Последното голямо злодеяние на Живковия режим

Само през трите летни месеца на 1989 г. една четвърт от територията на България е полуобезлюдена.

© Цветелина Белутова, Капитал

Само през трите летни месеца на 1989 г. една четвърт от територията на България е полуобезлюдена.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Насилствената смяна на имената и последвалото прогонване на стотици хиляди български граждани в Турция подкопават допълнително и без това грохналата икономика на НРБ. Икономистът Румен Аврамов и историкът Михаил Груев добавят нови щрихи към равносметката на този срамен епизод в новата българска история.


78-ият рожден ден на Тодор Живков на 7 септември 1989 г. съвпада с един национален рекорд: броят на неявилите се на работа работници и служители достига 400 хиляди души, а загубите от спиране на мощности и от неприбрана реколта стават неизчислими. Близо половината от българските турци вече са успели да напуснат страната преди затварянето на българо-турската граница в края на август 1989 година. Голяма част от останалите очакват с нетърпение повторното ѝ отваряне, за да избягат от репресиите на режима. Запустяват цели общини, много от къщите в селата са ограбени. По полетата бродят освободени от оборите животни, реколтата в етнически смесените райони е съсипана, спират работа и много от предприятията. Над 30 000 лекари, учители, инженери и други ценни кадри с висше образование занапред ще практикуват професиите си извън България.
Как "Голямата екскурзия" ускори колапса на НРБ


Само две седмици преди свалянето на Тодор Живков, на 26 октомври 1989 г., се провежда пленум на Централния комитет на БКП. На него Живков с половин уста признава, че етническото прочистване, замислено от него и обкръжението му още в началото на 80-те, се е провалило. Както е известно, по онова време съветският лидер Михаил Горбачов вече не подкрепя българския автократ – и Живков се оплаква, че не е получил от СССР необходимата подкрепа за репресията срещу турците и мюсюлманите. И че "социалистическата общност се разпада". Живков казва още, че вече разполага със съвсем малко време, за да бъде довършено онова, което Пенчо Кубадински нарече "продухване" на малцинствата в НРБ.


Икономистът Румен Аврамов твърди, че не е възможно да се направи дори приблизително остойностяване на материалните, да не говорим за моралните и другите нематериални щети, които нанасят върху икономиката и демографския баланс на страната т.нар. "Възродителен процес" и масовото бягство на хора, невиждано дотогава в българската история. Само през трите летни месеца на 1989 година една четвърт от територията на България е полуобезлюдена, а официално обявеният национален доход се стопява с около 10% спрямо предната година.


В по-малки мащаби това се случва и през 1950-1951 година, когато режимът на Вълко Червенков настоява Турция да приеме 250 000 "опасни елементи" (по думите на Сталин). Всъщност става дума за мюсюлмани, които населяват южните граници на НРБ. "Тогава са нанесени огромни щети върху приходите от едно ключово перо на българския износ - висококачествените ориенталски тютюни, отглеждани от турците и помаците в Родопите. Но обкръжението на Живков не си прави никакви изводи от печалната история на тази и други съпътстващи беди за плановата икономика", отбелязва Аврамов.


В монографията си за стопанските и финансовите щети от т.нар. Възродителен процес икономистът посочва, че до самия си залез НРБ разчита именно на тютюна като най-печелившата и конвертируема селскостопанска суровина на световните пазари. И когато държавата търпи загуби по това перо, пресъхва и един от малкото сигурни източници на конвертируема валута през най-тежката за българския комунизъм година - 1989-та.


Историкът Михаил Груев също изтъква редица аргументи за разорителния ефект от действията на българските власти срещу турскоезичното население. "Само смяната на огромен брой всевъзможни документи на близо 1 милион души с насила променени имена поглъща неизчислим финансов и административен ресурс. А по онова време НРБ и нейната планова икономика тъй или инак вече се задъхват поради несъстоятелност, некадърно управление, неконкурентоспособност и дългово бреме", обяснява Груев.


В монографията си за последствията от т.нар. Възродителен процес Аврамов посочва, че в началото на юли 1989 ЦК на БКП получава информация за спекулативни сделки, извършени от 61 ръководни "партийни, обществени и държавни дейци". Тези дейци придобили автомобили по бързата процедура за хора с привилегии, след което успели да продадат тези автомобили на емигриращи български турци срещу изключително високи цени. Очевидно спекулантите са знаели, че режимът се готви да въведе забрана за частни покупко-продажби на леки автомобили, за да затрудни допълнително превоза на изселниците и техния багаж към турската граница.


През август 1989 година организаторите на репресията срещу българските турци обсъждат и действията на 158 милиционери (включително на ръководни постове), на 43 пожарникари и на 39 "отговорни другари" от ДС, които са засечени в 240 случая на "незаконосъобразни, користни и др. действия". Огромна част от печалбите на спекулантите с пагони отново е свързана със спекулативни продажби на автомобили за нуждите на изселващите се. Заловени са служители, които изготвяли документи с невярно съдържание и така присвоявали удръжки от заплатите на турците, напуснали работа. Други овластени спекуланти използвали фиктивни пълномощни, за да завземат или да продават недвижимо имущество, принадлежащо на заминаващите. В един клон на ДСК прибирали подкуп от 20 000 лева, за да изплатят на посочен посредник парите от влогове на бягащите към Турция. По данни на Аврамов, цената на конвертируемата валута, която изселниците масово търсели, бързо достигнала 25 лева за долар. В този пазар на черно активно се включили дори работещите в НРБ виетнамски граждани.


"И няма нито един наказан"


"Всички предложени за наказания са заемали постове до равнище общински началник или до чин полковник в репресивните служби, като самото максимално наказание е било просто уволнение. И няма нито един наказан служител от министерствата и другите централни управления", обобщава Аврамов резултатите от последните опити на тогавашните управници да се справят със зародилите се корупция, спекула и мародерства. Икономистът говори и за бум в битовата престъпност, свързан с грабежите в изоставените къщи. Но никое от тези престъпления не може да се сравни с огромните възможности за събиране на подкупи от страна на митничарите по българо-турската граница, пише в книгата си Аврамов.


"Ако все още има бели петна в изследванията върху щетите за България вследствие на т.нар. Възродителен процес, това е психологическата окраска и социологическата картина на нагласите след преживените страдания и унижения от страна на българските турци и помаците" - така историкът Михаил Груев обобщава на свой ред знанието, събрано през трите десетилетия след края на един от най-срамните епизоди в новата българска история.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (201)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Неутрално
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "Живков се оплаква, че не е получил от СССР необходимата подкрепа за репресията срещу турците и мюсюлманите."

  На сичкото отгоре се оказа, че тези в ДС са крайно некадърни и не могат да се справят с турските тайни служби, които се разпореждаха на българска територия, както си искат...

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 722 Неутрално

  СЛЕД 10 НОЕМВРИ ПОЛОВИНАТА МЛАДИ ПЪК ИЗБЯГАХА на Запад и още се обезлюди.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  Това обезлюдяване другарите го проведоха нарочно преди преврата, за да си направят далаверите с ограбването на българската икономика !!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Дневник, давайте го малко по- обективно.
  Моля, да дадете и на другата страна, да изяви мнение.
  Аз считам, че това е успех, като аз не желая турци у нас.
  Недостатъка е , че спря процеса на пълното изселване.
  В Турция също- тогава и сега, има закон, забраняващ нетурски имена.
  Втори минус, е политиката на Тодор Живков за събиране на циганите от съседните държави, с цел достигане на заветните му 10 000 000 души. Искал е да е полуимператор на по- голямо племе. После Живков и БКП правят гетата, като 7 октомври 1957 г. Министерски съвет приема Постановление №1216 „За решаване въпроса с циганското малцинство в България”- това е създаването на днешните гета-престъпление спрямо българите.

 6. 6 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 517 Любопитно

  Одобрявам подобни разработки за щетите от това безобразие, но защо няма и ред защо изобщо се стига до т.нар. "Възродителен процес". Защо комунистическият режим изобщо решава да го предприеме?

  over the under
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Глупакът Живков изгони 300 000 работливи и честни български граждани. В Турция много от тях се изучиха или имаха далеч по-добра професионална кариера, други не успяха да си намерят мястото. Но и на едните, и на другите престъпната комунистическа клика отне Родината - общата ни родина, и това те няма да могат да преживеят до края на дните си. В турския квартал Авджилар кръчмите носят български имена и от тях се носи българска музика. А такива като Радев се опитват да им отнемат правото на глас, за да не се разклати властта на Доган, крепяща се на зависимите тук, в България.

 8. 8 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Никой не ги е гонил, сами решиха да си тръгнат. А дали е злодеяние е въпрос на гледна точка и засяга националната сигурност. С половин милион мюсюлмани повече в "смесените райони" намесата на Турция за автономия щеше да е в пъти по-агресивна, да не говорим че можеше да се наруши и етническия мир. Един конфликт сигурно щеше да е по-добър от "злодеянието" на Живков, а грантаджийчета?

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Трябваше да разрешат на турците да се изселят още през 50-те, както разрешиха на евреите.

 10. 10 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 425 Гневно

  А СЕГА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО Е ТОТАЛНО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "Защо комунистическият режим изобщо решава да го предприеме?"

  Идеята е на Пенчо Кубадински, който разглежда българските турци като врагове и потенциална опастност за страната...

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Най-лесно се лови риба в мътна вода, направиха суматоха с преселването, обезцениха се имоти, остана неприбрана реколта и ХОП - 10 - ти ноември и ''времето е нашо !''

  [email protected]
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  И ОЩЕ няма нито един наказан.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3352 Разстроено

  Тази страница не само е срамна но и престъпна....По логиката на комунистическите безумци трябвашае и арменците,еврейте,гагузите и власите да бъдат принудени да сменят имената си!Насилието върху невини и кротки,работливи хора само заради етносът им е фашизъм!Както обичат да квалифицират копринкаджиите-рублофили!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Изселването и смяната на имената беше най-мъдрото решение на Живков. Ако това не се беше случило ния щяхме да се превърнем във втори Кипър. Християни и мюсюлмани не могат да живеят заедно, това трябва да се разбере веднъж завинаги!

 16. 16 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  В интерес на истината имаше още едно "отваряне" на соц-границите за турските ни съграждани - през 1977 или 1978 г. В групата (студентска) имахме един етнически турчин, който използва това и си замина. Условието беше само да не се е дипломирал. После чухме, че се е преселил в Германия. Но не зная мащабите на тази изселническа вълна какви са били.

 17. 17 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  "Глупакът Живков изгони 300 000 работливи и честни български граждани. В Турция"

  В Кипър не успяха да ги изгонят "работливите и честните" и сега са половин държава.

 18. 18 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Стига с тая лъжа ! Огромната маса турци сама си тръгна към Турция. Докога ще лъжете ? А ти Цеков къде беше тогава ?

 19. 19 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#6] от "Отец Сисой":

  Вероятно Живков се е опитвал да имитира гръцката политика, която обаче е перфидна и дългосрочна. Стотици хиляди хора в Гърция все още говорят български, но никой не носи българско име, без никога да е имало насилствено преименуване там. Просто ако не си смениш сам името,, се оказваш изолиран, неспособен да си намериш работа и т.н.

  Във всеки случай за мен насилственото преименуване и прогонване на хората с турски имена беше изключително срамно не само от страна на управляващите, но и от всички нас, които бяхме пасивни наблюдатели.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Неутрално

  До коментар [#14] от "Willy Messerschmitt":

  Искаха да заформят една гражданска като в Югославия, ама българският народ се оказа по-мъдър!

  [email protected]
 21. 21 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "palav_nik":

  Ако Турция не се намесваше във вътрешните ни работи и не се опитваше да промива мозъците на българските мюсюлмани и да ги използва за своите геополит. цели, немаше да се стигне и то тия събития. Това беше единственият адекватен и мирен отговор на турската агресия и пропаганда.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petko Boukov":

  Никой не ги е гонил. Отвориха границата и те сами се изнесоха. Коментирай ролята на турските служби в процеса.
  За нашите питай бойко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petko Boukov":

  "Във всеки случай за мен насилственото преименуване и прогонване на хората с турски имена беше изключително срамно не само от страна на управляващите, но и от всички нас, които бяхме пасивни наблюдатели."

  Ти с турци живял ли си? Поживей малко в някое турско село и ела пак да ни кажеш колко те е срам. Те ни мразят глупчо, мразят ни и това никога няма да се промени. Във всички държави в които има турско малцинство има проблеми. Без изключения!!!

 24. 24 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Тиквата от БанкИ е ясно, че не чете, но поне съветниците му, да му разкажат накратко, за "двете Българии, построени от живков".

  Подобна е ситуацията и в момента. Икономиката се крепи на еврофондовете и в момента в който ги спрат - всичко свършва... Ге.п отива при ндсв, а тиквата в ареста.

 25. 25 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Как да не са ги прогонили, след като ултиматумът беше или да се преименуват, или да напуснат? За теб твоето име нищо ли не означава?

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  Другари от DW, това, че 30(тридесет!!!) години по-късно още се занимавате с правешкия каскет показва само едно.
  Че сте тотален провал в пропагандата, та още се борите с призрака му.
  Но дори и това не осъзнавате.

  Ecrasez l’infâme
 27. 27 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 557 Любопитно

  Работливите български граждани взеха да правят едни неща като това:

  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Терористични_актове_в_България_ (1984_–_1987)

  Комунягите направиха каквото можаха, типично по техния дървен начин, но поне реагираха.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#25] от "Petko Boukov":

  Това НЕ е вярно. Вярното съм го написал. Никой не ги е изселвал насилствено.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#23] от "moreee":

  Работил съм с турци, срещал съм турци, не съм забелязал да ни мразят. Тези, които бяха принудени да си изоставят къщите и поминъка обаче може и да изпитват някаква неприязън и напълно основателно.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 30. 30 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мондиана":

  Точно така.
  Бях 4 клас, когато едно приятелче не идваше на училище, а само да играем футбол извън часовете.
  Беше нетипично, но никой нищо не казваше. След това разбрахме, че са заминали за Турция. Беше много силен по математика и лека атлетика.

 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  До коментар [#25] от "Petko Boukov":

  Преименуването , момче приключи 1984 -та !!!
  Изселването беше 1989 !
  Връзката не е тази, а в перестройката на младото БКП в БСП-СДС-ДПС!!!

  [email protected]
 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  И ОЩЕ няма нито един наказан.
  —цитат от коментар 13 на penetrating


  Няма и да има , както няма наказани за останалите комунистически престъпления. Преходът беше строго дирижиран и контролиран от службите.

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  До коментар [#15] от "moreee":
  "Изселването и смяната на имената беше най-мъдрото решение на Живков."

  за разлика от това твое твърдение , което е едно от най-глупавите във форума.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Весело

  До коментар [#1] от "Nikolay Savov":

  Страхотни аргументи! Убедихте ме в правотата си! 😂🤣

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Весело

  До коментар [#13] от "penetrating":

  Няма и да има наказан! И преди, и сега управляват едни и същи!

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мондиана":
  "В интерес на истината имаше още едно "отваряне" на соц-границите за турските ни съграждани - през 1977 или 1978 г."

  Имаше още едно преселване на турци през 1967 или 68 година. За по-предишни не знам , но тези преселвания бяха в резултат на двустранна спогодба между Турция и България. Така наречената "голяма екскурзия" не може да се сравнява с предишните изселвания, защото те бяха резултат на репресии срещу българските турци.

 37. 37 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#23] от "moreee":

  До коментар [#19] от "Petko Boukov":""Ти с турци живял ли си? Поживей малко в някое турско село и ела пак да ни кажеш колко те е срам. Те ни мразят глупчо, мразят ни и това никога няма да се промени. Във всички държави в които има турско малцинство има проблеми. Без изключения!!!
  —цитат от коментар 23 на moreee

  Теб специално, и турците , и българите, и циганите , всички те мразят. Какъвто си постсъветски ватник. А пуснаците те презират, щато им подгъзуваш.


 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Любопитно

  До коментар [#18] от "krf54523578":

  Ако теб те накарат да си смениш името за да останеш, ще го направиш ли?

 39. 39 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#31] от "karabastun":

  "Голямата екскурзия" беше само финалът на Възродителния процес. За какво спориш, след като сам признаваш изселването?

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petko Boukov":
  "Вероятно Живков се е опитвал да имитира гръцката политика, "

  Нищо не се е опитвал да имитира Живков. Той просто е изпълнявал заповедите на Москва да експериментира създаването на "единна" нация, каквато руснаците са планували да създадат в СССР. Ползвали са ни като опитни зайчета.

 41. 41 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "Ако Турция не се намесваше във вътрешните ни работи"

  Значи Турция се намесвала, а наште служби са си чоплили носовете...

 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  "Насилствената смяна на имената и последвалото прогонване на стотици хиляди български граждани в Турция"

  Какво пак се сетихте за Възродителният процес бе майкопродавци презерени??? Защо поне веднъж не написахте да турските зверства??? И разбира се пак с полуистене и откровени лъжи за прогонените турци! Никой не ги е и гонил! От Турция ги подстрекаваха да си изселват като се надяваха така да нанесат икономически щети на България! После половината се прибраха обратно!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  До коментар [#23] от "moreee":

  Лъжеш , че турците мразили българите. Иди в което и да е турско село в България и сам ще се убедиш в това. Иди и в Турция. Там като разберат , че си българин , умират от любезност към теб.
  Ти си ги мрази, но не мисли , че ти като ги мразиш и те теб те мразят.

 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petko Boukov":

  Изобщо не споря - а пускам :
  факт 1 - преименуване 1984 - та
  факт 2 - изселване 1989 -та
  ------------
  каква логика виждаш "Голямата екскурзия" да е финалът на Възродителния процес?От какъв зор първо ще те преименуват, като целта е да те изгонят !
  Казвам, че другарите раздухаха нарочно още топлите въглени малко преди да катурнат държавата , за да могат в калабалъка да разграбят , каквото докопат !!!

  [email protected]
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  "Живков се оплаква, че не е получил от СССР необходимата подкрепа за репресията срещу турците и мюсюлманите."На сичкото отгоре се оказа, че тези в ДС са крайно некадърни и не могат да се справят с турските тайни служби, които се разпореждаха на българска територия, както си искат...
  —цитат от коментар 2 на palav_nik


  Добре че поне това си признават че не е било по заповед от Москва уж да послужим като опитно поли за бъдеща русификация на съветските муслими както пишат тука няколко туркофила! А ДС наистина не е била не висота след като сума ти време не може да залови селската турска агентура взривила влака на гара Буново!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Резултата от "Възродителният процес " е следният:
  1. Повечето мюсюлмани и турци в България сега носят имена според турската именна система. Ако преди това някой е бил Осман Мустафов, сега е Осман Мустафа, ако е била Айлин Реджебова, сега е Айлин Реджеб (познай само по името дали е мъж или жена)
  2. Ако преди всички в НРБ бяха що годе атеисти ли неутрални към религията, то "възродителният процес" вкара всички в джамиите и като реакция след това с епостроиха джамии и там, където никога не е имало...
  3. Тези от българските турци, които са били с никакво или слабо турско самосъзнание (подобно на българскотомнозинство, което и до ден днешен в мнозинството си е с никакво или много слабо българско самосъзнание) вслествие на "възраждането" се възродиха за турската идея и нация
  4.....
  Та толкоз за възродителният процес...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 47. 47 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Не съм фен на комунопитеците, но „30 000 лекари, инженери и учители"...ха-ха-ха! Дори числото да е вярно, малък процент от тях са били мюсюлмани, дори днес малък процент помаци (които се мислят за турци) са лекари, учители, инженери...защото са твърде заети да си удрят главите в подовете на джамиите. От тези 30 000 повечето са били етнически българи.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 48. 48 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#23] от "moreee":Работил съм с турци, срещал съм турци, не съм забелязал да ни мразят. Тези, които бяха принудени да си изоставят къщите и поминъка обаче може и да изпитват някаква неприязън и напълно основателно.
  —цитат от коментар 29 на Petko Boukov


  Преди преименуването едва ли са ни мразили на след промените когато им върнаха имената и ходжите почнаха да им промиват мозъците в стотиците джамии които построиха като чуят българска реч се правят че не разбират и ако питаш за нещо къде се намира те пращат в обратната посока!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 49 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Весело

  Иди и в Турция. Там като разберат , че си българин , умират от любезност към теб.
  —цитат от коментар 43 на tacheaux


  За да ти вземат парите бе гламав, ти си общувал основно с търговци там. Обикновените турци в Турция имат неутрално отношение към България, почти нищо не знаят за нея и слабо се интересуват.

 50. 50 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Турците в Турция са толкова „гениални, образовани и ученолюбиви", че в Турция за 7 века има един успял учен - Бехчет. Напишете в интернет „турски изобретения и открития". Такива няма на югоизток. На помаците в България интелектът им стига да отглеждат и нижат тютюн, малък процент от тях става учени.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 51. 51 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Дали е грешка изселването на българските турци !? Съгласен съм че е неморално и престъпление , ама ако не беше то - сега нямаше ДПС да е патерица на ГЕРБ и БСП , а те двете щяха да са патерица на турската партия ! А ако Живков беше организирал и една екскурзия до Индия .....Ех , мечти ...мечти ...!

 52. 52 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#44] от "karabastun":

  Целта е да те асимилират - това би трябвало да е пределно ясно. А неасимилираните да се прогонят.

  И да говорим, че помаците са етнически българи е също толкова продуктивно, колкото да твърдим, че македонците са етнически българи - в крайна сметка от значение е как се самоопределят, а не какво ДНК имат.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2278 Любопитно

  "Ако Турция не се намесваше във вътрешните ни работи"Значи Турция се намесвала, а наште служби са си чоплили носовете...
  —цитат от коментар 41 на palav_nik


  Не си е чоплила носа. Доста терористични актове бяха предотвратени а турските активисти бяха пратени в Белене и 10-тина наистина изгонени в Турция. Тогава се работеше активно срещу турската агентура. След промените тя беше оставена да върши престъпната си дейност на воля и няма заловен нито един турски агент! Сигурно са се изпарили! Дори Доган който беше заснет как предава в турското посолство списъка с наши агенти не беше разследван и съден за шпионаж!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Възродителният процес гледан по телевизията и онсъждан в кварталната кръчма е далеч по-мащабно и грозно мероприятие.
  Измеренията на това "възраждане" въобще не включват само едно сменяне на имената или "екскурзия" ( въпреки представите и желанията на българския патрЕот ).
  Единствено можете да разберете процеса само ако сте живели в смесени райони.
  Периодът включва дълъг процес на тормоз над гражданите от турско самосъзнание и мюсюлманско вероизповедание. Този тормоз има много и различни измерения..от индивидуално до групово влияние на тези наши съграждани....по някои места става обичайна практика официални лица ( милиционери, директори на училища, партийни дейци и тн ) да преследват жени и да разкъсват дрехите по тях.Евентуално шалвари и забрадки...по-късно тази практика се пренасочва и към нормално облечени жени, само защото вече се е наложила като практика...Късни посечения по домовете за да се предупредят живущите да ползват само български в къщи и да се следи за облеклото им, което понякога прерства в тормоз и саморазправа....Н анякои места гробовете бяха заличени с багери а надгробните камъни на арабски и турски бяха унищожени ( някои от тях съществуващи от преди освобождението)....Период на военно присъствие и налочен коменданстски час в смесените райони ( присъствие често изпълнено с тормоз над цивилното население )...появата и организиране на групи за саморазправа с цивилното население ( групи от Баш патрЕоти ) и т.н
  Колкото до така наречената пичина....наистина ли мислите, че 2-ма 3-ма идиота с пистолет и 2 гранати ще направят революция? Ако бяха организирани отвън би било необходимо поне чета за мащабна съпротива.....спомнете си 19 век....и да не забравяме, че въпросните терористи бяха от ДС а обвинената групировка за атентатите бе основана след самите атентати....

  "More Majorum"
 55. 55 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Цялата история на Турция е от кланета и геноциди, няма как тези варвари да имат изобретения. Дори днес Турция е нискотехнологична страна, турците само сглобяват или крадат технологии, не създават нищо ново, а че БКП с днешните си разклонения още гони хора от България, това е факт.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 56. 56 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#54] от "Lumberjack":

  Няма да леем сълзи за това, което си писал. Да ти кажа ли какво е ставало в Батак преди доста години ? И ред други. Да си чул извинение от Турция за тези зверства ? И досега Турция отрича геноцида над арменците.
  Нека се публикуват документите от ония години на тайните служби, за да видим как турските служби са действали у нас. Да не мислиш, че няма никакви основания за Възродителния процес ?

 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2278 Любопитно

  Не съм фен на комунопитеците, но „30 000 лекари, инженери и учители"...ха-ха-ха! Дори числото да е вярно, малък процент от тях са били мюсюлмани, дори днес малък процент помаци (които се мислят за турци) са лекари, учители, инженери...защото са твърде заети да си удрят главите в подовете на джамиите. От тези 30 000 повечето са били етнически българи.
  —цитат от коментар 47 на Сенчеста фигура


  Турците се ползваха с привилегии при кандидатстването във ВУЗ та нищо чудно да са верни цифрите. То много от българските турците от Турция избягаха в Европа та камо ли етнически българин да се изсели в Турция като се представя за турчин!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "krf54523578":Ако теб те накарат да си смениш името за да останеш, ще го направиш ли?
  —цитат от коментар 38 на vassilun


  Няма "ако" в живота. Аз съм българин и България е моята родина. Така че въпросът за смяна името не стои.

 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  До коментар [#35] от "vassilun":

  Уви.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Слаб беше другаря Тодор Живков и нерешителен!
  Трябваше по почина на другаря Хитлер в Германия да направи трудови лагери и да настани в тях несъгласните с неговата политика граждани ,а не да ги пуска да бягат зад граница.
  Това е нечувано злодейство и падение за всеки диктатор ,да стане човеколюбив и да подари свободата на хората ,които се бунтуват срещу него.Затова и живковия режим се срина.
  Но “Моята борба “ на Хитлер живее в сърцата на авторите от Дойче веле и ще пребъде...

 61. 61 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сенчеста фигура":

  Помаци не турки.
  Помаци от българи станали мюсюлмани,но никой не иска тях,ни то бълхари,нито турци.
  Никой не обича предатели,те като прокажени,всички бягат от тях.

 62. 62 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Защо Япония на 3 острова с население 126 милиона и Германия с население 82 милиона имат високи технологии с производство, а голямата и „силна" Турция има само една марка - „Беко" (турска посредствена техника)? Защото простотията, мизерията и непросветеността идат от векове от Турция и Русия. Помаците са създадени и поддържани тъпи и необразовани от Турция с цел сепаратизъм един ден.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 63. 63 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petko Boukov":"Във всеки случай за мен насилственото преименуване и прогонване на хората с турски имена беше изключително срамно не само от страна на управляващите, но и от всички нас, които бяхме пасивни наблюдатели."Ти с турци живял ли си? Поживей малко в някое турско село и ела пак да ни кажеш колко те е срам. Те ни мразят глупчо, мразят ни и това никога няма да се промени. Във всички държави в които има турско малцинство има проблеми. Без изключения!!!
  —цитат от коментар 23 на moreee


  По-лошо е човек да живее с такива като теб. Кремльовците също ни мразят, ама ти им целуваш дирниците...

 64. 64 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сенчеста фигура":Помаци не турки.Помаци от българи станали мюсюлмани,но никой не иска тях,ни то бълхари,нито турци.Никой не обича предатели,те като прокажени,всички бягат от тях.
  —цитат от коментар 61 на Leonid Reshetnikov


  Така е, затова и вас, русиянците, никой не ви обича...

 65. 65 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Сенчеста фигура":

  Германия скоро ще бъде турски вилает.
  Гастарбайтерите турци заедно с другите мюсюлмани ще превърнат Германия в шариатска република и ще почнат да управляват всички други държави в ЕС индиректно.
  Великобритания затова избяга,не иска да последва тази съдба,а иска да се съпротивлява още дълго.
  Знаем,че Хитлер е имал спогодби с мюсюлмануюите да го подкрепят,сигурно са още в сила.

 66. 66 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "bez_ime2":

  Руснаци имат Империя!
  Те са господстваща класа,раса и народ в нея.
  Не могат руснаци предават,само други като българи,балтийски шлюхи,грузинци,укри могат предават Великая Русь!
  Запаминайте!

 67. 67 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Трябваше да разрешат на турците да се изселят още през 50-те, както разрешиха на евреите.
  —цитат от коментар 9 на blondofil


  Ами то в статията си пише, че тогава не просто разрешават, а настояват да изселят 250 000. Ако не се лъжа успяват да изгонят около 150 000.

  В интерес на истината имаше още едно "отваряне" на соц-границите за турските ни съграждани - през 1977 или 1978 г.
  —цитат от коментар 16 на Мондиана

  До коментар [#16] от "Мондиана": Имаше още едно преселване на турци през 1967 или 68 година. За по-предишни не знам , но тези преселвания бяха в резултат на двустранна спогодба между Турция и България.
  —цитат от коментар 36 на tacheaux


  Преселвания на турци е имало винаги.
  След Освободителната война се изселват някъде над 100 000.
  Между Балканската война и 1939 за 27 години се изселват някъде 300-350 000.
  После през 1950-те.
  Онова, което споменавате не е само през 1969, а между 1969 и 1974. Около 50 000.
  През 1979 още 50 000.

  През 1989 работех на една гара и ги гледах всеки ден как заминават. Имах доста колеги турци, които си останаха. Двама от тях са емигрирали с предишната вълна през 1973 и после са се върнали. Казваха ми, че сегашното изселване е толкова голямо не само заради гоненето, а защото по къщите обикаляли турски емисари, които обещавали хубав живот в Турция. Поне в Добруджа е било така.

 68. 68 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#64] от "bez_ime2":Руснаци имат Империя!Те са господстваща класа,раса и народ в нея.Не могат руснаци предават,само други като българи,балтийски шлюхи,грузинци,укри могат предават Великая Русь!Запаминайте!
  —цитат от коментар 66 на Leonid Reshetnikov


  Империя на мизерията. Безкрайни ресурси, а минимална заРплата от 130 евро, защото руснаците винаги са били презрени подчовеци.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 69. 69 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "bez_ime2":

  Обедна почивка ,да?
  Пообедали?

 70. 70 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#63] от "bez_ime2":Обедна почивка ,да?Пообедали?
  —цитат от коментар 69 на Leonid Reshetnikov


  Ушанка, добре си хапваме тук, в България, добре че не влезнахме в Евразийската ви кочинка... Ти почвай да си изпълняваш обещенията...

 71. 71 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#64] от "bez_ime2":Руснаци имат Империя!Те са господстваща класа,раса и народ в нея.Не могат руснаци предават,само други като българи,балтийски шлюхи,грузинци,укри могат предават Великая Русь!Запаминайте!
  —цитат от коментар 66 на Leonid Reshetnikov


  Не могат, казваш? Като гледам доста предатели има в Москвето бе, ушанка, що така?

 72. 72 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "Сенчеста фигура":

  Толька троли,презрени подчеловеки, как ВЬI на 130€.

  Всички други богати и живеят добре!
  Широка страна моя родная...Я другой такой страны не знаю, Где так вольно дышит человек.

 73. 73 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "bez_ime2":

  Побистрее,обедна я почивка кончит скоро.
  Еж

 74. 74 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#68] от "Сенчеста фигура":Толька троли,презрени подчеловеки, как ВЬI на 130€.Всички други богати и живеят добре!Широка страна моя родная...Я другой такой страны не знаю, Где так вольно дышит человек.
  —цитат от коментар 72 на Leonid Reshetnikov


  Стой си в кочинката, ушанка, и си дишай на воля радиоактивен въздух...

 75. 75 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "bez_ime2":


  Иван Костов не руский ,ОН болгар.
  Путаеш...

 76. 76 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#70] от "bez_ime2":Побистрее,обедна я почивка кончит скоро.Еж
  —цитат от коментар 73 на Leonid Reshetnikov


  Поогледай се дали наоколо има корени и шишарки, ако намериш, похапни и ти... Поне корени и шишарки трябва да са останали в Матушката ти.

 77. 77 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "bez_ime2":

  В Българии отдихаем!
  Много евтино,шлюхи как вас тоже,люди добрие,въздух чист...
  Все в парядке.

 78. 78 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#71] от "bez_ime2":Иван Костов не руский ,ОН болгар.Путаеш...
  —цитат от коментар 75 на Leonid Reshetnikov


  Taka e, в България има много българи и малко русиянци...

 79. 79 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "bez_ime2":

  Я в ресторант,все есть ,икра черная,шампанское,котлети...
  Еж и давай ,иди работай,бос кричит!
  Иди работай,рабочая класа.

 80. 80 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#74] от "bez_ime2":В Българии отдихаем!Много евтино,шлюхи как вас тоже,люди добрие,въздух чист...Все в парядке.
  —цитат от коментар 77 на Leonid Reshetnikov


  Ушанка, тичай за хайвер, не се ослущввай...

 81. 81 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#76] от "bez_ime2":Я в ресторант,все есть ,икра черная,шампанское,котлети...Еж и давай ,иди работай,бос кричит!Иди работай,рабочая класа.
  —цитат от коментар 79 на Leonid Reshetnikov


  Ще работим, ушанка, българите работят, русиянците крадат...

 82. 82 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "bez_ime2":

  А у вас там в Шумен нету,что ли?
  А петухи,есть?

 83. 83 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "bez_ime2":

  Работай,работай,обьезияна,человек станеш...

 84. 84 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#80] от "bez_ime2":А у вас там в Шумен нету,что ли?А петухи,есть?
  —цитат от коментар 82 на Leonid Reshetnikov


  Научете се да си изпълнявате обещанията, русиянците, да не ви се подиграват Светът...

 85. 85 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "bez_ime2":

  В Болгарии много предателей...
  Очень много.

 86. 86 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#81] от "bez_ime2":Работай,работай,обьезияна,человек станеш...
  —цитат от коментар 83 на Leonid Reshetnikov


  А, ти си стой на дървото и чакай някой банан да те удари по кратуната...

 87. 87 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#78] от "bez_ime2":В Болгарии много предателей...Очень много.
  —цитат от коментар 85 на Leonid Reshetnikov


  Да, тук им викаме русияни...

 88. 88 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#78] от "bez_ime2":В Болгарии много предателей...Очень много.
  —цитат от коментар 85 на Leonid Reshetnikov


  ... или рубладжии.

 89. 89 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Глупакът Живков изгони 300 000 работливи и честни български граждани. В Турция много от тях се изучиха или имаха далеч по-добра професионална кариера, други не успяха да си намерят мястото. Но и на едните, и на другите престъпната комунистическа клика отне Родината - общата ни родина, и това те няма да могат да преживеят до края на дните си. В турския квартал Авджилар кръчмите носят български имена и от тях се носи българска музика. А такива като Радев се опитват да им отнемат правото на глас, за да не се разклати властта на Доган, крепяща се на зависимите тук, в България.
  —цитат от коментар 7 на spiegel


  Ае нЕма нужда!
  Ако не бяха изгонили тези 300 000 български турци свга ДПС щеше да е първа сила в парламента. Българските турци и помаци никоога не са били лоялни към България. За тяхлоялността към Турция е на първо място.
  Язък, че не ги изгониха и останалите!

  В Русия съм! В Русия съм!
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  "Защо комунистическият режим изобщо решава да го предприеме?"Идеята е на Пенчо Кубадински, който разглежда българските турци като врагове и потенциална опастност за страната...
  —цитат от коментар 11 на palav_nik


  И е бил много прав!

  В Русия съм! В Русия съм!
 92. 92 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#89:"Веселин Дечев"][/quote]

  Другарю, ДПС е партия на ДС, а не на българските турци...

 93. 93 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "bez_ime2":

  Болгар,болгар завите...

 94. 94 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#88] от "bez_ime2":


  Все политики болгарские денги хотят...

 95. 95 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Тази страница не само е срамна но и престъпна....По логиката на комунистическите безумци трябвашае и арменците,еврейте,гагузите и власите да бъдат принудени да сменят имената си!Насилието върху невини и кротки,работливи хора само заради етносът им е фашизъм!Както обичат да квалифицират копринкаджиите-рублофили!
  —цитат от коментар 14 на Willy Messerschmitt


  Не съм чул арменците да са нелоялни към България.
  И не е само заради етноса им. Защо оня избяга в турското посолстви?. Що не във френското или английското???

  В Русия съм! В Русия съм!
 96. 96 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#84] от "bez_ime2":Свежда так ,де лаем!Обешчали асвабадили вас,от турки,потом другой раз от Гитлер освабадили?Все хорошо,скоро опять освободим ,блядь.
  —цитат от коментар 90 на Leonid Reshetnikov


  Ушанка, няма как пак да ни "освобождавате", вече сме в НАТО и ЕС, хо-хо-хо... Грухтете си тихичко в кочинката и си хапвайте коренчета...

 97. 97 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#86] от "bez_ime2":


  У меня обьезияна,ОНА банани сорвет с дерево,но я десерт еще не хочу,водка пью...

 98. 98 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#88] от "bez_ime2":Все политики болгарские денги хотят...
  —цитат от коментар 94 на Leonid Reshetnikov


  Ама вие, кремльовците нямате, хо-хо-хо... Мъка, мъка...

 99. 99 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Тези глупости може да ги пише човек само срещу добро заплащане, а може да им вярват само наивници. На какви точно репресии бяха подлагани българските турци, не получаваха работа, образование, здравеопазване, бяха преследвани от Куклусклан?

 100. 100 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#96] от "bez_ime2":

  Не безпокойство,будеть,будеть осквобождение!
  Только позовите опять,придем...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK