Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото

Властта не бива да използва безкултурен език: простаци, шестаци, кюфтаци, главанаци, пунта мара, ще ги спукам от бой на изборите, пипни ме за мускула.

© Цветелина Белутова, Капитал

Властта не бива да използва безкултурен език: простаци, шестаци, кюфтаци, главанаци, пунта мара, ще ги спукам от бой на изборите, пипни ме за мускула.Николай Слатински е професор по международна и национална сигурност, преподава в УНСС и Военната академия. Текстът е от профила му във "Фейсбук".


Разбира се, че се тревожа, когато хора, които стават магистри, пишат оДбрана, сигОрност, безопасТност, риЗк. Това е очевидно засилваща се тенденция на лоша образованост и направо на необразованост.


Съзнавам, че като част от системата на висшето образование аз също нося вина за случващото се в тази област. Макар че като правило въпросните млади хора са продукт и направо жертва на по-предните фази на нашето образование и те идват при нас вече осакатени дори не само като правопис, а като мислене, взискателност към себе си, ценности и желание за надграждане на личността си.
Но ние трябва да отидем отвъд лошото образование, което децата и внуците ни получават у нас


Процесът е далеч по-сложен и по-всеобхватен. Става дума за крайно негативно отношение към културата, за толериране на ниската култура, за парадиране с безкултурието, за презрение към очевидно културните и несъмнено възпитаните хора.


Причините за това са не една и две и абсолютизацията на някоя от тях несъмнено изкривява оптиката, представя проблема едностранчиво. Но не може да не се спомене все по-ниската култура на видни представители на властта. Особено осезаемо става тогава, когато ключови фигури на властта се задържат по-дълго на власт. Те постепенно се превръщат в модел на поведение, в стандарт, в пример за подражание и в немалка степен перверзен еталон по отношение на онова, което успешният човек трябва да притежава в България, за да е успешен.


Знае се от политическите науки, че властникът, разположил се


продължително време във властта, може да окаже много силно влияние върху манталитета


и даже върху менталността на обществото. Ненапразно в късния соц имаше такава масова тодорживковизация на голяма част от народа ни – култивиране на тарикатлък, на недостатъчно образование, дебелашко чувство за хумор, народнячество и нелицеприятна смес от байганьовство и хитърпетърство в жизнената стратегия и като формула за уреждане в живота.


Винаги ме е занимавал езикът на властта. Защото той има свойството да се превръща в норма, в начин на говорене във и на управлението, в рамка и формат, в които обществото започва да обмисля и обговаря проблемите си, насъщните свои проблеми.


За мен от прочетените книги и жизнения опит е несъмнено, че простият, дори граничещ с просташки език на властта се трансформира в прост, дори граничещ с просташки език, на който мисли и говори за проблемите си обществото.


Структурните лингвисти, лингвистите психолози, лингвистите в сигурността и антропологическите лингвисти - всеки по свой път и със свой инструментариум - са доказали, че между битието и езика, на който то се описва, разказва и реконструира, действа обратната връзка. Казано по-ясно, не само каквото ни е битието, такъв ни е езикът,


но и какъвто ни е езикът, такова ни е битието.


Ето защо съм писал и ще пиша, че властта не бива да използва безкултурен език: простаци, шестаци, кюфтаци, главанаци; тя не може да си служи с грубости и гадости като пунта мара, ще ги спукам от бой на изборите, пипни ме за мускула, хвани ме за шлифера, разфасовали момчето (за убития ученик в Перник), гърдите са ми големи; и не е редно да прибягва до фрази като вие сте прости и аз съм прост, българите са като моите кучета, младите да копат картофи, да не стават студенти, а овчари...


Защото този език се превръща в норма и рамка за управлението и обществото ни.


Не виждам нищо лошо обикновеният човек да слуша чалга. В края на краищата обикновеният човек не е длъжен да разсъждава все над световните проблеми и да цитира Шекспир в оригинал, няма как да използва стила на Камю или слога на Кафка.


Страшното е не като се слуша и пее чалга. Страшното е, когато проблемите на обществото се осмислят на чалга ниво. Когато е чалгизирано съзнанието на обществото. Когато чалгово е поведението на властта.


Властта има доста често точно такова поведение – на чалга власт. Тя има чалга език, чалга мислене, чалга държане,


чалга отношение към насъщното и жизнено важното в страната ни.


По този начин водещите политици легитимират чалгизацията, хамалщината, дебеловратието, некултурността в речника на обществото и ги превръщат в основния арсенал от езикови средства, начини за оценяване на случващото се в страната и способи за изразяване на мислите. А това вече е свидетелство за катастрофа, за пошлост и арогантност, достигнали най-високите нива на държавното управление.


Все по-често се натъквам на хора, на групи хора, на прослойки от хора, които "разсъждават" по същия начин – примитивно и преднамерено, безпардонно и без грам съмнение, по прости и елементарни схеми, чрез банални и повърхностни обяснителни шаблони. Те не се замислят колко малко знаят, а мразят знаещите повече. Парадират с неосведомеността си, щастливи са в ограничеността си, имат за всичко отговор и винаги някой друг им е виновен. На пръв поглед шокират с парвенющината си, но ако човек се взре в тях, ще види, че всъщност се държат като зомбирани.


Трябва да се помни - не само каквито сме, така започваме да говорим, но и


както говорим - такива започваме да ставаме.


Днес е в сила обратната връзка – когато следствието и причината могат да си разменят местата и следствието да започне да влияе на причината, която го е породила, а причината да стане следствие на породеното от нея следствие.


Ето защо толкова акцентирам на езика и културата на политиците. Да, и те са хора, ще каже някой, а значи нищо човешко не им е чуждо, могат да говорят нелепици, грубости, простотии, тъпотии, цинизми. Та нали така говорят обикновените хора.


Да, ама не...


Защото политиците не са само персони с повече власт и право да решават стратегически проблеми. Те имат преди всичко твърде много и особено високи отговорности.


Те могат да бъдат шанс за обществото, но могат да бъдат и зло за него.


Висшите ни политици не са осъзнали своята отговорност за езика, на който обществото мисли за проблемите си. И като не са го осъзнали, те я карат словесно през просото. Без да си дават сметка, че така вредят ужасно силно на обществото и народа си.


Неизкоренима е моята тревога, че с непремерен, лишен от дълбочина, злобен, арогантен език водещите политици легитимират грубостта, изпростяването, примитивизирането, чалгизацията, некултурността в речника на обществото и ги превръщат в основния арсенал от езикови средства, начини за оценяване на случващото се в страната и способи за изразяване на мислите.


Войнстващата неграмотност, агресивната посредственост, арогантната парвенющина се мултиплицират, репродуцират, възпроизвеждат. Ето тук се вижда с най-страшна сила липсата на лидери, водачи, просветен елит в България. Ако имаше лидери, водачи, просветен елит, вместо свещената простота, настанила се във висшите етажи на политиката, бизнеса, науката и културата, те щяха да разширяват и задълбочават мисленето на хората, щяха да им помагат да се надигат на пръсти, за да виждат какво има отвъд хоризонта на всекидневните грижи и тревоги, семпли радости и първични удоволствия, щяха да ги карат да осъзнават колко неблаговидно занятие е да профукваш живота си в безхаберие спрямо страната и обществото и колко нищожно е да унищожаваш всекидневно личността в себе си, само защото си разбрал или си предположил, че днес


да си личност със собствено мислене и чувство за достойнство е абсолютно безперспективно


и е лукс, който не можеш да си позволиш.


Пак ще повторя - не само езикът ни е такъв, какъвто сме ние, но и какъвто ни е езикът, такива сме ние.
Все същата т.нар. обратна връзка.


Точно така не само както живеем, такива ставаме, но и каквито ставаме, така живеем.


Ние ставаме все по-лоши и по-зли, защото живеем все по-лошо и по-зле, но и ние живеем все по-лошо и по-зле, защото ставаме все по-лоши и по-зли.


Ето защо всеки смислен и мислещ родител трябва да внимава какви думи използва пред децата си. Ако той псува и говори цинизми, децата ще правят същото. Но най-страшното е не че децата ще псуват и говорят цинизми, а и че като правят тези неща, те затварят хоризонта си на цели и стремежи, мисъл и действие в техните рамки. И както говорят, такива стават.


От науката се знае - еднояйчни близнаци, отгледани в две различни семейства – едното възпитано, културно, с приличен език, с културни потребности, а другото – с псувни, насилие, цинизъм, безкултурие, към своята 12-годишнина вече имат 25% различен интелект.


Средата осакатява ума, оскотява потребностите, обезценностява и примитивизира.


Може да се каже, че същото в немалка степен се отнася и за обществата. Затова последните десетина години вероятно са ни снижили културата, ценностите, потребностите, интелекта ни на общество с 25%, т.е. направили са ни като общество с една четвърт по-примитивно, по-грубо, по-просто и по-нископотребно. А щетите в културата, в ценностите изискват тройно време за възстановяване – 10 години системно рушене ще означават 30 години лекуване на нанесените щети. 30 години са цяло едно поколение!


Такъв е законът на живота при обществото:


Простотата, дори простотията на властта неизбежно – рано или късно, даже по-скоро рано, отколкото късно, се превръща в простота, дори простотия на обществото. Опростаченото общество вече не е общество, то е прост народ. А се знае от време оно - прост народ, слаба държава.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Ей го бре, Бибитко с жипката от фейса :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 2. 2 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ей го бре, Бибитко с жипката от фейса :)
  —цитат от коментар 1 на There is VoiSe of Amerika Says Edgar Hoover


  Тоя, дето ще ви бие на изборите като маче у дирек.

 3. 3 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 290 Неутрално

  .....Пъ аку пручете и Хари Потър кви магий може дъ зъварти

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Весело

  Сериозно ли тук се громи арогантност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. Правилно, ако го няма, няма и ГЕРБ..,.,.даже и калинки няма да останат. Тролетариста герберски е на пост както виждам :)
  До коментар [#2] от "Боби Бобев":

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Разстроено

  "като мислене, взискателност към себе си, ценности и желание за надграждане на личността си." - ВЪзпитание, ЖЕлание, ВЪзможности - БГ ценности, традиционни, съхранили народа през вековете, се изопачават заради БГ ОПравници, за които нито религията, нито културните ценности са познати, нито имат желание да ги проповядват в съвременното общество, нито пък знаят как. Апатията е това, което проваля всички, а за това "претръпване" към халтурата сме си виновни ние...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1616 Разстроено

  До коментар [#2] от "Боби Бобев":

  А ето и защо има интерес народа."да е прост"...

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Бобев":

  Без Цветанов с изборните машинации може и да се затъкне този път.Не подценявай ситуацията милиционерче.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Властта не бива да използва безкултурен език: простаци, шестаци, кюфтаци, главанаци, пунта мара, ще ги спукам от бой на изборите, пипни ме за мускула."

  Слатински, баш "шестак" си е бившият ти шеф Гоце. :) Бедата е, че не беше разрушена мафиотската им мрежа. Разправяха, че не може да бъдат лустрирани над милион. Затова правеха правителства на "съгласието" и нямаше никаква лустрация. А трябваше да има лустрация поне на щатните офицери на ДС. Така днес нямаше да знаем нито Красимир Гергов, нито "Гестапото", нито Боян Чуков, нито ...

 10. 10 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Не се и съмнявам в Булгар простолюдието, простащината е основна черта на населението! Както и невежеството и необразоваността. Наследство от комунистическата диктатура.

 11. 11 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Лилавите и червените кандидат-кметове употребиха децата с увреждания: Манолова и още двама кандидат-кметове седнаха предизборно в инвалидни колички.
  https://faktor.bg/bg/articles/nelepa-aktsiya-na-manolova-ignatov-i-bonev-sreshtu-fandakova

 12. 12 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Комунистите са най-големите простаци.Те ни управляваха от 1944 досега.

 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 890 Любопитно

  просташкият език на управляващите е част от техният мутренски манталитет и същност ,те друго не знаят и не могат ,лошото е, че за мнозинството българи простотията и арогантността са част от ежедневието им, и те въобще не ги впечатляват ,камо ли да ги възмутят

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Когато лицата стават мутри , мутрите стават лица.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Опростачаването е напълно целенасочен процес, започнал още в Петю Блъсковите вестници 168 часа и 24 часа (да, бяха негови в началото), продължил със Слави и намерил естествената си кулминация в изстрелването на Бойко Борисов във върховете на държавната власт.

  Опростачаването не се случи от днес за утре, то беше внимателно и професионално разработена стратегия за намиране на the lowest common denominator, за овластяване на социалните низини чрез създаването на публична интонационна среда, която не само да говори на езика на банишорската пивница, ами и да делегитимира онези, които се противопоставят с домашното си възпитание, образованост и стандарти на поведение на този език и стил.

  Тъкмо “Дебелия” (168 часа) на Блъсков откри фронта срещу “Фъ Дъ” - един почтен човек, категорично отказващ да общува с простаците на техния език, като подхвърляше гнусни инсинуации за сексуалността му.

  Защото за шкембестия, мазен, секнещ се с пръсти и уригващ се на чесън гръмогласен простак всеки, който не е като него, е със сгрешена сексуалност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  "Разбира се, че се тревожа, когато хора, които стават магистри, пишат оДбрана, сигОрност, безопасТност, риЗк."

  А когато министърът на културата напише 'Збогом', това какво е?

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Сътрудникът на Гоце и зеленият чорап е по-скоро жалък,у отколкото смешен!!!

 18. 18 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 313 Разстроено

  Тенденцията е в световен мащаб.
  Мисля че се започна с Берлискони в Италия.
  Нашия Ердоган е от същата серия,
  Тръмп, Борката и повечето в Източна Европа.щ

  :(

  Turk
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Весело

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Защото за шкембестия, мазен, секнещ се с пръсти и уригващ се на чесън гръмогласен простак всеки, който не е като него, е със сгрешена сексуалност.
  =======
  Срещу опростачването ......с този просташки жаргон,....си типичния пример .....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Браво! +++

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 21. 21 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Лошото е, че на населението му харесва точно това. И в разрез с поговорката "Бог високо, цар далеко" сега се оказа, че "царя" вече не е толкова далеко. Той не говори на някакъв неразбираем език, а е същия като Алековия герой...
  80% от населението го боготворят...

  Пу!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#20] от "tsyrvulan":

  Благодаря, колега. Но нещата не свършват дотук. Овластеният простак не се спира, докато не установи някаква форма на диктат(ура) на простаците над мълчаливото мнозинство (което си мълчи ИМЕННО защото не му се надвиква с простаци). Израз на този стремеж към доминация на простака беше бабаитското провикване на Слави, че “ако НАРОДЪТ реши, всички ще ходим със зелени гащи”.

  Толкова е учил в Учиндол, така си разбира той демокрацията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 890 Любопитно

  До коментар [#11] от "Боби Бобев":

  БОКЛУК , снимките са супер ,показват че все пак има някаква надежда за тази клета територия

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  “Политици и пелени трябва да се сменят често. По една и съща причина”. Марк Твен

  Мърфи е оптимист!
 25. До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Цветанов никога не е бил фактор в печеленето на избори с друго освен с манипулации, натиск, лъжи и заплахи...........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Статията изразява с много думи нещо, което трябва да се посочи просто, ясно и недвусмислено, защото " опростенчването", за което говорим, е факт само за онези, които не са разбрали, че от мутри и престъпници, заели ключови длъжности в държавата ни, друго няма и как да се очаква ! Но пък ако точно това не си разбрал, и то за вече над четвърт век власт на утайката на обществото, то ти просто си част от същата тази утайка ! Всичко това съм го писал по стотици поводи, така че няма смисъл да удължавам коментара си излишно !

 27. 27 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вижте си собствените коментари, когато се отнасят до управляващите. Какви епитети използвате към премиера Борисов, от просташки по- просташки. Ма не сме ние от тез како Сийке...

 28. 28 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "Войнстващата неграмотност, агресивната посредственост, арогантната парвенющина се мултиплицират, репродуцират, възпроизвеждат. Ето тук се вижда с най-страшна сила липсата на лидери, водачи, просветен елит в България. "
  ===========================================================================
  Ами,търсенето определя предлагането...

  Цветан Стоянов
  ШАЯЧЕНА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ
  Къде ще се скриете, мои бедни приятели? Няма къде да се скриете! Миризма се носи из цялата страна, миризма на шаяк и спарено тяло! Виждате ли чистите чаршафи наоколо – на всеки един е легнал човек с потури! О, кой ще отвори прозореца, за да влезе вятърът, великденският вятър, пречистителят, който ще издуха вонята от ъглите и ще спаси измъчените ноздри? Кой ще изгони неканените, които направиха от културата одая?
  Все по-натъпкана става одаята, а те влизат, нови и нови, сами и на групи, със стотици и с хиляди – неизброимите, неудържимите, шаячените интелигенти! Името им е легион – като скакалци, като термити нахлуват те и заемат всяко кътче! Една тъмна, понесена джунгла, една лавина, за която няма спиране, техният строй се множи от ден на ден. Няма нужда да говорите с тях, за да ги познаете. Тези буцести черепи, тези окосмени челца, тези малки свински очички, тези чепати печенегски туловища – не сте ли ги гледали до насищане и пренасищане! Какви умчета се крият зад тях, тесни като килери на стара къща! Какви мозъци, съставени само от плоскости и ръбове! Не дай Боже да сте наблизо, когато започнат да ги напрягат, да промишляват по някой проблем, да обсъждат – тогава от оскъдните им гънки се вдигат изпарения и шаяченият мирис става толкова силен, че може да ви задуши!..
  Те са прочели една брошурка за Опарин и знаят тайната на живота; те са зазубрили няколко конспекта и разбират що е единство и борба на противоположностите; те могат да ви докажат, че светът няма начало и няма край; те са научили, че зад всеки възторг стоят икономически отношения. Всичко им е ясно, на тях, шаячените интелигенти – или, ако не им е ясно, то поне са уверени, че скоро ще им се изясни, стига само да проверят какво пише по въпроса в учебника. А учебници те имат в изобилие – още с парите от първата заплата са ги купили и наредили в новата етажерка, там до прочутия червен абажур, който напомнял Чеховски разказ – може би, защото и от него лъха същият ужас на пошлостта. И ето, че миг след това те, които до вчера не са виждали четка за зъби, ви говорят за цивилизация. Те, които знаят от пази боже до помози боже, ви учат как да разбирате Гьоте. Речникът им е от сто думи – започва със “значи” и завършва със “специфика”. С него те ще ви изкоментират всяка мъдрост. Развлечени, нахални, космати, самоуверени, те носят своите гурели из библиотеките и изложбените зали, сочат с пръсти, мръщят се, кашлят и раздават оценки. “Всичко това е за нас – казват те – и ако не ни харесва, не може да съществува”! Но те не са само публика, те станаха и – прости ми Господи! – създатели, та дори и командири на културата! Малцина ли са се възкачили върху диригентските пултове, за да размахват геги? Колко месарски ръце галят пепелницата от слонова кост преди да напишат върху ръкописа “Да се поправи”? Преклонете се и се смирете, своеволници – пред вас е великото жури на простаците, то ще ви съди и ще ви дава равнище!
  Някой ще възрази сигурно, че думата “простаци” не е точна, че тя трябва да се отнесе към друга категория. Но, извинете, думата е тъкмо на мястото си! Напразно се мъчат да изменят лексиконите и да коват нови смисли на старите, познати прозвища, за да не ударят те там, където трябва… Хората знаят много добре на кое се казва простащина, те не са забравили чак дотолкова българския език. И хиляда социологически есета да се напишат, те няма да обезмирисят шаячения интелигент – защото той и само той е истинският, страшният, устременият, войнствуващият простак. Той не притежава дори свежия смях на варварина, той е тъп и сериозен като глинен африкански идол, като чукундурите, които доскоро е вадил от бащините си ниви!
  Ще попитате откъде идва, кой извор го изригва от недрата си? Да, страшното е, че идва от народа! Той бе същото тихо и наивно дете, което преди малко седеше в ниската класна стая, под лавиците, където мирише на дюли, и от стената вдъхновено гледа Ботев. Каква сила го преобрази и отнесе аромата на дюлите? Ботев би се изплашил да го види сега. Неофитовци и априловци щяха да се обърнат в гроба, ако можеха да го усетят, него, питомеца на днешното училище! Но те са мъртви и той си служи безнаказано с техните имена, гордее се, че е продължител на паисиевата линия! Той е насочил като пика своята диплома. “Народът ме е изучил – ечи гласът му, – за да уча вас”! Затова, разбира се, националното му е винаги на устата – но не истински националното, а онази лъжлива затвореност, която той е оградил с плетища. Толкова знае – от село до Голо бърдо, там е пасал козите, там е вселената. И толкова трябва да знаят всички, за да му бъдат равни, за да могат да клекнат заедно на припек да люпят слънчогледово семе, да си гледат немитите крака, да душат вкисналия си козяк, да си разправят говедарски анекдоти и от време на време патриотично да се провикват: “У-бре-де-бре”! и “Льох-мари-майчице”! Това било родното, земята, която ни давала сила като на древния Антей. Шаяченият интелигент би изрязал всички крила, за да осигури тази земност.
  Защото за него любознателността е първороден грях. Ако някой рече да погледне оттатък баира, той ще се смръщи и ще го покаже с пръст: “Аха, ето го родоотстъпника”! Кой разправя там, че Амазонка била по-дълбока от Искъра? Що е това Амазонка? Я дайте да го видим тоя другар! – и вече е готов да говори за предателство. Своето скудоумие той нарича родина. Тъпченето в пръстта – жизненост. И върховната му добродетел е неговото мръсно бельо – понеже, видите ли, е нашенско, баба му го е тъкала ей тук, на пруста…
  Но кого ще излъже той, че идвайки от народа, е едно с него? Та от народа са дошли толкова много неща, които са му били чужди, защото той създава всичко и всякакво! Нали после сам той ги е изхвърля от себе си и ги разтъпква с крак? Ах, тази лъжлива принадлежност, която се мъчи да се родее с шаяка! Това демонстриране на калта под ноктите, с което се иска да се напомни за чернозем! Не, народът не може да се отъждестви с такава смет! Народът, който достигна кристални висини на чувството и съзерцанието и ги предаде в дивните стихове на песните си; който с най-простички бои направи дори от килимите си цветни приказки, който вряза чистотата на душата си в дървени иконостаси, достойни за всички луври и ермитажи; народът, който можа да стопли с човечен хумор мрака на вековно страдание, да почувствува музиката на неуловими нюанси, да открие с две думи мъдрости – бисери; народът, който се втурна със свещена жажда към светлината, който късаше от парчето хляб, за да купи книжки на малките си, който още преди двеста години разнасяше стока от Мюнхен до Етиопия и гледаше света с големи любопитни очи; народът, чийто шаяк, и най-груб, и най-дрипав, никога не мирише – истинският, великият, дълбокият, създаващият народ по-скоро ще изчезне, но няма да нарече свои шаячените интелигенти. От него те са взели само външния пласт и дори него са превърнали в карикатура. Не на народа са деца те, а на обстоятелството; плодът на преходното време, което наред с героите и красотата си изхвърля на бял свят и изроди; нечистотията на големия разлив. Те нямат нищо общо и с партията, макар че някои от тях са се окичили със значки и членски книжки – та не им стига бичия устрем и цялата еднопосочност на мъничките им мисли, а искат и с тях да си пробиват път! Истинската партийна интелигенция е чистота и богата душевност, многостранност и търсене, тя изстрадва всяка истина, за нея марксизмът е дълбочина, а не букварче с две фрази за делник и две – за празник. И тук шаячените интелигенти са само пяна и мътилка, болест и проклятие; те са голямата, срамната, жилавата като бурен опасност!..
  И може би затова най-жалко и болно е, когато ние не я виждаме, когато добри, изтънчени, даровити между нас се правят на слепи или вече са наистина ослепели и търсят призраци в пространството, срещу които да проявяват енергията си и да размахват дървени мечове. Не разбират ли те, че в момента има един враг? Не усещат ли, че той ги притиска с безбройните си кореми? Че гласът му е изпълнил целия въздух? Че трябва свещена война, за да се спре този прилив? Или може би по-лесно и по-приятно е да търсиш призраци в пространството?
  Къде ще се скриете, мои бедни приятели? Няма къде да се скриете! Миризма се носи из цялата страна, миризма на шаяк и спарено тяло! И все пак аз вярвам, че ще задуха великденският вятър, пречистителят, че вълните ще изхвърлят на брега пяната на прехода. Защото нито една култура, и стара, и нова, не може да търпи нищожеството. Но вие естети-рицари, търсители на красотата и правдата, които ще излезете тогава от хралупите, ще можете ли да кажете с чиста съвест: “Ние воювахме за този ден, дори когато мушкахме другаде”?
  1959 г.
  Цветан Стоянов (1930-1971) е сред най-изтъкнатите български интелектуалци – културолог, критик, писател и преводач, една от най-емблематичните фигури за 60-те години на ХХ в. Роден е в София. Баща му – Сава Стоянов е и първият издател на сп. „Златорог“. Завършва право в Софийския университет, след което изцяло се отдава на литературна дейност. На него дължим прекрасните преводи от английски на Емили Дикинсън, Пърси Биш Шели и Уолт Уитман, на „Книга за джунглата“ на Киплинг, „Тортила Флет“ и „Зимата на нашето недоволство“ на Стайнбек, на „Пътешествията на Гъливер“ на Суифт и „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли. А също и на прекрасните есета за „Броселиандовата гора“, „Невидимият салон“, „Орфей“ и „Хубавите разговори“, мащабните изследвания „Идеи и мотиви на отчуждението в западната литература“ и „Геният и неговият наставник“. "
  Това негово есе,което е актуално и днес.


 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално


  « ... простаци, шестаци, главанаци, пунта мара, пипни ме за шлифера, аз съм прост и вие сте прости ... «


  Уви,
  не мога да се сетя за коя гнусна и тъпа мутра намеква Слатински .
  Моля някой да ми помогне .
  Благодаря .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  [quote#2:"Боби Бобев"][/quote]


  « Тоя дето ще ви бие на изборите, като маче у дирек . «


  По- горе Слатински пише точно за такива като вас - онзи, който « бие като маче у дирек « и онези, които му целуват гъза за жълти стотинки !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 31. 31 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Като чуя някой като Мариана Георгиева да ми се гняви и сменям канала моментално.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#25] от "There is VoiSe of Amerika Says Edgar Hoover":

  Именно това казвам и аз.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Нали не сте забравили още,че някои от политическите ни лидери така говореха на публиката,че после се налагаше 3 дена техните сътрудници да обясняват какво са искали да кажат?!Е,този на снимката говори така,че не се налага да обясняват на хората какво е искал да каже.Да сте видяли някога Филип Димитров,Станишев,Ренета Инджова,Орешарски да са общували с обикновения човек на улицата,пътя,къра,селото?!Укорявате ББ,че имал многобройна охрана,но забравяте да кажете,че той ходи сред хората,разговаря с тях,снима се,решава малките им лични проблеми в ход,събира винаги тълпи от хора около себе си,защото го приемат като един от тях,а не като бог от Олимп.

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#27] от "skomina":

  Реципрочност старшинка милиционерски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":


  « Бедата е, че не беше разрушена мафиотската им мрежа . «


  Така е и на власт останаха Маджо, Пашата и техничт ученик !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  На простака, с любов.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Глупости на търкалета. :)

  Изкилифенчения език на политиците и журналистите води до тотално неразбиране и отхвърляне на системата. Сложете и лицемерието и лъжите на последните и това още повече засилва разделението власт - народ.

 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Те за пред публика се напъват да спазват що годе някакво приличие. Работният жаргон е такъв, че когато споделя 1:1 някой техен разговор, модераторът след 2 минути вече ме е изтрил

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 39. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Политиците говорят така, както избирателите им искат да чуят. Ако някой иска да се прави на будител, той просто ще остане неразбран и извън властта. Не езикът на политиците опростачава общестото, а обществото селектира свои избранници, които съответстват на манталитета му.
  Но до някъде разбирам човека - като дойде кадър на УНСС и ти напише мотивационно писмо, където казва, че имал висшО образУвание, ти идва да му завреш копието от дипломата там, където слънце не го огрява...

 40. 40 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Онзеи, които си поръчаха мутрите по улиците, като манталитет и начин на диействие са си лика-прлиика с тях. И вече няма граници, които да не могат да бъдат прескочени под зоркия поглед на умниците в тази държава. Ако обществото не иска криминализиране на властта, ще намери начин да не го допусне. Следователно, криминалният характер на управлението е желание на обществото. Властта демонстрира истинското си лице пред съдебната палата. А сестра Галева, която се лансира като общественичка, работеща изцяло за обществото, се оказа, че няма мнение за мургавите, яки момчета от Перник, които излязоха в подкрепа на свинеглавия гьонсурат, който практически оглави новия ред. Сигурно защото новото и луксозно жилище е в затворения луксозен комплекс до Перник. А мутрите от Перник вече се виждат като милиционерите на новия ред. Само наивниците си мислят, че с избори може да се промени нещо. Избирателната система отдавна е под контрол.

 41. 41 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Дааа...
  Не виждам защо трябва да има такъв анализ, при положение че преди два дни Баце го обяви “Казанът на Киро не става за ракия, много бил скъп”

  Който има глава на раменете се сеща и си прави изводите и без скучноватите статии на Слатински.

 42. 42 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Моля ви, спрете да отговаряте на троловете и да им "борите" аргументите. Натискате минусчето и продължавате нататък. Иначе всяка дискусия под всяка статия свършва по един и същ начин: няколко трола и няколко борци за правда (знаете се кои сте!) се джафкат и удавят в храчки всеки опит за дискусия.

  Не отговаряйте на троловете с аргументи, умолявам ви! Това е единствената им цел, не им угаждайте! Не се превръщайте в част от проблема!

  (Този коментар ще го спамвам под много статии, дано някой с мозък в главата прочете и се замисли.)

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#40] от "Анти Шишковци":

  "А мутрите от Перник вече се виждат като милиционерите на новия ред."

  Ами съвсем скоро предстои такива като тях да бъдат институционализирани, въоръжени и оправомощени да задържат, профилактират и сплашват граждани за "хулиганство", когато си позволят да запитат КОЙ източи КТБ, КОЙ предложи Гешев или КОЙ спря сигнала на Радиото.

  С което "народната власт" отново ще се възцари, като след девети.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Не съм фен на Слатински, но съм нашълно съгласен за тясната връзка между език и битие.
  По въпроса за влиянието на езика на властта върху нашия език и оттам битие, за мен е трудно да определя кое е яйцето и кое е кокошката.
  Така или иначе, те, нашите управници, са част от нас и вероятно са доста представителна извадка, колкото това да е неприятно за някои от нас. Самия факт на техния избор, показва че преобладаващите настроения, средното ниво на владеене на език и въобще мислене са такива.
  И се получава порочен кръг - "простите" си избират също такива "прости" лидери, които се различават от масата само по по-виското ниво на селска хитрост и дебелашки хумор.
  Та принципния въпрос, на който трябва да отговорят най-вече такива като Слатински, които по една или друга причина олицетворяват нашия интелектуален елит, е как те първо да постигнат някаква начална степен на съгласие по между си и след това да започнат да задават тона, по-добрия тон, на правилния език, та и "народа", каквото и да стои зад тази дума, да ги последва.
  Иначе ще си останем както и досега - "елита" ще раздава спорни мъдрости на пазарен език, а интелектуалците ще отправят вопли и ще се жалят на арменския поп.

 45. 45 Профил на marketologa
  marketologa
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Браво за анализа. Напълно съгласен.

 46. 46 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Когато материалното унищожи духовното, когато хладилникът пребори книгите, когато народът остане сирота - без духовни водачи, на власт идват Бай Ганьо и Данко Хаирсъзинът, а покрай тях и цялата пияна и смрадлива банда от кръчмата. Причина - следствие!

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално  До коментар [#33] от "val1320":

  Да сте видяли някога Филип Димитров,Станишев,Ренета Инджова,Орешарски да са общували с обикновения човек на улицата,пътя,къра,селото?!
  ========
  Отличен коментар. ....браво ....!!!
  Браво и на моето търпение , че изчаках написаното от Вас.....
  Политиците които сте изброили ,не са народ.....те са интелигенция. ....!
  Техния жаргон е чужд на народния .....и затова нямат куража да слязат на улицата. ....
  Затова , на времето и СДС се провали .....
  Затова се провалиха и всички които почнаха да говорят пред електората си ....на ''френски''.....
  Идеите могат да бъдат добри ....но не е ли общ езика ....отпиши го.....
  А автора е изневерил на журналистическите принципи. ....
  Написал е статия на своето анти мнение. ....
  Г-н . Слатински знае прекрасно ,че всички политици могат да говорят и на жаргон ''какъвто подобава''.....но за да убедят повече хора , говорят на жаргона който им е най полезен......

  В политиката е така ......
  На времето , за да бъде по убедителен пред грузинците ,Буш младши .....дори танцуваше пред тях.....

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Хубавото на статията на Слатински е че послужи като пирон на който да се закачат хубави анализи за опростачването в политиката. Проблемът е стар като света, Содом и Гомор от библията са продукт на опростачването.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 49. 49 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Бойчето първо че не може да говори по различен начин, той знае само банкянски и второ - ако теоретично можеше, тогава как щеше да стигне до сърцето на селташкия си електорат бе?!?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 50. 50 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 307 Весело

  Те за пред публика се напъват да спазват що годе някакво приличие. Работният жаргон е такъв, че когато споделя 1:1 някой техен разговор, модераторът след 2 минути вече ме е изтрил
  —цитат от коментар 38 на cinik


  Хахаха...
  +++

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 51. 51 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Разстроено

  "Властта" = мафията, официализираната престъпност.
  "Елитът" = далеч е от такъв
  "Народни представители" = представляват 0.005% от народа - по интереси

 52. 52 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Слатински е точно бивш “шестак”, руско мекере

 53. То есето по дълго от статията бре :)До коментар [#28] от "objektivist96":

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#52] от "mop36557620":

  Дай линк . БУДА ли му е бил псевдонима ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Барека, в изблик на неподправена лИбов към Баце беше възкликнал едно време:
  " Вие като че ли сте създаден да раждате образни словесни парадигми в българската политика.“
  Нещо като "Др. Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам".
  И като почне човек да изброява... Веждито, Цв.Цв., СлавитУ, Кошлука...Все жалки словесни епигони на Баце.
  От другата страна са носителите на морфичния резонанс и високия наратив на предозираните интроверти...
  Следващата категория са демагозите като сестра Галева, ръсеща заучения си монолог тия дни по всяка телевизия.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 56. 56 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 532 Неутрално
 57. 57 Профил на Фидос Койчев
  Фидос Койчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Просташките изрази са патент на медиите, просто да е по-интересно за публиката и тиражеца да се вдигне. Не си спомням някой от управляващите да употребява такива думи, а в парламента ако някой ако си го позволи веднага му правят забележка или му отнемат думата. Простащина и неграмотността обаче не е пропуснала и голяма част от коментиращите които се вихрят по форумите.

 58. 58 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Де да беше само просташката страна в поведението на родово-комунистическо-милиционерската-ДС партия Герб... Това е сбирщина от най-долнопробната вторична утайка, забъркана в постоталитарната клоака. Веспасиан би допълнил :"Парите не миришат, но делата на ГЕРБ смърдят". За последните години шампион по просташко говорене е, без съмнение, мулташкото недоразумение Рашид, чието себелюбие, наглост и брутално поведение, гарнирано с чепове за зеле, кукузели, псувни и долнопробни лъжи и фукни ( той си другарувал като младеж с Димитър Киров, Й.Левиев и Слона, последна гръмка нагла лажа, изказана в Пловдив). Та наглостта, кражбите, лъжите, репресиите, гарнирани с цветист каруцарско-милиционерски език - това е тест, по който се избират помежду си участницитев шайката ГЕРБ. Към оперението се добавят и разкрачени калинки. Както казва Рашидов: "Изкуство, да му е.а майката!"

  Дедо Крум
 59. 59 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 530 Любопитно

  До коментар [#28] от "objektivist96":

  Благодаря за есето на Цветан Стоянов!!!

  И едно предложение към редакторите на "Дневник": Моля ви, направете един експеримент! Пуснете като статия есето на Цветан Стоянов, а публикацията на Слатински сложете отдолу като коментар на читател. Може би на първо място.

  И без това есето е много силно, а и публикацията на Слатински е нещо като следствие на дереджето през 1959-а. Просто сме на втората извивка на спиралата или може би - на третата. Много хора забравят, че елитът на нацията ( а с това и част от интелигенцията) е избит веднага след преврата на 0.9.09.1944.

  73! Go Go
 60. 60 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  просташкият език на управляващите е част от техният мутренски манталитет и същност ,те друго не знаят и не могат ,лошото е, че за мнозинството българи простотията и арогантността са част от ежедневието им, и те въобще не ги впечатляват ,камо ли да ги възмутят
  —цитат от коментар 13 на Stewie


  И така, започвам:

  „Днес, в подлеза на метрото, срещнах един стар приятел. ... и ми каза само „Гъз, ти си наш‘то знаме".Отдавна не съм се чувствал толкова поласкан и окуражен. И го казвам напълно сериозно, както впрочем и той.“

  "Функцията на ДСБ е да бъдем кратки и да ни повтарят през годините."

  “Не са нашите качества изборите, които правим, а които показват какви сме.“
  “Интересува ме съдбата на тези хора, които са задържани и не искам моето мнение да се отразява.”

  “Всичко е станало пред очите ми, практически - пред очите на цялото общество.”

  “това е първата стъпка от шестте стъпки, които ние сега ги раздаваме”

  "Без да дадеш пример, не можеш да осъществиш промяна в комуникацията."

  “... до разговори, свързани с ГЕРБ, не сме стигали, но аз представих нашето виждане, че съвместно явяване на избори с тях и правенето на предизборни коалиции е напълно изключено.”

  “Малко хора знаят, но г-жа Меркел не е лидер на Християндемократическия съюз.”


  “Не е необходимо да има хора, които да представляват Реформаторския блок.”

  “Блокът е общо тяло със собствено ръководство, с много безпартийни хора в него."

  “Всяко нещо се приема от самия Граждански съвет и партиите са задължени това да е тяхната позиция. Затова... чрез тази стъпка партиите се отказват от власт. Те няма да формулират позиции, те ще ги получават готови от Гражданския съвет.”

  "...и аз, и Реформаторският блок като цяло с назоваването на конкретните проблеми, които стоят пред скоба и пред всички други проблеми в обществото, изпълнява функция на политическо лидерство. И посочва единствения изход - политическото лидерство, което да каже ясно къде е заровено кучето."


  “Конституционният съд е пробит по начина, по който е пробита съдебната система отдавна.”

  “Имаше данни през цялото време, че нещо подобно се случва, но аз не мога да кажа, че разполагам с такава информация.”

  “Моето мнение, което не сме обсъждали на ръководство е, че...”

  “Аз първо искам да се разгранича от нещо, което каза г-н Ципов и е вярно, но е крайно непълно.”

  “Не съм склонен да рисувам управлението на ГЕРБ в крайно черни краски, управлението на Борисов беше политически провал с отделни изолирани успехи в икономическата сфера, дължащи се на отделни хора.”

  “И така. Борисов и Орешарски в Брюксел. Пледират невменяемост, причинена от патологичното желание да си направят кал и да се харесат на общата си куртизанка.”

  “Борисов влезе в управлението с конституционно мнозинство. Това е неговата огромна отговорност пред българската общественост. През първата година на управлението си той имаше подкрепата на 160 народни представители – можеше да променя Конституцията, а не направи нищо такова. В името на самостоятелното управление той разруши конституционното мнозинство, за да стигне на финала да управлява с купени депутати – което за него, изглежда, беше много приемливо. Явно такъв му е начинът на мислене.”

  “В отношенията с Борисов се допускаха поредица от грешки. Аз също съм допускал грешки. Ние виждаме система от грешки в този контакт. Може би защото твърде дълго много хора бяха подвластни на харизмата на Борисов и постоянните му изборни успехи затвърждаваха Стокхолмски синдром в отношението към него. Всички проблеми с ГЕРБ за мен лично, като политически лидер, отпаднаха в момента, в който престанах да мисля в погрешните парадигми. Борисов не е центърът на вселената, около него нищо не се върти.”

  “Между ГЕРБ и Реформаторския блок все още има доста принципни различия. Това обаче не е достатъчно на хората. Те се дразнят от подобни действия.”

  "Реформаторският блок е третата политическа сила в България с амбиции да върви напред. Оттук нататък не е ЕНП значката, която искаме да си закачим. А ние сме значката, която те би трябвало да търсят, за да си закачат на ревера"
  “... да се предвижда изборен резултат за избори, които ги няма, е прекалено погрешно.”

  „Една от причините да съм и оставам „костовист“, е способността на този човек много ясно и навреме да казва неща, които смътно усещам“.

  Въпрос: Критично малък или критично голям е броят на разбиращите?
  Радан Кънев: Критично съществуващ, което си е голям, сравнено с преди 5-10 години.

  “... предлагам на Бойко Борисов и Герб да не се опитват да възседнат стачката в Украйна"

  " Моята работа е Бойко Борисов да не е лидер на десницата."

  “Смелост в политиката е да се противопоставиш дори на сбърканите очаквания на хората, защото част от тях очакват някой да им раздава.”

  “Този текст няма да се превърне в закон, но ако се превърне, само ще затвърди някои монополи.”

  “… промяната в манталитета помежду ни, в начина на водене на преговори и на вземане на решения е огромна. “
  “Борисов затвърди недъзите на предишните две управления, но и въведе нови лоши неща, най-вече един ужасен модел на лично развитие – от полицията в бизнеса, от бизнеса в политиката, от политиката в администрацията.”

  “Отговорни граждани и отговорни институции – това липсва на днешна Европа и обяснява донякъде кризата в еврозоната.“
  " Нашето призвание е да се борим с неравенството на шансовете, с неравенството пред закона."
  “аз съм привърженик на единна, федерализирана Европа, в която гражданите с гласа си решават какъв да е бюджетът на съюза, чрез истински Европейски парламент, а не сегашния орган с неясни функции.”

  "Реформаторският блок е създаден в името на правосъдната реформа"
  "ние не настояваме да сме достатъчно ясни"
  "Украйна е съседна на България държава"

  "виждам много хора, които се олицетворяват с това смело обединение, ние събираме семейства" (Реформаторския блок)

  "нека обясним: обществените поръчки - това са нашите пари, които се харчат"


  А стига, стига... Не знам за вас, но на мен ми стига толкоз реформиране.

  И си запазвам правото да допълвам този списък с нови раданизми.

 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Весело

  Нивото на Бацето е известно на всички. Лошото е, че тези които се самоидентифицират като алтернатива използват същия просташки език. Примерно, Бай Х**, Г*з, ти си нашето знаме и т.н.
  А Слатински не го харесвам от момента, в който се продаде на Гоцето.

 62. 62 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Опростачва ЛУМПЕНИТЕ....!

 63. 63 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Не мога да се съглася с тезата, че, видите ли, някой си на власт "опростачвал обществото". Един вид, обществото не е от простаци, но някой го опростачва.
  Симеон Сакскобурггота е аристократ, беше и премиер - нима простотията по негово време се кротна?
  Механизмът не е точно този!
  Простотията си съществува и си живее свой живот, но знае много добре, че е простотия.
  Простакът на власт я подтиква да не се срамува, дори да се гордее със себе си.
  Още след Девети на простотията е дадена власт като "класа хегемон" с правото да се надсмива над професори, лекари или просто прилични хора.
  Простакът на власт насърчава простотията с това, че "можеш да получиш власт и без да си учИл", но преди това забогателият в сговор (далавера) с властта простак го е казал много по-убедително със скъпата си кола, без да му се налага да стане дори мъничко по-сложен.
  Простотията е бездънна и е достатъчно масова, но е сдържана от здравия селски предразсъдък "какво ще кажат хората?", "за какъв ще ме вземат?" и в крайна сметка "приличен човек ли съм в своите очи?".
  Простакът Слави, простакът Блъсков, Пик и цялата чалга-индустрия направиха много за преодоляване на тези предразсъдъци. "Бъди себе си!" - този лозунг отключи много повече простотия, отколкото простаците на власт. "Бъди себе си!" - сиреч, простак си и се гордей със себе си! - точно напротив на Възрожденско-Ренесансовото: "усъвършенствай себе си, развий личността си, блесни с талант!"
  Простотията стана "атрактивна и забавна", простаците "станаха себе си", т.е. престанаха да си слагат маска на приличие.
  Всъщност ето как се самоопровергах - паралелната, истинската власт на знаем кои е производителят на простаци, този, който сваля цивилизационните задръжки и кара простотията да владее хората.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 64. 64 Профил на absolvent
  absolvent
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът не е в лексиката, а в понятията и мисленето, които тя разкрива. "Бай Х." си беше съвсем на място, употребено от Кънев в онзи контекст, докато настояването, че Пик и Бивол са едно и също нещо, или че трябва да мразим хакерите като убийците, е по-скоро отказ от разпознаване и признаване на основни житейски, да не говорим за демократични, принципи.

 65. 65 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#33] от "val1320":

  Той и бай Тошо ходеше сред хората. С охрана, като Винету. Същият език, държание, просташки хумор, неадекватно държане. Даже, в момента има опит, за връщането на чл. 1, тихомълком.

 66. 66 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Весело

  "..За мен от прочетените книги и жизнения опит е несъмнено, че простият, дори граничещ с просташки език на властта се трансформира в прост, дори граничещ с просташки език, на който мисли и говори за проблемите си обществото..."

  Много вярно :)

  А колко по-ясно го е казал Водачът: "Аз съм прост и вие сте прости и за това се разбираме"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 67. 67 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Проблемът не е в лексиката, а в понятията и мисленето, които тя разкрива. "Бай Х." си беше съвсем на място, употребено от Кънев в онзи контекст
  —цитат от коментар 64 на absolvent


  В кой "контекст" бе, другар? Сподели с нас, кой е именно "умнокрасивия" контекст, в който г*з и х*й са си "съвсем на място", да се възторгнем от дръгалевската радикал-комунистическа мисла?

 68. 68 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Опростачването не е от вчера. От поне 70г. това да си с произход (традиции), среда, образование, маниери, възпитание, можещ и знаещ и предмет не на подражание, а на насмешка.

  Затова баце говори като цървуланко-разбойник..целта е прозрачна - да спечели поредните избори.

  Иначе Слатински е прав, но картинката е доста по-мрачна.

 69. 69 Профил на absolvent
  absolvent
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "Reporter US":

  Не съм ти другар. В контекста на това да превръщаш парламента в придатък на един човек, пък бил той и лидер на най-голямата група.

 70. 70 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#67] от "Reporter US":Не съм ти другар. В контекста на това да превръщаш парламента в придатък на един човек, пък бил той и лидер на най-голямата група.
  —цитат от коментар 69 на absolvent


  Ти да не си "абсолвент" в новото АОНСУ на Кърниградска? Много ви е паднало нивото, ама то е разбираемо. Ако ти препподават Дайнов и Слатински, няма как да очакваме друг резултат. Сподели сега с нас, разкрий глубокия смисъл на понятието "превърнал парламента в придатък"? Как точно го е превърнал в подобно нЯщо - носи си парламента в джоба, уволнява депутати, заставя ги да гласуват по определен начин насилствено или що? Разкрий дълбините на секретната радикал-комунистическа школовка, шашни ни с прозрения и секрети, желти като онези по знамието на лидерицата ви! Буха-ха-ха-ха...

 71. 71 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 291 Весело

  Нали не сте забравили още,че някои от политическите ни лидери така говореха на публиката,че после се налагаше 3 дена техните сътрудници да обясняват какво са искали да кажат?!Е,този на снимката говори така,че не се налага да обясняват на хората какво е искал да каже.Да сте видяли някога Филип Димитров,Станишев,Ренета Инджова,Орешарски да са общували с обикновения човек на улицата,пътя,къра,селото?!Укорявате ББ,че имал многобройна охрана,но забравяте да кажете,че той ходи сред хората,разговаря с тях,снима се,решава малките им лични проблеми в ход,събира винаги тълпи от хора около себе си,защото го приемат като един от тях,а не като бог от Олимп.
  —цитат от коментар 33 на val1320


  Светец, Полубог, Великан, Най-най-най

 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Весело

  До коментар [#64] от "absolvent":
  Публичното използване на цинизми показва единствено, че на съответния политик му липсва възпитание и уважение към електората.
  За съжаление повечето хора прощават и оправдават изцепките на своите, а са непримирими само към изцепките на политическите противници.

 73. 73 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Става дума за крайно негативно отношение към културата, за толериране на ниската култура, за парадиране с безкултурието, за презрение към очевидно културните и несъмнено възпитаните хора."

  Именно!
  Но това не е характерно само за ГЕРБ.
  Това е българска национална особеност. Достатъчно е да се прочетат класиците.
  Вината не ГЕРБ обаче е, че вместо да да очовечава българите като лидерите му дават някакъв положителен пример, те правят обратното - демонстрират простащина и невежество, защото това се харесва на избирателите им...

 74. 74 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Хаиде сега политиците виновни за опростачването. А меддите света вода ненапита.
  Съвсем малък пример. Боко написал в профила си "КППТ-та" и всички медии го повториха включително и Дневник.
  Както и да е нещата са много по дълбоки. Според мен за нещастие на България тя се превърна в еманация на културните проблеми на съвременното капиталистическо общество.
  (Само да кажа че за мен капитализъм и демокрация са различни категории, както и че т.н. социализъм си беше вид държавен капитализъм)
  Не може печалбата и пазарния дял да са по-висша ценност от природата и човешкото щастие. Когато "икономиката, глупако" се е превърща в крилата фраза, значи ценностната система вече е изкривена.
  "КУЛТУРАТА, ГЛУПАКО"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 75. 75 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Обаче гербавите тролове как си приличат....като наредени използвани капути.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 76. 76 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Вчера се възхитих от видеото с премиера на Люксембург, как с изключително възпитано поведение и думи предаде много силно послание и за две минути направи Борис Джонсън на две стотинки. Нашите имат мноооого още да се учат от майсторите как се прави...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 77. 77 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 459 Неутрално

  В кой "контекст" бе, другар? Сподели с нас, кой е именно "умнокрасивия" контекст, в който г*з и х*й са си "съвсем на място", да се възторгнем от дръгалевската радикал-комунистическа мисла?
  —цитат от коментар 67 на Reporter US


  Личи си, че сте прочели задължителното четиво от едно време- "Овчарчето Калитко" и "Митко Палаузов". Иначе задълбочената ви правешка МИСЛА можеше да се превърне и в МИСЪЛ ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 78. 78 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Бобев":

  Ако всички избиратели са тъпи простаци като теб, наистина ще ни бие. Да се надяваме, че не са.

 79. 79 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Примитивната власт има нужда точно от примитивни, първосигнални, НЕмислещи и деморализирани хора("Вие сте прости и аз съм прост" - Пеевски, "Ейй, България не е само жълтите павета" - Борисов и т.н.). Няма как образован, свободен, финансово осигурен, мислещ човек да избере някой от текущите управляващи. Следователно няма как да съществува този модел на управление, това общество и точно тази държава.
  Поради тази причина явната и неявна деградация на обществото ще продължава.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 80. 80 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  До коментар [#28] от "objektivist96":

  Благодаря Ви за интересния и актуален текст на Цв. Стоянов!
  Прочетох "Романтически манифест" на Айн Ранд, събрани нейни есета, публикувани в ... без съмнение, сте наясно в кое списание. :) Във въведението А. Р. пише, че "Човешкият прогрес не е праволинеен и автоматичен, той е криволичещ и мъчителен, с дълги отклонения или пропадания в застойната нощ на ирационалното".
  Не съм оптимист кога ще "се съмне" след толкова дълго проточилата се застойна нощ на бълг. общество. В този смисъл предстоящите избори биха могли да бъдат "развиделяване", в т. ч. и на нерадостното заключение на Слатински в последния абзац на статията. Харесах анализа, продължавам да не приемам личността на автора.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 81. 81 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Много точна статия. Но, най-просташката реплика, коато се сещам е онова Бай Х*й на Радан Кънев, казано за действащ премиер.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 82. 82 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Любопитно

  До коментар [#59] от "Go Go":
  + Идеята не е лоша!

 83. 83 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Глупости. Колкото процента са крайните простаци, които ти описваш, толкова процента са и другата крайност - най-най-най-възпитаните и културни хора. Говорим за индивидите в средата, а ще ме простиш, но повечето далече не са чак пък такива завършени простаци.
  Немога да осмисля непрекъснатото повтаряне на безмислени клишета: че сме най-тъпи, най-прости, най-крадливи, най-бедни, най-лоши... Това чисто и просто не е истина.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 84. 84 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#73] от "trashgirl":

  "Това е българска национална особеност" - ето и ти!
  Добре де, като "това" е характерна особеност бащати и майкати такива ли са?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 85. 85 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#28] от "objektivist96":

  Когато чета тези редове, пред мен изниква лицето на Делян Пеевски. И на неговия приятел и съдружник - Пожарникарят -Слънце от Банкя.

 86. 86 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Весело

  До коментар [#85] от "murry":
  +++:)))))))) Има и много други...Лица...:)))

 87. 87 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#28] от "objektivist96":
  А дитирамбите за “истинската партийна интелигенция” в същото това есе, което си постнал? Че точно тя беше най-калпава!

  Мърфи е оптимист!
 88. 88 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Простакът е кремък- корав и могъщ,
  Простакът е демон без лик, весдесъщ
  Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
  Удариш на кухо, простакът звучи.
  Простакът не чака, не знае предел
  и стига простакът до своята цел,
  Защото простаци край него вървят
  и дават му знаци и правят му път
  Надкласов, безкласов, без род и съюз,
  но винаги касов, но винаги в плюс
  Без ден да протакаш, дори да кърви
  война на простака до смърт обяви
  За срам на Европа, на всичките нас,
  когато докопа в ръцете си власт
  По страшен от спина, по-жилав от рака,
  сега за сега се оказа простака.
  /Р.Р./

  Е, при такъв електорат, как точно искате да се държат политиците!?

 89. 89 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#88] от "ivanpopov":
  Р.Р. пише за простакал Ти правиш ли разлика м/у прост и простак?
  Щото повечето форумници не.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 90. 90 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Любопитно

  До коментар [#80] от "Bramasole":
  +++++++++++:))
  "Не съм оптимист кога ще "се съмне" след толкова дълго проточилата се застойна нощ на бълг. общество. "
  Ставаме двама...:))) (шегувам се,повече са...повярвайте ми...)
  https://iztok-zapad.eu/image/cache/catalog/books/picture_846-325x500.jpg
  ",,...Представете си израза на лицето на едно дете,когато то разбере отговора на въпрос,който го е мъчил известно време.Това е блеснал поглед,в който има радост,освобождение,почти триумф,който не осъзнава себе си,но е себеутвърждаващ и блясъкът му се разпространява в две посоки:навън,като осветява света,и навътре-като първа искра на онова,което ще се превърне в огън на заслужена гордост.Ако сте виждали или преживели това,знаете,че съществува такова нещо като ,,свещено"-и то означава най-доброто,най-висшето за човека.Този израз не бива да бъде предаван,нито жертван заради никого и нищо.Идеята е светлина,запалена в душата на човека.Тази светлина търсим в лицата на онези,на които доверяваме най скъпоценното си.Търсим я в хирурга,който оперира наш близък,в лицето на пилота на самолета,на който летим;търсим я и в личността намъжа или жената,за които се женим.Това е светлината на човешката интелигентност в действие,външната проява на способността на човека да разсъждава разумно,проявата и символът на човешкият ум.И той участва във всичко,което търсите,на което се наслаждавате,което цените или обичате-дотам,докъдето се простира вашата човешка същност." А.Р.
  http://webstage.bg/filosofiya-i-psihologiya/2970-chovek-ne-mozhe-da-e-napolovina-dobar-ili-priblizitelno-chesten-ayn-rand.html?fbclid=IwAR21ZC1vcDE-E9i1xez-apaUfu3bT5JdT9yrgVFwdlMXz6LBFvDwyj_pfig
  Мога да пиша "три дни и три нощи"(както се казва в българските народни приказки) за мисис Ранд,но не мисля,че има нужда от това...:))

 91. 91 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 564 Неутрално

  това е напълно вярно, но някак лишава от отговорност всички останали в обществото. ние нямаме етика, морал и сме груби и много често лоши хора, дори и само за това, че си мълчим пред лошото. полтиците и техни езукса функция на това състоняие на обществото, а не обратното.

 92. 92 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Опростачването се дължи на мрънкането и плюенето. Държава от мрънкачи няма как да е добре. При липсата на опозиция която да предлага решения и наличието само на плювачи се възпитава народ от плювачи. БСП, Радев, Слави Трифонов, партиите около дневник никога не предлагат решения на порблеми. Винаги само и единствено плюват по държавата по един и същи начин. По този начин отглеждат опростачен народ от мръхнкачи и плювачи който не става за нищо. Мрънкачите са безполезни за държавата.

 93. 93 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  А ние политици имаме ли??? Имаме пладнешки разбойници и крадци. Селски Андрешковци,които се опитват да се правят на тарикати,но са безочливи и арогантни като Гешевта.

 94. 94 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#58] от "Дедо Крум":
  "За последните години шампион по просташко говорене е, без съмнение, мулташкото недоразумение Рашид, чието себелюбие, наглост и брутално поведение, гарнирано с чепове за зеле, кукузели, псувни и долнопробни лъжи и фукни "

  Този човек с просташкото говорене беше министър на културата в правителството на друг простак.
  Които си приличат се привличат.

 95. 95 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Задължително за четене и още повече за осмисляне. А правотата на проф. Слатински се потвърждава от живота. О правителството на Симеон Сакскобурготски насам поведението, манталитета на управляващите е чалгаджийски. И стигаме до преизбирането на Бойко Борисов.
  А статията още веднъж ми показва защо баща ми, учител по Български език, никога не псуваше и не използваще вулгаризми пред мен. Не само докато бях дете.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 96. 96 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  "Разбира се, че се тревожа, когато хора, които стават магистри, пишат оДбрана, сигОрност, безопасТност, риЗк. Това е очевидно засилваща се тенденция на лоша образованост и направо на необразованост."

  А дали Слатински се тревожи , когато един министър на културата от БСП и депутат от БСП пише Збогом?

 97. 97 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 998 Неутрално

  КАто напиша имета на автора на тая статия в гуглето излиза веднага сайта на руската пропаганда поглед инфо............. Толкова ли ви падна нивото, че в желанието си да плюете по конкурентната ви партия която е на власт сте готови да цитирате руски тролове ? Същото ниво сте като партията на кунева която се съюзи с мая костинбродска. Стига да се плюе по герб сте говоти да цитирате всеки .........

 98. 98 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  Слатински, баш "шестак" си е бившият ти шеф Гоце. :) Бедата е, че не беше разрушена мафиотската им мрежа. Разправяха, че не може да бъдат лустрирани над милион. Затова правеха правителства на "съгласието" и нямаше никаква лустрация. А трябваше да има лустрация поне на щатните офицери на ДС. Така днес нямаше да знаем нито Красимир Гергов, нито "Гестапото", нито Боян Чуков, нито …
  —цитат от коментар 9 на Plebs
  ... Бойко Борисов щеше да се доближи дори до властта.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 99. 99 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  За съжаление простаците завзеха света. Кажете ми в коя държава управлява свестен политик??? Тръмп,Ердоган,Путин,Борисов,Меркел,Макрон,Борис Джонсън,кой,кой,кой?

 100. 100 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  "Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото"

  Не само на политиците ,но и на журналистите. Обществото се опростачва и от поведението на политици и журналисти. То започна с поведението на Кеворк Кеворкян , който започна да разговаря със събеседниците си на Ти, в това число и със събеседници , които имаха високи държавни постове. Дори да е бил близък или приятел с някои от тях , трябваше да прояви уважение към длъжността на интервюирания и да се обръща към него уважително с Вие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK