"Беше изпълнена мокра медийна поръчка"

"Беше изпълнена мокра медийна поръчка"

© Велко АнгеловКълбото на скандала в БНР със свалянето на Силвия Великова от ефир и спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за пет часа миналия петък се разплита шеметно. "Дневник" събра няколко коментара на експерти по темата:


Нели Огнянова, преподавател по медийно право в СУ, във "Фейсбук":


Не мисля, че натискът върху БНР не е политически, както казва Ивайло Савов. Напълно политически ми се вижда, политически октомври идва, позицията главен прокурор за седем години е на масата - мощен инструмент за власт. Власт - какъв да е натискът, ако не политически.
Човек в проверена - артикулирана-зависимост няма място на върха на радиото, особено при наличие на грубо нарушение. Но - да чуем какво смята органът, чието мнение има значение.


Доцент Светлана Божилова, преподавател във факултета по журналистика на СУ, във "Фейсбук":


Въпрос към министър-председателя г-н Бойко Борисов:


СЕМ избра Константин Каменаров за генерален директор на БНТ. Чрез договори с външни продуценти и купуване на спортни права той ускори обявения фалит на БНТ.


СЕМ избра наскоро директор на БНР, който незаконосъобразно, за първи път в историята на Българското национално радио, спря програма "Хоризонт" за пет часа.


Председателят на парламентарната комисия по култура и медии г-н Вежди Рашидов предложи и беше избрана за член на СЕМ г-жа Галина Георгиева в нарушение на член 125 от ЗРТ, изискващ професионален опит, професионален авторитет и обществено признание. Г-н Рашидов направи серия от коментари за свободата на словото, които по компетентност и стил издигат медийното говорене до чутовни висоти.


КОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСИЧКО ТОВА?!


Ивайло Савов, бившият директор на програма "Хоризонт", пред БНР:


Беше упражнен безпрецедентен натиск върху един легитимно избран генерален директор на БНР. Аз съм свидетел на това от личните разговори, които имах с него седмица преди 13 септември, петък. В разговорите ставаше дума за свалянето на Силвия Великова от микрофон изобщо и от отразяването на ресора за доста продължителен период от време. Трябваше да се намери някакъв административен трик това да се случи. Аргументът беше, че така трябва, че се създава напрежение по отношение на радиото, по отношение на него персонално, по отношение на неговото семейство дори. Казвам ви честно – той беше силно притеснен. Той и в момента е силно притеснен. Вероятно става дума за изпълнението на поръчка, която е уговорена предварително. Няколко пъти беше споменавана датата 13 септември и че Силвия не трябва да присъства в ефир тогава.


Зная, че това е една властова структура може би или една паралелна структура може би, която е много силна. Хората отвън може би не знаеха какво ще се случи и затова си позволиха да упражнят този чудовищен натиск спрямо генералния директор.


Аз нямам професионални аргументи да сваля по никакъв начин един от най-добрите журналисти, отразяващи съдебната система, работещи в "Хоризонт". Сутринта бях извикан – беше ми предложено с благодарности да се пенсионирам и аз си тръгнах. Два часа по-късно имаше решение за отстраняването на Силвия. Николай Кръстев – и. д. шефът на "Хоризонт", вече имаше заповед за изпълняващ длъжността директор и той изпълни това, което се искаше от мен – една мокра медийна поръчка. За два часа да сториш нещо такова, да вземеш такова решение и да го изпълниш – трябва голям управленски талант и кураж, чисто професионален.


Не мога да допусна, че спирането на радиото е предложение на един служител, макар и служител, който някога също "дръпна шалтера" в радиото. Това не е рецидив. В тази пиеса участват много повече хора. Органите за управление са управителният съвет и генералният директор. Някой от там също трябва да проговори най-после.


Оставката е въпрос на морал. Трябва да можеш да погледнеш в очите хората, с които работиш.


Симона Велева, доктор по конституционно право, пред БНР:


Случващото се в БНР е много показателно за цялостната картина в България по отношение на свободата, която има в медийната среда. Хубаво е, че гилдията е обедини около един такъв случай, който е много тенденциозен и изобщо не е безобиден.


Вярвам, че днес Съветът за електронни медии ще вземе компетентно и добре обмислено решение, но най-важен тук е общественият интерес. СЕМ може да има нужда от някои фини настройки по отношение на нормативната уредба, но ролята му е изключително важна и с традиции в европейската правна система. Не можем да говорим за неговото отпадане. Подобна формула би довела до абсолютен хаос, защото правото на изразяване на мнение и свободата на медиите са изключително важни и не са ограничени. Трябва да има държавен орган, който да следи и за редица други въпроси.


Райна Константинова, дългогодишен радиожурналист и бивш председател на Радиодепартамента на ЕС, пред БНР:


Никога не са се случвали подобни неща в радиото от такъв мащаб - едно безпрецедентно спиране на сигнала, една намеса на прокуратурата и серия от различни неубедителни противоречащи си обяснения или липса на такива. Второто – сваляне от ефир на популярна и компетентна водеща. Коя е причината – чухме 5 версии. Трето – как са свързани тези събития – няма отговори. Вината е прехвърлена на двама по-нисши ръководители. Не си спомням такава срамна ситуация.


Има отговорности и оставката е единственият достоен отговор за това. Трябва да се каже истината, каквото и да струва това. Усещането за прикриване на истинската причина, паническо прикриване, за външна намеса, за всяване на страх – това е много страшно. Защо беше пенсиониран директорът на "Хоризонт" точно в този момент? Защо се съобщава за увеличение на заплатите, без това да е сигурно, точно в този момент. Смятам, че това е едно подценяване на интелигентността на радиослужителите и опит за отклоняване на вниманието и напрежението.


Аз не мога да разбера как СЕМ може да легитимира генерален директор, но да не може да го делегитимира. Едни биографии, едни концепции не означават нищо. Радиото не е просто занаят, то е много сложно нещо.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK