. …
  Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Любопитно

  Кой е въпросният "главен съветник" на нахлуването в Чехословакия? За ген. Иван Павловский ли става дума - командващ на окупацията? Авторе, напиши му името! Същото важи за твоя "близък познат, колега и приятел", покойния Егор Гайдар.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 31. 31 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Бедност Богатство . Сега сме богати нали ?:)) Как се усеща това богатство ....през бягство и доброволно ЕНИЧАРСТВО.
  —цитат от коментар 26 на dejmos


  Лично ти, как усещаше богатствота при комунизЪма?

 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Току що Велислава Дърева определи българския народ като фашистки... Русиянското малоумие не познава граници!

 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Бедност Богатство . Сега сме богати нали ?:)) Как се усеща това богатство ....през бягство и доброволно ЕНИЧАРСТВО.
  —цитат от коментар 26 на dejmos


  Какво е това "доброволно еничарство" бе, комсомолец?

 34. 34 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#27] от "objektivist96":
  "..По разбираеми причини садистичните тенденции имат по-прикрит характер и изискват в пъти по-голяма степен оправдание,отколкото социално по-безвредните мазохистични тенденции.
  Често те биват изцяло скривани от противодействащи форми на прекалена добрина,и прекалена грижа за другите.Някои от най-използваните оправдания са:Аз те ръководя,защото знам какво е най-добро за теб и в твой собствен интерес е да ме слушаш без възражения."Или:"Аз съм най-добър от всички,затова с основание смятам,че другите трябва да ми се подчиняват"Друго оправдание,прикриващо експлоататорските стремежи:"Толкова много съм направил за теб,че сега имам право да взема от теб каквото поискам.".........Садистът се нуждае от човека,когото ръководи,и то много силно,защото собственото му чувство за могъщество произтича от факта,че господства над някого........Садистът съвсем явно "обича"онези над които чувства,че има власт.Дали ще е съпругата му,или детето му,неговият помощник,сервитьорът,или просяк на улицата,налице е чувство на "обич",дори на признателност към съответния обект на господство.Садистът може да стигне до желанието да властва над живота им в името на голямата си "обич"към тях.Подкупва ги с вещи,похвали,с уверения в обич,с прояви на остроумие и интелигентност или на грижи към тях.Той може да им даде всичко с изключение на едно-НА ПРАВОТО ДА БЪДАТ СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ.
  Това е често явление,особено при взаимоотношението родители-деца.Съзнанието за превъзходство-и собственост-в много случаи се прикрива от онова, което изглежда"естествена"грижа или покровителство над детето.Рожбата е поставена в златен кафез и може да получи всичко,при условие,че не желае да избяга."
  Е.Фром

 35. 35 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":
  До коментар [#4] от "George Svinarov":

  Данните, обективни според мен, за БВП на глава от населението за дълъг период от време - https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/004/Image_7534004_128.jpg
  Видно е, че източния блок изостава прогресивно от Германия до 1990г. Видно е и че България "пропада" спрямо Унгария в периода 1990-2000г. Станчев говори за събитията до 1990г. А са интересни събитията от 1990 до 2000г. И да, прав е Станчев за това, което казва. ННо като казва "А", да продължи и нататък. Посоката опитах да подскажа в ком. 29.

  Със здраве.

 36. 36 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#22] от "dejmos":

  Че сме произвеждали-произвеждали сме, обаче кое на какви цени, с какво качество, и за колко сме го изнасяли интересувал ли си се?
  Колко време според теб можем да издържим да изнасяме под себестойност, без дори да си произвеждаме сами суровините за тея кари, стругове, мотори? Не е случайно, че като рухна презрелия социализъм пичти всичко се оказа субсидирано. Да не говорим, че точно вашия идол бай Тошо си призна, че цялата идеология и икономика на социализма си е едно Недоносче!
  Сега на тебе ли да вярваме, на бай Тошо ли да вярваме, или на празните магазини по цялата страна от които почтш нищо не можеше да се купи(софия не я брой, че беше показна витрина на родния комунизъм)?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  Относно демонтажа на предприятия в Полша —мисля, че автора допуска една географска грешка —демонтират се немски предприятия, които са на териториите на Райха, попаднали в полската и стветската окупационна зона. В последствие, полската окупационна зона става част от Полша. Относно Чехословакия —може ли пример, кои са били демонтирани?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  Ушанките пуснаха храчкометите.
  Кое от нещата в статията не е вярно?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Комунизмът не е идеология, а вирус, който превръща мозъка на човек в нефункционираща и безформена червена пихтия!!!!

 40. 40 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#7] от "Willy Messerschmitt":

  Според невярната ти теза сте били бедняци заради СИВ и СССР!
  Сега няма СИВ И СССР и пак сте бедняци!
  Истината е ,че сте неспособни и затова сте бедняци...

  Against against
 41. 41 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#28] от "bez_ime2":


  Тръгвай за работа,ще закъснееш,остави комунистките да си говорят,тях има кой да го храни,тебе не!

  Against against
 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  И единственото което е крепяло работещия българин е била вярата, че се появи/отгледа един преподавател по "Политическа икономия на периода 1944–1989 г" , и ще спаси този работещ българин и България подарявайки всичко изработено.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#12] от "traveler1":


  Българските консерви никой никъде по света нямаше да купи освен в СССР!
  От СССР България смучеше нефт без пари ,рафиниране го и го продаваше бензин на световни цени...
  Танто за кукуригу...
  А българските оръжейни заводи произвеждащи по съветски технологии от средата на минали век оше произвеждат въоръжение и боеприпаси и правят милиони печалба годишно и осигуряват работа на хиляди български граждани!
  Трудно ти е да излъжеш публиката рано сутринта,опитай довечера от друг профил може тогава лъжите от да имат по-голям успех...

  Against against
 44. 44 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#7] от "Willy Messerschmitt":Според невярната ти теза сте били бедняци заради СИВ и СССР!Сега няма СИВ И СССР и пак сте бедняци!Истината е ,че сте неспособни и затова сте бедняци...
  —цитат от коментар 40 на Winnie the Pooh


  Братушка, вие богати ли сте?

 45. 45 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Онези, които са ни поробвали са Византия (с подлата помощ на Русия), Турция и самата Русия под прозвището СССР. Никой не обича поробителите си, затова всеки българин трябва да знае, че останалите съществуващи вечни врагове на България са Турция и Русия.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 46. 46 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#36] от "traveler1":


  Празни магазини имаше при соца само в края ,когато се разпадаше!
  Другите неща ,дето си ги надраскал са пълни глупости!
  Снощи е ,че не разбираш нищо нито от икономика ,нито от политика,лъжлив трол си и нищо повече...

  Against against
 47. 47 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#32] от "bez_ime2":

  Може ли да не играеш рупор на Дърева във форума!
  Доживяхме фашизирани тролове да ни разказват какво казала една комунистка по телевизията!
  Тръгвай,клиентите ти те чакат...

  Against against
 48. 48 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#24] от "bez_ime2":


  Намали гледането на съветски анимационни филмчета,особено на Крокодила Гена и Чебурашка и няма да ти се привиждат крокодили с човешки лица!

  Against against
 49. 49 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#25] от "Kamenarski":


  След като научиш,че бащата на автора е бил в ЦК на БКП няма никакъв смисъл да коментираш лъжите му!

  Against against
 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Една грешка. България през 1945г. не е била "малко по-богата от Гърция". От Освобождението до днес Гърция винаги е била по-напред...

 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Обичайно добър и аргументиран текст на автора съпроводен от обичайното плюене от чугуните.
  Дали са платени или ( според говорещо мен още по лошо за тях ) безплатни е все едно - те не могат или не искат да мислят и сравняват, те следват партийните повели - ще се хванат за произхода, все едно са на партино събрание или ще викат "хубаво си беше". Безнадеждни случаи и въпроса е, докога ще живеят тези ахмаци и ще замърсяват пейзажа.

 52. 52 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#23] от "bez_ime2":

  Ти нищо не разбираш от икономика ни на социализма,ни на капитализма!
  И преди си неше бачкатор и сега си бачкатор,но сега за да не умреш от глад с мизерната си заплата ,заработваш допълнителни като дращиш платени коментари по форумите и си на двойна езда!
  Снощи сто до полунощ ,а днес цял ден бачкане,довечера пак тролене до полунощ...

  Against against
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#44] от "4ort":


  Естествено!
  Завиждай...

  Against against
 55. 55 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#41] от "Winnie the Pooh":

  //Тръгвай за работа,ще закъснееш,остави комунистките да си говорят,тях има кой да го храни,тебе не!//
  -------------------------------
  Говедо си, ама в случая си прав!!!.....както и комундето Красен Станчев!!!

 56. 56 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#50] от "deaf":


  Не могат да се правят никакви сравнения между Гърция и България!
  Ние винаги сме били прошляци в сравнение с гърците...

  Against against
 57. 57 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Произвеждахме милиони буркани консерви при себестойност 0,35лв и ги изнасяхме към СССР за 0,25лв. На това кък му казват икономистите?
  —цитат от коментар 12 на traveler1


  Аз бях на бригада в един завод за такива консерви. ОТК-то имаше 4 неофициални категории за оценка: Ако всичко е наред - за износ по второ направление; Ако има козметичен дефект, примерно етикетът е залепен накриво - за вътрешен пазар; Ако дефектът не е съвсем козметичен, ама може да се яде, например вижда се някой гнилоч в буркана - за Съюза; Ако това нещо няма как да се яде, примерно бомбирал буркан - за сироп.

 58. 58 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#55] от "LudLustrator":

  Лека полека ще ми станете фенове и ще ме слушате с увиснали ченета...

  Against against
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#50] от "deaf":Не могат да се правят никакви сравнения между Гърция и България!Ние винаги сме били прошляци в сравнение с гърците...
  —цитат от коментар 56 на Winnie the Pooh  До коментар [#7] от "Willy Messerschmitt":Според невярната ти теза сте били бедняци заради СИВ и СССР!Сега няма СИВ И СССР и пак сте бедняци!Истината е ,че сте неспособни и затова сте бедняци...
  —цитат от коментар 40 на Winnie the Pooh


  Братушка, можеш ли да осмислиш написаното?
  И еваларка, признаваш си, че винаги СТЕ били прошляци...

 61. 61 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#20] от "George Svinarov":

  Доктрината Брежнев забраняваше социализма с човешко лице. Колкото до комунизма с човешко лице, той не съществуваше преди да го измислиш, а когато Брежнев умря, ти беше в Ташкент.

 62. 62 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мизийски":

  Турция е в НАТО,не можем да я нападнем,другите ще я защитят!

  Русия е много въоръжена,даже има ЯО!
  И там нямаме шансове.
  Какво да правим?
  Трябва да си намерим някой по-слаб противник и да го натупаме подобаващо ,за да не сме пас...

  Against against
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  "През 1945 г., въпреки преврата, убийствата и хаоса, България е малко по-богата от Гърция и повече от два пъти по-богата от Румъния."

  Можем да дадем като пример и Германия. Когато свършва ВСВ Германия, която в голямата си част е разрушена е разделена 4 окупационни части, няколко години по-късно на две части - Западна и Източна. От 1945 г. до падането на Желязната завеса Западна Германия става в пъти по-добре развита икономическа държава от Източна Германия.

  Целия съветски икономически модел е бил несъстоятелен, то и затова СССР и Източния блок накрая рухнаха. Заради икономическия срив там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#47] от "Winnie the Pooh":

  //Снощи е ,че не разбираш нищо нито от икономика ,нито от политика,лъжлив //
  ----------------------
  Тъпак тъпаков на квадрат, като разбираш от икономика, да си чувал че е инертна, и няма как за един ден нито излети в космоса, нито да потъне -> да те шибат манафите, белким поумнееш!!!!

 65. 65 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#60] от "4ort":

  Няма противоречие,винаги сте били бедняци и прошляци!
  Какво не можеш да разбереш?
  Най-лошото е ,че все обвинявате някой друг за собствените си несполуки,а то винаги вие сте си виновни ...
  Явно работите евтино и не можете да се пазарите да ви дават достойно заплащане!

  Against against
 66. 66 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално


  До коментар [#12] от "traveler1":Българските консерви никой никъде по света нямаше да купи освен в СССР!От СССР България смучеше нефт без пари ,рафиниране го и го продаваше бензин на световни цени...Танто за кукуригу...А българските оръжейни заводи произвеждащи по съветски технологии от средата на минали век оше произвеждат въоръжение и боеприпаси и правят милиони печалба годишно и осигуряват работа на хиляди български граждани!Трудно ти е да излъжеш публиката рано сутринта,опитай довечера от друг профил може тогава лъжите от да имат по-голям успех...
  —цитат от коментар 43 на Winnie the Pooh


  Е то се иска "голям" икономически усет, за да схванеш, че всъщност само тези два продукта(всъщност съзнателно пропускам прекарването на наркотици, щото ме е срам!), осигуряваха толкова мразената конвертируема валута, на гърба на която се крепеше цялата куха кула на социалистическата ни икономика. Като прибавиш и огромните проценти от БВП за въоръжение и поддържане на армия, която всъщност трябваше да бъде буфер на СССР, а не пазител на страната ни, картинката става пределно ясна защо се срина всичко.
  Като знаеш, че нашата държава разчита на два продукта, за да се издържа, не се иска много(за САЩ), за да подбиеш пазара с по-качествени и по-евтини продукти временно и да докараш нещата до фалит. Ама ние щото вечно гледаме моментния келепир и никога не виждаме по-далече от носа си, та затова и вечно сме като патетата в кълчищата....
  За твое сведение, съм работел в консервен завод неизнасящ за СССР, а за друга държава от СИВ, към която вечно бяхме на червено с баланса в "преводни рубли". Сети се сам, коя е тая държава!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Вчерашната кремълска лъжа, че СССР подпомагали България, беше върха на наглостта. Дрипльовците червеноармейци, нямаха за себе си, помагали на нас, ти да видиш. Още бях дете и баба ми и прабаба ми разказваха как са обикаляли болшевишките мърши да крадат добитък и зърно от дворовете.

 69. 69 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#67] от "Winnie the Pooh":

  Абе ти бе спиш ли бе човек?!
  Върви хвърли една табличката пий едно кафе вместо да се занимаваш с несъществуващият СССР и армията му.

 70. 70 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#66] от "traveler1":

  Ясно е ,че си много бос ,за да коментираш сериозно икономиката ,даже и на България!
  Има едни справочници по статистика,ако някой ден имаш време си ги намери и ги разгледай и ще видиш каква е била реалната картина през годините ...
  Дотогава се ограничавай с безсмислените постове на производител на консерви,защото ако имаше по-голям капацитет по темата нямаше да си бачкатор ,а в управлението на държавата!

  Against against
 71. 71 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#69] от "Да вярваме на истината":

  Много мразя някой да ми дава наклон на инструмента!

  Against against
 72. 72 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#36] от "traveler1":Празни магазини имаше при соца само в края ,когато се разпадаше!Другите неща ,дето си ги надраскал са пълни глупости!Снощи е ,че не разбираш нищо нито от икономика ,нито от политика,лъжлив трол си и нищо повече...
  —цитат от коментар 46 на Winnie the Pooh


  Гледай сега! Тея мантри за пълните магазини по време на соца, ги разправяй на поколенията след 2000г. Обикновено я повтарят хора, които не са разчитали особено да си осигуряват храната и стоките с битово предназначение от магазините. През седемдесетте без връзки или дребни подкупи на склададжии и магазинери беше невъзможно да си намериш плочки за банята, мебели, строителни и дървен материал, цитрусови плодове, за зехтин, кока кола(да същата оная дето разправяхте че мирише на дървеници) и кафе да не говорим. Погледай малко филмите от онова време и ще видиш с каква гордост са се носили по улиците полюлеи, клозетни клекала и пр. елементарни битови придобивки.
  Така, че аз може и да съм трол за тебе, но ти си ни повече ни по-малко един долнопробен лъжец!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#50] от "deaf":

  През 1945 година, след 4 години окупация, прекъсване на мореплаването и търговията, след глад, при който загиват над 500 хил души и при започваща гражданска война, Гръция вероятно е била "малко по-бедна от България" - което говори само колко е била бедна самата България ...

 74. 74 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  По-често трябва да се пише за онези мрачни времена. Не знам къде са били другите и ние като икономика по абсолютни показатели (не ми се рови), но безспорно колко са били богати чехите, маджарите, съседите ни и ние през 39, 45 и малко преди да падне берлинската стенае ясно на всеки ...така че "развития" социализъм (беше развит само за малък брой човекоподобни от шайката с привилегии) е всъчност разсипия на всичко - икономика, манталитет, морал, национален идеал.

  Красен не е точния човекда пише за това с оглед миналото му, но трябва да има повече такива материали. За статияата ++++

 75. 75 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Аман от червена номенклатура. Защо допускате тоя ? Ленинградски философ, син на човек от червеното Доброутро….
  Докато такива като него говорят за соца, дотогава всичко за соца ще изглежда несериозно. Станчев - засрами се !

 76. 76 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#56] от "Winnie the Pooh":

  И през 1943 година ли, когато измират от глад 500 хиляди гърци ли са били българите прошляци, в сравнение с гърците?

 77. 77 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иво":


  При СССР 75 години срив,на страните от източния блок 45 години!
  Това е някаква нова конспиративна икономическа теория,която се опитваш да разпространяваш...

  Against against
 78. 78 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#22] от "dejmos":

  За бай-ъсоешната година за соца 1983 България изнася стоки за 19,2 милиарда преводни лева и рубли. 17,5 милиарда са за СИВ От тях 16 милиарда за СССР.
  За СССР изнасяме 400 000 тона плодове и зеленчуци, 460 000 тона консерви 80 000 тона тютюн. И така нататък. Какви машини какви пет лева.
  В момента вече и женерството дава резултат и 17% от експорта ни е машини. Щото сега да качествени.

 79. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  "Насилието, убийствата и скалъпените трибунали са повсеместно явление. Трудно е да се каже къде има най-много жертви. Изглежда все пак, че това е днешна Словения, където те са около 100 хиляди. Повечето са избити от партизаните и режима на Тито. В Куба, с население, сравнимо с България, жертвите също са повече."

  Те руснаците това разбират всъщност под "свобода" ! И пак го правят, разбира се, съобразено със съвременните условия ! Тия престъпници донесоха само смърт, разруха, болка и страдание и пак татовия бодигард им се извинява ! Това да си без чест и достойнство е най - жалкото.....

 80. 80 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  В момента имаме 3,5 пъти по-голяма икономика от 1989 година. Респективно по-висок стандарт на българите очевидно. А селското ни стопанство е 2 пъти по-голямо. Както се оказа поради чумата имаме 5 милиона прасета само вместо 500 000 както е по статистика. Така, че в социкономиката няма нищо грандиозно. Напротив.

 81. 81 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#76] от "Patsis":

  Даже и в най-богатите държави има умиращи от глад хора и днес дори!
  Защо?
  Хората са егоисти и трупат безсмислени богатства,които не им трябват,а други им трябва парче хляб, за да оцелеят ,а нямат!
  Странно ,нали?

  Against against
 82. 82 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#40] от "Winnie the Pooh":
  Истината е че вие ушанките изгонихте всички читави хора извън страната. Едни и същи милиционери и партийци взимат важните решения преди и след 10ти. С партизански номера няма как България да прогресира...

 83. 83 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Гледам, че няма едно позоваване на източници. Особено за "богатството" на държавите. Статиите (в световни издания) за динамиката на БВП от 1930 до 1990 говорят съвсем друго. Като имам предвид какъв съзнателен лъжец е авторът (проявено в дебати по актуални теми като Пирин и плоския данък), най-вероятно е избрал някакви спекулативни числа. Разбира се, щеше да е лесно да проверим твърденията му, ако се беше позовал. Сега трябва да вярваме в авторитета му. Ха-ха.

 84. 84 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#68] от "Котаракът на Шрьодингер":

  ... Истината е, че ако не беше помощта от САЩ, Червената армия не би могла да мръдне от азиатската си кочина и ушанките биха умрели от глад, буквално! Само за протокола, Магучая и Несъкрушимая е произвела 92 локомотива през ВСВ, толкоз! От САЩ за същия период, СССР са получили 2000 локомотива и 11 000 вагона. 2/3 от камионите на Червената армия са били марка Додж и Стъдбейкър?! Получили са ушанките и 19 000 самолета и двигатели от САЩ. Дори гащите на гтза им са били американски на повечето. За корабите със зърно и консервирани храни да не говорим. И тия дрипльовци ушанките давали помощи на България?! Айде бе!

 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#77] от "Winnie the Pooh":

  Не мечо Пух, това са икономическите реалностите и исторически факти. Конспиративни икономически и исторически теории разпространяваш ти. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Весело

  Отличен анализ! Отличен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 87. 87 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  '.....Не съвсем отдавна, през 2015 г., главният прокурор на България предизвика конституционно дело, според решението по което излиза, че нахлуването в Чехословакия не е "престъпление срещу мира" по смисъла на чл. 31, ал. 7 от Конституцията..." Това е категорично невярно съждение. Ето съдържанието на РКС- видно от текста му, нищо такова не се казва в него.
  http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/00e96c73-7cd2-4a91-97e9-0fce170289e9
  За пореден път дневник стоварва яда си върху невиновни лица и за пореден път съм отвратена от манипулациите му.

 88. 88 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Стига грантаджийска пропаганда, и за малките деца е ясно, че Европа беше изкуствено разделена на два лагера от победителите СССР и Британия-САЩ и никой не можеше да ги напусне доброволно. Това е все едно сега да решиш да напускаш НАТО и да се сближиш с Русия - веднага ще ти организират преврат американците, както и обратно. Това е геополитиката, ако на некой наивник не му е ясно. Либералните пропагандатори се правят на улави и опитват много елементарно и наивно да поддържат некаква фалшива истерия от напълно закономерни събития.

 89. 89 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Гледах вчера по телевизията "История БГ". Там разни историци спореха по въпроса как да се преподава най-новата история и как да се поднесат фактите.
  Всъщност най-важното е какво децата ще научат от роднините си, предимно баби и дядовци. В това отношение ще се постарая внуците ми да се запознаят с цялата простотия и тъпотия на комунистическата власт.

 90. 90 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#58] от "Winnie the Pooh":

  "Лека полека ще ми станете фенове и ще ме слушате с увиснали ченета..."

  КОКОМ разката фамилията на командно-административната ви икономика и катализира рухването на СИВ и СССР.
  От соц икономисти, толкова. Пълно и безобразно некадърие. Забрави ли? имаше Луканов и някакъв си мораториум като следствие от плановата икономика и гламарското и управление.
  Ма, ти продължавай да се правиш на велик отворко-икономист.

 91. 91 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  "Ние окупирахме вас, чехите, защото ви обичаме."
  Ако пък това не е психопатия, тогава не знам какво е. Не е обикновено лицемерие, това е искрено убеждение на психично болни хора.

 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Няма нужда да спорим за очевидни неща. Къде сме били преди 1945 година, къде сме сега-все последни. Това ни е донесъл азиатският комунизъм. Не само материалното, той унищожи националните ни ценности.

 93. 93 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#90] от "gmbh":

  Пълни глупости,КОКОМ просто пазеше някои технологии да не се изнасят за да не се копират и използват за военни цели от източния блок,но въпреки това руснаците имаха яката информация за тях!
  Продажни душички като вас има навсякъде по света и особено на запад,които за пари биха продали и майките си...
  И не скачай като бълха по различни теми в един пост ,защото сигурно и ти няма да можеш да намериш смисъл и теза в поста си камоли друг човек ,който не е в твоята глава!

  Against against
 94. 94 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#89] от "pamela":

  След като ги запознаеш с цялата простотия и тъпотия на комунистическата власт ,как ще обясниш защо сега ни управляват същите бивши комунисти,техните деца и внуци и от по абсолютно същия начин?

  Against against
 95. 95 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#92] от "Роси":

  На българите винаги им е виновен някой друг!
  А всъщност сме си виновни само ние ,защото чужденци не ни мачкат ,грабят и управляват през цялото време,но ние го правим всеки един един на друг и кипи безсмислена борба и загуба на огромна енергия...

  Against against
 96. 96 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#85] от "Иво":


  Няма никакви факти в коментарите ти,а само общи приказки!
  Тезата ти,че модел с плановата икономика е несъстоятелен не може да отговори защо Китай го прави успешно?
  Елементарно,явно трябва да се работи повече и да не се краде,каквато беше повсеместната практика в България ,а най-вероятно и в другите соц страни...

  Against against
 97. 97 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#84] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Явно са отклонили нелегално част от американските помощи...

  Against against
 98. 98 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#84] от "Котаракът на Шрьодингер":


  ...за България

  Against against
 99. 99 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#82] от "aha":


  Много слаби и безволеви тези хора,за да се оставят да ги изгонят толкова лесно шепа партизани!
  И ти не си вярваш на глупостите ,нали?

  Against against
 100. 100 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#93] от "Winnie the Pooh":

  "Пълни глупости,КОКОМ просто пазеше някои технологии...."

  Вкл. с двойно предназначение и ви показа, че сте кръгла нула без западните технологии.
  Какво стана с голямата химия и тежкото българско машиностроене, какво?
  Какво пише за тях в кривите огледала на статистиката през онези години?
  Няма нужда да ми влизаш в обяснителен режим, отговаряй си сам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK