Миролюба Бенатова в "Гласът на шофьора"

Докато сме на 111-то място по свобода на словото, аз имам свободата да питам от този номер дали съм спряла на точното място и да информирам, че съм пристигнала на адреса.

© "Фейсбук"

Докато сме на 111-то място по свобода на словото, аз имам свободата да питам от този номер дали съм спряла на точното място и да информирам, че съм пристигнала на адреса.Миролюба Бенатова е разследващ журналист, чийто договор в "Нова телевизия" заедно с този на Генка Шикерова беше прекратен, след като медията беше купена от братята Домусчиеви в началото на лятото.


- Много са се подобрили услугите в България.


Казва ми го немски гражданин, когото возя от Полиграфията до Аерогарата. Говорим на английски и той споделя, че е впечатлен.
- Ето, преди не можех да си говоря с шофьорите, а сега мога – допълва той.


Усмихвам се и отговарям, че друг път ще му обясня на какво се дължи този скок в сферата на таксиметровия превоз.


Някои от вас вече се досещат, че е част от баланса. Някъде другаде има срив.


Ако ме питате мен, причината е в хлътването надолу в сферата на свободата на словото


Но коя съм аз, един шофьор, да разбирам от тези работи.


Служебният ми телефонен номер като шофьор на такси завършва на 111. Когато започнах да го ползвам, бях в БТВ. После ми го взеха за малко, когато през 2013-а напуснах. След това си го откупих и сега ми се стори удачно пак да ме представлява.


111 си е символично число. Докато сме на 111-о място по свобода на словото, аз имам свободата да питам от този номер дали съм спряла на точното място и да информирам, че съм пристигнала на адреса. Имам свободата да комуникирам с публиката аналогово. Камерно. Без ефир.


През юни ми предложиха да стажувам като журналист. Разбира се, нарекоха го по друг начин.


Казаха, че искат да ме задържат в НОВА, но със стажантски договор, в никакъв случай трудов.


При никакви обстоятелства да не съм в нюзрума, но да правя материали. Неясно как, но категорично без да използвам оператори и монтажисти от телевизията. В средите на "Човешки ресурси" наричат тези оферти отказващи. Предложение, което не можеш да приемеш, но после ще бъде представено като възможност. Хитро.


След 26 години в журналистиката реших да стажувам на друго място. След като междувременно тук–там ми казаха, че няма място за репортер като мен. Имали желание, но нямали възможност. Разбрах ги. И потърсих поприще, в което още търсят хора.


За шофьори има места. Още.


Взех си изпита в ДАИ, издържах психото и кандидатствах в Yellow.


Трудно беше да обясня защо след екрана искам да съм зад волана.


В таксиметровите среди ме приеха с недоверие, но все пак ми дадоха шанс да опитам. Благодаря от сърце.


Някои още вярват, че разследвам или кроя нещо. Други (уж репортери) повтарят под сурдинка опорката, че готвя някакъв проект. Даже Блъсковият "Труд" днес разказва по този повод как по времето на соца Петър Станчев от "Земеделско знаме" измислил рубриката "Журналисти сменят професията", стажантът Първан Стоянов станал таксиметров шофьор, а поредицата се радвала на голям читателски интерес. Хубав пример от тоталитарното близко минало. Неадекватен за днешния ден от имитативната демокрация.


Аз нямам работно място и рубриката ми се оказа излишна за българския медиен свят.


Като изключим "предложението" от ПИК да правя рубрика при тях, от другаде не ми предложиха работа. Практикувам журналистика като хоби, което обичам с цялата си душа. И пиша за списания. От "Жената днес", L’Europeo и "Мениджър" се обадиха да ми предложат теми за писане. Единият текст вече излезе, другите предстоят. Благодаря и за тази възможност. Наистина.


Никъде не ми предлагат да задавам въпроси. Този жанр в репортерството върви към закриване.


Обикновените въпроси вече са екзотика, както имах възможност да отбележа след фурора от срещата ми с Цветан Цветанов в парламента. Питах го дали има телепатична връзка със своя бивш служител от ГЕРБ, така че да си извършат имотните сделки в един и същ ден, в една и съща нотариална кантора, на интересна стойност. Цв. така и не обясни откъде са му парите, но чувам, че си е намерил нова работа. Той ще е демократът на държавата и ще отстоява "евроатлантическите ценности". Без имоти не става. Без личен асансьор явно няма да е пълна демокрацията. Докато шофирам, имам време да разсъждавам по този въпрос. Още не съм го осмислила съвсем.
Иначе пиша от дете и нямам намерение да спирам. Но истината е, че днес работя като таксиметров шофьор. Плащам си всеки ден аренда за колата и други разходи. После започвам да изкарвам за себе си. Това е свободна професия. И повтарям истината на невярващите колеги – шофьори и пътници:


- Тук има места, а аз притежавам базисни умения по шофиране, ориентиране и комуникация. Търся си ново вдъхновение, смисъл и начин да съм полезна на хората. Отново.


Дали правя това, което умея най–добре. Не, разбира се. Дали съм си на мястото. Спорно е. Но като се огледаме наоколо и погледът ни се спре на момичето с аграрното образование в медийния регулатор, моето шофиране си е съвсем адекватно. Аз мисля, че се справям прилично. Сигурно и председателката на СЕМ така вярва за себе си.
Сега се уча да се ориентирам бързо във всички квартали на София, питам, когато навигацията ме обърка, и се извинявам на пътниците, ако изпусна отбивката или не знам улицата, която ми казват.


От репортерството съм научила, че когато не знаеш нещо, трябва да питаш.


Практикувам го. Когато трябва, мълча, не избирам най-бавната лента, връщам ресто, имам дребни, слушам неангажираща музика и колата е чиста. На този етап толкова мога.


"Дъното", биха казали някои. Не, да си шофьор не е дъното. Понякога усещам гузната обществена съвест под формата на голям бакшиш. Отговарям, че това не е индулгенция за гражданското мълчание. И връщам.


Бях добре платена като журналист на заплата. Не под масата. Сега изкарвам стажантска надница и съм удовлетворена, когато хората си тръгват умислени, вдъхновени, развеселени. И доволни, че са стигнали навреме, дори по-бързо от очакваното. Това ми е работата.


И, да, има срамна работа. Но тя не е да отваряш багажник и да возиш комфортно хора от точка А до точка Б. Не е срамно да умееш да изслушваш, да говориш учтиво и да отговаряш, когато те питат защо си там.


Срамно е да те поръчват за поръчкови репортажи. Да ти пишат въпросите и да ти диктуват отговорите.


Срамно е да убиваш за пари. Да обслужваш корпоративни и лични интереси зад маската на журналистиката. Да си пиар или ченге на щат като репортер, продуцент и директор на новини е срамно. Да те държат за топките, а ти да задраскваш думи по тази причина, е смърт.


Мен не ме е срам всеки ден да заставам очи в очи с публиката. И продължавам да й служа. Както мога. Днес е това.


Благодаря за доверието.


Миролюба Бенатова, шофьор на такси


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Не е готино да се правиш на интересен.

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Интересно е да си готин. Ама не всички могат.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Добър ПР-ход!
  За какво/къде ли се подготвя Бенатова чрез него....ще видим скоро!

 4. 4 Профил на TheFunNet
  TheFunNet
  Рейтинг: 265 Неутрално

  След като Миролюба Бенатова почна да работи за Yellow taxi, от Ок Супертранс се опитват да наемат Генка Шикерова😞

  https://thefun.net
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1215 Разстроено

  Срамна е не работата, а държавата, в която калинките на властта определят кариерата на можещите.
  "И да, има срамна работа. Но тя не е да отваряш багажник и да возиш комфортно хора от точка А до точка Б. Не е срамно да умееш да изслушваш, да говориш учтиво и да отговаряш, когато те питат защо си там.
  Срамно е да те поръчват за поръчкови репортажи. Да ти пишат въпросите и да ти диктуват отговорите. Срамно е да убиваш за пари. Да обслужваш корпоративни и лични интереси зад маската на журналистиката. Да си ПР или ченге на щат като репортер, продуцент и директор на новини, е срамно. Да те държат за топките, а ти да задраскваш думи по тази причина, е смърт.
  Мен не ме е срам всеки ден да заставам очи в очи с публиката. И продължавам да й служа. Както мога. Днес е това.
  Благодаря за доверието."

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Весело

  Полицията хваща тийнейджър да пласира дрога и извиква родителите му в районното. Те идват и започват да му се карат. А тийнейджъра отвръща:

  - Нали ми казахте,че няма срамна работа?!

 7. 7 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Мога само да сваля шапка, пред тази дама.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  Стабилни сме.

  Журналистка работи като бакшиш, бакшиш като генерален директор на Радиото...

  А отгоре една Тиква-Слънце огрява тоз буколически пейзаж с мека топлина...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Щом е честен труда ти -
  няма от какво да се срамуваш ! ! !

  И кражбите извършвани от крадец са труд-
  но това е срамен труд ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лелка":

  "Срамна е не работата, а държавата, в която калинките на властта определят кариерата на можещите."

  Тази държава вече официално я ЧАСТНА, а Бай Х е назначен от собственика за дженерал мениджър.

  В перманентен изпитателен срок.

  А е кривнал, а е изгорял.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Еха! Г-це Бенатова, наистина няма срамна работа. С удоволствие бих се возил при вас.

  Относно загниването на трупа на журналистиката - с тъга се съгласявам. Четвъртата власт се съедини със законодателната... :/

 12. 12 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябвало е просто да последва немския гражданин, който се качва на самолета обратно за цивилизацията. За нормалните хора в България има един път - Терминал 2. Тъжно но факт.

 13. 13 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 484 Неутрално

  ... не бе чак толкова назад във времето, когато Милен Цветков стана колбасар, защото не го искаха за журналист. А още малко по-назад - в началото на 90-те, артисти, музиканти, инженери, химици, енергетици, физици, математици, доктори и много други, станаха "президенти" на ЕТ, хамали, магазинери, чейндчаджии, продавачи на пазара, масажисти, камериерки, домашни помощници и ред други. Самата Миролюба си има филм за българите в Англия, за условията там и какво точно ги е накарало да си сложат робската верига на шията. Та така - майтап, майтап, ама сиренето е с пари... на Киро Гела ;-)

 14. 14 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Да се чуди човек защо е останала да плаща данъци в тая кочина. Най-добрият начин да им го начукаш на свинята троица е да се биеш чукалата и да не им даваш нито лев. Да видим като не останат работещи каква ще я вършат.

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2849 Любопитно

  Шапка и свалям за смелоста!И за решението да работи това!както казва моя братовчед Георги Ганев(бнука на проф.Венелин Ганев)-По-добре малко гладен отколкото наведен!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Плача ...
  И все пак да добавим малко цвят:

  " Става дума за звездата на Би Ти Ви Миролюба Бенатова.Още по времето, когато тя работи в „168 часа“, а той е главен секретар на МВР, репортерката попада в най-близкото журналистическо обкръжение, формиращо се около Борисов. Неслу-чайно напористата Миролюба, която е сред авторитетните имена в професията, е сред най-добре информираните за крими делата в онези години. Колеги на Бенатова разказват, че Борисов често звънял на репортерката дори след 22 часа, което двамата определят като нормални отношения между журналист и главен секретар на МВР. За специалното внимание на Бойко към Миролюба разбира и тогавашната му приятелка Цветелина Бориславова. Дискретната банкерка дори дава знаково интервю на Валерия Велева в „Труд“, в което деликатно намеква за неустои- мия интерес на журналистките към тогавашния й партньор. От думите й струи болка, но Бориславова не прекрачва в признанията си допустимата граница и не споменава конкретни имена.Доколко близки са били Борисов и Бенатова си знаят само те"

  Екип „ГАЛЕРИЯ"

  over the under
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Ако има качества на журналист - в което имам причини да се съмнявам - няма по-подходящо поприще за репортерство и бърза реакция.
  Не ми харесва високомерният тон спрямо шофьорите и намеците със "скока" в услугите.
  Но тя си знае.
  Между другото от Yellow платиха ли си за рекламата?

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 604 Любопитно

  Най-добрият начин да им го начукаш на свинята троица е да се биеш чукалата и да не им даваш нито лев.
  —цитат от коментар 14 на Тасков


  Не е ли по-лесно да мислим за кого гласуваме?

  over the under
 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1297 Весело

  Пущам една гореща сълза по повод разлагането на трупа на българската журналистика и страданията на таксиметърджийката с английски език......

  Впрочем някой може ли да ни осведоми за темите на три разследвания на "разследващата журналистка" от последните две-три години?
  На бас, че и тя няма да може........

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Пуснах сълза от умиление ...

  Story-то е страхотно.
  Твърде страхотно, за да му прихълцам автоматично.
  Особено като се сещам как Бенатова прихълцваше над крачето Му в Банкя в нощта на изборите през 2009 година. И като не съм забравил куп нейни "разследвания", които твърде удобно се вписваха в кампании като подгрявка и фон.
  Нейсе!

  Сега като шафьор има страхотен шанс. Таксиджиите срещат и си говорят с всякакви хора, та Бенатова хем ще щудира "мат'ряла", хем със сигурност ще има и всякакви истории. От нея зависи какво ще направи от това ...

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Евалла!!!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на MayDay
  MayDay
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А как би отивало на Баце да е таксиметров шофьор. Макар че няма да може да разговаря с чужденците и сигурно ще се бие на всеки светофар.

 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1297 Весело

  Да се чуди човек защо е останала да плаща данъци в тая кочина. Най-добрият начин да им го начукаш на свинята троица е да се биеш чукалата и да не им даваш нито лев. Да видим като не останат работещи каква ще я вършат.
  —цитат от коментар 14 на Тасков


  Тасков, Тасков, останала е "да плаща данъци в тая кочина" щото за чесане на самолюбието получаваше по 10 хилядарки месечно, данъците отделно, за сметка на телевизията, разбира се.
  С нейните журналистически таланти, ако "си бие чукалата" примерно в Германия, ще бачка НАЙ-МНОГО като таксиметров шофьор на смени по 12 часа за 1500 евро на месец.
  Не е чак толкоз тъпа да последва глупавите ти фантазии, Тасков.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vicove.com":

  Две реклами в един пост....
  По колко вземате?!

 25. 25 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Стабилни сме.Журналистка работи като бакшиш, бакшиш като генерален директор на Радиото...А отгоре една Тиква-Слънце огрява тоз буколически пейзаж с мека топлина...
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  За да бъде тази „Тиква-Слънце“ отгоре за нея гласуваха всичките депутати от ДСБ начело с Иван Костов, а после с Радан Кънев.

  Никога ДПС и БСП не са подкрепяли тази „Тиква-Слънце“ за министър-председател!  До коментар [#8] от "Norman Granz":

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#16] от "Отец Сисой":

  "...да добавим малко цвят..."

  Малко цвят от Галерия. 😆

  Нека да позная какъв ще е този цвят.😕

  Лайнян? 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Жалко е човек с таланта на Бенатова да работи като таксиметров шофьор. На нейно място бих си търсил работа като журналист. Най-добре като кореспондент на някоя чужда медия в България.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Поздравления за Бенатова!
  А това: "Никъде не ми предлагат да задавам въпроси. Този жанр в репортерството върви към закриване", звучи много плашещо!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Весело

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Същите въпроси са задали и Блъсковия "Труд", че и в статията го пише.
  Много се изложи...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Ако има качества на журналист - в което имам причини да се съмнявам - няма по-подходящо поприще за репортерство и бърза реакция.Не ми харесва високомерният тон спрямо шофьорите и намеците със "скока" в услугите.Но тя си знае. Между другото от Yellow платиха ли си за рекламата?
  —цитат от коментар 17 на АзКлавдия


  От Йелоу си получиха рекламата безплатно блгодарение на домусите, които изгониха тази журналистка. Не преди да се опитат да я унижат с този "стажантски договор". Само да се молят тази "бакшишка" да не почне да ги разследа тях и да им изкара кирливите ризи на показ. Щото разследващ журналист може да временно да шофира такси, но не забравя да прави разследвания.


  Апропо, в първите години след прехода куп инженери, учители и др' си вадеха хляба с шофиране на такси. Понякога ме 'фащаше шубе от тяхното шофиране, ама....оцелях без телесни повреди.

  Някой по горе написа нещо от рода "к'о ли следва след този ПР?". Ами...сборник къси разкази, сценарий за филм, книга...иди знай...
  До коментар [#17] от "АзКлавдия":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 31. 31 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лелка":... Бай Х е назначен от собственика за дженерал мениджър...
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Стига си лъгал!
  Бай Х не е назначен от собственика, а е избран с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Обединени Патриоти“
  Така както преди това беше избран с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДСБ (на Ив.Костов и Р.Кънев)
  Стига си лъгал!

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

 32. 32 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#18] от "Отец Сисой":

  По-лесно е. Но милиони дебили не го правят. Затова се изнасох от кочината. Защо са се изнесли другите няколко милиона не зная със сигурност, но имам известни подозрения.

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Поздравления за Бенатова! А това: "Никъде не ми предлагат да задавам въпроси. Този жанр в репортерството върви към закриване", звучи много плашещо!
  —цитат от коментар 28 на hamiltonf


  Ми плашещо си е, мда.
  Топрепортерката да чака да и предложат и платят, за да задава въпроси в качеството си на журналист ...

  И въобще си е плашещо "разбирането" на възвеличената за Топ Раследващ Репортер на България, че да се задават въпроси от журналист е "жанр в репортерството" ...

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Весело

  Мира тотално ги НАБЕНАТИ . Хак да им е !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За да не бъде атакувана сделката за Български морски флот, която Братя Домусчиеви не изпълняваха, Домусчиев трябваше да закупи Нова и да я превърне в рупор на властта, редпективно да изгони свободните журналисти, сред който беше и Бенатова. Това е пример как чрез бездействие на изпълнителната власт се купува медийно влияние! РаБира се, загубите са изцяло за сметка на българските данъкоплатци - активите на държавната в миналото БМФ остават в ръцете на Домусчиеви, а властта си купува влияние! Обзалагам се че сделката с БМФ, заедно с тази за Международния пловдивски Панаир, приватизиран от Цацаров ще бъдат сред тези, които новия защитник на онеправдания българин- милиционерската фашкия Гешев няма да разследва !

 36. 36 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Звучен шамар за идолопоклонниците в журналистиката.

 37. 37 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Възхитен съм, Бенатова!

  Само честен човек може да постъпи така!

  Сигурно ще ти е тежко, но ти си силна жена, ще се справиш!

  От все сърце ти желая успех!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  Непрекъснато ни занимават какво ставало в БНР само заради сваляне от ефир на една журналистка, без да я уволняват, за което вдигнаха врява до небесата , а за бруталната чистка на журналисти , която се извършва в БНТ и НТ след като тези медии смениха ръководствата и притежателите си , нищо. Гробно мълчание. Иска се оставката на директора на БНР , а на доказаното ченге Кошлуков не се иска, въпреки , че неговите прегрешения с кадруването на журналисти са много по-големи.
  Играе се пошъл театър за отклонение на общественото внимание в момент , когато националните интереси на България се предават, като се сключват милиардни договори за обслужване на руските интереси.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  Някой беше казал , че в днешна България журналистическата професия е по-срамна от тази на проститутките.

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  [quote#18:"Отец Сисой"][/quote]

  От две змии, пепелянка и усойница и по-малката да избереш....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Някой ще се заинтересува ли къде е и какво прави Бенатова след една година?Сега се прави на интересна точно така,както Манолова ,когато се повози на влак.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално
 43. 43 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Браво на Миролюба Бенатова!
  И да припомня - Навремето, когато научил, че Ронълд Рейгън е избран за губернатор на Калифорния, Джак Уорнър казал на помощниците си: “Ние сме виновни. Трябваше да му даваме по-хубави роли.”
  Много ми се иска Домусчиев да съжалява за разгонването на сериозните журналисти след време. Не само заради ниския рейтинг на Нова тв.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 44. 44 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 325 Разстроено

  Боже, боже, докъде я докарахме ...

  Дъното не ни е цел, ние отдавна копаем и постигаме нови дълбини.

 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Госпожо Бенатова,
  Не сте единствена. Кен Йебсен работеше дълги години като радиожурналист, изхвърлиха го “за нарушаване на журналистическите стандарти” и той направи KenFM - алтернативна медия, която се радва на голяма популярност. Ева Херман беше повече от 20 г. модераторка на различни предавания в държавната тв, говорителка на новините, една от най-популярните, уволниха я за недостатъчна критичност към националсоциализма и неприемливи позиции за ролята на жената (от рода, цитирам по памет). Започна да пише книги и да публикува на свободна практика. Удо Улфкоте беше дългогодишен политически журналист във Франкфуртер алгемайне, от там напусна (или го уволниха) и той започна да се занимава с публицистика и да пише книги. Книгата му “Продажните журналисти” стана бестселър, дори на БГ я преведоха. Даниеле Гансер, швейцарски историк, уволниха го от университета заради критични изказвания за 11.9, обвиниха го в конспиративни теории, сега води семинари, много търсен, посрещат го като рок-звезда. И още много други. Таксиджийството е интересно сега, докато хората ви познават и реагират с учудване, но те бързо ще ви забравят. А ако журналистиката я чувствате като призвание, ще си намерите мястото. И без шефове над главата ше се чувствате много по-добре. Желая ви успех!

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 441 Неутрално

  На мен ми стана тъжно за Михолюба Бенатова и за свободната журналистика.
  Не мога да повярвам, че това се случва толкова години след 1989 г.
  Вярвам, че качествен журналист като нея ще си намери подходящ медиум и й пожелавам отново да прави журналистически разследвания.
  Кураж, Миролюба!

  VD
 47. 47 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Отказала на ПИК , пък почнала работа във фирмата на прокурорите , и в обръча на същия Пеевски , дето държи ПИК !? А то лизинга на колите им минава през банката на Георгиус , след фалита на КТБ !

 48. 48 Профил на black
  black
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Чудя се как толкова 'душИ' успяха да забравят отразяването на протестите в Катуница и куп други неща, сътворени от тази 'журналистка'. Продължавайте иначе да 'лайквате' постове, които питат "къде са рокерите..."

 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Е на нова,пак грантадцийска хранилка,естествено.

 50. 50 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ... ей сзсипаüа я тая дзржава...

 51. 51 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 458 Весело

  Тази особа реши да привлече вниманието към себе си покрай историята с БНР, по почина "ми ту"! Не знам защо, но като чуя нейното име се сещам за Катуница и за поговорката, че каквото човек сам си направи, и най-големия му враг не може ...

 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Весело

  До коментар [#43] от "Bramasole":

  Подкрепям изцяло мнението Ви :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Весело

  До коментар [#45] от "султана глаушева":

  Фрийлансърите са свободни хора :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 556 Неутрално

  [quote#25:"vxx57592865"][/quote]

  Айде бе!
  За ДПС са подкрепяли, подкрепят и сега!
  За БСП - само да питам оня в Пловдив дето притежава ЦУМ? ГГ?

 55. 55 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#53] от "penetrating":
  Хехе, на кого го казваш. Аз друго не знам. Е, за свободата, не съвсем и не винаги, ама ние си го знаем, нали? 😊

  Мърфи е оптимист!
 56. 56 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 556 Неутрално

  И аз какзвам браво на Миролюба Бенатова, обаче ми иде да хващам ВЕФ-а и да опъувам антенатата за КВ....лошото е, че няма да чуя от ВЕФ-а Румяна Узунова, Велко Верин.....
  Ей нещо много е огелпено в тая държава и сигурно са виновни хората, че от много избори, се докарахме като да нямаме право на глас!

 57. 57 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Правилна е била приказката, че тези дето не стават за нищо стават бакшиши.

 58. 58 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 451 Разстроено

  Тая жена се оказа повече мъж от доста от държавните мъже

 59. 59 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ето затова не ползвам таксита. Най-пропадналите психопати, които за нищо не стават, всичките накрая стават бакшиши. Всякъкви бивши затворници, уволнени милиционери или пък лъжливи журналистчета...

 60. 60 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  С още 5-6 журналистки могат да направят доста конкуриращ продукт. Пътуваща журналистика : Пряк контакта с хората, разкази по подготвени теми и така.

 61. 61 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Най- гадното е мълчанието на "колегите и".
  Дневник, проявете една скапана инициатива.
  Дайте и една набирателна сметка, поне да съберем пари за да и платим колата изцяло или частично.

 62. 62 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Не е кой знае какво постижение на Бенатова. През март по НОВА имаше предаване за Живка Сланчева - бивш учител, съдия и адвокат, която също избира да стане таксиметров шофьор.

 63. 63 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Мога само да сваля шапка, пред тази дама.
  —цитат от коментар 7 на Минас Бахдасарян  ++++++
  АЗ СЪЩО !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 64. 64 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#22] от "MayDay":

  Не, по му прилича на боко от банкя да е гардеробиер....ако ги помниш ония дето закачат палтата и шапките в ресторанта и ти дават номер с който да си ги поискаш, когато си тръгваш от кръчмата....Това му отива на боко най-паче, че прилича на 200 литров бидон за джибри....

 65. 65 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Срамна работа няма, срамно е да докараш човек до там, че да е принуден на каквато и да е работа, за да оцелее. Бенатова е добър журналист, надявам се скоро да си намери подходяща медиа. Но, все пак, и свалям шапка, че е предпочела да работи като шофьор, вместо да си плюе на принципите и да приеме предложението на Пик.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 66. 66 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Еха! Г-це Бенатова, наистина няма срамна работа. С удоволствие бих се возил при вас. Относно загниването на трупа на журналистиката - с тъга се съгласявам. Четвъртата власт се съедини със законодателната... :/
  —цитат от коментар 11 на arcanum  Пардон - с изпълнителната !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#15] от "Willy Messerschmitt":


  « По-добре малко гладен, отколкото наведен ! «


  Максим Горки :

  « По-добре незадоволен човек, отколкото задоволена свиня «

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на Elitsa Stoimenova
  Elitsa Stoimenova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не искам да съм лоша (като нея), но преди година и половина се видях с Миролюба Бенатова, докато още беше разследващ журналист. Отказа да отрази или дори да съдейства или да прояви човешка съпричастност под формата на изслушване и проява на разбиране по 2 случая. Единият касаеше кражби от дарения за образование на деца - не едно дете, не 2 деца, не 3 деца, а хиляди деца и тя просто изкоментира, че си говорела с институции, каза защо точно сега (при положение, че аз работех по това от 3-4 години) и заяви високомерно, че този случай не ставал за работа. Другият касаеше корпоративна кражба, по-малко социален, но отново много грозен отново отказа дори да ме изслуша в цялост слагайки корпоративната незаконна кражба в България в графата като този на кражбата на общински служители и търговски организации с криворазбрана търговска политика от БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ - тире - НЕ СТАВА ЗА РАБОТА . В този смисъл от личния си опит и еднозначни наблюдения аз категорично не бих нарекла тази жена разследващ журналист и смея да твърдя, че добре е направила, че си е сменила попрището и професията. Много жлъч имаше в нея и неприязън. Може има да взима някакви уроци преди да се върне отново да работи това, за което е учила, защото когато я видях аз определено не го работеше съвестно, качествено и граждански отговорно. Аз съм завършила ПР и най-малкото от позицията на човек запознат с професията дори избирателно практикуващ като хоби или ако се налага не професионално бих изслушала всеки докрай особено касаейки казуси опиращи до кражби от деца, социална отговорност и корпоративни измами и дори да не мога да му съдействам лично или да ме е страх, което според мен не беше нейния случай, но дори да е това, ще опитам да му влезна в положение и да му помогна всячески. Така че да ме прости, но не уважавам "качеството" й на работа за което претендира, защото то липсваше в нашето кратко комюнике и факт, че най-заядливите и искрено копаещи двама журналисти на Нова от сутрешния блок ги оставиха на работа, защото носят рейтинг и са СИЛНИ, а всеки все пак си гледа първо бизнеса дето го е купил да работи, така че може би грешката е била и някъде в нея евентуално може би едва ли не и седейки разкрачена между двата бряга на журналист тип леко злобничък конформист и едновременно слуга на всеки който й се обади да не публикува било институционално или частно представен е паднала от стола просто, защото е загубила смисъла и базовите ценности на тази професия.

 69. 69 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално  един ден аз също ще стана таксиметров шофьор в Мумбай. Требе да само внимавам да не сгазя някогого дет са пречка на пъкя.

 70. 70 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 765 Неутрално

  ЧИЯ Е ТАЯ КОМПАНИЯ , ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ , ЗАПОЗНАТИ ИНФОРМИРАТ ЧЕ Е ИЛИ НА ШОПАРА ИЛИ НА ТИКВАТА

 71. 71 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1941 Разстроено

  .......харесвам репортажите на Миролюба.......гледната и точка.......това което ПРОЧЕТАХ......ДЪЛБОКО ме РАЗЧУСТВА...РАЗТЪРСИИИ.......иии...ме ВКАРА в РАЗМИСЛИИИ........!!!!????!!!!!......Очите ми се ЗАМЪГЛИХА...........не ЗНАМММ...... ДОБЪР ЖУРНАЛИСТ....ВЛЮБЕН В РАБОТАТА СИ......!!!!!........дааа.......ЗНАМ.......няма СРАМНА РАБОТА........!!!!!.....НООО.....!!!!!........ТОЛКОВА ли ни СТРАХУВА ИСТИНАТА.......?????!!!!!?????!!!!!??????!!!!!!.........та ДОКАЗАНО ДОБРИ ЖУРНАЛИСТИ КАРАТ ТАКСИИИ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 72. 72 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  жената изглежда искрена

 73. 73 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 530 Неутрално

  От повече от 19 години съм фен на Миролюба Бенатова и искрено се надявам таксито да е част от нещо по-голямо, което приятно да ни изненада в близкото бъдеще.

 74. 74 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Не сме забравили, как тази зае страната на цар Киро срещу въстаналите граждани през 2011, когато негови слуги прегазиха умишлено едно българско дете. Рано или късно нещата си идват на мястото.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 75. 75 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално  Двама шведи в Индия станаха супер-звезди с видеа, в които слугуват на местното население като шофьори на камиони, на рикши, продавачи на чай на плажа, бензинджии.

  Индийците са луди по тях.

  Ето най-яките моменти: https://youtu.be/Sxuz9XNixBw

 76. 76 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2350 Любопитно

  Албена Вулева като я изгониха от СКАТ продаваше на плод-зеленчук на пазара Димитър Петков. Сега на я знам къде е като закриха ТВ7!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 77. 77 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Весело

  До коментар [#55] от "султана глаушева":

  Напълно вярно:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 78. 78 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Поклон Миролюба Бенатова! Така постъпват хората с достойнство. Така постъпва истински журналист.
  Фалшивите журналисти без достойнство, припкат отривисто да слугуват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 79. 79 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 765 Неутрално

  В ТАЯ ФИРМА САМО КАТО ГЪКНЕШ И ТЕ ГОНЯТ А ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА И ПРОСТОТИЯТА Е ПРИВЕДЕНА В КУЛТ , НЕМА ДА ИЗДЪРЖИ ДЪЛГО

 80. 80 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#74] от "Мизийски":

  Така е. Фактите за безспорни.

  До коментар [#76] от "Julian Mall":

  В момента работи като рецепционистка в Кипър.

 81. 81 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#51] от "Куха Лейка":

  Съгласен.

 82. 82 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Браво!

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 83. 83 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Слугуте винаги ги наритват, когато им дойде времето....помним всичко Миролюбо. Ти никога не си била журналист от класа, за разследващ да не говорим, помним и изцепките ти покрай Катуница, когато защотаваше циганските изверги прегазили като куче едно момче... тогава трябваше да те барнат онези от футболните агитки, ама ти се размина. Сега проплакваш и търсиш съчувствие от нас, когато Гела те изрита от Нова... еми такова няма. Сещам се как започва едно приятно парче на Юрая... английски явно знаеш:

  Sympathy just doesn't mean
  That much to me
  Compassion's not
  The fashion in my mind
  And if you're looking for
  A shoulder to cry on
  Don't turn your head my way
  'Cause I'd rather have
  My music any day

  Те така.

 84. 84 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Даже Блъсковият "Труд" днес разказва по този повод как по времето на соца Петър Станчев от "Земеделско знаме" измислил рубриката "Журналисти сменят професията", стажантът Първан Стоянов станал таксиметров шофьор, а поредицата се радвала на голям читателски интерес. Хубав пример от тоталитарното близко минало.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Всъщност много по-добрата аналогия е с "Адио, Рио" - българският филм (на Ноколай Волев, мисля) година преди падането на Стената. В него героят на Георги Мамалев (доцент в медицинския факултет) се беше дегизирал, за да работи като таксиджия (правеха луди пари по Указ 56 на Партията).


  Сега, по-сериозно: Любомира Бенатова е пич. Винаги си личи, когато искаш да отстояваш стандартите на занаята пред евтиното навеждане (за свирка или прашка) пред силните на деня. Никога не го е правила, което всъщност е призванието на истинския журналист. И - нека се върне към ПРИЗВАНИЕТО си, има кой да ѝ купи продукта, за да не ѝ се налага да си вади хляба като таксиджия (няма срамен труд, но нека тази професия да е за другите)...

 85. 85 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Няма срамна работа.

  Като разследваща не ставаше, дано поне като бакшиш.. стане.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 86. 86 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Т.е новият ми е, че Бенатова и Шекерова са "заглушени" политически, а не са махнати, защото са арогантни, нагли и ограничени и въпреки гръмките разследвания, не са.допринесли с нищо хубаво за обществото? Махането им беше добро решение за Нова

 87. 87 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#23] от "pag":"С нейните журналистически таланти, ако "си бие чукалата" примерно в Германия, ще бачка НАЙ-МНОГО като таксиметров шофьор на смени по 12 часа за 1500 евро на месец."

  Съмнявам се, защото в нормалните страни се става таксиметров шофьор след взети специални изпити.
  А Бенатова как точно е станала таксиметрова шофьорка, след като имала само "базисни" умения?
  Никой не си е на мястото в тази държава и никой не е достатъчно подготвен за длъжността си.
  Бенатова се явява калинка сред таксиметровата гилдия.😉

 88. 88 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  И това е новината на деня, все едно че е единствената, която си е сменила професията....

  Marinov
 89. 89 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Това недоразумение като "четвърта власт" насаждаше всякакви манипулативни и демагогски тези в главите на българина в продължение на десетилетия.С кухите си заучени клишета,с плоския си пластмасов израз,с тежкия дъх на гранясала умствена изостаналост,гарниран със сериозна доза сервилност.Сега поне е попаднала на правилното поприще-сред тъпите бакшиши,въпреки че се съмнявам че има дори и тяхното интелектуално ниво.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 90. 90 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Значи ...
  Имаше един сериал много известен през 80-те .
  The Cosby show се казваше .
  Един от актьорите Geoffrey Owens(googlevai) от голяма звезда в сериала се озова на работа като касиер в хранителен магазин и това го даваха по всички медии ,че е бил засрамен от работата си.
  Така че престанете да пишете в България било това или онова ..На всеки навсякъде може да се случи да те извергне живота ..
  Сещам се дето един сръбски министър -професор жена му го разведе и той остана бездомен
  Или Кадафи от диктатор -бог стигна да го убият от бой на улицата ..

  А относно въпросната жена,умно момиче изглежда it will bounce off както казват в Америка ..
  Демек ше я назначат някъде пак някой ден

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Силен материал. Не знам дали е искрено , не се съмнявам, просто не мога да го оценя без да видя очите и чуя гласът. Но определено е силно. И не знам защо, но се чувствам виновен без да имам вина. Може би защото живея в тази държава и следователно и аз имам малка вина за кочината в която се превърна тя.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 654 Разстроено

  Чета коментарите и си мисля...........Искрена била?! Кога?! Сега или като ни плюеше в Катуница? Или когато татко и се обади и я защитаваха, като излъчиха репортажа и, отново без обидите? В коя нормална държава след такъв позор продължаваш да работиш и да лапаш заплата още осем години? .........Да след подобни хвалебствени коментари за билижизадник като Бенатова, вече не се учудвам, че българина не се учи от грешките си и избира отново и отново едни и същи боклуци.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 93. 93 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 330 Неутрално

  [quote#84:"inn"][/quote]

  Иван Андонов, няма лош филм, светла му памет.
  По темата -
  Смесени са ми чувствата. 1. Няма да забравя Катуница и не само, имаше едни репортажи с ББ. Това минало и заминало. 2. Дали е професионалист или не - това само публиката може да каже, според мен е журналист. 3. Гледам малко Туин Пикс е станало с таззи нейна публикация, дали нещо не цели и прочие. Само тя си знае, според мен, едва ли.
  4. С цялото ми уважение към Миролюба, но това трябваше щеше са хване дикиш, ако бе пуснато преди едни 10 години. Даже и по-рано, откакто започна умъртвяването на професията. Сега си е лично излияние, което пак си е показателно за държавата на ББ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK