Наследството на Фандъкова - едното метро не стига

Ако бъде преизбрана отново, Фандъкова ще е най-дълго управлявалият София кмет.

© Надежда Чипева, Капитал

Ако бъде преизбрана отново, Фандъкова ще е най-дълго управлявалият София кмет.Авторът е общински съветник в София от гражданската квота на коалиция "Сeрдика". Член е на постоянната комисия по устройство на територията, арфитектура, достъпна среда и жилищна политика, както и на постоянната комисия по финанси и бюджет. До момента не е обявил официално участието си в предстоящите местни избори.


Г-жа Йорданка Фандъкова се хвърли в битката за кмет на София за четвърти мандат. Четвърти мандат, наистина ли управлява от толкова време? Ако бъде преизбрана отново, ще е най-дълго управлявалият София кмет. Дори в момента тя дели първенството по време на управление заедно с Иван Иванов и Стефан Софиянски - с по 10 години. Един от най-добрите и един от най-лошите кметове на града, управлявали все по 10 години.


За 10 години като кмет имаш възможността и задължението да оставиш наследство след себе си. За 10 години инж. Иван Иванов (1934-1944) започва изграждането на рилския водопровод, докарващ високопланинска вода от подножието на Мусала до София. По негово време са изградени десетки знакови за града обществени сгради, които днес признаваме за паметници на културата, сред тях са Съдебната палата, Народната библиотека, БНБ, паметникът на патриарх Евтимий
По времето на кмета Иванов, през 1938 г., се приема планът "Мусман",


смятан за постижение в градоустройството, който полага развитието на столицата за столетие напред. Той предвижда София да бъде град-градина, с големи обширни паркове в сърцето на града и "зелени клинове" да се вклиняват в столицата, осигуряващи свеж въздух. По-късно, по времето на г-жа Фандъкова и ГЕРБ, зелените клинове бяха компрометирани, а застрояването на зелени площи стана основен проблем в града.


Пак по негово време е открита първата тролейбусна линия в София по посока Горна баня. Тази линия отдавна не функционира, но през 2019 г. г-жа Фандъкова пусна ново тролейбусно трасе, удължена линия 7. Вярно е, че премахнаха идентичното трамвайно трасе на шестицата между басейна "Спартак" и Петте кьошета и преди това още 10 км трамвайни релси, но вероятно в предизборните книжки ще се похвали с нов тролейбусен маршрут.
На последно място, за да завършим с наследството на кмета Иван Иванов, той основава Общинската банка. По-късно, по времето на г-жа Фандъкова, в края на 2017 г. Общинската банка беше продадена.


Ако се запитаме на този фон с какво ще бъде запомнена Йорданка Фандъкова, първото нещо, което изниква в главата на всеки е: метрото. И наистина, докато тя е кмет, метромрежата се разшири значително – разширена е първата линия на метрото, пусната е втората линия и третата е в процес на завършване. По времето на Софиянски са пуснати 8 метростанции, по времето на Борисов – 6, а за последните 10 години започват да функционират нови 21 станции и още 16 са в строеж.


Остава въпросът


дали за три мандата едно управление може да се нарече успешно при единствен запомнящ се успех.


Всъщност темата "транспорт" е може би най-значимата сфера в управлението на столицата през последните 10-14 години. За това направление са изразходвани най-много средства, там са ставали най-много скандали и те са коствали постовете на най-много заместник-кметове. Само за последния мандат транспортът на София се управляваше от трима различни ръководители. А скандалите варираха от некачествени спирки на завишени цени, грешно начислени лихви в полза на частни транспортни оператори, хронично некачествени ремонти: на трамвайното трасе по бул. "България", площада и подлеза пред НДК, безбройните промени в проекта на "Дондуков" и безкрайния ремонт на "Граф Игнатиев".


Дори най-голямата гордост – метрото, е спорно доколко изпълнява целта си: да даде алтернатива за придвижване, да свали хората от автомобилите и да намали трафика, като насочи пътникопотока към градския транспорт. Данните показват, че метрото точно тази цел не успява да изпълни. То се превърна по-скоро в алтернатива на наземния градски транспорт, но не и на автомобилния. Хората, които използваха автобуси, се качиха на метрото, докато броят автомобили на глава от населението продължава да расте стремглаво. София е на едно от челните места в Европа по брой автомобили на 1000 жители – близо 700, в началото на управлението на ГЕРБ в София са били 444 на 1000 жители. Такава статистика може да говори за икономически просперитет за населението, ако масово ръстът на автомобилите не се дължи на купуване на коли втора ръка, често без катализатори и изключително замърсяващи въздуха. И със сигурност за градската среда това не е добра новина. Тя означава хроничен недостиг на паркоместа, гарантирани задръствания, зелени площи, превърнати в кални паркинги и проблеми с въздуха.


Истината е, че за 10 години управление на г-жа Фандъкова и 14 години управление на ГЕРБ


не е окончателно решен нито един от големите проблеми на София.


Все още хиляди деца са извън яслите и детските градини. Наскоро г-жа Фандъкова се похвали, че е построила над 100 нови детски градини. Напълно подвеждащо твърдение. Ако беше вярно, това означава, че всеки район на София трябва да се радва на поне по 4 изцяло нови детски градини. Истината е, че и към 2019 г. за 7146 деца няма място в детските забавачки. Макар че това беше топ приоритет за Столичната община мандат след мандат, проблемът е далеч от окончателно решение.


Все още София няма напълно завършена система за третиране на отпадъците си. Още предшественикът на г-жа Фандъкова и неин партиен лидер - Бойко Борисов, обявява гордо, че през 2006 г. в София ще започне изграждането на завод за трайно обезвреждане на софийския боклук. Сагата още не е приключила. В момента имаме инсталации за компостиране, сепариране и механично-биологично третиране на боклука, превръщайки го в горивни пелети. Самите пелети обаче нямаме какво да ги правим и ежегодно си плащаме, за да ги горят в циментови заводи в страната. Идеята на екипа на кмета е те да се горят в центъра на София в централата на "Топлофикация". Кандидатстването за финансиране още не е одобрено. Истината е, че цялата избрана технология е скъпа, неефективна и вероятно вредна за въздуха и е напълно възможно да не получи европейско финансиране и със сигурност сагата ще продължи поне още няколко години.


Все още има 4000 бездомни кучета по улиците на София.


Бройката е три пъти по-малка в сравнение с пика от 2012-2013 г, когато кметът беше дадена на прокурор след редица нападения над хора, но проблемът е далеч от решение поради липсата на качествена информация за домашните кучета и липсата на ефективен контрол над изоставянето на животни на улицата и размножаването на скитащи кучета.


"Топлофикация – София" още периодично се тресе от скандали било покрай надписване на сметки, брутално отношение и огромни такси към малки длъжници или със съхранението на 90 млн. лв. по сметки в КТБ, които бяха безвъзвратно загубени. През последните години дружеството е на постоянна загуба и дълговете му са нараснали с над 250 млн. лв. за последните 8 години.


Концесията на "Софийска вода" продължава и загубите на вода по мрежата продължават да варират около 50%, въпреки че по времето на ГЕРБ бяха сключени две допълнителни споразумения към концесията.


Няма да запомним мандата на г-жа Фандъкова и с пряко гражданско участие.


През последните години е имало поне четири предложения за местни референдуми, аз бях вносител на двете от тях през този мандат: с 13 400 жители на "Младост" поискахме спиране на презастрояването и с колеги общински съветници поискахме референдум за това дали и къде да се изгражда инсталация за горене на отпадъци в София. Всички искания за референдуми неизменно бяха отхвърляни.


Най-големият опит за триумф на София беше преекспонираната кандидатура за европейска столица на културата. Пръскаха се милиони за авангардни събития и модерни думи като инсталации и пърформънси. Резултатът ни е печално известен, София не успя да се пребори дори с конкуренцията от България. Тук дори не успяваме да създадем свой аналог на "Капана" в Пловдив с по-алтернативна градска среда. През последните години отговорниците за кандидатурата за културна столица се преквалифицираха, възложи им се да отговарят за "интелигентната специализация на София" и да ни готвят за европейска зелена столица, защото се справиха толкова първия път


На изминалите години не може да се гледа изцяло негативно, по част от гореизброените проблеми има действия в правилната посока, макар недостатъчно бързи и категорични, за да решат проблемите. Започна разкриването на археология от древна Сердика около площад "Св. Неделя", макар да се допусна унищожаването на археологически обекти под новостроящи се сгради и


нищо да не се прави относно възможностите за разкриване на древната арена на полиса.


А през това време се обострят нови проблеми: презастрояването на жилищните комплекси, мръсният въздух, изтичащите срокове за отчуждаване на терени за озеленяване или детски градини


Поглеждайки назад, хората ще дадат своята оценка за управлението на г-жа Фандъкова, но за мен е ясно, че за 10 години управление на Йорданка Фандъкова и 14 години на ГЕРБ София можеше да постигне много повече и едното голо метро не може вечно да замазва очите. За 30 години от края на комунистическия режим столицата през половината време се е управлявала от ГЕРБ. До голяма степен развитието и задъхването, ползите и недостатъците, все още нерешените и задълбочаващи се проблеми са тяхна отговорност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Хубава или лоша ,Фандъкова е преразпределила милиарди бюджет заедно с общинския съвет ,който управлява през нейно време ,та отговорността е обща , а иначе казано ,който и да дойде ,колкото и много пари да се дадат ,факта ,че съдебната ,правна система работят на комунистически принципи ,тоест ,нашите не се хващат като правят престъпления и крадат ,помага много за супер некачествените и оскъпени проекти ,които се правят в цялата страна ,ако дойде друг ще е абсолютно същото , в другите градове е същото ,краде се на 90% от данъците и европари и бюджет ,няма кой да ги хване .

 2. 2 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 277 Гневно

  Ще се изкажа гневно. Тази "женица" разора нащия град София като картофена нива, само и само да усвоява средства. Искрено се надявам за тези безброй години да е подобрила извънредно много своето и на семейството си финансово и материално положение и да остави София най-сетне на мира. Защото всяко нещо трябва да има начало и край.

 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 395 Неутрално

  истината, както изглежда я вижда автора е че фандъкова не заслужава да буде преизбрана и трябва маяма да я смени!
  Пълно безумие, близко до това цяла България да чака дедо симо, крадливия, на Орлов мост за да ги "оправи"!

  Хора, не се хващайте на пръчкови статии и платени глашатаи, всички поимним какво беше когато кметовете бяха крадци! Да не го повтаряме!

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#3] от "bkstoja":

  сбогом на мадам. Ф, на фандъкофщината и герберастията в София !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Поръчкова статия в партиен орган преди избори.
  Иначе вашия некадърен администратор Иванчева го видяхме.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#5] от "zz_s":

  Не вървиш милиционерче. Не ви се получи Пошлата постановка. Дай да видим вашия организатор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Наследството на Фандъкова го усещат най-добре в джобовете си фирмите на Делян Пеевски и Валентин Златев, които усвоиха стотици милиони, за да превърнат града в грозно азиатско гето.

  А също и жителите на кварталите около НДК, Граф Игнатиев, Кристал и други възлови места, принудени с месеци и години да газят в изкопи и кал, да заобикалят ръждиви тенекиени огради, да дишат отровен дим от грохнали дизелови двигатели и гъст прах от "работата" на неграмотни бачкатори, неспазващи елементарна хигиена на труда.

  За да получат в резултат нещо, което не само е грозно, недомислено и недодялано, ами вече плаче за ремонт - т.е. за ново къртене, прахоляк, дизелов дим и всичко останало.

  Мерси, ама стига толкоз.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Всеки народ си заслужава управниците, които си е избрал. Ние - българите, сме много добри в това, да настъпване мотиката по няколко пъти, без значение от последствията. Душевни мазохисти ли сме, или толкова ни е акъла?

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Да не говорим за състоянието на трамвайните линии, озеленяването, тротоарите, НЕмиенето на улиците!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Удри кмете :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 11. 11 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Наследството на Фандъкова получено от Борисов е характерно с централизиране на властта и превръщането на районната администрация в пощенска кутия. Другарката беше избрана от пожарникаря, за да има представителна функция да реже лентички, всички властови и управленски решения се вземаха от лобито на Цвинокио или по разпореждане на Тиквата. Фандъкова беше и е ползвана за параван на корупцията в Столицата за десет години може да се противопоставила 10 пъти на корупционна практика покровителствана от Борисов.

 12. 12 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Дневник подкрепя стратегическата линия на БСП за съюз с десните срещу Бай Х. Но къде са десните? Може би при ЛГБТ?

 13. 13 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1656 Весело

  До коментар [#5] от "zz_s":Не вървиш милиционерче. Не ви се получи Пошлата постановка. Дай да видим вашия организатор.
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Ми кмете излез от сянка и се кандидатирай, да ви видим.
  Всъщност май няма да видим нищо, защото ще си е пак Фандъкова.
  Ще ви гледам от Варна, само колата ми е със софийски номер и всеки ден я карам по оплютия от вас компетентите булевард.
  Със здраве.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 14 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#3] от "bkstoja":сбогом на мадам. Ф, на фандъкофщината и герберастията в София !!!
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, щенията ти са световно известни! Слушаме ги години на ред. Споко, пак ще "гризнеш дръвцето"!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#11] от "nwj49315903":

  "Фандъкова беше и е ползвана за параван на корупцията в Столицата..."

  Именно! Всички важни управленски решения се взимаха на партия белот и по телефона и просто й се свеждаха за изпълнение. Дори не на нея, а на ресорните зам.-кметове.

  Какво представлява в момента София? Ориенталски град с изтърбушена инфраструктура, омазан в графити, с ронещи се бордюри, хлопащи плочки на тротоарите, опикани подлези, грохнали трамваи (слава Богу, поне голяма част от автобусите бяха подменени, макар и с боклучави китайски)...

  Настилките на 95% от улиците са като лунен пейзаж, преди 3 седмици се прибрах с колата си от Европа и по бул. Европа (самото име е подигравка) нямаше осеви линии и всеки караше, където свари.

  Сградите дори в т.нар. "идеален" център са оплескани със спрей, целите в кръпки от безразборно самодейно "саниране"; в комплексите всеки си достроява балконите, както му скимне: един ги остъклява, друг ги зазижда, трети си ги разкрасява с дървени мертеци и битумни керемиди като в битова механа.

  Мога да пиша до утре, но едва ли е нужно. София отдавна не прилича на европейски град и с всяка изминала година става все по-зле.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  И от друга страна халите примерно не останаха в наследство на София.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#10] от "There is Voise of Amerika Says Edgar Hoover":

  Такива са ФАКТИТЕ. Може да изброяваме с дни !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 661 Весело

  Да не забравяме, че наследството на Фандъкова е резултат от десетилетията "наследени проблеми" при управлението на столицата.
  Абсолютно сме съгласни с нея, че такива проблеми са факт, но тя като че ли е получила предизборна амнезия, че всъщност именно тя стои начело на София още от 2009-та година насам, както и кой беше кмет за един мандат преди тя да заеме този пост. Подсказваме за забравилите: председателят на нейната партия - Бойко Борисов.
  Така че, когато става дума за десетилетия наследени проблеми, поне към последните едно и половина е малко смешно точно Йорданка Фандъкова да се оплаква от тях.

  https://gospodari.com/фандъкова-се-оплака-от- "наследени-проблеми"-в-градоустройството- (видео)-video174097.html

 19. 19 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Бабето с лопата ровила, ровила и го сътворила.

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Явно ще заминаваш някъде. Аре лек ти път, няма да липсваш :)

 21. 21 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  до всички фенове на христо иванов и формацията му. помислете за кого ще пуснете гласа си на първи тур...ако се стигне до балотаж, вие ще отидете за гъби, но десебарките няма да го направят. играха го с хвърчилков , ще го направят и сега. наистина ли това искате?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 22. 22 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Всъщност темата "транспорт" е може би най-значимата сфера в управлението на столицата през последните 10-14 години.

  Ами забелязвам при посещенията си в София, че трамваите са все по-стари и по-стари. Никъде не видях новите ,,PESSA". Успяха да ги продадат ли?

 23. 23 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Всъщност темата "транспорт" е може би най-значимата сфера в управлението на столицата през последните 10-14 години.

  Ами забелязвам при посещенията си в София, че трамваите са все по-стари и по-стари. Никъде не видях новите ,,PESSA". Успяха да ги продадат ли?

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#21] от "sarunka":

  Много ви тресе. Кажи сбогом на Мадам Ф.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Весело

  До коментар [#20] от "niakoi_si":

  Върнах се вече . Кофти новина за всички гробарски мекерета.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2975 Любопитно

  Абе, дащо всички се бутате в този ужасен град?

  Еретик
 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Мандраджиите са се подредили зад Маяма и чакат да разфасоват София. Дори Ниноеа изрази съмнение, че маяма ще спазва програмата им.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#27] от "Корки":

  Баш мандраджиите крадоха вече повече от 10 години по най-нагъл начин.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Казах аз да те правим един “Премиер в сянка” да оправиш тази държава най-накрая :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 30. 30 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Започна промиването на мозъци.Партийната медия Дневник започна да плюе по опонента,позитивите за техния кандидат свършиха,с по.рно снимките на гаджето му.
  А иначе това което направи Фандъкова ,никой в новата история на България и София не може да се похвали.

  sdg
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#30] от "Svetlio":

  Издишаш милиционерче. Постигнахте поредната греда и напълно обратен ефект.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  До коментар [#30] от "Svetlio":

  И защо да се хвали? То си не е за хвалба! Метро с подземни реки и езера, ремонти на основни булеварди, които след това приличат на море по време на буря. Сменят се изисквания в движение, за да спечели правилната фирма. Не се търси неустойка за некачествена и просрочила работа. С това ли да се хвали Фандъкова?

 33. 33 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Само Борислав Игнатов ми прилича на смислена алтернатива на статуквото. По тази причина ще гласувам за него. Фънди = сестра галева = мизерия и посредственост. А момчето от спаси софия е несериозна кандидатура...това да искаш да си кмет без да имаш листа от общински съветници е меко казано несериозно.

 34. 34 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Браво за наследството на Иван Иванов! Да добавя и това, че след войната София е една от малкото столици, с пълна и подробна кадастрална информация за всички сгради и комуникации.

 35. 35 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Данчето е кукла на конци. там е поставена от мутро-милиционерската олигархия и някой ден ако видят дебелия ще бъде просто бушон.

  Тези, които затитават герберугите не се усещат колко нелепо изглежда България отвън. комундерите не са латернатива, мутресата е част от статуквото а онази партия е майката на герберугите.

  Докато не се появи нормална дясна партия, в която няма грантаеди и майцепродавци като джасимчето няма да има оправия

 36. 36 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Че много неща не бяха направени - не бяха, ама айде да не се лъжем - нито Фандъкова, нито някой друг може да смени чипа на хората.
  Имам двама колеги - живеят в съседни блокове - единия идва на работа с кола, другия с градски транспорт - метро и автобус.
  И аз отивам на работа с градски транспорт - може да ми е малко повече като време, но ми е по-спокойно и евтино.
  Никой не кара хората да си паркират колите по тротоари и в поляните...
  И така.
  Иначе инсталацията за горене на отпадъци - не съм сигурен, че е най-лошото решение, като има и на други места.
  Но виждам как цяла София е в боклуци - никой не ни кара да ги хвърляме там...

 37. 37 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен. След толкова години управление на столицата, и то с безусловната подкрепа на държавата, отново управлявана от ГЕРБ! - Фандъкова не реши задоволително нито един от проблемите на града. За мен разбитата и неподдържана пътна и улична мрежа, а на много места липсваща! - е най-големият провал, най-големият срам за Фандъкова.

 38. 38 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 688 Весело

  Радев президент
  Манолова кмет на София
  Нинова премиер

  Решетников ментор

 39. 39 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Поръчкова статия в партиен орган преди избори. Иначе вашия некадърен администратор Иванчева го видяхме.
  —цитат от коментар 5 на zz_s


  Че то и Фандъкова я виждаме ежедневно. От толкова дълго управлява, че като почне да се хвали забравя кого критикува.
  "... преди 10 години, почти всички големи булеварди бяха в дупки, които се кърпеха на парче.
  https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/553155

  Ами кой беше цял мандат кмет преди теб бе, патко заспала? Кой Бойко Борисов беше оставил булевардите в дупки?

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#36] от "rainbou1":

  За липсата на улици и канализация в много квартали пак ли хората са ви виновни ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  То че не стига, не стига. :)

  Проблемът обаче е, че другите най-вероятно ще тръгнат и него да "реформират" и ще го съсипят. :)

  Щото така работят нещата. Забатачените проблеми всеки бяга от тях. И обикновено се почва с реформа на работещите неща, щото е най-лесно те да се пипат, а и няма рев срещу тях у фейса. :)

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#38] от "001":

  Всички крадци в затвора !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Весело

  До коментар [#39] от "tamada":

  Недей така - бойко ритуално и саморъчно САМ оправи ЕДНА дупка на Витоша и България пред ВСИЧКИ медии !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 688 Весело

  Кмете стига ли ти 1200 лева пенсия за почивка на три морета

 45. 45 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Миналия месец си бях в България за 2 седмици. София ми се стори потресаващо неприветлива - улиците в квартала ми (Княжево) не са пипани от едно 40-на години и с дупките и катерите изглежда по-скоро като лунен пейзаж отколкото модерен Европейски град.

  Минах през Борово, Манастирски ливади и Павлово и ми се объркаха понятията - строи се с бързи темпове нагоре към Витоша - в добавка на вече застроеното, без оглед на пътна инфраструктура, места за паркиране и пр. ... Стотици коли паркирани както им падне по улици и тротоари (там където има такива де), изкопи, дупки, прах, хаос...

  Някакъв кански ужас!!!

 46. 46 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#32] от "Vlado Nikolov":

  Ако нашето Метро,е подземни реки,значи си пропуснал репортажите в другите държави,при проливни дъждове,как Метрото им се спира,защото там е реката.
  А Фандъкова колкото пътища направи,и детски градини,защото старите бяха продадени от предни управляващи,това лесно се забравя!

  sdg
 47. 47 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#39] от "tamada": Недей така - бойко ритуално и саморъчно САМ оправи ЕДНА дупка на Витоша и България пред ВСИЧКИ медии !!!
  —цитат от коментар 43 на КМЕТ В СЯНКА


  То беше после. :)
  А в началото Общинският съвет прецени, че щом още няма партия ГЕРБ, то Бойко има нужда от помощ. И изтегли заем от 20 млн лв за ремонт на улици.
  Ето малко спомени от 2006:
  https://www.dnevnik.bg/intervju/2006/10/16/287778_/

  Защо тогава само след няколко години - в края на мандата му булевардите пак бяха в дупки?

 48. 48 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 869 Весело

  А Фандъкова колкото пътища направи,и детски градини,защото старите бяха продадени от предни управляващи,това лесно се забравя!
  —цитат от коментар 46 на Svetlio


  Е, нали точно това питаме? Кои бяха тия лоши предни управляващи на София, че нещо много лесно ги забравяте? :)

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#45] от "xhi13317223":

  "София ми се стори потресаващо неприветлива - улиците в квартала ми (Княжево) не са пипани от едно 40-на години ..."

  Всъщност иронията е, че София изглежда особено отблъскващо именно при влизане откъм Европа - през Княжево (от Гърция) или през Люлин и Мизерно предградие (откъм Калотина). Когато идваш откъм Витиня или Ихтиман, горе-доли е заприличала на град, но тези две входни артерии са просто потресаващи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#45] от "xhi13317223":"София ми се стори потресаващо неприветлива - улиците в квартала ми (Княжево) не са пипани от едно 40-на години ..."Всъщност иронията е, че София изглежда особено отблъскващо именно при влизане откъм Европа - през Княжево (от Гърция) или през Люлин и Мизерно предградие (откъм Калотина). Когато идваш откъм Витиня или Ихтиман, горе-доли е заприличала на град, но тези две входни артерии са просто потресаващи.
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz


  Е, аз минах по бул. Европа - няма голяма разлика според мен.

 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Къщите в Симеоново, Драгалевци и Бояна стигнаха до средата на склона!

  Не им се диша мръсен въздух на баровците!

  Любовта ще спаси света!!!
 52. 52 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 774 Неутрално

  По броя на казината и офисите за отпускане на така наречените "бързи кредити", раздавани само срещу лична карта на абсолютно неплатежоспособни младежи(без работа, без собственост, без поръчители, ипотеки и гаранти) София вероятно държи първо в света. Наркоманите и клошарите, хора извън обществото и света също е невероятно висок. Наркотичната зависимост е сравнима със зависимостта към хазарта. Зависимостта към хазарта е призната за тежко психично заболяване, поради което законът забранява всякаква хазартна дейност в ДЪРЖАВИ И СТОЛИЦИ, В КОИТО СЕ МИСЛИ ЗА ЗДРАВЕТО И СПОКОЙСТВИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ КАТО : Турция, Израел, всички арабски държави, американския островен щат "Хавай" и много други. По телевизора текат непрекъснато реклами за хазарт и бързи кредити. София изобилства с рекламни пана за хазарт; да не говорим за стадионите, автобусите от градския транспорт и рекламните фланелки на спортистите. Няма да гласувам за Фандъкова, поради всички изброени по- горе причини! Пълна трагедия и невероятна скръб за десетки хиляди български семейства!

 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Весело

  До коментар [#44] от "001":

  Повече е .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Най-големият проблем на София е презаселването и липса на желание и кадърен главен архитект, който планово да я разшири. Оттам да я озелени да я направи човешка за живеене.
  И понеже с развитие на икономиката София ще става все по населена не виждам в следващите 20 години ако се почне от днес да се модернизира.

 55. 55 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Весело

  Наследството на Фандъкова - едното метро не стига
  ..
  В крайна сметка Фандъкова да не го е копала тя на ръка? Или пък да си го е платила от собствените спестявания? Или пък да е водила някаква епична борба с някакъв невидим змей за метрото?

  В Русия съм! В Русия съм!
 56. 56 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Всеки който поне малко пътува или поне ако трябва да се сравняваме с преките ни съседи или с такива от бившият соц лагер отдавна е видял че София прилича на ГЪЗ!!!! Мизерня, мръсна, скъпи и некачествени ремонти, новите квартали нямат улици а старите изобщо не се поддържат. Синя зона се използва за безконтролно източване на средства. Няма паркинг от закрит тип никъде в Софияоосвен може би в бизнес парка. Топлофикация е с близо 1 млрд. задължения, боклука се прибира от старите приятели на Тиквата, трейс и гепи си строят некачествено, бавно и скъпо...... Фснсъ3падна до нивото на Софиянски, днес презиран от всеки софиянец. 13 герб в кметството стигат.

 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Виждам, че авторът е с раздвоени чувства :)
  Нормално - дълъг срок, малко положителни неща и нито едно решение, никаква визия. Сравнението с инж. Иван Иванов е чудесно и там става ясно къде се проваля ГЕРБ (и не само той) в управлението. С изключение на Костов за България никой друг в управлението (на държава или община) е нямал своя план Мусман.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Иван Иванов е бил инженер бе хора! Никой вече не допуска такива хора до политиката, защото ще вземат да свършат нещата като хората.

  То не, че мнозинството от сегашните инженери са нещо особенно де...

 59. 59 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Любопитно

  Настилките на 95% от улиците са като лунен пейзаж
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  С ръка на сърцето сравнете: Така ли е в Москва?
  Там всъчщноист почти не видях тротоарни настилки-всички пешеходни алеи са асфалтофи и поради това няма как да се разкапят плочките, да се натрошат, да джвакат след дъжд и сняг и т.н.
  Оказва се, че "изостаналите" руснци са много, много напред. Не знам кой е европеец и кой азиатец измежду нас -България и Русия.

  В Русия съм! В Русия съм!
 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Весело

  До коментар [#52] от "bobhunter":

  Да не забравяме любимите на ГЕРБ и Мадам Ф. агресивни травестити в центъра !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Работа на парче, без никаква визия. Това е другарката по руски с интелект да бъде директор на училище и толкова. Време е да си ходи, но Манолова не е алтернатива. Ситуацията твърде много се оженчи!

 62. 62 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#25] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А отпуската свърши викаш, пак си на смяна. Е те и комарите се връщат всяка пролет, ама така е в природата, от всякакви твари има нужда.

 63. 63 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Всичките статии досега целят да ни внушат колко некадърен кмет е Фандъкова за разлика от Мая Манолова може би?!
  Дали т.нар. "десни" не играят в един отбор с БСП и кои са основните им противници?

 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Весело

  До коментар [#55] от "Веселин Дечев":

  Метрото се случва ВЪПРЕКИ фандъкова. И го объркаха тотално като схема.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#3] от "bkstoja":

  "истината, както изглежда я вижда автора е че фандъкова не заслужава да буде преизбрана и трябва маяма да я смени!.."

  Аз не видях никъде да се промотира тази посредствена и празно дърдореща любимка както на електората на БСП, така и на ръководствоъо на ГЕРБ, които я сложиха на тази синекура, където освен личен ПР нищо друго не направи.
  По тази причина, не виждам никакви причини ние, гражданите на София ( колкото и условно да звучи това за софийското население:)), имаме някоя и друга възможност и ако се позамислим и вземем пример от Истамбул, бихме могли да поднесем някоя изненада.
  От нас зависи, няма защо да чакаме марсианците да дойдат, защото вместо тях, може да дойдат зелените човечета, които обичат да излизат в отпуск заедно с танковете си.

 66. 66 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Любопитно

  Всичките статии досега целят да ни внушат колко некадърен кмет е Фандъкова за разлика от Мая Манолова може би?! Дали т.нар. "десни" не играят в един отбор с БСП и кои са основните им противници?
  —цитат от коментар 63 на pamela


  Ами некадърен е.
  И няма усет кое е важно и кое не, за кое може д я хванат и да я разкатаят.
  Фандъкова ако имаше усет за тея неща никога нямаше д адопусне да се влачи тоя ремонт на Графа толкова време. Щеше да прати 10 пъти повече хора и техника, да се работи денонощно и за два дена да приключат всичко.

  В Русия съм! В Русия съм!
 67. 67 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Весело

  До коментар [#62] от "niakoi_si":

  Пак си в грешка. Нормално за гробарски трол !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 68. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Относно Казината се сещам как районния кмет на Слатина е одобрил Игрална зала, на която да променили входа, за да се включи в изискването за отдалеченост от училище!

  - разрешителните за Игрални зали и казина, на всеки ъгъл

  -презастрояването

  - мръсния въздух

  Кой гласува за Герб?

  Любовта ще спаси света!!!
 69. 69 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Виждам, че авторът е с раздвоени чувства :)Нормално - дълъг срок, малко положителни неща и нито едно решение, никаква визия. Сравнението с инж. Иван Иванов е чудесно и там става ясно къде се проваля ГЕРБ (и не само той) в управлението. С изключение на Костов за България никой друг в управлението (на държава или община) е нямал своя план Мусман.
  —цитат от коментар 57 на penetrating


  Е, това е точно в целта - Инж. Иванов е завършил в Мюнхен хидроинженерство!!!

  А днес - "Данчето" - учителка по руски, баш-баканът - пожарникар, който е горд че е прочел само енда книга в живота си - и то каква !

  И тези двамцата горе - дали ще имат идея, знания, визия и пр. пр. за това как трябва да изглежда градът, и още по-малко - да знаят как да го направят това..

  То за това и цялата държава е на сегашното си дередже - масова некадърност, неграмотност и простотия.

 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Всичките статии досега целят да ни внушат колко некадърен кмет е Фандъкова за разлика от Мая Манолова може би?! Дали т.нар. "десни" не играят в един отбор с БСП и кои са основните им противници?
  —цитат от коментар 63 на pamela  ———-

  Не ме интересува с кой съм в отбор, стига каузата да е добра!

  Любовта ще спаси света!!!
 71. 71 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Защото всяко нещо трябва да има начало и край.
  —цитат от коментар 2 на mbt34598035

  Всички ние, читатели на гЪзетата и обитатели на столицата искренНо и лично се надаме това да важи и за необятната простотия и несекваща логорея на комунистическите крадци от БСП, ДСБ и ДПС, които окрадоха България и в частност - София, без да оставят след себе си и един построен кенеф за столичани. Авторът на горният пасквил пространно се е разлял да обяснява за кмета Иванов, управлявал при съвсем друга конюнктура, световен и европейски ред, нямащ нищо общо със сегашния, но свенливо е премълчал "приносът" на ухиления крадец Мафиянски, който остави София без детски градини и за десет години построи два километра метро (напомням, при Борисов и Фандъкова са построени 38 км.). Аман от простащината на "умнокрасифците" от под опашката на коня! Аман!

 72. 72 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Я да видим пак:

  Фандъкова- путинистка + меркелистка.
  Манолова- путинистка.
  Игнатов- меркелист.
  Бонев- меркелист?
  Иванчева- просто много проста.

  Избирай, народе!

  Аз за туй на първия тур няма да гласувам, а за втория съм разработил сложна, вариабилна и гъвкава система за по малкото зло!
  😂😂😂

 73. 73 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 869 Весело

  С ръка на сърцето сравнете: Така ли е в Москва?
  Там всъчщноист почти не видях тротоарни настилки-всички пешеходни алеи са асфалтофи и поради това няма как да се разкапят плочките, да се натрошат, да джвакат след дъжд и сняг и т.н.
  —цитат от коментар 59 на Веселин Дечев


  Стига лъга! Руснаците си говорят съвсем друго.
  "Защо се разбиват столичните тротоари?".
  https://www.ridus.ru/news/292283

  Дори някой да не знае руски, от снимките се вижда достатъчно. А в текста си пише: "Почти всички плочки в Русия се правят на висококачествени немски линии и като правило претенции към плочките няма. Виновна е нарушената технология на поставяне".
  Демек - точно като при нас.

  Оказва се, че "изостаналите" руснци са много, много напред. Не знам кой е европеец и кой азиатец измежду нас -България и Русия.
  —цитат от коментар 59 на Веселин Дечев


  А-а, определено са европейци.
  "Небивала поледица в Москва"
  https://www.gazeta.ru/social/2016/01/29/8046431.shtml

  "В социалните мрежи си говорят, че небивалата поледице може да е заради новите плочки, които държат леда по-добре, отколкото асфалта... Прес-секретарят на зам. кмета - Игор Перманенщик назова виновника - дошъл циклон от Скандинавия..."

  Ама сякаш досега не са знаели, че в Русия има тежки климатични условия. Реагират точно както европейците за Източния фронт - немските войски са си били добре, ама студът ги победил. :)

 74. 74 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Руската учительница да се моли на пагодата да не й скрои некой студен номер... Хахаха, и циганята да не пуснат кюмбетата с отрезани гуми. Че като осмърдят Софето и шопите да се сетят отде духа Мръсниот ветър.
  С тая Кукла на конци, шопите постоянно ще имат въже на врата си...

 75. 75 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Любопитно

  Дори някой да не знае руски, от снимките се вижда достатъчно. А в текста си пише: "Почти всички плочки в Русия се правят на висококачествени немски линии и като правило претенции към плочките няма. Виновна е нарушената
  —цитат от коментар 73 на tamada


  Сам си противоречите. дадените снимки са предимно на вертикални облицовки и стълбища. Там облицовкиет са принципно други. Нямат нищо общо с тротоарните настилки. Други две снимки са на мост и на манежния площад.
  Пак повтарям (бавно!): В москва по принцип няма тротоарни настилки по улиците, а асфалтови алеи, при това с невъобразима ширина. Например по Варшавско шосе ширината на пешеходната зона е колкото 3 (три) ленти! Кеф ти да вървиш пеша, кеф ти да буташ количка, кеф ти с колело или тротинетка! :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 76. 76 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#21] от "sarunka":Много ви тресе. Кажи сбогом на Мадам Ф.
  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА


  Аре бе "мъж"! Айде да "фъргаме оня" бас? Или пак ще се изнизваш като употребен презерватив!?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 77. 77 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Любопитно

  А-а, определено са европейци.
  "Небивала поледица в Москва"
  https://www.gazeta.ru/social/2016/01/29/8046431.shtml
  —цитат от коментар 73 на tamada


  цитираният от вас пример показв аединствено ледена кора. Каквато се образува върху всякаква повърнохст. Просто има ли слой вода и заледи ли се той няма значение какво има под него. Въпросът ви по-скоро трябва да е защо не се отводнява.

  В Русия съм! В Русия съм!
 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  А защо няма никакви дебати по ТВ.
  Да видим кой, какво предлага. Различията, новостите.
  Ще ми се да ги чуя кандидатите.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5932 Весело

  Замириса на автентичност...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 80. 80 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Абе много тролчета на Герб са наизлезнали да е*а майка им дръглива да е*а

 81. 81 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Напушва ме смях като чета за "успеха" на Фандъкова с метрото. Използвам го всеки ден с прекачване. Чакането на линия 2 е 8-10 минути дори в пиков час. Новите станции са толкова къси, че не позволяват добавяне на вагони за да облекчат блъсканицата. На връзката Сердика 1-2 не са обособени отделни тунели (освен при Сердика 1 към долния ескалатор, които никой не спазва) и тълпите в двете посоки са принудени да се придвижват едни през други. Завойчето към ескалаторите е толкова тясно, че се образуват опашки. Такова идиотско изпълнение не съм виждал в никое метро по света. Редовно се случва да не можеш физически да влезеш във влака и да трябва да чакаш следващия.

  На всичкото отгоре развитието на цялостната мрежа не се прави като общ организъм, а всеки вид транспорт за себе си. Даже премахват допълващи се линии, да не се "дублирали". Най-лошият градски транспорт в ЕС, може би с изключение на Букурещ. Със сигурност най-бавният.

 82. 82 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 869 Весело

  Сам си противоречите. дадените снимки са предимно на вертикални облицовки и стълбища. Там облицовкиет са принципно други. Нямат нищо общо с тротоарните настилки.
  —цитат от коментар 75 на Веселин Дечев


  Че какво значение има дали са вертикални или хоризонтални. Даже това, че и вертикалните падат е още по-зле - върху тях не се оказва ежедневен натиск. Защо падат?

  Пак повтарям (бавно!): В москва по принцип няма тротоарни настилки по улиците, а асфалтови алеи...
  —цитат от коментар 75 на Веселин Дечев


  Много ти е остаряла информацията. В Москва се появяват все повече и повече, защото Собянин започна да слага плочки по площади и тротоари. Затова ги наричат "Собянински плочки". И московчани основтелно го обвиняват, че милиардните разходи не носят полза.
  https://newdaynews.ru/moskow/653690.html

  Но понеже прякорът "собянински" е вече стар и се изтърка, сега им казват "клавиши", защото при стъпване хлътват, като клавиши на пиано.
  https://www.youtube.com/watch?v=EWi6Q0vLHJY

  Не знам що троловете си мислите, че вие сте единствените ходили в Русия и знаещи руски език?

 83. 83 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#71] от "Reporter US":

  Гръмни се, демент

 84. 84 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  СГРАДИТЕ Войо! СГРАДИТЕ и архитектурата !!! Фасади, кина, рушащи и рушени паметници на културата !!! Това е ПЪЛЕН ПРОВАЛ на ГЕРБ изобщо !!!

 85. 85 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Може да си се дърляте предизборно, колкото си искате, но по времето на Фандъкова в СФ се случиха много повече добри неща, отколкото при всичките й предшественици, взети заедно! Не си кривете душата, което си е истина, си е истина!

  Мърфи е оптимист!
 86. 86 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Леле, това с пикането е страшна работа! По някои места и подлези направо не минавам, претичвам отгоре между колите, защото долу пикаят и серат !!!

  Всъщност добавям към списъка с пълни провали и подлезите. Не стига че не могат да ги пазят (или не искат), ами правят все нови и нови подлези !!!

  Добавям и пресичането на Лъвов мост ... Кой ИДИОТ го е измислил !!!

 87. 87 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#85] от "султана глаушева":

  Султанке, едно метро пролет не прави. Има неща, които не могат да се простят, ако ще да е направила и 100 некачествени метростанции. Специално слез на станция НДК и излез към дупката на НДК, да видиш какво се казва течаща река, мухъл и мърлящина. Отделно подлезът на НДК се превърна във ... фандъковски подлез! Мръсна, тъмна и гадна дупка

 88. 88 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Герб управляват София от 14 години и продължават да се оплакват от " лошото наследство."
  При това и изпълнителната власт е в техни ръце, няма кой да им подлива вода.

  Любовта ще спаси света!!!
 89. 89 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 292 Весело

  Въпросът е, че МЕТРОТО на София се случва с ЕВРОПАРИ и няма никакво значение кой ще е кмет на София, то пак ще си се строи бавно и славно, защото парите за него вече са отпуснати ... Е, битката е вероятно коя близка до кметицата фирмичка ще гепне и крадне тези парици, но МЕТРОТО НЕ ЗАВИСИ ОТ КМЕТА, финансирането му /на целия трети лъч/ е отдавна осигурено с европари ... Така че моля г-жа Сламен човек Фандъчкова да не се хвали със строежа му, защото то се строи и без нея въобще :):)

  Факт е, че по времето на Фандъкова имаше и се случиха и хубави неща, но също така е ФАКТ, че по това време и с тези пари, които се потрошиха, МОЖЕШЕ ДА СЕ НАПРАВЯТ ХИЛЯДА МИЛИОНА и МИЛИАРДА /по думите на Бащицата!/ повече и по-хубави неща!!! Но понеже кметицата няма дума за нищо в тази община, тя спокойно можеше да кандидатства за кмет като НЕЗАВИСИМ КАНДИДАТ, и без това от Фандъкова нищо не зависи! :):)

  П.С.: Това, че г-жа Сламен човек Фандъкова КАТЕГОРИЧНО се провали в управлението на София НЕ ОЗНАЧАВА, че имам намерение да гласувам за г-жа Мая Костинбродска или за лееееееееекинко корумпираната г-жа Фризьорка Иванчева :):):) Лошият избор не е право на избор :):):)

 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Я да видим пак:Фандъкова- путинистка + меркелистка.Манолова- путинистка.Игнатов- меркелист.Бонев- меркелист?Иванчева- просто много проста.Избирай, народе!Аз за туй на първия тур няма да гласувам, а за втория съм разработил сложна, вариабилна и гъвкава система за по малкото зло!😂😂😂
  —цитат от коментар 72 на faeton.


  -------------------

  Фандъкова наблъска на всеки ъгъл казина и игрални зали, хиляди младежи унищожават бъдещето си там. Турци и гърци се борят с тази наркомания, а ние още от границата на Кулата и Калотина сме ги настроили по няколко.
  Хубаво си помисли..., само заради това Фандъкова трябва да се махне от София.

  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#87:"Славейко"]До коментар [#85] от "султана глаушева":Султанке, едно метро пролет не прави. Има неща, които не могат да се простят/quote]

  Вий веке и опрощения ли раздавате, крадливите комуня от ДСБ? Машшаллах! Имате ли и параклис, да се молите пред желтата задница на света Ратка?

 92. 92 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Фандъкова наблъска на всеки ъгъл казина и игрални зали
  —цитат от коментар 90 на hope


  Въх, мър майко, умнокрасифщината ви почна да избива ча през ушетата, ха-ха-ха-ха-ха… Ще посочиш ли ПОНЕ ЕДНО казино, построено на общинска земя и финансирано от общината? Инак не знам как виниш кмета за това какво си строят частни собственици на личните си земи?! Вий 'ептен сте изтрещели.

 93. 93 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 869 Весело

  цитираният от вас пример показв аединствено ледена кора. Каквато се образува върху всякаква повърнохст. Просто има ли слой вода и заледи ли се той няма значение какво има под него. Въпросът ви по-скоро трябва да е защо не се отводнява.
  —цитат от коментар 77 на Веселин Дечев


  Ама то в статията си го пише - аз затова давам линк, за да не се налага да превеждам всичко. Цитирали са зам. директора на Института по физика на атмосферата, който също казва, че няма разлика в заледяването.
  Само че аз не говоря за физика. Отговорих ти за "европейските" руски власти, които се оправдават с времето. Точно както при нас - климатичните условия били тежки, разбираш ли. Ето в тази статия съм посочил, че въобще не е вярно.
  https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/22/3151400_bulgarskite_putishta_rabotiat_v_edni_ot_nai-tejkite/

  * * *
  А ето ти и безброй примери за московските плочки, които уж принципно не си ги видял, ама те са си там - на много от улиците в широкия център. Както на големи булеварди, така и на тесни пресечки.

  Илинка до Кремъл
  https://goo.gl/maps/Why52TRpWVy5zrrU7

  Николская
  https://goo.gl/maps/n1ipkVyiMkaCKvLo8

  Воздвиженска
  https://goo.gl/maps/A4WWEK1QAJ3rN6Kr5

  Знаменка
  https://goo.gl/maps/oTQtRrqeMRiRSDg89

  Ленински проспект
  https://goo.gl/maps/A4qjHGdp6NqVv5E69

  Новия Арбат
  https://goo.gl/maps/VNH7KsKcNuDXdHmE7

  Софийска крайбрежна
  https://goo.gl/maps/tEj7GXFpJJfehbdb9

  Москворецкая
  https://goo.gl/maps/MydWLWjCK7VfRJmL6

  Маросейка
  https://goo.gl/maps/yCcqCAMWcVYiXjyM7

  Вознесенска пресечка
  https://goo.gl/maps/Td7eJYNoCu23GmRE9

 94. 94 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Естествено Дневник и форумната лилаво- червена глутница виждат чашата полупразна .

  Един по- различен поглед, при който чашата е полупълна:

  https://dnes.dir.bg/na-fokus/chetivo-za-pragmatitsi-ili-7-problema-koito-sofiya-reshi-v-poslednite-10-godini

 95. 95 Профил на Нагъл чекист
  Нагъл чекист
  Рейтинг: 277 Неутрално

  София е проектирана за град от селски тип,когато никой не е предполагал,че ще има коли,ще трябват булеварди,а селяните от цяла България ще искат да си купят апартамент в столицата ,за да ходят във вътрешна тоалетна,и за да имат ток и вода постоянно!

  Късно е да се промени каквото и да е.
  София завинаги е обречена да остане град непригоден за нормален живот...

 96. 96 Профил на Нагъл чекист
  Нагъл чекист
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#49] от "Norman Granz":


  Продавай тризонета и се връщай на село!

  Хем няма да се тормозиш всеки ден от гледката на Паметника на Съветската армия ,хем ще си на чист въздух!
  Доносите може пак да ги предаваш,но по мейл или по телефона.
  Ще си тролиш и на воля,вече има мобилен нет навсякъде...

 97. 97 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Воислав е специализиран по застрояването, обаче ето ги моите неща, заради които не мога да гласувам за още от същото:

  1. застрояването - съвпадам с него; при случая с Артекс се видя, че Данчето не може да спре строежи, когато са от нейната партийна клика. Виж, това че (засега) спря строежа на ъгъла на България и Гешов (разрешително дадено от кмета Бойко Борисов) е добре, но още стои ограда там.
  2. Архитектурата майка й стара !!! какво да правиме, град сме, в Европа сме. Не може да се събаря и да не се поддържа! Ама що да не може, я как хубаво си може !!! Какво стана с кино Цанко Церковски? Ще го оставят да се срине ли? Това е първото кино в България!!! Какво стана с рушащата се къща на Ал. Малинов на Патриарха? Нотариата така ли ще стои осран и опикан?
  3. Подлези
  4. Трамваи и тролеи: Тролеите и трамваите не замърсяват въздуха и са по-евтини. Нашта пуснала един тролей, спряла реално поне 5 трамвайни линии (оставила е по един трамвай да се клати): 1, 3, 4, 8, 23. Трамваите със собствено трасе са най-бързият начин за движение (5, 7, 11) в канските задръствания. Мммммного належащо беше да се раздигат релсите на трамвай 6. Наистина, да не е продала завоя на басейн Спартак? То не тя разбира се, я Цецо, я Цеца , да са го харесали за още апартаменти (Цецка тя и само по дупки си пада)
  5. Въздух. Какво да ви кажа, което не знаете. Някой проверява ли колите за филтри?
  6. Паркиране. Няма ЕДИН построен многоетажен паркинг, не само в центъра, където няма и място, ами в цяла София! В Дружба 2 дори няма !!!
  7. Фасади. Не може да оставиш киртаците сами да си оправят фасадите на старите сгради! Какво правят? Ми лепят си стиропор хората, искат да им е топло! Няма такова нещо и в Улан Батор !!!
  8. Закърняване на градска среда. Целият район около Женския пазар, Пиротска и Мария Луиза запада. А софиянци ходят в Пловдив да минат по две улички на Капана. Срамота!
  Какви са тия арабели по Цар Симеон? Кой ги е пуснал в България!
  9. Чистота. Да, по-добре е от 2007 г. - тука имат напредък, но защото са си го записали като цел (както и метрото). А за някои от другите точки дори не знаят, че трябва да се запишат . Но кофите за разделно събиране са се превърнали в сметища, в тях се хвърля всичко както и на другите кофи, а никой не събира около тях! Деретата на реките не са сметища! Тя ще се съгласи, знам, но кой ги чисти?
  10. Бездомниците, г-жо кметке! Като пътуваш с кола, не ги забелязваш, те се возят в трамваи и тролеи и спят по пейките! Във всеки тролей седи по един смръдливец с чувалите. Никой не го пипа, хората се местят, слизат, шофьорите вдигат рамене, контрольорите го подминават. Докога? Хиляди са, като Сан Франциско сме станали! Пикаят и серат по улиците, често в самите себе си, а ние ги заобикаляме !!! За кучетата знаеш, а за тия никой ли не ти е казал? Това са хора-кучета!!! Защо са на улицата? Да не би да идват от цяла България, за да ровят по кофите ???
  Това е срам, ако тебе не те е срам, мене ме е срам !!!

 98. 98 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#90] от "hope":

  Не е тя, а оня над нея, дето не смее сега и главен прокурор да посочи и не е чувал защо е тоя "шпионски скандал". Дето е в зависимости и не смее да гъкне на ония зад гърба му.

 99. 99 Профил на Нагъл чекист
  Нагъл чекист
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#49] от "Norman Granz":


  Трябва да отделяш повече време за почивка!
  От последния ти коментар снощи до първия днес имаш само 6 часа.
  Малко е ,трябва да спиш поне 8часа,за да си работоспособен!
  Иначе ще напишеш пак само около 40 коментара за целия ден,което е срамно постижение в сравнение с най-добрите тук...

 100. 100 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#96] от "Нагъл чекист":

  Той е софиянец

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK