Големият скандал е състоянието на медийната среда в България

За капак спря разпространението на основната програма на БНР в цялата страна, което не се е случвало от 9.IX.1944 г. насам

© Надежда Чипева, Капитал

За капак спря разпространението на основната програма на БНР в цялата страна, което не се е случвало от 9.IX.1944 г. насамТекстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Скандалите са като светкавици в нощта. Осветяват ненадейно тъмната страна на живота и можеш да видиш неща, които иначе остават скрити. Стига да не са прекалено чести. Тогава всеки следващ скандал е най-добрият начин да се забрави предишният.


Веднага след горещото начало на предизборната кампания с голите снимки в ПИК дойде сигналът срещу "обичайните заподозрени" за готвен държавен преврат. Непосредствено след него - обвинение в шпионаж на председателя на движение "Русофили" и сие, последвано от свалянето от ефир на съдебния репортер на БНР Силвия Великова и връщането ѝ след броени часове. За капак спря разпространението на основната програма на БНР в цялата страна, което не се е случвало от 9.IX.1944 г. насам.
Един по-голям скандал, който никога не затихва


Тези скандали обаче могат, вместо да си пречат, взаимно да усилят ефекта си, ако се възприемат като един общ голям и никога незатихващ напълно скандал за състоянието на медийната среда в България. Обикновено тласък му дават периодично излизащите международни класации за свободата на словото, но те водят до разговор по принцип. А сега възникнаха въпроси, които изискват конкретни отговори от институциите и генерират воля за действие сред журналистите.


Историята с "голите снимки" в ПИК показа не просто неспазване на етичните стандарти в медиите, а целенасоченото им прекрачване с комерсиална или политическа цел. И тъй като в случая то бе направено по особено драстичен начин, обедини срещу себе си колегията, която постигна широк консенсус в защитата на професията си от нейните "отровни двойници". Демократичната надежда обаче беше кратка – в новинарския поток бе включена без всякакви уговорки вестта за готвен преврат, независимо от съмнителния ѝ източник и въпреки липсата на доказателства за достоверността ѝ.


Това обаче са познатите скандали. Едва след като се ангажираха институциите, натоварени да защитават националната сигурност, се случи нещо ново. Изглеждаше, че най-после и България е решила да се включи в хибридната война на страната на евроатлантическата общност. Но и тази демократична надежда беше помрачена от съмнения, че акцията има други подбуди. Например, че е предизвикана от разследване на партньорски служби, което не може да бъде премълчано, или че е предизборен флирт на кандидата за главен прокурор с убежденията на тези, които протестират срещу избора му. Или дори, че е сложен ход за легитимиране на организираните русофили с обвиняването им в шпионаж, макар да е предварително ясно, че съдът ще ги оправдае.


Защото въобще не е необходима някаква шпионска конспирация, когато става дума за всекидневна практика, която се разиграва пред очите на всички. Не са необходими и специално създадени проруски медии и партии, след като български медии и партии участват в хибридната война на страната на Кремъл. Конкретни медии като "Поглед инфо", "Гласове", ПИК, "Аспекто" и други бяха идентифицирани в пространното изследване "Антидемократичната пропаганда в България" на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ).


Пропагандата днес разчита на православието, русофилството и соцносталгията


Хибридната война е един от най-големите проблеми в днешния демократичен свят, подобно на тероризма, бежанците, глобалното затопляне. В своя медиен аспект тя е борба между два разказа за обществото - на либералните демокрации от западен тип и на авторитарните режими от източен - и е продължение на студената война между съветския и евроатлантическия блок. Само че преди съветската пропаганда беше насочена главно навътре, към собствения народ. Сега благодарение на развитието на комуникационните технологии е насочена и навън, главно към страните от ЕС с цел промяна на геополитическата им ориентация. Освен това съветската пропаганда си служеше с клишетата на комунистическата идеология, а днешната пропаганда разчита на православието, славянофилството, русофилството, историческите сантименти и соцносталгията, която на свой ред рециклира елементи от комунистическата идеология, така че кръгът се затваря.


По обясними причини България е най-податливата на кремълско влияние сред страните в ЕС. Един от заслужилите кремълски фронтоваци дори има запазено място в централното обедно предаване на общественото радио - "12+3". Двама от създателите на предаването заявиха в открито писмо, че ги е срам от него, защото десетилетия след падането на комунизма използва "перфидните агитационни методи на ЦК на БКП и ДС". Присъствието му в многогласието на програмата обаче може да се изтърпи по-лесно, отколкото опитът да бъде свалена от ефир колежката му Силвия Великова.


Тя е сред изявените фигури на професията, доказала способността си да изпълнява най-трудната ѝ функция - критичната спрямо властта. Затова обяснението на ръководството на БНР, че не е спазвала плурализма на гледните точки, прозвуча твърде безпомощно. Този плурализъм е задължителен не за отделния журналист, който има право на свое мнение, а за отделното предаване в обществените медии. И ако липсва, пак по закон, е работа на медийния регулатор да го установи. Такава констатация за "Преди всички", където водеща е Великова, разбира се, няма. Тогава не остават много други възможности, освен да се приеме, че е била свалена от ефир под натиска на властта, заради критично отношение към нея. Още повече че в ресора, който Великова отразява, обстановката е нажежена заради протестите срещу предизвестения избор на главен прокурор.


Казусът с "Хоризонт" може да влезе в учебниците


Великова бе върната в ефир с намесата на министър-председателя и заради солидарността на журналистическата колегия в БНР, която има най-големи съпротивителни сили в цялата медийна среда. Това обаче не попречи програма "Хоризонт" на следващата сутрин, във фаталния петък 13-ти, да замлъкне напълно за близо пет часа. Обясненията, че е за профилактика на предавателите, са неубедителни, защото такава се прави по съвсем друг ред. Ако се окаже, че програмата е спряна не по технически причини, а например за да бъдат осуетени реакциите в ефир срещу отстраняването на Великова, това ще е посегателство върху правата на слушателите в мащаб, който ще вкара казуса в учебниците. А освен това той ще е тежко престъпление срещу националната сигурност, тъй като по закон БНР е длъжно да информира населението за бедствия. В този момент за щастие бедствие нямаше освен самото спиране на обществената медия. А то спокойно може да се приеме за епизод от хибридната война, макар и без видимо участие на Решетников, Малинов и Малофеев.


Защото всяко антидемократично действие вътре в страната е в подкрепа на външните сили, които искат да попречат на принадлежността ѝ към демократичния свят. И защото борбата с "хибридчиците" изисква висока демократична култура - не просто да им се запушат устите, а да се създаде такава демократична публична среда, в която те да не могат да виреят. Със скандали като през изминалата седмица това няма как да стане, колкото и силовите ни ведомства да си играят на "стражари и апаши" с русофилите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Весело

  Най-добрият хибриден воин срещу Б. Борисов е самият Б. Борисов !!!

 2. 2 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Нито дума за грантаджийските парцали, финансирани от държавна американска фондация с цел хибридна война срещу българската държава и общество.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Съгласен с мнението на Георги Лозанов!!!

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3569 Любопитно

  Смислена статия .... казваща нещата в прав текст!Не разбрах защо се спестява именцето на руското мекотело тавариш Волгин?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ми вярно е, Гоше, ама ти не се изхраваше баят време с култивиране на медийна среда?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 851 Весело

  "колкото и силовите ни ведомства да си играят на "стражари и апаши" с русофилите."

  И те го правят от немай къде. Щото има подадени сигнали от партньорските служби за пране на пари...

 7. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Любопитно

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":

  "Смислена статия .... казваща нещата в прав текст!Не разбрах защо се спестява именцето на руското мекотело тавариш Волгин?"

  Спестени са и имената на журналисти и издания на американска издръжка. Те са не по-малко гнусни от колегите им рубладжии. Не мислиш ли?

 8. Държавата - кочина, от там и медийната среда и всичко останало също кочина!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  При наличието на свободен Интернет, да се говори за цензура е смешно.
  Просто опозицията организира провокации срещу правителство.
  Огладняха сър!

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Георги Лозанов пропуска нещо много важно за състоянието на медиите, което не е убягнало на една доцентка, която сутрента даде интервю по "Хоризонт", а смисъла беше в това, че не само БНР и БНТ са на държавна издръжка, на държавна издръжка са и големите частни медийни платформи, които всяка година договарят своята порция от рапределението на държавни пари, европейски средства по различните програми, разяснителни кампании и т.н.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Голям скандал ли? Абсурд! Пълно единомислие:

  http://epicenter.bg/article/Borisov-izrigna-sreshtu-rakovodstvoto-na--quot-Horizont-quot--Glavanatsi--Iskam-im-ostavkata/192638/2/0
  „Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно", с тези думи премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Русе отстраняването от ефир на журналистката от БНР Силвия Великова, чийто ресор е съдебната система. …“

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/09/13/3962923_premierut_borisov_za_otstraniavaneto_na_jurnalistkata/
  „Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно", с тези думи премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Русе отстраняването от ефир на журналистката от БНР Силвия Великова, чийто ресор е съдебната система. …“

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30162460.html
  „Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно". Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Русе отстраняването от ефир на журналиста от БНР Силвия Великова, която отговаряше за съдебната система …“

 12. 12 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ...Не разбрах защо се спестява именцето на руското мекотело тавариш Волгин?
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt


  Защото през 2004г. П.Волгин написа книгата „Неудобните“ в която излъга,
  че Георги Лозанов е бил от неудобните за Т.Живков.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Добра статия и за кой ли път се изнася истината за състоянието на медийната среда.
  Но освен медийни скандали, ние за съжаление сме свидетели и на маса други скандали, какъвто е предрешения избор на Гешев за главен прокурор.
  И си мисля, че ако се реши проблема със съдебна власт, прокуратура, ДАНС и МВР, ще намелеят като брой и интензивност скандалите в другите сфери, защото тези институции са заплатените от нас защитници от т.н. "скандали". В нашия случай те не само си затварят очите, но взимат и дейно участие в тяхното генериране. Като пример ще дам само участето на Цацаров във фалита на КТБ, костинбродката афера, "разследванията" на опита за покушение срщу Пеевски, безуастието към дейностите на петоколонниците, преминаващи всякакви граници и т.н.

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 851 Неутрално

  "По обясними причини България е най-податливата на кремълско влияние сред страните в ЕС."

  Ся, не трябва да се забравя и че БНТ и БНР могат да излъчват сигнал само чрез Виваком, която пък се държи от Кремль. Тъй щото положението с националната сигурност е ептен в киреча...

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  В такава политическа среда не може да има друга медийна среда. Всичко е вързано.

 16. 16 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  Ами не. Нарочно го правят, главанаците, ама не защото искат да компрометират бащицата, ами защото ну се натягат.

  Защото, колкото и да се пънете тука гербавите тролове, знаете, че вашите хора са се самозабравили. Тук, във форума, хванах един от троловете ви да твърди, че политическите чистки са нормални. Просто така действат вашите хора: натягат се на вожда, щото забравят да им разчертаят къде точно да спрат.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 17. 17 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 557 Неутрално

  С две дума - нещата вървят на зле ... тихУ да не събудим спящите ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "Интервю на Петър Волгин с Весислава Антонова /Капитал/ и Велислава Дърева за предаването „12+3“..."

  Приятно слушане. :)

  http://bnr.bg/post/101166824/velislava-dareva-dvoinikat-e-otroven-po-princip

 19. 19 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Интервю на Петър Волгин с Весислава Антонова /Капитал/ и Велислава Дърева за предаването „12+3“..."Приятно слушане. :)http://bnr.bg/post/101166824/velislava-dareva-dvoinikat-e-otroven-po-princip
  —цитат от коментар 18 на plebs


  Вярно ли си мислиш, че някой ти цъка линковете?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Аз затва си купих четри нови папийонки от Brooks Brothers. Съвсем сериозно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  След утвърдилата се традиция при всеки протест да има и контрапротест, логично дойде и модата на контраводещия. На Силвия Великова ѝ слагат контраводещ, за да се спази плурализма. Но тя ли е единствената, която има лично мнение или изразява политически пристрастия? Или на другите журналисти мненията и пристрастията са правилни, а нейните са грешни според прокурорското и премиерско разбиране за свободното слово?

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Лозанов къде виде скандал?! Скандал е когато някой направи нещо,което е в разрез с нравите на обществото.
  Обществото в момента здравословно си гледа кефа и подсъзнателно е притихнало очаквайки бурята...

 23. 23 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Лозанов къде виде скандал?! Скандал е когато някой направи нещо,което е в разрез с нравите на обществото. Обществото в момента здравословно си гледа кефа и подсъзнателно е притихнало очаквайки бурята...
  —цитат от коментар 22 на deaf


  Буря? Ръдань, Ристю и Тънас да не са мували боП с наденица у "Кривото" снощи? Л@йнян тайфун на Кърниградска, братче...

 24. 24 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 9 Неутрално

  "Пропагандата днес разчита на православието, русофилството и соцносталгията"

  И как точно спирането на голите новини ни спасява от пропагандата. Цензурата води до слухове, слуховете правят обществото податливо на пропаганда. Тоя цензурира сума време, сега се сетил да се бори с пропагандата.

 25. 25 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 541 Гневно

  Айде и тоя мина (вече) официално в отбора на джендърската мафия. Не, че не му личеше от край време де.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Отличен анализ

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#24] от "wyn37593602":

  Тази теза не е вярна,според мен. Че цензурата правела обществото податливо на пропаганда. На КОЯ пропаганда,впрочем?! Един владетел колкото повече цензурира,толкова повече му се налага да упражнява репресии срещу обществото,да строи концлагери,да затваря границите,но накрая винаги губи властта,а често пъти и главата си.

 28. 28 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Пак ли ти бе, дядка? Докога ще ти четем глупостите?

 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Гого стил. Мислех, че най сетне ще чуя нещо смислено за състоянието на медийната среда в България, но както винаги Лозанов изговори много приказки без да каже почти нищо съществено. Въртя - сука и хоп, паркира до хибридната война. И то само как паркира? Лозанов: "...Изглеждаше, че най-после и България е решила да се включи в хибридната война на страната на евроатлантическата общност. Но и тази демократична надежда беше помрачена..." И Гого директно цопна в нечистотиите - излиза, че мръсотиите на хибридната кочина могат да са демократични, съответно приемливи за консумация ако са наши, общностни и най-отвратителни, ако убиват надеждите на нашия отбор. Гого Витиевати.

 30. 30 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Медийната среда в България е все една и съща - за шеф на "Хоризонт" поставиха агента от ДС "Максим", член на БКП, той набързо ще спре заплахата за правителството на родово-комунистическата -ДС партия ГЕРБ.

  Дедо Крум
 31. 31 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Състоянието на медийната среда? - нека медийните експерти да се произнесът по въпроса (както всъщност започнаха и да правят напоследък) - а иначе си е най-обикновен Джурасик парк, в който започва да си пробива път и законът на джунглата.

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Перфектна си е медийната среда в България :)

  Който не му харесва да предложи как да се промени. Само че се съмнявам да има адекватни мерки за промяна към по-добро.

 33. 33 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 434 Гневно

  Моля многоуважавения професор с папийонката да не забърква православието в темата с рекламата на соца, голите снимки, пропагандата и спрения ефир на "Хоризонт". на първо място - няма нищо обшо и на второ - по времето на социализма православната църква беше обект на репресии. Господинът следва да е наясно, поне от гледна точка на това сам да не произвежда фалшива новина!

  SSS
 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  От тоя хленч вече байгън ми става! Точно медиите повтарят едно и също като папагали, превръщат журналистите си в журналя, анализите в агитпропаганда и ридаят тихо и напоително, в каква лоша среда съществуват! И хич не ги е срам да лепят на ангро етикета “антидемократична” на всяка медия, която не приглася на общия им хор! Губят читатели и зрители на талази, ама това май хич не ги трогва, защото май не разчитат на тях, що касае финансиране! А кой я е създал тая среда? Смешен плач!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK