Свободата е робство. Невежеството е сила. Държава и медии като автори на фалшива новина

Свободата е робство. Невежеството е сила. Държава и медии като автори на фалшива новина

© Надежда Чипева, КапиталТекстът е препечатан от "Свободна Европа". Иван Бедров е управляващ редактор на българската служба на медията.


"Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила". Често се сещаме за тези думи от антиутопията "1984" на Джордж Оруел. Но не толкова често ставаме свидетели на буквално следване на "насоките", описани в тази книга.


Почти всички национални медии тиражираха безкритично "новината" за готвен преврат. Министърът на вътрешните работи официализира тази "новина" с коментара си. Достатъчно на брой журналисти не си зададоха задължителните въпроси "Кой? Какво? Къде? Кога? Как?" Техните редактори също. Така публиката на БНТ, Нова телевизия, Канал 3, България Он Еър, както и на десетки други интернет издания, научи, че едни хора готвят преврат, а държавата знае за това и взима мерки. В тази компания се забелязва отсъствието на бТВ.
Вече знаете историята:


Български гражданин, на име Йордан Бонев, изпраща във вторник до определени медии писмо, че предстои да внесе сигнал в прокуратурата за готвен държавен преврат и размирици по време на протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Прилага скрийншотове от чатове между бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и своя баща, Венцислав Ангелов, известен като Чикагото.


И двамата "участници" казват, че снимките са на фалшиви профили и отричат да са участвали. Бонев прилага и видео и аудио записи от свои разговори с Иванчева, в които обсъждат протестите. Никъде в тези записи не става дума за организиране или финансиране на нещо. В просторните си обяснения в сигнала Бонев прави заключения за подготовка за преврат, финансирана от издателя Иво Прокопиев и банкера в изгнание Цветан Василев.


Още същия ден Фейсбук страницата "Наука и критично мислене", следвана от над 60 хиляди души, разкрива, че профилите са фалшиви. В сряда сутринта колегите от "Оффнюз" подробно обясняват кое и как е "съшито с бели конци" в тази история. Малко по-рано Йордан Бонев е поканил медии пред Съдебната палата, за да внесе предварително анонсирания сигнал. Микрофоните са насочени към него. От последвалите репортажи не личи да е имало въпроси.


Кой?


От последвалите репортажи не личи и още нещо - някой да си е задал задължителния въпрос "Кой?". Йордан Бонев не е ново лице за българските медии. Той е участник в т.нар. контрапротести през лятото на 2013 г., насочени срещу хората, които протестираха с искане на оставката на премиера Пламен Орешарски заради избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава Бонев подкрепя Пеевски, гостува в Министерския съвет на Орешарски, появява се заедно с Николай Бареков.


Няколко месеца по-късно Бонев влиза и в Народното събрание, за да свидетелства за "готвен преврат" срещу правителството на Орешарски. Тогава той твърди, че Бойко Борисов му предлагал 500 хиляди лева, за да радикализира протестите и да свали кабинета. Днес Бонев твърди, че му предлагали 400 хиляди лева, за да радикализира протестите и да свали... Борисов. Нито едно от твърденията на Бонев не е потвърдено.


В сряда, в 17.23 часа, колегите от "Медиапул" припомнят подробно всичко това. До централните емисии на телевизиите остава много време. Нито журналистите, нито редакторите обаче, изглежда, са забелязали тази публикация. Зрителите са лишени от отговора на въпроса "Кой?". По-късно вечерта колегите от "Дневник" също публикуват подробно цялата картина. Дежурните за сутрешните блокове на големите медии, изглежда, отново не забелязват тази публикация.


Какво?


Въпреки че снимките от чатове не са от профилите на посочените лица и въпреки че никъде в записите не се говори конкретно за купуване на протести и финансиране от посочените лица, това не пречи на сериозна част от медиите да отделят сериозно място на тази история.


БНТ избира сюжета за втора новина, веднага след шпионската афера. Отделя 3 минути за него и чак накрая споменава, че Иванчева отрича чатът да е истински. Репортажът съобщава за "видео, в което Иванчева го (Бонев – б.р.) инструктира как да бъдат подготвени хората, които ще дойдат на протеста", въпреки че записите не дават основание за такова твърдение.


Нова телевизия отделя 4 минути за тази история, макар и не толкова напред в емисията си. Отново нито дума за това кой е Йордан Бонев и каква "успеваемост" имат досега твърденията му.


Легитимация от властта


Фалшивата новина придобива легитимност, когато към нея са добавени коментарите на държавни институции. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов казва в Народното събрание:


"Следим този процес, има такива сигнали. И ние сме притеснени от това, което чуваме по оперативен път, че евентуално могат да възникнат някакви нарушения на обществения ред".


Зрителите вече знаят, че има нещо сериозно, щом и властта се е ангажирала с него. Новината е "препрана".


В края на миналата седмица Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), БНТ и БНР разпространиха своя позиция след публикуването на порнографски снимки от сайта "Пик", макар и да не споменаха повода. Те заявиха, че "дълбоко вярват в отговорността, която медиите носят за спазването на етичните правила на журналистическата професия" и споменаха, че са приели и спазват Етичен кодекс.


В самото начало на Етичния кодекс на българските медии се казва:


1.1.1.Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.


Сами може да прецените кое в тази история е точно и проверено, и дали има скрита информация.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Дотук се стига с басни от типа "по-малкото зло".
  Да видим дали някои хора не вярваха прекалено дълго в състоятелността им.

 2. 3 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Защото БТВ е телевизията, чиито ръководство симпатизира на ДеБъ и БСП.

 3. 4 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Бонев не мобе ли да го осъдят, за разпространение на невярна информация?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 5 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Няма доказателства, че чатовете са фалшиви. Докато не се появат, то тези чатове ще се смятат, че са на Иванчева.

 5. 6 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "С Стоянов":

  Нали? А Бабикян кога ще го осъдят за фалшивите новини и клевети в информиран.нет?

 6. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5026 Неутрално

  Понеже ПИК изглежда ще бъде "прибран" за известно време докато се възстанови, се налага други ПИК-медии да се включат. Колко са много, наистина. Не, че не си ги знаем. А телохранителят (на Пеевски?) и по съвместителство министър на вътрешните работи, гост на ПИК-събития, е ходещото алиби. След такова изказване е време да се замести с друг. Същото важи и за останалите ПИК-управленци начело с ПИК-премиера.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 8 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Истината е първата жертва на интереса!

 8. 9 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Заиграване с властите...
  Петата власт е яко зомбирана от четвъртата.
  Четвъртата от своя страна, се лигитимира от третата.
  А първата, втората и третата си играят на народна топка.
  Мила родна картинка!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 9. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Аз пък приветствам разпространението на видеоклипа, който си е съвсем истински.
  Инак откъде да разберем, че на Иванчева й е толкова акълът да се среща с Чикагото и сина му и пр. личности, търсейки подкрепа за протести.
  Колко трябва да си лишен от здрав разум, за да направиш такова нещо?
  Или да си Бареков, или Манолова, или Иванчева.
  Надявам се да няма и други замесени, защото става съвсем обидно.

  Доброто е заразно
 10. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Въйййй, само с глупости ни занимават тея серсеми, ве. Не съ спряха с простотиите. Че има и кой да им ги развява на национален терен.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 12 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Весело

  Фалшива новина?

  Лицето на протестите Иванчева инструктира сина на Чикагото и съратник на Петното за какво да протестират, какво да скандират и какви плакати да издигат, за да не стане "като с циганите", които не знаят за какво са на протеста. Като целта е "бутане на системата".

  https://www.youtube.com/watch?v=ujy1SvB8Eo0

 12. 13 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Невежеството е сила, това го знаят много добре либералите и затова гледат да напълнят Европа с варвари, като си мислят, че ще ги управляват лесно... докато не им прережат гърлата. Понеже те самите са невежи и не могат да го осъзнаят.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 13. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2390 Любопитно

  Това е някакво допълнително наливане на масло в огъня след инсценираният шпионски скандал.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Некой "медии" явно страдат от липса на зрителски/читателски итерес и затова ревнуват останалите.

  Ами с "автори" като тоя дето е сътворил статията - това ще е. Дерзайте, на никой не му дреме, така или иначе.

 15. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2646 Весело

  Елате ! Ще правим преврат с пръскачки пред НС

 16. 17 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Репортажът съобщава за "видео, в което Иванчева го (Бонев – б.р.) инструктира как да бъдат подготвени хората, които ще дойдат на протеста", въпреки че записите не дават основание за такова твърдение.

  Точно се вижда, че го инструктира. Да не бъдели неподготвени като еди-кои си роми на друг протест. С тия лъжи няма да си помогнете.

 17. 18 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Фалшива новина?Лицето на протестите Иванчева инструктира сина на Чикагото и съратник на Петното за какво да протестират, какво да скандират и какви плакати да издигат, за да не стане "като с циганите", които не знаят за какво са на протеста. Като целта е "бутане на системата".https://www.youtube.com/watch?v=ujy1SvB8Eo0
  —цитат от коментар 12 на izt21595181


  Прокопеевски медии съвсем се паникьосаха и я подкараха през просото. Оправданията им са смехотворни, но верните им последователи кълват на гола кука, щото е страшно да си признаеш че си се лъгал и са те лъгали тотално.

 18. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "Вече знаете историята:..."

  - Разбира се! Синовете на Недялко Йорданов се опитаха да режисират батални сцени.
  - "Получилась как всегда" - хумористичен скеч. :)

  Поздрави на "Свободна Моника Веле" :)

 19. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  За едно съм напълно съгласна с Бедров, обаче - репортажите бяха некадърно направени.
  Аз щях да започна с кратко представяне на тоя Бонев, къде е протестирал, къде е бил в граждански съвет, какво е контрапротестирал, за да знаят хората за какво иде реч. Чатовете изобщо нямаше да ги пусна, защото очевидно са фалшиви, и щях да завърша с клипчето, което не се нуждае от коментар.

  Доброто е заразно
 20. 21 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Вижте кои са замесени - фризьорката Иванчева, Петното, Чикагото - все имена със съмнителен социален статус. Този Бонев е същата работа.
  Целта е една - да се объркат в една каша имената им с тези на искрено протестиращите, да не могат хората да направят разлика между мислещите и желаещите промяна и тези, които не знаят какво е министър-председател.
  Всичко това следва след новините за русофилската чистка...
  Като сложим и хиперактивните тролове във форума на Дневник, нещата са ясни. Идват избори и Тиквата, подобно на своите предшественици от управляващата БКП, е впрегнал рудиментарния си орган между раменете, за да може да спаси управлението.
  В България на влас са/ не Е, а са/ мафиотизирани групировки на разпадналата се БКП, полуразпаднали се структури на ДС, но в тясно сътрудничество на Москва.
  Използва се нискоинтелигентната част от електората/около 80%/, за да се обърка, да не може да разбере кое е ляво и дясно.
  Форумните гербаристи са ту против комунистите, ту Костов е комунист, ту Цацата е лош, а после добър, ПИК е свинска медия, но с охота се цитира тук, порното е лошо, но при Недялко е позволено..
  Бъркотията е пълна, а че ще има масово купуване на гласове е ясно.
  И да напомня на форумните гербаристи - да Манолова е име от Костинбродската афера, но Костинбродската афера е на Баце - там бяха намерени фалшиви бюлетини, а печатницата беше на активист на ГЕРБ.
  Само да им напомня...

 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  Защото БТВ е телевизията, чиито ръководство симпатизира на ДеБъ и БСП.
  —цитат от коментар 3 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар  До коментар [#3] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Към 200 милиона причини се добавиха още над 11 милиона...
  http://sales.bcpea.org/bg/properties/item302401.html

  А към 2 милиарда причини се добавиха и документи - Малинов, Малофеев, Цветан Василев, Гебрев на "картинка":

  https://www.prb.bg/media/cms_page_media/Докл. записка, приложения_0.pdf

 22. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Веднъж вече му спретнаха пуч на Борисов, а сега опитват реализират същата схема, втори път.
  Само дето мат'ряла не ще да им се върже отново.
  Време е да дойдат футболните агитки...

 23. 24 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ами с "автори" като тоя дето е сътворил статията - това ще е.
  —цитат от коментар 15 на niakoi_si


  С начина си на водене на предавания Иван Бедров унищожи цяла телевизия. Сега "Свободна Европа" е на нивото на ПИК. Гледам Ив.Бедров почнал да пише и за „Дневник“.
  Мъката на антикомунистите край няма, бе!

 24. 25 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.
  --------------------------------------------------------------------------
  Това искаме от нашите журналисти, а изводите трябва да правим ние самите според нашите разбирания. Журналистите не трябва да ни натрапват политическите си пристрастия.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 25. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това е някакво допълнително наливане на масло в огъня след инсценираният шпионски скандал.
  —цитат от коментар 14 на Julian Mall  До коментар [#14] от "Julian Mall":

  - Не, обратно. Порно сценките и последвалите ги протести са "червена херинга", размахвана за отвличане на вниманието на публиката. Затова твърдя, че е обща продукция на Недялко Недялков и Асен Йорданов. :)

  "Шпионският скандал":

  "Водени от интереса на българските граждани да бъдат информирани за действията на правоохранителните органи, Пресцентърът на Прокуратурата на Република България публикува част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу Николай Малинов (обвиняем по чл. 105, ал. 1, предложение II от НК). Данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. ..."
  https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/syob-sht-enie-24

 26. 27 Профил на Danubio
  Danubio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мизийски":

  Цъ. Либералите са доста по-образовани от тъпите селяндури.

 27. 28 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  “БЪЛГАРСКИ НОЩЕН ВЪЛК” ВОДИ КОНТРАПРОТЕСТА НА ПИК В ПОДКРЕПА НА ГЕШЕВ
  https://bivol.bg/veselin-kostov-support-geshev.html?fbclid=IwAR2i_42VG6yLiw8wYo5mCzY1UIIzc8vy4helIir_Gm9MxbE_-FxcfMz36ho

 28. 29 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Като стана въпрос за фалшиви новини, какво стана с Гаргамел? Квичеше нещо там аауу прокуратурата щяла да го репресира.

 29. 30 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Докато "превратът" обикаля медиите, никой не задава на тиражиралите страховитата новина съществения въпрос - "Вие идиоти ли сте?!"

 30. 31 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Такова яко активизиране на тролове на Герб, отдавна не е имало. Като добавим и прокурорските изцепки, явно нещо много сериозно се пече и нещата са дебели. Или е за Гешев или някояот двете КОЙ-ки няма да добута до балотаж.

 31. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Йордан Бонев е активен борец срещу превратаджии. Всяко правителство е готов да брани от народните врагове. Трябва да се награди с орден и да му се даде народна пенсия.
  А сега сериозно, само с едно изречение: Бонев е живото доказателство, че между правителствата на Орешарски и Борисов няма никаква разлика.

 32. 33 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1418 Весело

  Статийката с заглавие перефразирано от Оруел се обезсмисля от това:
  https://www.youtube.com/watch?v=ujy1SvB8Eo0
  Е чак преврат, за много големи се имате

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 33. 34 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Само много прост индивид би повярвал, че Иванчева в колектив с Чикагото от Русе щели да капичват Боку от власт.

  И - както е видно от комнтарите - никой освен бокулизачите не вярва.
  Ма те бокулизачите са ясни - нали сам Боку ги нарича прости.

  Нормалните хора са наясно, че другара Борисов може да бъде натирен от "Дондуков" единствено от тези, които го крепят за "управник" - комунишката ДС.

  Ква ти тук Иванчева, кво русенско чикаго?!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 34. 35 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Такова яко активизиране на тролове на Герб, отдавна не е имало. Като добавим и прокурорските изцепки, явно нещо много сериозно се пече и нещата са дебели. Или е за Гешев или някояот двете КОЙ-ки няма да добута до балотаж.
  —цитат от коментар 31 на ltq22310954


  И аз почвам да си мисля нещо такова. То политиката в България винаги е била мръсна работа, но чак такава истерия не помня да е имало.

 35. 36 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1584 Весело

  Ако не друго то поне Иванчева изплува от забравата...а че ДСБ ще прави преврат си е пълен т@ш@к...

 36. 37 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 469 Неутрално

  "разговори с Иванчева, в които обсъждат протестите. Никъде в тези записи не става дума за организиране или финансиране на нещо."

  Не разбирам. Господин Бедров, аз на очите и ушите ли си да вярвам, или на изказаната според мен/сетивата ми/ лъжа в горното ви изявление.
  Защото се говореше и обсъждаше и финансирането и провеждането на протест, който трябва да премине в нещо като бунт с/у кабинета, ставаше дума и за нахлуване в Народното събрание . Спомена се, не, ами директно се каза от Чикагото, че на 6.09. ще бъде в Букурещ, че парите, които той е поискал за всичко са 50млн., но още не са потвърдили с да за подобна сума. И още и още...който иска да си намери източниците. Все още са на разположение.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 37. 38 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Статийката с заглавие перефразирано от Оруел се обезсмисля от това:https://www.youtube.com/watch?v=ujy1SvB8Eo0 Е чак преврат, за много големи се имате
  —цитат от коментар 33 на zz_s


  Думата "преврат" не беше спомената от Иванчева или Чикагото. Говореше за "да ги пометем, съборим" и пр. сленг.
  Разбира се, че след подобно фиаско на ОФ-бунта, ще се изпокрият сите в миши дупки. Иванчева вече се покри, брифинг щяла да дава...Да, ама-не.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 38. 39 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1549 Весело

  До коментар [#32] от "Fiji":

  Портрета на Йованчева и другарят Василев закачихте ли си на стената вече?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 39. 40 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Циркус Булгарикус, леб, шкембе чорба и зрелища, от време на време бира и кебапчета, гладен електорат хоро не играе.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 40. 41 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1549 Весело

  До коментар [#21] от "SSS":

  Я сега да ни светнете Ний ли сме малоумните или вие умно-красивите дето се водите по акъла на комунистите ммм? Колко малоумника кажи гласуваха за Йованчева за евродепутат ммм?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 41. 42 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Няма доказателства, че чатовете са фалшиви. Докато не се появат, то тези чатове ще се смятат, че са на Иванчева.
  —цитат от коментар 5 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Виновен до доказване на противното, колко Гештаповско...

 42. 43 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Този ден беше голям цирк. Шпионски арести, преврат, а в САЩ болшевишките медии лансираха цирка с шпионина изтеглен от Русия. Много се смях на тези измислици. Напоследък поне 50 % от новините не са новини, а някакви манипулативни изсмукани от пръстите си "информации". Нямат информативна стойност, но имат пропагандна стойност и целят откровена манипулация на общественото мненение. :-)

 43. 44 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 644 Весело

  Иванчева очаквано, ама как са изтървали ТАД груп? И Сорос и гюлен де :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 44. 45 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 644 Весело

  Ако това е доказателството на Гешев за опит за преврат, ще бъде много забавно в съдебната зала. После в Страсбург също.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 45. 46 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#21] от "SSS":Я сега да ни светнете Ний ли сме малоумните или вие умно-красивите дето се водите по акъла на комунистите ммм? Колко малоумника кажи гласуваха за Йованчева за евродепутат ммм?
  —цитат от коментар 41 на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма


  Ммммъ, като сложа в едната ръка за кого били гласували примерно ДБ симпатизанти, а в другата що милиарди се разпределиха при у-нието на ГЕРБ от европроекти, държавен бюджети и директно чрез фалиралата КТБ, коя натежава повече, а??? Едните били евентуално комунисти /е,и?/, а другите са настоящи крадци.
  Хептен на балъци ни правите - да гоним домата с кошч„е за пеперуди ;-)))

 46. 47 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#10] от "АзКлавдия":

  Е най после и ние да разберем колко е твоя акъл........

 47. 48 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#39] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Обикновено не отговарям на простотии, но сега ще направя изключение и ще ти кажа сериозно какво е мнението ми за Иванчева. Тя не става за кмет на София. Няма капацитет. И се чудя защо гештапото хвърля толкова усилия да я мачка? А за кой Василев намекваш? Ако е за Илиан Василев, да, споделям неговите виждания за обществено-политическия живот. Ако визираш Цветан Василев, нито го харесвам, нито се плаша от него, за разлика от някои високопоставени особи, които примират от страх да не си отвори устата.

 48. 49 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Иван Бедров е основоположникът на платените фалшиви новини в България. Гномът публикува, че Великобритания е отхвърлила Брекзит на референдума, преди да е завършил... Изключително просто парче, както се вижда и от кариерата му...

 49. 50 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jumbo Jet":

  Свободна Европа Прокопиев ли я издържа ?

 50. 51 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  "Спомена се, не, ами директно се каза от Чикагото, че на 6.09. ще бъде в Букурещ, че парите, които той е поискал за всичко са 50млн."

  Чикагото го играе тъп провокатор,както го играеше и по времето на Орешарски, с това минало зад гърба си е идеална пешка на когото трябва. Ти вярваш ли че някой ще даде в ръцете на подобна отрепка 50 милиона лева ? Изобщо трябва да си съвсем заблуден за да вярваш на наркодилъри свързани със службите.

 51. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До ком
  До коментар [#35] от "pafaka22":

  Прави впечатление ,че без много да му мислят плясват по една дебела лъжа и я повтарят на принципа на Гьобелс. Но основната милиционерска логика при тях е "Крадецът вика -дръжте дръжте крадеца".

 52. 53 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#12] от "izt21595181":

  Ти къде видя на протестите срещу Гешев - хора на Чикагото или Петното? Освен една шепа цигани и нацисти, за които и с просто око се вижда, че са провокатори. Виж на контрапротестчетата от този сорт бяха болшинството плюс някои чичковски и лелки докарани на разходка в София с автобус с тъпашки лозунги "Гешев значи свобода".

 53. 54 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jumbo Jet":Свободна Европа Прокопиев ли я издържа ?
  —цитат от коментар 50 на antonio_vivaldi


  Американското правителство ги субсидира и двете медии.
  Едната директно, а другата - посредством НПО-та на Сорос.

 54. 55 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#53] от "antonio_vivaldi":

  А ти къде виде, че съм ги видел? Неадекватен ли си? Аз пиша каквото съм чул от видеото - Иванчева инструктира сина на Чикагото кога, срещу какво и как да протестират хората му. От там насетне кой къде е пращал хора е без значение, важен е моралът на умнокрасивите и методите им за събиране на протестиращи.

 55. 56 Профил на @
  @
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Бонев прилага и видео и аудио записи от свои разговори с Иванчева, в които обсъждат протестите. Никъде в тези записи не става дума за организиране или финансиране на нещо."

  Значи според Иван Бедров в този диалог между Бонев и Иванчева, документиран чрез видеозапис, никъде не става дума за "организиране или финансиране на нещо":

  Бонев - "Аз на моите сега като трябва да им разправям за протеста на 12-ти, за Бойко Атанасов ли да викат?"
  Иванчева - "Против Гешев"/.../
  Бонев - "Не бе щото...да им обяснявам за Гешев за структурата примерно за..."
  Иванчева - "Да, трябва да са наясно за какво са там, за да не стане като с циганите - вие за какво сте тука, па де да знам..."

  Според Бедров за какво става дума тук - за самоорганизиране на група будни граждани, с които Бонев и Иванчева нямат никаква връзка? Защо Бонев трябва да "разправя" на тези будни граждани за кого и срещу кого да викат? Защо Иванчева уточнява, че "трябва да са наясно за какво са там", за да не се изложат като циганите, които понякога забравят за какво всъщност протестират? Според Бедров "протестиращи", на които трябва да се обяснява за какво е протеста, дали "протестират" безплатно? Бедров как щеше да коментира такъв запис, ако ставаше дума за контрапротеста? Дали пък тогава нямаше да види някои "подробности", които сега предпочита да не вижда?

 56. 57 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#12] от "izt21595181":Ти къде видя на протестите срещу Гешев - хора на Чикагото или Петното? Освен една шепа цигани и нацисти, за които и с просто око се вижда, че са провокатори. Виж на контрапротестчетата от този сорт бяха болшинството плюс някои чичковски и лелки докарани на разходка в София с автобус с тъпашки лозунги "Гешев значи свобода".
  —цитат от коментар 53 на antonio_vivaldi


  Честно казано, много ми е мътен този контрапротест.
  Протеста е ясен. Прокопиев и кликата около него, с логистичната подкрепа на БКП клатят правителство.
  Ама контрапротеста не се връзва нещо.
  Нито Гешев, нито Борисов имат нужда от него, а и те не работят по този начин.
  Така че правя едно конспиративно предлоложение, че организаторите на протеста са организатори и на контрапротеста.
  Ако някой разследващ журналист има желание да разследва кои са организаторите на контрапротеста - може и да се изненадаме.

 57. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3563 Весело

  До коментар [#54] от "atmanpg":

  Мда,хамериканското правителство у дъното на сички злини!

  klimentm
 58. 59 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Защото БТВ е телевизията, чиито ръководство симпатизира на ДеБъ и БСП.
  —цитат от коментар 3 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Искам да приипомня друг един цитат от пророческия роман на Оруел , за който др.Бедров "удобно " мълчи :
  .- "Партията се стреми към власт изключително заради самата власт. Ние не се интересуваме от доброто на другите, ние сме заинтересовани единствено от властта, чистата власт."

 59. 60 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#54] от "atmanpg":Мда,хамериканското правителство у дъното на сички злини!
  —цитат от коментар 58 на klimentm


  Добре дошъл в отбора на потърпевшите.

 60. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  Тези явно не знаят ни какво е преврат, ни как се прави. Лошото е, че даже министърът на МВР не знае, а и кандидатът за главен прокурор. Хвърли на дебилите една "новина" и им гледай сеира. А може да им помогне да се разправят с врага, кой знае.

 61. 62 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 408 Неутрално

  С една дума - Булгаристан ( невежество, невъзпитаност, необразованост, тъпота )

 62. 63 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#21] от "SSS":

  Не бяха намерени фалшиви бюлетини. Айде стига с тия глупости. Бяха намерени напечатани в повече бюлетини, за да усвои печатницата някакви пари.

 63. 64 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Суджуците дрищят кръв!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 64. 65 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Много пушилка адаш, много нещо, много гилзи. Ако със сигурност се знае, че въпросното лице (Бонев или който и там - а е възможно и някой да стои зад въпросното лице и да го "използва" за различни свои цели, както обикновено се случва в нашата мила и сладка държавица) винаги "...някой му дава пари за да организира ... протест/преврат или (контра-протест/контра-преврат) срещу този/тези/онзи/онези и т.н.", то той се нуждае от определени специализирани услуги в същата тази мила и сладка държавица, а не от някакво особено медийно внимание. Тук му е мястото и да задам резонния (в такива случаи) въпрос - а къде е българската разследваща журанлистика?!, ...няма я, сигурно е отишла да пие кафе ... или пък "пи кафе и излезе". Между другото, изглеждза че "никой не обича разследващата журналистика", не само в тази държавица, но и по целия свят.

 65. 66 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 345 Весело

  До коментар [#38] от "tolkoli":

  И ДаБГ се покриха - вече не участват в протестите срещу Гешев.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK