Пламен Георгиев 2.0

Ако мнозинството реши да гласува доверие за настоящия заместник-председател на КПКОНПИ Антон Славчев (в средата), ще трябва да попълни състава с още един член.

© Анелия Николова

Ако мнозинството реши да гласува доверие за настоящия заместник-председател на КПКОНПИ Антон Славчев (в средата), ще трябва да попълни състава с още един член.Авторът е от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).


Ако трябва да перифразираме на политически език народната мисъл "Нова работа, нов късмет", то тя трябва да звучи като "Нов парламентарен сезон, нови назначения". БИПИ следи отблизо парламентарните назначения от 42-то Народно събрание насам и общото впечатление е, че тези назначения често са съпроводени със скандали, правят се повърхностно и най-важното: за изключително отговорни позиции в държавата се поставят лоялни на силните на деня личности със спорен авторитет, професионални и морални качества.


Емблематичен пример е кариерното житие и битие на Пламен Георгиев, който последно бе назначен през август за генерален консул във Валенсия.
Хиляди награди


В защита на най-новото кариерно поприще на Георгиев министър-председателят огласи публично, че той е "с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика". Дори и да приемем, че е получавал десетки награди за всеки трудов работен ден, дори и да приемем, че владее няколко езика, макар сертификатът му за присъствие на курс по испански език, издаден от фирма, спечелила обществена поръчка към антикорупционната комисия (КПКОНПИ), на която доскоро беше председател, да е пълен с граматически и лексикални грешки, то за обществото останаха неясни заслугите на Георгиев, за да бъде изпратен зад граница.


Според чл. 24, ал. 2 от Закона за дипломатическата служба "по изключение за ръководител на задгранично представителство може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба само когато то е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България". Да, сигурно Георгиев се ползва безспорно с добро име след определени кръгове, но едва ли това е обществото, което беше взривено заради скандал с недекларирани части от луксозен тризонет. Сред тези кръгове попада и прокурорската колегия на ВСС, която изпълни желанието на Георгиев и го възстанови на длъжност като прокурор в Специализираната прокуратура, след като подаде оставка като председател на антикорупционната комисия, и така няма да има и ден пропуск в трудовата си книжка.


Сред хилядите награди, които Георгиев е получавал, трябва да се прибавят и тези от властта. Той беше наблюдаващ прокурор по делото, известно като "Миша Бирата", по което изтекоха записи на покойния директор на Агенция "Митници", Ваньо Танов, от които става ясно, че му е оказван натиск за прекратяване на проверки. Делото така и не стигна до съда, въпреки че искането за подслушване е на самия Георгиев. Случайно или не, той беше назначен за заместник-министър на правосъдието във втория кабинет на Борисов малко след като скандалът беше потулен, а записите унищожени. След това той беше назначен от Бойко Борисов за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). След приемането от Народното събрание на новия закон, създаващ гигантска антикорупционна агенция, Георгиев беше избран за неин председател през март 2018 г.


Още от същото


Пламен Георгиев подаде оставка на 31 юли, а Народното събрание го освободи предсрочно от заеманата длъжност като председател на КПКОНПИ в същия ден без дебати, въпреки искането на опозицията да бъде изслушан в зала. Съгласно чл. 11, ал. 5 от закона Народното събрание трябва да избере нов председател в двумесечен срок, който изтича в края на септември. Разбира се, народните представители могат и да се оправдаят с чл. 45, ал. 4 от парламентарния правилник, в който се казва, че по време на ваканции сроковете спират да текат. Само че мандатът на Пламен Георгиев, както и неговото правоотношение, са създадени въз основа на антикорупционния закон, а не на парламентарния правилник. Дори и да се приеме подобно тълкувание, това означава, че КПКОНПИ трябва да има нов избран председател до края на октомври тази година.


Политическите сили вече влязоха в ожесточена кампания за местните избори наесен и не се очаква да се втурнат да спазват закона този път, поради установената от парламента практика да нарушават срокове и мандати на независимите (на хартия) институции. За справка – председателят на Комисията за защита на личните данни, чийто мандат изтече още през април месец.


В някакъв момент, най-вероятно когато се намери подходящ човек, Народното събрание ще пристъпи към избор на нов председател. Въпреки настояванията на БИПИ тези процедура да са автентични, конкурентни и прозрачни, настоящото парламентарно мнозинство ще предложи още от същото – Пламен Георгиев 2.0. И тъй като КПКОНПИ е колективен орган, той може да функционира и без председател в остатъка от 6-годишния си мандат. Но тук се появява нов проблем – според закона заместник-председателят и членовете на КПКОНПИ се избират по предложение на избрания за председател. Тоест следващият, на когото ще му бъде възложена обществената отговорност на толкова важната задача като борба с корупцията, отнемането на незаконно имущество и конфликта на интереси ще трябва да работи с екип, който тя/той не е избрал.


Ако мнозинството реши да гласува доверие за настоящия заместник-председател на КПКОНПИ, ще трябва да попълни състава с още един член и ще реши проблема с екипността и приемствеността. За Антон Славчев също се появиха медийни публикации, свързани с имотите и имуществото му, така че изборът му, от гледна точка на общественото мнение, би бил рисков.


Съществен елемент от избора на нов председател е


паралелно вървящата процедура за избор на главен прокурор


Прокуратурата и КПКОНПИ имат сходен обсег на дейност и сътрудничеството между тях (установено с инструкция на главния прокурор) е естествено. Следващият главен прокурор не би позволил да има властови опонент и назначението на нов шеф на антикорупционната комисия ще бъде неформално съгласувано и с него.


Какво ще се случи, предстои да разберем. Политическият контекст подсказва, че процедурата и избора на нов председател на КПКОНПИ ще се протака и едва ли мнозинството ще си отвори фронт за критики преди местните избори. Раздаването на постовете може да се отложи и за след избора на главен прокурор.


От цялата тази ситуация страдат единствено гражданите, които имат огромни очаквания за справяне с корупцията. Но завладяната държава разчита именно на това – на слаби институции и лоялни лидери, които да се превръщат в удобни бухалки, когато е необходимо. За да се промени ситуацията е необходимо цялостно преосмисляне на институционалната инфраструктура за борба с корупцията. Сегашното законодателство може да произведе единствено "кукли на конци", а избраният подход за окрупняване на органи води до концентриране на несъразмерни правомощия и липса на капацитет.


Разчупване на политическата зависимост може да имаме, ако в избора на състава на антикорупционния орган участват парламент, правителство и президент. По отношение на организацията и функциите – по-добре е да има тясно сътрудничество и мрежа от институции, при ясни правомощия и компетентности, отколкото огромно антикорупционно чудовище.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Карлсон - човекът който живее на покрива ........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  БИПИ,малиии колко полезни и нужни институти има в България!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 276 Неутрално

  БИПИ,малиии колко полезни и нужни институти има в България!
  —цитат от коментар 2 на Платон Фъшкиев


  „Български институт за правни инициативи" (БИПИ) е фондация.
  Фондацията „Български институт за правни инициативи" (БИПИ)!

  Там е Биляна Гяурова. Спомняте ли си Димо Гяуров?
  Там е Неда Грозева. Спомняте ли си Йонко Грозев от БХК?

  Всички приходи на Фондацията „Български институт за правни инициативи" (БИПИ) са от спечелени пред различни донори проекти.
  Донори ли са Икконумедия, АзБ, РазградскотоДясно?

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Е, кадърно е момчето. Затова си получава наградата, тоест - поста. Като прокурор е кръгла нуличка, но като човек за поръчки, си знае работата. Я, как замаза случая "Мишо бирата"? Айде на синекурна длъжност зад граница. Да си почине малко, че много работа свърши и се преумора. А завистниците, ми те нека си говорят.

 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Какви еьици "владее"? Да знаем отсега къде ще ходи консул.

 6. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Грешката в името е вярна. (Сравчев, много добре му стои)

  За самия избор - поредният главанак на точки, прибутван от ентелектуалците от пернишкия безмозъчен тръст.

 7. 7 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Със сигурност ще бъде от свинеглавите гьонсурати.

 8. 8 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Така както Парламентът в законотворчеството не се съобразяват с препоръките от съвета по законодателство към същия този парламент ,по същия начин раздаване на постове се случва без яснота във възможно най кратки срокове и ако може да е на извънредно заседание на парламента и най добре е ако е на тъмно .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  Скромната ми прогноза е , че новият титуляр ще е възпитаник на Симеоново.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  като се направи паралел с бързото решаване на проблема в "Хоризонт" с назначаването за шеф на агента от ДС "Максим", член на БКП, явно и тук ще се заложи на сигурен кадър от родово-комунистическата-дс партия ГЕРБ. Нищо не се е променило, Агент Буда си е агент Буда, пазвант на другаря Живков, верен на правешкия клан, верен на ДС.

  Дедо Крум
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  Това управление е вече напълно компрометирано, корумпирано и каквото и да предложи на обществото, вече ще бъде същото - като оня, с терасата ! Време е за цялостно почистване и поставяне на ново, гражданско начало в полза на всички нас !

 12. До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тука позна Кмете.....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3046 Неутрално


  Като се има предвид « качествата « на голият охльов и тези на Пацо Терасата, може съвсем спокойно да предвидим и тези на следващия мутромилиционер, който също има проблеми с жилището си .
  В заключение :
  Властта която избираме, обслужва КГБ- ДС мафията, която не сме избирали . С писане по форумите няма да постигнем нищо, а нашият « мъдър и трудолюбив « народ май отново ще гласува ЗА СЪЩИТЕ, съгласно предизборните изявления .
  Ами как гласуваме, така и ще ни бъде .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Тони-Балкони ще замести Пацо-Тераси - убавците на БайХ и сичко е точно.
  А ако не ви харесва - спрете да гласувате за банди и главатари

 15. 15 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Много добре написано!

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Безсмислена статия и опит за манипулация 2000.0

 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#1] от "There is VoiSe of Amerika Says Edgar Hoover":

  Човек е силно казано, но биомаса,да, става за изгаряне в тецовете на ковачки.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  "Прокуратурата и КПКОНПИ имат сходен обсег на дейност и сътрудничеството между тях (установено с инструкция на главния прокурор) е естествено."

  Което доказва, че КПКОНПИ няма нищо общо с борбата срещу корупцията. Най-естественото нещо е прокуратурата да си върши работата.

  "За да се промени ситуацията е необходимо цялостно преосмисляне на институционалната инфраструктура за борба с корупцията."

  Това, което е необходимо е да се пишат точни и ясни закони и те да се спазват. "Институционалната инфраструктура за борба с корупцията", преосмислена или не си е преливане от пусто в празно.

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Още един такъв “анализ” модел бухалка и Пламен Георгиев ще започне да ми става симпатичен!

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бе прави ли ви впечатление, че действията на Бойко Борисов са като в индивидуален мач срещу някакъв всесилен тукашен ФК "Бате Борисов". Само че вместо да рита с топка , говори с телефон. Всички ритат срещу него, а той , всемогъщ, декартовски споделя: "Телефонирам, значи съм жив". И така, главанаците от тукашния ФК "Бате Борисов" напористо ритат срещу Бате Борисов, който телефонира като луд през минута в отговор. На свой ред Гешев иска да мине за СуперГешев. За целта му трябват през минута супер-престъпления, за да арестува, да слага пранги, да намира абсолютни престъпници. И го прави. Сега, има една тънкост тук. От една страна, Бате Борисов налага на тукашния ФК "Бате Борисов" да прави всичко възможно за налагането на Гешев, а от друга - Бате Борисов се сърди на главанаците от ФК "Бате Борисов", че правят саботажи...и изпраща СуперГешев да намира сред тях супер-престъпници. Малко сложно е за разбиране, но важното е и трите страни - Бате Борисов, ФК"Бате Борисов", Супер-Гешев и супер-престъпниците да са в пряк телефонен контакт.

  Дедо Крум
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  "Разровиш ли го, ще мирише".

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на badsvetlio
  badsvetlio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БИПИ е най големия "авторитет" според Дневник. Това е еталон за поръчкови статий. Ни в кон нив ръкав изданието се опитва да прокарва покварени идеи, не държавата колкото и да не ви харесва ще продължи напред Драги Костовисти.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  Може да сложат Пеевски. Той най-добре познава корупцията.

 24. 24 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  това не е политическо назначение, това е корпуционно назначение

 25. 25 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 548 Любопитно

  Авторът е (вече не чак толкова) млад кадър на малдежкото бсп и съветник на столетната *урва в парламента, а да, и между другото се подвизава и в БИПИ, откъдето някога тръгна и любимецът на умно-красивите бай Ристю Бойкюкиев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK