"На пожар" се предлагат идеи за киберсигурност, които скоро ще бъдат забравени

Проблемите са ясни от години, решенията са мислени и прокарани в законодателството. Но никой не ги изпълнява вече три години.

© Георги Кожухаров

Проблемите са ясни от години, решенията са мислени и прокарани в законодателството. Но никой не ги изпълнява вече три години.Избори 2022

Божидар Божанов е компютърен специалист, основател и ръководител на LogSentinel. Работил е като съветник към Министерския съвет по въпросите на електронното правителство. Коментарът е от профила му във "Фейсбук" и е по повод разсъжденията на премиера Бойко Борисов таванът за заплатите в държавния сектор да не важи за ИТ специалистите - "5, 10, 15 човека, които обслужват всички министерства", за да могат да се задържат качествените хора, които да се грижат за киберсигурността на държавните системи.


Трябвало да се намери начин на 10-15 ИТ специалисти, които работят за държавата, да им се дадат високи заплати, за да дойдат и да се задържат.


Добре. Но тия начини ги има в Закона за електронното управление от три години.
Три години никой нищо, падна Търговският регистър, пак нищо.


Хакнаха НАП и два месеца по-късно - дайте да намерим начин.


В Закона за електронното управление от три години виси едно държавно предприятие "Единен системен оператор" с много ясно разписани функции, чиято цел беше именно да дава пазарни заплати. Не беше създадено.


В закона има и друг механизъм - Държавната агенция "Електронно управление" да създаде програма за привличане на висококвалифицирани специалисти - например на граждански договори или чрез промяна в класификатора на длъжностите в администрацията и въвеждането на нова, по-високо платена длъжност. По примера на САЩ, които чрез USDS привличат за по една–две години служители от Google, Facebook и други технологични компании. И по тази линия нищо.


Проблемите са ясни от години, решенията са мислени и прокарани в законодателството.


Не казвам, че изпълнението им е лесно - не е. Но поне да беше направен опит.


Сега "на пожар" се предлагат идеи, които може също да са забравени след 6 месеца. И срещу които може и ще има недоволство - и от бизнеса, и от администрацията.


Защото управлението трябва да има визия и перспектива. И всекидневна работа в една посока. Алтернативата е да чакаме нещата да се сринат, за да мислим какво правим.

Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK