Мотивите на ВСС за Методи Лалов са незаконни

Законът за съдебната власт не смята непроизнасянето на магистрата по висящо дело за пречка да бъде освободен от длъжност.

© Юлия Лазарова

Законът за съдебната власт не смята непроизнасянето на магистрата по висящо дело за пречка да бъде освободен от длъжност.Съдийската колегия на Висшия съдебен съвeт (ВСС) отказа вчера да освободи от длъжност районния съдия Методи Лалов, който подаде оставка с предизвестие. Той възнамерява да оглави листата на "Демократична България" за местните избори и обяви това предварително. В резултат колегията се събра едва на третото си насрочено заседание и намери причина да отхвърли оставката на Лалов - не се е произнесъл по мярка за неотклонение на задържан по дело, което му е било разпределено в края на юни. Съдията се позова на закона, че когато един съдия е в предизвестие, не трябва да разглежда дела, по които не е постановил актове. Днес по темата се включи и Съюзът на съдиите в България с писмо до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и призив отказът й да бъде отменен.


Уважаеми членове на Съдийската колегия на ВСС,


Обръщаме се към вас във връзка с взетите от вас на вчерашното ви заседание решения относно оставката на съдията Методи Орлинов Лалов от Софийския районен съд (СРС).
Както е широко известно, съдията Лалов, бивш председател на СРС, е афиширал политически амбиции за участие в избори и по тази причина е подал оставка като съдия, считано от 3 септември тази година.


На вчерашното си заседание Съдийската колегия, заседаваща редовно при кворум по Закона за съдебната власт (ЗСВ), не е гласувала оставката на съдията Лалов, а вместо това е отложила гласуването. Мотивите за отлагане на решението за освобождаването на Лалов са два: Първият е, че оставката му не била разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК), каквото било изискването на Закона за съдебната власт. Вторият – защото отказал да се произнесе по постъпило в срока на предизвестието му искане за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" на непълнолетен подсъдим по дело, което му е било разпределено в края на юни.


И двата мотива са незаконни. Съдията Лалов е упражнил своето конституционно право на оставка, като срокът на предизвестието му е изтекъл.


Конституционният съд (решение No 1 от 31.01.2017 г. по конст.д. No 6/2016 г., докл. Стефка Стоева) е категоричен, че "Подаването на оставка е конституционно установено субективно преобразуващо право на съдия, прокурор или следовател с едностранно изрично волеизявление да прекрати правоотношението си, като упражняването му зависи единствено от неговата свободна воля и не е необходимо да се мотивира. .... Оставката е едностранно волеизявление, чиито мотиви са без значение и затова не са задължителен елемент, отправена е до съответния адресат и трябва да бъде приета, като същественото е проявеното по своя воля ясно желание на подалия оставка.


Тя е механизъм за доброволно прекратяване на правоотношението по различни причини – здравословни, семейни, неудовлетвореност от работата, невъзможност да я изпълнява и др. При подаването на оставка се запазва моралното и професионално достойнство на напускащия, а в определени случаи едновременно с това се подобрява и функционирането на съответния орган на съдебната власт.


Основният закон не предвижда каквото и да е временно или постоянно, частично или пълно ограничаване на правото на подаване на оставка


и не го поставя в зависимост от никакви условия или от упражняване на други правомощия от Висшия съдебен съвет, извън правомощието да приеме оставката."


Единственото предвидено в ЗСВ отраничение на правото на оставка - висящ дисциплинарно производство - е обявено за противоконституционно от КС като накърняващо правото на оставка на магистрата.


ЗСВ не предвижда изписването на решения по дела и произнасянето по каквито и да било висящи дела като основание за издаване на благоприятния за магистрата констативен административен акт на Съдийската колегия за прекратяване на магистратското правоотношение поради оставка. Ал. 2 на чл. 166 задължава магистрата да се произнесе по вече разпределените му дела и преписки, но не въздига непроизнасянето на магистрата в пречка за освобождаването му от дължност.


Такава е и досегашната практика на ВСС, който е освобождавал поради подаване на оставка и изтичане на срока на предизвестието


дори съдии с десетки или дори стотици неизписани решения по дела.


Противопоставяме се на всякакви опити под каквито и да било предлози да бъде потъпквано правото на българския магистрат на оставка, признато му от конституцията на страната.


Призоваваме ви да ревизирате незаконното си решение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK