Трябва ли данъкоплатците да награждават липсата на резултати?

За пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) иска увеличение на бюджета си.

© Велко Ангелов

За пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) иска увеличение на бюджета си.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Заглавието е на "Дневник".


За пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) иска увеличение на бюджета си с по над 10% за всяка от следващите три години. И смята, че това му се полага.


На заседание на пленума на 12 септември ВСС обсъжда новия проект на бюджет на съдебната власт за 2020 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2021 г. и 2022 г. И – очаквано – магистратите за поредна година впечатляват с исканията си за още пари:
Ръст на заплатите в съдебната система с по 10% през следващите три години;


Три допълнителни основни възнаграждения за магистрати и служители от силно натоварени съдилища и прокуратури, както и за тези от специализираните органи;


– 15,9 млн. лв. за електронно правосъдие;


– 2596 лева на човек за облекло за 2020 г., за 2021 г. – 2856 лв., а за 2022 г. – 3142 лева;


– 18,9 млн. лева за обезпечаване на заплатите за общо 810 свободни бройки в системата, от които 528 са магистратски длъжности, а 263 – за служители;


– 13,7 млн. лева ръст на парите за ранг на служителите.


За капиталови разходи са предвидени 34 млн. лв. за 2020 г. – едва 4% от общия бюджет на съдебната власт, което означава, че огромен дял от бюджета продължава да е предназначен за заплати и възнаграждения.


Рекапитулацията показва, че исканият бюджет за 2020 г. е 859,3 млн. лв. - със 155 млн. лв. над одобрения бюджет за 2019 г. Явно ВСС е възприел принципа "поискай, за да ти се даде" съвсем сериозно.


Какви обаче са реалните основания за искането на още 155 млн. лв.?


На практика никакви, защото:


– Така наречената съдебна реформа е в застой. Както вече сме отбелязвали, за пореден път се отлага вземането на важните решения в системата (например за статута и отчетността на главния прокурор, за отстояване на независимостта на съдиите и предвидимото им кариерно развитие и други). Същевременно демонстрацията на много на брой несъществени действия в правосъдието създава само допълнителен хаос.


– Електронно правосъдие на практика липсва, независимо от постоянното финансиране на системата, включително и такова по проекти, като тези.


– Съдебната карта е имагинерна, дебатът по промяната ѝ е стопиран, а броят на съдилищата продължава да е константна величина, като за повече информация може да се прегледат обобщените статистически таблици за дейността на съдилищата за последните години. Единствено в прокуратурата върви някакво оптимизиране на структурите.


Продължава да се наблюдава неколкократно


разминаване в натовареността на отделните съдии и липсват ефективни мерки в тази посока.


Все още не е въведена в практиката оценка на реалната натовареност на съдиите въз основа на броя и тежестта на делата (Системата за изчисляване на натовареността на съдиите се базира на такива оценки. Тази система все още съществува и се използва за статистически цели, но кога и дали тя ще започне да се използва за реално отчитане и управление на различията в натовареността не е ясно), която да стои в основата на съдебната карта и разпределенията на делата. Аргументът, че промените в Административнопроцесуалния кодекс водят със себе си изискване за по-голям брой административни съдии, е несъстоятелен – слабата натовареност именно на административните съдилища показва, че те спокойно могат да бъдат натоварени с допълнителна дейност, без това да се отрази съществено на работата им.


Също толкова несъстоятелно е предложението магистратите от специализираните съдебни органи да получават допълнително основно възнаграждение. Това не е обусловено нито от натовареността им (която не е висока), нито от


ефективността на работата им, която е, в най-добрия случай, спорна.


Бюджетна реформа и въвеждане на програмно бюджетиране в съдебната власт няма и не се очаква да има в близко бъдеще. Дори не се и говори за децентрализация на вземането на управленски решения на равнище съд и освобождаване на ВСС от тривиални дейности.


Всичко това означава, че няма резултати от дейността на съдилищата и прокуратурата, които да обосноват исканията за допълнително финансиране. А трябва ли да бъде награждавана липсата на резултати с повече пари от данъкоплатеца? Едва ли.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  вдигането на парите за съдебната власт при никаква реформа и явно неработеща система е цинично , данъкоплатеца няма да търпи всичката тази декомунизация в съдебната система ,която е една от най големите спирачки за демократизацията на България ,не е тайна ,че това е най червената и закостеняла система и за да тръгне някаква реформа ,трябва да се мине през тотална декомунизация , тоест смяна на целия състав.

 2. 2 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Като чуя или прочета ВСС, първата асоциация е, мутрите на пеефски и онзи тъ.ак, чиято съпруга се изненадала когато разбрала че е избран за член на съвета, защото го смята за прекалено глупав...
  90 % от членовете са толкова некадърни, че като адвокати, няма да имат пари да си заредят колите.

  Г НА У С !!!

 3. 3 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ... съдебната "власт" - на всеки три месеца да сядат пред ПОЛИГРАФ!... за пари ще говориме по-нататъка... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Държава принципно е система с обратна връзка. Когато обратната връзка нещо не е наред, системата може да изпадне в режим на саморазрушаване или пълен застой. Иначе казано, данъкоплатците са обратната връзка. От тях зависи дали държавата може да е Швейцария или Глупландия. За да е Глупландия, достатъчно е образователната система да се превърне в източник на чалга култура, характерно за една страна на Балканите.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Няма проблем. Тиквоний си харесва съдебната власт, защото го слуша и му изпълнява поръчките. Ще ѝ вдигне парите, а в замяна, делата ще свършват с мнение "няма наличие на престъпление". НО, само за нашите хора. Обикновените хорица, ще бъдат влачени и тормозени с години. Настроение - саркастично.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Една шайка политически хрантутници, която не произвежда никаква полза, а непрекъснато генерира огромни вреди, циментирайки корупцията и беззаконието в "съдебната" система - що да не ги издържаме, те са правоимащи...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Изглежда вече са си повярвали, че с назначаването на Гешев за гл. прокурор, властта ще е изцяло на прокуратурата, а ВСС ще се вживява като народно събрание.
  Библиотекарите съвсем се оляха. Действат като терористична групировка. Хем налагат репресивен режим, хем искат повече пари от данъкоплатците за повече блага на послуж(ш)ния слугинаж.
  Защо лидера на тази шайка не излезе сам с исканията си и да се представи като завоевател?

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Съдебната система се нуждае от тотална реформа. Ама всеки скача само относно Прокуратурата А никой не вижда и Съдът, който в края на краищата е важният орган. И вече от търсене на работа се осъществява тормоз във вид търсене на работа и губене на времето на гражданите.

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Пари само след ЛУСТРАЦИЯ!

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 10. 10 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 685 Неутрално

  ВСС(т.н. правителство на съдебната система) е огледален образ на правителството но от изпълнителната власт.И така както калинки формират правителствената политика , "калинки" надянали тоги формират политиката в съдебната власт.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 11. 11 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 679 Неутрално

  ДАНС и МВР няма ли и те да поискат също повече повече пари? Нали и те се ръководят от този Център?
  След като се налага гестаповски режим, трябва да се затворят границите и да се въведе купонна система. Данъкоплатеца няма как да разчита на доходи от назначените олигарси и да издържа две власти - легитимна и окупаторска.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Не вдигане, а орязване на бюджета на тия хрантутници на задкулисието ! Ама при условие, че самото задкулисие им гласува бюджета, като нищо ще ги възнагради за послушната им роля на обслужващ олигархичните интереси ВСС....

 13. 13 Профил на Лилипутин
  Лилипутин
  Рейтинг: 288 Неутрално

  данъкоплатеца няма да търпи всичката тази декомунизация в съдебната система
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  Обаче данъкоплатеца търпи. Десетилетия наред търпи. Не ви ли прави впечатление как повишенията на заплати за лекари, сестри и учители се дискутирата и с мъка се отделят някакви пари. Но ако стане дума за полиция и съдебна власт или друг репресивен апарат от хрантутници, които не само не помагат, ами и правят живота на данъкоплатеца още по-тегав, бюджета с лекота поема разход от много по-крупни милиони.

 14. 14 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Биволъ размазаха тъпата скумрия :
  Прокурорката Евгения Станкова от Специализираната прокуратура, наблюдаваща делото за теча на базата данни от НАП, вече е дадена под съд от Асен Йорданов. Там ще доказва твърденията си!

  Да видим сега какво още ще измислят марионетките на Гешев и Цацаров!? Нови обвинения, проверки, разследвания, а може би арести... за да им лъсне ....... същността пред целия свят, или ще постъпят по единствено правилния начин да кажат поне веднъж Истината, без клевети, фалшиви новини и други ченгеджийски диктаторски мурафети!

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  И това се случва всяка година. Колкото нищо работа, по-голямо финансиране и заплати.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  ВСС действа като бухалките, на които слугива - това се нарича изнудване: срещу нищо-правене искат пари със заплахата - "дайте, за да не се разработим (срещу вас)"
  При това увеличението не е 10% а почти 20%. Т е трябва да имат 20% намаление за да им се помогне да се реформират. Сравнението с другите страни в ЕС е трагично - най-много прокурори, най-малко дела, корупция, липса на ефективност, шуробаджанащина...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Резултатите от опищяната "съдебна рИформа" на Ицето Бойкикев и оная с жЕлтото знамие и обратната захапка.

 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2187 Любопитно

  ,,За пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) иска увеличение на бюджета си с по над 10% за всяка от следващите три години. И смята, че това му се полага."

  И ЗАЩО ВСС смята така?

 19. 19 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Една от най- корумпираните и неефективни съдебни системи в Европа иска увеличение на бюджета си? Това е, меко казано, наглост!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#17] от "Reporter US":

  По принцип на тролове не отговарям ,но днес черпя. Реформата на РБ беше блокирана и по-лошо изкривена в полза на гл;проурор от ГЕРБ и ДПС. Приеха само това ,което одобри цацата, а ти си просто един манипулатор.

 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1672 Весело

  Кака да няма резултяти?!
  Иван Гешев в целия си приматски блясък е избора на ВСС!!!!!
  Веднага се наловиха сумати шпиони.
  Силвия великова Е НАРОЧЕНА И ПРДУПРЕДЕНА.
  Националното радио беше подчинено и мълча като терорист, подпукан от американски морски пехотинци!
  Освен това с любезното съдействие на ДАНС Иван Гешев лично влезе в БНР да разследва ЗАЩО ТОЛКОВА МАЛКО Е МЪЛЧАЛО БНР.
  Няма начин да не излезе още един шпионски скандал. Този път с Резидент Силвия Великова. Работеща за руснаците, разбира се.
  Бачка индивидът Гешев. И ушите му плющят.
  И това ако не е резултат?!
  Истински евроатлантически резултати.
  Как да не искат пари при такава ефективност?
  !
  !
  !

 23. 23 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  "А трябва ли да бъде награждавана липсата на резултати с повече пари от данъкоплатеца? Едва ли."
  Отговорът на въпроса даже не е "едва ли", а "категорично не".
  Предишният ЕП започна приемане на нормативен акт, обвързващ плащанията от бюджета на ЕС, вкл. по линия на фондовете на ЕС, със спазването на върховенството на закона в държавите-членки.
  Анализът за несъстоятелността на искането за повишаване бюджета в съдебната система е анализ и на несвършеното от работещите там, за несъстоялата се реформа.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 24. 24 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#17] от "Reporter US":По принцип на тролове не отговарям ,но днес черпя. Реформата на РБ беше блокирана и по-лошо изкривена в полза на гл;проурор от ГЕРБ и ДПС. Приеха само това ,което одобри цацата, а ти си просто един манипулатор.
  —цитат от коментар 21 на hodounski


  Лъжа до лъжа от лилявите дръгалевски комундели! Лично Цветанов ходеше да се моли на БСП и ДПС да гласуват простотиите на двамата некадърници Бойкикев и глубокая, понеже - като радикални комунисти и скандалджийки на махленско ниво, дваицата се бяха изпокарали с всички и никой не желаеше да преговаря с тях! Сал един местан се нави, след много кандърми, да орахати ваша РаТка, в резултат на което се роди "историческият ви компромис". Окървавеният чаршаф от този акт още виси като драперия на стената на канцеларията ръданчува на Кърниградска. Не си мислете, че всички са като вас безмозъчни и помнят по три минути. Буха-ха-ха-ха...

 25. 25 Профил на Ярослав Димитров
  Ярослав Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъжна констатация, но ВСС е една от най-неработещите държавна бюджетна структура!
  От години паразитират на гърба на данъкопладците ...

  ЯД
 26. 26 Профил на nikipe
  nikipe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не изпитват ли поне малко срам? Има следователи с едно две дела. За компетентност да не говорим...? С какво са си заслужили тези ненормално високи възнаграждения? Суми за дрехи от по 2500 лв. и на горе. Хигиенистка взима повече от които и да е държавен служител от друга държавна структура. Държавните служители от други ведомства им начисляват суми от по 250 лв. Те нужда от по- качествени дрехи нямат ли? Безумие.

 27. 27 Профил на nikipe
  nikipe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И да допълним, че има и такива ТЕЛК решения и придобито право на пенсия. Така добре ли е?

 28. 28 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съдебната система тр. да е на процент - в делата за корупция.

  Както здравеопазващата система е на процент, да може да си бодва мезенце от бюджета. Пък болен ли бил, здрави ли бил, важното е оборот да има...

  Да видите как ще се разработят тогава ;)

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK