"Беше изпълнена мокра медийна поръчка"

"Беше изпълнена мокра медийна поръчка"

© Велко АнгеловКълбото на скандала в БНР със свалянето на Силвия Великова от ефир и спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за пет часа миналия петък се разплита шеметно. "Дневник" събра няколко коментара на експерти по темата:


Нели Огнянова, преподавател по медийно право в СУ, във "Фейсбук":


Не мисля, че натискът върху БНР не е политически, както казва Ивайло Савов. Напълно политически ми се вижда, политически октомври идва, позицията главен прокурор за седем години е на масата - мощен инструмент за власт. Власт - какъв да е натискът, ако не политически.
Човек в проверена - артикулирана-зависимост няма място на върха на радиото, особено при наличие на грубо нарушение. Но - да чуем какво смята органът, чието мнение има значение.


Доцент Светлана Божилова, преподавател във факултета по журналистика на СУ, във "Фейсбук":


Въпрос към министър-председателя г-н Бойко Борисов:


СЕМ избра Константин Каменаров за генерален директор на БНТ. Чрез договори с външни продуценти и купуване на спортни права той ускори обявения фалит на БНТ.


СЕМ избра наскоро директор на БНР, който незаконосъобразно, за първи път в историята на Българското национално радио, спря програма "Хоризонт" за пет часа.


Председателят на парламентарната комисия по култура и медии г-н Вежди Рашидов предложи и беше избрана за член на СЕМ г-жа Галина Георгиева в нарушение на член 125 от ЗРТ, изискващ професионален опит, професионален авторитет и обществено признание. Г-н Рашидов направи серия от коментари за свободата на словото, които по компетентност и стил издигат медийното говорене до чутовни висоти.


КОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСИЧКО ТОВА?!


Ивайло Савов, бившият директор на програма "Хоризонт", пред БНР:


Беше упражнен безпрецедентен натиск върху един легитимно избран генерален директор на БНР. Аз съм свидетел на това от личните разговори, които имах с него седмица преди 13 септември, петък. В разговорите ставаше дума за свалянето на Силвия Великова от микрофон изобщо и от отразяването на ресора за доста продължителен период от време. Трябваше да се намери някакъв административен трик това да се случи. Аргументът беше, че така трябва, че се създава напрежение по отношение на радиото, по отношение на него персонално, по отношение на неговото семейство дори. Казвам ви честно – той беше силно притеснен. Той и в момента е силно притеснен. Вероятно става дума за изпълнението на поръчка, която е уговорена предварително. Няколко пъти беше споменавана датата 13 септември и че Силвия не трябва да присъства в ефир тогава.


Зная, че това е една властова структура може би или една паралелна структура може би, която е много силна. Хората отвън може би не знаеха какво ще се случи и затова си позволиха да упражнят този чудовищен натиск спрямо генералния директор.


Аз нямам професионални аргументи да сваля по никакъв начин един от най-добрите журналисти, отразяващи съдебната система, работещи в "Хоризонт". Сутринта бях извикан – беше ми предложено с благодарности да се пенсионирам и аз си тръгнах. Два часа по-късно имаше решение за отстраняването на Силвия. Николай Кръстев – и. д. шефът на "Хоризонт", вече имаше заповед за изпълняващ длъжността директор и той изпълни това, което се искаше от мен – една мокра медийна поръчка. За два часа да сториш нещо такова, да вземеш такова решение и да го изпълниш – трябва голям управленски талант и кураж, чисто професионален.


Не мога да допусна, че спирането на радиото е предложение на един служител, макар и служител, който някога също "дръпна шалтера" в радиото. Това не е рецидив. В тази пиеса участват много повече хора. Органите за управление са управителният съвет и генералният директор. Някой от там също трябва да проговори най-после.


Оставката е въпрос на морал. Трябва да можеш да погледнеш в очите хората, с които работиш.


Симона Велева, доктор по конституционно право, пред БНР:


Случващото се в БНР е много показателно за цялостната картина в България по отношение на свободата, която има в медийната среда. Хубаво е, че гилдията е обедини около един такъв случай, който е много тенденциозен и изобщо не е безобиден.


Вярвам, че днес Съветът за електронни медии ще вземе компетентно и добре обмислено решение, но най-важен тук е общественият интерес. СЕМ може да има нужда от някои фини настройки по отношение на нормативната уредба, но ролята му е изключително важна и с традиции в европейската правна система. Не можем да говорим за неговото отпадане. Подобна формула би довела до абсолютен хаос, защото правото на изразяване на мнение и свободата на медиите са изключително важни и не са ограничени. Трябва да има държавен орган, който да следи и за редица други въпроси.


Райна Константинова, дългогодишен радиожурналист и бивш председател на Радиодепартамента на ЕС, пред БНР:


Никога не са се случвали подобни неща в радиото от такъв мащаб - едно безпрецедентно спиране на сигнала, една намеса на прокуратурата и серия от различни неубедителни противоречащи си обяснения или липса на такива. Второто – сваляне от ефир на популярна и компетентна водеща. Коя е причината – чухме 5 версии. Трето – как са свързани тези събития – няма отговори. Вината е прехвърлена на двама по-нисши ръководители. Не си спомням такава срамна ситуация.


Има отговорности и оставката е единственият достоен отговор за това. Трябва да се каже истината, каквото и да струва това. Усещането за прикриване на истинската причина, паническо прикриване, за външна намеса, за всяване на страх – това е много страшно. Защо беше пенсиониран директорът на "Хоризонт" точно в този момент? Защо се съобщава за увеличение на заплатите, без това да е сигурно, точно в този момент. Смятам, че това е едно подценяване на интелигентността на радиослужителите и опит за отклоняване на вниманието и напрежението.


Аз не мога да разбера как СЕМ може да легитимира генерален директор, но да не може да го делегитимира. Едни биографии, едни концепции не означават нищо. Радиото не е просто занаят, то е много сложно нещо.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  По 50 статии на ден за БНР.
  Иначе преди не се сещахте, че има такова радио...

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Слушах по "Хоризонт" г–н Савов. Честно и откровено каза, че това е замислено не от вчера, но не е ясно кой го дирижира. След около час имаше интервю с председателката на КНСБ в радиото, която събира подписи в подкрепа на ген. директор. Отвратих се.

 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 740 Неутрално

  КОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСИЧКО ТОВА?!

  Накрая Герб ще я понесе и въпреки че няма революционно ситуация както им се иска на комунетата на хората взеха да им омръзват постоянните скандали.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Този път май много се разсмърдя......

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7411 Неутрално

  От самото начало на скандала мнението за оставка на шефа на БНР преобладаваше във форума. ОСТАВКА!!!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 323 Неутрално

  По 50 статии на ден за БНР.Иначе преди не се сещахте, че има такова радио...
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  На тях не им пука за БНР и свободата на словото. Те са против Гешев, защото е запорирал едни 200 милиона на РазградскотоДясно и е завел дело срещу Траков, Дянков и Разградския Олигарх.
  До коментар [#1] от "НеКой":

 7. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  "Зная, че това е една властова структура може би или една паралелна структура може би, която е много силна. "

  От няколко дни пиша, че да изключи сигнала на НАЦИОНАЛНОТО радио може или ДЪРЖАВАТА, или някой, който е НАД ДЪРЖАВАТА.

  Вероятно е второто, след като официаалните държавни органи - в лицето на Цацаров - не смеят да произнесат името му.

  Как ли се чувстват като СОБСТВЕНОСТ?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  И двата избора, или по -точно "избора" на Директори на БНТ и БНР са на ДПС.
  Борисов се е дал напълно на Доган.

 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  По 50 статии на ден за БНР.Иначе преди не се сещахте, че има такова радио...
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Абе, не мога да ви разбера, ходи и пиши в лайняната преса, кво тролиш тук и си недоволен?
  Аз спазвама санитарен минимум и не влизам в територията на свинята майка и на прасето, както и в сайтове за чекиджии.
  Кво се оплаквате...една майка ви е правила всичките като теб и все едни такива, все едно сте се явявали в конкурс по тъпота.
  Аре бегом у лево, нещастник..

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5337 Неутрално

  "..той изпълни това, което се искаше от мен – една мокра медийна поръчка. За два часа да сториш нещо такова, да вземеш такова решение и да го изпълниш – трябва голям управленски талант и кураж..."
  Това са главанаците на Борисов, наречени с любов така от него...
  Впрочем къде е прокуратурата?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#8] от "grayeagle":

  "Борисов се е дал напълно на Доган."

  И в много по-важни неща му се е "отдал напълно" (във всеки мисъл на думата).

  Вчера България подписа да даде на Газпром ДВА И ПОЛОВИНА МИЛИАРДА за тръба, по която Газпром ще си продава газа от Турски поток на Сърбия.

  Тръба, която на нас за нищо не ни трябва, но ще бъде построена С НАШИТЕ ПАРИ ПРЕЗ НАШАТА ЗЕМЯ.

  Факт, за който гербавите тролове мълчат като бити задници.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 13 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Накрая Фандъкова ще го отнесе.

 13. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Фактите:

  - "Интервю на Петър Волгин с Весислава Антонова /Капитал/ и Велислава Дърева за предаването „12+3“..."

  – „Политолози: Причините за спиране на БНР не са технически, а политически“ Интервю на Людмила Железова с проф. Александър Маринов /явочник „Майстора“/ и доц. Даниел Смилов за предаването ''Нещо повече''

  "В хода на извършената от ДАНС проверка е установено, че:

  - не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“;

  - не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“;

  - не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна;

  - не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС." /ПРБ/

 14. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  „Мръсните тайни на Старата къща (БНР)
  Красимир Луканов, Фейсбук:
  Наско Чобанов ме посъветва да напиша малко за лицето Пламен Костов, върху когото Прокуратурата хвърли цялата вина за спирането на "Хоризонт".
  Ами, да напиша.
  Годината е 2001. Цялата програма "Хоризонт" е на бунт срещу избора на Иван Бориславов за генерален директор. Поетът Бориславов призоваваше по "Хоризонт" сутрин да се четат стихове, а да не занимаваме хората с политика. Една ранна утрин знаехме, че ще дръпнат шалтера на "Хоризонт". Събрахме се в 5 часа призори над 50 човека .
  "Преди всички" стартира, но в 6.20 сигналът беше спрян и започна излъчване от студио в програма "Христо Ботев".
  Цялата програма "Хоризонт" бе елиминирана задълго, а скоро започнаха и уволненията. Аз бях сред тях. Административен директор на БНР тогава беше Пламен Костов. Той организира локаута, той се беше барикадирал в заместващото студио със своя свита.

  Години след това му се отблагодариха, като го направиха член на Управителния съвет на БНР. Пламен Костов е енциклопедия на мръсните тайни на Старата къща.“

 15. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Гласуваш за бай Х получаваш Сопола и големия на Гоце

 16. 17 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  По 50 статии на ден за БНР.Иначе преди не се сещахте, че има такова радио...
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  е па требе се пълни с нещо емисията
  ти да не сметаш че ше дадат новината къде на архитектина Игнатов фирмата участвала преди две години и спечелила поръчка за оборудване на гласуването на Висшия съдебен съвет?
  онуй гласуване за членове на ВСС баш!

  нерде архитектура нерде електорнно гласуване
  тоя си е на ристьо мекере отсекъде

  https://pik.bg/разкритие-фирма-на-оскандаления-борислав-игнатов-от-дебъ-е-участвала-в-избора-на-новия-всс-news871074.html

 17. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Натиск, мокра поръчка... А представете си какво се случва в другите медии, в националните телевизии, бтв, Нова — никога няма да разберем, защото журналистите подписват договори, които не им разрешават да говорят при напускане или уволнение.

 18. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Коментар за БНР и медийната война:

  - БНР беше и е интересна с "Преглед на печата" От там научавахме какво пишат "Дума", Сега", "Земя" и подобни. Представяха гледните точки на сите - „Паскал”, "Гестапото, „Бобев” и т.н. Гледната точка на щатния десар Красимир Гергов пък вече изобщо не е интересна - зрителите намаляха драстично. Същото се отнася и за "Свободна Моника" и "Моника Веле". И за други подобни...

  По-здрави...

 19. 20 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Да ти кажа, че в последно време гафовете са толкова много, че и по една статия да се пише за гаф, пак ще са 50 на ден. Не ти харесва това, нали?

 20. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs": пропуснах

  Днес анонсираха още една телевизия и една партия...

  Нещо като „Слави Трифонов и Тончо Токмакчиев - Тайсън кючек“...

 21. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  "Не си спомням такава срамна ситуация."
  Те срамните ситуации в България не са прецедент, но почнаха много често да се повтарят. Иначе навсякъде ширеща се некомпетентност и дебелащина.

 22. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4862 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":

  "Впрочем къде е прокуратурата?"

  Гешев е радост! И преди, и сега Гешев значи свобода!

 23. 24 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":

  Тя, прокуратурата, пак накрая ще стигне до хората. Ще разчита на техните показания. И ще се върти в кръга на собственото си безсилие, защото процесът е дворцов церемониал и трябва да се спазва, за да береш плодовете му. Всичко това, ако има политическа воля да се разнищи случаят. Затова да повторим - ДПС държи не само съдебната власт. Затова корупцията по високите етажи на властта ще си остане ненаказуема. Липсва политическа воля. Всички други са обслужващ персонал.

 24. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5337 Весело

  До коментар [#23] от "vassilun":

  :)
  Два паралела:
  1. Никога не съм смятал, че ще видя жива демоснтрация на един силогизъм на Козма Прутков "Когато пред клетката на лъва видиш надпис 'бивол', не вярвай на очите си"
  2. Не очаквах да получа директно потвърждение на принципа плурализма както го разбират главанаците - на едно място пише "Гешев - расист" и се чете "Гешев - радост". Ето ти 2 в 1, пълен плурализъм. Гениален циганин! :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 26 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#6] от "vxx57592865":

  Тези запорираните, не са, защото се следва закона...а, заради тази медия, в която и ти влизаш и се изхождаш, когато ти се прииска.

  Медията, в която се пишат истините за случващото се в държавата.

  Ако се интересуваш от атаките срещу медията ще си запознат, че държавата няма нито едно спечелено дело в съда срещу Прокопиев.

  От другата страна- няма нито една проверка, дело, преписка или каквото и да е срещу Пеевски, Доган, Домусчиев, В.Златев, Симеонов, Ковачки.

  Да погледнем и техните медии.
  Една сериозна, "истинска" новина да намираш в тях?
  Или само екскременти по неудобните на властта?

  Ии...ако не искаш или не моеш да се замислиш над написаното...или ти е толкова акъла...или просто си най-обикновен трол.

 26. 27 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 624 Неутрално

  СЛУЧАЯТ СЪС СПРЕНИЯ СИГНАЛ Е МНОГО ГЛУПАВ И СА НЕОБХОДИМИ САНКЦИИ АКО Е С УМИСЪЛ. АМА СИЛВИЯ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕНА ЗАРАДИ ЯВНИ ПРИСТРАСТИЯ. НЕКА ДА ХОДИ В ТЕЛЕВИЗИЯТА НА ЛЮБИМАТА СИ ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА. ТАМ МОЖЕ ДА ГОВОРИ ПО ТОЗИ НАЧИН, НО В НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ТРЯБВА ДА ИМА БАЛАНС И БЕЗПРИСТРАСНОСТ.

 27. 28 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Тези, които предложиха дебелото прасе за шеф на ДАНС, тези, които съставиха правителството на Орешарски, и не само неговото, тези, които възложиха на сестра Галева да обижда и атакува протестиращите срещу дебелото прасе, тези, които организираха и финансираха контрапротестите, включително и яките момчета от Перник сега, тези, които налагат свинеглавия гьонсурат за прокурор са същите, които направиха сестра Галева обдусман, които искат да я направят кметица заради заслугите и и героичните пози при изпълнение на поръчките, те са които назначават ИД*ИОТИ във властта и държавните медии като Кошлуковчето, които наказват всеки, който им се изпречи и които си играят с държавните медии и целия парламент...и които държат здраво за топките онова нещо, дето скитори напред, назад с джипа и дрънка глупости пред глупците. Произхода им е ДС. Попитайте Димитър Иванов, ако можете. Но няма да можете.

 28. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4862 Неутрално

  До коментар [#26] от "foreverman77":

  "От другата страна- няма нито една проверка, дело, преписка или каквото и да е срещу Пеевски"

  Не сте прав, колега! Имаше "проверка" на Пеевски и бе доказано, че НЯМА нарушения! Името на Пеевски не се и споменава в документите по КТБ, защото Пеевски и Цв. Василев никога не са били ортаци по източването на КТБ!

 29. 30 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Вземете платете на някой експерт не се излагайте с тоя фейсбук!

 30. 31 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Този път нагазиха здраво в гюбрето. И за слепите е видно, че случаят с телефоните е отдавнашна практика, но сега поръчители и изпълнители просто преиграха в пренебрежението си към законността. Явно залогът е много висок. Без съмнение Костов знае кой/кои му са се обадили. Нещо повече, той е изплюл пред Великова част от "тайната" - обажданията НЕ СА БИЛИ ОТТАМ!! Само тези изпуснати думи са достатъчни за да не остане и капка съмнение за мръсотията, в която живеем!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK