Време е общинският бюджет да се върже със състоянието на местната икономика

Време е общинският бюджет да се върже със състоянието на местната икономика

© ИПИПетър Ганев е старши изследовател в Института за пазарна икономика. Неправителствената организация, работеща в обществена полза, днес организира събитие на тема "Отвъд изборите: Следващите четири години за общините?" и представи предстоящата си кампания за фискална децентрализация.


В навечерието на местните избори Институтът за пазарна икономика отправи поглед към потенциала за бъдещето развитие на общините в България. Водещ мотив на събитието беше променящата се индустрия у нас през последните 10 години и възможността на общините да провеждат адекватни политики в бързо променящата се среда.


Българската икономика се трансформира в годините след икономическата криза и все повече се ориентира към сектори с по-висока добавена стойност. За последните 10 години най-голям ръст на наетите лица се наблюдава в ИКТ сектора (информацонни и компютърни технологии). Това е и секторът с най-високи заплати в страната – средната заплата в него е над максималния осигурителен праг. Тази динамика обаче се концентрира предимно в София (ръст от над 30 хил.) и в известна степен в Пловдив и Варна. Макар през последната една-две години да се чуват добри новини от различни места, другите икономически центрове все още не успяват да привлекат достатъчно на брой компании в сектора на информационните технологии, които да натежат на местния пазар на труда.
Промишлеността също се променя –


традиционни сектори, като облеклата и мебелите, губят наети лица,


докато производството на компютърна техника, машини и оборудване, електрически съоръжения и превозни средства увеличават броя на работещите в тях. Тези две групи производства на практика са вече с изравнен брой на наетите лица, докато преди 10 години разликата беше два пъти в полза на мебелите и облеклата. Добавената стойност на един нает във въпросните по-динамични сектори е и поне два пъти над тази в традиционните мебели и облекла. Добрата новина е, че за разлика от ИКТ сектора, новата промишленост с по-висока добавена стойност е видима в почти всички области на страната, а не е фокусирана единствено в най-големите две-три общини.


Тези процеси показват, че въпросът вече не е просто да се откриват работни места (заетостта е рекордна), а да се търсят такива производства, който са с по-висока добавена стойност, дават по-високи заплати и могат да променят средата. Общините трябва да са особено активни в този процес, тъй като от тях зависят условията на място за потенциалните инвеститори. Именно това, наред с качеството на живот по места, трябва да бъде в центъра на дебатите по време на местните избори.


Въпреки подобреното състояние на общинските бюджети през последните години, оценките на ИПИ показват, че


общините остават в капаната за зависимостта от трансфери и субсидии.


Парадоксално, в период на икономически растеж и поредни бюджетни излишъци, общините нямат ресурс да провеждат адекватна местна политика и не могат да променят ефективно публичната среда.


През 2018 г. разходите на местно ниво в България възлизат на 7,2 млрд. лв. Данъчните приходи на общините обаче са едва около 1 млрд. лв. На практика, от всеки 7 лева, похарчени на местно ниво, едва 1 лев е собствен данъчен приход на общината. Другото са трансфери от държавата, европейски субсидии и неданъчни приходи. Липсата на адекватен собствен ресурс и зависимостта на трансфери и субсидии са основен проблем пред регионалното развитие в България.


Вярваме, че е назрял моментът общините в България да получат част от това, което така или иначе се генерира като данъчен приход от местното население. Дискусиите през последните 10 години ни убедиха, че най-правилният ход за решаването на този проблем е, като се преотстъпят част от приходите от подоходното облагане към общините. Общинският бюджет да се върже със състоянието на местната икономика, броя на заетите и техните заплати.


Какъв по-голям стимул за местните власти да работят за повече инвестиции и работни места?


Предложението, което през годините е широко изказвано и от много други експертни общности и е познато в обществото, е 1/5 от приходите от облагането на доходите да бъдат автоматично преотстъпвани към общините, като парите следват личната карта – щом по лична карта си жител на дадена община, то 1/5 от твоя подоходен данък ще отива именно там. По наши изчисления това е ресурс в рамките на 800 млн. лв., който почти ще удвои собствените данъчни приходи на общините.


Вярваме, че това е най-правилната стъпва в посока към реална фискална децентрализация. Официален старт на кампанията ще бъде даден официално в началото на ноември – дни след провеждането на втория тур от местните избори – с връчване на отворено писмо до министър-председателя и министъра на финансите. Повече за кампанията на ИПИ виж на новата страница: dvenasto.bg


Виж повече за състоянието на местните финанси и предложението за фискална децентрализация тук: "Пътят към фискална децентрализация: Споделяне на данък общ доход с общините" (ИПИ, 2018)


Виж повече за регионалното развитие и профилите на 28-те области в страната на специализираната страница на ИПИ: Регионални профили: показатели за развитие


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как лекичко се подготвя идеята за промяна в данъците...

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 2. 2 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Има резон.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  С тази промяна икономически активните населени места ще получат още, а тези със затихващи функции съвсем ще закъсат. Или както е казано в Библията "Който има, ще му се даде още, който няма, ще му се вземе и това което няма"

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Отдавна трябваше да стане, ама как да държим кметеовете послушни на централната власт.
  И защо само 1/5 може и 1/2.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 5. 5 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#1] от "Халдип Исйолов":

  Идеята е за преразпределение на данъчните приходи, а не за промяна в данъците.
  Не подменяй дебата.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Време е общинският бюджет да се върже със състоянието на местната икономика"

  - Доста мека формулировка за евентуална децентрализация, НО

  Говори се за общините, а и Криводол и София са общини. Разликата в мащабите е огромен. Повишаването на бюджетната независимост на такива общини ще доведе само до повишаване на неравенството.

  Идеята сама по себе си не е лоша. Мотивацията на местните власти действително ще се повиши сериозно. Въпросът е да се дефинират относително еднакви местни структури. А за да не издребняват инвестициите, тези местни структури трябва да са и прилично мощни.
  За такива нови местни структури работи правителството - разделяне на страната на райони, 4-6 ако не се лъжа. Чак след такова райониране идеите на ИПИ /и ДаБ/ ще бъдат не само добри, а и приложими.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Това от години се обсъжда , но само с това си остава.

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 849 Неутрално

  да бе да, и като дойде следващият бай Хой на власт, увеличените приходи на съответната община ще потънат в неговия джоб!

  размерът на общинският бюджет ще си дойде на мястото, когато имаме ефективно правораздаване и десетките служби започнат да си оправдават безумните заплати и привилегии, като започнат да пресичат политическите корупционни схеми по места.

  тогава безумните оправдания на Фандъкова за провали по многомилионни ремонти ще са от интерес само на съдебния състав, прокурора и адвокатите й.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5537 Неутрално

  Управляващите винаги искат парите да постъпят в бюджета централизирано и после от тях да зависи преразпределението.

 10. 10 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Каква "местна демокрация" като във всички малки градове моделът е феодален - няколко човека държат целия град, а останалите са на хранилка при тях, или работят в по-големи градове. Малкия бизнес е напълно зависим от местните клубове на "ротарианци", "тамплиери", "тевтонци", "хоспиталиери" и т.н Ще ви дам пример с няколко малки града, които доре познавам - Сливница, Павликени, Сухиндол, Пирдоп, Лом - местните дерибеи държат целия бизнес там и си назначават в общинския съвет кмет и съветници, които ги кефят. Обикновено са с тази партия, която е на власт - били са и в БСП, и в СДС и в НДСВ, сега са в ГЕРБ. Важно е далаверата им да се крепи. Населението емигрира и се циганизира. След 20 години тия олигарси няма да има кой да ги наплюе по улицата.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 11. 11 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Това преди 15-20 године не беше ли така? И кой го промни?

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Логичен е извода на автора и отдавна се говори за по-голяма самостоятелност на общините и децентрализация на властовите и финансови ресурси, но има едно, поне до момента непреодолимо препятствие.
  Дори централизираното разходване на публичните средства., което е по-лесно за проследяване става по непрозрачни и видимо корупционни схеми и не е трудно да си представим какво ще стане, когато част от тези функции се прехвърлят в малките общини.
  "Шуро-баджо" и "ти намен, аз на теб" - кой ще му хване края. Да не говорим за капацитета ( всъщност за липсата на такъв) за провеждане на съответните търгове, за контрол на качеството на изпълнението. Примерите, които приодично стават публично достояние, не са никак обнадеждаващи - за съжаление разбира се.

 13. 13 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Това е първата стъпка към окончателното ликвидиране на бедни и малки общини, след ва пълно обезлюдавяне ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK