Децата ни не искат приказки за лека нощ

Децата са способни да открият решенията на проблемите на настоящето и отговора на въпроса "Какво СЛЕДва?".

© Цветелина Белутова, Капитал

Децата са способни да открият решенията на проблемите на настоящето и отговора на въпроса "Какво СЛЕДва?".Апостол Дянков е експерт по усточийво развитие и обучител в JA Bulgaria. Той се включва в дебатите за страховете на младите хора във връзка с климатичните промени и бъдещето на Земята. "Дневник" вече публикува по темата статията на консултанта Боян Рашев по повод на апокалиптичната информация, която залива потребителите в медиите и социалните мрежи. Апостол Дянков му опонира.


Нещо ново се случва по света и у нас. Ако гледате българските телевизии, сигурно няма да го забележите – подобно на политическия ни елит, те са затънала в "нормативен айляк" – същите лица казват същите неща по норматив. Ако четете международни новини в интернет обаче, и особено ако говорите с млади хора, които ги четат, ще ви направи впечатление, че една свързваща тема започва да изпъква ясно.


Може условно да наречем тази тема "СЛЕД" – след Брекзит, след Путин, след Европейския съюз, след изкуствения интелект, след като горите изгорят и арктическият лед се разтопи
За пръв път от много години млади хора по целия свят сериозно задават въпроса: Какво СЛЕДва?


Последната подтема, тази за климата, предизвика остри полемики и успя да разтресе сериозно айляка дори у нас – поне във "Фейсбук" и "Дневник". 16-годишната шведка Грета Тунберг преплава Атлантика и с това някак успя да предизвика интереса и дори гнева на българската патриаршия. Не говоря за митрополитите, които още са зациклили на Мадона, а за "татковците" от фирмените офиси, десните блогове и интернет форумите, които в дружен хор попитаха: "#КОЙ е виновен? Кой пусна това момиче да бяга от училище и да разправя, че светът, НАШИЯТ хубав свят, загива?"


За психологията на "татковците" – отговорните, обичащи и обсебени от собствената си огромна роля в семейството, стопанството и света мъже, може да говорим много, но няма нужда.


Щеше да е чудесно ако "татковците", "мамите" или някой друг персонаж с авторитет, можеха да обяснят на "децата" да спрат да се тревожат за бъдещето си, за климата и горите, за пластмасата и водата, за автоматизацията и доходите си, за авторитаризма и правата си и още и още


Всъщност щеше да е удобно, ако децата наистина живееха в панически страх.


Тогава единственото необходимо действие щеше да е да понатупаме "чудовището" под леглото (комунизъм, корпорации, корупция), да разкажем приказка за лека нощ и да ги оставим да се унесат в спокоен сън.


Само, че децата не живеят в страх, нито са задрямали. Също като Грета Тунберг, те ни гледат изпитателно и просто питат: "Какво СЛЕДва?"


А за да може да отговорим честно на този въпрос, трябва да признаем пред децата някои неща.


Първо, трябва да признаем, че


за нашите деца по-добро бъдеще в икономически план далеч не е гарантирано.


В България едва сега започваме да си даваме сметка за този факт, но в развитите западни демокрации доходите на работещите хора стагнират или дори спадат от поне 30 години, а средната класа оредява или изобщо изчезва. В самото начало на века, макроикономическите експерти обвиняваха за това нещо, наречено "икономическа ефективност на производството", тоест факторът на продуктивност на съответна комбинация от труд, капитал, суровини и знания. Смяташе се, че иновации като интернет, имейл, а по-късно и изкуствения интелект и масивите данни, могат да увеличат продуктивността в пъти и дори в порядъци, и това съответно да се отрази на доходите. Ако това не се случва веднага, то просто е необходимо технологично време тези иновации да проработят и да дадат икономически ефект.


Някои, като бившия председател на федералния резерв на САЩ Алан Грийнспан, все още вярват в тази теория. Други смятат, че единствената пречка пред доходите и средната класа у нас е липсата на още няколко минни предприятия, или може би един завод на "Фолксваген". Уви, такива надежди са толкова актуални, колкото мечтите на Доналд Тръмп за възраждането на промишлените работни места в Средния Запад на Америка.


Завод на "Фолксваген" и нови промишлени предприятия може и да се случат, но те


нито ще наемат достатъчен брой работници на високи заплати, нито ще коригират масивните преразпределения


на богатство, които през последните десетилетия у нас и по света текат само в една посока – към свръхбогатия елит на планетата (говорим за 2153-тe явни милиардера следени от Forbes, десетки хиляди техни роднини, по-бедни или скрити колеги, и богатството им от над 8.7 трилиона долара).


Дали Владимир Путин или Христо Ковачки попадат в този списък, е маловажен детайл. Важният детайл е, че когато обясняваме на нашите деца, че ако учат добре, работят здраво и иновират успешно, един ден МОГАТ да бъдат там, не трябва и да ги лъжем, че настоящата архитектура на капитализма ще им помогне да го направят. Да, възможно е да го постигнат, но ако самите те не са от богопомазания хиперелит, системата активно ще им пречи.


Второто необходимо признание е относно реалното съществуване на глобална климатична криза и нейното значение за непосредственото бъдеще. Отдавна не говорим за отричане на промените в климата – поне откакто ураганите, пожарите и наводненията практически не слизат от топ менюто на новинарските сайтове. ОК новинарската формула "ако не кърви, не върви" може би обяснява някаква част от вниманието на медиите към разрушенията от природни бедствия. Но никой не може да отрече с лека ръка собствените ни непосредствени впечатления от внезапно наводнени подлези и мазета,


30-градусови жеги през април и горски пожари през ноември.


Човек трябва да има сериозен недостиг на въображение, за да не може да си представи как това състояние на нещата, при настоящото затопляне от средно 1 градус над прединдустриалната епоха, ще се превърне в перманентна криза при 2-3 градуса, със сурови икономически и социални отражения след още 20 или 30 години.


Децата ни нямат липса на въображение. Без да живеят в измислен ад, те не желаят да живеят в истински климатичен такъв.


Третата и може би най-важна истина, която трябва да признаем по отношение на въпроса "Какво СЛЕДва" е, че ние просто не знаем. Всички ние, родените през ХХ век, нямаме нито добър модел, нито проверени хипотези за онова, което се случва на планета с 9 милиарда души, разпокъсани между различни национални, културни и религиозни ядра, икономически приоритети и ехо камери в социалните мрежи. Единственото, с което разполагаме, са остарели допускания, като например многократно несбъднатите, но никога напълно отречени предсказания на Малтус и Хобс, както и по-обнадеждаващите, но не по-малко несигурни постулати на Норбърт Елиъс за баланса между цивилизационни и де-цивилизационни процеси в човешкото общество.


Лично аз съм оптимист. Човешкият вид е оцелявал и ще оцелее,


защото е най-добрата платформа за сътрудничество и коопериране, създавана някога от еволюцията. Оцеляваме не просто защото надмогваме природата (тази около нас и нашата собствена), а защото имаме капацитета да осъзнаем проблемите и да си помагаме взаимно за решаването им.


Децата ни са способни да открият решенията на проблемите на настоящето и отговора на въпроса "Какво СЛЕДва?" именно по този начин. Но за да се случи, трябва да спрем да ги баламосваме с утешаващи приказки за лека нощ и да бъдем честни за реалните проблеми и собственото ни незнание.


Оттам насетне поемат те.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Дечицата искат приказки, но за затоплизъм и либерализъм!
  Особено мноо ги кефят приказките на малката швецка писателка, Грета Тунбергерицата!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Брей. През статия вече само за екология. Колко протестираха вчера в България 20-на човека. Деца ли бяха. Не бяха зелени грантаджии дето това им е работата -да протестират.
  Повечето от тях не да мърдали от жълтите павета, че да видят действителната природа.
  А Дневник не знам по каква причина става ултраляв зелен сайт за статии на зелени талибани

 3. 3 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Това са жени на по 20-30 г. бе , де ги видя тия деца .
  И човекът е човек ,защото е най-присобимата гадина на планетата , нема платформи,мантри и вервания в тая работа :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 4. 4 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 472 Разстроено


  "Лично аз съм оптимист. Човешкият вид е оцелявал и ще оцелее!"

  О, да! Аз също!
  Само цивилизацията ще е нова! От А...

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Весело

  А за да може да отговорим честно на този въпрос, трябва да признаем пред децата някои неща.
  Първо, трябва да признаем, че за нашите деца по-добро бъдеще в икономически план далеч не е гарантирано.
  В България едва сега започваме да си даваме сметка за този факт, но в развитите западни демокрации доходите на работещите хора стагнират или дори спадат от поне 30 години, а средната класа оредява или изобщо изчезва.
  *
  Къде това?

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Неутрално

  До коментар [#4] от "nonsens2":

  "Само цивилизацията ще е нова!"

  Надеждата ми е при новата цивилизация дебилите да са под 40%! Защото сега са 80%!

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Неутрално

  До коментар [#5] от "pamela":

  Не е вярно! Точно обратното е. Хората живеят все по-добре и все по-дълго!

 8. 8 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  Новите гьобелсовци са добри и умело опипват почвата за масова психоза с която да събират лабилните психически изтрещялки и за съжаление да рекрутват деца точно както са го правили нацикомунетата под знамената на привидно чиста и свята кауза.

  Ама сметката е без кръчмар :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  Още ли ти излиза изпод леглото като оная кукла от стария класически хорър?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  До коментар [#5] от "pamela":Не е вярно! Точно обратното е. Хората живеят все по-добре и все по-дълго!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  ++++
  Тека е, Васе!Даже веке моат си избират и пола!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  Дечицата искат приказки, но за затоплизъм и либерализъм!Особено мноо ги кефят приказките на малката швецка писателка, Грета Тунбергерицата!
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Mda,какви хубави приказки имаше едно време!
  За Павлик Морозов,за Зоя и Шура,за Незнайко.......,ех къде ти!

  klimentm
 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":Още ли ти излиза изпод леглото като оная кукла от стария класически хорър?
  —цитат от коментар 9 на Darth Plagueis


  Не бе, излиза ми Фьодор Рибентроп от Подуене!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  [quote#10:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  Да но в Рассия не им дават да си изберат дори кмета!

  klimentm
 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#10:"Платон Фъшкиев"]
  —цитат от коментар 13 на klimentm
  Да но в Рассия не им дават да си изберат дори кмета![/quote]

  Полът е по-важен от кмета!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  До коментар [#8] от "Saint of Me":

  "Ама сметката е без кръчмар :)"

  Отде знаеш?! Сигурен съм че има да видим още доста чудесии!

  klimentm
 16. 16 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 325 Весело

  Аха... само че статията на Боян Рашев беше пълна с факти и техните анализи, доказващи определени тенденции.
  А тази е пълна с емоции и лозунги. Общото внушение е съвсем прозрачно:
  Капитализмът раждат бедност, неравенство и унищожава природата. Време младите да се разбунтуват и да разрушат стария прогнил строй. Иначе всички ще е омремт!
  Ние обаче Това сме го чували и даже живяхме в него. Знаем от Всъщност накъде ги водят фанатизираните политкомисари и хунвейбините. Наясно сме що за морал имат хора, които използват като икона едно психично болно дете.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 17. 17 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Неутрално

  В България зимата не се диша от мръсен въздух, в училищните класни стаи е по-мръсен и от този на улицата, обаче те се загрижили за глобалните климатични промени. Това е то да си зомби с промит мозък, тичащо по модата.

 18. 18 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Че ще видим още много циркаджилъци е повече от ясно, а сметката е крива понеже навремето батко им гьобелс е държал унилатерално каналите през които да бичи пропаганда. Сега колкото и да не се харесва на 'еко' нацитата глупостите им са сочени и осмивани а от поръчковите дитирамби около измислените им паради се впечатляват малко хора извън самите сектанти

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 19. Много истини са казани в тази статия!
  Много добро четиво!
  Поздравления г-н Дянков!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Разстроено

  До коментар [#7] от "vassilun":
  "Не е вярно! Точно обратното е. Хората живеят все по-добре и все по-дълго!"
  ===========
  Не мога да оспоря това твърдение, даже винаги съм го подкрепял.

  Но..... нищо не го гарантира завинаги. Хората живееха по-добре през 1935, отколкото през времето на ранното средновековие, но си направиха втора световна война, като че първата им беше малко и не я помнеха.
  Устойчивото развитие през модерния свят се свързва и с непрекъснато нарастване на населението. В Европа това приключи, а вносът е некачествен. Ако позволиш да бъда груб, образованите хора искат любов за кеф и с по-малко плодове и ангажименти. Онези, плодоносните, си мислят, че пристигането в Европа автоматично докарва храна и секс.
  Планетата не може да изхранва безброй щастливци. Не можем хем да говорим за изчерпващи се ресурси, хем да насърчаваме мързела и безразборното размножаване. Все нещо ще се обърка.
  Да не пиша излишно дълго.....

  Еретик
 21. 21 Профил на Eд
  Рейтинг: 294 Неутрално

  IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change (Междуправителствен панел за климатични промени):
  https://www.ipcc.ch/report/ar5/syr/

  НАСА:
  https://climate.nasa.gov/evidence/
  https://www.nasa.gov/press/goddard/2015/february/nasa-science-leads-new-york-city-climate-change-2015-report
  https://www.nasa.gov/content/goddard/2015-arctic-sea-ice-maximum-annual-extent-is-lowest-on-record
  https://www.nasa.gov/content/goddard/nasa-study-shows-global-sea-ice-diminishing-despite-antarctic-gains


  Данни:
  За повишаването на температурата:
  https://data.giss.nasa.gov/gistemp/
  http://www.cru.uea.ac.uk/documents/421974/1295957/Info +sheet+#1.pdf/c612fc7e-babb-463c-b5e3-124ac76680c5
  https://crudata.uea.ac.uk/cru/data/temperature/
  https://www.ucsusa.org/global-warming/science-and-impacts/science/temperature-is-rising #.VUPY7Y5VhHw

  За топенето на ледовете:
  https://nsidc.org/news/newsroom/20050928_trendscontinue.html

  За повишаването на нивото на водата:
  http://sealevel.colorado.edu/

  За това как обяснението, че "слънцето е в соларен минимум" е грешно:
  https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2009/01apr_deepsolarminimum/
  https://www.ucsusa.org/global-warming/science-and-impacts/science/effect-of-sun-on-climate-faq.html #.VUPbVY5VhHw

  NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration (Национална Агенция по Атмосферата и Океаните - САЩ); данни за климатичните крайности:
  https://www.ncdc.noaa.gov/extremes/cei/graph

  Разликата между "време" и "климат" (за "вали сняг => няма промяна на климата":
  https://www.nasa.gov/mission_pages/noaa-n/climate/climate_weather.html

  За това, че човешката намеса е основния фактор:
  Union of Concerned Scientists:
  https://blog.ucsusa.org/melanie-fitzpatrick/scientists-agree-anthropogenic-climate-change-is-real-but-wait-didnt-we-know-this-already-128?_ga=1.100512348.35384668.1430509127

  За консенсуса в научното общество за ролята на хората:
  https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/2/024024
  https://www.pnas.org/content/107/27/12107.abstract
  https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-013-0704-9
  http://www.lpl.arizona.edu/sites/default/files/resources/globalwarming/oreskes-chapter-4.pdf

  Още:
  Илюстрации на промяната:
  https://climate.nasa.gov/images-of-change


  БОНУС:
  За връзката между хидравлично разбиване (fracking) и земетресенията:
  https://pubs.geoscienceworld.org/ssa/bssa/article-abstract/105/1/189/323441/earthquakes-induced-by-hydraulic-fracturing-in?redirectedFrom=fulltext
  https://science.sciencemag.org/content/341/6142/164
  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2014GL062047
  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/grl.50707
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0264817213000846
  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jgrb.50247
  https://www.zotero.org/groups/248773/pse_study_citation_database/items/itemKey/XBQKCWM6?
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0920410513001241
  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2013JB010612
  https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/geology/article-abstract/41/6/699/131273/potentially-induced-earthquakes-in-oklahoma-usa?redirectedFrom=fulltext

  Тишина в залата.

 22. 22 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Тия ja Bulgaria са вързани с дедо Шори и Норвежкия фонд. Дръжте си децата далеч от тяг!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1399 Любопитно

  До коментар [#21] от "Кози Крак":

  Що си с нов ник? Тая вечер под прикритие ли ще работиш?

 26. Не бе, той отдавна в моя отдел, даже съм го возил с газката до тях, че беше си взел мас, а забравил филиите в къщи :)До коментар [#25] от "moreee":

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#24] от "Мунчету на Боeку":

  Удри една мастика и щи мине фрустрацията, аз пием чай шипка и плющим джаваскриптче, едилия

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Saint of Me":

  Ламбьо, лявата подметка на обувката....

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 31. 31 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Saint of Me":


  "...понеже навремето батко им гьобелс е ..."

  Ламбю, толкова си изкукал, че първия ти коментар по темата вече потвърждава закона на Годуин. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 32. 32 Профил на Eд
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#25] от "moreee":

  Имаш ли нещо, което можеш да кажеш, за да обориш написанато в десетките статии, които съм линкнал, или си мислиш, че като атакуваш мен, някакси омаловажаваш тях?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Весело

  До коментар [#21] от "Кози Крак":

  "Тишина в залата."
  ====================
  Тишина я..... Като си наблъскал толкоз линка, колкото нямам сръбска музика във Фаворити, кой ще ти огледа всичко!

  Еретик
 35. 35 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Костадин Иванов":

  “ Тишина я..... Като си наблъскал толкоз линка, колкото нямам сръбска музика във Фаворити, кой ще ти огледа всичко!”

  Да, толкова по-лесно е да обвиняваш разни хора в оъжа, вместо да се ограмотиш, нали?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Весело

  До коментар [#35] от "I":

  "Да, толкова по-лесно е да обвиняваш разни хора в оъжа, вместо да се ограмотиш, нали?"
  ===============
  Никого не съм обвинявал в ОЪЖА, господин или госпожо И.

  Еретик
 37. 37 Профил на Eд
  Рейтинг: 294 Неутрално
 38. 38 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Костадин Иванов":

  Но не се и ограмотяваш, нали?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мунчету на Боeку":

  Зомбьо като всяко селянче, от архитектура не се интересува. Той ЗНАЕ.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Земята е самовъзстановяваща се еко система. Ние сме странично явление.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 43. 43 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Весело

  До коментар [#38] от "I":

  "Но не се и ограмотяваш, нали?"
  ===========
  От линковете на Козия крак, дето си е избрал за аватар конски? Мерси.

  Еретик
 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  Аре стига бе! Две истини в една статия?! Богатите стават все по-богати, а бедните все по - бедни!? Средната класа изчезва от 30 години? Значи, приказките за добрата стара средна класа, гръбнакът на обществото са наистина приказки, тоест лъжа, още от тогава? Е, оти ги ручахме жабетата? Оти рипАхме по площадите? А, цикличността във времето? Мини ледниковия период през средновековието и затоплянето преди 1000 и кусур години, когато Гренландия е била наистина зелена земя! Последно, ще плуваме ли в градовете, или те ще станат пустини? Дааа, важното е, хората да не мислят за първите две неща, а да се шашкат от евентуални промени в климата. Те, промените, си идват и без да ни питат. Независимо, дали ни харесва, или не.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Eд
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#43] от "Костадин Иванов":

  Все още си на ниво "рефлекс". Уверено отказваш да се образоваш минимално (дори НАСА не е достатъчно правдоподобен източник!), но се запъваш на това кой е постнал линковете. Все едно информацията в тях по някакъв начин е обвързана с мен. Логическата грешка, която правиш е толкова елементарна, че дори малко дете не би се излъгало така.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Децата ще са по-умни от бащите. Дано!

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Весело

  "Страхуват" ли ви? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Костадин Иванов":

  “ От линковете на Козия крак, дето си е избрал за аватар конски? Мерси.”

  От къде се ограмотяваш? Дискавъри като другия гений?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 52. 52 Профил на От Банкя с любов
  От Банкя с любов
  Рейтинг: 287 Весело

  Ламбьо, лявата подметка на обувката....
  —цитат от коментар 30 на I  понеже навремето батко им гьобелс е ..."Ламбю, толкова си изкукал, че първия ти коментар по темата вече потвърждава закона на Годуин. :)
  —цитат от коментар 31 на I  Тишина я..... Като си наблъскал толкоз линка, колкото нямам сръбска музика във Фаворити, кой ще ти огледа всичко!”Да, толкова по-лесно е да обвиняваш разни хора в оъжа, вместо да се ограмотиш, нали?
  —цитат от коментар 35 на I
  Но не се и ограмотяваш, нали?
  —цитат от коментар 38 на I  Зомбьо като всяко селянче, от архитектура не се интересува. Той ЗНАЕ.
  —цитат от коментар 40 на I  От линковете на Козия крак, дето си е избрал за аватар конски? Мерси.”От къде се ограмотяваш? Дискавъри като другия гений?
  —цитат от коментар 51 на I
  Изродче, успя ли вече да смениш пола с новия патент на Кретен килъра- демек с двете тухли 🤪🤪🤪 Идиот глупав ха ха ха

 53. 53 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 294 Гневно

  Думата приказка е синоним на приказно- прекрасно, хубаво, а ние какво даваме за лека нощ като приказка? Разни изроди,които да ги стряскат през нощта. Децата приемат това,което им даваме като ни се доверяват, а когато загубят доверието ,те не го искат. Та това,което им дааваме трябва наистина да е приказка и тогава можем да говорим какво искат или не искат.

  mihala
 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  А защо тогава използват деца за опорочаване на каузата? Целият този Грета-цирк нанесе огромни вреди на каузата за борба с климатичните промени. Учителите клатят глави, защото едно неизвинено отсъствие не могат да напишат, че ще бъдат накастрени като виновни ученички, учените стоят настрана, за да не им вдигнат пръстче гретето и сие и да започнат да ги поучават, само политиците скърцат със зъби и се усмихват, ама на тях това им е занаята, те са свикнали.А мама и тате карат с мощния автомобил детето да демонстрира за намаляване на СО2 емисиите, водят го на почивка до далечни дестинации, на уикенд-шопинг до европейските столици, със самолет, разбира се, протестърчето си купува от интернет всичко мислимо и немислимо, дето му го карат до вратата в къщи и се интересува как се копаят биткойни. Защото това е тренди. Нищо, че бълва СО2 на поразия. Нали трябва да има срещу какво да се протестира в петък! Да се протестира също е тренди! А който не обича Гретето и сие е наци! Баста!

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 294 Разстроено

  До коментар [#54] от "султана глаушева":

  Збъркани приоритети. Изглежда,че вече не различаваме и възрасти, а се говори и че ще спрат часовниците и времето. Роботите нямат нужда от всичко това.

  mihala
 56. 56 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 981 Весело

  Милото дневниче и особено тая рубрика "анализи" вече стана абсолютно фрийк шоу.
  Дано си струва гранта.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 57. 57 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2649 Весело

  Текстът е интелигентно написан, въпреки доста несигурната представа на автора за "децата";)

  Мараба, С-ДС доносници!
 58. 58 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  До коментар [#48] от "Кози Крак":

  "Уверено отказваш да се образоваш минимално (дори НАСА не е достатъчно правдоподобен източник"
  ==========
  Уверено отказвам да ме будалкат.
  Отговарям ти с прилично закъснение, защото не съм дежурен тук.
  НАСА? Нали си спомняш, че и католическата църква е била голям авторитет, даже единствен? Само че е приказвала, каквото и изнася.

  Еретик
 59. 59 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Експерт по устойчиво развитие и обучител....?

  Кой туй, дагеба?

 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Децата ни не искат приказки за лека нощ

  Колко деца има г-н бакалаврът по екология , завършил полувисше в САЩ?
  Нещо за затоплянето. Преди повече от век капитан Рос открил край Южния континент обширен залив, дълбоко вдаден в сушата. Нарекли го Морето на Рос. След това вече никой не ги видял . На това място отдавна и сега се намира шелфовият ледник на Рос.

 61. 61 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Mda,какви хубави приказки имаше едно време!
  За Павлик Морозов,за Зоя и Шура,за Незнайко.......,ех къде ти!
  klimentm
  —цитат от коментар 11 на klimentm


  И за "Тимур и неговата команда".

  Тогава си споммям, че питах "другарката"- що пък команда...

  Тя ми отговори, че при капиталистите било банда. При нас- щото сме се преразвили- било команда. И разликата не била само в думичките- формално, ми- бандите правели "лоши неща", пък "командите"- хубави. Като да помагаш на стари хора, и т.н.

  Още тогава знаех, че ме лъже.

  А като споменах за помагане на стари хора- на светофар старица моли млад джентълмен да й помогне да пресече. Джентълменът- бодряшки:

  -Разбира се, бабо- нека само да светне зелено...

  Бабето:

  -Страхливец! Аз на зелено мога и сама!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 62. 62 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Децата ще са по-умни от бащите. Дано!
  —цитат от коментар 49 на Роси

  Ярък пример Ники Михайлов и баща му Борислав.
  Бащата е по-тъп, видяхте ли го , по телевизията ,как се беше насмукал?

 63. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  [quote#11:"klimentm"][/quote]

  Незнайко вярно си беше забавен.

 64. 64 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  [quote#11:"klimentm"][/quote]

  Незнайко вярно си беше забавен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK