"На пожар" се предлагат идеи за киберсигурност, които скоро ще бъдат забравени

Проблемите са ясни от години, решенията са мислени и прокарани в законодателството. Но никой не ги изпълнява вече три години.

© Георги Кожухаров

Проблемите са ясни от години, решенията са мислени и прокарани в законодателството. Но никой не ги изпълнява вече три години.Божидар Божанов е компютърен специалист, основател и ръководител на LogSentinel. Работил е като съветник към Министерския съвет по въпросите на електронното правителство. Коментарът е от профила му във "Фейсбук" и е по повод разсъжденията на премиера Бойко Борисов таванът за заплатите в държавния сектор да не важи за ИТ специалистите - "5, 10, 15 човека, които обслужват всички министерства", за да могат да се задържат качествените хора, които да се грижат за киберсигурността на държавните системи.


Трябвало да се намери начин на 10-15 ИТ специалисти, които работят за държавата, да им се дадат високи заплати, за да дойдат и да се задържат.


Добре. Но тия начини ги има в Закона за електронното управление от три години.
Три години никой нищо, падна Търговският регистър, пак нищо.


Хакнаха НАП и два месеца по-късно - дайте да намерим начин.


В Закона за електронното управление от три години виси едно държавно предприятие "Единен системен оператор" с много ясно разписани функции, чиято цел беше именно да дава пазарни заплати. Не беше създадено.


В закона има и друг механизъм - Държавната агенция "Електронно управление" да създаде програма за привличане на висококвалифицирани специалисти - например на граждански договори или чрез промяна в класификатора на длъжностите в администрацията и въвеждането на нова, по-високо платена длъжност. По примера на САЩ, които чрез USDS привличат за по една–две години служители от Google, Facebook и други технологични компании. И по тази линия нищо.


Проблемите са ясни от години, решенията са мислени и прокарани в законодателството.


Не казвам, че изпълнението им е лесно - не е. Но поне да беше направен опит.


Сега "на пожар" се предлагат идеи, които може също да са забравени след 6 месеца. И срещу които може и ще има недоволство - и от бизнеса, и от администрацията.


Защото управлението трябва да има визия и перспектива. И всекидневна работа в една посока. Алтернативата е да чакаме нещата да се сринат, за да мислим какво правим.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Точно и ясно казано, но малко хора четат и още по-малко протестират срещу бездействието на управляващите.

 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  Ама управляващите вече не успяват да действат защото за назначили огромно количество калинки, (а калинките не са вчерашни и вероятно са си извадили телкове и вече никой не може да ги разкара) и не успяват да ги организират в никаква работа заради разнобой в заданията. Следователно не остава никакъв ресурс за знаещи и подредени хора, които биха се наели да разчистят оборите.

 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 939 Весело

  Управляващите възнамеряват да затрият това неродено предприятие и да възложат на ултрамегахиперквалифицираните калинки от "Информационно обслужване' въпросните дейности. Само да ви кажа.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Весело

  Демострации, а не работа. В това е силата на Борисов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Точно и ясно казано, но малко хора четат и още по-малко протестират срещу бездействието на управляващите.
  —цитат от коментар 1 на BlueWater


  Мче то с такива чиновници хакери не трябваъ, кой как иска ,така може да си поръча флашка с пълна информация за лицата от изворчето!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  "Алтернативата е да чакаме нещата да се сринат, за да мислим какво правим"

  Това е правилото в десет-годишното Му управление.
  Все пак човекът е пожарникар.

 7. 7 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Преди 3 години водещият специалист Божанов и кликата около него измислиха как Информационно обслужване да лапа договори за милиони без обществени поръчки. За сметка на частния сектор. На това му казвахме едно време планова икономика. Е, това е на път да се случи.

 8. 8 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Преди 3 години водещият специалист Божанов и кликата около него измислиха как Информационно обслужване да лапа договори за милиони без обществени поръчки. За сметка на частния сектор. На това му казвахме едно време планова икономика. Е, това е на път да се случи.
  —цитат от коментар 7 на snower


  Я дай пример за някой такъв договор, че иначе си звучи като измислица това твърдение :)

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  След като техническият директор на БНР не е инженер, значи държавата е окупирана от калинки. Задължително спазване на образователен ценз в техническата инфраструктура на държавата, така както се спазва в здравеопазването!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#8] от "BlueBoss":
  Една от големите ИТ асоциации има становище по темата:
  http://www.bait.bg/novini/otvoreno-pismo-do-mediite-1/view

  Само че Дневник предпочитат да отразяват размислите на Божанов. По-лесно е.

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  "На пожар" се предлагат идеи за киберсигурност, които скоро ще бъдат забравени
  =======================================================================
  Автора има ли сертификат за прорицател?

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Нормално ураджийско изпълнение на управляващите. Защото, в момента има зор. Утре вече е друго. Ще има друг скандал и други приоритети. И така е от години.

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  Не ми става ясно защо една нова агенция ще е по-ефективна от блатото, което е в момента. И сега чиновниците могат да те зарият с ИТ стратегии

 14. 14 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 939 Весело

  До коментар [#10] от "snower":

  Не си разбрал правилно написаното. БАИТ протестират готвеното затриване на нероденото ДП ЕСО и прехвърлянето на възложените му в ЗЕУ дейности на Информационно обслужване. Слаб 2, седни си.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5296 Неутрално

  "Проблемите са ясни от години, решенията са мислени и прокарани в законодателството. Но никой не ги изпълнява вече три години"

  Излиза че някои "кръгове" искат да не се променят нещата

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Калинки навсякъде. Те толкова могат.

 17. 17 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#8] от "BlueBoss":Една от големите ИТ асоциации има становище по темата:http://www.bait.bg/novini/otvoreno-pismo-do-mediite-1/view Само че Дневник предпочитат да отразяват размислите на Божанов. По-лесно е.
  —цитат от коментар 10 на snower


  И какво точно следва да открием тук в това "становище". Че държавата, която е собственик на ИО следва да не ги използва, а да наема частни компании за да може те да лапат от поръчките. Нали ги видяхме ЛИРЕКС какво сътвориха в ТР? Това е все едно да решиш да не ползваш полицията, а да наемеш частна охранителна фирма да ти пази реда... Та нали повечето от тези в БАИТ са от "наши" фирми и редовно се облажват... Я си направи труда да видиш колко поръчки има фирмата на предцедателя на БАИТ и после провери колко са изпълнение както трябва...

 18. 18 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 772 Неутрално

  КОГАТО НЕ ЗНАЕШ КАКВО ИСКАШ ПОЛУЧАВАШ НЕЩО СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО.

  По този "принцип" се развиваме...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  “Работил е като съветник към Министерския съвет по въпросите на електронното правителство.”

  Без коментар.

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Електронното правителство е дъвка в устата на всеки политик, но съпротивата в администрацията към всяка информационна система е на ниво саботаж. Всяко читаво що е създадено е съботирано на всички нива, защото ако заработи наяве излизат много нелицеприятни факти, лъсва безхаберието и безотговорността на много държавни служители и особенно на много от машинките на ръководни позиции.

 21. 21 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 86 Неутрално

  машинките - калинките

 22. 22 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":Ама управляващите вече не успяват да действат защото за назначили огромно количество калинки, (а калинките не са вчерашни и вероятно са си извадили телкове и вече никой не може да ги разкара) и не успяват да ги организират в никаква работа заради разнобой в заданията. Следователно не остава никакъв ресурс за знаещи и подредени хора, които биха се наели да разчистят оборите.
  —цитат от коментар 2 на ju.li


  Ако знаеш колко си прав.

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#10] от "snower":

  Само дето Божанов нема нищо общо с тия промени. И БАИТ отдавна е една комунистическа организация без никакъв смисъл. Оня катил от Контракс още ли е шеф там? След Златко нищо смислено не е родила.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK