Българското съкрушение

В Музея на социалистическото изкуство

© Красимир Юскеселиев

В Музея на социалистическото изкуствоВъв времена на размествания и преподредби на повърхността изплуват неща, за които преди това сякаш не сме си давали сметка. Разочарованията нагнетяват отдръпване от "общите дела", определяни най-общо като "политика", будят се дремещи инстинкти от незапомнени времена.


На преден план изпълзяват популистите и нагаждачите, надянали маските на "съпричастието". Те сякаш досега са изчаквали в "предисторията на историята", изобщо не са участвали в случващото се, затова сега щели да "възмездяват". Обикновено това са кресливи фигури от миманса, шутове и хранени хора на сенчестите фигури на "преходното време". Ала уморени от всичко и всички, немалко хора са склонни да им повярват.


След огромни социални промени "пораженията" са неминуеми. Вярно, че те са брънки от огромна историческа верига. Ала как в рамките на малкото ти жизнено време да вникваш във всичко това? И не е ли по-лесно, вместо за мислиш за "пораженията" и техния корен, за дълбоките причини, довели дотук собствения ти народ, семейството ти и теб самия, да приемеш поредните "перспективи за рая", поредните лъскави обещания? По-лесно е, нищо че това предвещава поредно крушение на илюзиите или затъване в мизерията. Най-примитивните обяснения често изглеждат като най-убедителните. В това е силата на популистката агитация и пропаганда.
Още от дете си спомням как в училище ми разказваха за революционера Рахметов (герой от романа "Какво да се прави?" на Чернишевски), който воден от желанието си да закали волята си и съпричастен на мъките на народа, спял върху пирони. Признавам си, че още тогава, след като убодох дланта си върху гвоздеите, това ми се видя физически невъзможно. Ала пропагандата неспирно се връщаше към този факт. Четяха ни откъс от предговора към книгата на вожда и учителя на българския народ Георги Димитров, който под влиянието на Чернишевски правел същото, което трябваше да подскаже, че едва ли не до края на дните си (в луксозната дача в Барвиха или в резиденция Врана) е продължавал да бъде "съпричастен на народа". В късните десетилетия на соца подобни щуротии вече будеха смях, ала в началото сигурно е имало хора, които са се връзвали на тези пропагандни ходове.


Днес никой от българските политици поне не претендира, че спи на пирони, докато рони сълзи за хората. Но пък виждаме други номера, които явно вървят. Едни започнаха да се правят на инвалиди, "удобно" водейки телефонните си разговори за кампанията от инвалидни колички (което си е политически цинизъм). Други, без да са били нито ден в казармата, на връщане от европарламента охотно ни разясняват как трябвало да се върне задължителната военна служба. Трети си играят на "добрия цар Борис", качвайки в колата си "народа", който му изплаква болките си. Един пък телевизионен шут, натрупал милиони от "чалгизирането" на същия този "народ", сега се е завтекъл и да го управлява. И немалко хора да склонни да им повярват. Защото "пораженията" в българското общество са сериозни, наистина сериозни.


Мислех много над това след премиерата на романа "Поразените" на Теодора Димова, книга, в която през гласовете на три жени и едно дете проговаря трагедията на "българската пораза" в кървавите дни на 1944–1945 г. Трагедията на едно "историческо възмездие", премазало съдбите на стотици хиляди хора уж в името на всички претърпени от "народа" обиди. "Възмездие, въвело в административна употреба и един ужасяващ по циничността си термин като "бивши хора", който тегнеше като дамга в продължение на десетилетия над цели пластове от българското общество.
Прочетете този роман на всяка цена, колкото и мъчително е да е свидетелството на този хор на българската трагедия. Той казва много за нашето настояще, колкото и да не ни се иска да е така.


И без да знам защо, след премиерата на "Поразените" в съзнанието ми изникна споменът за един разказ, за история, споделена пред мен от бивш лагерник от "Богданов дол" и "Белене". Когато я чух навремето, тя ме смая. После я чух почти същата и от известен преводач от френски, минал през същите селения на ада. Не знам дали е записана някъде, а ми се струва важна за разбирането на настоящето.


В лагера, който е място на отчаянието, имало и един работник от софийска тухларна, който сякаш не губел кураж. В по-дългите вечери той охотно разказвал историята на попадането си в това място, далеч по-различна от тази на други "бивши" или обявени за такива хора. Този представител на "победилия пролетариат" гордо съобщавал на всякаквите там "бивши" (интелигенти, земеделци, военни и какви ли не питомци на ТВО-то), че е попаднал в лагера чисто случайно.


Случайността обаче е нещо почти изключено в рамките на един режим на несвободата. Това се опитвали да му обяснят другите питомци. На което въпросният човек кротко обяснявал, че попаднал в лагера просто защото не искал да закъснее за работа. Живеел далеч от тухларната и сутрин рано чакал търпеливо на разклона (примерно за "Надежда"), затичвал се и бързо се качвал в някой спрял камион. Ала веднъж не "уцелил". Един камион спрял, в каросерията му били наблъскани доста хора. Пак се затичал се, качил се, но вътре получил приклад в гърба, още няколко удара го повалили на земята. Камионът не спрял пред неговата тухларна, а продължил нататък по етапен ред. И така той се озовал в лагера.


Убеден, че е жертва на недоразумение, което скоро ще се изясни, човекът полагал лагерен труд заедно с "бившите". И все им смигал, гледал да ги ободри. Обяснявал, че скоро нещата ще се оправят и всички ще си отидат по домовете. Една вечер хората от бараката, заинтригувани, го заразпитвали защо е толкова голям оптимист. Той дяволито ги погледнал, приближил се до "политическата група" и с шепот им обяснил, че скоро теглото ще свърши.


Идвал край на неправдата. Имало "едни хора", дето ще оправят всичко и скоро ще вземат властта. А те са различни, истински милеят за обикновения човек. Просто са "други".
Удивлението в бараката нараствало. Че кои могат да са тези хора в комунистическа България, откъде са се взели, как така никой не е чувал за тях, валяли въпроси от всички страни.
Бившият работник в тухларната спокойно наблюдавал вълненията на "образованите". И накрая снизходително им съобщил истината: "Тези хора са комунистите".


Смайването било пълно. Един връз друг лагерниците са заели да му обясняват, че тъкмо комунистите ги държат в лагер. Че тъкмо те отдавна са взели властта.


Смайването на човека било огромно. В своя път – от завода до вкъщи или до кръчмата – той така и не бил осъзнал, че е дошъл "9 септември". И все още живеел със спомени от агитациите по кръчмите – как ще дойдат едни хора, дето ще оправят всичко. Така и не разбрал, че вече го били "оправили". Барабар с него.


Оттогава той млъкнал и повече не му чули гласа. Лагерникът, разказал ми тази история, казваше, че така и не успели да му научат името. Лицето на този човек оттук насетне застинало в маската на отчаянието. Маската на българското съкрушение.


Текстът е от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Гранц като се събуди ще удари дупето в тавана от кеф с тази статия :)
  Голямо оране ще падне на тая нива :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 2. Статията е много добра всъщност, накара ме да се замисля и осъзная, че последните 70 години сме управлявани само от комунисти и производните им.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  "Смайването било пълно. Един връз друг лагерниците са заели да му обясняват, че тъкмо комунистите ги държат на лагер. Че тъкмо те отдавна са взели властта."
  ................
  И не са я изпуснали до днес!!!

 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  Авторът учудващо в тази статия е прав. И мрачен....
  Но аз не вярвам, че някой кадърен, чист ангел умен при това ще хукне да управлява държавата. Кадърният в норма на свобода си изкарва хляба по друг начин.
  Време е статии да се пишат за предприемчивите хора, а не за държавата.
  Освен това даваме на Държавата достатъчно ресурси вече, за да си модернизира нейните си неща -пътища, армия, полиция, общините да се оправят външната политика и валутната стабилност, а не всекидневно някой да иска Държавата да се намесва в икономиката.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Поредният СТРАХОТЕН текст на Тони Николов!!!!
  УВАЖЕНИЕ!!!!
  Представяте ли си ако хората, които вземаха важните решения в Отечеството четяха подобни текстове...., но спи сърце, не мечтай!!!!

 6. 6 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 305 Неутрално

  А... имало даже разкази за "умнокрасифците". И се оказва, че и при соца е имало "умнокрасифци", макар че за разлика от днешните лешпери, ония поне са работили нещо. Само дето днес няма лагери и няма кой да ги вкара в тях, понеже вече ги наритахме под опашката на коня заради грабежа, некадърността и българофобията, която демонстрираха, когато бяха на власт. Некой по-кадърен от автора да преработи мат'ряла и да го озаглави "ода за умнокрасивеца". Примерно, как някой умнокрасивец по погрешка открадва едни царски конюшни, ама взели, че го хванали и го завлекли у следствения арест, пък той не само стоически издържал, ами и всяка нощ в килията пеел хвалебствени химни за раТка, а после надълго и широко разказвал, как ако не сложим Гешев за главен прокурор, той ще си излезе на свобода, ще оправи конюшните и ще подари на всеки умнокрасивец по един конь, да си щъка по желтите павета...

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Не знам Тони Николов в какви среди се движи,но аз не познавам нито един българин,който да вярва на властта или кандидатите за власт.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Ами нормалните българи, които произвеждаме благата винаги сме от другата страна на властта - при всяка власт плащаме данъци.

 9. 9 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Каква жална картинка само, а още по жално , че никой не се връзва на акъла на файтона спасители дебнещи под опашката на коня :))
  Само да си знаете умнокрасивите , че Цецо най-умното на евроатлатизмъ е готов да поеме грантовете и тия избори като се покаже че сте пълен въздух.

  Путин - мы верим в тебя !
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Само не разбрах дали авторът взема хонорари за такива статии от комунисти.
  Знаем, че бивши комунисти няма...

 11. 11 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Не знам Тони Николов в какви среди се движи
  —цитат от коментар 7 на deaf


  В "умнокрасиви". С много големи кавички.

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#11] от "Mike Crazy":

  И Дайнов и той. Забравил е трудното комунистическо детство.
  Което го изучи на Острова...

 13. 13 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  И ако ги четат, какво? Та нали хората които вземат важните решения в Отечеството са същите тези "едни хора" за които говори лагерника. Ще ги прочетат, ще се изсмеят, и още по-здраво ще захапят властта...

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

  Ангели по принцип няма, освен на небето, разбира се, но и другото

  Авторът учудващо в тази статия е прав. И мрачен....Но аз не вярвам, че някой кадърен, чист ангел умен при това ще хукне да управлява държавата. Кадърният в норма на свобода си изкарва хляба по друг начин.Време е статии да се пишат за предприемчивите хора, а не за държавата.Освен това даваме на Държавата достатъчно ресурси вече, за да си модернизира нейните си неща -пътища, армия, полиция, общините да се оправят външната политика и валутната стабилност, а не всекидневно някой да иска Държавата да се намесва в икономиката.
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината


  Ангели по принцип няма, освен на небето, разбира се, но това за което ни пишете, според мен е редно да се раздели на две части.
  Едната част е, че е крайно време, да престане непрекъснато търсене и очакване от държавата да се получават всякакви неща, т.е. хората и бизнеса да станат, както е редно самостоятелни и отговорни физически и юридически лица.
  В същото време сме свидетели, че точно бизнеса и различните секторни сдружения ( архитекти, печатари, издадетли,строители, аптекари, търгвци на грива, пчелари и какви ли не други) непрекъснато искат, а някои и получават различнби форми на подкрепа, което изкривява отношенията.
  А другото, което просто сме длъжни, независимо дали икономика, живот и стандарт вървят добре или не, е това, че трябва да контролираме и коригираме действията на тези които избираме било чрез различни форми на протести и най-вече с избора си, защото те, управляващите, винаги са били и ще бъдат подлагани на корупционен натиск ( да не говорим че някои от тях се включват в тази дейност точно по тази причина) и колкото повече ресурс им даваме, толкова повече ще крадат.
  Така че да, нека ставаме самостоетелни и отговорни, но и да следим изкъсо какви ги вършат, за да не се озовем в положението на въпросния тухлар от разказа, по-скоро притчата на Тони Николов.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#11] от "Mike Crazy":

  "В "умнокрасиви". С много големи кавички."

  Вие гербавите винаги сте мразели образованите и смислени хора.

  И вие сте прости, и башбаканът ви е прост - мажи там мас на филията, чалгата до дупка и пей, сърце.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Напълно съм съгласа с Вас, но има още нещо. Как да се въдвори механизъм, който да стимулира качествени хора да се захванат с политика, как да ги разпознаем, че са качествени и т.н. Може би едни непрекъснати протести биха помогнали за това - поне да откажат некадърника и мръсника да се бутат напред. В бизнеса, който е подложен на естествена конкуренция, механизмът работи поне частично - просто уволняват системно несправяшия се, но в политиката ... Някой може да предложи мажоритарни избори с възможност за отзоваване. На пръв поглед изглежда добро решение, но не го вярвам ...

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Жален вопъл.
  А нещата не са толкова черни.
  България е блато на престъпността и човешкото падение, но пък българия НЕ е света.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 18. 18 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  "..Други, без да са били нито ден в казармата, на връщане от европарламента охотно ни разясняват как трябвало да се върне задължителната военна служба..." - ОК, но това не означава ,че не са прави, Тези , дето са ходили в соц. казармата си траят, защото те наложиха фундаментална грешка професионалната армияЧ!

  Много хубава статия..

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Тъжен символ...Българското съкрушение

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#18] от "SSmart":

  Шкембето и очилатия точно соцказарма имат предвид, щото са свикнали с чужда пита майчин помен да правят.
  И за тебе се отнася.

 21. 21 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мухарем Сербезовски‏":

  казвам, че идеята за чисто професионалана армия беше и е грешка, която не беше наложена заради цитираните от теб, а от хора без държавническо ( но с далавераджийско) мислене, били в соц. казарамата и намиращи оправдания за грешката си в нея! КОе се отнася за мен?!?!?!

 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Добра притча, достойна за Езоп! Браво на автора!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 23. 23 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 273 Неутрално

  ... не познавам нито един българин,който да вярва на властта или кандидатите за власт.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Марк Твен: "Ако видите някой, който иска да управлява голяма група хора, трябва да знаете, че това е опасен психопат, и в никакъв случай не трябва да гласувате за него".

  А тези, които се чудят защо качествени хора не се захващат с политика, нека прочетат разказа му "Кандидат за губернатор".

 24. 24 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#21] от "SSmart":

  Ето кое се отнася: 32 години си изкарал в тая същата казарма и си мислиш, че всички са ви задължени. Гърбавия само гробът го оправя.

 25. 25 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мухарем Сербезовски‏":

  36 г. съм изкарал в тази армия и не мисля , че всички са ни задължени , а че "защитата на Отечеството е върховен дълг и въпрос на чест за всеки гражданин''! Познай от къде е цитата!

 26. 26 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мухарем Сербезовски‏":36 г. съм изкарал в тази армия и не мисля , че всички са ни задължени , а че "защитата на Отечеството е върховен дълг и въпрос на чест за всеки гражданин''! Познай от къде е цитата!
  —цитат от коментар 25 на SSmart


  Конституцията. Ама там за тая ви идея не пише нищо.

 27. 27 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мухарем Сербезовски‏":

  Това означава ВСЕКИ български гражданин! И означава ,че закона , който превръща това задължение в доброволно ( ако иска защото така стоят нещата в момента) е в нарушение на Конституцията!

 28. 28 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#26] от "Мухарем Сербезовски‏":Това означава ВСЕКИ български гражданин! И означава ,че закона , който превръща това задължение в доброволно ( ако иска защото така стоят нещата в момента) е в нарушение на Конституцията!
  —цитат от коментар 27 на SSmart


  Аааааа, виж ти какво било. И никой от вашето котило не е сезирал Конституционния Съд ? Жив да не бях ...

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  В ГЕРБ на почит са милиционерите, особено завършилите в Симеоново.

 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#12] от "НеКой":
  "И Дайнов и той. Забравил е трудното комунистическо детство.
  Което го изучи на Острова..."
  =========
  Преди моето гласуване резултатът ти беше 12 на 6, при това не в твоя полза.
  Винаги съм предлагал оценките да са не две, а три - Съгласявам се, Не се съгласявам и Вярно е, но не ми изнася!
  Ако не им изнася, гласуват и срещу таблицата за умножение!

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK